Τελευταια σχολια
Πάνος στη Το νησί της Καλυψώς | |
Πάνος στη Παπαλάμπραινα | |
Απόστολος Χριστόπουλ… στη Παπαλάμπραινα | |
Άδεια για γεμάτα στο… στη Το σκυλάδικο, παλιά αριστερή… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσ… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη Θοδωρής Τσιμπίδης: στις ελληνι… | |
Πάνος στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Πάνος στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Δημήτρης Γρηγοριάδης στη Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τό… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΝΔΣΟΚ κλπ (18) | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
papoylis στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις γι… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… | |
Αφώτιστος Φιλέλλην στη ΣΔΙΤ… Τι είναι πάλι τούτο… |
Προσφατη παραγωγη
- Το νησί της Καλυψώς – Έκθεση γλυπτικής
- Το νησί της Καλυψώς
- Σημειώσεις: Διαδικτυακή παρουσίαση
- Σφηνάκια
- 4 λεπτά για τις «Σημειώσεις για τον Εμφύλιο»
- Σημειώσεις για τον Εμφύλιο, Τόμος Α
- 25 «μουσικές» αναρτήσεις στο Academia.edu
- Οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις μου στο Academia.edu
- Academia.edu
- ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021
- Ρεμπέτικο και αυτοκτονία
- Στιχηρά Ιδιόμελα
- Οι τελευταίες αστακομακαρονάδες (2006-2009)
- Ο παπάς
- Αυτοί που μιλούσαν με το Θεό
Τα πλεον δημοφιλη
- Μάνη
- Θυμώι μάχεσθαι χαλεπόν΄ ό γαρ άν θέληι, ψυχής ωνείται
- Γιατί με σκοτώνεις, σύντροφε;
- Θα ανακηρυχθούν οι κυνηγετικοί σύλλογοι Οικολογικές οργανώσεις;
- Ο καιρός των Τσιγγάνων (να μάθουν ιστορία)
- Ο Τζίμης Πανούσης για τους Οικολόγους
- Χύμα ερωτήσεις για την εκπαίδευση
- Ο Ποντιακός Εμφύλιος
- Η Παλαιστίνη είναι υπό κατοχή
- «τραβήξτε στο Γέροντά σας και πείτε του να αγοράσει μεγάλες ποσότητες λάδι και αλεύρι γιατί σε 3 μήνες από τώρα θα έχουμε πόλεμο στην Ελλάδα κι ο κόσμος θα πεινάσει»
Kατηγορίες
Αρχείο
Δημοσιεύσεις που μου αρέσουν
Καλύβα International
Προστεθείτε στους 527 εγγεγραμμένους.
Blog Stats
- 9.559.613 hits
22 Σχόλια
Comments feed for this article
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:37 πμ
Πάνος
Γιατί οι Αγιορείτες ζήτησαν να τεθούν υπό την προστασία του Χίτλερ
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/530-agioreites-katohh-emfylios-2.html
Περισσότερες λεπτομέρειες (και για τον έντονο διχασμό μεταξύ των Ελληνικών και των Σλάβικων μοναστηριών) εδώ: http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/523908.html
Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τον Χίτλερ θα το βρείτε εδώ, μαζί με ένα εκτενές «απολογητικό» υπόμνημα:
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/524153.html
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:39 πμ
Πάνος
Το Άγιον Όρος και το ΕΑΜ
(αντιγραφή)
Η πρώτη επαφή του ΕΑΜ με το Άγιο Όρος έγινε 3/3/1944. Η Περιφερειακή Επιτροπή (ΕΟ) του ΕΑΜ Χαλκιδικής, έστειλε στις Μονές διακήρυξη, που εξέθετε τους σκοπούς του ΕΑΜ και ζητούσε οικονομική ενίσχυση. Η διακήρυξη καταλήγει ως εξής:
Αποτεινόμεθα λοιπόν και εις Υμάς Άγιοι Πατέρες, πιστεύοντες απολύτως ότι είσθε οι συνεχισταί των ηρωικών παραδόσεων του κλήρου… (αναφέρει την λύπη για την αργοπορία της επικοινωνίας).
…Είμεθα βέβαιοι ότι δικαιώνοντες τον αγώνα μας θέλετε ενισχύσει τούτον προσφέροντες ότι η εθνική σας ψυχή εγκρίνει εις τρόφιμα, επένδθσιν και υπόδυσιν… (λέει ότι θα πάνε αντιπρόσωποι του ΕΑΜ και να τους εμπιστευθούν).
Είμεθα πεπεισμένοι ότι η Ιστορία του μέλλοντος θα αφιερώση χρυσάς σελίδας δια την συμμετοχήν σας εις τον σημερινόν αγώνα.
Όλα για την Πίστην, πατρίδα και Ελευθερίαν.
Ζήτω η Ορθοδοξία.
Ζήτω το Έθνος.
Ζήτω το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ
Η Περιφερειακή Επιτροπή ΕΑΜ Χαλκιδικής.»
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/556-agioreites-katohh-emfylios-14.html
*
Από τον ίδιο σύνδεσμο:
Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ εντυπωσιάστηκαν πολύ από την στάση των Αγιορειτών, και μετά το τέλος του εράνου έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές, και τις υπόγραφαν ο καπετάν Βούρος (Θ. Τσελέντης) για τον ΕΛΑΣ Χαλκιδικής και ο Βάσος (Β. Μαυρίδης) για την ΠΕ ΕΑΜ.
Τα προιόντα του εράνου παραδόθηκαν στην ΕΤΑ για την ενίσχυση του IV τάγματος του 31 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, και το σύνταγμα μόλις πήρε τα εφόδια που συγκέντρωσε με στέρηση το Άγιο Όρος στις 14/12/1944 διέταξε να επιταχθούν τα πλεονάζοντα ζώα των Μονών μέχρι 20/12/1944 μετά από σήμα του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ με ημερομηνία 2/12/1944 και με υπογραφή Στ. Σαράφης – Βελουχιώτης.
(…)
Προοδευτικά οι εισφορές μειώθηκαν και τότε άρχισαν τα ΕΑΜικά έγγραφα, τα παράπονα και οι απειλές. Ο Κλεάνθης έγραψε «εις τον τελευταίον έρανον του ΕΑΜ ένιαι Ι. Μοναί εισέφεραν απροθύμως και πενιχρώς… Η Οργάνωσις είναι υποχρεωμένη να μη δεχθή τα ποσά ταύτα ως περιφρονητικά» και υποχρεώθηκαν φυσικά οι Μονές να «εισφέρουν συμπληρωματικώς».
Η ΕΠ και η ΕΤΑ σε πρώτη φάση άρχισαν να ελέγχουν το κόστος του ΔΕΣ στο Άγιο Όρος και μετά κατασχέσαν τις αποθήκες του ΔΕΣ, παρά τις διαμαρτυρίες της ΙΚ και αίτημα επιστροφή των τροφίμων, το ΕΑΜ έκανε ένα «πρωτόκολλο δανεισμού» και απέστειλε μικρή ποσότητα σιταριού και άδεια σακιά του ΔΕΣ.
*
(Από τον ίδιο σύνδεσμο)
Εκεί όμως που το ΕΑΜ έκανε πραγματικά επέμβαση ήταν στο Κελλιώτικο ζήτημα, πήρε το μέρος των εξαρτηματικών μοναχών, που επιδίωκαν την κατάργηση του Καταστατικού Χάρτη και την αντικατάστασή του από δικαιότερο.
Οι εξαρτηματικοί μοναχοί φυσιολογικά στράφηκαν προς το ΕΑΜ και συνεργάστηκαν μαζί του (με δεδομένο ότι οι εξαρτηματικοί ήταν η πλειοψηφία του ΑΟ).
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ απέβλεπαν σε μια μεγάλη αναταραχή μεταξύ Μονών και εξαρτημάτων, με σκοπό να επέμβει υπέρ των δευτέρων σαν ειρηνοποιός, και φυσικά από αυτή την επέμβαση θα μπορούσε να ελέγξει το ΑΟ, απώτερος στόχος ήταν προπαγανδιστικός προς το εξωτερικό, δια μέσου των ξενόφωνων Μονών (Σλαβικών) πράγμα που φυσικά δεν συνέφερε την Ελλάδα και τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Υπήρξε λοιπόν συνεργασία εξαρτηματικών και ΕΑΜ, οι καλόγεροι των κελλιών δεν μπορούσαν φυσικά να αντιληφθούν τι παιχνίδι παιζόταν και που οδηγούσε η χρησιμοποίηση τους.
Η Ιερά Κοινότητα πιο υπεύθυνα και με βάση την εμπειρία της από την Γερμανική κατοχή και τον Βουλγαρικό κίνδυνο που αντιμετώπισε, έδειξε μια αφοπλιστική προθυμία για συνεργασία με το ΕΑΜ και παράλληλα κωλυσιεργούσε με την ελπίδα να επικρατήσουν ψυχραιμότερες δυνάμεις. Σύντομα όμως η κακή συμπεριφορά του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στο Άγιο Όρος αντικατέστησε τον πρώτο ενθουσιασμό των εξαρτηματικών οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την στάση του ΕΑΜ και απομακρύνθηκαν.
Βασικός συντονιστής για τους κελλιώτες ήταν ο παπά Στέφανος γέροντας του Χιλιανδαρινού Κελιού του «Αποστόλου Θωμά» (Σέρβικο), ο οποίος υπό την κάλυψη του ΕΑΜ ζήτησε την αντικατάσταση του Καταστατικού Χάρτη. Στην κίνηση πρωτοστατούσαν τα Κελλιά της περιοχής Καρυών, Προβάτας και Βατοπεδίου.
Ο «ΚΑΠΕΤΑΝ» ΣΤΡΑΤΟΣ
Δεν ήταν μόνο τα Κελλιά που απευθύνθηκαν στην αρχή στο ΕΑΜ αλλά και κάποιοι νέοι μοναχοί των ιδιορρύθμων μονών όπως ΙΜ Βατοπεδίου που αδικούντο από τους Προϊσταμένους τους. Ο καπετάν Στράτος στις 26/9/1944 πήγε στο Βατοπέδι και διόρισε 6μελή επιτροπή από έμπιστους στο ΕΑΜ μοναχούς. Στην συνέχεια ο καπετάν Στράτος πήγε στην ΙΜ Ιβήρων και κατέλυσε την μοναστηριακή αρχή και διόρισε δική του επιτροπή, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και στην Ι. Μ. Φιλοθέου αλλά εκεί δεν κατάφερε κάτι και έφυγε με την υπόδειξη ότι οι μοναχοί πρέπει να συμμορφωθούν με τις «λαοκρατικές» αρχές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ ο Ν. Αμπελάς διαβεβαίωνε την ΙΚ ότι δεν θα αλλοιωθεί το καθεστώς του ΑΟ και ότι οι ενέργειες του καπετάν Στράτου ήταν «προκαταρκτικές» και όχι «τελεσίδικες» και ότι καθήκον του ΕΑΜ ήταν να αποδοθεί δίκαιο.
Ν ΑΜΠΕΛΑΣ
Ο Ν. Αμπελάς επανήλθε βέβαια και άκουσον τι είπε ότι ο τρόπος εκλογής των Μονών είχε ολιγαρχικό χαρακτήρα και ήταν αντίθετο με τις αρχές του ΕΑΜ (ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ν. Αμπελάς ήθελε να αλλάξει την χιλιαετή ιστορία και ζωή του ΑΟ με την ΕΑΜική παντογνωσία του). Και ζήτησε την επανεκλογή όλων των Προϊσταμένων από όλα τα μέλη της αδελφότητας με την συμμετοχή και των Κελλιωτών, και οι Προϊστάμενοι να μην είναι ισόβιοι και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εξαρτημάτων στη διοίκηση (με δύο λόγια ήθελε την πλήρη αλλαγή των πάντων στο ανεξάρτητο και αυτοδιοικούμενο ΑΟ). Βλέπεις πόσο αξία είχαν τα λόγια των ΕΑΜικών. Αυτόν τον ίδιο δεν είδαμε πριν από λίγο να βεβαιώνει ότι: «δεν θα αλλοιωθεί το καθεστώς του ΑΟ «!
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Η Ιερά Κοινότητα δήλωσε ότι είναι αναρμόδια να αποφασίσει σε τόσο σοβαρά πράγματα και ότι θα συζητούσε στις 4/10/1944. Ζήτησε λοιπόν με έγγραφο αντιπροσώπους από όλες τις Μονές για την συνεδρίαση της 4/10/1944 τα θέματα που πρότεινε η ΕΠ ήταν
Α) Δημιουργία τοπικών επιτροπών ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στο ΑΟ
Β) Αναγνώριση ψήφου σ όλους τους μοναχούς για την ανάδειξη οργάνων αυτοδιοικήσεως.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν 60 αντιπρόσωποι των Μονών. Και έγινε στις εγκαταστάσεις της Αθωνιάδας Σχολής, προσκάλεσαν δε και τον Ν. Αμπελά που πήγε με τον καπετάν Στράτο και τον καπετάν Ηλία. Ο Ν. Αμπελάς ανέπτυξε τις θέσεις του ΕΑΜ και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του ΚΧ για να εναρμονιστεί με τις αρχές του ΕΑΜ πρότεινε δε
Α) Συγκρότηση 5μελών ή 7μελών επιτροπών ΕΑΜ στις Μονές και τα Εξαρτήματα
Β) Αναθεώρηση του τρόπου εκλογής Προϊσταμένων.
Γ) Συμμετοχή στην διοίκηση των εξαρτηματικών.
Ταυτόχρονα ο Ν Αμπελάς καθησύχασε τους αντιπροσώπους. ότι οι επιτροπές του ΕΑΜ δεν θα έχουν ανάμιξη στις Μονές. Είπε ότι λίγοι μοναχοί δεν μπορούν να επηρεάζουν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πνεύμα της εποχής! Και απείλησε ότι βιαστικές αποφάσεις θα δημιουργούσαν συνέπειες για την αλλοίωση του αγιορείτικου πολιτεύματος. Ανυποχώρητος σε όσα είπαν οι αντιπρόσωποι έλαβε μόνο υπ όψη προτάσεις για την αναλογία των αντιπροσώπων και αποχώρησε από την σύναξη. (την εξαλότητα αυτού του ανθρώπου απ ότι βλέπεις θα την ζήλευαν οι πρωταγωνιστές των ορεινών της Γαλλικής επανάστασης, θα δεις στην συνέχεια σε ποια επίπεδα κατάντησε η στάση του στο ΑΟ).
Οι αποφάσεις των αντιπροσώπων που πάρθηκαν ήταν :
Α) Να γίνουν 3μελείς επιτροπές ΕΑΜ στις Μονές
Β) Να διαλυθούν αυτές οι επιτροπές μόλις τελειώσει ο απελευθερωτικός αγώνας
Γ) Οι επιτροπές να σέβονται τις μοναστηριακές αρχές.
Δ) Να συνεχίσουν τα μέλη των επιτροπών να εκπληρώνουν τα μοναστηριακά τους καθήκοντα.
Ε) Για το θέμα των Προϊσταμένων ευχήθηκε να παραμείνει άθικτο το καθεστώς. (σε περίπτωση που δεν ήταν δυνατόν έβαλαν κάποιες προυποθέσεις)
Ζ) Για το τρίτο θέμα διαπίστωνε ότι ανατρέπονται άρδην τα μακραίωνα καθεστώτα του ΑΟ
Η) Αποφασίστηκε να σταλεί επιτροπή στην ΠΕ ΕΑΜ Χαλκιδικής να συζητήσουν την υπόθεση και όρισαν τους Γαβριήλ Διονυσιάτη, Πάυλο Καρακαλινό, Σεραφείμ ΑγιοΠαυλινό και Δοσίθεο Χιλιανδαρινό.
Ο Κελιώτες αντέδρασαν ανάλογα, δηλαδή συνεδρίασαν και όρισαν επιτροπή.
Η επιτροπή της ΙΚ συνάντησε στις 14/10/1944 στην Αρναία τους αρμοδίους του ΕΑΜ , γίνηκαν συναντήσεις και με τον Διοικητή της 11 Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, τον Διοικητή της ΕΠ καπετάν Λασάνη (Αθ Γκένιος) και τον Νομάρχη Χαλκιδικής Π Καρακούση. Από αυτές τις επαφές αποφασίστηκε ότι προς το παρόν το καθεστώς του ΑΟ παραμένει αμετάβλητο και ότι για κάθε σημαντικό θέμα θα απευθύνεται η ΙΚ στους καπετάν Λασάνη (Αθ. Γκένιος) και τον Διοικητή της 11 Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.
Έτσι εξουδετερώθηκε η εξαλωσύνη του Ν Αμπελά. Στις 18/10/1944 επισκέφτηκε την ΙΚ οι Βάσος, Στέφανος (Στ. Οικονόμου) και ο δικηγόρος Αθ Γεροχρήστος για να οργανώσουν επιτροπές ΕΑΜ στο ΑΟ και φυσικά για να κάνουν έρανο. Αυτοί στις συζητήσεις που είχαν διαβεβαίωσαν ότι η ΕΣΣΔ αναθεώρησε την στάση της στην Εκκλησία κλπ και ότι το ΕΑΜ «εμφορείται υπό ευσεβών διαθέσεων». Φυσικά όλα αυτά και άλλα ακόμη που είπαν ήτανε ψέματα και σκοπό είχαν την αλλαγή του ΚΧ στο ΑΟ . Στην συνέχεια φάνηκε η πρόθεσή τους διότι πρότειναν σύγκληση Συνδιάσκεψης με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλες τις τάξεις των μοναχών με βάσει το 5% επί των εκλεκτόρων, φυσικά ήταν ένας πιο μαλακός τρόπος κατάργησης του ΚΧ που αμέσως κατάλαβε η ΙΚ και καθώς ήταν αδύναμη να αντιδράσει ζήτησε ότι δεν θα θιγούν ζητήματα με καθεστωτική φύση και εσωτερική διοίκηση. Το ΕΑΜ τα δέχτηκε αμέσως
Στις 18/10/1944 η ΙΚ έστειλε στις Μονές το 145/133 έγγραφο με οδηγίες για συζήτηση της αλλαγής του ΚΧ και οργάνωσης βάσεων για το ΕΑΜ στο ΑΟ
Αναβρασμός και στους Κελλιώτες, δηλαδή το ΕΑΜ μετέτρεψε το ΑΟ από παράδεισο ησυχίας σε κόλαση αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων με τις διαρκείς επεμβάσεις των μαθητευομένων μάγων του. Αν διαβάσει κανείς τα πρακτικά των Συνδιασκέψεων (διότι γινόντουσαν αλλεπάλληλες τέτοιες μέχρι και τον Δεκέμβρη του 1944), λες και οι μοναχοί δεν είχαν πάει να προσευχηθούν αλλά να μετατραπούν σε φτηνιάρηδες πολιτικούς, θα εκπλαγεί κανείς πως μετέτρεψε το ΕΑΜ αδελφούς μοναχούς σε λύκους που σπαρασσόντουσαν προ των οφθαλμών των μειδιώντων ΕΑΜικών αντιπροσώπων. Αποφάσεις επί αποφάσεων εκδίδοντο διαρκώς, η χειρότερη εποχή για το ΑΟ, μήτε οι Τούρκοι μήτε οι Βούλγαροι μήτε κανείς δεν έκανε τόσο κακό στο ΑΟ όσο οι μήνες που διοίκησε το ΕΑΜ στο ΑΟ. Τέλος πάντων μετά από μια κόλαση ψηφίστηκε νέος Καταστατικός Χάρτης και πίστεψαν οι ανόητοι ότι έβαλαν ήδη την πυρίτιδα στα θεμέλια του ΑΟ. Κάτω από την έξαψη που δημιούργησε στους μοναχούς, η αλλοφροσύνη του ΕΑΜ στο ΑΟ, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να δουν τους κινδύνους που εγκυμονούσε η εφαρμογή του νέου ΚΧ για το ΑΟ.
Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ 1944
Από τον Ιανουάριο του 1945 ορισμένα βασικά στελέχη των εξαρτηματικών άρχισαν να παραιτούνται του συνασπισμού των Κελλιωτών. Οι περισσότερες Μονές φρόντισαν να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου ΚΧ. Το ΕΑΜ διαισθανόταν την τροπή των πολιτικών εξελίξεων και άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους. Έτσι τους πρώτους μήνες του 1945 δεν εφαρμοζόταν κανένας από τους δύο ΚΧ. Στις 6/2/1945 η ΕΠ του ΑΟ έστειλε έγγραφο να γίνουν εκλογές με βάση τον νέο ΚΧ του 1944. Σχεδόν όλες οι Μονές αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τον ΚΧ του 44. Συνδιάσκεψη έγινε 23 Απρίλιο του 1945 .
Σήμερα το Κελλιώτικο ζήτημα είναι ανύπαρκτο το ½ του πληθυσμού του ΑΟ είναι μοναχοί αν και τελευταία παρατηρείται μια τάση να πηγαίνουν οι μοναχοί στα Κελλιά, οι νέοι μοναχοί ζητούν ησυχία, προσευχή, μια εξομοίωση όπως ζητούσε ο ΚΧ του 44 θα οδηγούσε σε μια παραποίηση του αγιορείτικου μοναχισμού. Αν χρειαστεί αλλαγή του ΚΧ θα πρέπει να γίνει σε πνεύμα Φιλαδέλφειας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις όπως έγινε το 1944 και επαναλήφθηκε δυστυχώς με τον δικτατορικό νόμο 124/15 στις 17/2/1969.
(…)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ενώ ανεμπόδιστα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις εγκαταστάθηκε ο ΕΛΑΣ στο ΑΟ με την αποχώρηση των Γερμανών τον Μάιο του 1944 και την μείωση της δυνάμεως της Χωροφυλακής, την Άνοιξη του 1945 επικρατούσε εχθρικότητα προς τους εκπροσώπους των ΕΑΜικών διοικήσεων, από όσα παράθεσα αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τους λόγους.
Θα μπορούσε βέβαια ο Εθνικός στρατός να ξεκινήσει εκκαθαρίσεις από το ΑΟ αλλά μια τέτοια ενέργεια θα καταγγελλόταν στον ΟΗΕ, υπήρχε και ο κίνδυνος περιπλοκών μεταξύ Ρώσων, Βουλγάρων και Σέρβων και να ζητηθεί η διεθνοποίηση του ΑΟ, που όπως είδες δεν κατορθώθηκε κατά την κατοχή.
Έτσι αντί του στρατού η κυβέρνηση των Αθηνών ανέθεσε την υπόθεση αυτή στην χωροφυλακή η οποία επέστρεψε στις 27/4/1945 στο ΑΟ (υπό την γενική ανακούφιση κελλιωτών και λοιπών μοναχών).
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/556-agioreites-katohh-emfylios-14.html
*
Ενδιαφέρον έχει κι αυτή η πληροφορία:
Στις 1/11/1944 εκτελέστηκε από τον ΕΛΑΣ στην Αρναία ο Αγιορείτης μοναχός Αγαθάγγελος Λαυριώτης, ο Ιωακείμ Παπαστεργίου συνελήφθηκε και εκτελέστηκε κοντά στις Καρυές
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/568-agioreites-katohh-emfylios-17.html
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 8:43 πμ
Πάνος
Αγιορείτες στο Νταχάου
Σε συζητήσεις με φίλους Χαλκιδιώτες έχω ακούσει ότι υπήρχε στο Όρος δίκτυο προστασίας και διαφυγής Άγγλων αξιωματικών, που είχαν παραμείνει μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα. Στο διαδίκτυο βρήκα μια αφήγηση σύμφωνα με την οποία αγιορείτες καλόγεροι εξορίστηκαν στο Νταχάου, γι’ αυτό το λόγο:
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/528-agioreites-katohh-emfylios-1.html
Αγνοώ αν πρόκειται για το ίδιο δίκτυο. Μάλλον όχι, γιατί οι φίλοι δεν μου ανέφεραν τίποτα για συλλήψεις και εξορία μοναχών.
Αλλού, αναφέρεται:
Σ’ όλο το διάστημα της κατοχής οι Αγιορείτες θα προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες σε στρατιώτες του συμμαχικού στρατού. Σώζεται ευχαριστήρια επιστολή του διοικητή του νεοζηλανδικού εκστρατευτικού σώματος προς τις Μονές και την Ιερά Κοινότητα, για τις θυσίες των Αγιορειτών υπέρ των στρατιωτών του. Επίσης στη Χιλιανδαρίου κρύφτηκαν για καιρό Σέρβοι αξιωματικοί.
http://agioritikesmnimes.pblogs.gr/2009/10/530-agioreites-katohh-emfylios-2.html
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 9:04 πμ
Πάνος
Στο Άγιο Όρος μπήκε, 17 χρονη αντάρτισσα, στα 1948, η κ. Ευγενία Πέγιου, από τη Μεγάλη Παναγία. Στα 2004, της πήρε συνέντευξη ο Στέλιος Βραδέλης, για τα ΝΕΑ:
http://images.tanea.gr/AssetService//Image.ashx?t=2&pg=148120&
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:49 πμ
kapetanios
Πάνο
Επειδή μάλλον , τώρα τελευταία ανακάλυψες τις σχετικές συζητήσεις στο δίκτυο (μέρος αυτών απ ότι είδα έβαλες και στο ποστ σου για την Μακρόνησο-με τον ΤΑΥΓΕΤΗ φόρα παρτίδα στα λινκ!) και προς αποκατάσταση της αλήθειας ( ουχί της Ιστορικής [1]) καλό είναι να δώσουμε στο κοινό σου ,το σωστό λινκ που περιλαμβάνει το σύνολο της συζήτησης (παρ όλο που δεν μου είναι ιδιαίτερα αρεστό να αναφέρομαι στον αίολο…)
υγ
το «θεοσεβούμενο» μπλογκ το οποίο δίνεις στους συνδέσμους απλώς αντέγραψε , 2 χρόνια αργότερα, μέρος μιας συζήτησης 4 σελίδων και τα έκανε κάποια ποστ!
Ας βάλω εδω ακόμη μια ματιά στα γεγονότα του ΑΟ
[1] όλα τα κείμενα είναι ένα «ανακάτεμα» (όπως λέει και ο ίδιος ο αίολος ) κάποιων βιβλίων (χωρίς συγκεκριμένες παραπομπές) , και αφηγήσεων ενός «πατέρα Γαβριήλ» για τον οποίον υπάρχουν αμφιβολίες (σελ 4), ακόμη και από τον ίδιο τον αίολο ως προς την «ιστορική του ματιά» στα γεγονότα…
1. ΣΤΟΠ ΕΔΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Κ ΝΟΥΣΚΑ ΘΕΣ/ΚΗ 1992
2. ΓΑΒΡΙΗΛ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ του ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗ εκδόσεις ΑΛ @ Ε ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1987
3. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΠΑΛΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ του Ι Β ΒΙΓΛΑ 1993
4. ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ του Δ Γ ΤΣΑΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(ποιός είπε ότι η ιστορία πάντα γράφεται από τους νικητές? )
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:53 πμ
Πάνος
Καπετάνιε,
ευχαριστώ πολύ για τις «πληροφορίες» σου, αλλά το «κοινό μου» είναι σε θέση να τις βρει και χωρίς τη δική σου (ξινισμένη) βοήθεια…
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 11:59 πμ
kapetanios
την άλλη φορά που θα γράψεις αντίστοιχα ποστ να με πεις εάν θέλεις την (ξινισμένη) βοήθεια-συμετωχή μου. Ένα απλό και τσάμπα e-mail φτάνει 😉
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:02 μμ
Πάνος
Ευχαριστώ, να μένει το βύσσινο. Όχι γιατί δεν εκτιμώ την βοήθεια, γενικά, αλλά γιατί με έχεις πείσει ότι για το συγκεκριμένο θέμα (τον Εμφύλιο) είσαι εγγυγημένη …αποτυχία, ως προς την ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση. Και συζητητής που παράγει συνήθως «θόρυβο», αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο (συγκεκριμένο) θέμα. Χωρίς να κάνουμε λόγο για τον απίστευτο ξερολισμό, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επανειλημμένες προσβολές όσων δεν συμφωνούν μαζί σου. Σόρυ… 😉
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:03 μμ
kapetanios
οκ
31 Οκτωβρίου, 2009 στις 12:08 μμ
kapetanios
θα σε παρακαλέσω να μην συμπληρώνεις ήδη απαντημένους, από τους συνομιλητές σου, σχολιασμούς σου
(αυτά δεν γίνονται ούτε από πρωτοετείς μπλογκερς!!! )
22 Νοεμβρίου, 2010 στις 10:53 πμ
Πάνος
Mια αναπάντεχη αναφορά στον Παπαγεωργίου:
«Για τον Παπαγιώργη της Χαλκιδικής που «φαίνεται» πως ήταν πράχτορας του εχθρού…»
Νίκος Ζαχαριάδης, ομιλία την 3η Συνδιάσκεψη τυ ΚΚΕ 10-14.10.1950, σελ. 299. Αναφέρεται από Γ. Γκαγκούλια, στα «τραγικά γεγονότα της 7ης Μεραρχίας του ΔΣΕ», (από το ΒΗΜΑ) σελ. 200
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:06 πμ
d-t
Ολόκληρη η ανάρτηση , εκτός από την αφήγηση, που δεν είναι από αντάρτη αλλά από τον ηγούμενο της Ι.Μ. Διονυσίου Γαβριήλ, είναι επί λέξη αντιγραφή απο το βιβλίο του Δημήτριου Τσάμη ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ. Το ίδιο ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος των σχολείων του Πάνου. Αυτά τα αναφέρω όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά για να καταγραφεί η πηγή ενός καλού βιβλίου και μίας κοπιώδης εργασίας που έκανε ο συγγραφέας για να μπορούμε εμείς σήμερα να διαβάζουμε τι έγινε στο Άγιο Όρος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Σχετικά με τον καπετάν Βούρο το επώνυμό του ήταν Τζελέπης και όχι Τσελέντης. Ήταν μόνιμος λοχαγός του ελληνικού στρατού και αυτός που οργάνωσε τον ΕΛΑΣ στην Χαλκιδική.
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:11 πμ
Πάνος
«Το κείμενο που αποκολουθεί το βρήκα στο δίκτυο και το συμπλήρωσα με λίγες δικές μου πληροφορίες, από προφορικές αφηγήσεις (όσα είναι με κόκκινο)».
Αυτό γράφει πάνω πάνω η ανάρτηση, με κόκκινα γράμματα, για να το βλέπουν ακόμα και οι απρόσεχτοι και να εννοούν ότι η παράλλειψη αναφοράς στην αρχική πηγή δεν έγινε σκόπιμα, απλά δεν ήταν γνωστή σε μένα 😉
Ευχαριστούμε που κάλυψες αυτό το κενό.
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:12 πμ
Σπυρίδων Α. Θεοδωρόπουλος
@ Πάνος :
Στο ρεπορτάζ τής εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, στο οποίο παραπέμπει ο σύνδεσμος
http://images.tanea.gr/AssetService//Image.ashx?t=2&pg=148120&
[που δώσατε στους συνομιλητές την 31.10.2009], διάβασα κάτι «καραφλιαστικό» (!?)
Αφηγείται η Ευγενία Πέγιου, η αντάρτισσα του ΔΣΕ που (αναζητώντας καταφύγιο) παραβίασε το άβατον του Αγίου Όρους στις 15.10.1948.
Και λέει:
«Το βράδυ εκείνο περιμέναμε να μας ρίξουν με αεροπλάνα πολεμοφόδια και τρόφιμα κοντά στο Γομάτι (περιοχή τής Χαλκιδικής)……κλπ……..» (!?)
;!;!;!;!;!;!;!;!;!
Τι στην οργή;
Είχε ο ΔΣΕ αεροπορία και δεν το ξέρω;
Γίνονταν, από συμμαχικά προς τον ΔΣΕ αεροπλάνα, ρίψεις υλικού στους αντάρτες;
Ξέρει κάποιος να με (μας) φωτίσει περί τίνος πρόκειται;
Ευχαριστώ πολύ!
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 2:23 πμ
Πάνος
ΑΝ η κ. Ευγενία είναι ακριβής στις αναμνήσεις της, τότε υπάρχει όντως θέμα… Και εγώ δεν έχω διαβάσει τίποτα για αεροπορικές ρίψεις εφοδίων στο ΔΣΕ. Αλλά δεν αποκλείεται η κ. Ευγενία απλά να μπερδεύει τις ρίψεις των Άγγλων στων ΕΛΑΣ επί Κατοχής, με τα γεγονότα του 1948…
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 9:55 πμ
δεξιος
Σε εκπομπη στην τηλεοραση περι εμφυλιου ο Χαριλαος Φλωρακης ειχε πει οτι καποτε ειχαν δημιουργησει προχειρο αεροδρομιο με σημανση απο φωτιες τη νυχτα περιμενοντας ριψεις απο σοβιετικα αεροπλανα εφοδιων αλλα τα ειδαν να συνεχιζουν τη πορεια τους προς τη Μεση Ανατολη για να εφοδιασουν το Ισραηλ (η ΕΣΣΔ στον πρωτο αραβοισραηλινο πολεμο του 1948 που τα αραβικα καθεστωτα ηταν βασιλικα αγγλοφιλα ηταν υπερ του Ισραηλ).
Ισως και η ομαδα της Ευγενιας να περιμενε κατι παρομοιο.
Εαν εγιναν σε καποια χρονικη στιγμη παρομοιες ριψεις δε γνωριζω αλλα για να περιμενουν καποιος τους ειχε ειδοποιησει ασχετα αν τελικα δεν εγιναν.
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:42 μμ
d-t
Για ένα από τα δίκτυα διαφυγής που λειτούργησαν στην Χαλκιδική, με την ονομασία «Κλαδούπολις», δείτε μία δημοσίευση ενός σχόλιου μου εδώ http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=190505&p=3169162#p3169162 Στην χερσόνησο υπήρξαν και άλλα δύο τουλάχιστον γνωστά δίκτυα. Tο ένα ονομάζονταν Χ32 και υπάγονταν στην αμερικανική OSS, και άλλο ένα με την ονομασία Εθνική Οργάνωση Δολιοφθορών 503.
13 Ιανουαρίου, 2011 στις 12:46 μμ
Άγγελος
βέβαια η ερυθρή αεροπορία το 50 δεν είχε ούτε μεταγωγικά, ούτε άλλα αεροσκάφη ωστέ έμφορτα να καλύψουν την απόσταση προς το Ισραήλ και πίσω. η δε μεχρί τότε εμπειρία της σε τέτοιες ρίψεις ήταν μικρή. άσε που γιατί να ρισκάρουν κατάριψη ή συντριβή στην Ελλάδα και μετά να τρέχουν να δικαιολογηθούν σε Άγγλους κτλ. Από δε τους συμμάχους των ποιον θα εμπιστεύοντο;
αυτό που παίζει βεβαια είναι να τους παραμύθιαζαν οι επιτελείς των ότι βαστάτε, τώρα να «…500 κινεζικά τρακτέρ οργώνουν από άκρη ως άκρη την αλβανική γη…»
28 Μαρτίου, 2011 στις 10:20 μμ
d-t
Για τον Παπαγεωργίου ένα σύντομο άρθρο (με το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον στα σχόλια) εδώ http://respentza.blogspot.com/2011/01/blog-post_7842.html
Επίσης, ένα άρθρο για τα «θαύματα» που έγιναν κατά την επίθεση των ανταρτών στο Άγιο Όρος τον Οκτώβριο του 1948 εδώ
dathanasiou.wordpress.com/2011/01/31/θαύματα-στο-άγιο-όρος-κατά-τον-εμφύλιο/
1 Μαΐου, 2011 στις 3:30 μμ
d-t
Η αφήγηση ενός ανταρτόπληκτου βοριοχαλκιδικιώτη κτηνοτρόφου για την ζωή στο Άγιο Όρος κατά την περίοδο του Εμφυλίου.
http://www.barbara.site.gr/paradosi/hefteris.htm
1 Μαΐου, 2011 στις 7:12 μμ
Πάνος
Θενξ. Είχα διαβάσει αποσπάσματα, τα σχετικά με τις βοσκές στο Άγιον Όρος.
2 Μαρτίου, 2016 στις 8:56 μμ
Πάνος
https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/03/02/gcw-57/