Θυμάμαι εκείνες τις αξέχαστες μέρες της σχολικής εφηβείας , όπου εις τα γυμνάσια ( εξατάξια τότε ) αρρένων , πέραν των ομαδικών και ατομικών αθλημάτων , ο μαθητικός πληθυσμός επεδίδετο ενίοτε και εις ένα ιδιαιτέρας φύσεως άθλημα ήτοι sport.
Όταν οι περιστάσεις το επέτρεπαν και δοθέντος ότι η ελληνοχριστιανική μας παιδεία και ηθική τάξις εκτραχήλιζε μάλλον παρά εξομάλυνε τα πάθη , ο άρρην μαθητικός πληθυσμός κατέφευγε εις έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό – επίδειξη , όστις επετύγχανε τον οριστικό διακανονισμό και διαστρωμάτωση των ανταγωνιζομένων και μάλιστα άνευ των παραμικρών αμφιβολιών.
Βεβαιώς οι πλέον αρμόδιες επί της κρίσεως ήσαν αξιωματικά απούσες , του εκπαιδευτικού μας συστήματος μη επιτρέποντος το συγχρωτισμό αρρένων και θήλεων εις το αυτό σχολικό περιβάλλον. Παρίσταντο ενίοτε αντιπρόσωποι της ειδικής εκείνης κατηγορίας μαθητών , οι τότε αποκαλούμενοι εις την επονείδιστο μαλλιαρήν «ντιγκιντάνγκες» , οίτινες παρά το αδιαμφισβήτητο της επάρκειας περί τη σχετική αξιολογική των εγκυρότητα και παρά την ενθουσιώδη προθυμία των να συμμετέχουν ως κριταί , σπανίως επετύγχανον την ιδίαν εκ των παικτών αναμενομένην αποδοχήν.
Ω ! εκείνες οι ευτυχισμένες ημέρες όπου απόντων των καθηγητών , επί του θρανίου , του πάγκου ή σπανίως επί της έδρας , εξετίθεντο γυμνά και ορθά τα όργανα των διαγωνιζομένων , μετ’ επιφωνημάτων θαυμασμού ή σχετλιασμού , μετά διχογνωμιών περί των ειδικών χαρακτηριστικών και γνωρισμάτων , εν μέσω ομηρικών σχολιασμών και ιερεμιάδων , κομπασμών και συντριβών , ανταλλαγών ύβρεων ή μαθηματικών προσεγγίσεων τη χρήσει γεωμετρικών και τριγωνομετρικών κανόνων. Είναι προφανές ότι το μαθηματικόν οπλοστάσιο των συμμετεχόντων ήτο ανεπαρκές τόσον διότι πέραν του διαφορικού λογισμού ή των σημειακών μετασχηματισμών και γεωμετρικών τόπων δε παρείχετο εισέτι η γνώσις των τοπολογικών κανόνων και της συμμετρίας , όσον και διότι πέραν των όποιων επιστημονικοφανών προσεγγίσεων και διαφωνιών , συχνότατα το αποτέλεσμα ήτο πασίδηλον , πέραν πάσης αμφιβολίας και μη επιδεχόμενον υπονόμευσιν ακόμη και δια των πλέον συγχρόνων μαθηματικών μεθόδων.
Η παιδαγωγική και ούτως ειπείν φρονηματική αξία του άνωθεν αθλήματος ουδόλως πρέπει να υποτιμάται , διότι παρείχεν εκ του αποτελέσματος αλλά και εκ της διαδικασίας τη συνειδητοποίηση εκ μέρους κάθε ενός εκ των συμμετεχόντων της ουσίας του ανταγωνισμού , ακρογωνιαίου λίθου του καθ’ ημάς ηθικού και κοινωνικού συστήματος. Επιπροσθέτως , όπως έχω ήδη αναφέρει , διεμορφούτο δια του ευγενούς αυτού sport η απαραίτητος εις κάθε συλλογικότητα ιεραρχία . Η αναπόδραστος δια του χάρακος και του υποδεκαμέτρου μέτρησις ενείχε το βάρος της Τελικής Κρίσεως κατά την έκπαλαι και έκτοτε αναμενομένη Δευτέρα Παρουσίαν και συνέβαλλε εις τον φρονηματισμό και την διαπαιδαγώγησιν επί των ναμάτων του Ελληνοχριστιανικού μας πολιτισμού.
