takolas1

Νίκο, σε καλοσωρίζω στην καλύβα! Αν θέλεις, για αρχή,  δώσε μας μια σύντομη αυτο-προσωπογραφία.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Σας ξέρω εγώ εσάς τους bloggers. Ότι και να πεις σου ρίχνονται. Θα τα πω, όμως και βλέπουμε… Σπούδασα Μηχανικός, Μηχανολόγος -Ηλεκτρολόγος, πρώτη σειρά στο ΑΠΘ το 1972, σε ταραγμένες εποχές δηλαδή. Έκανα μεταπτυχιακά MSc στην ενέργεια και οικονομικά MBA. Υπάρχει μια αλυσίδα μεταπτυχιακών σπουδών, εισηγήσεων σε Παγκόσμια Συνέδρια και δημοσιεύσεων, που δεν έφτασαν σε ..δοκτορά (καημός ζωής). Νιώθω όμως ότι ουδέποτε ταυτίστηκα με το επάγγελμα μου, αν και κατά καιρούς με απορροφά. Πάσχω ευρύτερα από έλλειψη οριστικού στίγματος, σε βασικούς τομείς.

Ταξίδεψα όσο μπορούσα διεθνώς με ωτοστόπ, magic bus, μοτοσυκλέτες και ένα ντορβά κονσέρβες και ύστερα πιο…συμβατικά, μεγαλώσαμε κιόλας. Με τους Ο-Π συνδέθηκα το 2006, μετά από πολιτική αποχή 20ετίας. Μου είπαν ότι αυτά που έκανα πάντα, ήταν ..οικολογικά. Πλησίασα, κρατώντας το ένα πόδι έξω απ’ το νερό, λόγω ..ασταθούς στίγματος, όπως είπα.

Αν σου ζητούσα να αναφέρεις τα τρία βασικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ποια θα επέλεγες; Και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι;

Υπάρχουν προβλήματα που τα ξέρουμε και άλλα που δεν τα ξέρουμε, όσο πρέπει. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα πόσο έκθετη είναι η πόλη σε μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, αφού συνορεύει με τη βιομηχανία. Η φωτιά στα πετρέλαια της Jet Oil στο Καλοχώρι το 1989, είναι ένα παράδειγμα. Ο ΤΙΤΑΝ και η ΕΚΟ π.χ είναι εξαιρετικής επικινδυνότητας περιπτώσεις. Ο πρώτος (κύριος πρόξενος του ρύπου ΡΜ10 και αιωρούμενων ρύπων, ανανέωσε τη λειτουργία του για άλλα 50 χρόνια και η ΕΚΟ πρακτικά επ’ αόριστον. Τι προτείνουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι; Σε μια χώρα άναρχη σα τη δικιά μας, πριν την πολιτική άποψη απαιτούνται λύσεις απλής λογικής. Μεταφορά μακριά στην προκείμενη περίπτωση. Άμεσα. Ή να εγκαταλειφθούν οι γειτονιές σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει μέση λύση. Εκτός αν δεχόμαστε την «κακιά την ώρα» σα συμπολίτη μας. Ενδημεί στις υπανάπτυκτες χώρες.

Η ανεργία των νέων είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που φέρνει σε απελπισία τη νεολαία και τη σπρώχνει στα βουλευτικά γραφεία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο βέβαια. Μια μερική διέξοδος θα ήταν η απόκτηση ειδίκευσης στην «Πράσινη Ενέργεια», τις οικολογικές καλλιέργειες, το βιοκλιματικό σχεδιασμό, τις ΑΠΕ κλπ. Μην ξεχνούμε παραπέρα, ότι η αγορά είναι διεθνοποιημένη σήμερα και με κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να βγούμε και εκεί, μέχρι η εγχώρια να μπορεί να απορροφήσει. Δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς. Υπάρχουν, όπως ξέρεις, part time γιατροί που πηγαινοέρχονται Αγγλία κλπ. Μικρές χώρες σα τη Δανία και τη Φιλανδία πουλούν τεχνογνωσία ακόμα και στις ΗΠΑ. Αλλά θα είχαμε να συζητήσουμε και για το επίπεδο σπουδών μας και την εκπαίδευση μας, μερικές άβολες αλήθειες δηλαδή.

