Ιδού ο ένοχος
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ*
Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ Ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ υπό την ηγεσία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.
Ο τελευταίος μάλιστα με άρθρο του στα «Νέα» (20.8.09) επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική της ΕΑΡ προτείνοντας στον ΣΥΝ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Εδώ και χρόνια από τις στήλες αυτής της εφημερίδας ο καλός συνάδελφος Γ. Βότσης θέτει πιεστικά ερωτήματα για τον χρηματισμό των κομμάτων της Αριστεράς και απάντηση δεν έχει πάρει. Με δραματικό τρόπο επανέφερε το ερώτημα και ο καθηγητής Κώστας Μπέης. Εγώ απλώς ανακύκλωσα τις ήδη δημοσιευμένες πληροφορίες με την ελπίδα πως θα ασκούσα μια πίεση για να δοθεί μια απάντηση. Η ελπίδα μου βγήκε αληθινή και τα κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν. Αλλά δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η «Ε» και στοχοποίησαν τον ανακυκλωτή.
Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη σταλινική τακτική που είναι προσφιλής τόσο στην κλασική της μορφή όσο και στην ανανεωτική της. Οταν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποιο ερώτημα ενοχοποιούμε το ίδιο το ερώτημα και το δαιμονοποιούμε για να αποφύγουμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος. Και αυτό δεν βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια. Και η κρίση που περνάει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ με τη σύγκρουση των δύο ηγεσιών του είναι καθαρή. Ή θα δημιουργήσουμε μια ΕΑΡ που θα αφομοιωθεί στο ΠΑΣΟΚ ή ανασυγκροτούμε μια Αριστερά του 21ου αιώνα με διακριτό πρόσωπο και κρυστάλλινες θέσεις. Και αυτές οι δυο πολιτικές απόψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα σύνθεση γιατί είναι αποκλίνουσες.
Και όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν η συνέντευξή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά, μπορεί να αναδείξει τη σοβαρότητα των πολιτικών προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπιστούν πολιτικά, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Και πολύ φοβάμαι πως οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται. Από τον Τύπο έμαθα πως επιθυμούν την τιμωρία μου ή την παραίτησή μου. Σε μένα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Και αυτό δείχνει πως η ηγεσία του ΣΥΝ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Τιμωρείς ή διαγράφεις κάποιον που είναι μέλος σου. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΣΥΝ. Και μπορεί να εκπροσωπώ κατά το ένα δέκατο τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είμαι μέλος του, γιατί ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφές μελών. Αρα, ποιος θα διαγράψει ποιον. Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμιά παραίτηση.
Σύντροφός μου από τα φοιτητικά χρόνια μού έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση και την επαναλαμβάνω: «Εμείς δεν χρωστάμε τίποτα στην Αριστερά. Αυτή μας χρωστάει. Ούτε με υποτροφίες μας έστειλε να σπουδάσουμε, ούτε επαγγελματικά στελέχη γίναμε ποτέ, ούτε μπήκαμε σε κάποια επετηρίδα και να πάρουμε αξιώματα. Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ. Είναι σαν να χρηματοδοτείς τη δίωξή σου». Στο τελευταίο είχα κάποιες ενστάσεις. Υπάρχει πρόθεση δίωξης για τις απόψεις που έχω εκφράσει κατά καιρούς. Αλλά ευτυχώς ούτε το ΚΚΕ ούτε οι γραφειοκράτες του ΣΥΝ είναι σήμερα σε θέση να στήνουν «γκούλακ» για τους αντιφρονούντες. Η ζωή συνεχίζεται, όπως και τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Και για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είπα, υπάρχει και γραπτή μου δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Ε». Αν η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ επιθυμεί να τη λογοκρίνει, ας το κάνει. Προσωπικά, με τη λογοκρισία δεν τα πάω καλά.
* Συγγραφέας-βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθηνών
*
Από τη σημερινή «Ελευθεροτυπία»: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=74885
75 Σχόλια
Comments feed for this article
21 Αυγούστου, 2009 στις 7:37 μμ
patsas
Ορεοτατος. Παλι καλα που δεν του υποκλεψανε και μερικες συνομιλιες να τον κρατανε στο χερι.
21 Αυγούστου, 2009 στις 7:40 μμ
Πάνος
Ο Κοροβέσης διατυπώνει με απλό και εύστοχο τρόπο αυτά που διαπιστώνει κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος – αυτά που προσπάθησα να καταγράψω κι εγώ στα σχόλιά μου στο ποστ του σχολιαστή:
1. Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ Ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ υπό την ηγεσία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.
2. Οι σταλινικοί των κομμάτων δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσε η «Ε» και στοχοποίησαν τον ανακυκλωτή.
21 Αυγούστου, 2009 στις 7:41 μμ
Πάνος
Γιατί, άραγε;
«Αυτή είναι μια παλιά και δοκιμασμένη σταλινική τακτική που είναι προσφιλής τόσο στην κλασική της μορφή όσο και στην ανανεωτική της. Οταν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε κάποιο ερώτημα ενοχοποιούμε το ίδιο το ερώτημα και το δαιμονοποιούμε για να αποφύγουμε την ουσία του πολιτικού προβλήματος. Και αυτό δεν βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια»
Να τις θυμόμαστε αυτές τις φράσεις, παρακαλώ…
21 Αυγούστου, 2009 στις 7:50 μμ
kapetanios
«Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με τα έργα και τις ημέρες του πάλαι ποτέ Ενιαίου Συνασπισμού που συγκροτήθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ υπό την ηγεσία των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου.»
«Και όταν ένα κόμμα βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση, ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν η συνέντευξή μου στο Κανάλι 1 του Πειραιά, μπορεί να αναδείξει τη σοβαρότητα των πολιτικών προβλημάτων, που αν δεν αντιμετωπιστούν πολιτικά, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Και πολύ φοβάμαι πως οι ηγεσίες του ΣΥΝ έχουν χάσει το παιχνίδι και οι διάφοροι έμμισθοι γραφειοκράτες θα συνεχίσουν να αυτογελοιοποιούνται.»
«Εγώ δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΣΥΝ. Και μπορεί να εκπροσωπώ κατά το ένα δέκατο τέταρτο τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είμαι μέλος του, γιατί ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει εγγραφές μελών. Αρα, ποιος θα διαγράψει ποιον. Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου.»
«Και σκέψου πως εσύ δίνεις το 20% της βουλευτικής σου αποζημίωσης για να συντηρείς και τους γραφειοκράτες του ΣΥΝ»
…………………………………………
Ότι ΤΟ ΘΕΜΑ αφορούσε τις εσωκομματικές εξελίξεις το ξέραμε καμπόσοι( προσωπικά ήθελα να πιστεύω ότι ήταν απλώς μια παπάρα , αλλά δεν..)
Τα παραμυθάκια περί Μπέη και Βούτση έτσι κι αλλιώς ,όσο περνούσαν οι ημέρες έπειθαν όλο και λιγότερους
Τουλάχιστον , έστω και την ύστατη ώρα, είχε το θάρρος να «αποκαλύψει» τους λόγους του.
Αυτή ΝΑΙ!!
ΔΕΝ είναι απλώς μια «ανακύκλωση»
Είναι μια άποψη
Και υπό αυτήν (και μόνο) την έννοια είναι απόλυτα σεβαστή
Ας κρατήσει την βουλευτική του καρέκλα όσο θέλει
(γιατί πολύ γουστάρει να διατάζει τους μπάτσους απ αυτήν , όπως έλεγε και στο βίντεο που ανέβασε ο σχολιαστής)
Ευτυχώς , για μας, δεν την έχει αγορασμένη ….
Προς το παρόν λοιπόν καληνύχτα
21 Αυγούστου, 2009 στις 10:28 μμ
Κωστας Τσαλλης
Τσεκουρατος αυθεντικος και με ουσια !
22 Αυγούστου, 2009 στις 1:32 πμ
patsas
Το κρεμασα ηδη στην κρεβατοκαμαρη μου.
22 Αυγούστου, 2009 στις 10:18 πμ
GB
Γενικώς το πολύ δίκαιο βλάπτει, έτσι την παθαίνει κι’ ο Κοροβέσης, ας ξεσκαρτάρει λίγο απτό δίκαιο να τα δεί μεν από ψηλά συνολικότερα αλλά περισότερο προσγειωμένα.
Αν 80% πληρώνεται ο αιθεροβάμονας (ντουνέκι) Κοροβέσης τι είναι 20% για τους προσγειωμένους (μισίρια) γραφειοκράτες; δεν είναι πολλά, λοιπόν ας κρατά μικρότερο καλάθι, 100 είναι τα κεράσια δεν είναι αμέτρητα. Ωστόσο όποιος τσαλαβουτά βρίσκει και τις άκρες στην ιστορία του ΣΥΝ και στο μέλλον του, διότι εκεί είναι η ουσία τού ζητήματος.
Και η Καμηλοπάρδαλη τρώει απτό στόμα στα ψηλά αλλά ταϊζει και τα πόδια της που στηρίζουν το λαιμό της.
22 Αυγούστου, 2009 στις 10:28 πμ
σχολιαστης
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, άλλο η όποια κριτική για την πολιτική Φλωράκη/Κύρκου/Ενιαίου τη βρώμικη περίοδο και άλλο χρηματισμός ενος δις.
Θα μπορούσε ο Π.Κ να ανοίξει ξανά το πολιτικό θέμα αλλά τα αναπόδεικτα περί χρηματισμού πάνε σε άλλο δρόμο.
23 Αυγούστου, 2009 στις 12:11 πμ
Πάνος
«Κάτω τα χέρια από τον Κοροβέση!»
http://plagal.wordpress.com/2009/08/19/korovesis/
23 Αυγούστου, 2009 στις 2:48 πμ
kapetanios
Το «κάτω τα χέρια από την πολιτική» το θεωρώ κρισιμότερο για τον πολίτη σε αυτήν την πονηρή περίοδο που διανύουμε…
23 Αυγούστου, 2009 στις 2:29 μμ
Πάνος
Συνέντευξη στην «Ε»:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=75402
23 Αυγούστου, 2009 στις 3:03 μμ
patsas
«Ο ΣΥΝ έχει δύο ηγεσίες που ακολουθούν δύο διαφορετικές λογικές. Οι ανανεωτές έχουν μια λογική «Κύρκου», δηλαδή μια πολιτική ΕΑΡ που θέλει στο βάθος της ένα συγκυβερνητισμό με το ΠΑΣΟΚ. Το Αριστερό Ρεύμα, στο σημείο που μπορούμε να πούμε πως έχουν μία ενιαία πολιτική, επιθυμεί την ανασυγκρότηση της αριστεράς με άλλες δυνάμεις του ίδιου χώρου. Ιστορικά ρεύματα της αριστεράς, όπως οι λουξεμπουργκιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί και άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις , κατόρθωσαν πρώτη φορά να ανατρέψουν την παράδοση των διασπάσεων και να δημιουργήσουν μια πορεία ανασύνθεσης. Παρά το μέγεθός του, ο ΣΥΝ είναι σήμερα ο αδύνατος κρίκος του ΣΥΡΙΖΑ.»