Ούτω και σήμερον , προσφυώς μιμούμενοι το παρελθόν και εμπνεόμενοι από το πατροπαράδοτον εν τη αριστερά αθλητικόν ιδεώδες , κατάλοιπον του διαφωτισμού , του βρετταννικού φλέγματος και του περιφήμου εκείνου fairplay , οι κατέχοντες τα σιγίλλια των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν τη προσφυγή εις το ανωτέρω περιγραφόμενον άθλημα και την ετυμηγορία του πλέον αδεκάστου των κριτών : του υποδεκαμέτρου.
Ελλείψει του θήλεος όπως λογική , ελπίς , προοπτική οι κατά το σύνηθες μετεξεταστέοι μαθηταί θα επιδοθούν μετεκλογικά εις το ανωτέρω περιγραφόμενον sport. Ούτως εκλεγήσεται ο μελλοντικός της παρατάξεως ηγέτης δια της κοινοβουλευτικής ομάδος , υπό τη προυπόθεσιν ότι θα υπάρξει τοιαύτη κατά τας εκλογάς της 4ης Οκτωβρίου. Καθίσταται ούτω σαφές ότι τα αθλήματα αποτελούν το χυτήριον εντός του οποίου χαλυβδούται η ενότης και προοπτική……
18 Σχόλια
Comments feed for this article
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:43 μμ
Nτινα Καζανα
Τα μεγεθη ουδολως αποτελουν εγγυηση, εχουν υπερτιμηθει! Η γνωση, η φαντασια και εξωγενεις αναπαντεχοι παραγοντες και συμβαντα παιζουν μεγαλυτερο ρολο…………………….
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:44 μμ
suigeneris
πρέπει να είναι πολύ … ‘αθληταράδες’, ρε παπούλη, στο Χώρο..
σε σημείο, που σκεφτόμουνα πως αν δεν τα καταφέρουνε στο κοινοβουλευτικό πάλκο-μήπως > με τέτοια προσόντα> να δοκιμάζανε σε καμιά τσόντα … (;;)
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:59 μμ
zeppos
Καλό παπούλη…
Αν δεν υπάρξει όμως (κοινοβουλευτική ομάς) θα μείνουν με την … πρόταση ανα χείρας, όπως – περίπου – εις παρελθόντα (πάρα πολλά!!) έτη οι συμμαθητές σας..
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:03 μμ
Ενη Καπαζογλου
Διαφαινεται μια «οψιμη χαρουμενη εφηβεια» και οχι μονο για τους κρινομενους αλλα και για τους κρινοντες. 😆
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:04 μμ
Παπούλης
Καπετάν Αντρέα
Αυτό ακριβώς υπονοώ , μεταξύ άλλων , σε αυτό το ποστ.
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:29 μμ
suigeneris
»χαρούμενη»-ναι, αλλά γιατι »όψιμη», κα Ενη μου ..; 8)
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:33 μμ
suigeneris
παπούλη, κάατι εκκρεμεί.. (;)
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:11 μμ
σχολιαστης
😆
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:30 μμ
Θανάσημος
Πα πούλιν,
δεδομένου ότι μεγαλυτέρα εξ’ όλων των υπολοίπων είναι η πιθανότης να απομείνει η εν λόγω παράταξις με το πτηνόν εις την χείραν, θεωρώ ότι οι επαγγελματίες παίκται του κινήματος θα έχουν χρόνον σε βάθος οκταετίας προκειμένου να καταλήξουν μέσω τακτικών, διαρκών και άλλων συνεδρίων εις το του μήκους ζητούμενον.
Πιστεύω δε ότι όταν η σκόνη καταλαγιάσει και αναδειχθεί ο του μακρυτέρου πτηνού κάτοχος, ίσως να έρθει και η ιδική μας σειράν, πιθανώς μέσω ενός εγχειριδίου ενός εκ των επαγγελματιών (πιθανοτέρως ίσως χιλίων), να πληροφορηθούμε την μαγικήν ετούτη μέθοδο που έχουν αναπτύξει οι εν λόγω εν τη παλάμη κρατούντες, προκειμένου να ικανοποιούνται από την ίδια και τοιαύτη επανάληψιν του παιγνίου ες αεί.
Αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν τόσο πολλοί έξυπνοι άνθρωποι να αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η ουσία του πτηνού είναι η χρήση του προς γονιμοποίησιν της εξουσίας. Ίσως τελικώς να είναι ορθή η παλαιά ρήσις περί τύφλωσης λόγω καταχρήσεως.
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:11 μμ
Ενη Καπαζογλου
suigeneris
Στα χωρια της Κρητης τα αγροτικα προιοντα που ωριμαζουν αργοτερα απο την εποχη τους τα λενε «οψιμα». 😆
7 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:07 μμ
sissa ben dahir
ο παλαιός μαθητής, ο αγωνιζόμενος τον αγώνα τον καλό για μεγαλύτερο πουλί, αγωνίζετο γιατί εφαντάζετο ότι μ’ αυτό θα εισδύσει (στην τρύπα του παραδείσου) και θα ικανοποιήσει. Όχι για να εμποδίσει το συμμαθητή του.
Οι σημερινοί όμως τασικοί διαγ(κ)ωνιζόμενοι που το έχουν μεγαλύτερο, στόχο έχουν όχι να κυβερνήσουν ή να συγκυβερνήσουν (όπως ομολογούν) αλλά αφενός να εμποδίσουν οποιονδήποτε άλλον να κυβερνήσει και αφ ετέρου να εμποδίσουν επίσης τους πιθανούς συνοδοιπόρους των κυβερνητών.
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:35 πμ
Παπούλης
Σεβαστέ μου δόκτωρα
Ο παπούλης μέχρι τούδε ήτο απών , επιστρέψας οίκαδε οινόφλυξ….
Εξ ού και αδυνατεί να απαντήσει…
Επιφυλλάσσομαι άρα …
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:36 πμ
Παπούλης
Κα Ένη
ες αύριον τα σπουδαία.
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:08 πμ
nikiplos
Παπούλη απλά άψογος ::)
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 4:32 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«πρέπει να είναι πολύ … ‘αθληταράδες’, ρε παπούλη, στο Χώρο..
σε σημείο, που σκεφτόμουνα πως αν δεν τα καταφέρουνε στο κοινοβουλευτικό πάλκο-μήπως > με τέτοια προσόντα> να δοκιμάζανε σε καμιά τσόντα … (;;)»
😆 😆 😆
Απλά τέλειο!!
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:46 μμ
suigeneris
να ‘σαι καλά ρε Δύστροπη..!
μάλλον μόνο σε σένα άρεσε-μια συμπάθεια μου δε, με αποκαλεί ‘οψιμη, χαρούμενη εφηβεία’ ..
μέχρι με κρητικό προϊόν με παρομοιάζουνε-> [συμπεριλαμβάνεται άραγε και η τσικουδιά..;;]
[το ‘Πραγματικότητα’ περιττεύει-ξερεις εσύ καμια πραγματικότητα να ‘ναι διαφορετική ..; ]
8)
Πααπούλη, σάμπως έχεις γίνει μέλος της Λέσχης κι εσύ [των Βαρελοφρόνων]..
του αλησμόνητου Αντώναρου!
[Όχι του Βαγγέλη ρε-του Αρχέλαου .. 😉 ]
άκου ‘οινόφλυξ’-και μεις που είμαστε ρε..!
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:32 μμ
Ενη Καπαζογλου
suigeneris
Το σχολιο για το ολον ποστ δεν αναιρει την αμοιβαια συμπαθεια.
Δεν παρομοιωσα κανεναν με τιποτα, αλλα απλως εδωσα την πιο «ζωντανη» εξηγηση για τη λεξη «οψιμο», κατοπιν αιτησεως σου. 😆
8 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:00 μμ
Παπούλης
Doctor Sui
Η παράλληλη μέχρι τούδε θητεία μου στο κόμμα των βαρελοφρόνων , συγκρίνεται χρονικά με τη θητεία μου στην αριστερά . Ο Αρχέλαος κορυφαίος….. 🙂