Ας δούμε σε αντιπαραβολή τις θέσεις της Ελληνικής και της ΠΓΔΜικής πλευράς, όπως εκφράστηκαν στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας και τον Έλληνα πρέσβη στον ΟΗΕ:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/09/2009_299371
Σε κοίταζα μ' όλο το φως και το σκοτάδι που έχω
26 Σεπτεμβρίου, 2009 in Η πολιτική στην καλύβα | Tags: FYROM, ΠΓΔΜ
Ας δούμε σε αντιπαραβολή τις θέσεις της Ελληνικής και της ΠΓΔΜικής πλευράς, όπως εκφράστηκαν στον ΟΗΕ από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας και τον Έλληνα πρέσβη στον ΟΗΕ:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/09/2009_299371
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
17 Σχόλια
Comments feed for this article
26 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 12:28 μμ
Ο Αιρετικός
Εγώ το έχω ξαναπεί, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ εθνικιστής:
1. Η FYROM κατέχει ελάχιστο μέρος της γεωγραφικής περιοχής που λέγεται Μακεδονία.
2. Γεωγραφικά, το μεγαλύτερο μέρος της FYROM είναι παιονική γη.
3. Πολιτιστικά, η αρχαία Μακεδονία με την οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να συνδεθεί η FYROM μέσω άθλιων ΕΠΙΣΗΜΩΝ προπαγανδιστικών εκστρατειών αποτελεί κομμάτι του ελληνισμού και δεν έχει καμία σχέση με τον πληθυσμό της FYROM.
4. Λογικά, μια περιοχή παίρνει το όνομά της από το όνομα του μεγαλύτερου ποσοστού των εδαφών της κι όχι από το όνομα του μικρότερου.
5. Η χρήση του όρου «Μακεδονία» από το SNOF, τον Τίτο (στην οποία κάναμε για δεκαετίες τα στραβά μάτια) και, αργότερα, από το VMRO, έχει ξεκάθαρα αλυτρωτικό χαρακτήρα.
6. Η FYROM δεν εγκατέλειψε ποτέ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τον αλυτρωτισμό της.
Μπορεί μια σύνθετη ονομασία να προβάλλει ως η μόνη εφικτή λύση (που ΔΕΝ είναι εφικτή λύση, γιατί η FYROM δεν θέλει ούτε ν’ακούει για σύνθετη ονομασία και κωλυσιεργεί χαρακτηριστικά, ενώ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ μια άθλια, γελοία και νεοναζιστικών προδιαγραφών προπαγάνδα), αλλά πολύ αμφιβάλλω αν κι αυτή είναι κάτι που θα το δεχόταν εύκολα η άλλη πλευρά.
Προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα αυτή πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του ακραίου της εθνικισμού, ο οποίος είναι ΕΠΙΣΗΜΟΣ: δηλαδή παραπομπή της εισδοχής της στην Ε.Ε. στις καλένδες, απομόνωση κ.ο.κ. Ακούγεται σαν ωμός εκβιασμός; Είναι. Αλλά μόνον έτσι ίσως υπάρχει ελπίδα να απομακρυνθεί ο Γκρούεζας και η κλίκα του.
Και μη μου αρχίσει κανένας παπάρας τις γνωστές αηδίες περί «αυτοδιάθεσης», «αυτοπροσδιορισμού» και δε συμμαζεύεται. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σταματά εκεί που μετατρέπεται σε αλυτρωτισμό. Ούτε γεωγραφικά σωστός είναι ο όρος «Μακεδονία» ούτε προάγει τις καλές σχέσεις, γιατί περικλείει εδώ και πολλές δεκαετίες ένα αλυτρωτικό στοιχείο που ΠΟΤΕ δεν θα πάψει να υπάρχει.
26 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 4:17 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σταματά εκεί που μετατρέπεται σε αλυτρωτισμό. Ούτε γεωγραφικά σωστός είναι ο όρος “Μακεδονία” ούτε προάγει τις καλές σχέσεις, γιατί περικλείει εδώ και πολλές δεκαετίες ένα αλυτρωτικό στοιχείο που ΠΟΤΕ δεν θα πάψει να υπάρχει.»
Το παραπάνω είναι απόλυτα ορθό.
