Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προβληματίζομαι να βρω κάποιο πραγματικά ενδιαφέρον θέμα. Ενδιαφέρον καταρχήν για μένα – και στη συνέχεια για τους φίλους που περνάνε από την καλύβα. Στις περιπτώσεις αυτές, όταν η επικαιρότητα δεν μας δίνει ενδιαφέροντα ερεθίσματα, πάμε πίσω στα κλασσικά θέματα του …ρεπερτορίου μας. Ένα από αυτά, ίσως από εκείνα που έχουν συζητηθεί ελάχιστα ή καθόλου στην καλύβα, είναι η πολυπολιτισμικότητα (άσχημη λέξη, δεν έχουμε εναλλακτική;) των πληθυσμών που συναποτελούν τους σύγχρονους Έλληνες.
Ξεκινώ με την αξιωματική θέση ότι τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της Ελληνικής Δημοκρατίας συν τα όσα βρίσκονται σε άλλα σημεία του πλανήτη, δεν είναι μια ενιαία οντότητα, σε πολιτισμικό επίπεδο. Η πολιτική (=εθνική) συνοχή και συναντίληψη είναι δεδομένη, αλλά το ερώτημα που με απασχολεί είναι η πολιτισμική ετερότητα και οι εκφράσεις της.
Αν θέλουμε να το δούμε σχηματικά, η πολιτική συνοχή εκφράζεται καθ’ ύψος, εντυπωσιακή μεν, αλλά με στενή βάση, ενώ η πολιτισμική ετερότητα στερείται ύψους, αλλά κατακλύζει το κοινό έδαφος, στις συνειδήσεις και στα υποσυνείδητα. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, ρευστό μεν, αλλά σχετικά σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ώσπου, τις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει μια νέα κατάσταση: η πιθανή ομογενοποίηση των πάντων. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το δίκτυο, ως ντήλερ μιας ποπ κουλτούρας έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν καθοριστικά το πολιτισμικό πρότυπο, ανασυνθέτοντάς το ή επιδιώκοντας, με κίνητρο το εμπορικό κέρδος, να το ανασυνθέσουν. Αυτό συμβαίνει επιδερμικά ή σε βάθος; Οι εμφανείς αλλαγές (πχ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων σήμερα τραγουδάει τα ίδια σκυλάδικα, από τη Σούδα ως τον Έβρο και όλοι μαζί παρακολουθούν το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον) σημαίνουν ριζική ανατροπή ή είναι απλά συγκυριακές; Μπορεί η ποπ κουλτούρα να πετύχει εκεί που απέτυχε παταγωδώς η ιδεολογία και η πολιτική; Είναι δυνατόν οι επιδράσεις λίγων δεκαετιών να αλλοιώσουν το πολιτισμικό υπόβαθρο αιώνων;
Ερωτήματα θέτω.
19 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:34 μμ
alberich
Νομίζω ότι δεν πρόκειται για ομογενοποίηση αλλά για περεταίρω κατακερματισμό.Θρυμματισμό θα έλεγα.Η επιφανειακή ομοιογένεια παρατηρείται επειδή η ποπ κουλτούρα ανπτύσσεται με μια λογική αυτοομοιότητας -εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο σε επί μέρους ασημαντότητες- με αρχική συνθήκη τον εκλεκτικισμό & το anything goes που συνοψίζουν το zeitgeist (συνέπεια των διεργασιών της προηγηθείσας νεωτερικότητας) των απαρχών της «μεταμοντέρνας εποχής».