Η έλλειψη πρακτικότητας – αποτελεσματικότητας στην άσκηση εξουσίας Περνούν τα χρόνια χωρίς λύσεις, επειδή οι ταγοί είναι αδαείς, ανεπαρκείς, εξυπηρετούν συμφέροντα και είναι στην ουσία αδιάφοροι. Το Δημαρχείο π.χ κτίστηκε σε χώρο πρασίνου, δεν περίμενε να φύγει το Γ! Σώμα Στρατού, ούτε πήγε στο λιμάνι. Υπάρχει μια άρρωστη κατάσταση στην πόλη, κενής αυταρέσκειας και αυτεπιβεβαίωσης, που συντηρείται από την επαναληπτική εκλογή. Το τι πρέπει να γίνει είναι απλά αγαθού ανθρώπου κρίση, ούτε καν μεγαλόσχημη πολιτική.

Πως μπορούν να συνδυαστούν οι δράσεις στη σφαίρα της οικονομίας με στοχεύσεις για μια άλλη ποιότητα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας;

Η αστική «ανάπτυξη» στη χώρα μας στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην οικοδομή, τα δημόσια έργα και τα παιγνίδια με τις υπεραξίες γης, τον αέρα δηλ. Υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην οικολογική οικονομία: από μείωση καυσίμων με περιορισμό του ΙΧ και των μη αναγκαίων μετακινήσεων, την αύξηση του βαθμού απόδοσης στη βιομηχανία, τη θέρμανση, τη μηχανική γεωργία και τις διεργασίες. Μια οικολογική προσέγγιση θα μιλούσε για εναλλακτικές καλλιέργειες χωρίς υπερκατανάλωση νερού, πολλά λιπάσματα κλπ. Η ποιότητα θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση και να φέρει χρήμα από εξαγωγές. Κάθε τόπος μας έχει τον τρόπο του. Έτσι και το αστικό περιβάλλον θα βοηθιόταν οικονομικά, ανοίγοντας χώρους για πάρκα κλπ Γίνονται επεκτάσεις σχεδίων πόλης χωρίς πρόβλεψη πάρκων, ποδηλατόδρομων κλπ Ζητήσαμε ποδηλατόδρομο στη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά και μας κορόιδευαν ότι είναι ..ανηφορική.

Ο νομός Θεσσαλονίκης, διαθέτει ένα συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό – και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα. Τι θεωρείς ότι προσθέτουν σε αυτό οι Οικολόγοι – Πράσινοι;

Τουλάχιστον μια νότα αισιοδοξίας, ότι εκεί που το πολιτικό έγινε αβάστακτο καθεστώς υπάρχει και αντιπρόταση, που εμπλέκει το άτομο στο γίγνεσθαι, βρίσκει ρόλο και χώρο για το όνειρο και την ελπίδα, ότι κάτι μπορεί να γίνει αν το πάρουμε αλλιώς. Για μένα η μαγική λέξη λέγεται «συμμετοχή». Ζηλεύω τις Σκανδιναβικές Δημοκρατίες αλλά κι αυτές χαλούν, αφού ο πολίτης αν και ζει σε ένα κοινωνικό Παράδεισο για τα δεδομένα μας, άφησε τη διακυβέρνηση στους «εκπρόσωπους». Έτσι κάποιοι περιθωριοποιούνται και παλεύουν με το αλκοόλ τα ναρκωτικά και την υπαρξιακή απελπισία.

Η Θεσσαλονίκη έχει ξαναγίνει μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως ήταν και στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η πραγματικότητα και για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει;

Η πολυπολιτισμική πόλη με μαγεύει πολύ και μένα, έζησα σε τέτοιες κοινωνίες και το απόλαυσα. Η πόλη μας ναι ήταν πολυπολιτισμική, όχι πάντα πετυχημένα, αφού οι εσωτερικές συγκρούσεις δεν έλειπαν. Nα μην ξεχνούμε τον εμπρησμό του Εβραϊκού Κάμπελ το 1931 – αλλά και ποιοι τον έκαναν. Η υπεύθυνη εθνικιστική οργάνωση 3Ε ζει και στους κόλπους της σημερινής πόλης. Με διάδοχο στυλ αλλά πάντα το ίδιο κακόσχημο πρόσωπο.