23 Αυγούστου, 2009 στις 3:06 μμ
patsas
«Κάθε ιδεολογική καθαρότητα είναι φασιστική γιατί κινείται στη σφαίρα του απόλυτου. Η ενότητα ενός πολιτικού οργανισμού δεν είναι στις ιδέες του, αλλά στην ικανότητά του να αναγνώσει την πραγματικότητα, να δημιουργήσει συλλογική δράση για να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα, όταν η τελευταία έχει γίνει καταστροφική για τη ζωή. Και σε τούτη την προοπτική προσπαθούμε να χτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ… Υπάρχει ένας «αριστερισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ που τον επηρεάζει αρνητικά. Αλλά αυτόν δεν πρέπει να τον ψάξουμε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΝ, και μάλιστα στους ανανεωτές του. Φυτρώνουν σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι, τους σπείρεις δεν τους σπείρεις, συχνά με ένα και μόνο στόχο, προκειμένου να ηγεμονεύσουν, να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν κάνουν και οι αριστεριστές που κλέβουν τις κάλπες από τις φοιτητικές εκλογές ή χαλάνε γενικές συνελεύσεις επειδή έτσι γουστάρουν; Αν κάτι έχει κανείς να προσάψει στις διάφορες συνιστώσες, και αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση, είναι ενίοτε ένας καθωσπρεπισμός και συντηρητισμός που δεν ταιριάζει στο χαρούμενο και ανήσυχο πνεύμα της αριστεράς….»
23 Αυγούστου, 2009 στις 3:08 μμ
patsas
Oι «ανανεωτές» είδος πολιτικής μαφίας;
23 Αυγούστου, 2009 στις 3:53 μμ
omadeon
Κοροβέσης:
«Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμιά παραίτηση.«
A XA XA XA….
23 Αυγούστου, 2009 στις 4:01 μμ
kapetanios
«..Η εξουσία διαφθείρει. Από τη φύση της είναι αντιδημοκρατική, γιατί προϋποθέτει την υποταγή του άλλου…»
……………….
@Πάνο
το παραπάνω στο αφιερώνω, κατ αρχήν για να δικαιολογήσω το «κάτω τα χέρια από την πολιτική» και κατά δεύτερον για να σε προετοιμάσω για το τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που οι ΟΠ συνεργαστούν σε επίπεδο εξουσίας.
Τα παρακάτω απλώς έρχονται να συμπληρώσουν την προσπάθεια διαστρέβλωση της εικόνας
………………………….
«…Ιστορικά ρεύματα της αριστεράς, όπως οι λουξεμπουργκιστές, τροτσκιστές, μαοϊκοί και άλλες ενδιάμεσες αποχρώσεις , κατόρθωσαν πρώτη φορά να ανατρέψουν την παράδοση των διασπάσεων και να δημιουργήσουν μια πορεία ανασύνθεσης..»
«..Εχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχει ένας «αριστερισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ που τον επηρεάζει αρνητικά. Αλλά αυτόν δεν πρέπει να τον ψάξουμε στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον ίδιο τον ΣΥΝ, και μάλιστα στους ανανεωτές του..»
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:36 πμ
sarant
Πάντως, Πάνο, η Αυγή έβαλε το κείμενο της συνέντευξης του Κοροβέση την Πέμπτη και το Σάββατο, αν δεν κάνω λάθος, ενώ την Κυριακή είχε συνέντευξη με τον Κοροβέση παρμένη από τον διευθυντή της, τον Ν. Φίλη.
Θέλω να πω, αυτή η αντιμετώπιση του θέματος μάλλον δεν ταιριάζει με τον χαρακτηρισμό «σταλινικούς». Κι αν είναι του Κοροβέση ο χαρακτηρισμός έπρεπε να τον βάλεις σε εισαγωγικά, ενώ αν είναι δική σου εκτίμηση πρέπει, θαρρώ, να την τεκμηριώσεις περισσότερο.
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:46 πμ
kapetanios
sarant
μα πρώτος απ όλους ο Κοροβέσης χρησιμοποίησε τον σταλινικό χαρακτηρισμό σε εκείνη την συνέντευξη και μάλιστα ονόμασε τον ίδιο τον Φίλη σταλινικό ο οποίος εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία!
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:49 πμ
kapetanios
ορίστε και οι «εμπνευσμένες» απαντήσεις του Κοροβέση σε εκείνη την συνέντευξη
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=483961
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:52 πμ
Πάνος
Η εκτίμηση είναι δική μου. Την τεκμηριώνει ο …Κοροβέσης (δες ποστ)
Είναι αυτονόητο ότι ο όρος ΔΕΝ περιλαμβάνει όλο τον κόσμο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφορά μονάχα αυτούς που βγήκαν να ζητήσουν την κεφαλή του Κοροβέση επί πίνακι, απαξιώνοντάς τον χωρίς επίγνωση της σταλινίλας που εξέπεμπαν – και (εννοείται) χωρίς να ασχοληθούν καθόλου με την ουσία της υπόθεσης.
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:58 πμ
Πάνος
Διάβασα τη συνέντευξη στην ΑΥΓΗ… βγάζει αβίαστο γέλιο! Από τη μια ένας ελεύθερος άνθρωπος μιλάει με ανθρώπινη γλώσσα κι από την άλλη ένας αδιόρθωτος σταλινικός επιμένει να γίνεται ρεζίλι των σκυλιών, λέγοντας άλλα αντ’ άλλων…
ΥΓ. Τον Φίλη τον έζησα για λίγες μέρες, είμαστε και οι δύο σύνεδροι στο 10ο συνέδριο της ΕΦΕΕ, στα 1982 ή ’83. Ειλικρινά είχα σχηματίσει καλύτερη εικόνα τότε…
24 Αυγούστου, 2009 στις 10:59 πμ
kapetanios
Πάνος
μόλις με είπες σταλινικό
(θα στο χρωστώ βέβαια γιατί όλα εδω πληρώνονται)
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:03 πμ
kapetanios
Όσο για τον Φίλη,
μείνε με εκείνη την εικόνα γιατί τώρα μιλάς επηρεασμένος…
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:10 πμ
Πάνος
Καπετάνιε,
συ είπας… 😉
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:41 πμ
kapetanios
Φίλης
– Με τις δηλώσεις σου πιστεύεις ότι ξεδιάλυνες υποψίες ή μήπως ενίσχυσες τον διαδεδομένο αφορισμό πως “όλοι τα παίρνουν”;
Κοροβέσης
– Για να μην επαναλαμβάνεις και συ τις συκοφαντίες εναντίον μου συγκεκριμένων στελεχών της ηγεσίας του ΣΥΝ, δημοσίευσε αυτήν την περίφημη συνέντευξη στο Κανάλι 1 και σου υπόσχομαι να απαντήσω σε κάθε τι που αφορά αυτά που πραγματικά είπα. Και εκεί θα δεις πως η αριστερά ενισχύεται ελέγχοντας αυστηρά τον εαυτό της. Σε συκοφαντίες δεν απαντώ.
…………………
ενώ για το ίδιο τον Κοροβέση ,
ο Φλωράκης θα πρεπε να σηκωθεί από τον τάφο του και να απαντήσει σε συκοφαντίες των άλλων, των «καλών» κατ αυτόν , δημοσιογράφων ( γιατί οι δικές του συκοφαντίες ήταν μια «ανακύκλωση»..)
Δεν μένει παρά να κατηγορήσει συλλήβδην όλους τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ως σταλινικούς όταν δεν του ξαναδώσουν την βουλευτική καρέκλα για να τους εκπροσωπήσει.
Να δούμε τότε ποια παραίτηση δεν του στείλανε στο γραφείο του και σε ποιον εαυτό του και μόνο δίνει λόγο..
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:49 πμ
kapetanios
αλλά δεν θα πρέπει να στενοχωριέται!
θα τον πάρουν οι ΟΠ στην θέση του Νάνου Βαλαωρίτη που αφού έμαθε ότι ο Τρεμόπουλος είπε να το βουλώσει και να μην μιλάει δημόσια , δεν τους άκουσε και τον διαολόστειλαν..
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:57 πμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, αν δεχτούμε ότι μεχρι να αποδειχθεί κάποιος ένοχος, είναι αθώος, έχει ενδιαφέρον η βιασύνη με την οποία τα στελέχη του ΣΥΝ αγκαλιάζουν κάθε κατηγορία που εκτοξεύεται εναντίον του …ταξικού εχθρού. Κλασικό παράδειγμα ο Λαφαζάνης κατά την προεκλογική περίοδο.
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:09 μμ
Πάνος
Αν συμπράξει ο Κοροβέσης με τους Ο-Π θα είναι ΜΑΖΙ με το Νάνο Βαλαωρίτη, τον οποίο δεν είναι σε θέση να διαολοστείλει κανένας (πρασινοσταλινικός) και ο οποίος παραμένει στο χώρο των Ο-Π. Όχι απλά υποστηρικτής, αλλά μέλος.
(Αυτό να το θεωρήσεις 100% έγκυρο, κάπταιν)
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:14 μμ
kapetanios
σχολιαστή
το θέμα που προέκυψε δεν έχει να κάνει με ενόχους και αθώους,
έχει να κάνει με την πρεμούρα κάποιων να επιβάλουν στις εσωκομματικές διεργασίες την άποψη τους , χρησιμοποιώντας ίδιες μεθόδους φημολογίας/λασπολογίας με αυτούς που οι ίδιοι(!) προσάπτουν στους άλλους!
Και αυτός ο κατήφορος όπως βλέπω δεν έχει τέλος απ τον συγκεκριμένο βουλευτή ο οποίος λειτουργεί ιδιοτελώς σε αυτήν την περίπτωση.
Προβοκάτορας λοιπόν ο Κοροβέσης?
Όχι , πολιτικά ηλίθιος θα έλεγα
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:16 μμ
provatokrator
Σκέψου να πεθάνει κι ο Μητσοτάκης (δεν είναι σίγουρο), τι κακία και συκοφαντία έχει να βγει γι’αυτόν τον άγιο άνθρωπο.
Δεν αξίζει. Δεν αξίζει να προσφέρει κανείς σε αυτόν τον τόπο.
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:38 μμ
kapetanios
provatokrator
ο τίτλος του πολιτικά ηλίθιου θα πρέπει να δοθεί , με κάθε επισημότητα «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό»(με το απαραίτητο τικ στους ώμους) ΚΑΙ σε αυτόν που θα επιχειρήσει 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Μητσοτάκη, να εκμαιεύσει εσωκομματικά οφέλη στην ΝΔ ζητώντας του…. να απολογηθεί
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:38 μμ
παναγιωτης
πανο μου
το θα μπορουσε σε μια μικρη παραλλαγη να γινει .Το θεμα ειναι απο πια πλευρα το βλεπεις. Αυτη που θελει την αριστερα αλληλοσπαρασομενη συνεχως κι επενδυει σαυτο η απο αυτη που θελει ενα ζωντανο ρευμα ιδεων που ανοιγει δρομους.
Ομως δυστυχως και για τον Κοροβεση και για την αριστερα , μιλω για το γενικο ρευμα ιδεων κι οχι για μονο ενα συγκεκριμενο χωρο οι παιδικες αρρωστιες μεγαλωσαν χωρις να μεγαλωσουν τα παιδια. Προσωπικα μου δημιουργει ενα κατιτις το να ακουω – διαβαζω, ανθρωπους που θυσιασαν κομματια απο τη ζωη τους ,με μεγαλη ευκολια να θεωρουν τον εαυτο τους το απαν(δινω το 20% της βουλευτικης αποζημιωσης).ερωτημα:1 γιατι μονο 20%; 2. δικαιωμα εχει ο κοροβεσης μονο να σχολιαζει και κανεις αλλος;ο Κυρκος που θιγεται ο Δραγασακης , ο Κωνσταντοπουλος ,υπουργοι στην κυβερνηση Ζολωτα , ο Στρατουλης συνδικαλιστης τοτε ,δεν εχουν τη δυνατοτητα εκφρασης πολλω δε μαλλον οταν προσβαλλονται;3 .Η λογικη του χωρις να μπω στη βασανο αποδειξης -επαληθευσης αρμοζει σε ανθρωπους που ευαγγελιζονται αλλο ηθος ειδικα οταν αναφερονται και σε νεκρους(Φλωρακης); αυτη η τακτικη που συμπληρωνεται απο το συμφραζομενο δεν δινω λογαριασμο σε κανενα, ποιανου ορισμος ειναι;
Tελος θαθελα να επαναλαβω οτι τα θεματα αυτα εχουν συζητηθει και εχουν δωθει οι εξηγησεις απο τις αρχες του 90.Η επαναφορα τους (ανακυκλωση) καποιους κατι εξυπηρετει.Εξ αλλου για το χωρο η αναζητηση ευθυνων ειναι πιο σημαντικο γεγονος απο την διακυβερνηση. Αναφερθηκαν αναλυτικα στην προηγουμενη ενοτητα.
