Τι λέει ο κ. Τσάτσος, δύο φορές επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ για το ευρωκοινοβούλιο; Το αυτονόητο: ότι συνιστά πολιτική ανευθυνότητα η πρόκληση εκλογών, λόγω μη ψήφισης του κ. Παπούλια από το ΠΑΣΟΚ – το οποίο υπόσχεται ότι θα τον ψηφίσει …μετά!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_19/07/2009_322787
Καλεί μάλιστα τον ίδιο τον κ. Παπούλια να προστατεύσει το κύρος των θεσμών αρνούμενος να είναι υποψήφιος πρόεδρος, υπό αυτές τις συνθήκες!
*
Το «δόγμα Ρέπα», για επιβολή πρόωρων εκλογών μέσω της προεδρικής εκλογής, το οποίο έγινε χωρίς περίσκεψη «δόγμα ΓΑΠ», είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές – αλλά κανένας δεν εγγυάται ότι θα αποβεί, τελικά, υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το να κάνεις «περίγελο» το Σύνταγμα για να γίνεις κυβέρνηση 18 μήνες νωρίτερα από το φυσιολογικό τέλος της κυβερνητικής θητείας, δεν είναι και η καλύτερη έμπνευση προς τους ψηφοφόρους, ώστε να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ.
30 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Ιουλίου, 2009 στις 10:02 πμ
σχολιαστης
Ε’ βέβαια τι είναι άλλοι 18 μήνες νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης;
Ο θεσμός που υπογράφει όλα τα τερατουργήματα της 5ετίας δεν έχει τόσο μεγάλη αίγλη στα μάτια μου.
Ο βασικός λόγος που το Σύνταγμα γίνεται «περίγελος» είναι γιατί παραβιάζεται καθημερινά με τη συναίνεση του «θεσμού», με άγρια ταξικό τρόπο.
(Φατσούλες)
19 Ιουλίου, 2009 στις 10:30 πμ
Πάνος
σχολιαστή,
μάλλον δεν έχεις πιεί ακόμα καφέ – αλλιώς δεν εξηγείται πώς έγραψες αυτό το σχόλιο… (φατσούλες)
19 Ιουλίου, 2009 στις 10:38 πμ
σχολιαστης
Λές;
19 Ιουλίου, 2009 στις 11:17 πμ
zeppos
Σε λίγο θα αρχίσουν τα παρακαλετά.. ελπίζοντας σε «ανάκαμψη»… προσεχώς..
Προηγούνται οι «απειλές» περί ιστορικού σφάλματος που θα καταγραφεί ..κλπ
Γουστάρωωωωω!
19 Ιουλίου, 2009 στις 11:33 πμ
σχολιαστης
Zέππο καλημέρα. Αντε πές ότι γίνονται πρόωρες εκλογές και βγαίνουν. Τι νομίζεις ότι θα μπορέσουν να κάνουν; (φατσούλα)
19 Ιουλίου, 2009 στις 11:46 πμ
zeppos
Διά ποίους ομιλείς;
19 Ιουλίου, 2009 στις 11:52 πμ
σχολιαστης
Για το ΓΑΠ. Ετσι που είναι μπάχαλο τα πράγματα, τι πιθανότητες του δίνεις να μην αποτύχει πλήρως;
19 Ιουλίου, 2009 στις 12:04 μμ
zeppos
Δεν υπάρχει περίπτωση «πλήρους αποτυχίας»..
Μερικής … μεϊμπι!!
Αυτό που συμβαίνει σήμερα βέβαια, είναι μια δραματική κατάρευση της οικονομίας με τις τελείως άστοχες μεθοδεύσεις και παλινωδίες των αρμοδίων..
Νέα βραχυπρόθεσμα δάνεια με υψηλούς τόκους, που αναγκάζεται να πάρει ο Υπ.Οικονομίας, καθημερινά μας επιβαρρύνουν και αυτά για να καλύψουν ΜΟΝΟ βραχυπρόθεσμες πληρωμές και οχι τα ελείμματα..
Η οικονομική (και οχι μόνο) κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων μετά την πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση» της συγχώνευσης, επιδεινώνεται με τον μήνα σε ποσοστά που αγγίζουν τα επιτόκια δανεισμού!
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα..
19 Ιουλίου, 2009 στις 12:08 μμ
kapetanios
σχολιαστή
πόσο σίγουρος είσαι ότι σε ενδεχόμενες εκλογές τον Μάρτιο του 10, θα βγει ο ΓΑΠ?