17 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 5:22 μμ
nikiplos
Ενδεχομένως το πιο ισχυρό χαρτί της ποπ κουλτούρας είναι η … έλλειψη κουλτούρας. Ουχί της ιδίας αλλά της … παραδοσιακής. Εξηγούμαι: Για την όποια ομογενοποίηση φταίει περισσότερο το ότι ο μέσος έλληνας βλέπει 4 ώρες ημερησίως ΤιΒι σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο των 2 ωρών. Η ποπ κουλτούρα υπήρχε πάντα και με διάφορες μορφές. Η έλλειψη όμως της ίδιας της κουλτούρας στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου έλληνα, αφήνει ένα τεράστιο κενό, το οποίο βεβαίως η εύπεπτη ποπ κουλτούρα έρχεται τάχιστα να το καλύψει… Επιβάλλοντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξομοίωση προς … τα κάτω. Οι ιδιαιτερότητες και η μανιέρα μας χάνεται σιγά σιγά, για να δώσει τη θέση της σε έναν πολιτικά ορθό τρόπο σκέψης που διαφέρει σαφώς από το ποιοτικό, αφού μέσα της χωνεύει άνετα στοιχεία και στρεβλώσεις ψευδέστατες, όπως πχ ότι ο Καραθεοδωρί είχε τον Αιστάϊν μαθητούδι και άλλα τέτοια ορέα… Σαφώς ανθίστανται κάποιες περιοχές με περισσότερο έντονα τοπικά χαρακτηριστικά που επιμένουν, όπως η Κρήτη επί παραδείγματι, αλλά η γενικότερη έλλειψη κουλτούρας και η εισβολή της ποπ διεθνούς εκδοχής της δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Άλλωστε από το να ακούει κανείς τις Ανοησίες του Κακαρβέλα και του Ντάντη, χιλιες φορές καλύτερα τα χιτάκια της Μαντάνα ή της Λόπεζ για να μην μιλήσω εδώ για τα σταφιδιασμένα οπίσθια των εγχώριων εθνικών σταρ…
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:51 πμ
neotera
Το τι ακούμε είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, ζήτημα του επιπέδου μας . Δεν μπορεί να τίθεται καταναγκαστικός περιορισμός των επιλογών, αλλοιώς μαρτυρεί προπαγανδιστικά κίνητρα. Η επιλογή αυτή δεν εξαντλείται ανάμεσα στα αγγλοαμερικάνικα, ή στα εγχώρια σκουπιδογκλαμουράτα προϊόντα. Υπάρχει μεγάλη αγορά για διάφορα άλλα μουσικά είδη και πολύς κόσμος στην ελλάδα που ακούει μετα λόγου γνώσεως. Εκτός κι αν το ζητούμενο για τη λαϊκή μουσική και τον πολιτισμό γενικότερα είναι η υποταγή στον πλανητικό ολοκληρωτισμό, στην παγκοσμιοποίηση κοινώς.
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:45 πμ
αλέξανδρος ανδρουλάκης
Τάσεις ομογενοποίησης νομίζω υπήρχαν πάντα. Δεν υπήρχαν οι δομές να ολοκληρωθούν ή να γίνουν τόσο έντονες όσο σήμερα. Στα παραδοσιακά τραγούδια πχ. συναντάς ίδιους ή παραπλήσιους στίχους σε όλη την Ελλάδα. Τον Ερωτόκριτο τον διάβαζαν και καταλάβαιναν τη γλώσσα του παντού μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ομογενοποίηση επιβάλλει και η θρησκεία. Επίσης η επιβολή της «κοινής ελληνικής» γλώσσας σε όλα τα σχολεία της επικράτειας. Παρ’ όλ’ αυτά πολλές περιοχές έχουν διατηρήσει την ντοπιολαλιά τους (αν και στις μέρες μας χάνεται με γοργούς ρυθμούς)
Νομίζω πως ένα απο τα κλειδιά για τέτοιου είδους προβληματισμούς είναι ο ρυθμός μεταβολής. Αν υπήρχαν δρόμοι και τηλεπικοινωνίες πριν 500 χρόνια ο κόσμος μας σήμερα θα ήταν κάτι άλλο.
Μια διαφορά επίσης που έχουμε εμείς σήμερα με τους παλιότερους είναι πως αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές στη διάρκεια μιας ζωής. Παλιότερα μόνο ένας πόλεμος δημιουργούσε την αίσθηση αλλαγής (και όχι πάντα)
Επίσης εμείς οι έλληνες έχουμε κι ένα άλλο …»πρόβλημα». Έχουμε μάθει να εισάγουμε πολιτισμό ενώ έχουμε «υλικό» και για εξαγωγή. Εχουμε κολλήσει στα φώτα που δώσαμε προ 2000 ετών και …στοπ. Κανείς δεν ασχολείται με την επίδραση του Χατζηδάκη ή του Θεοδωράκη σε μουσικούς της Αμερικής ή της Αγγλίας. Κανείς δεν μας λέει πόσοι έλληνες εικαστικοί εκθέτουν σε μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού. Μόνο λίγο με τις μεταφράσεις του Καβάφη στα αγγλικά έχει γίνει λόγος.
Αμα συνειδητοποιήσουμε πως ο σύγχρονος πολιτισμός μας έχει κάτι να πει και παρα έξω, θα μετριάσουμε και την άκριτη εισαγωγή αγγλοσαξονικής κουλτούρας.
