http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=82046
Φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας -και της Εκκλησίας- και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν καλύπτονται από το «πόθεν έσχες»
Σχέδιο 100 ημερών υπέρ των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων
Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου – Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και τη διαφάνεια
Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθιέρωση βασικής σύνταξης αλλά και αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες, εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ. Το «σχέδιο 100 ημερών» όπως το χαρακτήρισε προβλέπει επίσης επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα βαρύνει και την Εκκλησία αλλά και θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ακόμη και των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε για σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και για λήψη μέτρων προστασίας των δανειοληπτών. Υποστήριξε ότι δεν θα φορολογηθούν επιπλέον οι επιχειρήσεις που επενδύουν ενώ τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός μοντέλου το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα αναδιανέμεται η ίδια πίτα η οποία διαρκώς θα συρρικνώνεται». Επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχύσει την «πράσινη οικονομία». Ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας. «Πολιορκητικός κριός» της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η εξαγγελία ότι θα κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δικαιολογούνται μέσω του «πόθεν έσχες»
To «σχέδιο των 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αλλά και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης» όπως το χαρακτήρισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα υλοποιηθεί με πέντε νομοσχέδια τα οποία έχουν ως εξής:
► Μισθοί και συντάξεις
Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στη «στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και στην αναδιανομή» όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Θα προβλέπει:
-
1. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό
-
2. Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
-
3. αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
-
4. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων – ανεξαρτήτως πηγής – με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.
-
5. Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία.
-
6. Δεν θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων αλλά θα καταργηθούν «χαριστικές φοροαπαλλαγές». Τα κέρδη που θα παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ώστε «να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις – αλλά φορολογούμε δίκαια τους μετόχους τους» υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ
-
7. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. ΕΤΑΚ θα πληρώνει και η Εκκλησία
- 8. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών αλλά με πιο υψηλό αφορολόγητο. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη μικρή ιδιοκτησία αλλά να φορολογήσουμε σωστά τις μεγάλες περιουσίες που λόγω κληρονομιάς αλλάζουν χέρια» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
► Προστασία δανειοληπτών
Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, μίλησε για:
-
1. δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.
- 2. πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
► Πάγωμα δανείων για έναν χρόνο
Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα προβλέπει:
-
1. πάγωμα για έναν χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
-
2. δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-
3. Παροχή εγγυήσεων απ’ ευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια.
-
4. Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις από το πακέτο ρευστότητας των Τραπεζών.
-
5. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ
-
6. Δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά.
- 7. Σταδιακή μείωση των χρονικών ορίων που ισχύουν για τις μεταχρονολογημένες αγοράς αλλά και σταδιακό περιορισμό της διάθεσης τους από τις τράπεζες.
► Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Το 4ο νομοσχέδιο θα αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων. «Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν» υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Προσέθεσε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.
►Αγορά εργασίας
Στην αγορά εργασίας, θα αφορά το 5ο νομοσχέδιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για αλχημείες στον τρόπο μέτρησης της ανεργίας και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα:
-
• Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε «το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται».
-
• Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να αντιστοιχεί στο 70% του βασικού μισθού.
-
• Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.
-
• Ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
-
• Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
- • Θέσπιση κινήτρων πρόσληψης νέων με πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους για 4 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κατάργηση των «κομματικών εκβιασμών» που γίνονται μέσω των STAGE αλλά και για προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.
Κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα σειράς μέτρων μεταξύ των οποίων είναι
-
• Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ
-
Η αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ
-
Η συλλογή των ανείσπρακτων φόρων που «έφτασαν στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τριπλασιάστηκαν από το 2004»
-
Η καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους δημόσιους φορείς, στα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και στους ΟΤΑ για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.
-
Η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών στον δημόσιο τομέα.
-
Η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για να περιοριστεί το φαινόμενο των υπερτιμολογήσεων.
-
Η επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
-
Η ηλεκτρονική σύνδεση των εφοριών με τα ασφαλιστικά ταμεία.
-
Η επαναφορά του point system για τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
-
Ο έλεγχος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τις υπεράκτιες εταιρείες. Προτάθηκε όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος
-
Η θέσπιση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών.