θα τολμήσω μια πρόβλεψη
εάν η ΝΔουλα βοηθηθεί από μια αλλαγή του οικονομικού κλίματος στην ΕΕ , συμμαχήσει προγραμματικά με το ΛΑΟΣ και μπορέσει να συσπειρώσει τα στελέχη της και την βάση της, ο ΓΑΠ θα πάει άκλαυτος.
Είναι πάρα πολύ λίγος ως πολιτική προσωπικότητα για να αντιμετωπίσει την ΝΔ στα ίσια (δηλαδή την ΝΔ όχι σε ελεύθερη πτώση όπως βρίσκεται σήμερα, αλλά σε σταθερά επίπεδα έστω και λίγο χαμηλότερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές)
Ας γραφτεί στα πρακτικά
υγ
η παραβίαση του συντάγματος δεν συγκινεί τα πλήθη
19 Ιουλίου, 2009 στις 12:51 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, θα βγεί πρώτος χωρίς αυτοδυναμία και στις εκλογές με το νέο σύστημα θα πάρει και τους 10 που θα του λείπουν. Σίγουρος, καθόλου.
Εχω την εντύπωση πως αν η ΝΔ συμμαχήσει με το ΛΑΟΣ, θά χάσει συμαντική ομάδα κεντρώων που τη στηρίζει ακόμα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα την πληρώσουν επίσης τα μικρά κόμματα υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
19 Ιουλίου, 2009 στις 1:49 μμ
sissa ben dahir
Τα ίδια ακριβώς έλεγε πριν λίγες μέρες και ο άλλος καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Γ. Κασιμάτης, παλιός συμβουλάτορας του ΑΓΠ.
19 Ιουλίου, 2009 στις 3:20 μμ
Ασμοδαίος
Το ότι κανένας από όσους εμφανίζονται να συμφωνούν με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και να διαφωνούν με τον Τσάτσο (βλ. π.χ. και zeppos) δεν κατέθεσε κάποιο αντεπιχείρημα στα όσα λέγονται στη συνέντευξη το εκλαμβάνω ως ένδειξη της ορθότητας όσων λέει ο Τσάτσος [και ο Κασιμάτης].
19 Ιουλίου, 2009 στις 5:52 μμ
oneinchman
Ακόμα μια μνημειώδης γκάφα καταγεγραμμένη στο βιογραφικό του Τζέφρι (έτσι αποκαλεί τον ΓΑΠ ένας θείος μου, ΠΑΣΟΚος).
Το μόνο που μπορώ να υποθέσω για τις προθέσεις του επιτελείου του είναι ότι προσπαθούν να εξαναγκάσουν τον Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές το φθινόπωρο. Το σενάριο αυτό όμως όλο και απομακρύνεται και είμαι περίεργος να δω πως θα απεγκλωβιστεί μετά το ΠΑΣΟΚ από τις καταγγελίες για συνταγματική εκτροπή, που όλο και θα πληθαίνουν. Η αλησμόνητη ατάκα “δεν σας τον χαρίζουμε” (του ΚΑΚ στον Σημίτη, για Στεφανόπουλο) μόνο σαν φάρσα μπορεί να επαναληφθεί.
Το ενδεχόμενο δε, να αρνηθεί τελικά ο Παπούλιας την υποψηφιότητά του για λόγους …προσωπικούς, μόνο ως Βατερλό του ΓΑΠ μπορώ να το φανταστώ. Ελπίζω (για το καλό του) να έχει εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δε θα του προκύψει. Ελπίζω επίσης (για το καλό μας), ως πρωθυπουργός να επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά απ’ ότι σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…
19 Ιουλίου, 2009 στις 7:29 μμ
zeppos
Ασμοδαίε , τα «επιχειρήματα» είναι μπροστά σου και τα διάβασες πιο πάνω..
Η οικονομία μας – και η τσέπη μας – πάει συνεχώς κατά διαόλου και όσες μέρες παραμένει αυτή η καταστροφική παρέα, θα είναι ακόμη δυσκολότερη η επαναφορά σε κάποια ισσοροπία, το σταμάτημα του κατήφορου εννοώ, γιατί για ανάκαμψη θα χρειαστούν μήνες!
