…και δεν δόθηκε καμία βοήθεια από τα πλοία που περνούσαν δίπλα τους.

krima-ki-adiko-1

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1044519&lngDtrID=245

Συγκλονιστική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου για 75 Αφρικανούς μετανάστες που πέθαναν από πείνα και δίψα πάνω στο πλοιάριο που ήλπιζαν ότι θα τους μεταφέρει σε ένα καλύτερο αύριο. Το πλοιάριο έμεινε από καύσιμα, η τροφή και το νερό τελείωσαν και δεν δόθηκε καμία βοήθεια από τα πλοία που περνούσαν δίπλα τους…

Η μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την Ερυθραία, επιβιβάστηκαν πριν από τρεις εβδομάδες στο πλοιάριο στην Τρίπολη της Λιβύης.

Μετά από ταξίδι τριών ημερών το πλοιάριο έμεινε από καύσιμα και λίγες ημέρες αργότερα τα τρόφιμα και το νερό τελείωσαν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) με βάση τις μαρτυρίες των μοναδικών πέντε επιζώντων.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν, ο ένας μετά τον άλλον, καθώς το πλοιάριο περασυρόταν στη θάλασσα. Οι επιβάτες πέθαιναν και οι επιζώντες τους έριχναν στη θάλασσα» δήλωσε εκπρόσωπος της Αρμοστείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη, μιλώντας κατά για «σοκαριστική τραγωδία».

Οι Αρχές της Μάλτας είχαν αναφέρει τον εντοπισμό επτά σορών που πιστεύεται ότι ανήκουν σε επιβάτες του πλοιαρίου. Το ιταλικό τελωνείο εντόπισε τη βάρκα την Πέμπτη.

Δίπλα στο πλοιάριο πέρασαν αρκετά σκάφη, αλλά δεν βοήθησαν. Ένας ψαράς έδωσε στους μετανάστες λίγο ψωμί και νερό, αλλά μετά τους άφησε στην τύχη τους, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αρμοστείας.

Οι πέντε επιζώντες -ένα παιδί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, όλοι από την Ερυθραία- διακομίστηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, όπου τους συνάντησαν αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Θα χρειαστούν μέρες μέχρι να μπορέσουμε να τους μιλήσουμε ξανά» δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τραγωδία φέρνει στο προσκήνιο τη «διάβρωση» της μακράς ναυτικής παράδοσης της διάσωσης στη θάλασσα, υπογραμμίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι θα αποτελέσει πηγή τεράστιας ανησυχίας εάν οι σκληρές κυβερνητικές πολιτικές έχουν ως επίπτωση την αποθάρρυνση των πλοιάρχων από το να συνεχίσουν να τιμούν τις διεθνείς ναυτικές τους υποχρεώσεις.

Η Αρμοστεία και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατακεραυνώσει την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την απευθείας απελάση των παράνομων μεταναστών στη Λιβύη πριν αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές, πρακτική που εγκαινίασε η Ρώμη το Μάιο ταυτόχρονα με τη βελτίωση των σχέσεών της με την Τρίπολη.

Περίπου 36.900 παράνομοι μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία διά θαλάσσης το περασμένο έτος αναζητώντας μια καλύτερη ζωή -αύξηση σε ποσοστό της τάξεως του 75% σε σύγκριση με το 2007. Οι περισσότεροι αποβιβάζονται στη Λαμπεντούσα ανάμεσα στη Σικελία και τη Βόρεια Αφρική.