«Δεν έχω καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει. Θεωρώ όμως ότι όλοι, βλέποντας πρώτα απ΄ όλα τον δικό μου ρόλο, πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή». Με αυτή τη φράση, απαντώντας στο αν θεωρεί ότι τον δικαίωσε η επιλογή του να αναδειχθεί στη θέση του προέδρου του ΣΥΝ ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος συντήρησε παρά ήρε το κλίμα «ψυχρού πολέμου» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις του με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=273792&dt=17/06/2009
32 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Ιουνίου, 2009 στις 1:10 μμ
Aristerotera 360
Ποιος είναι Ιφιγένεια; Ο Τσίπρας ήταν ούτως ή άλλως λίγος και φούσκα μιντιακή. Τα μυαλά του Αλαβάνου τι ήταν; Πάμε πίσω στο 2005, όταν πρότεινε ένα παιδάριο για δήμαρχο της Αθήνας. Εάν είχε κάποιο μέλλον ο Τσίπρας, το κατέστρεψε ο Αλαβάνος, που τον έσπρωξε να βουτήξει από 50 μέτρα στα ρηχά με τα βράχια.
Θα σας πω και κάτι ακόμη: Το υψηλό IQ δεν παίζει ρόλο στην πολιτική. Ο Αλαβάνος, αναμφίβολα ένας εκ των ιδιοφυέστερων Ελλήνων, πιάστηκε από την μύτη -σαν έξυπνο πουλί που είναι…- με την παγίδα που του έστησαν τα συντρόφια, όταν του έριξαν τον σπόρο της ιδέας Τσίπρα. Τον \»έπιασαν\» στο συναισθηματικό, τον έκαναν να σκεφτεί: \»να, μεγάλωσαν τα παιδιά μας, να τους δώσουμε τώρα την ευκαιρία να γίνουν άντρες\». Και δεν κατάλαβε ότι εκείνη την ώρα ο Αλέκος απετάχθη τον ιστορικό του ρόλο, του αριστερού ενοποιητή του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ -σιγά τον Παπανδρέου που θα τον απέτρεπε- και του επόμενου σαρωτικού και χαρισματικού πρωθυπουργού της χώρας.
Τώρα, Αλέκο, και διηγώντας τα να κλαις, με την ατζέντα gay pride, gay marriage, καλοί είναι και οι σκοπιανοί, φέρτε 1 εκατομμύριο λαθρομετανάστες στην Αθήνα, που δούλεψε ο Τσίπρας, χαιρετίσματα για πάντα στην εξουσία…
Εκτός εάν…
Αλέκο, πες: mea culpa, φύγε από τον ΣΥΝ και φτιάξε ένα νέο κόμμα. Πες το Αλλαγή και δώσε στίγμα αριστερό πατριωτικό. Θα σαρώσεις και τον ΣΥΡΙΖΑ (σιγά μην υπάρχει Συριζα χωρίς Αλαβάνο…) και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους ΟΠ.
Αν έχεις κουράγιο, ιδού η Ρόδος.
17 Ιουνίου, 2009 στις 2:46 μμ
Σπίθας
Ο Α. Αλαβάνος, οφείλει να πράξει.
Ανεξάρτητα κομματικών απόψεων και τάσεων, υποστηρίζω ότι μιας και ήταν (και είναι ) πολιτικός ηγέτης , έχει μερίδιο εθύνης. Το πόσο, ας το μετρήσει ο ίδιος.
Αναλόγως των ενεργειών του θα κριθεί και από την ιστορία, συν τω χρόνω.
Πάντως έχει μια ευκαιρία για να δορθώσει μερικά από τα αδιόρθωτα, κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Είχα διαφωνήσει από την αρχή σε επιλογές του. Επιθυμούσα, ειλικρινά, να διαψευστώ. Αλλά, είνα που οι νομοτελειακές αρχές δεν αλλάζουν.
17 Ιουνίου, 2009 στις 3:20 μμ
sissa ben dahir
Σπίθα, αφού διευκρινήσω ότι δεν είμαι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσω στο σχόλιό μου.