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:40 μμ
παναγιωτης
ορθη επαναληψη των τριων σειρων
το κατω τα χερια απο τον κοροβεση θα μπορουσε ναναι με μια μικρη αλλαγη , κατω τα χερια απο την αριστερα.
24 Αυγούστου, 2009 στις 12:53 μμ
Πάνος
Αγαπητέ μου συνονόματε,
θα το πω άλλη μια φορά, με την ελπίδα ότι θα συνενοηθούμε: όταν τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα (= γιατί η αριστερά δια της ηγεσίας της συνέπραξε στα 1990 με Μητσοτάκη και Παπανδρέου και αν αυτό ήταν απλά πολιτική αστοχία ή υπήρχε και κάτι άλλο) είναι κάτι παραπάνω από έγκλημα για την αξιοπιστία της αριστεράς να κάνει αυτό που έκανε τώρα: να επιτίθεται με σφοδρότητα σε αυτόν που έθεσε το ερώτημα (βουλευτής της!) αντί να καθίσει ήρεμα και πειστικά να ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ το ερώτημα. Απαντήσεις του στυλ «σας τα εξηγήσαμε δέκα χρόνια πριν» ΔΕΝ είναι πειστικές. Δε θα της πέσουν τα πλευρά της αριστεράς αν ξανα-απαντήσει.
Υπάρχει ένα επίπεδο ουσίας και ένα επίπεδο επικοινωνιακού χειρισμού του προβλήματος. Και στα δύο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε κάτι παραπάνω από μούσκεμα! Γιατί πέρα από αυτούς που διαθέτουν τον (κακώς εννοούμενο) «κομματικό πατριωτισμό» υπάρχει και η κοινωνία, που ακούει και κρίνει. Και στην κοινωνία ο Κοροβέσης κερδίζει με 5-0 (χάνοντας ταυτόχρονα και ο ίδιος, ως αυθεντικός αριστερός), ενώ αναμένεται διεύρυνση του σκορ, όσο τα στελέχη της αριστεράς εξακολουθούν το καταστροφικό κατενάτσιο.
Αυτά τα λέω χωρίς καμία εμπάθεια και υστεροβουλία, αλλά επειδή είναι η εκτίμησή μου για τα πράγματα: για μια ακόμα φορά η αριστερά στο σύνολό της κατάφερε να αυτοπυροβοληθεί στο πόδι – και γι’ αυτό ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο Κοροβέσης!
24 Αυγούστου, 2009 στις 1:20 μμ
παναγιωτης
πανος,γιατι η αριστερα συνεπραξε.
το ερωτημα αφορα τη συγκεκριμενη ενεργεια , εγκριση της συμβασης φανταζομαι κι οχι την κυβερνηση Ζολωτα.τα θεματα που υπηρχαν κατα κυριο λογο ηταν:1 η αποφαση του ΚΥΣΥΠ του 1985 για στηριξη των αλλαγων στον ΟΤΕ στην τεχνολογια ζημενς ερικσον.Μετα τον πρωτο διαγωνισμο ολα εγιναν μονοδρομος.2 Στην τεραστια ζημια του ελληνικου δημοσιου απο τη χρονοκαθυστερηση 2 και πλεον χρονων(ελπιζω να μη χρειαζεται εξηγηση).3 Στην αλλαγη του κοστους του διαγωνισμου κατα 6 δις. 4 στη δικαστικη διαμαχη μεταξυ του ελληνικου δημοσιου και της ζημενς.
το σκορ ειναι 5-0.Ποτε κανεις δεν ισχυριστηκε πως η αριστερα στο επικοινωνιακο σχιζει.Απο το σημειο αυτο μεχρι της αποδοχης καθε μ……ς εχει αποσταση.Για τους αυτοπυροβολισμους φερε καμμια γαζα γιατι το τραυμα στην πλατη ειναι χειροτερο.
Τελος θελω να πω οτι η οποια ενσταση με τον κοροβεση εχει να κανει περα των μεχρι τωρα αναφορων και για ενα πολυ σημαντικο για μενα λογο.Τη συλλογικοτητα που δεν μπορει να τη θυμομαστε οταν μας εκλεγει και να τη γραφουμε στα παλια μας τα παπουτσια κι ενα μετρο παραπανω οταν μας ξεβολευει
ΥΓ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥΝΑΙ Σ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΡΗΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤ ΣΥΣΤ.ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ.ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
24 Αυγούστου, 2009 στις 2:01 μμ
kapetanios
@παναγιωτης
αυτά (τα 5 ) τα γνωρίζει ο Πάνος (μην κοιτάς που κάνει πως δεν τα άκουσε ποτέ του) όπως φυσικά και ο Κοροβέσης.
Κι ο μεν Πάνος κάνει πως δεν πείθεται και καλά κάνει, μιας και ανήκει σε άλλον πολιτικά χώρο κι όλo αυτό που συμβαίνει τους κάθεται λουκούμι, ο δε Κοροβέσης κάνει τον Γερμανό Καραβαγγέλη.
Στο κάτω κάτω αυτός ήθελε να μιλήσει για τον κακό ΣΥΝ , στον οποίον αφιέρωσε και το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης του ( το οποίο κινήθηκε στα ίδια επίπεδα λασπολογίας και συκοφαντίας εναντίον δικαίων και αδίκων) , δεν φταίει αυτός που τα ΜΜΕ έδωσαν έμφαση στα υπόλοιπα!
@Πάνο
«.. στην κοινωνία ο Κοροβέσης κερδίζει με 5-0..»
Καλά αυτό, σε περίπτωση που τον κάνετε μεταγραφή στους ΟΠ, μην το δένεις και κόμπο…
24 Αυγούστου, 2009 στις 3:22 μμ
Πάνος
παναγιώτη,
τα επιχειήματα τα έχω ξανακούσει και έχω πει ότι δεν πείθουν (όχι γιατί μου έρχονται βολικά, όπως ισχυρίζεται ο καπετάνιος, αλλά γιατί δεν αντέχουν στη βάσανο της απλής λογικής).
Από πότε ο νταλγκάς της αριστεράς ήταν να επικυρώνει με συν-ευθύνη της τις αποφάσεις του ΚΥΣΥΠ; Όποιοι έχουν τα γένια, ας βρούνε και τα χτένια!
Τα χρόνια που ακολούθησαν, η Ζήμενς έγραψε ιστορία (μιζών και λαδωμάτων) στις συναλλαγές της με το δημόσιο, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Το γεγονός αυτό και μόνο, μας υποχρεώνει, θέλουμε δε θέλουμε, να ξαναδούμε και το 1990.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα κόμματα της αριστεράς χρηματίστηκαν. Επειδή όμως η συμμετοχή στην τριμερή είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ανεξήγητη και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και αυτό το καταλαβαίνει όλος ο κόσμος εκτός από τους «κομματικούς πατριώτες». Το θέμα δε θα θεωρηθεί «απαντημένο» αν η αριστερά (και ιδίως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με εκείνη την περίοδο.
Γι’ αυτό άλλωστε ήταν τόσο εύκολη υπόθεση η άμυνα του Κοροβέση απέναντι στη μαζική (και υστερική) επίθεση των σταλινικών*: κάνουν όλοι ότι δεν καταλαβαίνουν πως υπάρχει πολιτικό θέμα και πρόβλημα! Δες χαρακτηριστικά το «ψιλό γαζί» που δουλεύει ο Κοροβέσης το Φίλη, στη συνέντευξη στην Αυγή.
Τα στελέχη της αριστεράς, πότε θα σταματήσουν να κλωτσάνε καρφιά; Δεινόν προς κέντρα λακτίζειν, όπως είπεν και ο Ιησούς, του ΣΥΡΙΖΑ Γαλιλαίας.
—
* εξαιρείται ο Αλαβάνος, ο οποίος έδειξε (αυτή τη φορά…) ότι αντίθετα με τους αποδέλοιπους διαθέτει πολιτικό αισθητήριο – και όχι μόνο απέφυγε να εκτεθεί, αλλά στην ουσία υπερασπίστηκε τον Κοροβέση από τον σταλινικό ορυμαγδό!
24 Αυγούστου, 2009 στις 5:03 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=75596
Κάτω τα χέρια σας, σύντροφοι, από τον Περικλή
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ
Αν μάθεις την αλήθεια
μην την πεις
γιατί θα σε σκοτώσει
ΛΑΚΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ, «Χαφιές»
Να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής δύο τινά, χρήσιμα ίσως, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει αύριο:
Πρώτον: Ο Περικλής Κοροβέσης, που δεν κιότεψε ποτέ στη ζωή του (έμεινε αλύγιστος σε πολύ δυσκολότερα, για να τον κάμψουν τώρα οι συντροφικοί εκβιασμοί, οι λοιδορίες και οι απειλές), δεν είναι μόνος και ευάλωτος. Και δεν προσφέρεται για αποδιοπομπαίος τράγος, μπας και περισωθεί κάτι από τη συνοχή μιας ημιδιαλυμένης παράταξης, που τρώει τις σάρκες της με την εσωστρέφεια.
Και δεύτερον: Καμιά κομματική ηγεσία και κανένα κομματικό όργανο δεν νομιμοποιούνται να αξιώνουν ιταμά δηλώσεις μετανοίας και την παραίτησή του. Ο «πληβείος της Βουλής», όπως εύστοχα απεκλήθη με τα «πόθεν έσχες», δεν έχει εκκολαφθεί σε δοκιμαστικό σωλήνα κομματικού μηχανισμού: κατέκτησε την κοινωνική καταξίωση. Βγήκε βουλευτής με μοναδικές δαπάνες 130 ευρώ σε κεράσματα με τσίπουρο. Δεν πριμοδοτήθηκε από τον μηχανισμό του «Συνασπισμού», που είναι ολοφάνερο ότι «δεν τον πάει» (παραείναι αντικομφορμιστής, με ομολογημένες αδυναμίες και πάθη, ελευθερόφρων και ελευθερόστομος, που για καμιά σκοπιμότητα δεν θα κρύψει την αλήθεια) και νομίζει τώρα ότι βρήκε την ευκαιρία να γλιτώσει απ’ αυτόν.
Σε πείσμα των κομματικών μηχανισμών, τον συγγραφέα των «Ανθρωποφυλάκων» έστειλαν στη Βουλή (όπου και τους εκπροσωπεί επαξίως) εκείνοι από το μέγα πλήθος των ανέντακτων της Αριστεράς, που τον θεωρούν άνθρωπό τους, τον αγαπούν και τον εμπιστεύονται.
Για μένα, ο Περικλής είναι από τους εντιμότερους Ελληνες και τους αγνότερους αγωνιστές της Αριστεράς, που δεν υπήρξε και ευτυχώς δεν θα γίνει ούτε κομματικός γραφειοκράτης ούτε εξουσιομανής ούτε κατ’ επάγγελμα πολιτικός και ούτε βέβαια πολιτικάντης.
Πορεύομαι, επί μισόν αιώνα, πλάι του και καμαρώνω -παρ’ότι κάπου κάπου διαφωνώ με πολιτικές θέσεις και επιλογές του.
