1.
Αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι τίποτα διαφορετικό από μια ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα: οικονομική ευημερία + ποιότητα ζωής. Το ερώτημα που τίθεται είναι: υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει μια τέτοια ανάπτυξη, που να ισορροπεί με το περιβάλλον ή πρόκειται για μια ακόμα άσκηση στο χώρο του φαντασιακού;
2.
Το υπόδειγμα που κυριαρχεί, αμφισβητούμενο πλέον, είναι να συνεχιστεί η ανάπτυξη όπως είναι σήμερα, στο διηνεκές. Με κάποιες μαγικές προσθήκες, που, υποτίθεται, θα το επιτρέψουν: βιοτεχνολογία, μεταλλαγμένη γεωργία, βιομηχανία διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ. Ο όρος «πράσινη ανάπτυξη», αν και πολιτικά νεφελώδης, χρησιμοποιείται από πολλούς για να συμπεριλάβει το σύνολο των δράσεων που θα μας επιτρέψουν να διατηρήσουμε το παρόν επίπεδο ευημερίας και κατανάλωσης, στο δυτικό κόσμο, χωρίς περαιτέρω βλάβη των οικοσυστημάτων. Είναι αυτό εφικτό;
3.
Για να καταλάβουμε τι εστί αειφόρος, βιώσιμη ή πράσινη ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα να αφήσουμε κατά μέρος τα επίθετα και να δούμε το ουσιαστικό: τι είναι ανάπτυξη. Μπορούμε να την ορίσουμε ως το σύνολο των δράσεων που μετατρέπουν συστηματικά και χωρίς όρια σε εμπορεύματα τη σχέση των ανθρώπων μεταξύ τους, καθώς και τις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση και προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος από τη διαχείριση και την εκμετάλλευση αυτών των σχέσεων. Αν ισχύει αυτός ο ορισμός του ουσιαστικού, τότε τα επίθετα (αειφόρος, βιώσιμη, πράσινη) δεν είναι τίποτε περισσότερο από λέξεις- ξόρκια.
4.
Στρατηγική επιλογή του υπαρκτού καπιταλισμού και όρος της επιβίωσής του είναι η διαιώνιση της ανάπτυξης, όπως υλοποιήθηκε τους δύο τελευταίους αιώνες. Έστω κι αν χρειαστεί αυτή να συνοδεύεται με οποιοδήποτε επίθετο. Έστω κι αν εμπλουτίζεται με μια οικολογική συνιστώσα. Το ερώτημα είναι αν αυτή η επιλογή είναι ρεαλιστική και αν συνάδει με τα συμφέροντα των ανθρώπων και του πλανήτη.
5.
Η αναπτυξιακή διαδικασία υπόκειται στην εντροπία; Δηλαδή, μπορούμε να κατασκευάσουμε ακόμα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά (αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές κλπ) για όλο και περισσότερους καταναλωτές, χωρίς ταυτόχρονα να παράγουμε ακόμα περισσότερα απόβλητα; Η απάντηση στο ερώτημα δίνει τα όρια της ανάπτυξης και ταυτόχρονα του πολιτικού συστήματος που τη διαχειρίζεται: αν ναι, τότε ο καπιταλισμός έχει λαμπρό μέλλον. Αν όχι, ο πλανήτης με τον υπαρκτό καπιταλισμό του, δεν έχει κανένα μέλλον.
6.
Πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα την εναλλακτική πρόταση της απο-ανάπτυξης. Αν, ως υπόθεση εργασίας προς το παρόν, την επιλέξουμε ως θεωρητική και πολιτική λύση, πρέπει να ξεχάσουμε τους όρους της αειφόρου, βιώσιμης, πράσινης κλπ ανάπτυξης και να περιγράψουμε νέους. Στους οποίους πρέπει απαραίτητα να περιέχεται, ως βασική ιδεολογική και πολιτική συνιστώσα, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο.
7.
Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μια ριζική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και των μεγεθών της οικονομίας. Για μια γεωργία οικολογική και συμβατή με το περιβάλλον. Για επιστροφή των εσωτερικών και διεθνών μεταναστών στις αρχικές τους εστίες και σταδιακή σμίκρυνση των μεγα-πόλεων του πλανήτη. Για επιλογή της τοπικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για κατάργηση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Και πάνω απ’ όλα, για τη ριζική αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου που επικρατεί σήμερα: πρέπει να μάθουμε να ζούμε καταναλώνοντας λιγότερους οικονομικούς, δηλαδή φυσικούς, πόρους.
8.
Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος, ο δυτικός άνθρωπος αν θέλετε, θα φτωχύνει ή θα γίνει δυστυχής. Θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο: ο άνθρωπος θα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πραγματικού πλούτου, καθώς η αλλαγή της αντίληψης για το επίπεδο ζωής θα βοηθήσει σημαντικά σε πολλαπλά πεδία: στις ανθρώπινες σχέσεις, στην οικολογική και κοινωνική ασφάλεια, στην εκ νέου ανακάλυψη – αποκάλυψη της σχέσης με τη φύση. Με άλλα λόγια, η απο-ανάπτυξη δίνει μια δυνατότητα πραγματικής ευημερίας, κάτι που η ανάπτυξη, με οποιοδήποτε επίθετο μπροστά, ούτε κατά διάνοια μπορεί να προσφέρει.
58 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Ιουλίου, 2009 στις 1:05 πμ
sissa ben dahir
Για να υπάρξει κάποια πιθανότητα επιτυχίας της αποανάπτυξης χωρίς να εξολοθρευτούν κάποιοι, μου φαίνεται ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Κάπως σαν τις παλιές συμφωνίες βαθμιαίας αποπυρηνικοποίησης μεταξύ του γκρουπ των πυρηνικών δυνάμεων.
Συμφωνίες δλδ μεταξύ των μεγάλων για βαθμιαία ελλάττωση του οπλοστασίου τους, ώστε να κρατιέται πάντα η σχετική ισορροπία.
Αλλιώς αν ένα κράτος ή ένας όμιλος μειώσει μονομερώς τα μεγέθη του, τότε οι άλλοι τον πέταξαν έξω από τη συγκεκριμένη αγορά αυτοστιμί. Αυτό το νόημα είχαν οι συγχωνεύσεις και οι γιγαντώσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια. Να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι τζίροι και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί έναντι του μικρότερου.
Εκτός αν την αποανάπτυξη την εννοούμε μόνο ως μείωση της ζήτησης εκ ,έρους των καταναλωτών. Και πάλι όμως οι παραγωγοί προϊόντων θα συνεχίσουν να γιγαντώνονται για να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας.
Νομίζω ότι ενώ η ανάπτυξη είναι πιο ξεκάθαρη έννοια, η αποανάπτυξη δεν είναι αρκετά καθαρό τι ακριβώς περιλαμβάνει και από που ξεκινάει.
Εξάλλου, κανένας οργανισμός(έμβιος ή κοινωνικός) δεν επεδίωξε ποτέ αυτόβουλα τη συρρίκνωση, εκτός αν εξαναγκάσθηκε από άλλους γι αυτό.
19 Ιουλίου, 2009 στις 1:39 πμ
kapetanios
Αποανάπτυξη
1.ποιο το σημείο G και ποιός το ορίζει?
2. να μάθουμε ή να αναγκαστούμε να ζήσουμε καταναλώνοντας λιγότερους οικονομικούς , δηλαδή φυσικούς, πόρους,? (μήπως η συνεχής επίκληση της επικείμενης καταστροφής λειτουργεί ψυχαναγκαστικά προς αυτήν την κατεύθυνση?)
3.γιατι η «νέα ανακάλυψη-αποκάλυψη της σχέσης με την φύση» δεν θα μας οδηγήσει ξανά στο σημείο που βρισκόμαστε. Αυτή η σχέση με την φύση δεν μας έφτασε εδω? Ο άνθρωπος που ζει στην Σαχάρα ( ή οπουδήποτε η φύση δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο, γιατί διαθέτει και τέτοιο) πρέπει να μείνει εκεί μέσα στα πλαίσια της επιστροφής του στην αρχική εστία.
4.τι σημαίνει κοινωνική ασφάλεια και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να περιορίσουμε την ποιότητα της ζωής μας για να την πετύχουμε.
5.Οι ρίζες των αναφορών στον «πραγματικό πλούτο της ζωής» βρίσκονται πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω και η ανθρωπότητα τα χει ακούσει από πολλούς και εξέχοντες. Τι είναι αυτό το καινούργιο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον παρακάμπτει όλα αυτά τα πολλά ακούσματα η ανθρωπότητα.
«Πραγματικός πλούτος ή ουτοπία?
6. Ως βασική ιδεολογική και πολιτική συνιστώσα, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο, αποτελεί ζητούμενο από όλους τους λαούς αιώνες τώρα. Τι το καινούργιο προτείνει η αποανάπτυξη.
8. τελικά , ποια η ομοιότητα της φύσης με την φύση του ανθρώπου. Είναι αποδεκτός ο περιορισμός των ορίων της φύσης του ανθρώπου εις το όνομα των περιορισμένων ορίων της φύσης? Εάν οι ικανότητες της φύσης να ανταπεξέλθει στα «νέα» ( τα οποία δεν είναι καθόλου νέα) δεδομένα είναι περιορισμένες, ΚΑΜΙΑ αποανάπτυξη δεν είναι ικανή να αποτρέψει το τέλος της ( στην μορφή που την γνωρίζουμε)
(και βλέπουμε..)
19 Ιουλίου, 2009 στις 7:23 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Η οικονομική κατάρρευση που ήρθε τα τελευταία χρόνια, μερικοί ισχυρίζονται, ότι είναι παροδική. Ότι ο καπιταλισμός, σύντομα θα αναπροσαρμοστεί. Θ’ ανακάμψει. Ότι θα ευνοηθούν νέες μορφές επενδύσεων. Ότι η πράσινη οικονομία, είναι ένας εφαρμόσιμος νεοτερισμός, για ν’αποκατασταθεί εν μέρει, η ταραγμένη οικολογική ισορροπία του πλανήτη, αλλά και οι κλονισμένες αγορές.
Η σύγχρονη εκδοχή της αειφόρου ανάπτυξης, θα στηριχτεί στην ήπια τεχνολογία των ΑΠΕ, στην ενεργειακή αποκατάσταση των κτιρίων, στις πράσινες μεταφορές, στη νέα γενιά οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ο αναπτυγμένος κόσμος, μετά από το καπιταλιστικό παλαντζάρισμα, θα ισορροπήσει και θα κερδίσει την ανάπτυξη, μ’ ένα ρυθμό, που θα πλησιάζει τις παλαιότερες καρπερές εποχές. Η λεγόμενη οικολογική ανάπτυξη, θα μας δώσει τα εφόδια για ν’ ανέβει η κοινωνία μας, σ’ ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας της, αφού ο καπιταλισμός θ’ αποκτήσει και περιβαλλοντικά κριτήρια. Τα οικολογικά κόμματα και οι αντίστοιχες ΜΚΟ (ισχυρίζεται η λογική του συγκεκριμένου μοντέλου), θ’ αποτελέσουν το μοτέρ για την αφύπνιση του κόσμου, προς αυτή την κατεύθυνση. Με λίγα λόγια, θα συνεχίσουμε να είμαστε πλούσιοι, με την επιλεκτική ευημερία των 2/3της κοινωνίας. Θα είμαστε μια κοινωνία πρότυπο για τους εξαθλιωμένους της Γης, που θα ποθούν τη ζωή μας, θα ονειρεύονται να πλουτίσουν κοντά μας και θα επιδιώκουν, να φύγουν κάποτε από τον τόπο τους, με το οποιοδήποτε κόστος, για να ενσωματωθούν στις δημοκρατικές μας χώρες. Για ν’ αποκτήσουν κάποτε μυαλά, σαν τα δικά μας. Δηλαδή ν’ αντιγράψουν τα καλά μας, αλλά και την κακή μας νοοτροπία, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε. Για την δική μας αειφορία στην ανάπτυξη, κάποιος έχει στην άλλη πλευρά του πλανήτη, δυσφορία. Κάποιος στερείται αυτό, που εμείς καρπωνόμαστε πλουσιοπάροχα. Γιατί, η καπιταλιστική υπεραξία, βγαίνει από το δικό μας κέρδος και τη ζημιά του άλλου. Από την εξαθλίωσή του. Από την υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών υλών του. Για να υπάρξει λ.χ. το υλικό coltan (στις εφαρμόσιμες νέες έξυπνες τεχνολογίες), στο Κονγκό γίνεται εμφύλιος πόλεμος. Για να παραχθούν τα τριαντάφυλλα που προσφέρουμε με ικανοποίηση, στην Κένυα καταστρέφονται λίμνες και περιοχές. Οι κάτοικοι εκεί, που στερούνται την γή τους, που δεν έχουν εργασία, μεταναστεύουν σ’ εμάς. Στην παραθαλάσσια Μπιάφρα, οι εταιρείες πετρελαίου έχουν καταστρέψει το γόνιμο έδαφος. Σπρώχνουν τους κατοίκους στην εξαθλίωση. Δίπλα σ’ αυτήν, πάντα καιροφυλακτεί η διαφθορά και το εύκολο κέρδος. Έτσι γέμισαν οι γειτονιές της Ελλάδας, Νιγηριανούς από την Μπιάφρα, που πουλάνε ναρκωτικά και πορνεία. Όταν οι φυτείες της μπανάνας και του καφέ, στη λατινική Αμερική κ.ά δεν προσφέρουν πλέον κάποιο εισόδημα, γιατί παίζονται οικονομικά παιγνίδια στο χρηματιστήριο (από την υπερεπάρκεια των προϊόντων), οι αγρότες αναγκαστικά εγκαταλείπουν τις περιφέρειες τους και αστικοποιούνται. Έτσι γεννιούνται οι μεγαλουπόλεις τέρατα των 20 και πλέον εκατομμυρίων, χωρίς βασικές παροχές υγιεινής κι ασφάλειας.