Στον Α. Αλαβάνο μπορούν να καταλογιστούν διάφορα λάθη (ανάλογα με την πολιτική οπτική που χρησιμοποιούμε), αλλά σίγουρα είναι άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη δράση. Ποτέ δεν έμεινε σε ατέλειωτες πολιτικές κουβέντες και ευχολόγια. Μόλις πεισθεί για κάτι, θα τπροσπαθήσει να το πραγματοποιήσει. Το πως θα του βγει, θα φανεί αργότερα. Ας αναμένουμε σύντομα τις πράξεις του.
17 Ιουνίου, 2009 στις 4:06 μμ
Σπίθας
@sissa ben dahir
1)Μπορούμε να μιλάμε, είτε είμαστε υποστηρικτές είτε δεν είμαστε.
2)Δεν μπορούμε να μιλάμε, αν έχουμε κλειστά τα αυτιά και είμαστε φανατικά κομματικοί. (δεν ανήκω σ΄αυτούς, θάθελα να πιστεύω)
3) Μπορεί να μιλήσει όποιος θεωρεί εαυτόν ότι ¨»μετέχεται» στην κοινωνία και όπως και να το κάνουμε, είτε το θέλουν, μερικοί, είτε όχι, οι αποφάσεις του θα πάιξουν ρόλο και στο κόμμα, αλλά και στην κοινωνία, ( στο όποιο ποσοστό της)
Ας περιμένουμε, λοιπόν.
Στις εκλογές π.χ, υποστήριζα, ό,τι, αν και δεν μιλήσαμε για το ευρωκοινοβούλιο, οι ψήφοι και τα ποσοστά θα καθορίσουν εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και θα επηρεάσει τα κόμματα και την κοινωνία.
Αυτό δεν μπορούμε, να το αρνηθούμε, ότι και να λέμε.
Συμβαίνει , είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει.
17 Ιουνίου, 2009 στις 4:08 μμ
Νέαρχος Γαλανάκης
Δεν μπορεί να είναι αλήθεια
17 Ιουνίου, 2009 στις 6:14 μμ
Γιώργας
Ο Αλαβάνος υποβάλλει την παραίτησή του (οπως άκουσα μόλις στις ειδήσεις της ΕΤ3)
17 Ιουνίου, 2009 στις 6:31 μμ
σχολιαστης
Ναι
Την παραίτησή του από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα υποβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Γραμματείας του κόμματος. Παράλληλα, θα γνωστοποιήσει στα μέλη της, ότι θα υποβάλλει στον πρόεδρο του Σώματος, την παραίτησή του και από το βουλευτικό του αξίωμα.
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=55214
17 Ιουνίου, 2009 στις 6:53 μμ
Σπίθας
Τι σημαίνει, αυτό;
«Νίπτω τας χείρας μου»;
χμ…δεν αφήνει, κάτι υπόλοιπα;
17 Ιουνίου, 2009 στις 6:55 μμ
εξαποδω
Η θυσία του Αγαμέμνονα!
17 Ιουνίου, 2009 στις 7:12 μμ
zeppos
Μάλλον πάει για διάλυση η οφθαλμοφανής αυτή «συνεργασία» μεταξύ ανόμοιων πολιτικών.
Χωρίς πλάκα εμείς από δω είχαμε επισημάνει πολλές φορές οτι ο φέρελπις νέος τσίμπρας έτσι που έχει καβαλήσει το καλάμι, θα πέσει άσχημα και μαζί του θα πέσει και όλο το πείραμα των «διαφορετικών απόψεων» που όπως διακήρυτε ανοήτως «είναι η δύναμή μας».. Όλα αυτά τα λέγαμε μάλιστα τότε που τα δημοσκοπικά τους «ευρήματα» ήσαν διψήφια και κοντά στο 20… Τότε που έλεγε οτι θα ηγειθεί τους αριστερού τρίτου πόλου…
Η κατάληξη θα είναι μάλλον 2 ή περισσότερα μικρά κομμάτια.. με τους ανανεωτικούς πάλι να παλεύουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και την ΚΟΕ να ορύεται για διασπαστές κλπ..
Αυτό που δεν μπορούσα εγώ τουλάχιστον να καταλάβω – είμα κα ψιλοάσχετος – είναι η «σπουδή» τότε του Αλαβάνου να δώσει το δαχτυλίδι.. Ήταν άραγε δική του επιθυμία, ήταν η πίεση της ΚΟΕ, ήταν προοίμιο πλήρους παραίτησης;
17 Ιουνίου, 2009 στις 8:29 μμ
Σπίθας
Από το 2007, είχα γράψει μέχρι και παραμύθι. » Ο πρόεδρος και το δαχτυλίδι»
Τέσπα.