Για να καταλάβεις σε ποια τέλεια ανυποληψία και αχαρακτήριστη επιπολαιότητα (επιεικώς) έχει περιέλθει η ΝΔ, προχθές ο πρόεδρος της βουλής Δ,Σιούφας, εκτελώντας προφανώς άνωθεν εντολές, πρότεινε στο σώμα να ψηφιστεί διάταξη που θα ορίζει οτι η βουλή, δηλ εμείς, θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών για το επάγγελμα που είχαν πριν να εκλεγούν και για όσο διάστημα θα είναι βουλευτές… Μάλιστα!
Να πληρώνονται τον μισθό τους δηλαδή και επιπλέον να έχουν και την πίττα ολόκληρη.. Σε μια τέτοια οικονομική κρίση, με τόσα δις κάθε βδομάδα νέων δανείων , ένα επιπρόσθετο έξοδο… Καλά που αντέδρασαν και μερικοί βουλευτές από την κυβερνητική παράταξη που μάλλον φοβήθηκαν το μεγάλο κράξιμο στις περιφέρειές τους και απέσυρε η προεδράρα την πρόταση.. Αν δεν όμως; Σήμερα θα είχαν εξασφαλίσει οι βουλευτές και την πληρωμή της δεύτερης σύνταξης από μας…
Όσο για τον κ. Τσάτσο, θα γνωρίζεις ασφαλώς οτι η πάγια θέση του από χρόνια ήταν και παραμένει αντίθετη με την συνταγματική ρύθμιση περί της εκλογής προέδρου από το σώμα, αλλά και την παράγραφο περί της διάλυσης της βουλής σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η πλειοψηφία των 180.. Λόγω αυτής της θέσης του παραμένει αντίθετος και στη θέση του πασοκ για πρόκληση εκλογών μέσω της προεδρικής εκλογής..
Η θέση αυτή ΔΕΝ παραβιάζει φυσικά το σύνταγμα, αλλά κατά την ερμηνεία του κ.Τσάτσου το νόημα της διάταξης.. και αυτό είναι φυσικό και αναμενόμενο από έναν κορυφαίο συνταγματολόγο που έχει περίσσια ευαισθησία στα θέματα που αφορούν την απαρέγκλιτη τήρηση του συντάγματος.
ΠΧ. στην ερώτηση που του τέθηκε αν είχε αντίρρηση στην περίπτωση που το πασοκ προκαλούσε εκλογές γιατί προτιμούσε άλλον υποψήφιο, απάντησε οτι για τον ίδιο είναι ένα και το αυτό, αφού προκαλούνται εκλογές από την διάταξη αυτή. Στην ουσία προτείνει την κατάργηση της διάταξης αυτής του Συντάγματος (πρόταση που έχει υιοθετήσει και το πασοκ) και συνταγματική κατωχύρωση της τετραετίας με μόνιμη ημερομηνία βουλευτικών εκλογών.
Όμως ένα κόμμα που ο λαός του δίνει την δυνατότητα να κυβερνήσει, εχει την υποχρέωση να λαμβάνει υπ’όψη του τα θέματα επιβίωσης των πολιτών πρωτίστως!
19 Ιουλίου, 2009 στις 7:33 μμ
Πάνος
«Όμως ένα κόμμα που ο λαός του δίνει την δυνατότητα να κυβερνήσει, εχει την υποχρέωση να λαμβάνει υπ’όψη του τα θέματα επιβίωσης των πολιτών πρωτίστως!»
Γουάου!
19 Ιουλίου, 2009 στις 10:24 μμ
nikiplos
καλησπέρα… Να ρωτήσω κι εγώ κάτι…
Θυμόμαστε το σενάριο περί «πρασίνου διαλλείμματος» που ίσχυσε πριν από κάποια περίοδο. Ο ΚΑΚ ήλπιζε σε ανατροπή του κλίματος υπέρ του, μα δεν του βγήκε.
Αν και περίμενε να προσπορίσει τις διακοπές, η ευθύτητα του Κοραντή που δεν έκανε κοπτορραπτική στις κασέτες βλαστού, έδωσε τη χαριστική βολή. Σήμερα τα γκάλοπ δίνουν 4 μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι τέτοια η κατάσταση μετά από 8 μήνες. Εδώ έγκειται η γκάφα του ΓΑΠ.
Όσο για τον ΚΑΚ, δεν νομίζω ότι αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αξιώνουν κάποιο φερ πλέϊ. Προσωπικά θα θεωρούσα ανόητο τον ΓΑΠ αν το έπαιζε, γιατί φερ πλέϊ δεν παίζεις με τιποτένιους.