Ο τριτοκοσμικός αγρότης, μπροστά σ’ αυτό το χάος της ανάπτυξης, που όλα κατευθύνονται και προγραμματίζονται για τ’ αναπτυγμένα κράτη, ψάχνει απεγνωσμένα συγκυριακές λύσεις για να επιβιώσει. Η μια διέξοδος είναι η παράνομη μετανάστευση. Να ξεφύγει για να γλιτώσει. Να δουλέψει στην ξενιτιά για να στείλει πίσω στην οικογένειά του, το κομπόδεμα της ελπίδας. Η άλλη εκδοχή της επιβίωσης, είναι η καλλιέργεια και η εμπορία των ναρκωτικών. Γι’ αυτό λ.χ. το Τατζικιστάν λέει: «Όταν πουλήσω τα ναρκωτικά μου, θα ξεπληρώσω το εξωτερικό μου χρέος». Και για να μην λοιπόν πραγματοποιήσει αυτόν τον εκβιασμό, αναγκαστικά ενισχύουν οι δυτικές κυβερνήσεις, την τοπική νομενκλατούρα, με χρήματα-προγράμματα, που τα τρώνε μεταξύ τους οι πονηροί ηγέτες και στη συνέχεια, ξαναβάζουν στο τραπέζι τις εκβιαστικές προτάσεις τους. Γι’ αυτό και στην Ευρασία η διαφθορά ζει και βασιλεύει. Οι Αφγανοί ακτήμονες, απογοητευμένοι από την κόλαση των φατριών του προέδρου τους Καρζάι (που τρώνε τον αγλέορα), ψάχνουν για να βρουν την έξοδο κινδύνου. Παίρνουν τον ομματιών τους και περπατάνε για μέρες πεζή, μέσα από βουνά και κινδύνους, για να έρθουν σε μας, να δουν από κοντά, ποιοι είναι αυτοί οι φιλεύσπλαχνοι Ευρωπαίοι, που κατέχουν το μαγικό ραβδάκι του πλούτου. Μας βλέπουν κι αναρωτιούνται: «Γιατί είσαστε τόσο άδικοι με ‘μας και τόσο γαλαντόμοι με τ’ αφεντικά μας, πίσω στην πατρίδα»; Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια γεμίσαμε από λαθρομετανάστες Αφγανούς και Πακιστανούς. Γιατί στο αλισβερίσι της πρέζας, των όπλων, του φυσικού αερίου, των κάθε λογής επιχορηγήσεων, στην πατρίδα τους, δεν μπορούν να είναι όλοι αυτοί, μέσα στη μοιρασιά. Οι καπάτσοι μόνο επιβιώνουν. Αυτοί που ξέρουν το κόλπο να επιβάλλονται. Οι άλλοι, οι παραπεταμένοι, έχουν για μοναδική τους σωτηρία την φυγή… Την ελεημοσύνη μας…
Κι εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Υπάρχουν ριζικές λύσεις; Βοηθάνε τα προσωρινά ηρεμιστικά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (ενίσχυση τραπεζών). Τα New Green Deal αρκούν;
Οι θέσεις εργασίας που υποσχόμαστε, ότι μπορούν να γίνουν στον τόπο μας, είναι μια παγίδα. Τα λέμε για να δελεάσουμε τους δικούς μας απελπισμένους ανέργους, για να τονωθεί η οικονομία μας. Όμως παράλληλα γινόμαστε και κράχτης, ότι στις περιοχές μας, από την αναδιανομή του πλούτου, από τον νέο ορίζοντα της πράσινης ανάπτυξης, έχετε κι εσείς απελπισμένοι της Γης, εδώ ένα μερίδιο, μια ελπίδα να επιβιώσετε κοντά μας.
Η ουσιαστική πράσινη τεχνολογία είναι η ευχή, όχι του καπιταλισμού, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Είναι το μέλλον της επιβίωσης στον πλανήτη μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ’ εκεί. Από κείνα τα μέρη, που θέλουν ψωμί και μια νέα στρατηγική στην χάραξη της οικονομίας τους. Μια άλλη, διαφορετική νοοτροπία στο μοντέλο ζωής, στην ποιότητα ζωής τους. Ας επιλέξουμε τις υποανάπτυκτες περιοχές να δώσουμε το στίγμα της νέας μας αντίληψης, που στηρίζεται στην ανταλλαγή των ήπιων αγαθών κι όχι στην εντατικοποίηση της παραγωγής και στη συντήρηση της χύμα κατανάλωσης. Τ’ αυτοκίνητα (ακόμα και τα υβριδικά), που κατασκευάζονται στις φτωχές χώρες, δεν είναι γι’ αυτούς «πρότυπο της οικολογικής αντίληψης». Τα λουλούδια που παράγουν εκεί, δεν πηγαίνουν στα σπίτια τους, αλλά στα βάζα των πλουσίων της Γης. Οι μεταφορές των δυο συγκεκριμένων αγαθών, που διανύουν τεράστιες αποστάσεις, για να φτάσουν στα σημεία πώλησης στην Ευρώπη και στην Αμερική, καταστρέφουν συνολικά την ατμόσφαιρά του πλανήτη. Μην τους εθίζουμε λοιπόν με το πρόσκαιρο κέρδος. Μην φτιάχνουμε λοιπόν εκεί στους τόπους τους, ηγετίσκους που μας κακό-αντιγράφουν. Οι θέσεις εργασίας στον Τρίτο Κόσμο, δεν είναι αυτοσκοπός, για να δείξουμε τον ανθρωπισμό μας. Κάθε θέση εργασίας, κάθε είδους ενίσχυση, πρέπει να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να στοχεύει σε μια διαφορετική αναδιοργάνωση της ντόπιας οικονομίας κι όχι στην ποσοτική της παραγωγή. Ας μην τα ζητάμε μόνο για πάρτι μας τα κέρδη, από την εξάντληση των αντοχών τους. Ας μην τους κάνουμε επαίτες απατηλών ελπίδων, με τις κομπίνες της αγροτικής πολιτικής μας. Ας σταματήσουμε να τους αντιμετωπίζουμε ως «ρακοσυλλέκτες», που θα μαζέψουν κάθε διεθνές φιλοδώρημα. Η επικοινωνιακή μας πολιτική, με τα «κλαμένα μωρά» του Τρίτου Κόσμου, είναι τρικ, για να τονωθεί η φιλευσπλαχνία των αφελών χορτασμένων. Για να κερδίσει πόντους η διπλωματία του δήθεν ουμανισμού. Των αμέτρητων διεθνών συμφωνιών, που οργανώνουν οι καλοζωισμένοι. Που τα λόγια και τα γραπτά, είναι στάχτη στα μάτια, για τους ανυποψίαστους πολίτες, που υπνωτίζονται από όμορφα λόγια. Ας μην καταντήσουμε τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, σκουπιδοντενεκέ της τεχνολογίας, που δεν θέλουμε στην αυλή μας. Η οικολογία, δεν είναι το βίτσιο των πλούσιων. Είναι παγκόσμια απαίτηση, Ας το προβάλλουμε δυναμικά με το παράδειγμά μας, σ’ όλους εκείνους, που ροκανίζουν τον κορμό, που κάθονται πάνω του.
Από τον Τρίτο Κόσμο ν’ αρχίσει λοιπόν «η πράσινη εποχή», για να φύγουν πάλι πίσω, όσοι με το ζόρι ήρθαν στα μέρη μας, για να ευημερήσουν.
Η περιφερειακή ανάπτυξη, ξεκινάει από την Ασία την Αφρική τη Λατινική Αμερική κι όχι από τις επενδύσεις του στιλ: «Ανταλλαγές ρύπων». Ο πλανήτης και η οικολογική ισορροπία του, δεν είναι χρηματιστήριο. Μην εθίζουμε λοιπόν τους αχόρταγους, στην πολιτική του μάθετε το πώς θα τα κονομιέστε, για να μας αντιγράψετε.
Η πράσινη τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί σ’ εκείνους τους τόπους, απ’ όπου ξεκινούν οι απελπισμένοι άνθρωποι. Οικονομικά και κοινωνικά είναι δικαιότερο. Ωφελιμιστικά μας συμφέρει. Ας αναλογιστούμε τα έξοδα που καταβάλλονται για τη φύλαξη των συνόρων και για τις άλλες δαπάνες που δίνονται στο εσωτερικό της Ε.Ε. για ν’αντιμετωπιστεί κατασταλτικά η λαθρομετανάστευση, Ας συνυπολογίσουμε στα συνολικά έξοδα, τα κονδύλια που χορηγούνται στον Τρίτο Κόσμο, για να στηρίξουμε ουσιαστικά μέσα από τις στρατιωτικές δαπάνες και τα λοιπά προγράμματα δελεασμού της ντόπιας νομενκλατούρας, τις πολιτικές δημοσίων σχέσεων. Πρέπει εκεί, να βοηθήσουμε τον απελπισμένο κόσμο να καταλάβει, ότι η υπεργεννητικότητά του, είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που θα τους συμπαρασύρει στην ολική καταστροφή του χώρου τους και των ελπίδων τους, για ευημερία.
Η μετακίνηση ατόμων. πρέπει ν’ αλλάξει προσανατολισμό. Δεν είναι αυτοσκοπός μας η αναγκαστική μετανάστευση. Η ελεύθερη επιλογή του καθενός για αλλαγή τόπου, πρέπει ν’ αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των πολιτιστικών ανταλλαγών και του τουρισμού κι όχι να μπει στη λογική του «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Πρέπει ο άνθρωπος, να παραμένει αξιοπρεπής εργαζόμενος στον τόπο του. Να καταλάβει μέσα από την δική μας προσφορά, ότι γίνεται να συνεννοηθούν οι πολιτισμοί, χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό μοντέλο, κοινωνικής ευημερίας. Για το καλό όλων μας, πρέπει να στηριχτεί η συνύπαρξη, στην ποιότητας ζωής και στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη.
Απέναντι λοιπόν σ’ όλα αυτά τα σημερινά πομπώδη κι αναποτελεσματικά σοσιαλδημοκρατικά σχέδια της διαρκούς ανάπτυξης των οικονομιών (sustainable development) ή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης των αγορών, προβάλλει δυναμικά η παρουσία της οικολογικής από-ανάπτυξης (de-growth). Δηλαδή, ο διαφορετικός, ο αντισυμβατικός τρόπος για να κατακτήσομε την κοινωνική και ψυχική μας ηρεμία. Να βάλουμε ένα φρένο στον χυδαίο οικονομισμό, που στηρίζει το άκρατο κέρδος. Που διευρύνει τις διαφορές αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων λαών. Μ’ αυτήν λοιπόν την «από-ανάπτυξη», την αντιστροφή του κατεστημένου, του συσσωρευτικού, του ανταγωνιστικού οικονομικού μοντέλου ζωή, προς την εναλλακτική συνδιαλλαγή των κοινωνιών, αντιμετωπίζουμε το τρέχον και καυτό θέμα της μετανάστευσης.
19 Ιουλίου, 2009 στις 11:53 πμ
kapetanios
1.γέμισαν οι γειτονιές της Ελλάδας, Νιγηριανούς από την Μπιάφρα, που πουλάνε ναρκωτικά και πορνεία?
2.το Τατζικιστάν εκβιάζει λέγοντας : «Όταν πουλήσω τα ναρκωτικά μου, θα ξεπληρώσω το εξωτερικό μου χρέος»?
3.γεμίσαμε από λαθρομετανάστες Αφγανούς.. γιατί στο αλισβερίσι της πρέζας, των όπλων, του φυσικού αερίου, των κάθε λογής επιχορηγήσεων, στην πατρίδα τους, δεν μπορούν να είναι όλοι αυτοί, μέσα στη μοιρασιά?
4.Η οικολογία, δεν είναι το βίτσιο των πλούσιων? Είναι παγκόσμια απαίτηση?
Το 1/100 διεκδικεί την παγκοσμιότητα?
5. η υπεργεννητικότητά στον Τρίτο Κόσμο (με μέσω όρο ηλικίας τα 35 χρόνια και με την παιδική θνησιμότητα στο 50-60%) είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που θα τους συμπαρασύρει στην ολική καταστροφή?
6. Από τον Τρίτο Κόσμο ν’ αρχίσει η «αποανάπτυξη»?.Τι να αποαναπτύξουν οι άνθρωποι που δεν έχουν απολύτως τίποτα?
7.οι φυτείες της μπανάνας και του καφέ, στη λατινική Αμερική κ.ά δεν προσφέρουν πλέον κάποιο εισόδημα, γιατί παίζονται οικονομικά παιγνίδια στο χρηματιστήριο??
8.η παρουσία της οικολογικής από-ανάπτυξης (de-growth), είναι ο διαφορετικός, ο αντισυμβατικός τρόπος για να κατακτήσετε την κοινωνική και ψυχική σας ηρεμία?
@Κύριε Μιχελή
Το κεντρικό σας μήνυμα: «να φύγετε από εδω, να πάτε αλλού» και η αποστροφή σας για τον τρίτο κόσμο είναι κάτι περισσότερο από εμφανής στο κείμενο σας.
Τα κακώς κείμενα του καπιταλισμού ,σε σχέση με το περιβάλλον, στην παρούσα περίοδο (25-30 χρόνια)δημιουργούνται, όχι στις τρίτες χώρες («Κόσμος των μαύρων» )όπως η Κένυα (με το παράδειγμα των λουλουδιών που περιγράψατε !) αλλά στην Ασία( που ανήκει στις «αναπτυσσόμενες» και όχι στις «υποανάπτυκτες» , για να χρησιμοποιήσουμε και οικονομικούς όρους) η οποία αριθμεί το 50% σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει από το 50% έως το 90% (σε κάποια προϊόντα) της παγκόσμιας παραγωγής.