Συνυπεύθυνος νιώθω για όλον αυτό τον ορυμαγδό, που ξεσηκώθηκε εναντίον του -και θα ‘ταν καλό να βάλουν ορισμένοι αδιάντροποι χαλινάρι στη γλώσσα τους. Δικό μου κείμενο, που ο σεμνός και τολμητίας διανοητής Κώστας Μπέης θεώρησε αδιανόητο να μένει αναπάντητο, «ανακύκλωσε» ο Περικλής -όπως έγραψε προχθές στην «Ε». Γι’ αυτές τις «κουταμάρες, μπαρούφες και κουβέντες του καφενέ», κατά τον αμετροεπή Στάθη, πρόκειται.
Επειδή πολλοί το επικαλούνται κατά πως τους βολεύει και ελάχιστοι φαίνεται να το έχουν διαβάσει, παραθέτω κατά λέξη το επίμαχο απόσπασμα άρθρου μου (13-07-09) σ’ αυτές τις στήλες:
«… Οι δραστηριότητες της «Ζίμενς» στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες. Η κορυφαία το 1990: Η τότε «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη «Ζίμενς» σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Φλωράκης) ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη «μίζα» σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός κι η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο και εύγλωττο είναι το πολιτικά ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα…».
Απ’ όλα αυτά, οι καλοθελητές των ΜΜΕ, και οι κραυγές της συνασπισμένης οργής απομόνωσαν σαν ισχυρισμό του Κοροβέση ότι και η Αριστερά πήρε «μίζες» από τη «Ζίμενς». Ούτε λέξη για το αρχηγικό πραξικόπημα, που συνιστά απτό και μέγα πολιτικό σκάνδαλο. Και πουθενά, βέβαια, το όνομα του Σωκ. Κόκκαλη…
Θα προσθέσω σήμερα ότι προσπάθησα τότε να διασταυρώσω αυτές τις «ανεπιβεβαίωτες φήμες».
Ο Κων. Μητσοτάκης αρκέστηκε να μου πει ότι ήταν επιτακτικά αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ και ότι η κυβέρνηση Ζολώτα κωλυσιεργούσε. Λέξη για τη «μίζα».
Ο Χαρ. Φλωράκης, με τον οποίο είχα τότε πολύ καλές σχέσεις (όσο κι αν ανατριχιάσουν κάποιοι στον «Ριζοσπάστη» που με ανεβοκατεβάζουν προβοκάτορα, μου είχε προτείνει, με προξενητή τον Μίμη Ανδρουλάκη, να αναλάβω τη διεύθυνση απογευματινής «μετωπικής» εφημερίδας) αντέδρασε γελώντας, όταν τον ρώτησα αν ο «Συνασπισμός» το τσέπωσε το ένα δισ. «Και σαν χωρατό είναι κακό, Γιώργη…». «Τόσο χωρατό, καπετάνιε, όσο και το ότι ο Κόκκαλης ενισχύει το κόμμα;», αντέτεινα. Σοβάρεψε απότομα και ξεστράτισε την κουβέντα.
Τον Αν. Παπανδρέου λυπόμουν να τον στενοχωρήσω κι άλλο, έτσι όπως ήταν πια ερείπιο με τη Δήμητρα Λιάνη (και κουστωδία υπουργών) να τον σέρνει στην Παναγία Σουμελά και στην Τήνο -ώσπου να του φέρει τον πατέρα Εφραίμ στο μέγαρο Μαξίμου για να τον σώσει…
Θέλουν τώρα να πιστέψουμε ότι το αρχηγικό πραξικόπημα έγινε μόνο και μόνο για το καλό του ΟΤΕ (και της… πατρίδας!) και να δεχθούμε ότι ήταν ανίκανος ο αείμνηστος Ξεν. Ζολώτας, που αρνήθηκε με σθένος να συνδέσει το όνομά του με ένα τεράστιο σκάνδαλο; Ε, όχι…
Οτι βγάζει «σκελετούς από τα ντουλάπια» κατηγορεί τον Κοροβέση ο διευθυντής της «Αυγής» Ν. Φίλης με την επιλεκτική μνήμη (θυμίζει λ.χ. ότι το 1989 «η ΕΑΡ δεν πήρε άδεια ραδιοφωνικού σταθμού», δεν θυμάται, όμως, ότι είναι δικό της πόνημα ο άθλιος νόμος, που εκχωρεί προνομιακά την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση στους, κατά τον πρωθυπουργό, «νταβατζήδες»…).
Αλλά το σκάνδαλο της «Ζίμενς», που ταλανίζει τώρα τον τόπο, δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Διαχρονικό είναι, με τις καταβολές του και στο αρχηγικό πραξικόπημα. Στο περίφημο πόρισμά του (Ιούνιος 1995), που το ‘φαγε η μαρμάγκα, ο εισαγγελέας Γ. Ζορμπάς καταλόγιζε σωρηδόν «κακουργηματικές απάτες εις βάρος του Δημοσίου» στις συμβάσεις του ΟΤΕ από το 1989-1994 με μόνιμο ευνοημένο τον Σωκ. Κόκκαλη, που θα πρέπει να έκανε λιανά στους τότε συνεταίρους του «Ζίμενς» και «Ερικσον» τι εννοεί όταν λέει ότι «στην Ελλάδα όλα έχουν την τιμή τους».
Ολα αυτά θάφτηκαν σε διάτρητα δικαστικά απαλλακτικά βουλεύματα, βολικά για την πολιτική ηγεσία (της Αριστεράς περιλαμβανομένης) που δεν επιζητεί τη διερεύνησή τους γιατί δεν θα ‘μενε τίποτα όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο. Με κατ’ εξοχήν υπεύθυνα, βεβαίως, τα κόμματα εξουσίας που υπέγραψαν και τις σκανδαλώδεις σύμβασεις.
Και το τελευταίο, ελλείψει χώρου: Μωρές παρθένες αποκαλεί χλευαστικά το «ΒΗΜΑ» (20-08-09) τα κόμματα και τα στελέχη της Αριστεράς με «τη δήθεν οργισμένη αντίδραση στις αναφορές Κοροβέση».
Διότι ξέρει ότι (και) η Αριστερά παλαιόθεν δεν υπήρξε εκλεκτική στους χρηματοδότες της: Η χούντα λ.χ. βρήκε στα αρχεία της ΕΔΑ να τη χρηματοδοτούν και μεγαλοκαπιταλιστές, όπως ο Στρ. Ανδρεάδης, ο Γερ. Πλυτάς κ.ά. Και ο Τσαουσέσκου δεν ήταν λιγότερο δυνάστης, επειδή ενίσχυε ώς το δραματικό τέλος του την «ανανεωτική» ελληνική Αριστερά. Από πρώτο χέρι τα ξέρει αυτά και ο Λ. Κύρκος, που είναι κρίμα να εκτίθεται με όσα λέει για «ιλιγγιώδεις ανοησίες» και «βδελυρά παραμύθια»…
Για το επιδεινούμενο χάλι της ανανεωτικής Αριστεράς φταίνε πρωτίστως οι πολιτικές και πρακτικές της, που την εξομοιώνουν στη συνείδηση του πολίτη με τα άλλα κόμματα -και στη γάγγραινα της πολιτικής διαφθοράς.
Και όχι, ασφαλώς, οι ανυπότακτοι και ελευθερόστομοι Κοροβέσηδες, που πονούν γι’ αυτή την κατάντια. Και αγωνιούν και αγωνίζονται για μιαν Αριστερά απαντοχή του πολίτη, η οποία θα λάμπει πραγματικά για το ήθος της και θα ξαναγίνει το αλάτι της Γης. Οι Κοροβέσηδες, που επιμένουν ότι μόνον η αλήθεια είναι επαναστατική και μια ζωή έχουν μάθει να υπηρετούν αρχές και όχι συγκυριακές σκοπιμότητες. Με όποιο τίμημα…
24 Αυγούστου, 2009 στις 5:33 μμ
Πάνος
Είπαμε: σκληρόν το λακτίζειν προς κέντρα!
(κέντρα = καρφιά)
Μέχρι να καταλάβουν οι σταλινικοί το μέγεθος της ανοησίας που διαπράτουν, θα έχουν καταματώσει!
(την αριστερά, την οποία αναξίως εκπροσωπούν)
24 Αυγούστου, 2009 στις 5:50 μμ
sissa ben dahir
Στο άρθρο του ΓΒ που υποδεικνύει ο σχολιαστής, έρχεται για πρώτη φορά(;) δειλά δειλά στην επιφάνεια και το όνομα του Σωκράτη Κόκκαλη, το οποίο ενάμισυ χρόνο τώρα που συζητιέται το σκάνδαλο Ζήμενς μένει επιμελώς εξαφανισμένο από κάθε δημοσίευμα.
Ούτε από την Μητσοτακέικη πλευρά που την ρήμαξε κάποτε ο Κος Σωκράτης δεν έχει αξεστομιστεί το παραμικρό για το όνομά του!
24 Αυγούστου, 2009 στις 5:52 μμ
Πάνος
Πάντως το όνομα του Κόκκαλη, ως συνεταίρου της Ζήμενς, αναφέρθηκε από τους σχολιαστές της κλύβας εξαρχής… 😉
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:03 μμ
kapetanios
1.»..Δικό μου κείμενο, που ο σεμνός και τολμητίας διανοητής Κώστας Μπέης θεώρησε αδιανόητο να μένει αναπάντητο, «ανακύκλωσε» ο Περικλής -όπως έγραψε προχθές στην «Ε». Γι’ αυτές τις «κουταμάρες, μπαρούφες και κουβέντες του καφενέ», κατά τον αμετροεπή Στάθη, πρόκειται…»
Το οποίο κείμενο θα είχε (και είχε όλο το προ ανακύκλωσης διάστημα) την γνωστή τύχη όλων αυτών των κειμένων που αναπαράγουν φήμες εάν δεν το «ανακύκλωνε» ο Περικλής
Του χρωστάς κέρασμα
2.»..Ο Χαρ. Φλωράκης, με τον οποίο είχα τότε πολύ καλές σχέσεις…αντέδρασε γελώντας, όταν τον ρώτησα αν ο «Συνασπισμός» το τσέπωσε το ένα δισ. «Και σαν χωρατό είναι κακό, Γιώργη…». «Τόσο χωρατό, καπετάνιε, όσο και το ότι ο Κόκκαλης ενισχύει το κόμμα;», αντέτεινα. Σοβάρεψε απότομα και ξεστράτισε την κουβέντα…»
Πράγματι , η συνομιλία ,εφόσον είναι αληθινή, δείχνει το μέγεθος της «δημοσιογραφικής» αλητείας και σήψης (λέγεται και «αυριανισμός») του οποίου η δυσωδία φτάνει έως τις μέρες μας.
3.»..Τον Αν. Παπανδρέου λυπόμουν να τον στενοχωρήσω κι άλλο, έτσι όπως ήταν πια ερείπιο..»
Και η απαραίτητη σπέκουλα, η οποία προσπαθεί να διαφυλάξει «τ αφεντικό» απ την δημοσιογραφική βρώμα, με τον μόνο τρόπο που μπορεί, λόγω «βλακείας» (μειωμένης αντίληψης λόγω προβλημάτων υγείας).
Και βέβαια μπορεί να πέρασαν κάποια χρόνια από τότε αλλά θυμόμαστε τις αστειότητες (ο Ανδρέας ήταν άρρωστος, δεν ήξερε τίποτα, δεν κατάλαβε τίποτα κλπ) που αφήνονταν να διαρρεύσουν δεξιά αριστερά στην προσπάθεια να απαλλάξουν τον Α. Παπανδρέου από τις φήμες που οι ίδιοι έσπερναν με στόχο να βρωμήσουν τους πάντες για να φανούν οι ίδιοι λιγότερο βρωμεροί και τρισάθλιοι (κάτι σαν αυτό που κάνουν και σήμερα οι ίδιοι πρωταγωνιστές του τότε)
Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο «του είπα, μου είπε, άκουσα κλπ» κλπ ασκούσαν την δημοσιογραφική τρομοκρατία σε «φίλους» και εχθρούς της «Αλλαγής» και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να χαρακτηρίσουν ως «βρώμικο 89» την (αποτυχημένη)προσπάθεια εξυγίανσης που έγινε τότε με τις κυβερνήσεις συνεργασίας
…………………..