Αλλά πως συνειδητοποιείται κάτι τέτοιο;
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:19 πμ
nikiplos
Αγαπητέ Αλέξανδρε, αν και με κάποιες αντιρρήσεις για το κείμενό σου, (πχ πόσο σχέση έχουμε με εκείνους που είχαν πολιτισμό πριν 2000χρόνια) θίγεις μερικά πράγματα που είναι πολύ σημαντικά. Τα θίγει και ο Θεοδωράκης στο κείμενό του, αλλά έτυχαν παρεξήγησης. Ο Μίκης δεν πιστεύω πως σκέπτεται «εθνικά» με τον όρο ελληνικότητα στην Τέχνη και στον Πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Η Τέχνη και ο πολιτισμός που παράγεται σήμερα είναι αποσπασματική, και καθόλου «εντόπια» αν το δούμε με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αφήνω εκτός ότι δεν υπάρχουν και τα ερεθίσματα πλέον. Και πιάνω μόνο το πρακτικό. Τι ποσοστό των ελληνικών έργων γίνεται γνωστό? Ποιός είναι αυτός που ενημερώνει? Μια έκθεση Λαζόγκα στο Παρίσι, τι ακριβώς περιλαμβάνει και πως επηρεάζει τους Έλληνες? Τι ελληνικό ενσωματώνουν όλα τα σύγχρονα έργα?
Ο Θεοδωράκης ανέτρεξε στους σύγχρονους και μοντέρνους ποιητές. Χρησιμοποίησε λαϊκές φόρμες γιατί ήθελε (ακούσια ενδεχομένως) να περάσει τους στίχους στο ακροατήριό του. Πέρασαν μέσα απο το τραγούδι και τη φωνή του Σερ Μπιθί. Δίαυλος ήταν το «λαϊκό» ραδιόφωνο. Ακόμη και τα «πολιτιστικά κέντρα».
Σήμερα η ποπ κουλτούρα αναμφισβήτητα φτιάχνει ένα νέο μοντέλο έλληνα κάπως πιο ποπ, έτσι όπως προβάλλεται από τα σήριαλ και τις σειρές κυρίως. Είναι τόσο επιφανειακό, όσο η «τόλμη και γοητεία» με την πολυμορφία του Αμερικάνικου Λαού. Κοινώς δλδ, ερήμην του κόσμου και των σύγχρονων αναζητήσεών του, η ποπ κουλτούρα συνεχίζει να φληναφεί μπούρδες, πόζες και ωραίες εγωπαθείς φατσούλες. Ήταν τόσο βαρετά που ακόμη και το τούρκικο με τον Μπακλαβατζίογλου ήταν κάπως πιο προζάτο και εύπεπτο (για μια σεζόν εννοείται). Η νεολαία το αποστρέφεται και στρέφεται στις … αγκάλες του MTV. Παγκοσμιοποίηση…
Η Τέχνη είναι εξορισμένη απο τη σύγχρονη ζωή του Έλληνα. Το θέατρο δεν διδάσκεται πουθενά στις πόλεις (Ο πολύ καλός θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ παραπαίει), ενώ δεν υπάρχει πουθενά η λεγόμενη «κλασσική παιδεία» στην ελληνική τέχνη. Αναζητείται και η ελληνικότητά της κατ΄ εμέ. Για τα άλλα δεν μιλώ, ποίηση, λογοτεχνία γιατί οι αριθμοί και η φρικτή αναγνωσιμότητα μιλάει από μόνη της, χωρίς να φταίνε οι δύστυχοι λογοτέχνες για την κατάντια μας.
Και η καθημερινή συμπεριφορά μας, το ότι είμαστε ανάγωγοι στο δρόμο, το ότι είμαστε κακομούτσουνοι, είναι αποτέλεσμα ακριβώς έλλειψης κουλτούρας…
Συνελλόντι, η ποπ κουλτούρα έρχεται να καλύψει τα κενά μας… Αν τα κενά μας είναι το μόνο που διαθέτουμε, τότε μόνο ποπ κουλτούρα θα έχουμε. Και σε κακή μορφή της. Τουλάχιστον ο Αλμοδόβαρ, ενσωματώνει ότι σύγχρονο ποπ παράγει η Ισπανία.
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:19 πμ
j95
αυτό δε γίνεται, αν μη τι άλλο επειδή οι μισοί δεν ήξεραν να διαβάζουν.