Εκεί δημιουργείται και η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών είτε σε τρίτες Ηπείρους, είτε στο εσωτερικό της , με τις περιβαλλοντικές συνέπειες στην δεύτερη περίπτωση να είναι υπερπολλαπλάσιες της πρώτης !Για την περίπτωση δε , της Ελλάδος (το 55% είναι Αλβανοί) και της Ευρώπης το πρόβλημα της μετανάστευσης ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν οφείλεται στις υποανάπτυκτες χώρες, τις οποίες χωρίς φειδώ αναφέρατε στο σχόλιο σας, αλλά οφείλεται στην κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και στην ερμαφρόδιτη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Και βεβαίως ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΜΙΑ περιβαλλοντική συνέπεια στην Ευρώπη από αυτήν την μετανάστευση μιας και ο αστικός ιστός ,η βιομηχανοποίηση και η κατανομή του πληθυσμού ως γενεσιουργός αιτία της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο , προϋπάρχει και δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο (πρόκειται περί όνου σκιάς) !!
Έχω την εντύπωση λοιπόν ότι οι «σταυροφορίες ενημέρωσης» προς τους «αδαείς» υποανάπτυκτους τριτοκοσμικούς και τα «κλαμένα μωρά» για την σημασία που έχει η «αποαναπτυξη»( δίκην ιεραποστολών για την σωτηρία του πλανήτη και των ψυχών τους? ) μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει και τίποτε περισσότερο.
ΥΓ
1.Τα ναρκωτικά και το εμπόριο τους δεν λειτουργούν επιβαρυντικά για το περιβάλλον και την «πράσινη» ανάπτυξη ή την αποανάπτυξη . Λειτουργούν κατασταλτικά και αποπροσανατολιστικά για τις κοινωνίες και τους ανθρώπους με αποκλειστικό στόχο την εξουσία τους για την οποία μάλλον δεν γίνεται λόγος στο σχόλιο … ή για να είμαι ακριβής θεωρείται δεδομένη (από «εμάς» προς «αυτούς»).
2. Η ανάπτυξη των «αναπτυσσόμενων χωρών» είναι μη αναστρέψιμη, ενδεχομένως και δίκαιη.
Μόνη λύση, η ταχεία ανάπτυξη τους ( για να ισορροπήσουμε μια ώρα αρχύτερα) με τεχνολογία αιχμής ( τέτοια που θα δημιουργεί τα λιγότερα προβλήματα στο περιβάλλον) και με γνώμονα την αυτοδιάθεση, την πολιτιστική κληρονομιά και την ελευθερία των λαών τους . Τα υπόλοιπα αφορούν την σφαίρα της φαντασίας , όπως στην σφαίρα της φαντασίας ανήκουν οι καταστροφολογίες για τα επόμενα 50-100-150 χρόνια όπως, το λιώσιμο των πάγων ,η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 30 μέτρα, η αύξηση η μείωση (κατ άλλους) της θερμοκρασίας του πλανήτη , η δευτέρα παρουσία, οι κομήτες που θα χτυπήσουν την γη, η έλευση του Αντίχριστου, η αποκάλυψις του μπάρμπα Γιάννη και ούτω καθεξής. Ο πλανήτης Γη έχει τους δικούς του αέναους κύκλους ζωής και μια ημερομηνία λήξης . Ο άνθρωπος εξασφαλίζει την μακροζωία του προσαρμοζόμενος στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν , με ΜΟΝΑΔΙΚΟ του όπλο την δυνατότητα της εξέλιξης του . Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.
19 Ιουλίου, 2009 στις 8:54 μμ
cirut
Ενώ ο διάλογος εδώ είναι γόνιμος, γίνεται λίγο αψύς, νομίζω. Πιστεύω ότι οφείλεται στη δυσκολία και στη μη μονοσημαντότητα του θέματος. Δεν είχα ξανακούσει για de-growth, αν και το σκέπτεται κανείς. Υπάρχουν απ’ την άλλη περιοχές που χρειάζονται «ανάπτυξη» κι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι αειφορική. Η Ινδία με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά στα τσαντήρια, για παράδειγμα. Και το Μπαγκλαντές. Έτσι καταφεύγω στον «σωστό» [ελάχιστο, αειφορικό, σχεδιασμό αναγκών και όχι χρηματιστηριακού τύπου -όπως λέει κι ο ΜΜ]. Ο αναπτυγμένος κόσμος αφ’ ετέρου χρειάζεται φρένο.
Σίγουρα η εξάρτηση και η φτώχεια δημιουργούν σηπτικά φαινόμενα. Τα δωρεάν φάρμακα του Ερ. Σταυρού παλιά πουλιούνταν απ’ τα ίδια τα κράτη. Οι επιτροπές του ΟΗΕ δεν έχουν καλό όνομα στην Αφρική. Μην ξεχνάμε ποιοι έφαγαν κι εδώ τα πακέτα του σχεδίου Μάρσαλ κλπ.
Για τους μετανάστες πιστεύω ότι ήδη οι Ανατολικοί εντάσσονται, οι μαύροι Αφρικανοί έρχονται στην Ελλάδα για να δουλέψουν, να μάσουν λεφτά και να φύγουν (πίσω ή στη Δύση) και το πρόβλημα είναι με τους Ασιάτες, που είναι εξαθλιωμένοι άσχημα. Τι άλλο γι’ αυτούς περίθαλψη ανθρωπιά και βοήθεια για ενίσχυση των υποδομών στη χώρα τους.
Ένα παράδειγμα το πρόγραμμα DESERTEC… «Πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ηλιακού πάρκου στις έρημους της βόρειας Αφρικής, το κόστος του οποίου θα είναι 400 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται ευρωπαϊκές εταιρείες και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου»…
Περισσότερα: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=60453
Βέβαια η μοιρασιά θα είναι: «ένα δικό μου, ένα για μένα, ένα για το θεό μου που σε βοηθά –> ένα δικό σου», μη γελιόμαστε. Ποιος μοιράζει; Ο «επενδυτής»
19 Ιουλίου, 2009 στις 9:57 μμ
Πάνος
cirut,
διάλογος γίνεται αψύς όταν ένας συνομιλητής επιχειρεί να αδειάσει τον άλλον, ερμηνευόντάς τον καταπώς τον βολεύει. Συνήθη φαινόμενα…
Θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που έχει η αλλαγή / τροποποίηση του δυτικού καταναλωτικού παραδείγματος για την πολιτική επιτυχία μιας καμπάνιας αποανάπτυξης στον πλανήτη: αν δεν ξεκινήσει στη Δύση ο επαναπροσδιορισμός του επιπέδου ζωής με βάση μικρότερη κατανάλωση πόρων, τότε δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επιτυχίας: εδώ την πάτησε κοτζάμ «σοσιαλισμός» επειδή δε μπορούσε να προσφέρει στους υπηκόους του την καταναλωτική δυνατότητα της Δύσης!
20 Ιουλίου, 2009 στις 1:40 πμ
kapetanios
@Πάνο
επιχειρείς να αδειάσεις κάποιον ? (φατσούλα)
Κατά τα άλλα ,τα ερωτήματα είναι εκεί και περιμένουν τις απαντήσεις για την συνέχεια του διαλόγου
@cirut
τα πακέτα του σχεδίου Μάρσαλ εδω, τα έφαγαν αυτοί για τους οποίους δόθηκαν. Από εκεί και πέρα το παράδειγμα της Desertec ως πράσινη ανάπτυξη ή αποανάπτυξη δεν νομίζω ότι αντέχει και πολύ . Το αντίθετο θα έλεγα! Φαίνεται να ξαναανακαλύπτεται η αποικιακή λογική και νοοτροπία των ισχυρών απέναντι στις χώρες του τρίτου κόσμου. Η συμφωνία και τα οφέλη της επένδυσης ( που αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την Ευρώπη και τις πολυεθνικές της σε όλα τα επίπεδα και στάδια χωρίς τα παραμικρά αντισταθμιστικά οφέλη για τον ντόπιο πληθυσμό [1]) μόνο την λογική της ήπιας και αποκεντρωμένης ανάπτυξης δεν προάγουν, πόσο μάλλον την ελευθερία και το δικαίωμα της ευημερίας και αυτοδιάθεσης των λαών[2]! Επίσης δεν συνάδει σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση με όλα αυτά που σκιαγραφούν την αποανάπτυξη κατά τους εμπνευστές της. Το γεγονός δε αυτό έρχεται να ισχυροποιήσει την άποψη που απαξιώνει τον πράσινο προσδιορισμό (ο οποίος χρησιμοποιείται για οτιδήποτε στις μέρες μας ) της καπιταλιστικής ανάπτυξης μέσω των ΑΠΕ οι οποίες, κατά πως φαίνεται, ήρθαν για να δημιουργήσουν/ ενισχύσουν το ιδεολογικό[3] υπόβαθρο μιας συνεχιζόμενης αδικίας .
[1] ρητορική ερώτηση
Με ποια τιμή θα αγοράσει η Ευρώπη την παραγόμενη ενέργεια ούτως ώστε η επένδυση να συμφέρει τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν? Η απάντηση είναι εύκολη νομίζω…
[2] «..βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η πολιτική σταθερότητα στις χώρες της Βορείου Αφρικής (Τυνησία, Μαρόκο)…»
Μήπως ξεχάσαμε να διαβάζουμε ή δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτή η «βασική» προϋπόθεση??
[3] τι δουλειά και ποιος ο ρόλος που έχουν το κόμμα των Πρασίνων και η Greenpeace στο οικονομικό ντιλ της Siemens, και της Deutsche Bank ?
ΥΓ
Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να ερμηνεύω «κατά πως με βολεύει» ΚΑΙ αυτήν την φορά…
20 Ιουλίου, 2009 στις 1:02 μμ
Γιάννης
όταν πειστούν οι τριτοκοσμικοί (όπως πείστηκαν οι ανατολικοευρωπαίοι) ότι το να έχεις 5 μάρκες μουστάρδας και 20 καλσόν δεν οδηγεί στην εσωτερική ευτυχία, τότε η αποανάπτυξη θα επικρατήσει
20 Ιουλίου, 2009 στις 3:50 μμ
Dralion
Δεν ξερω κατα ποσο η Desertec αποτελει αποαναπτυξη, πρασινη αναπτυξη, η αειφορο αναπτυξη. Εδω καλα – καλα δεν εχουμε συμφωνησει στους ορισμους.
Το μοντελο της Desertec δεν εχει αποκρυσταλλωθει ακομα. Π.χ. δεν ειναι ακομα σιγουρο, αν οι ευρωπαιοι θα αγοραζουν το ρευμα η οχι. Μπορει να νοικιασουν την γη (εκταση) που απαιτειται, να στησουν εκει τα μηχανηματα με δικα τους εξοδα και να παιρνουν το πραγομενο ρευμα «δωρεαν» (αν ξεχασουμε τα εξοδα λειτουργιας και αποσβεσης).
Αυτο δεν ειναι και τοσο παραλογο. Οι πλουσιες χωρες της αραβικης χερσονησου (Σ. Αραβια, Εμιρατα κ.α. ) ηδη νοικιαζουν εδαφη στην Αφρικη, τα οποια επανδρωνουν με αγροτες – υπαλληλους. ΟΙ «αγροτες» καλλιεργουν την γη, τα προιοντα ανηκουν στο αραβικο κρατος που εχει νοικιασει το εδαφος.
Εκεινο που θεωρειται σιγουρο για την Desertec, ειναι οτι η περισσεια θερμοτητα απο την λειτουργια των στροβιλων θα χρησιμοποιειται για ενα «αντιστροφο φαινομενο θερμοκηπιου». Με την θερμοτητα αυτη, θα παραγεται – χωρις μεγαλα τεχνικα μεσα – αφθονο ποσιμο νερο. Αυτο θα το *χαριζουν* στις αφρικανικες χωρες για ποτισμα και υδρευση.
Κατα την γνωμη μου, η λυση του ποσιμου νερου που θα χαριζεται, ειναι μια εξυπνη κινηση των ευρωπαιων. Κανενας φανατικος ισλαμιστης δεν θα τολμησει να ανατιναξει τα μηχανηματα των ευρωπαιων στην ερημο, οσο αυτα δινουν στον λαο του το πολυτιμοτερο αγαθο: ποσιμο νερο.
Χωρις να εχω καταληξει, πιστευω οτι η Desertec δεν αποτελει αποαναπτυξη. Απλα ειναι μια – σωστη – εναλλακτικη λυση, για να παψουμε να παραγουμε ρευμα απο καρβουνο και πυρηνικα.
Ειναι επισης μια πολυ καλη εναλλακτικη λυση για να μην ειμαστε εξαρτημενοι απο το φυσικο αεριο του Πουτιν (και τα πετρελαια του Κολπου).
20 Ιουλίου, 2009 στις 3:59 μμ
cirut
@kapetanios,
αν επιχειρηθεί αυτά τα μεγέθη ισχύος του DESERTEC να παραχθούν από συμβατικές πηγές, τον χάσαμε τον πλανήτ, πατριώτ. Αν περιμένουμε τον «γνήσιο σοσιαλισμό αυτή τη φορά», τους χάσαμε τους Αφρικανούς, πατριώτ. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Το DESERTEC είναι προφανώς διανομή σαν το γύφτο με τα φιλάκια (αν θυμάσαι / να βάλουμε και λίγο αίσθημα κλπ). Βεβαίως θα είναι καλύτερη απ’ ό,τι αν μοίραζες με Αμερικανούς, αυτό θα εξασφαλίσει η ανάμιξη των Greens, Greenpeace κλπ. Οι Αφρικανοί μπορούν να πάρουν αρκετά, το σημαντικότερο νομίζω, δωρεάν ενέργεια για αφαλάτωση για να πρασινίσουν λίγο την ήπειρο. Τώρα για τα ποσοστά και την ταξικότητα της ενέργειας, σε παραπέμπω εδώ
http://ecology-salonika.org/lib/?p=3565
20 Ιουλίου, 2009 στις 7:53 μμ
kapetanios
Η αλήθεια είναι ότι εκπλήσσομαι(από πολιτικής άποψης) με την ευκολία που «ξεπερνιέται»(ιδεολογικά )από το σύνολο σχεδόν των οικολόγων , η, επιχειρούμενη, ωμή εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου εις το όνομα του «πράσινου»(και Ευρωπαϊκού) οικονομικού κέρδους.
