flu-vaccine-1-t

( η φωτό φλουτάρει επί τούτου )

Κάθομαι και αναρωτιέμαι , εγώ ο αδαής ,  σχετικά με το πρόσφατο μέτρο που αφορά  το υπό παρασκευήν εμβόλιο για τον νέο ιό Η1Ν1. Θα χορηγείται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αρχικά και ίσως σε ευρύτερα στρώματα αργότερα αλλά μόνο κατόπιν υπογραφής του εμβολιαζόμενου επί εντύπου υπευθύνου δηλώσεως όπου , κατά τα διαδιδόμενα , θα απαλλάσσεται ο κατασκευαστής από κάθε ποινική ή αστική ευθύνη λόγω παρενεργειών ή αστοχίας του εμβολίου .

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία των εταιρειών που καλούνται να παρασκευάσουν και να διαθέσουν στην αγορά ένα εμβόλιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα και τάχιστα , ώστε πράγματι να μην επαρκεί ο χρόνος για τη διενέργεια των απαραίτητων κλινικών μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα ( το ελάχιστο ) αλλά και τις πιθανές παρενέργειες ( το ανεπιθύμητο μέγιστο ) του παρασκευάσματος . Το επείγον ζητούμενο από τους πελάτες – κράτη  , που ευελπιστούν να εμβολιάσουν τμήματα του πληθυσμού προτού ενσκήψει ο χειμώνας και η πανδημία , αποτελεί για τις εταιρείες τη δικαιολογία και το πάτημα ώστε να απαιτούν μια τέτοια πρωτοφανή διαδικασία  η οποία εκ των προτέρων τις απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για τυχόν αστοχία ή παρενέργειες του εμβολίου. Αν ήμουν CEO της Σανόφι ή της Γκλάξο δεν θα είχα κανένα ενδοιασμό να απαιτήσω και να επιτύχω μια τέτοια ρύθμιση αφού το αναλαμβανόμενο ρίσκο σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν δυσανάλογο σε σχέση με το αναμενόμενο κέρδος. Υπ’ αυτή την έννοια δικαιολογώ τις απαιτήσεις των εταιρειών.

Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ( ακόμα και τα περίφημα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ) είναι ότι το ελληνικό Κράτος θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διαδικασία του πρωτοφανούς αυτού εκβιασμού ως νταβατζής . Ενώ εγγυάται δισεκατομμύρια στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναλάβει καμμία ευθύνη για τα εμβόλια που θα εισάγει και θα διαθέσει στο πληθυσμό .  Ποντάρωντας πάνω στην άγνοια , το πανικό και το επείγον του πράγματος  το μαγαζί που κατ’ ευφημισμόν ονομάζουμε Κράτος θα εισάγει και θα διαθέσει το εμβόλιο επιβάλλοντας στους πολίτες την απαλλαγή των εταιρειών από πάσης ευθύνης  , ενώ συγχρόνως δεν αναλαμβάνει το ίδιο την αστική ( τουλάχιστον ) ευθύνη για το εισαγόμενο ( από το ίδιο το κράτος ) φαρμακευτικό παρασκεύασμα.

Αντιλαμβάνομαι ότι νομικά και τυπικά μια τέτοια ρύθμιση δεν στέκει και απαιτείται ειδική νομοθετική διάταξη , η οποία άλλωστε θα έχει σοβαρό νομικό πρόβλημα.  Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται  η μετατροπή μεγάλου μέρους ενός πληθυσμού σε πειραματόζωα με το αζημίωτο και με τις ευλογίες του Κράτους. Σκέφτομαι ότι η υπογραφή του εμβολιαζόμενου στη σχετική υπεύθυνη δήλωση , ως προιόν εκβιασμού , δεν έχει καμμία αξία για κάθε δικαστήριο που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του στα πλαίσια κάθε σύγχρονης και ευνομούμενης πολιτείας και θεωρώ ότι η κρατική πρεμούρα να αναλάβει το ρόλο του νταβατζή εντάσσεται στο  γενικό πολιτικό κλίμα όπου οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών γίνωνται αντικείμενο εκμετάλλευσης , εκβιασμού , παραπλάνησηςκαι διαφθοράς με ζητούμενο την επικράτηση  «στας επομένας εκλογάς»

Φαντάζομαι ότι θα στραφούμε στη λύση που προτείνει η αγία μας Εκκλησία , όπου τουλάχιστον δεν απαιτείται προ της θείας κοινωνίας η υπογραφή παρομοίου εγγράφου από το λήπτη. Αγια μου Θανάσημε κάνε το θαύμα σου…….