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:37 πμ
indictos
Τι εννοείς ακριβώς «τελευταίες δεκαετίες»;
Μιλάμε για μιά χώρα που έχει για «Εθνική Σταρ» την Βουγιουκλάκη εδώ και 55 χρόνια. Που τραγουδάει «Νιάου Νιάου μιά γατούλα» εδώ και 50. Που οι δεσμοί ποδοσφαιριστών με ηθοποιούς/τραγουδίστριες ήταν πάντα πρωτοσέλιδα.
Νομίζω ότι η βασική αλλαγή στην ποπ κουλτούρα είναι ότι πλέον όλο και περισσότεροι έχουν φάει το παραμύθι ότι είμαστε κάτι σαν το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ που αντιστέκεται στην παγκοσμιοποίηση. Δεν είναι τυχαίο που το ΛΑΟΣ στηρίζεται σε τηλεπερσόνες. Κυρίαρχη κουλτούρα είναι πλέον το να αποδείξουν όλοι την Ελληνικότητα τους. Κάθε χωριουδάκι έχει μιά γιορτή, ένα δρώμενο, ένα πανηγύρι, οι ρίζες του οποίου «χάνονται στα βάθη της τουρκοκρατίας και ήταν η αντίσταση των Χριστιανών στους Τούρκους» με στόχο (πέρα από την όποια επιχορήγηση) να τους δείξει η τηλεόραση.
Ελληνική Ποπ Κουλτούρα είναι ότι Εμείς θα Τρώμε Κοκορέτσι, Η Απαγόρευση του Καπνίσματος ΔΕΝ θα Περάσει, η Κλιματική Αλλαγή ΔΕΝ θα μας επηρεάσει γιατί εδώ είναι Ελλάδα και επειδή εμείς είμαστε Έλληνες και δεν μασάμε τπτ. Και επειδή δεν μασάμε, χεστήκαμε και για την οικολογία και για τον πολιτισμό και για την καταναλωτική συνείδηση και για τα πάντα!
Αυτά τα τελευταία τα κάνουν μόνο οι «κουτόφραγκοι» (παραδοσιακή λέξη της Ελληνικής Ποπ Κουλτούρας παλαιόθεν)
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:37 μμ
zeppos
Εάν δυσκολεύεται η καλύβα να βρεί ενδιαφέρον θέμα, να προτείνω τις χθεσινές «τσόντες» στο .. Γιουρόπα Λινγκ…
18 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 2:40 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πως τα λες ετσι βρε Ζεππο. Το ανω θεμα του ποστ ειναι πολυ ενδιαφερον και τα σχολιο αξιοπροσεκτα.
Το οτι η ποπ-κουλτουρα ειναι παγκοσμιοποιημενη «δυτικοστροφα» ειναι μια αδηριτη πραγματικοτητα. Ανατολη και Δυση Βορας και Νοτος στους ιδιους ρυθμους. Προσωπικα δεν με ενοχλει αν εχει και τζαζ αρωμα ,σε ο,τι αφορα τη μουσικη.
Ομως για ενδιαφερον θεμα για την Καλυβα δες προσφατο ποστ για τον βρυκολακα της Σερβιας. Θεμα προς διερευνηση και «ιστορικα» και ως «φαινομενο». Παντως εχω μπερδευτει ειναι «βρυκολακας» η «δρακουλας» των Καρπαθιων και πως βρεθηκε Νοτια Σερβια? Σοβαρα ερωτηματικα για την υφηλιο η τελος παντων για την Ευρωπη.
Η συμπαθης εφημεριδα της Πεμπτης (δωρεαν) επιλέγει τα καλυτεροτερρα θεματα!!!!
19 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:53 πμ
αλέξανδρος ανδρουλάκης
Νομίζω πως πρέπει να δώσω δυο απαντήσεις. Ξεκινάω απο την πιο σύντομη και απλή προς τον
#j95
Εχω γνωρίσει ανθρώπους που ξέρουν απ΄έξω τον Ερωτόκριτο! Και οι πιο πολλοί απ΄αυτούς τον έμαθαν ακούγοντάς τον απο άλλους. Όσο πιο πίσω πάμε όλο βρίσκουμε και περισσότερους που ‘εχουν αποστηθίσει τον Ερωτόκριτο ή άλλα έργα. Και τότε ήταν συνηθισμένο να μαζεύονται διάφοροι και ένας να απαγγέλει.
Μη ξεχνάμε εξάλλου πως ναι μεν ήταν αμόρφωτοι οι άνθρωποι αλλά δεν ήταν και τόσο πολλοί αναλφάβητοι όσο νομιζουμε γιατί ως φανατικοί χριστιανοί μάθαιναν να διαβάζουν τα εκκλησιαστικά κείμενα.