Ενός Τρίτου κόσμου για τον οποίο υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στο σχόλιο του Κυρ Μιχελή αλλά και έμμεση αναφορά στο ποστ του Πάνου ο οποίος εκτός των άλλων κάνει σαφές ότι:
«.. Αν, ως υπόθεση εργασίας προς το παρόν, την επιλέξουμε (την αποανάπτυξη) ως θεωρητική και πολιτική λύση, πρέπει να ξεχάσουμε τους όρους της αειφόρου, βιώσιμης, πράσινης κλπ ανάπτυξης και να περιγράψουμε νέους. Στους οποίους πρέπει απαραίτητα να περιέχεται, ως βασική ιδεολογική και πολιτική συνιστώσα, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, σε τοπικό και πλανητικό επίπεδο.
Να με συγχωρέσουν οι @Dralion &@cirut αλλά δεν θα θελα το θέμα της συζήτησης ( «θεωριτικούρες» και σφηνάκια για την από- ανάπτυξη) να εξελιχθεί σε κουβέντα για την Desertec ( παρότι με τρώνε τα δάχτυλά μου με κάποια που διάβασα στα σχόλια)
20 Ιουλίου, 2009 στις 8:25 μμ
Πάνος
Για τη Desertec θα τα πούμε σε κάποιο άλλο ποστ, όταν το γράψει ο ειδικός επί των …ενεργειακών.
20 Ιουλίου, 2009 στις 11:49 μμ
cirut
Η αποανάπτυξη έμμεσα είναι οικολογική επιλογή και ταξική ενεργοποίηση, αφού πραγματώνει το δράσε τοπικά, μειώνει τα γιγαντώδη μεγέθη του σημερινού καπιταλισμού και βάζει το άτομο στο κοινωνικό παιγνίδι. Εκεί που υπάρχει έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, χρειάζεται αειφορική ανάπτυξη (εγκ/σεις αφαλάτωσης π.χ).
Τόχουμε δει, νομίζω όλοι, ότι ανάπτυξη για την ανάπτυξη δεν πάει άλλο. Είναι προφανές ότι ο καπιταλισμός θα χρησιμοποιήσει το green deal για πάρτη του, καμμιά ψευδαίσθηση @καπετάνιος. Το θέμα είναι πώς τον αντιμετωπίζεις. Σε σωστή κατεύθυνση είναι η διασπορά των ΑΠΕ, συμμετοχή κοινοτήτων και Δήμων στο παιγνίδι, ακόμα και μικρών συνεταιρισμών.
Δηλώνω πως αυτό που μου κόβει τα πόδια, δεν είναι η ισχύς του αντιπάλου αλλά το de-racketing (η αδιαφορία των μαζών). Αν ξεχάσεις τα χειμερινά ανάκτορα, ένας είπαμε, είναι ο μόνος δρων μοχλός. Ο κόσμος (πες το τάξεις, νάρθουμε στα ίσια).
«..Η πράσινη τεχνολογία πρέπει να μεταφερθεί σ’ εκείνους τους τόπους, απ’ όπου ξεκινούν οι απελπισμένοι άνθρωποι», λέει σωστά ο @ΜΜ. Σαν παραγωγική βάση υποθέτω, πέραν της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.
Για την υπέρβαση της μόλυνσης ο καπιτ. στηρίζεται στην επιστήμη (πλην του green deal, με το οποίο μόλις καταπιάστηκε). Για την υπέρβαση του ορίου της εντροπίας υπάρχουν σοβαρές μελέτες να στείλει η γη σκουπίδια, στους ..άλλους πλανήτες.
Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται, ότι «αν περιορίσουμε κάποιες περιττές ανάγκες μας και επεκτείνουμε την εξοικον. ενέργειας, τότε επαρκούν οι διαφαινόμενες ΑΠΕ για την αντιμετώπιση του συνολικού ενεργειακού – με τις μεταφορές». Η άποψη είναι νέα, μάλλον ενθαρρύνθηκαν από τη διεύρυνση της εφαρμογής της αιολικής αλλά και της..αναδυόμενης ηλιακής. Στην παραπάνω παραπομπή στο ecology..κλπ. για τη λεκάνη της Μεσογείου μιλούν για 1200 GW AΠΕ.
Θα συμφωνήσω με τον @καπετάνιος ότι το κοινωνικό πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε έτσι ούτε η δικaιοσύνη εξασφαλίστηκε αλλά τι περιμένουμε, χάρισμα απ΄την Deutsch Bank? Οι συμμετοχικές κοινωνίες όμως είναι καλύτερες από τις αραχτές. Γι’ αυτό μιλάμε.
21 Ιουλίου, 2009 στις 12:06 πμ
sissa ben dahir
Ποιοι είναι ρε παιδιά οι θεωρητικοί της αποανάπτυξης για να δούμε και μεις οι σκεπτικιστές πως ακριβώς την εννοούν κατά περίπτωση, πέρα από τις πολιτικές γενικότητες που εύκολα ξεστομίζονται;
Δηλαδή ζητάμε π.χ από την «Μαρινόπουλος» ή «Σκλαβενίτης» να περιορίσουν οικειοθελώς το τζίρο τους;
Από την Εθνική να καταστρέψει οικειοθελώς μέρος του κεφαλαίου της;
Και αν η ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών μικρύνει πρώτη και αναγκάσει και τους τζίρους μετά να πέσουν, δεν θα φέρει αυτό φαινόμενο χιονοστιβάδος στην ανεργία;
Ή άλλο πράμα εννοούμε που δεν το έχω αντιληφθεί;
21 Ιουλίου, 2009 στις 12:12 πμ
sissa ben dahir
Και για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, ποια η διαφορά της αποανάπτυξης από την ύφεση;
21 Ιουλίου, 2009 στις 7:17 πμ
Μιχάλης Μιχελής
Μια πολύ απλή απάντηση, στο ερώτημα του φίλου sissa ben dahir.
Aπό to 1998-2004, η Ελλάδα σημείωσε υψηλό δείχτη ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (που με υπεροπτικό τρόπο, προβλήθηκε από τά ΜΜΕ και την τότε κυβέρνηση Σημίτη). Αιτία;
Τα τεράστια ποσά που καταναλώθηκαν, για τη δημιουργία των ολυμπιακών έργων. Που δούλεψαν πολλοί συγκυριακά (χαμηλός δείχτης ανεργίας) κι έφτιαξαν όπως είπαν, μια νέα εποχή στην Ελλάδα… Μια Ελλάδα του «Ρόνγκ» για 15 μέρες επικαιρότητας.
Σήμερα, με τά κουφάρια αυτών τών έργων, οικονομικά χρεωμένοι, έχουμε μια οικονομία σε ύφεση, χωρίς έργα (υψηλός δείχτης ανεργίας).
Αντί για όλα αυτά, η συνετή, η ισόποση, η αποκεντρωτική πολιτική, που θα έδινε όλα αυτά τα κεφάλαια, για την οικολογική και κοινωνική ευημερία του ελληνικού χώρου, θα ήταν μια μορφή εναλλακτικής εκκίνησης στην χώρα. Από ανάπτυξη είναι αυτή, που δεν τρέχει πίσω από τους αριθμούς και τους δείχτες. Πάει εκεί που υπάρχει ανάγκη και δείχνει την «ανάποδη» στη σημερινή λογική. Δηλαδή, αντί να γιγαντώνεται το κέντρο της Αθήνας, αντί να γίνεται η Θεσσαλονίκη μια μικρή Αθήνα, επιδιώκουμε με βάση την περιφέρεια, ν’ αναπτύξουμε ολάκερο τον ελληνικό κορμό.
Μια καλή αρχή θα ήταν επίσης, η αλλαγή της φορολογικής λογικής. Δηλαδή το 50% κάθε φορολογούμενου, να μένει και να πηγαίνει στην επαρχία. Αυτό να κατοχυρωθεί νομοθετικά. Στους Αθηναίους να μένει (εντός Αττικής το 20% και το 25% στους Θεσσαλονικείς). Έτσι μαζί με τη δημιουργία κινήτρων για περιφερειακές οικολογικές πόλεις, για ΑΠΕ, για κοινωνικούς συνεταιρισμούς αλληλοβοήθειας κλπ. κάνεις την αρχή, για την προσέγγιση της απο-ανάπτυξης.
21 Ιουλίου, 2009 στις 7:26 πμ
Πάνος
Από την πλούσια βιβλιοθήκη της καλύβας, μια κατατοπιστική εισαγωγή στην έννοια της αποανάπτυξης:
https://panosz.wordpress.com/2009/02/25/kallis/
Για περαιτέρω μελέτη, υπάρχουν δυο παραπομπές στο τέλος του κειμένου.
*
Είναι πολύ φυσικό να μας ξενίζει η έννοια. Δεν την έχουμε συνηθίσει, ακόμα. Δεν έχουμε σκεφτεί πάνω σ’ αυτήν, δεν έχουμε συζητήσει σχεδόν καθόλου. Αλλά μου φαίνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση – η οποία αξίζει να ασχοληθούμε μαζί της.
21 Ιουλίου, 2009 στις 7:39 πμ
Πάνος
O Σερζ Λατούς, στο Μοντ:
http://mondediplo.com/2004/11/14latouche
Ο Τάκης Φωτόπουλος:
http://www.inclusivedemocracy.org/journal/vol3/vol3_no1_Takis_degrowth.htm
Η βικιπαίδεια:
http://en.wikipedia.org/wiki/De-growth
Ο Micah White:
https://www.adbusters.org/category/tags/degrowth
Το συνέδριο των Παρισίων (2008):
http://www.worldinbalance.net/agreements/ec-degrowth.html
Και ένα πολύ φρέσκο (Ιούνιος 2009) του David Bollier:
http://onthecommons.org/content.php?id=2457
Καλή ανάγνωση!
21 Ιουλίου, 2009 στις 10:44 πμ
kapetanios
Από τα κατατοπιστικά της «βιβλιοθήκης» της καλύβας
«..η από-ανάπτυξη προτείνει μια ανάστροφη διαδικασία απο-μεγένθυνσης, ή σμίκρυνσης αν θέλετε, της οικονομίας, δηλαδή ελάττωσης της συνολικής παραγωγής και της συνολικής κατανάλωσης..»
και σαν συνέχεια
«..Κάποιοι φοβούνται την πλήρη απορρύθμιση της οικονομίας, αν προσπαθήσουμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη. Όπως προανέφερα, δεν είναι αναγκαίο η από-ανάπτυξη να αυξήσει την φτώχεια, και την ανεργία, αν υπάρξει συνακόλουθη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος. Η εγκαθίδρυση ελάχιστου εξασφαλισμένου εισοδήματος, χρηματοδοτούμενου από φόρους, μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ανασφάλεια που δημιουργεί η από-ανάπτυξη..»
Και σταματά εκεί μιας και τα υπόλοιπα που προκύπτουν από την πρώτη παράγραφο τα …επεξεργάζονται!
Θα αποφύγω τον εύκολο αντίλογο στις δύο παραπάνω παραγράφους και θα περιοριστώ σε κάποιες ερωτήσεις.
Αυτήν την στιγμή η παγκόσμια αλλά και η Ελληνική οικονομία κατά σύμπτωση( με την έννοια της χρονικής συγκυρίας) βρίσκεται στο σημείο της (βίαιης) σμίκρυνσης (ύφεση) με τον δείκτη κατανάλωσης να δημιουργεί ιστορικά χαμηλά ,η παραγωγή να έχει παγώσει, η ανάπτυξη να παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο (αποανάπτυξη) και βεβαίως όλα όσα συνεπάγονται αυτής της κατάστασης ( ανεργία, μείωση εσόδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ) να έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους.
Στην προκειμένη λοιπόν περίπτωση( εδώ και τώρα δηλαδή όπως αρέσκονται να επαναλαμβάνουν ορισμένοι) τι προτείνουν οι θεωρητικοί της αποανάπτυξης?
Θα ωθούσαν την από-μεγέθυνση σε μεγαλύτερο βαθμό ή θα συντελούσαν στην διατήρηση της υπάρχουσας ύφεσης ?
Θα απαντούσαν:
Ναι ή όχι στην ενίσχυση των δημοσίων δαπανών?
Ναι ή όχι στην ‘αύξηση των θέσεων εργασίας?(με ποιόν τρόπο?)
Ναι η όχι στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ αγορά ?
Ναι ή όχι στα κίνητρα (φορολογικές ρυθμίσεις, απαλλαγές , μείωση του ΦΠΑ ,συγχρηματοδότηση, κλπ) στις Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις για την επανατοποθέτηση κεφαλαίων , στην Ελληνική αγορά?
Ναι η όχι στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας του μέσου Έλληνα και ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ?
Ποιο ακριβώς αναπτυξιακό μοντέλο ( ας αποφύγουμε τις αστειότητες περι ΑΠΕ, μιας σε αυτές προσπαθώ κι εγώ να επενδύσω[1] αλλά δεν βλέπω την σχέση της δικής μου –μικρής (2 χ100kw)-επένδυσης με τον τοπικό πληθυσμό!) θα προωθούσαν ,αυτήν την στιγμή , για την αποκέντρωση και την ανάπτυξη της περιφέρειας την ώρα που είναι αρκετοί ,να μην πω όλοι, αυτοί που ευαγγελίζονται την μηδενική/ελάχιστη ανάπτυξη της ,εις το όνομα της διατήρησης του περιβάλλοντος.
Ποια τα κίνητρα που θα έδιναν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να μετακομίσουν ( σε σημαντικά μεγέθη) πχ στην Μεσσηνία?