Προφανώς η άποψή μου θα ήταν διαφορετική, ΑΝ ο ΚΑΚ ΔΕΝ έκλεινε τη βουλή για το σκάνδαλο της Σήμενς, ΑΝ δεν έκανε τις γνωστές παρεμβάσεις με αποπομπές εισαγγελέων για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, ΑΝ έδιωχνε τον Σανιδά, που έχει μέχρι σήμερα πράξει ωμές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης εξαιτίας του ότι έδειχναν ΚΑΙ γαλάζιους. ΑΝ όλα τα ανωτέρω είχαν γίνει, θα έπαιζε κάποιον ρόλο.
Δεν νομίζω να στενοχωρηθεί κανείς επειδή βγάζεις από τη χαρτοπαικτική λέσχη κάποιον που κλέβει στα χαρτια… Όσο για τον φίλτατο Δ. Τσάτσο και τη σπουδή του να προστατέψει «τους θεσμούς» κλπ γιατί άραγε τώρα σήμερα σπεύδει για ένα τόσο ήκιστο θέμα, ενώ λουφάζει τόσον καιρό με το ζήτημα του Τύπου, των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, του άρθρου 16 που ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή όχι, είναι για την ελλάδα συνταγματικό θεμα? Να μην μιλήσω για τα ουσιαστικότερα που έχουν συνέπειες στον απλό κόσμο: (Διατήρηση ισχύος αντισυνταγματικών νόμων υπέρ τραπεζών (περίπτωση πιστωτικών καρτών), κλειστές μεταφορές με διατάξεις της χούντας, κλειστές δικαιοπραξίες κλπ )
20 Ιουλίου, 2009 στις 12:21 μμ
Ασμοδαίος
@zeppos: Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι, όπως συνάγεται εκ του αντιθέτου όσων γράφεις, του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, σε αντίθεση με τον Τσάτσο, δεν του περισσεύει η ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος.
20 Ιουλίου, 2009 στις 3:37 μμ
O Αιρετικός
Ο Τσάτσος είναι εντελώς ΟΦΑ και πάντα με την εκάστοτε κυβέρνηση… Το 1998 ετάχθη υπέρ των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, παρά το ότι ήταν ΠΡΟΔΗΛΩΣ (όπως απεφάνθη το ΣτΕ) αντισυνταγματικά – έτσι του είχαν πει να πει βλέπετε…
20 Ιουλίου, 2009 στις 4:14 μμ
nikiplos
Ο Τσάτσος, είναι προδήλως μάλλον υπέρ ενός νέου κομματικού σχηματισμού με Ντόρα και Μπένι, και φυσικά πράττει με περισσή ευαισθησία υπέρ των συμφερόντων του 😉
21 Ιουλίου, 2009 στις 8:03 πμ
Πάνος
Οι αντιδράσεις νεοδημοκρατών και πασόκων:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=65356
Ενδιαφέρουσα η δήλωση της Παπαρήγα, ότι είναι «λογική» η θέση Τσάτσου.
21 Ιουλίου, 2009 στις 8:54 πμ
σχολιαστης
Οταν έχουμε χρόνο, ένα ενδιαφέρον ποστ στην καλύβα θα είναι «τα 10 σοβαρότερα σημεία παραβίασης του Συντάγματος». Και θα αναζητήσουμε τις απόψεις του κ. Τσάτσου γι’ αυτά.
21 Ιουλίου, 2009 στις 11:10 πμ
Ασμοδαίος
Από τον Κασιμάτη στη σημερινή «Κ»:
21 Ιουλίου, 2009 στις 11:56 πμ
zeppos
Δεν υπάρχει καμία «παραβίαση» των κανόνων και των διατάξεων… κ. Κασιμάτη, το ζήτημα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ…
Έχουν το δικαίωμα τα κόμματα να μην ψηφίσουν συγκεκριμένο υποψήφιο;
Τι μας «δασκαλεύει» λοιπόν: «η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος βασίζεται στην κοινή αποδοχή συγκεκριμένων κανόνων, οι οποίοι συνιστούν το Σύνταγμα»
Όταν έκλινε η βουλή ΝΥΧΤΑ, ενώ ο πρόεδρός της είχε ανακοινώσει ήδη το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας… που ήταν ο κ.Κασιμάτης να μιλήσει για «αποδοχή κανόνων»; Όλοι έλεγαν οτι είναι μεν νόμιμο αλλά! Και όμως ούτε νόμιμο ήταν, γιατί δεν υπήρξε πριν καμία απόφαση υπουργικού συμβουλίου για το κλείσιμο.. Ωμή παραβίαση διατάξεων ήταν..