- Η θέσπιση κανόνων ελέγχου για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε κατάθεση τριετούς προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και κατάθεση νέου προγράμματος σταθερότητας και Ανάπτυξης που «θα συμφωνηθεί με την ΕΕ και θα εγγυάται στο βάθος τριετίας την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους».
► Πράσινη ανάπτυξη
Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, νέο ενεργειακό σχέδιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στο 20% μέχρι το 2020. Επίσης μίλησε για ανάπτυξη υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά με προτεραιότητα στις βραχονησίδες.
► Τα μέτρα για τη διαφάνεια
Μίλησε για νέο εκλογικός νόμος που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Ζήτησε:
-
αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.
- ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
► Περισσότερα για την Παιδεία
Στον τομέα της Παιδείας, ο Γιώργος Παπανδρέου, εξήγγειλε
-
Πανελλήνιες Εξετάσεις όχι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά για την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.
- Επίσης δεσμεύτηκε για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και για τη διάθεση ενός δις. ευρώ επιπλέον από τον πρώτο προϋπολογισμό.
► Ασφαλιστικό
Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε ότι ως το τέλος του 2010, οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας. Επίσης πρότεινε:
-
Καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις,
-
Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές για να δημιουργηθεί στέρεα βάση χρηματοδότησης των ταμείων.
- Διασφάλιση καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στο γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική.
22 Σχόλια
Comments feed for this article
12 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:56 μμ
Πάνος
Βαριέμαι τώρα να το διαβάσω προσεχτικά, αλλά, στο 1ο νομοσχέδιο (σημείο 4) κάνει λόγο για
«Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων – ανεξαρτήτως πηγής – με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα»
Αυτό σημαίνει άγρια αύξηση του φόρου στα εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς, πχ στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών (ανεβαίνει η κλίμακα από το 20 στο 40%). Ή στις αμοιβές των μηχανικών (ας μας πει κάποιος μηχανικός). Αν το συνδυάσουμε αυτό (το οποίο αποτελεί εξαγγελία ΚΑΙ του Παπαθανασίου της ΝΔ) με τις αυξήσεις που θα καλύπτουν τον ..πληθωρισμό (κάτω από 1%) …μας υποχρέωσε ο ΓΑΠ!
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:30 πμ
kapetanios
Πάνο
ας μας ξεκαθαρίσουν πρώτα τι σημαίνει ενιαία φορολογική κλίμακα (μήπως εννοεί ενιαίο συντελεστής φορολογίας?) η οποία θα είναι προοδευτική και δίκαιη ταυτόχρονα (μήπως εννοεί προοδευτικό και κλιμακωτό φορολογικό συντελεστή, αυτό που υπάρχει και σήμερα δηλαδή ?) γιατί με τον λαϊκισμό που τους δέρνει έχουν κάνει τους οικονομικούς και φορολογικούς όρους ακαταλαβίστικους ακόμη και για τους ίδιους!
Για του λόγου το αληθές διάβασε το μπέρδεμα που είχε υπάρξει την βδομάδα που μας πέρασε ανάμεσα στα βασικά στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ και θα καταλάβεις!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=287569&ct=32&dt=10/09/2009
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:56 πμ
kapetanios
όσο για τις τοπ 2 σοσιαλαϊκίστικες κορώνες περί φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας (βρισκόμαστε είπε σε συζήτηση με την εκκλησία, δηλαδή πάμε παρακάτω κι άσε το πόπολο να νομίζει ότι κάτι είπα) και περί κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων(φαντάζομαι ότι εάν εννοούσε των πολιτικών θα είχε κάνει ειδική μνεία, άρα…) που δεν καλύπτονται από το «πόθεν έσχες»( η οποία πρέπει να γραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη προεκλογική κοτσάνα που έχει ακουστεί σε παγκόσμιο επίπεδο) τα σχόλια περιττεύουν .
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:34 πμ
M
Καλά, σοβαρολογείτε τώρα;
Καθήσατε και διαβάσατε προεκλογικές δηλώσεις;
Απορώ γιατί η Καλύβα βάζει τέτοιες αναρτήσεις.
Είπαμε, χιούμορ και ελαφρά θέματα, αλλά μην σαλτάρουμε και τελείως!!