Σε σημαντικούς τομείς στην δική μας οικονομία, όπως τον τουρισμό, την ναυτιλία ,τις κατασκευές, ποια θα ήταν εκείνα τα άμεσα ή μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που θα πρότειναν για να αυξήσουν( ποσοτικά ΚΑΙ ποιοτικά) το οικονομικό τους αντικείμενο?
Ή θα τους εγκατέλειπαν?
Εδώ και τώρα όμως , γιατί στην περίπτωση που η Ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί με κάποιον τρόπο και αρχίσει να κινείται, τότε το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υφίσταται θα έχει κάθε λόγο να δικαιούται περαιτέρω ύπαρξης.
[1]
Δεν θα μπορούσα να επενδύσω ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ άλλο σήμερα( η ύφεση που λέγαμε ή αλλιώς η ελάττωση της κατανάλωσης) έτσι κι αλλιώς!
21 Ιουλίου, 2009 στις 2:32 μμ
Dralion
Στην Ελλαδα η κριση ηρθε με 6 μηνες καθυστερηση. Λογικο, αν σκεφτει κανεις οτι η Ελλαδα ζει αποκλειστικα με δανεικα – αρα δεν μπαινει θεμα παραγωγης, ουτε μειωσης / αυξησης των οικονομικων δεικτων.
Παντως εδω στην Αλεμανια εχουν αρχισει να ψιλο-αισιοδοξουν, οτι η κριση περασε η τουλαχιστον οτι ξεκιναει η ανοδος. Οι εξαγωγες μεγαλωνουν ηδη απο τον Μαρτη (που σημαινει οτι ο υπολοιπος πλανητης διαθετει αρκετα λεφτα για να αγοραζει τα γερμ. προιοντα), η τιμη του πετρελαιου ανεβαινει ( = οι οικονομιες της Ασιας αναπτυσσονται), μερικες τραπεζες παρουσιαζουν παλι κερδη κ.α.
Στα δικα μου ματια, ολα αυτα ειναι δυσαρεστα. Η κριση δεν εφερε καν την «παρασινη αναπτυξη», εστω. Ουτε καν τις επενδυσεις σε ΑΠΕ, που ακομα και οι καπιταλιστες ζητουσαν, προκειμενου να βγουν απο την κριση. Ουσιαστικα συνεχιζουμε με «μια απ τα ιδια», εχοντας μαλιστα σε πολλες νευραλγικες θεσεις (μεγαλες τραπεζες π.χ. ) τους ιδιους ανθρωπους που μας εφεραν ως εδω.
Πρεπει λοιπον να ξεχωρισουμε την κριση – ετσι οπως αυτη διαμορφωνεται σημερα – απο την αποαναπτυξη. Η αποαναπτυξη ειναι μια καινουργια, ολιστικη πρακτικη, που δεν γινεται με μερικες αποφασεις των κυβερνησεων. Η αποαναπτυξη ειναι συνολικο οικονομικο μοντελο και φιλοσοφια, δεν ειναι μια μεθοδος καταπολεμησης της σημερινης κρισης.
Η αποαναπτυξη πρεπει να συντελεστει πρωτα στα μυαλα των πολιτων / καταναλωτων, και παραλληλα να ενισχυθει απο καταλληλες κυβερνητικες αποφασεις και νομους.
21 Ιουλίου, 2009 στις 2:42 μμ
cirut
@kapetanios
[….Ποια τα κίνητρα που θα έδιναν σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να μετακομίσουν ( σε σημαντικά μεγέθη) πχ στην Μεσσηνία? ..]
Ακόμα και στα πλαίσια του αστικού κράτους η Δ! ζώνη (Φλώρινα, Κομοτηνή κλπ) «αναπτύχτηκε» οικονομικά, από κίνητρα στην εκεί βιομηχανία. Σίγουρα το τοπίο άλλαξε ριζικά. Μετά από καμμιά 10ρια επαναλήψεις ρεμούλας, που άφησαν ένα σωρό γιαπιά στο διάβα τους, σήμερα όλο το πολυπροπυλένιο (διαφανές ναυλον συσκευασίας κλπ) παράγεται στην Κομοτηνή, Cd Ελληνικά, καινοτομικές εφαρμογές πλαστικών, βαμβακουργίες κλπ. Ακριβώς δίπλα στη βιομηχανική περιοχή είναι ο Κέχρος, η αιολική Λακωνία του βορρά. Συγκεντρωμένη αιολική ισχύς κοντά στα 400 MW (480 MW είναι το εργοστάσιο Φυσικού Αερίου Βιομ Περ Κομοτηνής).
Αν υπολογίσουμε ότι οι επιδοτούμενες αιολικές επενδύσεις στον Κέχρο φέρνουν αποσβέσεις 3ετίας, σου τρώει το μυαλό γιατί δεν δόθηκαν αυτά τα λεφτά (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις) στις κοινότητες (που υφίστανται καλωδιακή τουλάχιστον ρύπανση) και τα πήραν οι 3-4 μεγάλοι πάλι. Έσοδα τέτοιας τάξης θα ήταν ικανά να «αλλάξουν» σε κατευθύνσεις αλλιώτικες τον τόπο, να κρατήσουν νεολαία εκεί, να φέρουν κόσμο πίσω. Μην απορρίπτεις τις ΑΠΕ, (παραγωγός ών). Έχουνε μέσα σπέρμα κοινωνικών αλλαγών…Κάτι ξέρουν οι Σκανδιναβοί!
21 Ιουλίου, 2009 στις 3:38 μμ
Ενη Καπαζογλου
Δεν το εχω «μελετησει» καθολου το θεμα, αλλα μου φαινεται οτι ο dralion εχει δικαιο. Ειναι ομως οπως φαινεται ΤΟ ΘΕΜΑ του μελλοντος.
21 Ιουλίου, 2009 στις 4:23 μμ
Dralion
Αν και δεν ειμαι ειδικος στην αποαναπτυξη, τονιζω ξανα οτι αποαναπτυξη *δεν* ειναι μερικες επιδοτησεις στις ΑΠΕ. Επιδοτησεις στις ΑΠΕ εχουμε εδω και 20 χρονια στην Γερμανια, αυτο δεν σημαινει οτι οι γερμανοι κανουν αποαναπτυξη. Ουτε καν «πρασινη αναπτυξη» (οτι και να σημαινει αυτο).
Ειπαμε, η αποαναπτυξη ειναι μια γενικη φιλοσοφια, την οποια το κρατος μπορει (και οφειλει κατα την γνωμη μου) να στηρηξει. Οι επιδοτησεις ειναι παλι, λιγο διαφορετικο πραγμα.
Και δεν μπορουμε να πουμε a priori οτι οι επιδοτησεις ειναι καλες μονο οταν διασκορπιζονται σε πολλους μικρους καταναλωτες. Οταν δεν υπαρχει η τεχνολογια των φωτοβολταικων για παραδειγμα, ειναι αστοχο να δινουμε επιδοτηση στον μικρομεσαιο. Τι θα αγορασει;
21 Ιουλίου, 2009 στις 4:39 μμ
sissa ben dahir
Ο όρος αποανάπτυξη, περισσότερο ακούγεται σαν μια λέξη κοινωνιολόγων παρά σαν μια λέξη της οικονομικής επιστήμης. Όλα τα άρθρα που διάβασα(καθ’ υπόδειξη) έχουν ραχοκοκαλιά μια αντισυστημική προσέγγιση. Ο ίδιος ο Serge Latouche από αυτά που διάβασα, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμιά θεωρία που να περιγράφει σμίκρυνση της οικονομίας ενώ υπάρχουν αρκετές θεωρίες ανάπτυξης. Η αποανάπτυξη είναι μάλλον μια λέξη που θέλει να περικλείσει όλη την αντίθεση προς τα αδιέξοδα που μας έχει φέρει η ασυλλόγιστη ανάπτυξη, παρά μια νέα επεξεργασμένη και ολοκληρωμένη πρόταση.
Το ξαναρώτησα. Τι υπονοεί αυτό το downscaling που επικαλούνται οι υποστηρικτές της;
Οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να σπάσουν σε μικρές τοπικές τράπεζες;
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να σπάσουν σε μικρές που να τροφοδοτούν τις τοπικές αγορές ανάλογα με τις ανάγκες τους; Μα τότε αν ένα προϊόν σε ένα τόπο γίνει σπάνιο και ανυψωθεί η τιμή του, δεν θα σπεύσουν ανταγωνιστές να καλύψουν τη ζήτηση;
Και με τα τρόφιμα τι θα γίνει; Η διακίνηση τροφίμων ανάμεσα σε ωκεανούς θα απαγορευτεί για να καταναλωθούν τοπικά τα μήλα Τρίπολης; Οι εκτάσεις στη Λατινική Αμερική θα μείνουν ακαλλιέργητες αφού οι τοπικές αγορές δεν χρειάζονται τόσα τρόφιμα;
Το degrowth έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνο για τους πόρους εκείνους που μοιάζουν διεσπαρμένοι με κανονικότητα στον πλανήτη. Τις ήπιες μορφές ενέργειας λ.χ. που υπάρχουν χωρίς σπανιότητα παντού. Οι ήπιες μορφές ενέργειας είναι το βασίλειο του degrowth.
Αντίθετα η κατοικία είναι ένα μπερδεμένο παράδειγμα. Από τη μια άρχισαν να δημιουργούνται πόλεις και να γιγαντώνονται από το 7000 πΧ και από την άλλη, σε περιπτώσεις καταστροφών, οι πόλεις εξαφανίστηκαν ενώ οι μικρότεροι οικισμοί επέζησαν. Η τάση όμως σε όλες τις ανθρώπινες εποχές ήταν η συγκέντρωση του πληθυσμού σε όλο και μεγαλύτερες πυκνότητες.
Τέτοιες σκέψεις (αποανάπτυξης) μου φαίνεται ότι έχουν τις ρίζες τους σε παλιά ριζοσπαστικά κινήματα αναχωρητισμού ομάδων από τον μεγάλο ιστό των πόλεων και προσπάθειας να ζήσουν περιθωροποιημένα και χωρίς να δέχονται τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς του κέντρου από το οποίο ήθελαν να ξεφύγουν.
Σε ατομική κλίμακα τώρα, μια επιδίωξη μινιμαλισμού στις υλικές επιδιώξεις μας, τη βρίσκω αρκετά ελκυστική και θεωρώ ότι προσφέρει πολλά στην ψυχική ισορροπία του καθενός μας. Στη βάση λοιπόν του αντικαταναλωτισμού (όπως το είδα να τίθεται στο adbusters.org) θεωρώ ότι η αποανάπτυξη είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά ίσως είναι και μονόδρομος για την ισορροπία μας. Κι αυτό βέβαια όχι για όλους. Το καταλαβαίνω για τους χορτασμένους αλλά δεν έχει κανένα νόημα επιδίωξης για την πλειοψηφία λ.χ. των αφρικανών. Αυτοί τον μινιμαλισμό τον βιώνουν θέλοντας και μη και είναι δυστυχείς γι αυτό.
Τέλος θεωρώ ότι για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας σε μεγάλη κλίμακα αυτό το downscaling, πρέπει να επιβληθεί από πολύ ισχυρές, ομονούσες και με μόνιμο προσανατολισμό κεντρικές διοικήσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάζεται ισχυρός εθνικός ή υπερεθνικός οργανισμός κατανομής των πόρων όπως νομίζει αυτός για ορθό. Θέλουμε και είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε μια τέτοια εξέλιξη στον τρόπο διακυβέρνησης;
21 Ιουλίου, 2009 στις 6:53 μμ
Ενη Καπαζογλου
Δεν διαβασα ολο το ποστ, ομως και οι προβληματισμοι του sissa δειχνουν σωστοι. Τι ειναι ομως αυτη η αποαναπτυξη, εγινε θεμα αυτες τις μερες που βρισκομαι «εκτος επικαιροτητας» (σε παγκοσμιο επιπεδο)?
Λιγο ειδησεις που βλεπω στην ΤΒ ειναι ενα «οργιωδες κυβερνητικο εργο», σε ολα γινεται «εξορθολογισμος». Τωρα ανεκαλυφθη πριν ηταν terra incognita?
(φατσουλα).
21 Ιουλίου, 2009 στις 7:34 μμ
kapetanios
cirut
Όχι (παραγωγός) ακόμη αγαπητέ αλλά σύντομα(ελπίζουμε)
Μόνο μια μικρή παρατήρηση(μιας και περιμένω τον αντίλογο στην τοποθέτηση του sissa που αλλάζει τα δεδομένα στον ορισμό της αποανάπτυξης) .
Η επένδυση σε ΑΠΕ
21 Ιουλίου, 2009 στις 7:43 μμ
kapetanios
Πάμε πάλι (γμτ!)
@cirut
Όχι (παραγωγός) ακόμη αγαπητέ αλλά σύντομα(ελπίζουμε)
Μόνο μια μικρή παρατήρηση(μιας και περιμένω τον αντίλογο στην τοποθέτηση του @sissa που αλλάζει τα δεδομένα στον ορισμό της αποανάπτυξης) .
Η επένδυση σε ΑΠΕ θα απορροφήσει κεφάλαια απ τα οποία προέκυπταν οφέλη και σε αρκετούς εργαζόμενους ( το εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετείχα απασχολούσε 35 μόνιμους υπαλλήλους απ τους οποίους οι 5 ήταν πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι, οι οποίοι αποτελούν παρελθόν… )
21 Ιουλίου, 2009 στις 8:18 μμ
Dralion
Ακομα και αν η ανθρωποτητα καλυπτε τις ενεργειακες της αναγκες κατα 100% απο ΑΠΕ (επιδοτουμενες η οχι), δεν θα ειχαμε αποαναπτυξη. Η χρηση των ΑΠΕ ειναι μεν κατι θετικο, αλλα οχι ταυτοσημο με την αποαναπτυξη.
sissa ben dahir, για την αποαναπτυξη δεν ειναι αναγκαιο να σπασουν οι αυτοκινητοβιομηχανιες σε πολλες μικροτερες, τοπικες (αυτο θα ηταν μαλλον αντιπαραγωγικο). Ουτε οι τραπεζες. Ουτε πρεπει αναγκαστικα να παρατησουμε τις μεγαλουπολεις και να μετακομισουμε στην υπαιθρο.