Ας μην επενδύει στην λήθη ο Βούτσης
Δεν πάσχουμε -ακόμη- όλοι απ το Αλτσχάιμερ
@Πάνο
Δεν ΘΕΛΕΙΣ να σε πείσουν
Ίσως γιατι δεν θυμάσαι και πολύ εκείνη την εποχή
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:09 μμ
Πάνος
Πώς δεν τη θυμάμαι;
Για την ακρίβεια ήταν η εποχή που δι-έκοψα οριστικά τη σχέση μου με την αριστερά – αυτά τα σούρτα φέρτα του Φλωράκη και τα χαριεντίσματά του με τους άλλους δυο γέρους ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι.
Φαίνεται πως υπάρχουν και πολλοί άλλοι που αυτή η υπόθεση τους έκατσε στο λαιμό…
Ήμουνα φαντάρος – και αναρωτιόντουσαν τότε στο χωριό της Ροδόπης πως στο διάβολο βρέθηκε στη κάλπη ψηφοδέλτιο των Οικολόγων – Εναλλακτικών… 😉
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:11 μμ
Πάνος
Οφείλω πάντως να αναγνωρίσω ότι η επιμονή σου (να υπερασπίζεσαι μια οριστικά χαμένη υπόθεση) είναι σχεδόν συγκινητική… 😉
Σαν το Ρετ Μπάτλερ στο «όσα παίρνει ο άνεμος» ένα πράγμα…
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:13 μμ
Πάνος
(Συγγνώμη τώρα – επιστρέψω στο βιβλίο που διαβάζω, περί του οποίου, αν …συνεχίσει έτσι, θα έχουμε ποστ σε λίγες μέρες…)
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:14 μμ
kapetanios
κι εγώ ΤΟΤΕ διέκοψα την σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ …. 😉
(κι είχα κάνει ήδη το πρώτο μου παιδί)
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:14 μμ
σχολιαστης
«προσπάθεια εξυγίανσης» με ηγέτη της ΝΔ το Μητσοτάκη;
24 Αυγούστου, 2009 στις 7:26 μμ
kapetanios
Και κάτι ακόμη για να κλείσω
δεν υπερασπίζομαι καμία χαμένη υπόθεση
τα πολιτικά γεγονότα εκείνης της εποχής διαφοροποίησαν την πολιτική μου στάση γι αυτό τα θυμάμαι σαν εχτες( και δεν ανέχομαι κάθε Βούτση , τον οποίον έχω διαβάσει όλα αυτά τα χρόνια περισσότερο απ ότι έχει διαβάσει και ο ίδιος τον εαυτό του) και κάθε Κοροβέση να κάνουν πως δεν ξέρουν ή δεν άκουσαν τίποτε 20 χρόνια μετά 😉
σχολιαστή φίλε μου
ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε 5 Μητσοτάκηδες στην καθισιά του
Αυτό απεδείχθη και από την φτωχότατη πολιτική του καριέρα σαν πρώτος(ο αιώνιος δεύτερος ήταν από πάντα)
Σε αντίθεση βεβαίως με τον Ανδρέα αλλά και το σοι του που ακόμη και μέχρι σήμερα είναι «μέσα στα πράματα»
Γι αυτό σε λέω 😉
(άστο γιατί ακόμη τις θύμησες τις έχουμε στο κεφάλι, όταν τις χάσουμε τότε έλα να τα ξαναπούμε)
24 Αυγούστου, 2009 στις 8:44 μμ
sissa ben dahir
Καπετάνιε, γιατί τον αποκαλείς συνέχεια Βούτση; Υπάρχει υπονοούμενο που δεν αντιλαμβάνομαι; 😉
24 Αυγούστου, 2009 στις 9:17 μμ
σχολιαστης
Tα ίδια γεγονότα μας πήγαν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Τότε, βλέποντας και την πτώση του υπαρκτού, σιγουρεύτηκα όπως και πολλοί άλλοι, ότι αριστερά και δημοκρατία δεν έχουν καμία σχέση. Και είναι πολύ επικίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες να δει εξουσία. 😉
24 Αυγούστου, 2009 στις 11:21 μμ
kapetanios
@sissa
Όχι όχι, κανένα υπονοούμενο για τον Νίκο
Τα άτιμα τα δάχτυλα φταίνε γμτ!
Εννοείται ότι μιλώ για τον Βότση
@σχολιαστή
τα καθέκαστα του «υπαρκτού» με απασχόλησαν πολύ πριν το πασοκ,
(το πολιτικό μου σουλάτσο κκε εσ-πασοκ-ΣΥΝ-συν -ΣΥΡΙΖΑ—–>συν , με το πασοκ να με αφορά μόνο σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις 81-85)
και όπως βλέπεις από το σουλάτσο, η στάση μου γι αυτόν, τον «υπαρκτό», ήταν από τα τότε αρνητική
25 Αυγούστου, 2009 στις 1:30 πμ
coconut
Μάλλον κάποιο λάθος κάνετε καπετάνιε, δεν το λένε ούτε Βούτση, ούτε Νίκο.
Γιώργος Βότσης.
Μήπως διαβάζατε άλλον τόσα χρόνια και τον μπερδεύετε;
🙂
25 Αυγούστου, 2009 στις 6:34 μμ
kapetanios
ελπίζω να μην μου κάνει μήνυση για προσβολή της προσωπικότητας του μαζί με τον Κοροβέση τώρα που είναι και της μοδός…
25 Αυγούστου, 2009 στις 6:37 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, μόνο για δυο εκλογές δεν κολλάει αμαρτία 🙂
26 Αυγούστου, 2009 στις 6:47 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=76213
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Η σιωπή των αμνών
Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ
Δανείζομαι τον τίτλο της σημερινής επιφυλλίδας μου από το κείμενο του συναδέλφου Νίκου Παρασκευόπουλου στην ίδια τούτη στήλη, πριν από μία εβδομάδα.
Ολόκληρη η φράση του Νίκου ήταν: «Η εξουσία προτιμά (…), αντί του διαλόγου, τη σιωπή των αμνών». Οφείλω να ομολογήσω ότι, στον χώρο των δικών μου ευαισθησιών, θα είχε περάσει μάλλον απαρατήρητη αυτή η φράση, αν στην ίδια σελίδα των σύντομων πολιτικών σχολίων δεν με είχε ενοχλήσει μια αιχμηρή παρατήρηση, με αφορμή τις δηλώσεις του Π. Κοροβέση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επί πολλά χρόνια σχολιαστή της «Ε», υπό τον σταθερό τίτλο «Στο ψευδοκράτος των Αθηνών». Είχε προηγηθεί η καταγγελία του Γ. Βότση, στην ίδια τούτη στήλη, ότι το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, το υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να κηρύξει άγονο έναν εκκρεμή δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για προμήθεια τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, όμως αυτήν την κυβερνητική απόφαση, από κοινού, είχαν ανατρέψει από το παρασκήνιο οι κατονομαζόμενοι αρχηγοί των τριών τότε συνεργαζόμενων κομμάτων, αφού στο μεταξύ είχαν εισπράξει πέντε δισεκατομμύρια δραχμές από την προμηθεύτρια εταιρεία για… τις ανάγκες των κομμάτων τους. Μου έκανε κατάπληξη το γεγονός ότι αρχικώς κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη να διαψεύσει την καταγγελία. Κάτι που με παρακίνησε να το τονίσω στις δύο αμέσως προηγούμενες συνεργασίες μου εδώ. Τελικώς, όμως, την τιμή της Αριστεράς διαφύλαξε ο Π. Κοροβέσης, καταγγέλλοντας αυτήν τη συναινετική υπερκομματική τακτοποίηση ως «ένα δομικό σκάνδαλο του μαφιόζικου καπιταλισμού», ένα σκάδαλο, όπου «πρόκειται για μια διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος, και δυστυχώς είναι μέσα και η Αριστερά». Στη σχετική ειδησεογραφία της «Ε» εκείνης της ημέρας σημειώθηκε ότι, «όταν έγινε γνωστή η συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση, προκλήθηκε αμηχανία και εκνευρισμός. Εάν ήταν σε οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, θα είχε διαγραφεί, έλεγαν στον ΣΥΝ». Προς επιβεβαίωση του ότι σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους το κομματικό συμφέρον προηγείται από κάθε άλλη ηθική αξία. Με πρώτιστο χρέος, τη σιωπή των αμνών. Κάτι που οδήγησε στη διάχυτη, μέσα στη συνείδηση των αδιάφθορων πολιτών, καθολική απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ως διεφθαρμένου, ανάξιου ν’ ασχολείται κάποιος μαζί του, παρά μόνο χαριτολογώντας και κουτσομπολεύοντας σε αμέριμνες παρέες. Θυμάμαι μια τέτοια ομήγυρη, κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι προ ετών, στο εξοχικό σπίτι συναδέλφου της Ιατρικής. Πρώην υπουργός που, αποκαρδιωμένος είχε κατεβεί από το λεγόμενο τρένο της πολιτικής, χαριτολογούσε διηγούμενος παλιές αναμνήσεις του, όπως από την επίσκεψη που από κοινού με συνάδελφό του είχαν κάνει στο ιδιωτικό γραφείο του αρχηγού της εποχής τους. Χρειάστηκε, κάποια στιγμή, να σηκωθεί ο πρόεδρος από το κάθισμά του και ν’ ανοίξει το ντουλάπι πίσω από το τραπέζι εργασίας του για να πάρει κάποιο έγγραφο. Και, καθώς άνοιξε, κατρακύλησε ένας σωρός από χρηματοδέματα. Εκείνος, δε, με τρανταχτά γέλια, χαριτολογούσε: «τα τούβλα»! Με γνώση ή έστω με απλή υπόνοια, τέτοιων και παρόμοιων ιστοριών, που ευρέως κυκλοφορούν, δεν ήμασταν λίγοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο προτιμήσαμε την αποχή.