Το ζήτημα που προκύπτει, γιατί τώρα το επιβεβαίωσα, αυτό που είπατε, ότι μένει κενή η θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αυτήν δεν μπορεί να την καταλάβει ο Τσίπρας (δεν είναι βουλευτής)
Συζητούνται τα ονόματα: Δραγασάκη, Κουβέλη, Λαφαζάνη.
Δεν νομίζω, ότι θάπρεπε να φύγει τώρα. Δεν ξέρω τι γίνεται..
Αλλά όταν εσύ επιμένεις να δώσεις το δαχτυλίδι και μετά το πείραμα δεν τραβάει (αναμενόμενο, για μένα) τότε δεν φεύγεις, αλλά μένεις και αναλαμβάνεις τις όποιες ευθύνες.
Θα δούμε…τι να πω;
17 Ιουνίου, 2009 στις 8:58 μμ
σχολιαστης
Ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε προ ολίγων λεπτών στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την παραίτησή του και αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. (19:28)
στη zougla.gr έκτακτο
17 Ιουνίου, 2009 στις 10:14 μμ
σχολιαστης
Έντονες διεργασίες
«Πάγο» στην παραίτηση Αλαβάνου έβαλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1024531&lngDtrID=244
Να μην αποδεχθεί την παραίτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκου Αλαβάνου έβαλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πολύωρη σύσκεψη της Τετάρτης. Παράλληλα, το όργανο του κόμματος αποφάσισε να συνεχιστεί η συζήτηση την προσεχή Δευτέρα.
Το απόγευμα, ο κ. Αλαβάνος αιφνιδίασε το σύνολο των στελεχών του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και, εκ των πραγμάτων, από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τα μέλη της Γραμματείας να τοποθετηθούν και, όπως λένε οι πληροφορίες, του ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στον κ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην απόφασή του.
Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας επιμένουν επίσης η συζήτηση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές -το οποίο ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε «σεισμό»- να συνεχιστεί
17 Ιουνίου, 2009 στις 11:32 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πρεπει να ομολογησω οτι εμενα ολη αυτη η εξελιξη με στενοχωρησε. Ο Χωρος ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ ειναι μια πολιτικη δυναμη που δεν θα πρεπει να «εξαφανισθει» απο το πολιτικο προσκηνιο.
17 Ιουνίου, 2009 στις 11:55 μμ
alberich
Αυτό που κάνανε τα μήντια -με τη συνδρομή χρήσιμων αρτηριοσκληρωτικών ή φιλόδοξων τύπου Λεό και Κουβέλη- είναι σε μικρογραφία αυτό που επιδιώκουν να κάνουν με όλο το πολιτικό σύστημα, με απώτερο σκοπό έναν Μπερλουσκόνι.
18 Ιουνίου, 2009 στις 12:40 πμ
Σπίθας
Μ’αρέσουν οι βασιλικότεροι του βασιλέως.
Ο ίδιος ξέρει να κρίνει και άφησε να εννοηθουν πράγματα.
Λέτε να μην ξέρει τον ρόλο των ΜΜΕ; Λέτε να πληγώθηκε που τα συμφέροντα του εναντιώθηκαν και τον οδήγησαν σ’αυτήν την απόφαση;
Λέτε να στεναχωρήθηκε πιότερο από τα μίντια ή από θάνατο του συντρόφου του, του Μ. Παπαγιαννάκη;
Ας μην κάνουμε εικασίες σε στιγμές που είναι δύσκολες και ανθρώπινες,
Ας το δούμε κι’έτσι.
Οι πολιτικές εσωκομματικές έριδες, ας μην σπεκουλάρουν και σ´ αυτό.
Ας είμαστε λιγότερο πικρόχολοι και περισσότερο λογικοί.
18 Ιουνίου, 2009 στις 12:58 πμ
alberich
@Σπίθας
Αν αναφέρεσαι σε μένα, σου λέω ότι πρόκειται για απλή διαπίστωση.Καμμία συναισθηματική φόρτιση και καμμία υπέρμετρη προσδοκία -δυσανάλογη με την πραγματική του εμβέλεια- από τον συγκεκριμένο χώρο (όχι τώρα, διαχρονικά).