Εκεινο που θα εφερνε την αποαναπτυξη θα ηταν μια αλλαγη στις προτεραιοτητες (των καταναλωτων, των εργαζομενων, των επενδυτων, των κυβερνησεων).
Σημερα, το αν μια τραπεζα (για παραδειγμα) εχει «κερδος» η οχι εξαρταται κυριως απο τις λογιστικες / φορολογικες ρυθμισεις. Με μια κυβερνητικη αποφαση, τραπεζες που μεχρι χθες ηταν στο χειλος της χρεωκοπιας, παρουσιαζονται σημερα σαν ανερχομενοι αστερες.
Αλλαξε τιποτα; Ναι, ο τροπος που η κυβερνηση επιτρεπει στους λογιστες της τραπεζας να κρατανε τα βιβλια τους. Το «κερδος» μιας επιχειρησης ειναι πολυ σχετικη εννοια. Η αποαναπτυξη φερνει (εκτος των αλλων) και εναν νεο, τελειως διαφορετικο τροπο να υπολογιζουμε την εννοια «επιχειρηματικο κερδος».
21 Ιουλίου, 2009 στις 11:24 μμ
cirut
@Dralion
αν επιδοτείς την Endesa, Iberdrola κλπ (Ισπανική ΔΕΗ άλλοτε) μέσω ΑΠΕ, ταΐζεις το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο ουσιαστικά, κάνοντας άδικη διανομή για τους πολλούς. Επειδή οι αποσβέσεις, για τα μέρη με αιολικότητα πάνω από 6m/sec γίνεται σε 3 χρόνια (Λακωνία, Κέχρος, Σαμοθράκη, θαλάσσια πάρκα, Β. Εύβοια – κόρωσε αυτή), έπρεπε για μένα να δοθούν σε Δήμους, με κρατική συμμετοχή. Η ΔΕΗ απέρριψε όμως τον Κέχρο σαν ..αντιπαραγωγικό, τη δε Λακωνία δεν ..την ανακάλυψε.
Γιατί η επιδότηση πρέπει να δίνεται τοπικά, στην αυτοδιοίκηση; Για να μένουν τα κέρδη εκεί και να μπορείς να μιλήσεις για κανένα πείραμα. Είναι απλό. Βέβαια ξέρουμε τοι κράτος μας και πώς να αισιοδοξείς;
@kapetanios
Υπολόγισε 1500-1800 KWh/KW ετησίως απόδοση για την επένδυση σου και δεν θα πέσεις έξω. Δεν ξέρω πώς, όλη η Ελλάδα σπάει το φράγμα των 1300 KWh/KW. DE-growth γίνεται με τη διάσπαρτη παραγωγή, αφού αποφεύγεται η παραγωγή ενός πρόσθετου 6-10% ηλεκτρικής ισχύος, που πάει χαμένο σε απώλειες μεταφοράς.
22 Ιουλίου, 2009 στις 12:00 πμ
Ενη Καπαζογλου
Μηπως πρεπει να ξανακοιταξουμε την «ΑΝΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» του Σαμιρ Αμιν και Βεργοπουλου?
Αποαναπτυξη η Δυση ο Τριτος Κοσμος τι?
22 Ιουλίου, 2009 στις 7:48 πμ
Μιχάλης Μιχελής
H λέξη ανάπτυξη, έχει συνταυτιστεί με την αύξηση. Δηλαδή τη γραμμική πορεία της προόδου.
Η ουσία της απο-ανάπτυξης, δεν είναι η αρνητική, η οπισθοδρομική, μεταστροφή της προόδου. Δηλαδή, να ξαναγυρίσουμε στην …εποχή των σπηλαίων.
Η απο-ανάπτυξη, είναι η αλλαγή των λεγομένων κατεστημένων οικονομίστικων στάνταρτ, που έχουν φτιάξει το σημερινό οικονομικό-πολιτικό αδιέξοδο. Που έχουν μεγαλώσει το χάσμα πλούσιων και φτωχών. Η ουσία της από-ανάπτυξης, είναι προς το κοινωνικότερο και το αποκεντρωμένο. Δηλαδή η κοινωνική αλληλεγγύη, με προσδιορισμό τον οικολογικό (ολιστικό) στόχο της κοινωνικής ποιότητας ζωής.
Αλλιώς νοείται η απο-ανάπτυξη στον Πρώτο Κόσμο κι αλλιώς σχεδιάζεται για τον Τρίτο Κόσμο. ( Ο Δεύτερος Κόσμος ψάχνεται).
Για να φτάσουμε την Αφρική λ.χ. σε μια οικονομική απο-αναπτυξιακή λογική, πρώτα απ’ όλα πρέπει να αλλάξει την «λευκή» αναπαραγωγή της «προόδου». Δηλαδή, να σταματήσει ν’αντιγράφει (κακοαντιγράφει), αυτά που βλέπει, από τους πρώην λευκούς αφέντες.
Σήμερα ερημώνεται η αγροτική παραγωγή, διαλύονται τα χωριά, γιγαντώνονται οι πόλεις, μεγαλώνουν τα γκέτο, λειτουργούν τα ποσοτικά μεγέθη της παραγωγής, που στη συνέχεια τα προϊόντα, μένουν αδιάθετα. Η βιολογική καλλιέργεια είναι εκεί, άγνωστη διαδικασία. Τους υπόσχονται ποσότητες, που δεν μπορούν να τις απορροφήσουν και να τις καταναλώσουν. Τα φάρμακα πάνε σύννεφο…
Βάζοντας ένα δεκαετή ή δεκαπενταετή ορίζοντα, η υπερεπάρκεια των τροφίμων από τον αναπτυγμένο κόσμο, μπορεί να διοχετευτεί στους πεινασμένους. Με την προοπτική οι πεινασμένοι, να μειώσουν τις γεννήσεις και άλλων (μελλοντικά) πεινασμένων. Να φέρουν τον κόσμο, σε ηπιώτερους ρυθμούς πολλαπαλασιασμού. Να θέσουν τις βάσεις του εναλλακτικού μοντέλλου ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουν πεινασμένοι, διψασμένοι, άπλητοι και άρρωστοι.
Όλα τούτα, φυσικά δεν άρκούν. Απλώς είναι η αρχή να βγούνε, από το τούνελ της συμφοράς.
Στην Ευρώπη, το λεγόμενο «χιλιόμετρο 0 » είναι η λύση σε αρκετά προϊόντα της αγροτικής παραγωγής. Δηλαδή, όσο πιο κοντινό στον καταναλωτή είναι ένα τρόφιμο, τόσο και πρέπει να έχει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση. (Στο ίδιο το προϊόν και στην μεταφορά του). Οι αποκεντρωμένες κοινωνίες, οι τράπεζες κοινωνικής αλληλεγγύης, φροντίζουν να επιχορηγούν και να συντονίζουν τα περιφερειακά κεφάλαια και τις ήπιες δραστηριότητες. Στη συνέχεια θέση έχει η διανομή της ενέργειας, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες, οι κοινοτικές πρωτοβουλίες… Με δυό λόγια αυτό που λέει η οικολογία. Δράσε τοπικά, με ποιοτικά και όχι με ποσοτικά μεγέθη.
Η απο- ανάπτξη, δεν είναι μια κεντρική συλλογιστική φόρμουλα αντιγραφών. Σου δίνει τα στοιχεία και προχωράς στη δική σου σύνθεση, με ένα γενικότερο ιδεολογικό προσανατολισμό. Την αποδόμηση της «χαοτικής προόδου», την σύνθεση όλων εκείνων, που αντιστρέφουν τα δυσθεόρατα κεντρικά μεγέθη. Που μετρούν την πρόοδο, με την αριθμολαγνεία.
Πρακτικά κάτι σαν τα lego. Έχεις το υλικό και πλάθεις ανάλογα.
Σημείωση: Ο Στ. Μάνος που χρησιμοποίησε κάποτε τα lego, για να προτείνει την πολιτική του, από τη συλλογιστική της απο-ανάπτυξης πήρε αφορμή και προχώρησε στη δική του άποψη. Μια στρατηγική (του Μάνου), που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση, μ’ όλα αυτά που προανάφερα.
22 Ιουλίου, 2009 στις 10:32 πμ
Dralion
cirut και Μιχαλη, δεν ειναι δυνατον οτιδηποτε παραγει μια περιοχη να καταναλωνεται επι τοπου. Μερικες περιοχες θα ειναι πιο καταλληλες για την κατασκευη τυριου και μερικες πιο καταλληλες για την κατασκευη αυτοκινητων. Δεν γινεται να φτιαξουμε και απο μια αυτοκινητοβιομηχανια σε καθε νομο της Ελλαδας.
Αρα μεταφορες αγαθων και υπηρεσιων θα υπαρχουν. Απο τις πρωτες πρωτογονες κοινωνιες μεχρι σημερα, η εξειδικευση (και η συνεπαγομενη ανταλλαγη προιοντων / υπηρεσιων) μας κανει να επιβιωνουμε. Δεν μπορουμε να «σπασουμε» σε μικρες, τοπικες κοινωνιες που θα ειναι αυταρκεις και δεν θα εισαγουν / εξαγουν τιποτα.
Δεν ξερω κατα ποσο εκφραζω την «επισημη» νομενκλατουρα περι αποαναπτυξης, αλλα για μενα, αποαναπτυξη θα εχουμε με αλλους τροπους.
3 σημεια:
1) διαφορετικος υπολογισμος του κερδους μιας εταιρειας. Σημερα οι μανατζερς κρινονται απο το αν το αποτελεσμα συμπιπτει με τις προβλεψεις των αναλυτων του χρηματηστηριου. Οπου «αποτελεσμα» = ρυθμος αυξησης κερδοφοριας τριμηνου. Απο εναν πρωτογενη αριθμο (το κλασσικο κερδος) εχουμε περασει στην 3η παραγωγο. Απο μια μακροπροθεσμη πολιτικη εχουμε περασει στα κοντοφθαλμα αποτελεσματα του τριμηνου.
2) μη υπολογισμος των περιβαλλοντικων επιπτωσεων στις τιμες. Σημερα τα βιολογικα προιοντα εχουν μεγαλυτερες τιμες απο τα συμβατικα. Αν στην τιμη συνυπολογιζαμε το περιβαλλοντικο κοστος απο τα λιπασματα, ζιζανιοκτονα κλπ. θα επρεπε τα συμβατικα να εχουν υπερδιπλασια τιμη απο τα βιολογικα. Το ιδιο ισχυει για το κοστος των μεταφορικων (αν πληρωναμε για τις περιβαλλοντικες βλαβες του πετρελαιου και της βενζινης) και για πολλα αλλα.
3) γιγαντιαιες κοινωνικες διαφορες που αλλοιωνουν τεχνητα τις τιμες. Τα κινεζικα προιοντα παραγονται κατω απο αθλιες συνθηκες. Η διαφορα τιμης με τα ευρωπαικα δεν οφειλεται στο οτι οι κινεζοι εργατες ειναι καλυτεροι, αλλα στο οτι ειναι απειρα πιο εξαθλιωμενοι.
Τα παραπανω 3 σημεια δεν ειναι τα μονα που συνιστουν την αποαναπτυξη. Ισως να μην ειναι ουτε καν τα σημαντικοτερα. Πιστευω ομως οτι αν μπορουσαν να εφαρμοστουν, θα ειχαμε κανει ενα τεραστιο βημα προς την κατευθυνση της αποαναπτυξης.
Αν προσεξει κανεις, θα δει οτι το (2) και το (3) συμβαδιζουν και με την λογικη της τοπικης, μικρης παραγωγης.
22 Ιουλίου, 2009 στις 1:57 μμ
kapetanios
απ ότι διαβάζω δηλαδή, η κεντρική οικονομική ιδέα της αποανάπτυξης είναι μεγαλύτερη φορολογία και αύξηση των τιμών…
( γι αυτό έλεγε προ μηνών ο ΓΑΠ , τότε που προσπαθούσε να «εξειδικεύσει» τα περι πράσινης ανάπτυξης, οτι θα δημιουργηθούν «υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας προϊόντα και ενέργεια” τα οποία θα απολαμβάνουν μόνον αυτοί που θα μπορούν να πληρώνουν το τεράστιο κόστος τους ( εξασφαλίζοντας και αντίστοιχα κέρδη στους επιχειρηματίες που θα τρέξουν να τα παράγουν για το ΠΑΣΟΚ) ενώ για τους «ευάλωτους ενεργειακούς πελάτες» ( έτσι τους ονομάζει , «πελάτες») αυτούς δηλαδή που δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα , καθότι φτωχοί, “θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός που θα εγγυάται την πρόσβαση σε υψηλής περιβαλλοντικής ποιότητας προϊόντα και ενέργεια” .
Θα τους δίνεται δηλαδή κάτι σαν ενεργειακό επίδομα …
@cirut
πάνω απο τις 1500/kw…. στις χαρίζω!
(περισσότερες ακριβείς λεπτομέρειες, μετά από δυο μήνες 😉
22 Ιουλίου, 2009 στις 6:35 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Φίλε Dralion συμφωνώ με τις επισημάνσεις σου. Σε οποιοδήποτε μελλοντικό μοντέλο παραγωγής και φυσικά και στην απο-ανάπτυξη, δεν θα σταματήσουν οι ανταλλαγές προϊόντων και οι μετακινήσεις αγαθών. Δεν θα περιοριστούν οι ανάγκες μας αποκλειστικά, στα τοπικά προϊόντα.
Άλλο όμως αυτό κι άλλο το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο, που αναπτύσσεται σήμερα, στη λογική ότι όλοι οι παραγωγοί έχουν δικαιώματα και ευκαιρίες.