Το δικαίωμα στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό είναι σεβαστό αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές γίνεται όχημα αλυτρωτικών αξιώσεων. Και όταν γίνεται όχημα αλυτρωτικών αξιώσεων τότε παύει να είναι και σεβαστό.
27 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 3:14 πμ
Ο Αιρετικός
Ακριβώς. Κι αφού τα Σκόπια εμπαίζουν όχι μόνον εμάς, αλλά και τον ΟΗΕ, καιρός είναι να καταδείξουμε (πράγμα εύκολο) τη γελοιότητα της προπαγάνδας τους και τις εμμονές και τον παραλογισμό των υποστηρικτών τους (με πρώτο απ’όλους τον «αντιεθνικιστή» Marko Attila Hoare – κολλητάρι της Merkel τρομάρα του). Ήδη έχουν αρχίσει εκεί να αναπτύσσονται νεοναζιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να προάγουν την… καθαρότητα της «μακεδονικής φυλής». Όλα τα’χε η Μαριωρή, ο… Μακεδόνας (fake Makedon) με pedigree της έλειπε.
2 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:29 μμ
zeppos
[»Στην παρακάτω Αmερικανική τοποθεσία, γίνεται
«δημοσκόπηση» για το αν η Μακεδονία είναι Ελληνική ή όχι. Μπείτε,
ψηφίστε και διαδώστε το σε όσους ξέρετε!
http://www.topix.com/forum/world/macedonia/TAAAAFN23PMGMJ147
Είναι πολύ απλό. Ούτε όνομα πρέπει να βάλετε, ούτε
στοιχεία, ούτε τίποτε. Μόνο επιλέγετε το Yes και μετά βλέπετε το ως
τώρα αποτέλεσμα. Ειναι υποχρέωση δική μας.
GO!!!!»]
Μου ήλθε από Αυστραλία και είπα να σας το πω .. για να μην μου πείτε οτι δεν σας τό’πα!!!
2 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:42 μμ
Πάνος
Ε, όχι βρε ζέπο… η Μακεδονία είναι του εαυτού της, καθότι γεωγραφικός όρος και ανήκει σε όλους όσοι την κατοικούν – και σε τρία (3) κράτη! Τι θα πει ελληνική ή σκοπιανή; Ποιός μπορεί να απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα χωρίς να γίνει (εθνικιστικό) ρεζίλι; Άστο λοιπόν, δεν θα πάρουμε… 😉
2 Δεκεμβρίου, 2009 στις 5:51 μμ
zeppos
Άστο Πάνο.. Αστο να βγεί οτι ΔΕΝ είναι Ελληνική..
Είναι κάτι σαν .. τριε-θνής..
Ορέα..
Ε ρε Τρεμόπουλος που σας χρειάζεται!!!!
2 Δεκεμβρίου, 2009 στις 6:11 μμ
Πάνος
Ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει… Σωστός! 😉
2 Δεκεμβρίου, 2009 στις 9:16 μμ
Ενη Καπαζογλου
Zeppos
To ερωτηματολογιο created by Observer και ειναι απο τον Ιανουαριο 2009.
Τι εννοουν τον αγγλικο Ομπσερβερ η καποιο αλλο εντυπο στην Αυστραλια;
Και τα αποτελεσματα, ειναι επι 735.277 το 65% ελληνικη και το 34% οχι.
3 Δεκεμβρίου, 2009 στις 1:04 πμ
Dionysos
Πέφτει σε διεθνείς νομικούς και διπλωματικούς κύκλους, δηλ το προνόμιο των ΗΠΑ για διαίρει και βασίλευε, μια μηχανή περι αυτοπροσδιορισμού εθνικού, κάτι ανύπαρκτο . Αντίθετα υπάρχει ο αυτοπροσδιορισμός σε θρησκεία από την εποχή του 1948, διακήρυξη των δικαιωματων του ανθρώπου του ΟΗΕ απόλυτα σεβαστός. Οι ακροδεξιοί Σκοπιανοί εκμεταλλεύονται αυτή τη σύγχυση για να ξεζουμάνε οικονομικά τις οικονομικές δυνάμεις που πήγαν να τους αναστήσουν ελληνικές ,γερμανικές, ή πολυεθνικές. Μουρη πουλάνε και νταβατζηλίκι μην ξεσηκώνεστε και ούτε μια σωστή τουριστική επιχείρηση δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να στήσουν. Η ιστορία και η αρχαιολογία εχουν απευθυνθεί μέσα από τα πιό επίσημα χείλη και θα αναγκαστώ να βγάλω απόψε ανάρτηση περι αυτού γιατί δεν έχει στην Ελλάδα γίνει γνωστό όπως στην Ομογένεια……………7 εκατομ ευρώ όμως στοίχισε το 20 μέτρων τερατούργημα άγαλμα, παραγγελία στη Φλωρεντία που είναι έτοιμοι να στήσουν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι και κάτι μερτικά μέσα………:lol:
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 4:46 πμ
Γιάννης - 2
ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ
Επικοινωνία:
Nina Gatzoulis
President of the Committee of World Pan-Macedonian Associations
25 Rogers Street
Dover, NH 03820
USA
Email: ninagatz@comcast.net
Τηλ: 603-742-0466
Φαξ: 603- 617-2977
Σεπτέμβριος 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου ενημέρωσαν τις θέσεις τους για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων στον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου εν’ όψει της συμμετοχής του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο 2010.
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου ζήτησαν επιτακτικά να ανακοινώσει από το βήμα του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως Μακεδονική ταυτότητα μόνον την ταυτότητα του Ελληνισμού της Μακεδονίας και ότι δεν αποδέχεται καμία «εθνολογική Μακεδονική» ταυτότητα και «Μακεδονική» γλώσσα.
Ο κ. Πρωθυπουργός δεν αναφέρθη καν σ’ αυτό το φλέγον θέμα, ούτε στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, την επιθετικότητα της Τουρκίας, ούτε και στην συνεχιζόμενη βάναυση κατοχή της Κύπρου. Ιδιαίτερη έμφαση εδόθη από τον κ. Πρωθυπουργό στην αλλαγή του κλίματος, τα προβλήματα της επόμενης χιλιετίας και την παγκόσμια φτώχεια.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατήγγειλε από το βήμα την Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας του: http://www.inews.gr/24/anafora-ivanof-sto-thema-tis-onomasias.htm Πού ήταν ο κ. Πρωθυπουργός και ο κ. ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της πατρίδας; Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει να τον απασχολεί η φτώχεια στην Ελλάδα, η λειψυδρία στην Ελλάδα και μια δίκαιη διακυβέρνηση η οποία απαραιτήτως πρέπει να συμπεριλαμβάνει και δραστικές μειώσεις κόστους των ατόμων τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου προσηλωμένες στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα στην οποία η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν στα εθνικά και οικονομικά θέματα, παραμένουν ακλόνητες στην υποστήριξη του Ελληνισμού και δεν αποδέχονται ουδεμία υποχώρηση στα εθνικά θέματα.
Η Ελλάδα στο παρελθόν βρέθηκε σε απείρως χειρότερη οικονομική θέση από τη σημερινή, αλλά παρέμεινε ακλόνητη στην υπεράσπιση του ελληνικού εθνικού συμφέροντος. Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου αναμένουν από τον κ. Πρωθυπουργό το ίδιο να πράξει και τώρα. Ευελπιστούν ότι θα υπερασπίσει το ελληνικό εθνικό συμφέρον όπως αυτό εκφράζεται από τη θέληση του ελληνικού λαού και της ομογένειας. Ειδάλλως η ιστορία θα είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο αμείλικτος κριτής οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης η οποία δεν προστατεύει το εθνικό συμφέρον.
Σημείωση: Ο κ. Πρωθυπουργός ούτε καν απάντησε στο επίσημο αίτημα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ για κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Ακολουθεί η επιστολή των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου η οποία εστάλη στον κ. Πρωθυπουργό:
Σεπτέμβριος 2010
Προς Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Βασιλίσσης Σοφίας 5
Αθήνα
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Λυπούμεθα πάρα πολύ γιατί δεν λάβαμε θετική απάντηση στο αίτημα του Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Δρ. Αντώνιου Παπαδόπουλου για κατ’ ιδίαν συνάντηση το οποίο είχε σταλεί στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, αλλά και στο Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης.
Σας γράφουμε επ’ ευκαιρία της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα λάβει χώρα στο τέλος του μηνός και θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα ψηφίσματα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα από τη Συνέλευση ΣΑΕ ΗΠΑ στο Σικάγο το 2007, από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και πιο πρόσφατα από την ολομέλεια του Συνεδρίου της AHEPA στο Μόντρεαλ του Καναδά. Επιπλέον υπήρξε κοινό ψήφισμα μεταξύ Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και περίπου εκατό Μακεδονικών Οργανώσεων το οποίο δηλώνει: «…ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στο όνομα του κράτους των Σκοπίων.
ΖΗΤΟΥΝ από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του γεωγραφικού προσδιορισμού και να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση και τα ζητήματα του καθορισμού της ονομασίας του έθνους, της υπηκοότητας και της γλώσσας, ώστε να αποτραπεί η χρήση του όρου Μακεδονία».
Όπως καταλαβαίνετε η Ομογένεια είναι αδιάσπαστα ενωμένη με την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική την οποία εξασκείτε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Θεωρούμε οποιαδήποτε τελική συμφωνία με την ΠΓΔΜ η οποία θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά του εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη για το μέλλον του Ελληνισμού. Ο δε όρος Δημοκρατία «Μακεδονίας του Βαρδάρη» ενσαρκώνει την χειρότερη μορφή αλυτρωτισμού των Σκοπίων και μας παραπέμπει στην έννοια της διαιρημένης και σκλαβωμένης «Αιγιακής Μακεδονίας», είναι δε επιχειρηματολογία του 19ου αιώνος. Επιπλέον ο ποταμός Βαρδάρης (Αξιός) ενώνει και δεν διαχωρίζει τα Σκόπια και τη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας το οποίο διαπραγματεύεται την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του. Οι εχθροί μας ήδη μας κοροϊδεύουν πως η Ελλάδα είναι μια χώρα νότια της «Μακεδονίας».
Απαιτούμε κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας στον ΟΗΕ να ανακοινώσετε επίσημα ότι η Μακεδονική ταυτότητα είναι μια Ελληνική πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα από χιλιετίες.
Επίσης καμιά έννοια «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνικής «Μακεδονικής» ταυτότητας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Η Μακεδονική «εθνική» ταυτότητα, όπως ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε κύριε Πρωθυπουργέ, διεκδικεί οτιδήποτε Μακεδονικό, συμπεριλαμβάνοντας τα 25% της Ελλάδας. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ η οποία αλλαγή πρέπει να επικυρωθεί πρώτα από το συνταγματικό δικαστήριο της ΠΓΔΜ, να γίνει δεκτή από δημοψήφισμα των κατοίκων της ΠΓΔΜ και να επικυρωθεί επίσημα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως η μια και μοναδική ονομασία της χώρας αυτής.
Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πέραν μιας και μοναδικής ονομασίας για την ΠΓΔΜ αποτελεί παραβίαση της ενδιαμέσου συμφωνίας.
Κύριε Πρόεδρε,
Σκεφτείτε το πολύ πριν υπογράψετε την παράδοση της Μακεδονικής ταυτότητας σε ένα Σλαβοαλβανικό κράτος είκοσι ετών.
Με εκτίμηση,
Πρόεδρος Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου-Νίνα Γκατζούλη
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ-Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας-Δημήτρης Μηνάς, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά-Χαράλαμπος Μουτουσίδης, Πρόεδρος
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης-Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου, Πρόεδρος
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής-Αμύντας Παπαθανασίου, Πρόεδρος
Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου-Πάνος Δ. Σπηλιάκος, Πρόεδρος
Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών-Δημήτρης Μποζιρικίδης, Πρόεδρος
ΥΓ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την ενέργεια του «Ευρωπαίου Ελληνόφωνα κεντροαριστερού δικηγόρου» που εσείς προσωπικά διορίσατε ως Πρόεδρο της ΔΕΘ ο οποίος κατέβασε από την είσοδο της ΔΕΘ, τις σημαίες της Θεσσαλονίκης, επειδή είχαν επάνω τους ως απεικόνιση, την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Θεσσαλονίκη και όχι η Σολούν, ούτε η Σαλονίκη, ούτε η Σαλόνικα έδωσε το όνομά της στη νύφη του Θερμαϊκού. Σας παρακαλούμε να επιληφθείτε αμέσως του θέματος το οποίο διέσυρε διεθνώς τη φήμη της συμπρωτεύουσας και πρώην συμβασιλεύουσας και να επιβάλετε αυστηρότατες κυρώσεις στους υπευθύνους. Να απαιτήσετε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνισμό για αυτή του την πράξη και να αποκατασταθούν άμεσα τα σύμβολα του Μακεδονικού ελληνισμού.
Κοινοποίηση προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα
Μέλη της Βουλής
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 8:20 πμ
Πάνος
Γιάννη,
προφανώς ο ΓΑΠ δε δέχτηκε να συναντήσει τις «παμμακεδονικές ενώσεις» εξαιτίας των θέσεών τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Οι οποίες, απαιτώντας τη μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από την Ελλάδα είναι το ακριβές ανάλογο του σκοπιανού εθνικισμού.
Αλλά, δικαίωμα στο «Μακεδονία» έχουν όλοι. Δικαίωμα στη μονοπώληση του ονόματος (όπως κάνουν τα Σκόπια και όπως θέλουν να κάνουν οι «ενώσεις» των ομογενών), δεν έχει κανένας.
Συνεπώς, μπορείς να μεταφέρεις στην κ. Νίνα Γκατζούλη ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα η καλύβα υποστηρίζει σθεναρά το ΓΑΠ – και την επίσημη ελληνική θέση όπως διαμορφώθηκε με σαφήνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση: ναι στη σύνθετη ονομασία με το «Μακεδονία» μέσα, η ονομασία αυτή να είναι για όλες τις χρήσεις κλπ. 😉
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 8:23 πμ
Πάνος
Κοίτα σύμπτωση: το ποστ έχει ανέβει ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου 2009!
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 3:19 μμ
Γιάννης - 2
Πάνο,
Γνωρίζω τη θέση σου στο θέμα, καθαρή όπως πάντα, και τη σέβομαι.
Επειδή όμως γνωρίζω επίσης ότι δέχεσαι και την αντίθετη άποψη, έφερα εδώ την ανακοίνωση της Παμμακεδονικής.
Εγώ, παρά την Μεσσηνιακή μου καταγωγή, συμμετέχω ενεργά στον μοναχικό πολλές φορές αγώνα της Παμμακεδονικής. Δεν συμφωνώ με το σχέδιο της σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει και τον όρο Μακεδονία, εκτός της περιπτώσεως που ό όρος Μακεδονία θα συμπεριληφθεί στο όνομα της πΓΔΜ ως μία λέξη (π.χ. Σλαβομακεδονία ή Novamacedonia).
Όμως, δεν είναι μόνον το όνομα που είναι πρόβλημα. Είναι και η εθνότητα και η γλώσσα, που οι Σκοπιανοί μονοπωλούν, υποστηρίζοντας ότι είναι «ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ».
Οι Σκοπιανοί, δεν υποστηρίζουν ότι θέλουν το όνομα επειδή μένουν σε μέρος της Μακεδονίας, ΑΛΛΑ γιατί είναι οι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων (του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, συμπεριλαμβανομένων). ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Γιατί τότε θα θέλουν και την υπόλοιπη Μακεδονία στο μέλλον. Και να μην πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι πιά…αστείο, γιατί λίγο-λίγο καθιερώνεται……
Η ανωτέρω θέση στο ζήτημα, δηλαδή ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους Μακεδόνες, δεν υποστηρίζεται μόνον από την Παμμακεδονική, αλλά από όλες τις μεγάλες οργανώσεις αποδήμων (είδε και το κατωτέρω απόσπασμα).
Περιμένουμε δε και τον Σαμαρά, να επανέλθει σε αυτή τη θέση.
«…….. θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα ψηφίσματα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ έχουν υιοθετηθεί ομόφωνα από τη Συνέλευση ΣΑΕ ΗΠΑ στο Σικάγο το 2007, από το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και πιο πρόσφατα από την ολομέλεια του Συνεδρίου της AHEPA στο Μόντρεαλ του Καναδά. Επιπλέον υπήρξε κοινό ψήφισμα μεταξύ Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και περίπου εκατό Μακεδονικών Οργανώσεων το οποίο δηλώνει: «…ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στο όνομα του κράτους των Σκοπίων.
ΖΗΤΟΥΝ από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του γεωγραφικού προσδιορισμού και να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση και τα ζητήματα του καθορισμού της ονομασίας του έθνους, της υπηκοότητας και της γλώσσας, ώστε να αποτραπεί η χρήση του όρου Μακεδονία».
ΥΓ/ Χθές βράδυ που έψαχνα γιά σχετικό ποστ, να παρουσιάσω την ανακοίνωση της Παμμακεδονικής, είδα την ημερομηνία αυτού του ποστ και τότε η επιλογή έγινε εύκολη!
26 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:51 μμ
Πάνος
Γιάννη,
θεωρώ ότι για την εθνότητα (που τον αφορά) κάθε πικραμένος εθνικιστής μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει: δεν έχει την παραμικρή σημασία. ΚΙ εμείς οι νεοέλληνες δε λέμε (στην εκπαίδευση και στους λόγους των βλαχοδημάρχων) τις κουλαμάρες περί τρισχιλιετούς αδιάπαστης ιστορικής συνέχειας του ελληνικού έθνους;Όποιος θέλει το πιστεύει – δεν έχει την παραμικρή πολιτική σημασία πλέον.
Για τη γλώσσα είναι διαφορετικά. Το ελληνικό κράτος την αναγνώρισε επίσημα (εκδίδοντας το περίφημο ΑΜΠΕΣΕΝΤΑΡ – αλφαβητάριο) στα 1925. Δε μπορεί να κάνει το κορόιδο σήμερα! Γενικά, τα δικαιώματα των μειονοτήτων (και της γλώσσας) προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εγώ είμαι διατεθειμένος να πάω ακόμα παραπέρα κι απ’ αυτό. Και γιατί το θεωρώ αυτονόητο – και γιατί αυτό συμφέρει τις ελληνικές μειονότητες ανά τον κόσμο.
Γιατί αν ο ελληνικός μύθος είναι ακόμα ζωντανός (όπως ήταν σε ολόκληρο το 19ο και τον 20ο αιώνα) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κι αν έχει πεθάνει, δεν υπάρχει κανένα πολιτικό νόημα: οι άλλοι θα σε πάρουν φαλάγγι, έτσι κι αλλιώς.
11 Οκτωβρίου, 2010 στις 8:47 μμ
Γιάννης - 2
Εδώ, μιά προσπάθεια Ελλήνων της Διασποράς γιά την Μακεδονία
http://www.macedoniaontheweb.eu/el/petition-gr
http://www.macedoniaontheweb.eu/el/announcements
11 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 4:47 μμ
Γιάννης - 2
Η κωμωδία του εορτασμού των 20-χρονων της πΓΔΜ με τα μάτια ενός Κροάτη:
11 Σεπτεμβρίου, 2011 στις 4:48 μμ
Γιάννης - 2
Τώρα με το κείμενο!
Circus under Alexander’s horse
Photo: Ognen Teofilovski /
Release Date:
09.09.2011 11:00
Author: Bojan Stilin
With a pompous mass-gathering in the manner of socialist parades, which included the parade of children dressed in stylized antique robes beneath the unfinished twenty-six feet high ‘triumphal gate,’ and culminated in the release of the use of fountains under the monument of Alexander the Great and the concert by popular local musicians, Macedonia celebrated its twentieth birthday. Or, more precisely – celebrated by the party leadership of the ruling VMRO-DPMNE and their sympathizers.
Macedonia is the only former republic of Yugoslavia that has left the federation peacefully, after a referendum held on 8th September 1991. when nearly three-quarters of its population voted for its independence. Albanians boycotted the referendum, and gained status of constituent nations by fight in the armed conflict of 2001, finalized by the Ohrid agreement, which guarantees them representation in government bodies proportional to their representation in the census (22 percent).
However, a far greater problem for Macedonia from the tension between the two constituent peoples is the fact that, twenty years after its independence, the United Nations has not recognized under its constitutional name, even though more than half of their members do so. The reason is, of course, the dispute with Greece, which blocks the admission of Macedonia in international institutions, arguing that the name ‘Macedonia’ reflects claims on a northern Greek province of the same name, but also to the historical heritage of ancient Macedonia.
And after years of socialist leaders in the Macedonian dispute resorted to tactics and made concessions, when the ruling younger set, led by Nikola Gruevski, which govern the country since 2006. the film broke. They took to provoke the Greeks wherever they arrive by ornamenting the feathers of the ancient legacy of the megalomaniac project «Skopje 2014”, which would make the capital of Macedonia the new Acropolis, while used in a patriotic and tourism purposes. So, the vision of a world famous Japanese architect Kenzo Tange, who planned Skopje after the earthquake in 1963, became a staging ground for quasi-ancient experiments on the principle of ‘where there is free place, building or monument ought to be erected.»
And yesterday’s celebration of the 20th Macedonia’s birthday was the climax of this project – kitschy megalomaniac circus as we have seen since the golden days wildest post-Soviet dictator like Kazakhstan Nursultan Nazarbayev and the late Turkmenbašija.
From Tuđmanesque parade and folk-pop-rock revelry
The start was, in that sense, relatively modest – defile of the Macedonian police and military increased by honorary flyover by aviation units composed of three MIG recalled only the parades at Jarun by Franjo Tuđman. Then under the newly built Porte Macedonia trained child ‘units’ walked, dressed in a stylish antique uniforms, and if someone would accidentally much objected to the abuse of children for political purposes, they were quickly dismissed by Aleksandrian phalanx of adult warriors.
After a half-hour theatrics prepared specially for the occasion, in which briefly the history of Macedonia was recounted (ancient times in the play is shown as a dream), President Đorđi Ivanov crossed the bridge over the Vardar and passed the Declaration of Independence in the lobby of the newly opened ‘Museum of the Macedonian struggle for Independence’. Here is the speech of all-national reconciliation and the country’s European path, failing to mention that at the celebration of 20th birthday of Macedonia there was nobody present from any opposition politician and statesman of any foreign country (government justified itself by explaining that they have not called leaders of foreign countries so that they could not have a problem with Greece).
The entire entourage then returned to the other side of the river Vardar, where they enthusiastically accompanied second climax of the evening – putting into use the fountains under 22-meter high monument of Alexander the Great with lighting that changes color, accompanied chanson performed by the Macedonian Kylie Minogue, Carolina Gočeva, which was lifted up with a crane and wore a long gown of 350 meters. About as that was the dimension of the ancient Macedonian flag with the Vergina Star, that flew all the time in the audience. To whom even that still was not enough, he could enjoy a 45-minute speech, Prime Minister Gruevski, whose Chavezesque talk about Macedonia yesterday, today and tomorrow, fortified by quotations of Alexander the Great (?) was followed by the people with the occasional screams of support (especially when they promised that Macedonia will never change name), but mostly in silence so reminiscent of a graveyard that one could hear the rustling of water spouting lions in Alexander’s fountain.
The ruling minions then transferred to the stage where the next three hours standing up (?) escorted the concert «Best of Macedonia», organized by government Agency for youth and sport, which before the 20th birthday of Macedonia organized a selection of the best Macedonian songs of all time. Among the regionally popular stars such as Vlatko Stefanovski and Kaliopi passed the performers of the like of Sonja Tarculovska, wife of Johan Tarčulovski, the only Macedonian convicted of war crimes in The Hague with the song ‘traitors and heroes’. The highlight of ‘entertainment program’ was the performance of certain Tatiana with a song «Ace, Ace, aj što si ubav” [“Ace, Ace, oh how pretty you are”] , with coquettish winking towards Alexander the Great on horseback.
If you were lost in this surreal circus, you can only imagine how it is to Macedonians. Because we in Croatia, however, only every couple of years we have the fun to discover that we are Iranians, old Balkaners or whatever, and in Macedonia, when they already can not change anything regarding the name dispute with Greece, apparently it is quite normal that the premier’s office is devising such folly and surfing Wikipedia looking for occasional quotations of Alexander the Great for a speech. Well, here’s one they forgot: «I do not fear the army of lions led by a sheep, I’m afraid of the army of sheeple led by – a lion.”