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:08 πμ
Πάνος
«Ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ενιαία φορολογική κλίμακα,η οποία ανάλογα θα τείνει να μειώνεται για τους εργαζόμενους και να φθάνει στο ίδιο σημείο για όλους τους πολίτες απ΄ όπου και αν προέρχονται τα εισοδήματά τους».
Την ανακοίνωσε, αλλά δεν μας έκανε σοφότερους… Πάντως, αν επιχειρήσει μείωση του εισοδήματος μέσω της «ενιαίας» φορολογίας, (κάτι που προσπάθησε και ο Παπαθανασίου, αλλά δεν πρόκανε ή δεν τόλμησε) δεν τον βλέπω να φτάνει εύκολα ως το Μάρτιο…
*
Μ,
υπομονή και κουράγιο… 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:40 πμ
zepos
Δυστυχώς Πάνο μάλλον θα το «υποστείτε»…
Καταργούνται όλοι οι «αυτοτελείς» φόροι και ΟΛΑ τα έσοδα των φυσικών προσώπων θα κατατάσονται σε κάποιον φορολογικό συντελεστή, χαμηλό για τα χαμηλά και υψηλό για τα ψηλά…..
Όποια εισοδήματα είναι στα χαμηλά-μεσαία.. μάλλον θα ωφεληθούν, ενώ εκείνοι οι .. συμπολίτες μας που απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα, θα πληρώνουν το ανάλογο «μπατίκι»…
Το εδώ έως σήμερα υπάρχον σύστημα «διασποράς» των φόρων, είναι ελληνική πατέντα φοροκλοπής.. Σόρυ..
Όσο για την φορολογία επιχειρήσεων, πάμε στην αναπροσαρμογή των συντελεστών για τα καθαρά εισοδήματα, με γενναίες ελαφρύνσεις στα επανα-επενδυόμενα κέρδη. (αναπτυξιακό) Ενώ τα διανεμόμενα στους μετόχους κέρδη, μάλλον θα πάνε να προστεθούν στο εισόδημα ώστε να διαμορφώσουν τον φορολογικό συντελεστή της.. οικογένειας…
Καθαρές κουβέντες!
Καλημέρα σας..
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:54 πμ
Πάνος
«Καθαρές κουβέντες» είναι να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ ότι το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών (για παράδειγμα) δεν θα μειωθεί κατά 10% (τυχαίο το ποσοστό, μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο) λόγω των αλλαγών στη φορολογία. Γιατί αν είναι να έχουμε εγγυημένη μείωση, να ψάξουμε κι εμείς για άλλη εναλλακτική λύση, πέραν του ΝΔΣΟΚ… 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:59 πμ
zepos
Μην μου πεις οτι ακόμη… ψάχνεις Πάνο!
Δεν σε πιστεύω!
Ειδικά για τους νοσοκομειακούς και ειδικότερα για τους .. οδοντογιατρούς (που όμως είναι αλήθεια οτι τρέμω κυριολεκτικά!) θα εισηγηθώ την υπαγωγή τους σε χαμηλό συντελεστή, αν δεν … υπάγονται!
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:16 πμ
Πάνος
Υπάγονται οι εφημερίες (και το επίδομα βιβλιοθήκης) – οι οποίες ξε…υπάγονται, αν παρουμε τοις μετρητοίς τα λεχθέντα υπό του ΓΑΠ. Σαν γενική κατεύθυνση, δε διαφωνώ: όλα τα εισοδήματα να φορολογούνται με εννιαίο τρόπο, χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά αν είναι να το εφαρμόσουμε αυτό, να δούμε πρώτα πως ΔΕΝ θα έχουμε μείωση στο πραγματικό μας εισόδημα (το χαμηλότερο στην ευρώπη των 10 – ίσως και των 15…) Αλλιώς, βράσε όρυζαν!
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:46 πμ
σχολιαστης
Προβληματισμός υπάρχει και στους μηχανικούς. Ελπίζω να μη γίνει το «άνοιγμα» του επαγγέλματος, γιατί το ανεξέλεγκτο σε μια σεισμογενή χώρα είναι τρομακτικό. Επίσης να διατηρηθούν οι ελάχιστες αμοιβές που έτσι κι αλλιώς είναι …ελάχιστες, γιατί σε άλλη περίπτωση θα επικρατήσει άγριος και αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος της όποιας ποιότητας παροχής υπηρεσιών.