#nikiplos
Ούτε κι εγώ διαφωνώ – σε γενικές γραμμές – μ΄αυτά που λες για την ποπ κουλτούρα, αν και νομίζω πως υπάρχουν και αρκετά καλά στοιχεία σ΄αυτή.
Το θέμα τώρα με το τι παράγουμε, και πόσο γνώστες είμαστε ή τι παιδεία έχουμε ως λαός είναι μεν σοβαρό και χρειάζεται επιτέλους να το δουν και οι εξουσίες, αλλά………..
Τι παιδεία και τι κουλτούρα είχαν οι λαοί της ευρώπης όταν συνέβαινε η αναγέννηση; Μαυρίλα, σκοτάδι, και ζωώδη ένστικτα. Κι όμως μέσα σ΄ένα τέτοιο τργικό περιβάλλον κάποιοι λίγοι έκαναν έναν ολόκληρο μπαξέ ν’ ανθίσει και να μιλάμε για αναγέννηση στις τέχνες , τα γράμματα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία κλπ.
Όσο για το θέμα της ελληνικότητας αυτό νομίζω παραεξαντλήθηκε και λιγο ξευτιλιστηκε με τη λεγόμενη «γενιά του 30» Σεφέρης, Ελύτης, Κόντογλου, Σικελιανός, Τσαρούχης στα πρώτα βήματα κλπ, κλπ.
Κι όταν λέω ξευτιλίστηκε, εννοώ πως εκτός των άλλων αφήνει μια στρεβλή εντύπωση στις μέρες μας ,μια κουβέντα που τότε είχε νόημα να γίνεται αλλά σήμερα, αν έχει νόημα, πρέπει τουλάχιστον να γίνει με βάση πολλά νέα δεδομένα. Η ποπ κουλτούρα και η παγκοσμιοποίηση είναι δυο τέτοια δεδομένα. Όταν βλέπεις τόσο πολύ κόσμο να ασπάζεται τέτοια πράγματα (ρηχά, κοινότοπα, κακά κλπ) δεν μπορείς, νομίζω, απλά να τα απορίπτεις και να προβάλεις αυτό που πιστεύεις ως καλό ή σωστό ή …ανώτερο ποιοτικά. Πρέπει να ψάξεις να δεις τι συμβαίνει και να βρεις – αν μπορείς – γιατί τόσος κόσμος πάει προς τη… σαβούρα (και ποιοί είμαστε εμείς που κρίνουμε ε;) Κι αν το βρεις, να δεις και τι μπορεί να γίνει για αναστροφή του κλίματος και μια πορεία προς την ποιότητα.
Αν κάτσεις να σκεφτείς έναν πρόχειρο ορισμό για την ελληνικότητα θα δεις πως δεν μπορείς να πεις κάτι σοβαρό.
Καλές είναι αυτές οι κουβέντες αλλά η ποιότητα και το σπουδαίο στην τέχνη, οτι και να λέμε, ότι και να κάνουμε είναι …..σαν τον έρωτα:
«αν είναι να’ ρθει θε να ρθει, αλλοιώς θα προσπεράσει»
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 7:25 πμ
delta-kapa
Μπαίνω στη συζήτηση μετά από ένα χρόνο. Κρίμα που δεν απασχόλησε περισσότερο.
Ο αλέξανδρος ανδρουλάκης
λέει ενδιαφέροντα πράματα:
Όταν βλέπεις τόσο πολύ κόσμο να ασπάζεται τέτοια πράγματα (ρηχά, κοινότοπα, κακά κλπ) δεν μπορείς, νομίζω, απλά να τα απορρίπτεις και να προβάλεις αυτό που πιστεύεις ως καλό ή σωστό ή …ανώτερο ποιοτικά. Πρέπει να ψάξεις να δεις τι συμβαίνει και να βρεις – αν μπορείς – γιατί τόσος κόσμος πάει προς τη… σαβούρα
Ας το δούμε κι έτσι: την δικτατορία 1967-74 την αντικατέστησε σταδιακά η ανάπτυξη των μέσων επικοινωνίας. Το «μέσο» (medium στα λατινικά, αυτό που βρίσκεται ανάμεσά μας) αναδεικνύεται σε ισχυρό και καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο του πολιτιστικού γίγνεσθαι αλλά και της προσωπικής ψυχοσύνθεσης. Έτσι εξηγείται το ότι πάνω-κάτω τα ίδια σκυλάδικα ακούγονται από τη Σούδα μέχρι τον Έβρο.