18 Ιουνίου, 2009 στις 12:39 μμ
syriza
Έχω την αίσθηση ότι το ποιος είναι η Ιφιένεια δεν έχει απολύτως ξεκαθαριστεί.
Όπως και να έχει τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πλήττουμε.
18 Ιουνίου, 2009 στις 12:40 μμ
syriza
Προς υποστήριξη των παραπάνω αν θέλετε να δείτε κάποιες πρώτες σκέψεις στο
http://syriza.wordpress.com
18 Ιουνίου, 2009 στις 1:24 μμ
Σπίθας
@ alberich
Σε εσένα αναφερόμουν, επειδή έχουν ειπωθεί πολλά τώρα τελευταία και δεν άντεξα να μην το σχολιάσω:)
Αλλά, εντάξει, κακώς ίσως που το ανέφερα.
Η άποφη η πολιτική του καθενός, μου είναι απολύτως σεβαστή
Και το λέω αυτό, ελικρινά, γιατί ζούμε σε ρευστές καταστάσεις και δεν έχει κανείς το αλάθητο.
Μην το παρεξηγείς, ειρήσθω εν παρόδω, αν θες, τόπα .
Κουβέντα κάνουμε μας ξεφεύγει και καμμιά «κακιούλα» 🙂
18 Ιουνίου, 2009 στις 1:36 μμ
alberich
Εντάξει.
Βασικά το σχόλιο αφορούσε πιο πολύ το πως βλέπω να επιδρά ο πολιτικός διάλογος που διεξάγεται μέσω των μήντια-με ατζέντα και πρόσωπα που καθορίζουν τα μήντια για δικούς τους λόγους- πάνω σε όλο το πολιτικό σκηνικό.
18 Ιουνίου, 2009 στις 2:25 μμ
sissa ben dahir
Σπίθας στις 12.40. Σωστόόός. Ανθρώπινα και πολιτικά όλα ανακατεύονται.
Ο Α. Αλαβάνος έχει ακόμα να πει πράγματα αλλά και να προσφέρει στο χώρο του αλλά και γενικά. Θα δούμε κι άλλες πράξεις του πολύ σύντομα.
18 Ιουνίου, 2009 στις 2:29 μμ
Ενη Καπαζογλου
@alberich
Ετσι ακριβως ειναι οπως τα λες, προσθετοντας απο τη μερια μου οτι τα ΜΜΕ οχι μονο καθοριζουν την ατζεντα και τα προσωπα οπου επικεντρωνονται αλλα «ανεπαισθητως» (αλλα οχι για ολους) διαμορφωνουν και την αναλογη «κοινωνικη αποδοχη» οταν πεφτουν στο «δοκανο» της «ανεπαισθητου χειραφετησης της κοινης γνωμης».
18 Ιουνίου, 2009 στις 3:00 μμ
Σπίθας
@ alberich
Συμφωνούμε απόλυτα, σ΄αυτό.
Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το σπουδαιότερο και όχι πια τάση έχει την σωστή άποψη.
Δίοτι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τα ΜΜΕ παίζουν το σπουδαιότερο, δυστυχώς, λόγο και διαμορφώνουν το πολιτικό τοπίο και την «σκέψη» μας.
«Δια της συναίνεσης», (όπως λέει και ο Νοαμ Τσόμσκι ) διαμορφώνουν συνείδήσεις και καταστάσεις,
» Η βιομηχανία των υπηκόων».
@ sissa ben dahir
Δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους πολιτικούς και να παραβλέπουμε την ανθρώπινη ιδιότητα μας.
Υπάρχουν φαινόμενα στην πολιτική που εξηγούνται μόνο με όρους της ψυχολογίας. ( » Παθοκρατία» )
@ Ενη Καπαζογλου
“ανεπαισθητως” (αλλα οχι για ολους)
Ακριβώς!
18 Ιουνίου, 2009 στις 6:02 μμ
Πάνος
Ο Αλέκος Αλαβάνος πολύ καλά έκανε και υπέβαλε την παραίτησή του. Και καλά θα κάνει να επιμείνει. Θα είναι λύτρωση και για το ΣΥΡΙΖΑ και για τον ίδιο.