Δηλαδή τα σταφύλια από την Ν. Αφρική και τη Χιλή, να είναι ίδια στις τιμές ή και φτηνότερα από τά δικά μας. Τα λεμόνια από την Αργεντινή το ίδιο. Οι γαλοπούλες από τη Ν. Ζηλανδία, οι μπανάνες από την Κ.Αμερική, τα κινέζικα προϊόντα, από τα ευρωπαϊκά κλπ. Σ’ όλα αυτά, σωστά σημειώνεις, δεν συμπεριλαμβάνεται το περιβαλλοντικό κόστος.
Όταν αναφέρθηκα στο «Χιλιόμετρο 0», που εφαρμόζεται σήμερα σε αρκετά εναλλακτικά καταναλωτικά κινήματα στην Ευρώπη, μου ήρθε στο νου, ο τιμοκατάλογος των εστιατορίων. Τα φαγητά, τα ποτά, τα κρασιά, τα τυριά, τα φρούτα, ακόμα και τα γλυκά, που έχουν σχεδόν μηδενική προσέγγιση απόστασης στον καταναλωτή, πρέπει να σημειώνονται και να έχουν εμφανή διαφορά τιμής, από τ’ αντίστοιχα κοσμοπολίτικα.
Στην παραγωγή ενέργειας. Αυτός που αποδέχεται τις ΑΠΕ, να έχει διαφορετικό κοστολόγιο στο ρεύμα από τους απόμακρους καταναλωτές. Σήμερα δεν είναι δυνατόν να πληρώνω εγώ σχεδόν την ίδια τιμή ρεύματος με τον κάτοικο του Αλιβερίου, της Κοζάνης, της Μεγαλούπολης. Αυτά που τους παίρνουν εκεί για το ρεύμα, δεν πρέπει να πηγαίνουν στην ΔΕΗ, αλλά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους.
Στην περίπτωση των ανεμογεννητριών, όποιος αποδέχεται αυτές στον τόπο του, να έχει επενδυτικές ενισχύσεις και κατά 50% λιγότερο τιμολόγιο στο ρεύμα, από τον άλλο, που δεν αποδέχεται στην περιοχή του να μπουν οι πυλώνες. Έτσι θα σταματήσει η ατέλειωτη φιλολογία στο νησί μου, την Τήνο. «Θα έχουμε εμείς τις ανεμογεννήτριες και στην Μύκονο θα καίνε το δικό μας ρεύμα; Γιατί εκεί τα οικόπεδα με τις ψηλές τιμές, δεν αφήνουν να μπουν οι πυλώνες».
22 Ιουλίου, 2009 στις 7:21 μμ
Ενη Καπαζογλου
Δεν ξερω αλλα αυτος ο ορος «αποαναπτυξη» μου φαινεται περισσοτερο σαν ενα «αναθεωρημενο συστημα κοινωνικης οργανωσης » που εμπεριεχει ολους τους τομεις της κοινωνικης ζωης σε πλανητικο επιπεδο.
Το βρισκω λιγο δυσκολο να εξειδικευεται για παραδειγμα στην ενεργεια η στο διεθνες εμποριο η στην παραγωγη τροφιμων εξ υπαρχης, πριν οριστικοποιηθει ως «κοινωνικοοικονομικο συστημα».
Ο ορος ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ειτε ποιοτικη ειτε ποσοτικη) δεν νομιζω οτι ερμηνευει αυτη την εν τελει φιλοσοφια ΖΩΗΣ.
Περιμενω να μαθω……
22 Ιουλίου, 2009 στις 7:52 μμ
Dralion
Μιχαλη, με καλυψες. Η αποαναπτυξη δεν ειναι ακομα επαρκως προσδιορισμενη – το πως θα επιτευχθει πρακτικα ειναι τεραστια κουβεντα.
Οι πρακτικες λυσεις που προτεινεις ειναι για μενα 100% αποδεκτες.
Στα σχολια μου πιο πανω προσπαθησα να διαλυσω την εντυπωση, οτι αρκει να σπειρουμε τειδε – κακεισαι μερικες ΑΠΕ (και μαλιστα επιδοτουμενες) για να εχουμε αποαναπτυξη.
22 Ιουλίου, 2009 στις 10:46 μμ
sissa ben dahir
@Μ. Μιχελής, Dralion
Θεωρώ την πλειοψηφία των όσων επισημαίνετε ορθά. Όσα τουλάχιστον πηγάζουν από την αρχή ότι δεν είναι δίκαιο το προϊόν να έχει την ίδια τελική τιμή όσο μακριά και αν μεταφερθεί από τον τόπο παραγωγής του. Επίσης ότι αν ένας τόπος επιβαρύνεται κατά την παραγωγή ή επεξεργασία ενός προϊόντος, να εισπράττει αντισταθμιστικά ποσά που θα πληρώνουν οι μη επιβαρυνόμενοι τόποι.
Αυτά όμως όλα εντάσσονται ήδη σε κινήσεις όπως το δίκαιο εμπόριο που μας είχε μιλήσει και παλιότερα Dralion. Άλλα στην απαίτηση δίκαιης φορολογίας.
Θα μπορούσαν επίσης να υπαχθούν και σ’ αυτό που το λένε δίκαιη ανάπτυξη. Γιατί να το πούμε αποανάπτυξη;
Η αποανάπτυξη απ’ ότι φαίνεται στα γραπτά των πρωτεργατών της, έχει δύο άλλα κύρια χαρακτηριστικά. 1) την μείωση των αναγκών των καταναλωτών και 2) το περίφημο downscaling, ότι κι αν σημαίνει το τελευταίο, που εμένα δεν μου είναι καθαρό.
22 Ιουλίου, 2009 στις 11:17 μμ
Μιχάλης Μιχελής
sissa ben dahir, θα συμπλήρωνα η απο-ανάπτυξη στηρίζεται στην μείωση των ΠΕΡΙΤΤΩΝ αναγκών του καταναλωτικού κοινού. Δηλαδή, στο μάζεμα κι όχι στο άπλωμα της βεντάλιας, των απολαύσεων. Δηλαδή, ένα μεγαθήριο SUV, με τα πληθωρικά του κυβικά, είναι πράξη εγκληματική, σε μια πόλη, που δεν μπορεί να χωρέσει άλλα αυτοκίνητα, αλλά και ν’ ανασάνουν οι πολίτες της.
Το down-scaling, θέλει να δείξει ότι η λεγόμενη αναπτυξιακή οικονομία, είναι ένας ακόμη πύργος της Βαβέλ (που η εντροπία θα τον ισοπεδώσει). Ουσιαστικά δηλαδή, δεν ξεπερνάμε το όριο των αναγκών της ζωής των ανθρώπων, κτίζοντας μεγέθη που ξεφεύγουν από τον άμεσο έλεγχό μας. Που χρειαζόμαστε «σκαλωσιά», για ν’ ανέβουμε ψηλά. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι το τραπεζικό σύστημα, που σε μια στιγμή ευφορίας, μας ξέφυγε από τον έλεγχο και το κέρδος, έγινε στην τσέπη μας τοξικό.
Η απο-ανάπτυξη, στηρίζεται στο εφικτό, κοινωνικό, αλληλέγγυο δούναι λαβείν. Δηλαδή κάνοντας και μια αυθαίρετη ιστορική αναφορά.
Συβαριτισμός ( καταναλωτισμός) η λακωνική αντίληψη, του ολιγαρκούς πολίτη; Στην ιστορία επικράτησαν οι δεύτεροι (Κρότων).
23 Ιουλίου, 2009 στις 11:17 πμ
n.takolas
Και με όλα αυτά, εκείνο που με διαολίζει χρόνια, είναι ότι μπροστά στα μάτια μας γίνεται η δεύτερη ενεργειακή μεγάλη κοινωνική αδικία στην ανθρώπινη ιστορία. Στην πρώτη, Αγγλογάλλοι βάλαν τις βάσεις να ελέγξουν τα πετρέλαια της γης, στον τρίτο κόσμο τα περισσότερα. Ακολούθησαν οι Αμερικανοί και τα πυρηνικά και φτάσαμε στο σημερινό ενεργειακό χάρτη.
Σήμερα για τις ΑΠΕ ξεκαθαρίζεται ότι δεν «είναι ..άνθρακες ο θησαυρός αλλά ..αέρας και ήλιος και νερό και, και». Δυστυχώς τα πολιτικά καθεστώτα είναι αυτά που είναι, ο Ανατολικός κόσμος χειρότερος κι έτσι μια καινούρια πίτα μοιράζεται. Οι καλύτερες θέσεις για τις ΑΠΕ, επιδοτημένες από όλους μας, περνούν στα χέρια πολυεθνικών και τραπεζών.
Με επιδότηση (δωρεά) ηλεκτρικών δικτύων σύνδεσης, 24ωρη αγορά προϊόντος (ρεύματος) σε τιμή ειδική, με επιδότηση 40-50% των υπερτιμολογημένων επενδύσεων, αποσβέσεις 3ετίας, 5ετίας το διεθνές κεφάλαιο έχει μεγάλο πάρτυ. Έστω και με σοσιαλδημοκρατίες θα πήγαινε ένα 50-60% στις τοπικές κοινότητες και τα όνειρα του de-growth, οικολογικότερου πλανήτη κλπ θα ήταν κοντύτερα. Η κλιματική αλλαγή είναι ευκαιρία κοινωνικών ανακατατάξεων – οντολογικής περίσκεψης και όχι άλλο ένα μεγάλο παζάρι…
23 Ιουλίου, 2009 στις 11:29 πμ
Πάνος
Νίκο,
το σχόλιό σου μου δίνει την ευκαιρία να επισημάνω σ’ αυτό το σημείο τον αναντικατάστατο ρόλο της πολιτικής. ΑΝ υπήρχε στην Ευρώπη ένα μεγάλο, μαζικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα για την αποανάπτυξη (και την κοινωνική δικαιοσύνη – αυτά πάνε μαζί) τα πράγματα θα ήταν πιο αισιόδοξα. Δυστυχώς, η έννοια της αποανάπτυξης είναι εντελώς έξω από τη λογική της αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς, επίσης, οι Πράσινοι της Ευρώπης υποστηρίζουν πολιτικά και ιδεολογικά την αειφόρο ανάπτυξη (τη λένε και Πράσινη).
23 Ιουλίου, 2009 στις 9:07 μμ
n.takolas
Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η στοχοθέτηση το ανταποδοτικό 3% που πληρώνουν οι αιολικοί π.χ ηλεκτροπαραγωγοί στις οικείες κοινότητες, να γίνει 20% ή περισσότερο και να υποστηριχτεί αυτό σ’ όλη την ΕΟΚ. Μπρος Ο-Π. Μάλιστα θα μπορούσε να είναι αναλογικό της απόδοσης του ανέμου, αφού αυτή είναι η καλή «πρώτη ύλη». Γιατί μια ενεργ. πηγή να «δωρίζεται» σε ένα επενδυτή κι όχι να μένει στο κράτος; Πρόκειται, όπως ανάφερα, για προνομιακό προϊόν – (οι ΑΠΕ), σίγουρης αγοράς.
Ένα άλλο εξοργιστικό θέμα είναι όλοι συζητούν για ΑΠΕ, πλεονεκτήματα κλπ, παρουσιάζουν άλματα ποσοστών παραγωγής, τεχνολογίες αλλά για την ταμπακέρα του ιδιοκτησιακού και την κοινωνική συμμετοχή τίποτα, μηδέν. Έτσι τα απόμακρα κορφοβούνια μας (ακόμα και εκτός Google) έγιναν αξιαγάπητα για Ισπανούς, Πορτογάλους, Δανούς, Διεθνείς Τράπεζες κλπ Θαύμα!
23 Ιουλίου, 2009 στις 10:54 μμ
sissa ben dahir
n.takolas
Για την ανταπόδοση των επενδύσεων των αιολικών πάρκων προς την τοπική κοινωνία έχω να παρατηρήσω τα εξής:
η Τοπική Αυτοδιοίκηση εισπράττει ετησίως το 2% (μπορεί να είναι και 3%) του κύκλου εργασιών ενός Αιολικού Πάρκου, που είναι ισοδύναμο με το εξής. Αν ένας μέτοχος της επένδυσης είχε καταβάλει το 20% του μετοχικού κεφαλαίου αυτού, και υποτεθεί ότι η εταιρία έδινε ως μέρισμα όλα τα κέρδη, (τα οποία για το συγκεκριμένο είδος επιχείρησης εκτιμώνται περί το 10% του τζίρου) ο μέτοχος αυτός θα έπαιρνε ως μέρισμα το ίδιο ποσό με αυτό που εισπράττουν οι δήμοι. Οι δήμοι δλδ. γίνονται ουσιαστικά μέτοχοι στο πάρκο.
Και αυτά χωρίς την οποιαδήποτε ανταπόδοση που έχουν για περιβαλλοντική αποκατάσταση.
Ξέρετε πολλούς άλλους τρόπους που διαθέτουν μικροί δήμοι για να βρίσκουν παρόμοια ποσά;
ΥΓ. Αυτοί είναι ουσιαστικά και οι υπολογισμοί που οδήγησαν τους δήμους που ανέφερα στο ποστ για τις ανεμογεννήτριες Σελίνου, να εναντιώνονται στο τωρινό σχήμα του έργου.
24 Ιουλίου, 2009 στις 1:03 πμ
sissa ben dahir
Συνέχεια εκ του προηγουμένου…
Αν οι δήμοι πάρουν το 20% του τζίρου σημαίνει ότι παίρνουν αυτοί όλα τα κέρδη (πάντα με την εκτίμηση κερδοφορίας που αναφέρω πιο πάνω) και και δημιουργούν και μια ισόποση ζημιά. Μου φαίνεται ότι δεν στέκει.