Μέσο δεν είναι μόνο ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το τηλέφωνο κλπ. Μέσο είναι και η ή ίδια η γλώσσα. Στα ελληνικά ελληνικά πράγματα «μέσο» είναι κι αυτό με το οποίο κάνεις τη δουλειά σου κατά πως σε βολεύει. Οι Έλληνες χρειάζονται μεσάζοντες για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Μόνο που οι υποθέσεις τους, δηλαδή οι προθέσεις τους έγιναν τέτοιες που καταρράκωσαν και τα ίδια τα μέσα γιατί στην αρχή κρύφτηκαν πίσω από τις επιτακτικές «πρώτες ανάγκες» γεννημένες από παρατεταμένη στέρηση και μετά αποκαλύφθηκε η σχετική κενότητά τους. Είτε με την αριστερά, είτε με την ορθοδοξία, (που λέει και το τραγούδι) είτε με πολύ απλά πράγματα που ξεκινάνε από το καθημερινό μόχθο να τα βγάλει κανείς πέρα, περνάνε στο βόλεμα και φτάνουν στη καλή μπάζα. Θέλω να πω ότι το πρόβλημα είναι όντως σοβαρό γιατί εδρεύει στις αδυναμίες του οραματικού περιεχόμενου της λεγόμενης πολιτισμικότητας που εξετάζουμε. Η ανάπτυξη των μέσων απλώς το πολλαπλασίασαν και του έδωσαν τόσο καθολική έκταση.
Λέει ο πριν ενός έτους προλαλήσας:
Κι όμως μέσα σ΄ένα τέτοιο τραγικό περιβάλλον κάποιοι λίγοι έκαναν έναν ολόκληρο μπαξέ ν’ ανθίσει και να μιλάμε για αναγέννηση στις τέχνες , τα γράμματα, την επιστήμη, τη φιλοσοφία κλπ.
Δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν πια τέτοιοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά δικαιούμαστε να ρωτήσουμε πού κρύβονται. Η κατάσταση στα μέσα έχει προχωρήσει τόσο ώστε σήμερα πια να εξασφαλίζεται μεγάλος βαθμός αμφιδρομίας. Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Γιατί υποβιβάζεται όμως αυτό στα τηλεοπτικά παράθυρα και σε ιαχές του τύπου «την καλημέρα μας στο πανέμορφο Γουδί!» ή «σήμερα σας χαιρετάμε από την κεντρική πλατεία της μαγευτικής Καστοριάς» και νά τος πάλι ο Ρέμος και τ΄ άλλα τα παιδιά … Πού βρίσκονται οι μελέτες και οι έρευνες των πανεπιστημίων μας γι αυτά τα ζητήματα. Θέλω να πώ: πως μεταφέρεται το ερευνητικό έργο των διανοούμενων στην κοινή κουβέντα και στο καθημερινό υψηλού επιπέδου αλισβερίσι ώστε να κερδίζει σε αυτογνωσία ο ίδιος (ο λεγόμενος) λαός και να αναρωτιέται μετά ο καθένας ξεχωριστά για τα πράγματα χωρίς να παραχωρεί αυτή την δραστηριότητα στα κόμματα (τί λέω στον αρχηγό) ή στην εδραιωμένη αυθεντία που συνεχίζει να κάθεται στο θρόνο της ακόμη κι όταν είναι πρόδηλο ότι ο μαγικός μανδύας που επικαλείται δεν κρύβει τη γύμνια. Απλώς επιμένει να μην αφήνει τις ανάσες που θα γεννήσουν αλήθειες προς χρήσιν καθημερινή.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι και τέτοιου είδους προθέσεις στην Ελλάδα, απλά ρωτάω κι εγώ που κρύβονται;
Έμαθα να ελπίζω αναλογιζόμενος ότι ίσως να κρύβονται στην νέα γενιά. Τώρα που το ξανασκέπτομαι όμως υποψιάζομαι πάλι την τυπική ελληνική αναβλητικότητα, την κακή σχέση με το τώρα, την ανυπαρξία του μέλλοντος δηλαδή την παραίτηση από την προσπάθεια για τον έλεγχο αυτού του ανύπαρκτου πράγματος που λέγεται μέλλον, δηλαδή το σχεδιασμό του. Δεν φτάνει που εναποθέτει στο μέλλον τα σπουδαία που θα μας συμβούν, αλλά περιμένει τη διεκπεραίωσή τους από μορφές τόσο πραγματικές και φερέγγυες όσο κάτι καβαλάρηδες άγιοι Γιώργηδες και μεγαλόχαρες μάνες.
