Έρχεται ο Σεπτέμβρης και μαζί του η εξεταστική περίοδος σε όλες τις σχολές. Η αντιγραφή στις εξετάσεις, μπορεί θεωρητικά να επιφέρει ακόμα τιμωρία αν ο αντιγραφέας συλληφθεί, αλλά από την άλλη έχει σχεδόν ενταχθεί μέσα στην εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Έτσι κι αλλιώς όπως προσπαθούν να μας πείσουν μερικοί μετανεωτεριστές, ο αυθεντικός συγγραφέας έχει πεθάνει. Η γραφή δεν είναι πια παρά μια ανακυκλωμένη αντιγραφή. Αυθεντική σκέψη δεν υπάρχει στα περισσότερα κείμενα που κυκλοφορούν. Πόσο μάλλον στις περισσότερες Ελληνικές εξετάσεις. Το να παλεύουμε για πρωτότυπες απαντήσεις στις εξετάσεις είναι ντεμοντέ. Αφού λοιπόν  φτάσαμε στο σημείο να βρει και η αντιγραφή τη θεωρητική της κάλυψη, το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσει ο φοιτητής τα καλύτερα υποκατάστατα της ανθρώπινης μνήμης. Τα πιο κατάλληλα όπλα του.
Εδώ μερικοί επιμένουν παραδοσιακά. Οι παλιοί καλοί τρόποι αντιγραφής έχουν εξευγενιστεί και οι experts του είδους είναι πρόθυμοι να μεταλαμπαδεύσουν στους νέους τις γνώσεις τους.

Αλλά και η ψηφιακή  τεχνολογία έχει μπει στην υπηρεσία της αντιγραφής. Εδώ ένα αυτοκίνητο με πλήρωμα κάποιον/ους καλούς φοιτητές παλαιότερων ετών ή και φροντιστές περιπολεί γύρω από τον εξεταστικό χώρο.
pd1Οι εξεταζόμενοι που είναι στο κόλπο στέλνουν είτε μέσω φωτογραφίας από το κινητό τους τα θέματα, είτε με γραπτό μήνυμα. Το πλήρωμα του αυτοκινήτου τα λύνει και τα σηκώνει σε έναν ιστότοπο είτε αποστέλλει μέηλ με τις απαντήσεις. Ο εξεταζόμενος θα ρισκάρει λίγο και με αλλεπάλληλες επισκέψεις στον ιστότοπο ή με άνοιγμα του μέηλ (υπάρχουν και οι τουαλέτες για να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο),  θα γράψει στην κόλα του τις απαντήσεις. Εννοείται ότι για θεωρητικές σχολές μπορεί απλά και να ηχογραφηθούν οι απαντήσεις και ο εξεταζόμενος να τις ακούει με κρυμμένα ακουστικά και κατάλληλο καπέλο, κόμμωση ή περούκα.
Ε, τώρα είναι ψιλά γράμματα ότι θα μπορούσαν στα κτήρια να υπάρχουν συσκευές απενεργοποίησης των κινητών. Ποια πρυτανική αρχή ή πρόεδρος τμήματος θα τολμήσει να προχωρήσει σε τέτοιες αντιλαϊκές ενέργειες;
Όταν η εφημεριδούλα Schooligans Research έκανε πέρυσι μια έρευνα για την αντιγραφή ανάμεσα σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτή έδειξε ενδιαφέροντα πράγματα:
Ερώτηση: Αντιγράφεις στο πανεπιστήμιο;
Απάντηση:   συχνά 26%,
περιστασιακά 53%,
ποτέ 21%.
Ερώτηση:     οι καθηγητές ξέρουν ότι αντιγράφετε;
Απάντηση:   ναι, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα 50%,
ναι αλλά δεν δίνουν δεκάρα 44%,
όχι γιατί είναι στον κόσμο τους 4%,
άλλο 2%.
Ερώτηση:    Βασικά γιατί αντιγράφεις;
Απάντηση:   Τα μαθήματα είναι «κινέζικα» 39%,
κακοί δάσκαλοι 29%,
τεμπελιά 20%,
άλλο 12%.
Αν η αντιγράφουσα είναι γυναίκα και μάλιστα με «προτερήματα», τότε το ρίσκο λιγοστεύει από μόνο του αφού ο κάθε επιτηρητής θα προτιμήσει να κάνει τα στραβά μάτια, ή μάλλον για την περίσταση τα ανοιχτά μάτια.
why_girls_do_better_in_examsΟ αγώνας για αντιγραφή είναι αταξικός και παγκόσμιος. Η παρακάτω φωτο δείχνει τους μαθητές ενός αφγανικού σχολείου στην ορεινή επαρχία Ουαρντάκ καθώς δίνουν απολυτήριες εξετάσεις, υπό το βλέμμα του επιτηρητή-δασκάλου τους.
090712picoftheday--124724293283021600Στο βάθος φαίνεται κι άλλος ένας επιτηρητής. Στο έδαφος έχουν χαραχτεί γραμμές για να είναι στοιχισμένοι οι μαθητές και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι εξωφρενικές για να μην αντιγράφουν. Αλλά αυτός στη δεύτερη γραμμή με τα άσπρα που έχει γυρισμένη την πλάτη, μου φαίνεται ότι το παλεύει για χρήση σκονακίου.
Ο μπροστινός δεξιά (όπως μπαίνουμε στην εικόνα που λέει και ο Πάνος) πρέπει να είναι ο τυχερός γιατί κι αν ακόμη δεν ξέρει τις απαντήσεις, τουλάχιστον θα μπει πρώτος στον ίσκιο.
Αλλά και στην μακρινή Ούζα, τα γυμναστήρια των κολεγίων μεταβάλλονται συχνά σε εξεταστικό χώρο με σοφά μελετημένες θέσεις των θρανίων για να μη γίνεται αντιγραφή. Τέτοιο πρεσάρισμα επί του νεολαίου ρε παιδί μου, ούτε στο Γκουαντάναμο.
Κάτω η καταπίεση του Ισλάμ, κάτω και της Δύσης. Ζούμε στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιγραφή είναι κεκτημένο.
examen
Σε τοίχο της Νομικής στη Σόλωνος και στο παλιό χημείο στη Ναυαρίνου, υπάρχει το σύνθημα: «Η εξεταστική είναι πόλεμος.»
Φαίνεται ότι αυτός που το έγραψε κάτι ξέρει