Αλλά η αποχή δεν είναι λύση. Για μία και μοναδική φορά θα μπορούσε ίσως να ήταν ένα μήνυμα, εάν και εφόσον στον τόπο μας δεν είχαν κατεξευτελιστεί όλες οι πολιτικές, δικαιικές και ηθικές αξίες από το διεφθαρμένο κατεστημένο. Δεύτερη αποχή, ακόμη και με μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής κατά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, που οπωσδήποτε θα γίνουν μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, δεν θ’ ασκούσε καμιά επιρροή στη νέα επιδρομή του κομματικού κράτους, την οποία θα υποστούμε αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές, ανεξαρτήτως έκβασης της εκλογικής αναμέτρησης, αφού είναι κοινός τόπος πως, ακόμη κι αν δεν είναι όλοι ίδιοι, πάντως οι πιο πολλοί είναι. Γιατί, βέβαια, μόνον αφελείς θα υπέθεταν ότι τάχα θα ευπρεπιστούν μετεκλογικώς τα ράκη της Δημοκρατίας μας, πικρόχολα προσδιοριζόμενης από τον φίλο συνάδελφο Κ. Χρυσόγονο, στο πρόσφατο ομώνυμο και τεκμηριωμένο βιβλίο του, ως «Κλεπτοκρατίας». Βεβαίως, καμία προοπτική δεν διαφαίνεται ότι θα μπορούσαμε επιτέλους να έχουμε προσεχώς κάποια άλλη -θετική- επιλογή όσοι, κατά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, προτιμήσαμε την επιδεικτική αποχή. Σε υποθετική, όμως, αν και αρκετά φανταστική, διάσταση, θα μπορούσαμε όσοι νιώθουμε ξένοι κι αιχμάλωτοι στον δικό μας τόπο, να έχουμε μια ευπρεπή διέξοδο, στηρίζοντας έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος εξ αρχής θα είχε ως διακηρυγμένο και αναπαλλοτρίωτο στόχο, όχι τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας και των απολαυών της, αλλ’ αποκλειστικώς και μόνο τον διεισδυτικό και ακατάπαυστο έλεγχο των κομμάτων που διαχειρίζονται την εξουσία και τις άθλιες διασυνδέσεις εκείνης με τον λεγόμενο επιχειρηματικό κόσμο της μίζας και της κομπίνας. Μια μικρή, αλλά δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη και μόνο πέντε βουλευτών, που δεν θα άφηνε καμία ησυχία στην όποια κυβέρνηση και στα πρόθυμα υπηρετικά της όργανα. Αλλά, δυστυχώς, σ’ όσους φίλους, που εκτιμώ, καθώς υποφέρουμε από τους ίδιους καημούς, ανέφερα αυτήν την ευχή, όλοι μ’ αποκαρδίωσαν, πως ματαίως εξακολουθώ να τρέφω προσδοκίες από ένα λαό, ο οποίος, στον κορμό του, δεν φαίνεται να διαθέτει ευγενικότερες ευαισθησίες από τους εκλεκτούς του.
Και τώρα τι θα γίνει; Αυτό το ερώτημα ξυπνάει μέσα μου εφιαλτικές αναμνήσεις. Ημουν τότε μόλις έντεκα ετών. Και θυμάμαι αυτό το ερώτημα, τυπωμένο με μεγάλα γράμματα, ως επικεφαλίδα στα σχετικά φυλλάδια, που κατά χιλιάδες είχε ρίξει ένα βρετανικό αεροπλάνο πάνω από τα σπίτια της Χαλκίδας, λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 1944, την επαύριο των Δεκεμβριανών, μόλις δύο μήνες μετά την απαλλαγή της χώρας από την απαίσιας μνήμης γερμανική Κατοχή. «Και τώρα τι θα γίνει;», αναρωτιόταν υποκριτικά η βρετανική προπαγάνδα των φίλων Συμμάχων… Το τι επακολούθησε, είναι γνωστό. Αυτός ο τόπος έχει πολλές αμαρτίες. Δικές μας αμαρτίες! Δεν μας φταίνε οι άλλοι. Εκείνοι τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν μέσ’ από τις δικές μας αποκοτιές. Σταθερά. Γι’ αυτό ο τόπος μας κατρακυλάει συνεχώς μέσα στο λεγόμενο σκοτεινό τούνελ, ενώ ακόμη και κάποιες χώρες τού άλλοτε σοβιετικού μπλοκ έχουν αρχίσει να πλησιάζουν το επίπεδο ζωής των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Εμείς, με πολλές και καθόλου ανεδαφικές ελπίδες βγήκαμε, πριν από 35 χρόνια, από τον ζόφο της στρατιωτικής δικτατορίας.
– Και πώς διαχειριστήκαμε τις λαμπρές προοπτικές που άνοιξαν τότε για τη χώρα μας;
– Ο σκεπτόμενος αναγνώστης της στήλης έχει τώρα πια τη δική του ευθύνη να συλλογιστεί και ν’ απαντήσει. Οπωσδήποτε, όμως, η σιωπή των αμνών είναι η χειρότερη λύση.
27 Αυγούστου, 2009 στις 4:39 μμ
kaneloriza
Αξίζουν πάντως να διαβαστούν από τους ενδιαφερόμενους:
1. Το άρθρο του Στάθη στο οποίο αναφέρεται ο Βότσης
2. Και κυρίως το σημερινό του άρθρο με χρονικό της υπόθεσης, το οποίο επιτρέψτε μου να αντιγράψω ολόκληρο με μια δική μου επισήμανση.
Η (χαμένη) τιμή της αλήθειας
Του ΣΤΑΘΗ Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Επί της ουσίας: Ο κ. Γιώργος Βότσης σε άρθρο του στην «Ε» (24.VIII.2009) ζητά από «ορισμένους αδιάντροπους να βάλουν χαλινάρι στο στόμα τους» για την κριτική που έκαναν στον κ. Περικλή Κοροβέση περί όσων ο ίδιος είπε για την Αριστερά εν σχέσει με τις μίζες της Ζήμενς, ανακυκλώνοντας -πάντα κατά τον κ. Βότση- όσα εκείνος είχε γράψει σε άλλο άρθρο του, πάλι στην «Ε», στις 13.7.2009.
Για να ξέρουμε για τι μιλάμε, ο κ. Βότσης αναδημοσιεύει στο δεύτερο άρθρο του το «επίμαχο», όπως το προσδιορίζει ο ίδιος, χωρίο του πρώτου, το οποίον κατά λέξιν έλεγε τα εξής:
«…Οι δραστηριότητες της «Ζίμενς» στη χώρα μας έχουν μια εξόχως ενδιαφέρουσα προϊστορία διάστικτη από σκανδαλωδώς χαριστικές πολιτικές ενέργειες. Η κορυφαία το 1990: Η τότε «οικουμενική» κυβέρνηση του Ξεν. Ζολώτα απεφάσισε να ακυρώσει διεθνή διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, που έβαινε προς προκλητικά χαριστική κατακύρωση στη «Ζίμενς» σε σύμπραξη με την Intracom του Σωκ. Κόκκαλη και να προκηρύξει νέο. Και ξαφνικά παρενέβησαν από κοινού οι τρεις πολιτικοί ηγέτες (Αν. Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκης και Χ. Φλωράκης), ανέτρεψαν πραξικοπηματικά την κυβερνητική απόφαση και η κατακύρωση ολοκληρώθηκε -ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη συναινετική διαπλοκή και όσα έκτοτε ακολούθησαν. Ανεπιβεβαίωτες φήμες, που ουδέποτε διερευνήθηκαν, προσδιόριζαν τότε τη «μίζα» σε δύο δισ. δρχ. για το κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. και ένα δισ. για τον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Ποια είναι η όλη αλήθεια, ο Θεός και η ψυχή τους. Το απολύτως βέβαιο κι εύγλωττο είναι το πολιτικό ομόθυμο αρχηγικό πραξικόπημα…».
Μάλιστα, προς επίρρωσιν της άποψής του, ότι δηλαδή επρόκειτο για «ομόθυμο πολιτικό πραξικόπημα» των τριών αρχηγών (Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη), ο αρθρογράφος λίγο παρακάτω στο ίδιο άρθρο προσθέτει:
«Θέλουν τώρα να πιστέψουμε ότι το αρχηγικό πραξικόπημα έγινε μόνο και μόνο για το καλό του ΟΤΕ (και της… πατρίδας!) και να δεχθούμε ότι ήταν ανίκανος ο αείμνηστος Ξεν. Ζολώτας, που αρνήθηκε με σθένος να συνδέσει το όνομά του με ένα τεράστιο σκάνδαλο; Ε, όχι…».
Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι! Δεν θα μπούμε στην προϊστορία της ιστορίας και πώς από τον Σεπτέμβριο του 1986, μετά από εισήγηση της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, μπήκε ταφόπλακα στην ΕΛΒΗΛ και την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων να αποκτήσουμε εγχώρια ψηφιακή τεχνολογία, αποφασίζοντας την «επιλογή δύο συστημάτων τεχνολογίας της Ερικσον και της Ζήμενς», αλλά θα σταθούμε από τον Μάρτιο του 1988 και ύστερα.
Τότε, ο πολύς Θεοφάνης Τόμπρας και όχι η Οικουμενική, υλοποιώντας απόφαση του Ανδρέα, αποφάσισε να αναθέσει στη Ζήμενς-Τηλεβιομηχανική και στην Ιντρακόμ την προμήθεια 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών δαπάνης 6,6 δισ. δραχμών (συμβάσεις με τις δύο Εταιρείες 7170 και 7160/30.3.1988).
Κι όχι μόνον αυτά. Αλλά κυρίως: με βάση τις συμβάσεις αυτές ο ΟΤΕ ανέλαβε ισχυρές νομικές δεσμεύσεις έναντι των δύο Εταιρειών να προμηθευτεί στο εξής από αυτές όλα τα ψηφιακά που θα χρειαζόταν για το διάστημα 1989-1993, αξίας 70 δισ. δραχμών. (Αυτή η δέσμευση είναι και το «ψητό» της υπόθεσης.)
Αμέσως ο Θεοφάνης Τόμπρας (τον Μάιο του 1989) σε εκτέλεση της παραπάνω συμβατικής δέσμευσης του ΟΤΕ έσπευσε να αναθέσει στις δύο Εταιρείες 470.000 ψηφιακές αξίας 32,5 δισ. δραχμών.
Με αυτήν την απόφαση διαφώνησαν οι συνδικαλιστές τής (κατά τα άλλα «χρηματιζόμενης») Αριστεράς, εκπρόσωποι στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, κ. Στρατούλης και κ. Χριστοφορίδης. Σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν τις δεσμεύσεις του ΟΤΕ έναντι των δύο Εταιρειών, οι οποίες μάλιστα λειτουργώντας ως καρτέλ μοιράζονταν μεταξύ τους τις δουλειές.
Με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι δύο συμβάσεις δεν υπογράφηκαν κι αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές.
Επί κυβέρνησης Τζαννετάκη η νέα διοίκηση του ΟΤΕ με πρόεδρο τον αείμνηστο Τάσο Μήνη (επίσης βασανισθέντα επί Χούντας, του έσπασαν τα κόκαλα), επανεξέτασε τις συμβάσεις, μείωσε το τίμημα κατά 6 δισ. δραχμές και ταυτοχρόνως κατέληξε σε πόρισμα ότι το τυχόν σπάσιμο των συμβάσεων Τόμπρα θα ανάγκαζε τον ΟΤΕ να πληρώσει αποζημιώσεις πολλών δισ. δραχμών.
Ως εκ τούτου η Διοίκηση Μήνη-Κιουλάφα εισηγήθηκε τον Ιανουάριο του 1990 στον Πρωθυπουργό της Οικουμενικής Ξενοφώντα Ζολώτα και τους τρεις αρχηγούς (Μητσοτάκη, Παπανδρέου, Φλωράκη): ή να δεχθούν τις νέες βελτιωμένες συμβάσεις ή να εμπλακούν σε ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με κόστος πολλών δισ. και ταυτοχρόνως την αδυναμία του ΟΤΕ να ικανοποιήσει για πολλά χρόνια τις πάνω από 1.000.000 εκκρεμείς αιτήσεις για νέες τηλεφωνικές συνδέσεις.
Ηταν προφανές ότι για το «καλό της πατρίδας», καθώς ειρωνεύεται ο κ. Βότσης, οι τρεις αρχηγοί δεμένοι χειροπόδαρα απ’ τις συμβάσεις Τόμπρα (-Ανδρέα) προέκριναν την πρώτη λύση, χωρίς να διαφωνήσει ο Ξενοφών Ζολώτας, καθώς, πάλι λάθος, λέει ο κ. Βότσης.
Ο μόνος που διεφώνησε ήταν ο τότε υπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, αλλά δεν παραιτήθηκε. Αντιθέτως η ΟΜΕ-ΟΤΕ εκτίμησε την απόφαση ως «θετική» και ως τη «μόνη δυνατή λύση» δεδομένων των δεσμεύσεων Τόμπρα (συμβάσεις 7170 και 7160 του 1988).