Ας κρατήσουμε τουλάχιστον την αμφιδρομία που προσφέρουν τα μέσα σήμερα, αυτό είναι θετική προϋπόθεση. Το δοχείο πάντα υπήρχε βέβαια, μένει να ξαναδοκιμάσουμε να το γεμίσουμε.
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 7:32 πμ
delta-kapa
Αισθάνθηκα την ανάγκη να διευκρινίσω, όταν λέω:
Πού βρίσκονται οι μελέτες και οι έρευνες των πανεπιστημίων μας γι αυτά τα ζητήματα.
«αυτά τα ζητήματα» δεν είναι οι τηλεοπτικές εκπομπές αλλά η σοβαρή μελέτη των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία και η ανάπτυξη της δημόσιας συζήτησης γι αυτά.
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 8:09 πμ
Πάνος
«Δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν πια τέτοιοι άνθρωποι στην Ελλάδα, αλλά δικαιούμαστε να ρωτήσουμε πού κρύβονται. Η κατάσταση στα μέσα έχει προχωρήσει τόσο ώστε σήμερα πια να εξασφαλίζεται μεγάλος βαθμός αμφιδρομίας. Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα».
Κανένας δεν κρύβεται – όλοι, αντιθέτως, παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Απλά, η σχέση είναι ετεροβαρής: ενώ από τη μια υπάρχει η δυνατότητα να πεις ή να κοινοποιήσεις ο,τιδήποτε, από την άλλη είναι προ-καθορισμένο ότι αν αυτό δεν εντάσσεται στην ποπ κουλτούρα των κυρίαρχων μίντια θα το φάει η μαρμάγκα. Ένα σύμπτωμα για την εποχή της μετανεωτερικότητας: όλα χύμα στο κύμα – συνεπώς επιπλέουν οι φελλοί.
Αλλά ποιός θα πάρει την ευθύνη (θεσμικά, εννοώ) για την επιλογή και την αξιολόγηση των 2-5 θεμάτων που μπορεί να παρακολουθήσει ένας άνθρωπος, από το τεράστιο βουνό με τα υλικά; (σκουπίδια είναι τα περισσότερα, αλλά και τα σκουπίδια έχουν ταίδια ακριβώς δικαιώματα στην ελέυθερη διακίνηση με τα διαμάντια).
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 11:46 μμ
delta-kapa
Έχεις δίκαιο Πάνο. Το ίδιο μπορεί να επικαλεστεί κανείς βέβαια και στην Σουηδία*, στην Ελβετία, στην Ολλανδία και σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το φαινόμενο είναι πάνω κάτω παγκόσμιο. Η αντιστάσεις των κοινωνιών σ’ αυτό είναι βέβαια διαφορετικές, πολύ διαφορετικές από χώρα σε χώρα κι από περιοχή σε περιοχή.
«… υπάρχει η δυνατότητα να πεις ή να κοινοποιήσεις ο,τιδήποτε, από την άλλη είναι προ-καθορισμένο ότι αν αυτό δεν εντάσσεται στην ποπ κουλτούρα των κυρίαρχων μίντια θα το φάει η μαρμάγκα.»
Ποια ακριβώς είναι λοιπόν αυτή η κυρίαρχη ποπ κουλτούρα των μίντια και γαιτί είναι τόσο κυρίαρχη; Γι’ αυτό βρίσκω τα λεγόμενα του αλέξανδρου ανδρουλάκη σημαντικά:
Όταν βλέπεις τόσο πολύ κόσμο να ασπάζεται τέτοια πράγματα (ρηχά, κοινότοπα, κακά κλπ) δεν μπορείς, νομίζω, απλά να τα απορρίπτεις και να προβάλεις αυτό που πιστεύεις ως καλό ή σωστό ή … ανώτερο ποιοτικά.Πρέπει να ψάξεις να δεις τι συμβαίνει και να βρεις – αν μπορείς – γιατί τόσος κόσμος πάει προς τη… σαβούρα
Κι αυτό είναι πολύ σοβαρή δουλειά για να την αφήσεις στην μαρξιστική εξηγητική μηχανή ή στις γενικές θρησκευτικές ηθικολογίες. Πρόκειται για ερευνητική δουλειά επιστημόνων, πρόκειται για σκάλισμα επίμονο της δημοσιογραφίας, για ατέρμονη αρθογραφία, για καλιτεχνική αντανάκλαση κι άλλα πολλά που θα καταφέρνουν όμως να γίνονται κομμάτι της δημόσιας συζήτησης και της γενικής παιδείας της κοινωνίας.