Δεν θα είχα πρόβλημα να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης αρκεί να μην αυξηθεί ο φόρος. Σε αυτό που λέει ο Πάνος έχει απόλυτο δίκιο. Ο τρόπος φορολόγησης των εφημεριών στους γιατρούς συνυπολογίζει τους χαμηλούς (για γιατρούς) μισθούς.
Επίσης περιμένω την (παλαιότερη) υπόσχεση του ΓΑΠ ότι θα καταργήσει το άγριο χέρι που έβαλε η ΝΔ στους πόρους των ταμείων.
Το σίγουρο είναι ότι για να εφαρμόσει ο ΓΑΠ την πολιτική του, χρειάζεται να πάρει την …εξουσία. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα σε συνεργασία με τους 12 …ηγέτες.
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:52 πμ
Πάνος
«Δεν θα είχα πρόβλημα να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης αρκεί να μην αυξηθεί ο φόρος»
Αυτό δε γίνεται. Εκείνο που γίνεται είναι ανάλογη (συν τον …πληθωρισμό, για να χαρούμε κιόλας 😉 ) αύξηση στο βασικό μισθό.
Αλλά, ειλικρινά, αμφιβάλλω ζωηρά αν ΑΥΤΟ είναι το βασικό πρόβλημα για να αυξηθούν τα έσοδα της φορολογίας…
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:12 πμ
σχολιαστης
Εμεις δεν έχουμε μισθό ορέ. 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:31 πμ
Πάνος
Ε, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται κι εσείς τυπικοί ΔΥ (από άτυποι που είσαστε τώρα) και να λήξει το θέμα… 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:56 πμ
σχολιαστης
Ατυποι ΔΥ; Γιατί; Οι ελευθεροι επαγγελματίες δουλεύουμε πραγματικά, όχι την κοινωνία. 😉 Και αν ο πελάτης δε μείνει ικανοποιημένος δεν τον ξαναβλέπουμε.
Ο καλύτερος τρόπος για να τα ξύνουμε θα ήταν να μας δώσουν ένα μισθό και μια μόνιμη θέση. 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:09 πμ
Πάνος
Δεν επιμένω – απλά …επισημαίνω 😉
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:08 μμ
nikiplos
«αλλά και αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες»
προεκλογική μπαρούφα, καθώς δεν δηλώνεται η αύξηση. Μάλλον στοχεύει καθαρά στον κάμπο και τη μεγαλόνησο!
«ο οποίος θα βαρύνει και την Εκκλησία»
Αυτό το είπε για να έχει κάτι να πει. Αν θέλει πραγματικά να φορολογήσει την εκκλησία, το σωστό δεν είναι να βάλει φόρο στην ακίνητη περιουσία της, καθώς κάποια είναι αδύνατο να υπολογιστεί (π.χ. η έκταση της μονής Πετράκη στο Κολωνάκι χωρίς τα κτήρια κινητές περιουσίες δε κατέστη δυνατό να εκτιμηθεί από Αγγλικό οίκο που είχε παραγγείλει ο Χρηστόδουλος κάποτε). Το σωστό είναι να φορολογήσει ότι κινητό ή ακίνητο συναιτερίζεται με ιδιώτες ή εταιρίες και αποδίδει κέρδος. Επί παραδείγματι ένα νεοκλασσικό στο κέντρο της Αθήνας ενοικιάζεται για 1000€ ετησίως!!! Αν ο ιδιοκτήτης δεν ήταν η εκκλησία αλλά κάποιος ιδιώτης, τότε ανεξαρτήτως πόσο το νοίκιαζε θα πλήρωνε τον αντικειμενικό φόρο. Τα 1000€ ετησίως θα δηλώνονταν αυτομάτως η πραγματική τιμή που πληρώνουν οι χρήστες του ακινήτου (ενοικιαστές) και όχι η πέτσινη των 1000€/μήνα. Όπως και νάχει το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, οπότε δεν έχει νόημα να το συζητούμε…
«θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ακόμη και των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων.»
