dam_arend_van

Τις δίνει ο Λέανδρος Σκοπετέας

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ,

δια της παρούσης μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η προεκλογική εκστρατεία εις την ευρυτέραν περιοχήν της Καρδαμύλης βαίνει καλώς. Εις αυτό συμβάλλει τα μάλλα,  ως ήτο αναμενόμενον, η ημετέρα δραστηριοποίησις υπέρ της υμετέρας υποψηφιότητος. Λαμβάνω την τιμήν όπως ενημερώσω υμάς ότι έπιασα ήδη τους Σαλαβρακέους (και τους τρεις), τους Σγουρδέους, τους Σαμπαζιωταίους, τους Μαγκουρέους και τους Φυτιλέους. Εξ όλων αυτών μόνον ο Μαγκουρέας δεν είναι θετικός, καθότι μου τα μάσαγε, ενώ διατηρώ την υποψίαν ότι και ο Σγουρδέας τάζει σε όλους, δια να είναι μέσα.

Αυτά όμως δεν πρέπει να σας εκπλήττουν. Πάντοτε εις τας προεκλογικάς σούμας βγάζομεν σημαντικά υψηλότερον ποσοστόν, από αυτό που κατασταλάζει εις την κάλπην. Αλλά δια τας εκλογάς της 4ης Οκτωβρίου είμαι αισιόδοξος, ότι το τελικόν ποσοστόν του ΠΑΣΟΚ θα είναι τέτοιο που ούτε στα όνειρά σας δεν το είχατε ιδεί. Δια να μπορέσετε κι εσείς να κυβερνήσετε απερίσπαστος την Ελλάδα και, επί τη ευκαιρία, να τακτοποιήσετε τα παιδιά μας, περί των οποίων απέστειλα ήδη αναλυτικόν σημείωμα εις το γραφείον σας.

Βεβαίως η Χαριτίνη δεν με αφήνει σε χλωρό κλαρί. «Δε φτάνει που αλληλογραφείς με τον Πρόεδρον» μου είπε προχθές «πρέπει να πας από κοντά σε κάποιον υποψήφιο βουλευτή, αν θέλεις να γίνει η δουλειά μας». Με είδε που ασκοφυσούσα, δυσανασχετών, αλλά εκείνη το χαβά της: «Να πας με τον Τσιμπιδέα, τον ανεψιό του παλιού βουλευτή, που είναι νέος και χωρίς πολλούς κομματάρχες». Κόντεψε να μου έρθει το αίμα στο κεφάλι. «Με τον Τσιμπιδέα; Αυτουνού ο μπάρμπας δεν είναι που ξεκίνησε απλός υπάλληλος, μετά έγινε βουλευτής με τον Ανδρέα και τώρα έχει τρία ξενοδοχεία και οικόπεδα και…». Η Χαριτίνη επέμενε: «Και τι φταίει το παιδί; Πρόκειται για λαμπρό νέο, με λαμπρές σπουδές, με λαμπρό μέλλον…» Δεν άντεξα και το είπα: «Και λαμπράν οικογενειακήν παράδοση στη ρεμούλα! Και θέλεις να πάω να του κάνω λεζάντα, αυτουνού;». Ήθελε. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, ως συνήθως, το αποφάσισα: θα πάω και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει!

Αλλά περί του Τσιμπιδέα θα τα είπωμεν άλλην φοράν. Τώρα επείγομαι να σας δώσω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές δια τα ντιμπέιτ των αρχηγών.

Πρώτον, να είστε χαλαρός, αλλά όχι λαπάς, όπως βγαίνετε συνήθως. Στο κάτω κάτω τώρα έχετε τον αέραν της νίκης, εσείς είστε ο αυριανός πρωθυπουργός και αφήστε τους άλλους να ζορίζονται. Πείτε και κανένα «άει στο διάτανο», εν ανάγκη.

Εάν η κουβέντα έρθει στα εθνικά θέματα, να δείξετε επιλεκτικήν αμνησίαν, λαϊκιστί να κάνετε τον Γερμανόν. «Ποιος είναι αυτός ο Ανάν»; να αναρωτηθείτε με αθώον ύφος. «Ουκ οίδα τον άνθρωπον!». Το αυτό να επαναλάβετε αν σας γίνει ερώτησις για τον Άλεξ Ρόντος, τη Λέσχην Μπίλντερμπεργκ ή τα ζεϊμπέκικα με τον (παλαιόν) Τζεμ. Τον νέον Τζεμ, τον Λαζογερμανόν, τον Πράσινον, να πείτε αφόβως  ότι τον γνωρίζετε και ότι είναι εκλεκτός νέος (δεν έχει βρωμίσει ακόμη…).