Γιατί τις τρώει μαρμάγκα αυτές τις προσπάθειες; Γιατί δεν καταφέρνουν να πείσουν για την επιτακτικότητα τους το κοινό; Δεν φτάνει να κατηγορούμε την παντοδυναμία της βλακείας και του μικροσυμφέροντος. Η λεγόμενη διανόηση πρέπει να μπει στη λάσπη και να λερωθεί το αλάθητό της μια κι έξω. Να αναλάβει ρίσκο και να δίξει κι αυτή την μικροψυχία της χωρίς να καταρρεύσει μετά από την ντροπή ή να αυτομολήσει μονοδρομικά στην άλλη πλευρά κρυμμένη μέχρι τη στιγμή (ίσως) που θα ξεψυχάει και όλα θα είναι μια ήττα.
Θέλω να πω: είναι σαφές ότι στην πληθώρα των σκουπιδιών τα διαμάντια είναι λίγα, ελάχιστα. Που οφείλεται όμως η αδυναμία τους να λάμψουν κι όταν καταφέρει να ξεπλυθεί η λάσπη από πάνω τους και λάμπουν γιατί δεν καταφέρνουν να γοητεύσουν τα βλέμματα των πολλών; Γιατί μένει η κοινωνία αγκιστρωμένη και τα κινήματα δεν ευδοκιμούν; Γιατί ενώ η βλακεία και το μικροσυμφέρον των μίντια καταφέρνουν να επηρεάσουν την παχύρρευστη μάζα η διαύγεια και η ευστοχία του κόσμου της σκέψης είναι βαρετή κουλτουριάρικη και δεν μιλάει στους ανθρώπους; Μην απαντήσει εδώ κανείς ότι οφείλεται στην διάβρωση και την αλλοτρίωση των ψυχών των ανθρώπων. Μην επικαλεστεί κανείς την πτώση των ηθών και την κατάρρευση των αξιών. Αυτά ήταν διαχρονικές σταθερές πάντοτε. Εγώ ψάχνω τώρα το λάθος στα καμάρια μας, στις αφεντομουτσουνάρες μας που υποτίθεται ότι ξέρουμε να βλέπουμε και πίσω από τη γωνία. Γιατί νομίζω ότι αξίζει να ψάξουμε κι εκεί για λάθη για να μη πω για απουσίες.
Ο θείος έχει δίκαιο, το ψάρι δεν βρωμάει από το κεφάλι, από την κοιλιά και τα εντόσθια βρωμάει. Αλλά η λαϊκή σοφία σκέφτεται παρακάτω κάτι ξέρει που το κεφάλι κάνει υπεύθυνο.
Η άρνηση της εξουσίας είναι για μένα η εικόνα της παρακμής.
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 11:52 μμ
delta-kapa
*
Το αστεράκι στη Σουηδία* ήταν για να συμπληρώσω ότι πρόκειται για την τρίτη χώρα (μετρώντας τα οικονομικά μεγέθη) μετά την Βρετανία και τις Ηνωμένες πολιτείες στην παραγωγή ποπ κουλτούρας και μουσικής. Παρόλαυτά το λαϊκό μορφωτικό επίπεδο στη Σουηδία επιτρέπει στη χώρα να απολαμβάνει επίπεδα ελευθερίας που προβάλλονται συχνά σαν πρότυπο.
27 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 6:14 πμ
delta-kapa
Να ένας δημόσιος «προβληματισμός» ο οποίος καταλήγει στο συμπέρασμα «πάμε για διαφημίσεις»
27 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 7:22 πμ
Πάνος
Μου δίνεις καινούριες αφορμές για συλλογισμούς… Αν βρω χρόνο (το πιο ποπ στοιχείο είναι το μεροκάματο…) θα επανέλθω! Καλημέρα! 🙂
17 Απριλίου, 2016 στις 1:41 μμ
Οι ελληνικοί πληθυσμοί και η ποπ κουλτούρα – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] […]
17 Απριλίου, 2016 στις 1:41 μμ
Οι ελληνικοί πληθυσμοί και η ποπ κουλτούρα – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] αλέξανδρος ανδρουλάκης λέει ενδιαφέροντα […]