Ας είναι, ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε την ΑΝΑΓΚΗ να φύγει ΤΩΡΑ ο θίασος, μόνο που δεν είμαστε έτοιμοι (μερικοί) να το παραδεχτούν δημοσίως και αγκιστρώνονται απεγνωσμένα από δήθεν συνταγματικές επιταγές..
21 Ιουλίου, 2009 στις 12:03 μμ
σχολιαστης
Ζέππο, φοβάμαι ότι ο θίασος έχει αρκετές παραστάσεις ακόμα.
(φατσούλα συννεφιασμένη)
21 Ιουλίου, 2009 στις 12:37 μμ
Κωστής Γκορτζής
Ώρες είναι να ξαναθυμηθούν κάποιοι τι έσουρναν του Τσάτσου στα νιάτα του(μέχρι και …τραβεστί στην Συγγρού τον έβγαζαν) που εμείς οι …παλιότεροι δεν λέμε να ξεχάσουμε.
Όσο για τα κοράκια -παντός χρώματος- που νέμονται την εξουσία…, η διάταξη για τους βολευτές μπορεί να μπήκε στο ψυγείο αλλά, …ψήνεται στον φούρνο ΟΜΩΦΩΝΗ πρόταση της ΕΝΑΕ να παίρνουν σύνταξη και οι Αντινομάρχες(!) με τη συμπλήρωση τετραετίας (τρία χρόνια, έξη μήνες και μια μέρα). Έπονται οι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι…
Κι εμείς …άδωμεν.
21 Ιουλίου, 2009 στις 5:59 μμ
σχολιαστης
και οι ψηφοφόροι;
22 Ιουλίου, 2009 στις 8:33 πμ
Πάνος
Οι συνταγματολόγοι δεν παίζονται, ως ομάδα. Ιδού η άποψη του κ. Μανιτάκη, διαμετρικά αντίθετη από εκείνη των Τσάτσου και Κασιμάτη:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=65480
22 Ιουλίου, 2009 στις 8:35 πμ
Πάνος
Δηλώσεις (πολύ) μεγάλων ανδρών και γυναικών της πολιτικής:
«Ανθρωποι του διαμετρήματος του κ. Τσάτσου οφείλουν να κάνουν παρεμβάσεις όταν το θεωρούν σημαντικό» δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου και πέταξε το καρφί της: «Θεωρώ ότι θα έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο αν είχε ξανακάνει τέτοιες παρεμβάσεις για θέματα που πραγματικά αφορούσαν τον περίγελο του πνεύματος του Συντάγματος».
«Αν ήταν δυνατόν να γίνουν αύριο εκλογές, αυτό θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο» δήλωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας. «Η κατάσταση της οικονομίας υπαγορεύει τη διεξαγωγή εκλογών» τόνισε η Λούκα Κατσέλη. «Η εφαρμογή και η ερμηνεία του Συντάγματος δεν μπορούν να λειτουργούν εις βάρος του εθνικού συμφέροντος» δήλωσε ο Ντ. Ρόβλιας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=65481
22 Ιουλίου, 2009 στις 8:37 πμ
Πάνος
Και ο Κουβέλης διαφωνεί με το …Συνασπισμό(καλά, αυτό είναι συνήθης κατάσταση):
Με τη θέση αυτή συμφωνεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος χαρακτήρισε θεμιτή την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, εκμεταλλευόμενο την εκλογή του προέδρου. Επισημαίνεται ότι η θέση αυτή του κ. Κουβέλη έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Συνασπισμού, ότι η αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων για το θέμα αυτό «οδηγει σε εκφυλισμό την πολιτική ζωή».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=65737
22 Ιουλίου, 2009 στις 9:27 πμ
σχολιαστης
χο, χο, χο
Τα σχόλια σε παρένθεση δικά μου.
ΑΡΘΡΟ 4
1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. (το βλέπουμε!)
2. ΟΙ Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. (ενδιαφέρον!)
5. Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. (χο,χο,χο)
ΑΡΘΡΟ 5
1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. («εφόσον δεν προσβάλει τα δικαιώματα των άλλων», αυτό εφαρμόζεται πλήρως)
3. Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος. (!)