Προσέτι, ο Χαρίλαος Φλωράκης, όπως τοποθετήθηκε τότε δημοσίως ως εκπρόσωπος του Ενιαίου Συνασπισμού ζήτησε: αμέσως μετά την υπογραφή να βρεθούν τρόποι ώστε «να σπάσουν οι νομικές δεσμεύσεις του ΟΤΕ έναντι των δύο Εταιρειών», να απεξαρτηθεί ο Οργανισμός απ’ το μονοπώλιο του καρτέλ Ζήμενς – Ιντρακόμ και για «τις μελλοντικές του ανάγκες να γίνονται ανοιχτοί διαγωνισμοί».
Απ’ αυτό το συνοπτικό χρονικό (τα εκτενή στοιχεία του οποίου υπάρχουν κι έχουν δημοσιευθεί με χαρτιά και ντοκουμέντα) η επιλεκτική μνήμη (για την οποίαν κατηγορεί άλλους) του κ. Βότση δεν φαίνεται να ανακαλεί τίποτα, παρά μόνον σπερμολογίες. Ούτε ο Ξενοφών Ζολώτας διεφώνησε, ούτε φυσικά οι προτροπές Φλωράκη πραγματοποιήθηκαν.
Εγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι Ζήμενς, Κόκκαλης Ιντρακόμ ελάμβαναν έκτοτε συστηματικώς απευθείας αναθέσεις από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Ανδρέα -με τη Ζήμενς από το 1994 κι ύστερα να διαθέτει το 8% των ετησίων εισόδων της στη χώρα για λάδωμα των δύο εναλλασσομένων στην εξουσία κομμάτων, φθάνοντας το 1997 επί κυβέρνησης Σημίτη να υπογράψει την κορυφαία της σύμβαση (την 8002), γνωστή και ως «Μητέρα όλων των Μιζών».
Κατηγορεί ο κ. Βότσης την Αριστερά ότι δεν έχει απαντήσει σε όλα αυτά. Κι εδώ κάνει λάθος!
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού περιγράφεται για τελευταία φορά στην «Αυγή» 23/8/2009 σε άρθρο του κ. Δημήτρη Στρατούλη.
Αν ο κ. Βότσης πιστεύει ότι ο κ. Στρατούλης ψεύδεται, ας τον κατηγορήσει ευθέως.
Αντιθέτως ο κ. Βότσης αναλώνεται σε ανύπαρκτα γεγονότα, όπως ότι η κυβέρνηση Ζολώτα «ακύρωσε διεθνή διαγωνισμό», ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούσε καν να προβεί σε τέτοιον διαγωνισμό. (Πόρισμα Μήνη)
Αβασάνιστα γράφει ότι «παρενέβησαν ξαφνικά από κοινού οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί», ενώ αντιθέτως δέχθηκαν αναγκαστικώς την εισήγηση Μήνη (μήπως «τα ‘παιρνε» κι αυτός;), ενώ καταφεύγει σε «ανεπιβεβαίωτες φήμες», καθώς ο ίδιος παραδέχεται (!) ότι «προσδιόριζαν τη μίζα σε δύο δισ. δραχμές για το ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα για τη Ν.Δ. κι ένα δισ. για τον Συνασπισμό».
Δεν ήξερα ότι οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» είναι η πρώτη ύλη για τη σοβαρή δημοσιογραφία, αλλά θα το μάθω κι αυτό -με «όποιον δάσκαλο καθήσω».
«Ποια είναι η αλήθεια, ο Θεός και η ψυχή τους» συνεχίζει ο κ. Βότσης. Ουδεμίαν σχέσιν με την αλήθεια είχεν έκπαλαι ο Θεός (όστις είναι «ένα παιδί που παίζει») και η ψυχή οποιουδήποτε, όταν μάλιστα του την κακολογούν μετά θάνατον οι άλλοι, όπως εν προκειμένω ο κ. Βότσης σμιλεύει τη μνήμη πολλών νεκρών που δεν μπορούν να απαντήσουν.
Λέει ο κ. Βότσης για «φήμες που ουδέποτε διερευνήθηκαν» -γιατί δεν τις διερεύνησε ο ίδιος; Κι αφού δεν μπόρεσε να τις διερευνήσει ώστε να εξακριβώσει αν είναι αληθινές, πώς τις επικαλείται;
Κατόπιν τούτων κι άλλων (αλλά το πράγμα θα καταντήσει πολύ άχαρο), δεν ξέρω ποιος πρέπει να βάλει «χαλινάρι στο στόμα του» και ποιος είναι «αμετροεπής». Ξέρω όμως ότι χρειάζεται «έρκος οδόντων».
Στο χωριό μου όταν κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία ότι είναι κλέφτης (ή οτιδήποτε άλλο), μόνον και μόνον για να του δώσεις τάχα μου την ευκαιρία να σου αποδείξει ότι δεν είναι ελέφας, ή σου κόβουν την καλημέρα, ή σε παίρνουν για ένα είδος Πάγκαλου ικανού να κακολογήσει και τη μάνα του.
Κι ένα τελευταίο, για να μη βρικολακιάσει κι ο Χαρίλαος. Γράφει ο κ. Βότσης κατά λέξιν στο άρθρο του της 24.VIII.2009: «Ο Χαρ. Φλωράκης με τον οποίον είχα τότε πολύ καλές σχέσεις (…) αντέδρασε γελώντας όταν τον ρώτησα αν ο «Συνασπισμός» το τσέπωσε το ένα δισ. «Και σαν χωρατό είναι κακό, Γιώργη…». «Τόσο χωρατό, καπετάνιε, όσο και το ότι ο Κόκκαλης ενισχύει το κόμμα;» αντέτεινα. Σοβάρεψε απότομα και ξεστράτισε την κουβέντα»…
Προσωπικώς δεν ξέρω -κι εγώ γνώριζα τον Χαρίλαο- αν «ξεστράτισε την κουβέντα» ο θυμόσοφος ηγέτης, ωστόσο βασίζομαι στα λεγόμενα του κ. Βότση (ο Χαρίλαος δεν ζει για να τον διαψεύσει) και δέχομαι ότι, όντως, ο Φλωράκης «ξεστράτισε την κουβέντα». Ισως γιατί παραήταν πια «κακό το χωρατό, Γιώργη», ίσως κι από στενοχώρια.
Είναι ενίοτε και θέμα ευγένειας, όταν κάποιος σε ρωτάει κατάμουτρα αν τα ‘πιασες Καπετάν αντάρτη μου, να μην τον αποπάρεις, αλλά απλώς να αποστρέψεις το πρόσωπο… *
27 Αυγούστου, 2009 στις 4:41 μμ
kaneloriza
Τα θαλάσσωσα πριν με το σημερινό λινκ.
Ορίστε:
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=76599
27 Αυγούστου, 2009 στις 6:36 μμ
Πάνος
κανελόριζα,
ενδιαφέρουσες οι απόψεις του Στάθη: η αριστερά είχε ανάγκη (και κόψιμο, πιθανόν) να συμπράξει στις μπίζνες του ΟΤΕ με τη Ζήμενς (και τον Κόκκαλη, μη το ξεχνάμε) – οι οποίες (αν αποδίδεται σωστά η άποψη Φλωράκη) έπρεπε να αλλάξουν στη συνέχεια, προφανώς διότι ήτο …κάπως. Άλλωστε, έτσι είχε εισηγηθεί ο Μήνης (ο οποίος ήτο στρατιωτικός στο επάγγελμα) και η εισήγησή του έπρεπε να εκτελεσθεί κατά γράμμα!
Ορέα υπεράσπιση (της τιμής της αριστεράς) – ορέα επιχειρήματα…
Προσωπικά, όσο μπορώ να καταλάβω, νομίζω ότι τότε ο Χαρίλαος πιάστηκε Κώτσος. Εντάξει, δε χάλασε ο κόσμος, λάθη γίνονται (αν και το συγκεκριμένο παραήταν χοντρό). Αλλά εκείνο που βλέπουμε τώρα είναι μια αυτιστική εμμονή της αριστεράς σ’ εκείνο το λάθος, το οποίο αρνείται να αξιολογήσει πολιτικά. Με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να υποθέτει (μετά από αυτή την ανεξήγητη στάση, η οποία επιχειρείται να αιτιολογηθεί με παιδαριώδη επιχειρήματα, όπως αυτά που επικαλείται ο Στάθης) ότι υπάρχει ΚΑΙ λάκκος στη φάβα.
27 Αυγούστου, 2009 στις 6:51 μμ
sarant
Πάνο, προσωπικά βρίσκω απόλυτα πειστικό το κείμενο του Στάθη και τις ατάκες του τύπου «ο Μήνης ήταν στρατιωτικός» εντελώς άσχετες και κακόπιστες, σαν τον κλεφτοπόλεμο που κάνουν σε πηγαδάκια και τηλεπαράθυρα όσοι στριμωγμένοι δεν έχουν επιχειρήματα επί της ουσίας.
Προσωπική μου γνώμη, βέβαια.
27 Αυγούστου, 2009 στις 7:11 μμ
kapetanios
Ευτυχώς που υπάρχει και κάποιος άλλος με τα ίδια παιδαριώδη επιχειρήματα γιατί ένιωθα και λίγο μόνος ….
Οι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν τα ανδροπρεπή και ορέα επιχειρήματα των φημών
υγ
κατά την γνώμη μου ο Στάθης εκτός από παιδαριώδη επιχειρήματα κάνει και παιδαριώδη λάθη. Που Χου έπρεπε να απαντήσει με πιο ανδροπρεπή τρόπο στον Βότση για τις προτροπές του, να βάλει χαλινάρι στο στόμα του , και την αμετροέπεια(φλυαρία) που του είχε προσάψει στο άρθρο του
Ο οποίος Βότσης δεν έχει πρόβλημα να θάψει ζώντα συνάδερφο του για να υποστηρίξει τις θεωρίες του, θα είχε πρόβλημα να ξαναθάψει τον Φλωράκη ο οποίος- λέει- τον είχε και σε εκτίμηση?
27 Αυγούστου, 2009 στις 7:33 μμ
Ενη Καπαζογλου
Ισως ειναι πολυ χρησιμο να σημειωσει κανεις οτι ολη αυτη η υποθεση κινειται στις προς τα αριστερα της ΝΔ πολιτικες δυναμεις. Δηλαδη ολη η σημερινη κοινοβουλευτικη δυναμη πλην ΝΔ και ΛΑΟΣ. (οτι αναφερεται και ο Μητσοτακης σε εκεινη την περιοδο δεν αποτελει κυριαρχο στοχο).
Η «ανακυκλωση» της συγκεκριμενης περιοδου με διαφορετικες ερμηνειες απο τον καθενα, δεν αποκλειει καθολου την πιθανοτητα να δουμε σε λιγο ενα καταιγισμο «αποκαλυψεων» που θα αφορα το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και που στοχο θα εχει την απαξιωση συλληβδην αυτων των πολιτικων δυναμεων απο τους πολιτες.
Το ερωτημα λοιπον που φυσιολογικα ερχεται στη σκεψη ολων. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ??? Εδω ας σκεφτουν ωριμοτερα ολοι οσοι διαμορφωνουν καθημερινα τη κοινη γνωμη και ας αναλογιστουν το ΜΕΤΑ.
Η πολιτικη ζωη του τοπου πρεπει να συνεχιστει μεσα στα πλαισια της κοινοβουλευτικης δημοκρατιας, με εκλογες οπου η ελευθερη βουληση των πολιτων θα εκφρασθει με γνωμονα τη σημερινη σκληρη πραγματικοτητα, που παρουσιαζει η κοινωνικη και οικονομικη ζωη των πολιτων και οχι με «ανακυκλωση αληθινων η ψευτικων γεγονοτων».