Προσπάθησε να κάνει κάτι πολύ μεγάλο (να χτίσει μια μεγάλη αριστερά) και προς στιγμήν φάνηκε να το καταφέρνει.
Φάνηκε όμως ότι όλο αυτό επιχειρήθηκε με λάθος τρόπο. Με λάθος υλικά. Με λάθος πολιτικές, με επιμονή σε θνησιγενείς ισορροπίες στο εσωτερικό και με λάθος επιλογές προσώπων.
Εξαιτίας των επιλογών Αλαβάνου ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ είναι σε πιο αδύνατο σημείο σήμερα, απ’ ό,τι ήταν πριν τις εκλογές του 2007.
Η παραίτηση είναι μια τίμια (και πολιτικά λυτρωτική) πράξη. Η εμμονή σε μια στρατηγική για την αριστερά και την κοινωνία που ήδη αποδείχτηκε ότι δε μπορεί να συγκινήσει τους πολίτες, θα ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή.
Η προσπάθεια του Σίσυφου να ανεβάσει το βράχο ψηλά θα συνεχιστεί, έτσι κι αλλιώς. Ο Αλαβάνος δικαιούται (και οφείλει) να αποχωρήσει, τώρα. Ηττημένος, ως προς το μεγάλο του όνειρο, αλλά αξιοπρεπής.
18 Ιουνίου, 2009 στις 6:59 μμ
Σπίθας
@ Πάνο
Δεν θα πω ναι ή όχι. Μπορεί νάχεις δίκιο.
Αλλά και το να φύγεις δεν είναι εύκολο, ξέρεις. Ο Α. Αλαβάνος ζήτησε να αναλάβει ο Π.Λαφαζάνης , προς το παρόν τον ρόλο του «ρυθμιστή» από ότι κατάλαβα, μεταξύ ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει ένα όργανο συμμετοχικό.
Θέλω να πω, ότι ακόμα παραμένουν θέματα που θα καθορίσουν τις καταστάσεςι που θα ακολουθήσουν.
Δεν μπορώ να κρίνω, αυτές τις πτυχές που είναι καθοριστικές. Αλλά να δούμε τι θα μείνει, τελικά, πως θα μείνει και πως θα λειτουργήσει.
Τώρα μπαίνουν οι νέες βάσεις. Να μην στραβώσει απ’την αρχή…
Θα δούμε.
18 Ιουνίου, 2009 στις 7:01 μμ
Μαύρο πρόβατο
Πάνο κάνεις πρόβα; 😉
18 Ιουνίου, 2009 στις 7:35 μμ
Πάνος
Σπίθα,
υπάρχει και η γνωστή ρήση «με το ζόρι, χαλβάς δε γίνεται!» 😉
*
μαύρο πρόβατο,
εγώ δεν κατέχω καμιά θέση ώστε να χρειαστεί να παραιτηθώ. Ούτε σκοπεύω να αποχτήσω, είτε στο εγγύς είτε στο απώτερο μέλλον – και να μπω σε τέτοια «ιστορικά» διλήμματα… 😉
19 Ιουνίου, 2009 στις 12:03 πμ
αλέξανδρος ανδρουλάκης
Δεξιά τοίχος
Αριστερά πολύ κίνηση και λίγος χώρος
Γι’ αυτό παίδες…
Κατεβήτε από τ΄αμάξι γιατί θέλω να παρκάρω σύριζα
(με τον τοίχο)
19 Ιουνίου, 2009 στις 12:06 πμ
Σπίθας
@ Πάνο
Αυτό έλεγα:)
Ούτε με «ζόρι παντρειά» !
Μιας και τα ιστορικά διλλήματα , έχουν τελειώσει (για μένα..)
20 Ιουνίου, 2009 στις 9:31 πμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=55934
22 Ιουνίου, 2009 στις 6:53 μμ
panadeli
Πάνο συμφωνώ 100% με το παραπάνω σχόλιό σου ότι καλώς παραιτείται ο Αλαβάνος, μόνο που η όλη συμπεριφορά του περισσότερο σε απατημένη σύζυγο παραπέμπει παρά σε άνθρωπο που αντιλήφθηκε τα λάθη του και αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτά.