Νίκο, σε καλοσωρίζω στην καλύβα! Αν θέλεις, για αρχή, δώσε μας μια σύντομη αυτο-προσωπογραφία.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Σας ξέρω εγώ εσάς τους bloggers. Ότι και να πεις σου ρίχνονται. Θα τα πω, όμως και βλέπουμε… Σπούδασα Μηχανικός, Μηχανολόγος -Ηλεκτρολόγος, πρώτη σειρά στο ΑΠΘ το 1972, σε ταραγμένες εποχές δηλαδή. Έκανα μεταπτυχιακά MSc στην ενέργεια και οικονομικά MBA. Υπάρχει μια αλυσίδα μεταπτυχιακών σπουδών, εισηγήσεων σε Παγκόσμια Συνέδρια και δημοσιεύσεων, που δεν έφτασαν σε ..δοκτορά (καημός ζωής). Νιώθω όμως ότι ουδέποτε ταυτίστηκα με το επάγγελμα μου, αν και κατά καιρούς με απορροφά. Πάσχω ευρύτερα από έλλειψη οριστικού στίγματος, σε βασικούς τομείς.
Ταξίδεψα όσο μπορούσα διεθνώς με ωτοστόπ, magic bus, μοτοσυκλέτες και ένα ντορβά κονσέρβες και ύστερα πιο…συμβατικά, μεγαλώσαμε κιόλας. Με τους Ο-Π συνδέθηκα το 2006, μετά από πολιτική αποχή 20ετίας. Μου είπαν ότι αυτά που έκανα πάντα, ήταν ..οικολογικά. Πλησίασα, κρατώντας το ένα πόδι έξω απ’ το νερό, λόγω ..ασταθούς στίγματος, όπως είπα.
Αν σου ζητούσα να αναφέρεις τα τρία βασικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ποια θα επέλεγες; Και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι;
Υπάρχουν προβλήματα που τα ξέρουμε και άλλα που δεν τα ξέρουμε, όσο πρέπει. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα πόσο έκθετη είναι η πόλη σε μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, αφού συνορεύει με τη βιομηχανία. Η φωτιά στα πετρέλαια της Jet Oil στο Καλοχώρι το 1989, είναι ένα παράδειγμα. Ο ΤΙΤΑΝ και η ΕΚΟ π.χ είναι εξαιρετικής επικινδυνότητας περιπτώσεις. Ο πρώτος (κύριος πρόξενος του ρύπου ΡΜ10 και αιωρούμενων ρύπων, ανανέωσε τη λειτουργία του για άλλα 50 χρόνια και η ΕΚΟ πρακτικά επ’ αόριστον. Τι προτείνουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι; Σε μια χώρα άναρχη σα τη δικιά μας, πριν την πολιτική άποψη απαιτούνται λύσεις απλής λογικής. Μεταφορά μακριά στην προκείμενη περίπτωση. Άμεσα. Ή να εγκαταλειφθούν οι γειτονιές σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει μέση λύση. Εκτός αν δεχόμαστε την «κακιά την ώρα» σα συμπολίτη μας. Ενδημεί στις υπανάπτυκτες χώρες.
Η ανεργία των νέων είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, που φέρνει σε απελπισία τη νεολαία και τη σπρώχνει στα βουλευτικά γραφεία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο βέβαια. Μια μερική διέξοδος θα ήταν η απόκτηση ειδίκευσης στην «Πράσινη Ενέργεια», τις οικολογικές καλλιέργειες, το βιοκλιματικό σχεδιασμό, τις ΑΠΕ κλπ. Μην ξεχνούμε παραπέρα, ότι η αγορά είναι διεθνοποιημένη σήμερα και με κατάλληλες ενέργειες μπορούμε να βγούμε και εκεί, μέχρι η εγχώρια να μπορεί να απορροφήσει. Δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς. Υπάρχουν, όπως ξέρεις, part time γιατροί που πηγαινοέρχονται Αγγλία κλπ. Μικρές χώρες σα τη Δανία και τη Φιλανδία πουλούν τεχνογνωσία ακόμα και στις ΗΠΑ. Αλλά θα είχαμε να συζητήσουμε και για το επίπεδο σπουδών μας και την εκπαίδευση μας, μερικές άβολες αλήθειες δηλαδή.
Η έλλειψη πρακτικότητας – αποτελεσματικότητας στην άσκηση εξουσίας Περνούν τα χρόνια χωρίς λύσεις, επειδή οι ταγοί είναι αδαείς, ανεπαρκείς, εξυπηρετούν συμφέροντα και είναι στην ουσία αδιάφοροι. Το Δημαρχείο π.χ κτίστηκε σε χώρο πρασίνου, δεν περίμενε να φύγει το Γ! Σώμα Στρατού, ούτε πήγε στο λιμάνι. Υπάρχει μια άρρωστη κατάσταση στην πόλη, κενής αυταρέσκειας και αυτεπιβεβαίωσης, που συντηρείται από την επαναληπτική εκλογή. Το τι πρέπει να γίνει είναι απλά αγαθού ανθρώπου κρίση, ούτε καν μεγαλόσχημη πολιτική.
Πως μπορούν να συνδυαστούν οι δράσεις στη σφαίρα της οικονομίας με στοχεύσεις για μια άλλη ποιότητα στο αστικό περιβάλλον της πόλης μας;
Η αστική «ανάπτυξη» στη χώρα μας στηρίζεται κατά μεγάλο μέρος στην οικοδομή, τα δημόσια έργα και τα παιγνίδια με τις υπεραξίες γης, τον αέρα δηλ. Υπάρχουν κρυμμένα λεφτά στην οικολογική οικονομία: από μείωση καυσίμων με περιορισμό του ΙΧ και των μη αναγκαίων μετακινήσεων, την αύξηση του βαθμού απόδοσης στη βιομηχανία, τη θέρμανση, τη μηχανική γεωργία και τις διεργασίες. Μια οικολογική προσέγγιση θα μιλούσε για εναλλακτικές καλλιέργειες χωρίς υπερκατανάλωση νερού, πολλά λιπάσματα κλπ. Η ποιότητα θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση και να φέρει χρήμα από εξαγωγές. Κάθε τόπος μας έχει τον τρόπο του. Έτσι και το αστικό περιβάλλον θα βοηθιόταν οικονομικά, ανοίγοντας χώρους για πάρκα κλπ Γίνονται επεκτάσεις σχεδίων πόλης χωρίς πρόβλεψη πάρκων, ποδηλατόδρομων κλπ Ζητήσαμε ποδηλατόδρομο στη διάνοιξη της οδού Λαγκαδά και μας κορόιδευαν ότι είναι ..ανηφορική.
Ο νομός Θεσσαλονίκης, διαθέτει ένα συγκεκριμένο πολιτικό προσωπικό – και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα. Τι θεωρείς ότι προσθέτουν σε αυτό οι Οικολόγοι – Πράσινοι;
Τουλάχιστον μια νότα αισιοδοξίας, ότι εκεί που το πολιτικό έγινε αβάστακτο καθεστώς υπάρχει και αντιπρόταση, που εμπλέκει το άτομο στο γίγνεσθαι, βρίσκει ρόλο και χώρο για το όνειρο και την ελπίδα, ότι κάτι μπορεί να γίνει αν το πάρουμε αλλιώς. Για μένα η μαγική λέξη λέγεται «συμμετοχή». Ζηλεύω τις Σκανδιναβικές Δημοκρατίες αλλά κι αυτές χαλούν, αφού ο πολίτης αν και ζει σε ένα κοινωνικό Παράδεισο για τα δεδομένα μας, άφησε τη διακυβέρνηση στους «εκπρόσωπους». Έτσι κάποιοι περιθωριοποιούνται και παλεύουν με το αλκοόλ τα ναρκωτικά και την υπαρξιακή απελπισία.
Η Θεσσαλονίκη έχει ξαναγίνει μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως ήταν και στο παρελθόν. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η πραγματικότητα και για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει;
Η πολυπολιτισμική πόλη με μαγεύει πολύ και μένα, έζησα σε τέτοιες κοινωνίες και το απόλαυσα. Η πόλη μας ναι ήταν πολυπολιτισμική, όχι πάντα πετυχημένα, αφού οι εσωτερικές συγκρούσεις δεν έλειπαν. Nα μην ξεχνούμε τον εμπρησμό του Εβραϊκού Κάμπελ το 1931 – αλλά και ποιοι τον έκαναν. Η υπεύθυνη εθνικιστική οργάνωση 3Ε ζει και στους κόλπους της σημερινής πόλης. Με διάδοχο στυλ αλλά πάντα το ίδιο κακόσχημο πρόσωπο.
Για να μπει σήμερα μια σειρά στο ζήτημα των μεταναστών, χρειάζεται ρεαλισμός λύσεων π.χ πρέπει να βρούμε διέξοδο, ώστε να διαχειριστούμε και τον ανεξέλεγκτο αριθμό αφίξεων με δημοκρατικό τρόπο και την ένταξη τους. Πιστεύω ότι η τριτοκοσμική μετανάστευση είναι το αντίστροφο της αποικιοκρατίας και ότι σταδιακά όλα τα κράτη θα αναμιχθούν. Μα αυτό πρέπει να γίνει ομαλά. Είτε ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι θέλουν είτε όχι, το χρώμα της Γαλλίας και της Σικελίας άλλαξε. Το ζητούμενο είναι μια νέα βιώσιμη και ευτυχισμένη κοινωνία.
Γνωρίζω ότι ασχολείσαι με θέματα ενέργειας. Έχεις κάποιες προτάσεις, για τις ΑΠΕ, σε πολιτικό επίπεδο, που θα βελτίωναν την ποιότητα και την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης;
Πιστεύω ότι τα προγράμματα των Φωτοβολταϊκών στις στέγες και το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν. Η αποκέντρωση ΑΠΕ φυλάγει το περιβάλλον από καλώδια μεταφοράς ρεύματος. Για την απασχόληση υπάρχει ένας βιομηχανικός κλάδος μικροκατασκευών, π.χ. σαν τα ηλιακά φορτιζόμενα φωτάκια, που έχει άπειρες μικροεφαρμογές. Θα απαιτούνταν έξτρα επιδότηση μόνο για αγορά του Know-how. Ο Ρόκας υποσχέθηκε να κατασκευάσει ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, γι’ αυτό πήρε άδειες σε προνομιούχα μέρη αλλά ….
Σε κάποιο post στην Καλύβα καταδείχτηκε η ανάγκη οι παραγωγοί ρεύματος ΑΠΕ, να αποδίδουν το 20% των καθαρών κερδών στις οικείες κοινότητες, αντί του 2% του τζίρου, που αποδίδουν σήμερα. Οι φυσικές πηγές (αέρας, ήλιος) δεν είναι πρώτη ύλη του επενδυτή αλλά της κοινωνίας. Για το πιεστικό πρόβλημα της απασχόλησης προτείναμε τις 100.000 θέσεις που εξασφαλίζει η πράσινη ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα με οικολογικά μέτρα, ορθολογισμό των Μαζικών Μεταφορών κλπ εξοικονομείται πολύς κοινωνικός πλούτος, προστατεύεται η υγεία κλπ
Αν εκλεγείς βουλευτής, ποιες θα είναι οι προσωπικές σου προτεραιότητες, πέρα από τις συλλογικές των Οικολόγων – Πράσινων; Τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και γενικότερα.
Να συμβάλω στο να ξαναγίνει η πολιτική μια μαζική συμμετοχική συνήθεια. Ακόμα πιστεύω στην παιδεία και στο χιούμορ. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε σαν Ο-Π, να κάνουμε τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Μια πρώτη επιτυχία, θα ήταν να αποδείξουμε (μιλώ και ατομικά για μένα) ότι μπορεί να είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ικανοί αλλά ουδέποτε ανιαροί. Με αισιοδοξία, συμμετοχή και κέφι μπορούν να ανατραπούν πολλά εμπόδια
Νίκο, συνέντευξη σε μπλογκ σημαίνει ότι οι ερωτήσεις συνεχίζονται, από τους αναγνώστες. Σου εύχομαι καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία. Μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα για μένα από το ..Google και από το site ecology-salonika.org Εγώ θα εκδικούμαι τους κακεντρεχείς, υπό την ψευδωνυμία του σχολιαστή…….
42 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 5:32 μμ
xBerliner
Επειδή επιτρέπεται ο σχολιασμός και οι ερωτήσεις:
1. «αφού ο πολίτης αν και ζει σε ένα κοινωνικό Παράδεισο για τα δεδομένα μας, άφησε τη διακυβέρνηση στους «εκπρόσωπους». Έτσι κάποιοι περιθωριοποιούνται και παλεύουν με το αλκοόλ τα ναρκωτικά και την υπαρξιακή απελπισία»
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έτσι όπως την ξέρουμε έχει και θα έχει εκπροσώπους με ή χωρίς εισαγωγικά. Αυτό που καταλαβαίνω είναι είτε ότι προτείνετε μια ριζική αλλαγή του συστήματός μας (κάτι που κάνει και το ΚΚΕ) είτε προτείνετε μια διαφορετική μορφή διακυβέρνησης που απαιτεί περισσότερο ενεργούς πολίτες (κάτι που πρότεινε παλιότερα ο ΓΑΠ με τη συμμετοχική δημοκρατία και κάνει τώρα με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Σε τί διαφέρουν οι ΟΠ πράσινοι από τους προαναφερθέντες που στο κάτω-κάτω είναι και περισσότερο συγκεκριμένοι;
Σημ: Κρίνοντας από το βαθμό κοινωνικής συνείδησης του μέσου έλληνα μπορώ να πω ότι ο βαθμός «εκπροσώπισης» στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερος από τον αντίστοιχο των σκαδιναβικών χωρών και παράλληλα το πρόβλημα αλκοολισμού είναι μικρότερο. Αυτό για να μην μπλέκουμε τα μούσμουλα με τα τρόλλεϋ.
2. «Μικρές χώρες σα τη Δανία και τη Φιλανδία πουλούν τεχνογνωσία ακόμα και στις ΗΠΑ. »
Σωστά. Και αυτό επειδή έχουν από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Ποιες αλλαγές θα προωθήσουν οι ΟΠ ώστε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει ανταγωνιστικό; Επίσης, ακόμα και αν αύριο αλλάζαμε ως δια μαγείας το εκπαιδευτικό μας σύστημα, χρειάζονται μία με δύο δεκαετίας για να αποδώσει στην οικονομία. Μέχρι τότε τί γίνεται με την ανεργία;
3. «η απόκτηση ειδίκευσης στην «Πράσινη Ενέργεια»»
Δηλαδή;
4. «Πιστεύω ότι η τριτοκοσμική μετανάστευση είναι το αντίστροφο της αποικιοκρατίας »
Δεν είναι μια άλλης μορφής αποικιοκρατία στην οποία αντί οι αποικιοκρατικές δυνάμεις να εκστρατεύουν, να εισάγουν φθηνό και πολλές φορές υψηλά εκπαιδευμένο (π.χ. από την Ινδία) προσωπικό;
5. «Πιστεύω ότι τα προγράμματα των Φωτοβολταϊκών στις στέγες και το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν.»
Επειδή έχω ένα κόλλημα με τα φωτοβολταϊκά (δεν τα θεωρώ ακόμα λύση στο πρόβλημα) μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία:
α. Πόσο στοιχίζει 1 kwh από πετρέλαιο ή λιγνίτη και 1 kwh από φωτοβολταϊκό (λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος εγκατάστασης, αγοράς και το χρόνο ζωής).
β. Πόσο περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον είναι ένα φωτοβολταϊκό; Δηλαδή από τί υλικά είναι φτιαγμένα (δεν είναι και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά τα ηλεκτρονικά όταν πετιούνται στις χωματερές) και αν έχετε σχέδιο για την απόσυρσή τους (και το κόστος αυτής) όταν περάσει ο χρόνος ζωής τους (νομίζω ότι δεν υπερβαίνει τα 15 χρόνια).
23 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 5:34 μμ
σχολιαστης
Το χρόνο ζωής αυτών που δουλεύουν στο λιγνίτη;
23 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:21 μμ
xBerliner
@ σχολιαστης
Έχεις δίκιο.
Η ερώτηση δεν έχει να κάνει με τη σύγκριση λιγνίτη-φωτοβολταϊκών. Θέλει να δείξει πόσο ρεαλιστικά μπορεί να είναι σήμερα τα φωτοβολταϊκά. Γιατί είναι ωραίο προεκλογικά να λες πόσο ωραία και φιλικά προς το περιβάλλον είναι τα φωτοβολταϊκά: Δεν ρυπαίνουν και δεν έχεις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ως εναλλακτική των φωτοβολταϊκών λύση αναφέρω τα αιολικά πάρκα τα οποία όμως συναντούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (και δεν ενδεικνύονται για προεκλογικές εξαγγελίες ειδικά αν θέλεις να προσδιορίσεις και πιθανές τοποθεσίες).
Μια άλλη ερώτηση (μιας και ανέφερες το λιγνίτη) είναι αν υποθέσουμε ότι σε βάθος 10ετίας κλείνουμε τα εργοστάσια λιγνίτη. Τί θα γίνει με τους εργαζόμενους σε αυτά; Γιατί έχω την εντύπωση (μπορεί και λανθασμένη) ότι πιο πολύ ενδιαφέρεται η εκτός δυτ. Μακεδονίας Ελλάδα για την ρύπανση στη δυτ. Μακ. από ότι οι κάτοικοί τους (που μάλλον ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας). Αλλά αυτό είναι εντύπωσή μου που βγαίνει συγκρίνοντας τις μεγάλες αντιδράσεις που ακολούθησαν το σχέδιο για εγκατάσταση εργοστασίου λιγνίτη στην Καβάλα και την ουσιαστικά έλλειψη παρόμοιων αντιδράσεων τόσα χρόνια στην Κοζάνη για κλείσιμο των εκεί εργοστασίων. Αλλά μπορεί να κάνω λάθος.
23 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:00 μμ
n.takolas
@xBerliner
θάμαι τριγύρω και αργότερα για παραπάνω συζήτηση. Για την ώρα, πιστεύω ότι
1. δημιουργείται ένα χάσμα, μια κοινωνική ρήξη όταν οι πολιτικοί επαγγελματοποιούνται πλήρως και οι πολίτες αδιαφορούν για οποιαδήποτε κοινωνική συμμετοχή. Αν θυμάμαι καλά, εκεί που ζεις πρέπει να ξέρεις για Initiativen κλπ. Δεν κατάλαβα αν μιλάς για στρατευμένη συμμετοχή στην Κομσομόλ, εγώ μιλώ για «ελκυστική δημοκρατία», όπου οι Δήμοι π.χ έχουν ισχυρή παρουσία στη ζωή των ανθρώπων.
2. “Μικρές χώρες σα τη Δανία και τη Φιλανδία πουλούν τεχνογνωσία ακόμα και στις ΗΠΑ ”
Μπορούμε, αγαπητέ και τώρα. Η κατά τα άλλα ασυμπαθής Intracom π.χ, προγραμμάτισε εδώ όλα τα δίκτυα και τηλεφ. κέντρα της Σουηδικής Ericsson. Μην αυτοϋποτιμούμαστε. Οι άβολες αλήθειες για το επίπεδο των αποφοίτων υπάρχουν.
4. «Πιστεύω ότι η τριτοκοσμική μετανάστευση είναι το αντίστροφο της αποικιοκρατίας» – Μη συγχέεις την εισαγωγή ή εξαγωγή εγκεφάλων από τα δυτικά πανεπιστήμια, με τους θαλασσοπνιγμένους του Αιγαίου και της Μεσογείου
3. “η απόκτηση ειδίκευσης στην «Πράσινη Ενέργεια»”
Πριν 4 χρόνια ορκιζόμουνα ότι οι ΑΠΕ είναι ανεπαρκείς να καλύψουν την ισχύ μιας χώρας, ασχέτως κόστους. Αν μπεις στο eletaen.gr αυτή τη στιγμή δουλεύουν 1063 MW αιολικής και μερικές εκατοντάδες από φωτοβολταϊκά. Αν βάλεις και τα υδροηλεκτρικά, κοντεύουμε τα 2 πράσινα GW , όχι και άσχημα, στη συνήθη 6-7 GW ζήτηση του χρόνου (10 GW το καλοκαίρι). Όλοι ψάχνουν τεχνικούς ανεμογεννητριών, προγραμματιστές, μονταδόρους πλημνών και δεν βρίσκουν. Μετά φταίει ο αγάς;
5. Για τα φωτοβολταϊκά δεν υπάρχει ανταγωνιστής σε τίποτα, συνολικά (ούτε η τιμή αλλά για να το στηρίξω πρέπει να γράψω άρθρο). Δεν κάνουν και θόρυβο, άρα μπορούν να σώσουν τις πόλεις. Δεν πετιούνται σε χωματερές. Στο κάτω κάτω πολιτικό ζήτημα είναι να επιβληθεί ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Για τις θέσεις εργασίας των ΔΕΗτζήδων μη στεναχωριέσαι. Η διοίκηση τους μείωσε από 35 σε 23 χιλιάδες, ενώ η Πορτογαλική EDP από 27 σε 11 στα πλαίσια φιλελεύθερων επιλογών. Υπάρχει και ο πράσινος χώρος, που λέγαμε και ο «εύκολος» δρόμος παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού, που κάναν αλλού
@σχολιαστης Ναι, δεν πάει άλλο
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:24 πμ
παναγιωτης
Πιστευω πως οι λυσεις που προτεινουν οι, πασοκ ,συριζα,ΟΠ ,για την πρασινη οικονομια και γενικα για τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας ,μπορει να εχει αποτελεσμα ουσιαστικο ,μεσα απο ενα πραγματικο επανασχεδιασμο του κρατους , της δημοσιας διοικησης.Οπως γραφτηκε στο σχολιο τουcirut , και για τον ρολο του δημου , μεσα στη διαδικασια της συμμετοχης.Αν θελουμε να μιλαμε σοβαρα για το ρολο των ΠΟΛΙΤΩΝ ,ΠΡΕΠΕΙ ,την αυτοοργανωση του πασοκ ,την κοινωνια των πολιτων,του συριζα,τους ενεργους πολιτες των ΟΠ, προτασεις ολες στην ιδια κατευθυνση με βαση τη λαικη συμμετοχη,πρεπει λεω να τις επεξεργαστουμε σοβαρα και να προσπαθησουμε να τις κανουμε εμεις και τα κομματα πλειοψηφικο ρευμα στην κοινωνια.Αλλοιως με τις δομες που υπαρχουν η συμμετοχη θα περιοριζεται σε οτι το συνταγμα αναφερει περι του πατριωτισμου μας. Δεν θελω να μπω στην αδιεξοδη συζητηση περι του αν διορθονοντας τον εαυτο μας διορθωνουμε την κοινωνια.Ισως μιαν αλλη φορα. Τωρα για τις ενστασεις για τα φωτοβολταικα και το ρολο που μπορει να παιξουν , θαθελα να περιγραψω περιληπτικα την εμπειρια μου απο το μαλμοε,οπου ενας συνδυασμος δρασεων,φωτοβολταικα,αιολικη,αξιοποιηση υπολειματων,νερο,εχουν καταστησει ενεργειακα αυτονομη εναν οικισμο με 200.000 τετ μετρα ,ικανου να εξαγει ενεργεια στην υπολοιπη πολη .Ομως η δομη της πολης ,η οικονομικη της αυταρκεια ,η πιστη στην αποκεντρωση υπαρχουν .Οι πολιτες εχουν αποψη λογο γιατι ειναι κοντα στην εξουσια συνεχως .Τελος νομιζω πως απ τη στιγμη που μιλαμε για αλλαγη του μοντελου ,πρεπει να μην περιορισουμε τη συζητηση ,απλα και μονο στις νεες -πρασινες μορφες ενεργειας ,αλλα στη ριζικη ουσιαστικη αλλαγη της δομης ,στην ουσιαστικη επανιδρυση του κρατους επιτελειου,στην διοικητικη αποκεντρωση ,στην βελτιωση της συμμετοχικης διαδικασιας και της κοινωνικης διαβουλευσης.
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:08 μμ
xBerliner
@n.takolas
1. Η ερώτησή μου είχε να κάνει με το τί εννοείτε συμμετοχή (η μαγική λέξη). Για μένα συμμετοχή σημαίνει πρώτα από όλα ενεργοί πολίτες (δηλαδή αν κατάλαβα συμφωνούμε). Αυτό που δεν καταλαβα είναι (α) με πιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη (σαν ιδέα είναι καταπληκτική) και (β) σε τί διαφέρει από τη συμμετοχική δημοκρατία του ΓΑΠ;
2. Πολύ σωστά λες για την Ιντρακόμ. Αλλά δούλεψε πάνω σε μια εισαγώμενη τεχνολογία. Το ζήτημα δεν είναι να εισάγουμε την τεχνολογία ή την καινοτομία, αλλά να παράγουμε καινοτομία. Η εισαγωγη της τεχνολογίας είναι απαραίτητη για το δεύτερο (δηλ. παραγωγή καινοτομίας) αλλά μόνον η δεύτερη παράγει πλούτο.
5. Έχω την εντύπωση ότι η απόδοση των φωτοβολταϊκών δεν ξεπερνά το 10%, αλλά μπορεί να κάνω λάθος (θα το ψάξω).
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:35 μμ
n.takolas
@xBerliner
Συμμετοχή ας πούμε δεν είναι όταν η γειτονιά σου κάνει δεντροφύτευση, εσύ να πας για καφέ στην παραλία κι ύστερα να βρίζεις το κράτος που ανεβάζει τη θερμοκρασία των πόλεων
Ο ΟΒΙ (Όμιλος Βιομηχανικών Ιδιοκτησιών, Πατέντες λαϊκά) έχει κάπου 7-8 χιλιάδες καινοτόμες ιδέες. Περιμένουν αξιολόγηση και επένδυση. Τοξικά προϊόντα πριμοδοτήθηκαν, αυτές περιμένουν
Η απόδοση των φωτοβολταϊκών είναι σήμερα στο 15% (απόδοση / προς πρόσπτωση ακτινοβολίας). Υπάρχει ένα φράγμα κοντά, που αν σπάσει θα παν στο 25%.
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 6:30 μμ
n.takolas
@παναγιωτης
«η συμμετοχη… να γίνει … πλειοψηφικο ρευμα στην κοινωνια.Αλλοιως με τις δομες που υπαρχουν η συμμετοχη θα περιοριζεται σε οτι το συνταγμα αναφερει περι του πατριωτισμου μας».
Ούτε το πρόγραμμα των Ο-Π δεν τα λέει καλύτερα!
Είδα το πείραμα στο Μάλμοε φέτος και επισκέφτηκα και το Δανέζικο Samso κοντά στο Arhaus (νησί 5000 κατοίκων, που δεν έχει …ΔΕΗ, μόνο ΑΠΕ). Όταν το καθαρό περιβάλλον δένει με μια συνειδητοποιημένη κοινωνία, ε εγώ το λέω «οικολογικό παράδεισο».
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:28 μμ
Abravanel
Πέρα από τους γνωστούς Π.Ψωμιάδη και ΛάΟΣ που αλλού εντοπίζεται, (πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους), την επιβίωση του πνεύματος αυτής της οργάνωσης;
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:30 μμ
Abravanel
διάολε «εντοπίζετε» ή «η επιβίωση»
24 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:30 μμ
Πάνος
Α, όρεξη νάχεις να εντοπίζεις… Προσωπικά είχα εκπλαγεί όταν εντόπισα αυτούσιο το εν λόγω πνεύμα σε φίλους μου, συριζαίους και πασόκους.
25 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:03 πμ
Abravanel
Εσύ μη μιλάς – είστε τυχεροί που έχετε τέτοιους απέναντι σας. Ηθελα να πάω μπράβος πίσω από τον Χρυσόγελο όταν τον ρωτούσε ο Α.Σρόϊτερ να δω τι θα ρωτούσε τότε ο αγράμματος.
Να διευκρινίσω πάντως, μιας και ο Πάνος φρόντισε να ανοίξει τα χαρτιά: τα τελευταία χρόνια η Αριστερά στην Θεσσαλονίκη, (στην οποία τοποθετώ συμβατικά τους Ο-Π), έχει αποκτήσει έντονα αντι-εβραϊκά χαρακτηριστικά. Είτε μιλάμε για τις διαδηλώσεις του ΚΚΕ ενάντια στους θεσσαλονικείς εβραίους το 2006, είτε την αποχή του Συριζα από τις τελετές Μνήμης της Σοά φέτος αλλά και άλλα χρόνια. Αυτό μου δημιουργεί έναν προβληματισμό μιας και οι Ο-Π αντλούν ουσιαστικά από αυτή την δεξαμενή ψηφοφόρων.
Συμφωνείτε με αυτή την διαπίστωση για την Αριστερά στην Θεσσαλονίκη;
Ποια είναι τα μέτρα που θέλετε, σαν βουλευτής Θεσσαλονίκης, να προτείνετε για να ξεπεράσει η πόλη αυτό το άσχημο παρελθόν;
25 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:14 πμ
n.takolas
@Abravanel
τους «συνήθεις γνωστούς» εννοούσα, οι οποίοι καταφέρνουν να παρασέρνουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ωστόσο. Στις Ευρωεκλογές το «μεταναστευτικό» ήταν 3ο θέμα στα gallops και σήμερα που δεν το χρειάζονται 11ο. Παρ’ όλα αυτά ο Αγ. Παντελεήμονας την πλήρωσε.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι άλλαξε κάτι βαθύτερα για τους συμπολίτες Εβραίους, οι αντιδράσεις σχετίζονταν με την πολιτική του Ισραήλ και την οπτική εκάστου.
Οι Ο-Π, εξ ιδιοσυστασίας, είναι μαχητικοί διεθνιστές και ..πολυπολιτισμικοί, όπως αναπτύχτηκε παραπάνω. Πάντως για κάθε αντιδημοκρατική εκτροπή, καλό είναι να υπάρχουν κοινωνικά μέτωπα ειρήνης και συνεργασίας.
26 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:11 μμ
Nτινα Καζανα
Γεια σου Νικο και καλη επιτυχια!
γεια και στους υπολοιπους ,εχω καιρο να μπω στην καλυβα!
Ειμαι και εγω απο κεινους που ειναι επιφυλακτικοι με τα φωτοβολταικα γι αυτην την στιγμη. Νομιζω πως προεχει η εξοικονομηση ενεργειας σε επιπεδο υποδομων και χτισιμο νοοτροπιας κοινωνικης πανω στα θεματα ενεργειας και την σταδιακη απεξαρτηση απο συμβατικες μορφες ενεργειας . Γιατι τι θα κερδισουμε αν προσθεσουμε τα πανακριβα και μικρης αποδοσης φωτοβολταικα και συγχρονως αυξανουμε τις καταναλωτικες μας απαιτησεις? Εξαλου η εξοικονομηση ενεργειας αυξανει την απασχοληση(μονο η ενεργειακη αναβαθμηση των τεσσεραμισυ εκατομμυριων κελυφων της χωρας μπορει να παρεχει δουλεια συνεχη και πληρη για εβδομηντα χρονια σε διακοσια πενηντα επαγγελματα περι την οικοδομη).
Ενω τα φωτοβολταικα ειναι βασικα σημερα ενα καταναλωτικο προιον πολυτελειας. Σχετικα με την νοοτροπια ενεργειακης καταναλωσης ενδεικτικη και αποδεικτικη ειναι η συμπεριφορα των ελληνων καταναλωτων φυσικου αεριου που πριν με το πετρελαιο εκαναν οικονομια και προσπαθουσαν να κρατανε χαμηλη θερμοκρασια, με το Φ.Α. ανεβασαν το επιπεδο θερμοκρασιακης ανεσης κι ετσι και την καταναλωση.
Νικο, καλο αγωνα και προσωπικη επιτυχια , θα λεω για σενα αν ξερω οτι καποιος υποστηριζει το κομμα σου. Ντινα
26 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 6:33 μμ
n.takolas
Γεια σου Ντίνα,
Μην υποτιμούμε τα Φ/Β. Έτσι εξελίχτηκε και η αιολική ενέργεια. Το 1983 στη Σαμοθράκη μπήκαν 4 Α/Γ (Ανεμογεννήτριες) των 55 KW, ήμουν εκεί και το πανηγυρίσαμε. Σήμερα μπαίνουν των 2000 KW, 3000 KW, οι Δανοί βάζουν 5000 KW και πειραματίζονται με 10000 KW.
Τα Φ/Β συμπληρώνουν και τις Α/Γ. Σε κάθε αιολικό πάρκο μπαίνουν τώρα και Φ/Β. Άλλωστε δε μπορεί ούτε να φυσάει ούτε να έχει ήλιο. Οι τιμές θα πέσουν, όπως στις Α/Γ.
Καμιά πολιτική υπόδειξη στη Ντίνα. Παράγει (ιδιομόρφως) απόψεις. Δε γνωριστήκαμε χθες!
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:37 μμ
Ιανουάριος ‘09: Αντισημιτική βία στην Ελλάδα/January ‘09: Antisemitic violence in Greece « Abravanel
[…] Αυτό αφορά είτε πιθανούς ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, είτε υποψηφίους των Ο-Π που πιστεύουν οτι η ζωή των εβραίων στην Ελλάδα […]
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 7:57 μμ
Πάνος
Abravanel,
μάλλον τον αδικείς το Νικόλα…
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:21 μμ
Abravanel
Του έκανα πάσα με εξαιρετικά θετικότατες προθέσεις και φρόντισες εσύ να εξηγήσεις καλύτερα – η απάντηση, ειδικά από έναν σαλονικιό υποψήφιο, είναι προβληματική. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά δεν είμαι περισσότερο σκληρός από πολλούς σχολιαστές στην συνέντευξη της Μ.Βασιλάκου εδώ. Αντίθετα περιμένω από αυτούς οτι θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία για το τι συμβαίνει στο ίδιο τους το σπίτι, (σε μερικές περιπτώσεις κυριολεκτώ).
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 8:48 μμ
Πάνος
Το λέω γιατί τον γνωρίζω – όχι με βάση την απάντησή του… Αλλά καλύτερα να τα πει ο ίδιος 😉
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:12 μμ
Παπούλης
Αμπραβανελ
φτάνει ρε φίλε με αυτή τη καραμέλα
Ως Εβραίος , εσύ και κάθε ομόφυλος έχετε τη πλήρη υποστήριξη όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων στην Ελλάδα. Αντίθετα το ΚΡΑΤΟΣ του Ισραήλ , η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας , ο συστηματικός δια της βίας εποικιστής και κατακτητής δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο επειδή έτσι γουστάρουν οι αφεντάδες. Για τα δικαιώματά ΣΟΥ/ΣΑΣ είμαι έτοιμος και εγώ να φωνάξω , τη καραμέλα όμως δε τη μασάω .
Εξηγούμαι ότι εμπλέκομαι σε μια συζήτηση που με αφορά στο μέτρο που :
α) Ο Ν.Τακόλας παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον προφίλ και χρήσιμες για όλους θέσεις.
β) προτιμώ ως «αριστερός» να καταπιώ εγώ ( και να εμμέσσω ) τους χαρακτηρισμούς που πιθανόν να ακολουθήσουν περί αντισημητισμού , παρά ο συμπαθέστατος εδώ υποψήφιος των ΟΠ στον οποίο θα σύστηνα να μην εμπλακεί.
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:06 μμ
Abravanel
Λοιπόν υπάρχουν 12.000 κλεμμένες εβραϊκές οικίες στην Θεσσαλονίκη και 3000 εβραϊκές επιχειρήσεις, λεηλατημένες εβραϊκές ταφόπλακες στους Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Αγίας Σοφίας και Αγ.Γεωργίου. Στο ΑΠΘ, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ιδιοκτησία της ΙΚΘ, μπορείς να δεις ταφόπλακες στο πάρκο με τον μετεωρολογικό σταθμό ενώ υπάρχουν σήμερα τα οστά χιλιάδων εβραίων κάτω που συνιστά βαθύτατη ιεροσυλία. Οι αρχές της πόλης, Αριστερά και Δεξιά, έχουν διαχρονικά σταθεί ενάντια σε κάθε ενθύμηση οτι δεκάδες χιλιάδες εβραίοι πέθαναν στην Αλεξάνδρεια, στο Λιανοκλάδι και τελικά στο Αουσβιτς (πχ το 1992 αρνήθηκαν την άδεια για να φυτέψει η ΙΚΘ με δικά της έξοδα 55.000 δένδρα στα Βασιλικά και να το ονομάσει Δάσος Εβραίων Μαρτύρων – ο Πάνος αν θέλει ας πει ποιοι έφτιαξαν το μνημείο το ’97 γιατί θεσσαλονικείς δεν ήταν). Το ΚΚΕ έχει αρνηθεί να ονομάσει το Εργατικό Κέντρο Α.Μπεναρόγια ενώ οι άνθρωποι που έκαναν αυτόν και τον Γιονά τους πρώτους πολιτικούς εξόριστους έχουν δική τους οδό στην πόλη. Ο Σύριζα δεν έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις τελετές μνήμης του Ολοκαυτώματος μόνο φέτος αλλά και άλλα χρόνια.
Ποια είναι «η πλήρη υποστήριξη όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων στην Ελλάδα»; Αέρας ήταν και αέρας είναι αυτά τα λόγια – το είδα και φέτος μην ανησυχείς αφέντη.
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:25 μμ
σχολιαστης
Δεν είναι άσχημη ιδέα να υποστηρίζουμε και αυτούς που υποφέρουν ΤΩΡΑ. Να δω ποιος θα φυτέψει δέντρα για τα εκατοντάδες παιδάκια που ένας πανίσχυρος στρατός κατοχής σκότωσε (άνανδρα και πέρα απο κάθε λογική) εν ψυχρώ στη Γάζα.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:01 πμ
ArisMUC
Τι σχέση έχει με την κουβέντα μας αυτό, γ#$%ώ τα αντισημιτικά μυαλά σας;
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:41 πμ
σχολιαστης
Tι σχέση έχει με την κουβέντα μας; Ρώτα τον Αbravanel που το αναφέρει στο ποστ που μας παρέπεμψε λίγο πιο πάνω.
sissa καλημέρα. Ας φροντίσουμε να μην την πληρώσει το ποστ του Ν.Τ. 😉
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 9:41 πμ
n.takolas
@Abravanel
οι Ο-Π επισήμως δεν έχουν διατυπώσει ακόμα άποψη για το «Εβραϊκό» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εύκολα θεωρώ, προκύπτει και η στάση τους, απλές συνεπαγωγές είναι.
Στις παλιές ιστορίες, προφανώς, οι Ο-Π θα είναι με κάθε δίκαιη λύση. Είτε αφορούν το μεγάλο Μπεναρόγια, ονοματοδοσίες, ακόμα και περιουσίες. Είναι όλα αυτά πράξη δικαίου. Για τους πρόσφατους βανδαλισμούς μνημείων, τάφων κλπ είπα ότι οι Ο-Π (θεωρώ – όσο κι αν επιμένεις – και όλη η Ελλάδα, πλην ακροδεξιών, κάτι διαστρέφεται εδώ να το συζητήσουμε αργότερα), όντας μαχητικοί διεθνιστές και ειρηνιστές, όχι μόνο καταδικάζουν αλλά ανάφερα και κάτι μέτωπα ειρήνης, δεν είναι κούφιος λόγος αυτά, ήξερε ο Γρ. Λαμπράκης τι έκανε. Η Δημοκρατία μόνο αυτό τον τρόπο έχει. Πολιτική πειθώ και μέτωπα.
Η τρέχουσα πολιτική του Ισραήλ, ωστόσο, θα κρίνεται και από τους Ο-Π, με τα ίδια διεθνιστικά και ειρηνιστικά κριτήρια. Προσωπικά έχω σχολιάσει λιγάκι στο blog σου, σε ανύποπτο χρόνο, με ανάλογες (θεωρώ φιλικές) θέσεις. Σε καμία περίπτωση κακόβουλα, άλλωστε δε θα …..μπορούσα έχοντας τόσους Εβραίους φίλους και εδώ και έξω. Αυτή είναι η ….προβληματική μου απάντηση. Νομίζω με αδικείς.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 10:00 πμ
Πάνος
Νίκο,
όντως οι Ο-Π δεν έχουν ακόμα διατυπώσει επίσημα άποψη για το «Εβραϊκό» της Θεσσαλονίκης. Το έχουν κάνει όμως …σχεδόν επίσημα, μέσω της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», δηλ. της Νομαρχιακής παράταξης που υποστηρίζουν, πριν ένα χρόνο περίπου:
https://panosz.wordpress.com/2008/07/22/mayorsal/#comment-40853
Θυμάμαι ότι είχαμε συζητήσει με τον Τρεμόπουλο (τότε, μιλούσαμε 😉 ) αν την ανακοίνωση θα τη βγάλουμε ως Ο-Π ή ως «Οικ- Αλ» και προτιμήθηκε η δεύτερη λύση, λόγω της τοπικότητας του θέματος. Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει βγει ως δελτίο τύπου των Ο-Π.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 11:12 πμ
n.takolas
Θενξ Πάνος,
δεν το ήξερα το συγκεκριμένο, ως επίσημη διατύπωση. Στο χώρο των Ο-Π πάντως, αυτά είναι άποψη και αυτονόητο. Με (και μας) παρερμηνεύει, κάπως απαισιόδοξα ο Abravanel, νομίζω.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:01 μμ
Παπούλης
Αμπραβανελ
Το ξαναλέω για να το χωνέψεις :
Θα φωνάζω και θα επιχειρηματολογώ για κάθε παραβίαση δικαιωμάτων των εν Ελλάδι Εβραίων , αυτών που δυστυχώς απέμειναν μετά το Ολοκαύτωμα.
Οι περιουσίες «μοιράστηκαν» στους μαυραγορίτες και τους συνεργάτες των ναζήδων , το ΑΠΘ χτίστηκε επί κυβερνήσεων αστικών και εθνικιστικών.