24 Ιουλίου, 2009 στις 3:56 μμ
n.takolas
@sissa μού βάζεις δύσκολα για καλοκαίρι,
κρίνω πως πρέπει το φθινόπωρο να επανέλθουμε. Ο ισχυρισμός ότι τα Αιολικά Πάρκα είναι τόσο προσοδοφόρα, που θα πρέπει να προταθούν αλλαγές οικονομικής πολιτικής από πλευράς κράτους, (το degrowth το θάψαμε, σόρρυ Πάνο), οφείλει να ξανασυζητηθεί.
Επί του πιεστηρίου τώρα, (βάζω βιβλιογρ μόνο web, για συνεννόηση)
http://www.tm.teiher.gr/SHMEIOSEIS/Downloads/mathimata/sinthesi_energiakon_sistimaton/kataskevi_aiolikou_parkou.ppt
– Ως συνολικό αρχικό κόστος επένδυσης (turn key) να θεωρηθεί κόστος 1.000 € / 1 kW [Στην πράξη για τους κολλητούς και 800 € / 1 kW]
Επενδυτικό σχήμα:
Ένα από τα δύο παρακάτω χρηματοδοτικά σενάρια
Ή Χρηματοδότηση από τη δράση 2.1.3 του Ε.Π.ΑΝ. με:
– 30% επιχορήγηση
– 30% ίδια συμμετοχή
– 40% δανειοδότηση (με 5-8%)
[@Σχολιαστή βόηθα στην υπερτιμολόγηση, λόγω …επαγγέλματος]
Ή Χρηματοδότηση από το Ν. 2601/1998 με:
-40% επιχορήγηση
-40% ίδια συμμετοχή
-20% δανειοδότηση (με 5-8%)
Αναμενόμενα έσοδα από την πώληση της ενέργειας
Τιμή πώλησης Ο,075 €/kWh (Οριακή Τιμή Συστήματος)
———————————
Αφού κάνουμε όλα τα οικονομικά (τον Ρόη ROI και λοιπούς) προκύπτει,
Επιχορήγηση + υπερτιμολόγηση +Όφελος χαμηλού επιτοκίου (η βιομηχανία πληρώνει 17% αν δεν είναι σε κάποιο αναπτυξιακό κλπ) = Κρατικά λεφτά 55- 60 %, ίδια κεφάλαια 40%
Άρα το κόστος αρχικής επένδυσης από 1.000 € / 1 kW γίνεται 400 € / 1 kW και για τα αλάνια αντί 800 € / 1 kW –>320 € / 1 kW (το κόλπο δε λέγεται δημοσίως αλλά 300 τουλάχιστον άνθρωποι το ξέρουν)
Το σε πόσα χρόνια θα αποσβεστεί, το καθορίζει ο γιος του Ποσειδώνα και της Άρνης, Αίολος. Η Λακωνία, ο Κέχρος, η Β. Εύβοια αποσβέστηκαν σε 5 χρόνια. Σήμερα πήγαμε στα 8 έτη, αφού οι 6 μεγάλοι παίκτες της αγοράς «πιάσαν τα γιοφύρια». Οι μικροί του λοιπού θα περάσουν και τα 10. ΜΕ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΣΑ
——————————————–
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ, το κέρδος τώρα είναι πολύ μεγάλο, ποτέ 10%
= Διαφορά τζίρου – έξοδα λειτουργικά (όπου οι εταιρείες συντήρησης δαγκώνουν τώρα άσχημα – όχι οι οικολόγοι αγαπητέ @sissa, αυτοί απλοί φωνακλάδες είναι και σταματούν όταν κάτι οριστικοποιηθεί).
Το φθινόπωρο περισσότερα με σχετικό οπτικό υλικό, των διακοπών
24 Ιουλίου, 2009 στις 6:58 μμ
sissa ben dahir
cirut
να συνεχίσω τον υπολογισμό σου. Εκτιμούν λοιπόν ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι περί το 30% του τζίρου κι έτσι φαίνεται να καταλήγουμε ότι το κέρδος προ φόρων είναι περί το 70% του τζίρου. Κέρδη συγκρίσιμα μόνο ίσως με την οικοδομή τον καλό καιρό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έπεσαν με τα μούτρα οι μεγάλοι να πιάσουν τις καλές θέσεις.
Ναι μεν αλλά…
Μια συστοιχία πύργων έχει λένε (εγώ δεν είμαι άμεσος γνώστης) χρόνο ζωής περί τα 20-25 χρόνια. Εξ αυτών τα 10 πρώτα είναι χρόνια απόσβεσης. Το ποσό όμως του 3% επί του τζίρου, το πληρώνει στο δήμο από τον πρώτο χρόνο.
Το κυριότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι μετά το 2011 όπου φαίνεται να υπάρχει εγγύηση για την τιμή με την οποία αγοράζεται η ΜWh, θα αρχίσει η ποσοστιαία ετήσια μείωση της τιμής. Είναι ανήκουστο να υποχρεώνεται η ΔΕΜΗΕ να αγοράζει με 73 ευρώ τη MWh και η ΔΕΗ να την πουλάει στον καταναλωτή με 12.
Συμπέρασμα. το 10% ως ποσοστό του κέρδους προ φόρων επί του τζίρου, που είπα εγώπαρασυρμένος από Καλιφόρνια και Γαλλία είναι μικρό με τα τωρινά δεδομένα, αλλά για όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης το 70% είναι επίσης τεράστιο. Μια εκτίμηση που βρήκα εδώ http://www.bhc.gr/periodiko-bhc/periodiko-25/25_7.html το προσδιορίζει για μια εικοσαετία στο 20% του τζίρου. Και πάλι λοιπόν δεν μπορεί μια εταιρία να δώσει όλο αυτό το 20% στο δήμο.
Ωστόσο ένα παζάρι δεν ειναι καθόλου κακό να γίνεται. 😉
24 Ιουλίου, 2009 στις 8:15 μμ
n.takolas
@sissa ben dahir
νομίζω ότι επηρεάζεσαι από την ξένη οικονομική πραγματικότητα. Με το παραπάνω ..αμάλγαμα φαίνεται πώς το 1000€/KWh turn key κόστος γίνεται .. 350-400 €/KWh. Αν δεχτούμε 250 μέρες με 15 ώρες τη μέρα αέρα άνω του 5,2 m/sec, έχουμε 3750 Ημ/ώρες * Ο,075 €/kWh ετησίως = 281 € να αποδίδει το 1 KW. Κόστισε 400 € (από 1000) για να κατασκευαστεί, άρα η απόσβεση, για τα προνομιούχα είναι εύκολη σε 3ετία (και όχι 10ετία που ισχυρίζονται αυτοί). Λέω παραπάνω ότι η 8ετία για απόσβεση είναι το ναι ή το όχι της επένδυσης, σήμερα.
Διορθώνω ότι το 2% ανταποδοτικό θα τόβλεπα σαν δόκιμο 20% των καθαρών κερδών απόδοση στις κοινότητες. Λέω ότι και το 2% για μια φτωχή κοινότητα είναι ..ονειρική κατάσταση αλλά της αναλογούν περισσότερα. Δεν μας αγάπησαν οι Ισπανοί ξαφνικά ούτε υπάρχει άλλο προϊόν 24ωρης αγοράς (χωρίς κανένα επιχειρ. ρίσκο – φοβερό!!!). Η οριακή τιμή για τα θαλάσσια πάρκα θα είναι 87€KWh!!
H ανάλυση που παραθέτεις είναι «κόσμια και επί χάρτου». Στην πράξη υπάρχουν τρομερά αφανή κέρδη. Ποιος μπορεί να με ελέγξει τι πληρώνω σε «αποκατάσταση περιβάλλοντος» σε ένα Αιολικό Πάρκο; Νομίζω η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Και υπό πολιτική πίεση, αν χρειαστεί. Δεν θα επανέλθω τώρα, γιατί θα φύγω με άδειες.. βαλίτσες.
24 Ιουλίου, 2009 στις 8:32 μμ
sissa ben dahir
Οκ καλά να περάσεις νίκο. Το 20% επί των κερδών που αναφέρεις στο τελευταίο σχόλιό σου είναι και αυτά που άρχισαν να ζητάνε κάποιοι δήμοι στην Κρήτη. Καθόλου άπιαστο. Να συνδεθούν τα ποσοστά τους με τα πιθανά κέρδη. Συμφωνώ ότι πρέπει να ξανανοίξουμε το φθινόπωρο την κουβέντα με το θέμα τοπική αυτοδιοίκηση και αιολικά/φωτοβολταϊκά.
24 Ιουλίου, 2009 στις 9:05 μμ
σχολιαστης
Παιδιά, η συζήτηση για τα αιολοκά πάρκα πάντα με συγκινούσε, λόγω μικρής επαγγελματικής εμπλοκής.
Λόγω της ζέστης θα γράψω λίγα λόγια.
1. Είναι γνωστό ότι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν πέσει με τα μούτρα. Είτε επενδύουν, είτε αγοράζουν τις άδειες και τις αφήνουν για το μέλλον, γιατί παράλληλα θέλουν να προωθήσουν τις άλλες τους επενδύσεις στο θέμα της ενέργειας.
2. Η γραφειοκρατία καλά κρατεί, έχω παράδειγμα με την επένδυση στο Καλογεροβούνι Λακωνίας που δυο φορές το είπε ο ΚΑΚ, αλλά άμα το δεις γράψε μου.
3. Τα θέματα κόστους είναι σοβαρά, αλλά στους υπολογισμούς πρέπει να μπεί μια ουσιαστική παράμετρος. Πόσο κοστολογείται ένας καρκίνος στην Κοζάνη και τη Μεγαλόπολη; Πόσο κοστίζει στο ΕΣΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία η μόλυνση του περιβάλλοντος απο τα ορυκτά καύσιμα;
4. Με …χίλια λοιπόν, στα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταικά και τη γεωθερμία. Και όσο προχωράει το πράγμα θα φτηναίνουν.
24 Ιουλίου, 2009 στις 10:49 μμ
Πάνος
Παίδες,
σας υπενθυμίζω ότι ΑΛΛΟ είναι το θέμα του ποστ!
Δεν πειράζει, το ξαναπιάνουμε (το ένα και το άλλο και το παράλλο) μόλις ξαναμαζευτεί ο κόσμος…
1 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:53 μμ
Aναπτυξη ..ποια αναπτυξη..γιατι αναπτυξη..ποσο αναπτυξη « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας
[…] https://panosz.wordpress.com/2009/07/18/thoughts/#more-8322 […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 7:19 πμ
Aναπτυξη ..ποια αναπτυξη..γιατι αναπτυξη..ποσο αναπτυξη « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερμιονίδας
[…] https://panosz.wordpress.com/2009/07/18/thoughts/#more-8322 […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:27 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] Σελίνου, να εναντιώνονται στο τωρινό σχήμα του έργου. Ιουλίου 24, 2009 στο 1:03 πμ sissa ben […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:28 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] https://panosz.wordpress.com/2009/07/18/thoughts/#more-8322 […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:29 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] cirut να συνεχίσω τον υπολογισμό σου. Εκτιμούν λοιπόν ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι περί το 30% του τζίρου κι έτσι φαίνεται να καταλήγουμε ότι το κέρδος προ φόρων είναι περί το 70% του τζίρου. Κέρδη συγκρίσιμα μόνο ίσως με την οικοδομή τον καλό καιρό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έπεσαν με τα μούτρα οι μεγάλοι να πιάσουν τις καλές θέσεις. Ναι μεν αλλά… Μια συστοιχία πύργων έχει λένε (εγώ δεν είμαι άμεσος γνώστης) χρόνο ζωής περί τα 20-25 χρόνια. Εξ αυτών τα 10 πρώτα είναι χρόνια απόσβεσης. Το ποσό όμως του 3% επί του τζίρου, το πληρώνει στο δήμο από τον πρώτο χρόνο. Το κυριότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι μετά το 2011 όπου φαίνεται να υπάρχει εγγύηση για την τιμή με την οποία αγοράζεται η ΜWh, θα αρχίσει η ποσοστιαία ετήσια μείωση της τιμής. Είναι ανήκουστο να υποχρεώνεται η ΔΕΜΗΕ να αγοράζει με 73 ευρώ τη MWh και η ΔΕΗ να την πουλάει στον καταναλωτή με 12. Συμπέρασμα. το 10% ως ποσοστό του κέρδους προ φόρων επί του τζίρου, που είπα εγώπαρασυρμένος από Καλιφόρνια και Γαλλία είναι μικρό με τα τωρινά δεδομένα, αλλά για όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης το 70% είναι επίσης τεράστιο. Μια εκτίμηση που βρήκα εδώ http://www.bhc.gr/periodiko-bhc/periodiko-25/25_7.html το προσδιορίζει για μια εικοσαετία στο 20% του τζίρου. Και πάλι λοιπόν δεν μπορεί μια εταιρία να δώσει όλο αυτό το 20% στο δήμο. Ωστόσο ένα παζάρι δεν ειναι καθόλου κακό να γίνεται. Ιουλίου 24, 2009 στο 8:15 μμn.takolas […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:35 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] Πορτογάλους, Δανούς, Διεθνείς Τράπεζες κλπ Θαύμα! Ιουλίου 23, 2009 στο 10:54 μμ sissa ben […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:35 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] θα επανέλθω τώρα, γιατί θα φύγω με άδειες.. βαλίτσες. Ιουλίου 24, 2009 στο 8:32 μμ sissa ben […]
2 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:38 πμ
Ποσα χρηματα λαμβανει ο Δημος Κρανιδιου απο τις ανεμογεννητριες;Που πηγαινουν αυτα τα χρηματα; « Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία Ερ
[…] Πορτογάλους, Δανούς, Διεθνείς Τράπεζες κλπ Θαύμα! Ιουλίου 23, 2009 στο 10:54 μμ sissa ben […]
18 Απριλίου, 2016 στις 12:27 μμ
8 σφηνάκια για την αειφόρα ανάπτυξη και την αποανάπτυξη – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] […]