Για να μπει σήμερα μια σειρά στο ζήτημα των μεταναστών, χρειάζεται ρεαλισμός λύσεων π.χ πρέπει να βρούμε διέξοδο, ώστε να διαχειριστούμε και τον ανεξέλεγκτο αριθμό αφίξεων με δημοκρατικό τρόπο και την ένταξη τους. Πιστεύω ότι η τριτοκοσμική μετανάστευση είναι το αντίστροφο της αποικιοκρατίας και ότι σταδιακά όλα τα κράτη θα αναμιχθούν. Μα αυτό πρέπει να γίνει ομαλά. Είτε ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι θέλουν είτε όχι, το χρώμα της Γαλλίας και της Σικελίας άλλαξε. Το ζητούμενο είναι μια νέα βιώσιμη και ευτυχισμένη κοινωνία.

Γνωρίζω ότι ασχολείσαι με θέματα ενέργειας. Έχεις κάποιες προτάσεις, για τις ΑΠΕ, σε πολιτικό επίπεδο, που θα βελτίωναν την ποιότητα και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης;

Πιστεύω ότι τα προγράμματα των Φωτοβολταϊκών στις στέγες και το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν. Η αποκέντρωση ΑΠΕ φυλάγει το περιβάλλον από καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Για την απασχόληση υπάρχει ένας βιομηχανικός κλάδος μικροκατασκευών, π.χ. σαν τα ηλιακά φορτιζόμενα φωτάκια, που έχει άπειρες μικροεφαρμογές. Θα απαιτούνταν έξτρα επιδότηση μόνο για αγορά του Know-how.  Ο Ρόκας υποσχέθηκε να κατασκευάσει ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, γι’ αυτό πήρε άδειες σε προνομιούχα μέρη αλλά ….

Σε κάποιο post στην Καλύβα καταδείχτηκε η ανάγκη οι παραγωγοί ρεύματος ΑΠΕ, να αποδίδουν το 20% των καθαρών κερδών στις οικείες κοινότητες, αντί του 2% του τζίρου, που αποδίδουν σήμερα. Οι φυσικές πηγές (αέρας, ήλιος) δεν είναι πρώτη ύλη του επενδυτή αλλά της κοινωνίας. Για το πιεστικό πρόβλημα της απασχόλησης προτείναμε τις 100.000 θέσεις που εξασφαλίζει η πράσινη ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα με οικολογικά μέτρα, ορθολογισμό των Μαζικών Μεταφορών κλπ εξοικονομείται πολύς κοινωνικός πλούτος, προστατεύεται η υγεία κλπ

Αν εκλεγείς βουλευτής, ποιες θα είναι οι προσωπικές σου προτεραιότητες, πέρα από τις συλλογικές των Οικολόγων – Πράσινων; Τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και γενικότερα.

Να συμβάλω στο να ξαναγίνει η πολιτική μια μαζική συμμετοχική συνήθεια. Ακόμα πιστεύω στην παιδεία και στο χιούμορ. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε σαν Ο-Π, να κάνουμε τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Μια πρώτη επιτυχία, θα ήταν να αποδείξουμε (μιλώ και ατομικά για μένα) ότι μπορεί να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ικανοί αλλά ουδέποτε ανιαροί. Με αισιοδοξία, συμμετοχή και κέφι μπορούν να ανατραπούν πολλά εμπόδια

Νίκο, συνέντευξη σε μπλογκ σημαίνει ότι οι ερωτήσεις συνεχίζονται, από τους αναγνώστες. Σου εύχομαι καλή επιτυχία!

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία. Μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για μένα από το ..Google και από το site ecology-salonika.org Εγώ θα εκδικούμαι τους κακεντρεχείς, υπό την ψευδωνυμία του σχολιαστή…….

Advertisement