Εγώ κατανοώ, με αυτό ότι δεν θα υπάρχει ανεξάρτητη φορολόγηση εισοδημάτων (δλδ σε άλλη κατηγορία με 20% ή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μηχανικούς με το 76% του φορολογητέου ή και 26% στη χειρότερη). Πάλι εκεί που στοχεύει φαίνεται από τις εξαγγελίες ότι δεν θα πιάσει… Ένας μισθωτός που κάνει και δεύτερη δουλειά για να τα φέρει βόλτα έτσι κι αλλιώς φορολογείται ενιαία… Ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα διαμερίζει ως εισοδήματα και πληρώνει το μικρότερο σε συντελεστή φόρο. Ένας μεγάλος ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να κάνει άπειρες πατέντες καθώς το σύστημα του παράσχει τέτοιες δυνατότητες…
Για να μην φλυαρώ άσκοπα, ο Γιωργάκης με αυτά που διακηρύσσει και κυρίως οι επιτελείς του μας περνούνε για αφελείς. ΟΚ για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα από αυτό του ΚΑΚ που έφτασε στο σημείο να βάλει χέρι στην καιτούλα με το μπλοκάκι. Αλλά δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συναίνεση των πολιτών. Κανένας δεν πρόκειται να δώσει παραπάνω στον πίθο των Δαναΐδων…
Όσο για το «ελληνικό ταλέντο» να θυμίσω μια μοντέλλα που από 200.000€ φόρο πλήρωσε μόνο 1000€ και διευθετήθηκαν όλα κατόπιν «τηλεφωνήματος» του Μίνωα…
«Θέσπιση κινήτρων πρόσληψης νέων με πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους για 4 χρόνια. » Και ποιός θα πληρώσει τις εισφορές τους? Η γενιά μου των 40δων που χρωστάει ήδη τις δικές της? Κάπου γίνεται επικίνδυνος εδώ ο ΓΑΠ λόγω βλακείας για τη χώρα νομίζω…
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κατάργηση των «κομματικών εκβιασμών» που γίνονται μέσω των STAGE αλλά και για προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας»
Καλό αλλά παλιό… Στην Ελληνική πραγματικότητα ακόμη και οι ιδιωτικές πολυεθνικές ποσοστώνουν τις προσλήψεις τους με γαλάζια ή πράσινα παιδάκια… Για την ΣΗΜΕΝΣ τουλάχιστον γνωρίζω πολλές σπαρταριστές λεπτομέρειες καθώς υπήρξα κωπηλάτης εκεί στις γαλέρες της την εποχή του Κραταιού Μισθοφοράκου…
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:03 μμ
Πάνος
Τι θα έλεγε ο Καστοριάδης για τα ψηφοδέλτια;
http://akiskaratrantos.blogspot.com/2009/09/blog-post_12.html
13 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:26 μμ
Πάνος
Οι αντιδράσεις των κομμάτων (πλην Ο-Π, ενοείται…) σε όσα είπεν ο ΓΑΠ: http://www.tvxs.gr/v20550
20 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:20 μμ
λολα
…και μετα ξυπνήσαμε…..
5 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 9:28 πμ
vel
καλά, δεν σας λέω τι έπαθα πρωί , πρωί… νόμιζα ότι τα είπε χθές το βράδυ!!!
5 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:53 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Vel καλημέρα, στην Έκθεση του 2010 είναι η σειρά του Σαμαρά να τα πει αυτά.
Του ΓΑΠ θα ξανάρθει όταν βρεθεί πάλι στην Αντιπολίτευση.
Οι μόνες σταθερές αξίες είναι οι «υπόλοιποι» (εντός και εκτός Κοινοβουλίου), αλλά άμα είσαι προβλέψιμος 😉 , γίνεσαι βαρετός και κανείς (και καμία) δεν κάνει παιχνίδι μαζί σου.
Είναι αυτό που λέμε «το καλό παιδί» όλες το επιδοκιμάζουν, αλλά δεν ……
5 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 12:26 μμ
Πάνος
vel,
αυτά είναι σημερινά: δυο νέες δημοσκοπήσεις, που λένε κάτι αλλά …δε λένε τίποτα:
http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1862861