Πότε ορέ η πόλη και η ελληνική πολιτεία είχε αριστερές εξουσίες για να αρνηθούν τις προτάσεις και τα έργα που αναφέρεις παραπάνω. Η τότε Αριστερά έκανε το καταδύναμη για να γλυτώσουν και μερικοί από τα θύματα , αυτό το γνωρίζεις ( το γνωρίζω και εγώ από προσωπικές μαρτυρίες και στο έχω ξαναγράψει )αλλά η τότε ηγεσία της κοινότητας το παρέκαμψε. Μη τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι. Τέλος όταν λέω αριστερά και προοδευτικότητα δεν συμπεριλαμβάνω «μαγαζάτορες» που σίγουρα έχουν τη φωλιά τους χεσμένη . Και επιτέλους αποφάσισε τι είναι αντισημιτισμός. Θεωρώ και εγώ άκομψη την αποχή από την εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα ( αυτό που καταλογίζεις στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ) αλλά αυτό δε καταχωρείται στην ίδια κατηγορία με τους Χρυσαυγίτες παρά μόνο στη πιό άγρια φαντασία. Αν πάλι αντισημιτισμός είναι να διαμαρτύρεσαι και να εξανίστασαι με τα έργα του Κράτους του ΙΣΡΑΗΛ στα κατεχόμενα εδώ και 6 δεκαετίες τότε εφέντιμ είμαι «αντισημίτης» κατά τη δική σου διαστρεβλωμένη εκδοχή.
Αρησμούκιε
Τράβα να γ..σεις παραπέρα.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:02 μμ
Παπούλης
Δεν θα επανέλθω στο παράπλευρο ζήτημα που δημιουργήθηκε και ζητώ συγγνώμη από το Ν.Τακόλα γιατί αυτό το ποστ του ανήκει δικαιωματικά.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:16 μμ
n.takolas
@Παπούλης
μάλλον δεν είναι τυχαίο, ότι συμπαθιόμαστε και ..ψευδωνυμικώς!
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:24 μμ
ArisMUC
Είναι αντισημιτισμός να μιλούμε για το μίσος ενάντια στις Ελληνίδες Εβραίες και να πετάγεται οποιαδήποτε αναφέροντας τα υποτιθέμενα «αίσχη» των Ισραηλινών Δυνάμεων Αυτοάμυνας στην Γάζα ή στην Ιουδαία και Σαμάρια.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:36 μμ
Παπούλης
Αρησμούκιε
βλέπω ότι οι υποτιθέμενες Ελληνίδες Εβραίες λατρεύουν τις καραμελίτσες… 😆
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:40 μμ
n.takolas
@Πάνο,
μάλλον ήρθε η ώρα να κλείσει το Post!
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:41 μμ
Παπούλης
Νικόλα καλή επιτυχία σε σένα και οι ΟΠ μέσα στη Βουλή… !
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:59 μμ
ArisMUC
Ας κλείσει το ποστ, την απάντησή μας την πήραμε, για τις εκδηλώσεις μίσους εναντίων των Ελληνίδων Εβραίων πταίνε οι δαιμονικές Ισραηλινές που κλέβουν τα όργανα των Αράβων της Παλαιστίνης. Το αίσθημα δικαίου του Λαού μας δεν το αντέχει, του Έλληνος ο τράχηλος (Εβραϊκό) ζυγό δεν υπομένει, κ.ά.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 4:10 μμ
ArisMUC
@Παπούλης
βλέπω ότι οι υποτιθέμενες Ελληνίδες Εβραίες λατρεύουν τις καραμελίτσες
«[…] αντισημιτικό δεν είναι λέξη πασπαρτού και δεν κολλάει παντού. Κολλάει μόνο σε ό,τι είναι πράγματι αντισημιτικό. Αν οι περιπτώσεις αυτές σας φαίνονται πολλές, τότε αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Ίσως πρέπει να αναρωτηθείτε μήπως απλούστατα υπάρχει πολύς αντισημιτισμός.»
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 5:12 μμ
Abravanel
Οι Ο/Π δεν μου έχουν δώσει κάποιο δικαίωμα να αμφισβητώ τις αγαθές προθέσεις τους αλλά οφείλω να ομολογήσω οτι είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός έχοντας «καεί» από τον Συνασπισμό. Ζητώ συγνώμη αν αποδειχτεί στο μέλλον οτι όντως σε αδίκησα αλλά μετά τον Πλεύρη και την άρνηση της Αριστεράς να συνταχθεί ενάντια στον νεοναζισμό (γιατί ο αντιρατσιστικός νόμος έγινε αποδεκτός και τον επικαλέσθηκε σε άλλες περιπτώσεις) πιστεύω οτι ξεκάθαρες απαντήσεις χρειάζονται.
Ελπίζω ειλικρινά να μπουν οι Ο-Π στην Βουλή και ελπίζω να αποδειχτώ ως απαισιόδοξος καταστροφολόγος. Scripta manent και θα δούμε τότε αν οι Ο-Π θα τιμήσουν τις αρχές τους ή θα τις θυσιάσουν όπως ο ΣυΡιζΑ.
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 6:17 μμ
n.takolas
@Abravanel,
Θάθελα κλείνοντας, να μείνουμε στη συμφωνία μας, ότι οι Ο-Π θα κάνουν το παν για αποκατάσταση (και) του Εβραϊκού παρελθόντος της πόλης μας. Η Πόλη Φαντασμάτων πρέπει κάποτε να «κατοικηθεί», με όνομα και γλώσσες, απ’ αυτούς που έζησαν, πόνεσαν και πρόκοψαν μέσα σ’ αυτή….
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 6:19 μμ
n.takolas
@Παπούλης, υποθέτω ότι κάτι κρατήσαμε απ’ το παλιό καλό ζυμάρι και μεις. Ευχ
28 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 6:21 μμ
σχολιαστης
Οπως μας έχει εξηγήσει ο κ. Τρεμόπουλος θα έλεγα …
29 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 1:08 μμ
Παπούλης
Αμπραβανέλ
Ελήφθη και είναι ενδιαφέρον , έχω την ίδια άποψη περί αυτού αλλά από μια ελαφρά διαφορετική οπτική γωνία. Σε ευχαριστώ και σου ζητώ από εδώ συγνώμη για αυτή μας την αντιπαράθεση εντός ενός ποστ που ασχολείται με το Ν.Τακόλα
Να είσαι καλά…
13 Μαρτίου, 2012 στις 11:56 πμ
ermioni
Συμφωνώ ότι τα φωτοβολταικα μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να γίνει σωστή χρήση τους.