Εις ό,τι αφορά τον Σημίτην, μη κάνετε τον Γερμανόν, να κάνετε τον Κινέζον. «Τον εκτιμούμε τόσο πολύ… Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με νοσταλγίαν» να πείτε με περίλυπον ύφος, λες και κάνετε λόγον για το μακαρίτη το θείο σας εις τα σαράντα του και μοιράζετε τα κόλλυβα με τον ασημένιον δίσκον εις το χέρι.  Μη φοβάστε κανέναν κερατάν! Όσο πάτε καλά, όλοι θα είναι κότες μπροστά σας, κατά το κοινώς λεγόμενον. Όταν θα σας πάρει η κάτω βόλτα, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας, βέβαια, αλλά τώρα είναι η ώρα της νίκης, δεν θα ασχολούμεθα με δυσάρεστα.

Τα οικονομικά τα δουλεύετε καλά, δεν έχω να προσθέσω τι. Πάντως, ένα επίδομα Βιάγκρα για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων, δεν θα έβλαπτε καθόλου τον προεκλογικόν μας αγώναν! Εσείς είστε νέος ακόμα και δεν το χρειάζεστε προκειμένου να συνευρεθείτε, με την Βιβλικήν έννοιαν, μετά της εριτίμου Κυρίας Άντας. Για ρωτείστε όμως τι τραβάμε και ημείς οι κάπως περασμένης ηλικίας, όπου παρατηρώμεν μεν αφειδώς τας διαφόρους νεαράς τουριστρίας να κυκλοφορούν ημίγυμνες εις τας οδούς και τας παρόδους της Καρδαμύλης (ή άλλης επαρχιακής κώμης, δεν έχει σημασίαν το μέρος) και μετά πηγαίνομεν, φερ’ ειπείν, εις την Κυρίαν Χαριτίνην ορεξάτοι, δια να επιβεβαιωθεί το λυπηρόν εκείνο «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής…». Εκτός εάν καταπιούμε το θαυμαστόν μπλε χάπι ημισίαν ώραν προ της συνευρέσεως, με την Βιβλικήν έννοιαν. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν την τεραστίαν σημασίαν του επιδόματος δια το Βιάγκρα: Γέροι και γριές θα ψηφίσουν Παπανδρέου δαγκωτόν!

Παρεμπιπτόντως, επειδή είσθε σχετικά νέος, αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει τι του ξημερώνει, αν τυχόν έχετε δυσκολίες (με την Βιβλικήν έννοιαν) χρησιμοποιείστε το Βιάγκρα αφόβως. Και εάν η ερίτιμος Κυρία Άντα εκπλαγεί από την διαφοράν, πείτε αφελώς «αυτές οι εκλογές με έχουν κάνει θηρίον…» και αφήστε την να σταυροκοπιέται. Αργότερα θα καταλάβει, όπως όλες οι γυναίκες καταλαβαίνουν, ακόμα και αυτά τα οποία δεν εννούμε να καταλάβωμεν ή μάλλον δεν μας ενδιαφέρει να καταλάβωμεν εμείς οι άνδρες.

Επιστρέφων εις τα ντιμπέιτ, σας συνιστώ να μην κωλώσετε πουθενά: εξαγγείλετε την πολλοστήν επανίδρυσιν του ΕΣΥ, την αναβάθμισιν της Παιδείας, την εξυγίανσιν των Ταμείων, την αξιοκρατίαν, το τέλος του ρουσφετιού, την πάταξιν της γραφειοκρατίας, την καταπολέμισιν της φοροδιαφυγής, την Πράσινην Ανάπτυξιν, την φορολόγησιν της Εκκλησίας και ό,τι άλλο απίθανον σας κατέβει εις το κεφάλι. Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, δεν έχει καμίαν σημασίαν τι λέγει κάποιος, προκειμένου να  γίνει πρωθυπουργός. Τα ίδια ακριβώς έλεγεν και ο Καραμανλής προ πενταετίας. Διότι το μυστικόν είναι ότι ο κόσμος δεν διαλέγει εσάς, επειδή τον έχετε γοητεύσει, αλλά μαυρίζει τον Άλλον, τον χονδρόν, επειδή τον έχει απογοητεύσει. Όπως τον είχε αναβέσει κι εκείνον εις τον ουρανόν κάποτε, όταν ο Σημίτης του είχε μαυρίσει την ψυχήν. Συνεπώς, ακόμα και σαχλαμάρες, με το συμπάθιο, να λέτε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει!

Σας εύχομαι καλήν επιτυχίαν και εις ό,τι αφορά τας εκλογάς και εις ό,τι αφορά το Βιάγκρα. Με την Βιβλικήν έννοιαν.

Λέανδρος Σκοπετέας

Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Advertisements