27 Αυγούστου, 2009 στις 7:42 μμ
σχολιαστης
Να ρωτήσω κάτι απλό. Ο σ. Χαρίλαος, λόγω της κομματικής του ιδιότητας, να θυμίσω τα φιλιά στο στόμα με το σ. Χονεκερ, λέτε να μην ήξερε τον ειδικό ρόλο ενος εκ των …συμβαλλομένων;
27 Αυγούστου, 2009 στις 8:02 μμ
zeppos
Όρεξη νάχετε για «επεισόδια»!
Με σημαία τον «Τσε» ο Κοροβέσης στη Βουλή
«Ο Περικλής Κοροβέσης εισήλθε στην αίθουσα της συνεδρίασης, φορώντας λευκό σακάκι και μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα, εικόνα που δημιούργησε πολλούς συνειρμούς εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.»
27 Αυγούστου, 2009 στις 8:36 μμ
Πάνος
sarant,
παρεκτρέπεσαι. Η αναφορά μου στον Μήνη ενδέχεται να είναι άδικη, σε καμιά περίπτωση όμως δε μπορεί να είναι κακόπιστη. Αντίθετα με πολλούς άλλους, εγώ δεν ξεχνώ τι έκανε ο καθένας τότε που δεν περνούσαν οι τζάμπα μάγκες, δηλ. επί χούντας. Αλλά η τοποθέτηση και η λειτουργία ενός τέως στρατιωτικού σε μια τέτοια θέση ευθύνης στον ΟΤΕ είναι άλλη ιστορία. Ο Μήνης (είναι βέβαιο) έπραττε σύμφωνα με την αντίληψή του για το τι είναι συμφέρον για τη χώρα και τον ΟΤΕ. Αλλά δεν είναι δεδομένο ότι οι αποφάσεις του ήταν πράγματι οι ενδεδειγμένες και όχι υπαγορευμένες εντέχνως από το σκυλολόι των πολιτικών και των τεχνοκρατών (που έλεγαν ό,τι ήθελαν να ακούσουν οι πολιτικοί) εκείνης της περιόδου. Το οποίο σκυλολόι είχε καταλήξει στην απόφαση ότι ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ θα δινόταν σε Ζήμενς- Κόκκαλη. Και η απόφαση του 1990 (την οποία λέει ο Στάθης ότι εισηγήθηκε ο Μήνης) επιβεβαίωσε με παράτυπο (ουσιαστικά: παράνομο) τρόπο αυτή την επιλογή.
Έχεις ακούσει να παίρνεται μια τέτοια απόφαση από τρεις αρχηγούς κομμάτων, σε οποιαδήποτε ΣΟΒΑΡΗ χώρα του κόσμου;
Κατά τα λοιπά, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα!
27 Αυγούστου, 2009 στις 9:35 μμ
kapetanios
Ζέπο
ο Κοροβέσης φέρεται σαν ένα «χαζό παιδί χαρά γεμάτο» και έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο εκπροσωπώντας πλέον μόνο τον εαυτό του (γράφοντας στα αρχίδια του όλους τους υπόλοιπους )
Το μεγάλο ζήτημα για εμάς ,τους υπόλοιπους απλούς ψηφοφόρους που θέλουμε τον ΣΥΝ να υπάρχει και την επόμενη μέρα μετά το τέλος αυτής της βουλής, είναι να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια στην οποία έχουμε εισέλθει μετά τις ευρωεκλογές, ή για να είμαι ακριβής από τον Γενάρη και μετά, με έναν τρόπο ο οποίος θα δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις μιας νέας αρχής.
Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι τις ευθύνες τους κι ας πράξουν τα δέοντα
(ΟΚ , ο Κοροβέσης έκανε το κομμάτι του , ας πάμε τώρα παρακάτω )
27 Αυγούστου, 2009 στις 9:59 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=76739
Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 21:03 Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Παραμένει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Λήξαν το θέμα Κοροβέση
«Δεν ανακαλώ τίποτα», δήλωσε ο Περικλής Κοροβέσης
Λήξαν θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα που πυροδότησαν οι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση, σύμφωνα με τις οποίες επί Οικουμενικής κυβέρνησης είχαν λάβει χρήματα από τη Siemens και τα κόμματα της αριστεράς, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των μελών της Γραμματείας του κόμματος.
Την κατηγορηματική διαφωνία και αντίθεση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με τις επίμαχες δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση με τις οποίες ενέπλεξε τον Ενιαίο ΣΥΝ στο σκάνδαλο της Siemens, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που είχε αποκλειστικό αντικείμενο τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο ο Περικλής Κοροβέσης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος δεν έχει κάτι να ανακαλέσει διότι το μόνο που έκανε ήταν να αναταράξει τα δημοσιεύματα του τύπου. Διευκρίνισε, πάντως, ότι ο ίδιος δεν είχε στόχο να καταγγείλει την αριστερά αλλά να την υπερασπιστεί.
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το υψηλό πολιτικό επίπεδο που συνεδρίασε η Κ.Ο. Είναι κρίμα που δεν ήσασταν μέσα, για να δείτε πώς μιλάει η Αριστερά. Εγώ δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα, από την άποψη ότι ανακύκλωσα μια δική σας δουλειά, πράγματα που είχαν δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία και θεώρησα καθήκον μου να υπερασπίσω την Αριστερά. Η δήλωσή μου δεν ήταν να καταγγείλω την Αριστερά μην φανταστείτε, αυτή είναι η Αριστερά που υπερασπίζομαι εδώ και χρόνια. Τώρα το πώς διαμορφώθηκε από τα media είναι άλλο κεφάλαιο, αλλά στην ουσία η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπερασπίζομαι την Αριστερά, ψάχνω το παρελθόν της και όπου το πράγμα ξεκαθαρίζει, χαίρομαι και είμαι περήφανος.», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Περικλής Κοροβέσης.
Με την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι “μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο σ. Περικλής ότι, πέρα από ατυχείς διατυπώσεις, δεν είχε την πρόθεση να θίξει την ηθική και ιστορική διαδρομή προσώπων και κομμάτων της Αριστεράς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρεί το θέμα λήξαν”. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε περήφανος για “το ηθικό φορτίο του ΣΥΡΙΖΑ, την αγωνιστική παρουσία και δράση του”
27 Αυγούστου, 2009 στις 10:01 μμ
Πάνος
Ορέα!
27 Αυγούστου, 2009 στις 10:02 μμ
σχολιαστης
Καπετάνιε, μάλλον έχουν γίνει χειρότερα απ’ ότι το ΠΑΣΟΚ το 2007 με την κόντρα ΓΑΠ-Μπένυ. Αν συνυπολογίσεις και τα ειρωνικά σχόλια του Αλέκου για το διαρκές συνέδριο του Αλέξη. Ουτε η Αλέξις της Δυναστείας να ήταν.
27 Αυγούστου, 2009 στις 11:30 μμ
sarant
Πάνο (8:36) το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η αναφορά σου στον Μήνη ήταν άδικη ως προς τον Μήνη και κακόπιστη ως προς τους εδώ συζητητές σου.
Επί της ουσίας, το άρθρο του Στάθη υπάρχει πιο πάνω και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του αν είναι πειστικό ή παιδαριώδες. Εγώ το βρίσκω περιττό να πω περισσότερα για να υποστηρίξω την άποψή μου, ότι είναι πειστικό. Μιλάει μόνο του το άρθρο.
27 Αυγούστου, 2009 στις 11:38 μμ
Πάνος
sarant,
δεν καταλαβαίνω γιατί η αναφορά μου είναι κακόπιστη ούτε προς την κατεύθυνση που την έστειλες τώρα. Αλλά δεν έχω την παραμικρή διάθεση να συνεχίσω αυτή την άχαρη κουβέντα, όπου παλαιοί και έμπειροι του μπλόγκιν δεν αποφεύγουν τον πειρασμό να χαρακτηρίζουν ή να αποδίδουν προθέσεις στους συζητητές με τους οποίους δεν συμφωνούν.
28 Αυγούστου, 2009 στις 12:04 πμ
kapetanios
@σχολιαστή
ο Αλαβάνος αναφέρθηκε στο έκτακτο συνέδριο που ζήτησε ο (πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο ) Αλέξης και όχι το διαρκές.
Πέρα από τα χαζοχαρούμενα αστειάκια του γίνεται φανερό ότι απεύχεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και μάλλον έχει δίκιο μιας και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εγγυάται ότι από ένα έκτακτο σήμερα συνέδριο θα υπάρξει επόμενη μέρα για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Ας μην ξεχνάμε ότι και το διαρκές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα φιλί της ζωής στην όλη ενωτική προσπάθεια
@Πάνο
Ο Κοροβέσης, εάν λάβει κανείς υπόψη όλα όσα είπες για την εντιμότητα και την πολιτική του οξυδέρκεια , προσπαθεί να σε εκθέσει!
(λέγεται και κωλοτούμπα )
«Υπερασπίζομαι την Αριστερά, ψάχνω το παρελθόν της και όπου το πράγμα ξεκαθαρίζει, χαίρομαι και είμαι περήφανος»
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το υψηλό πολιτικό επίπεδο που συνεδρίασε η Κ.Ο.»
«..Η δήλωσή μου δεν ήταν να καταγγείλω την Αριστερά μην φανταστείτε, αυτή είναι η Αριστερά που υπερασπίζομαι εδώ και χρόνια. Τώρα το πώς διαμορφώθηκε από τα media είναι άλλο κεφάλαιο,..»
δεν πειράζει, την άλλη φορά θα είσαι προετοιμασμένος 😆
28 Αυγούστου, 2009 στις 8:02 πμ
Πάνος
Μα είπα, άμα τη …ακροάσει: Ορέα!
(χθες, ώρα 10.01μμ)
28 Αυγούστου, 2009 στις 9:31 πμ
kapetanios
Καλά!
με ένα ορέα θα υποδεχθείς τις απαντήσεις και τις νέες δηλώσεις του Κοροβέση για στους σταλινικούς?!
Εδω για τις παλιές δηλώσεις του κάναμε καμία 300 σχόλια !
Οι οποίες παλιές δηλώσεις ,όπως είπαν και την κοινή ανακοίνωση ο Κοροβέσης και οι σταλινικοί ( μόνο αγκαλιά δεν πιαστήκαν έτσι όπως ήταν στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον μπροστά στις κάμερες) πέρα από
«ατυχείς διατυπώσεις, δεν είχαν την πρόθεση να θίξουν την ηθική και ιστορική διαδρομή προσώπων και κομμάτων της Αριστεράς»
Γνώμη μου , η προσπάθεια ανακατασκευής των δηλώσεων, άρθρων κλπ ενισχύει σημαντικά την άποψη μου για την αυξημένη πολιτική ανοησία του ανδρός ο οποίος θα πρεπε να παραιτηθεί δηλώνοντας την αντίθεση του να συμπράξει με σταλινικούς και συναδέρφους βουλευτές ( ή επίγονοι αυτών) που φέρονται ύποπτοι για παράνομες συναλλαγές εις βάρος του δημοσίου , και τον αποτροπιασμό του στους γραφειοκράτες του ΣΥΝ οι οποίοι του απομυζούν το 20% της βουλευτική του αποζημίωσης .
Ενδεχομένως τότε το έσωνε λίγο που, κατά την γνώμη μου πάντα, δεν το σώνει με τίποτα
28 Αυγούστου, 2009 στις 10:08 πμ
σχολιαστης
Δεν ντρέπονται τα …μουστάκια τους.
29 Αυγούστου, 2009 στις 11:17 μμ
σχολιαστης
http://perikliskorovesis.wordpress.com/2009/08/27/23-8-2009-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B7/