Το επαναφέρω γιατί σήμερα κλείνουν σαράντα χρόνια από εκείνη τη μέρα της σφαγής. Ελπίζω ο συγγραφεύς να μην έχει αντίρρηση.

Εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζω αυτό το ποστ , ακούγωντας συχνά τραγούδια εκείνης της εποχής και μάλιστα από το  εμβληματικό γκρούπ των CSN&Y.

Στο βίντεο παίζουν live το κομμάτι «Four Dead in Ohio»  του 1970 σε συναυλία τους το 2000 στο Τορόντο και δίνουν ρέστα .

Εξ αριστερών όπως βλέπουμε:

Stephen Stills … Αμερικανός  ( 1945 ) προερχόμενος από τους  περίφημους Buffalo Springfield και με σημαντική σόλο καρριέρα . Θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς κιθαρίστες όλων των εποχών

Graham Nash …. Βρεττανός ( 1942 ) προερχόμενος από τους Hollies σημαντικό  βρεττανικό συγκρότημα της δεκαετίας του 60

David Crosby …. Αμερικανός ( 1941 ) το «κακό» παιδί της μπάντας προερχόμενος από τους Byrds , άλλο σημαντικό συγκρότημα , αμερικάνικο , της  δεκαετίας του 60

Neil Young …. Καναδός ( 1945 )  ο μονίμως φευγάτος τργουδοποιός και ερμηνευτής , προερχόμενος και αυτός από τους Buffalo Springfield , το short lived ροκ συγκρότημα της ίδιας δεκαετίας.

Το κομμάτι γράφτηκε από τον Neil Young μεταξύ 14-15 Μαίου 1970 και ηχογραφήθηκε στις 15 Μαίου στο στούντιο Record Plant στο LA μετά από δύο ή τρία takes και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 70 σε single , με flip-side το τραγούδι του Stephen Stills : «Find the cost of freedom» υποσκελίζωντας το δικό τους «Teach your children»  που ήδη κυκλοφορούσε και ανέβαινε στα charts. Ο λόγος  ήταν απλός και τραγικός.

KENT STATE UNIV '70 JOHN FILO

Στις 4 Μαίου του 1970  στο  Kent State University στο Kent , Ohio , ένα άγνωστο σχεδόν περιφερειακό πανεπιστήμιο , μετά από δύο μέρες διαδηλώσεων , επεισοδίων και διαμαρτυριών για την ανάμειξη των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την εισβολή στη Καμπότζη , η εθνοφρουρά  εκλήθη από το κυβερνήτη να επιβάλλει τη «τάξη» .

ayers42

Με χρήση δακρυγόνων , ξύλου , συλλήψεων οι πάνοπλοι εθνοφύλακες  σε μια ακόμα  «επισήμως»  αδιευκρίνιστη κίνηση , έβαλλαν μέσα σε 13 δευτερόλεπτα με τα Μ1 από αποσταση που κυμαινόταν μεταξύ 30 και 120 μέτρων εναντίον των συγκεντρωμένων  φοιτητών 67 σφαίρες.

Το αποτέλεσμα ήταν ο επιτόπου θάνατος 4 φοιτητών και ο τραυματισμός άλλων 9. Το επεισόδιο αυτό  επέφερε γενική αναταραχή στα πανεπιστήμια και αποτέλεσε την αιτία για την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαμαρτυρία των φοιτητών στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια.

54211

Εκατομμύρια φοιτητές από περίπου 450 campuses σε  τεράστιες συγκεντρώσεις , πορείες , απεργίες με πρωτοφανή επεισόδια , εκατέρωθεν καταγγελίες , αντισυγκεντρώσεις των «εθνικοφρόνων» ( μια από αυτές που ονομάστηκε The Hard Hat Riot  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όποιον θέλει να ψαχτεί ) , δημιούργησαν ένα παντοδύναμο αντιπολεμικό κλίμα που οδήγησε τον Νίξον στη μετέπειτα απόφαση για αποχώρηση των χερσαίων δυνάμεων από το Ν. Βιετνάμ.

C10 - May 4 - 8 General

Ακόμα και σήμερα το επεισόδιο είναι γνωστό ως  «The Kent State Massacre» και παρά τις τότε προσπάθειες να ερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες , δεν γνωρίζουμε αν και ποιός έδωσε την εντολή. Οι τότε δικαστικές αρχές δεν καταδίκασαν 8 από  τους εθνοφρουρούς  επειδή βρίσκονταν σε «νόμιμη άμυνα»  , επεδίκασαν όμως  αποζημίωση 64.000 $  στις οικογένειες των θυμάτων , αλλά πέραν αυτού ουδέν.

54315a

Η συμμετοχή στα γεγονότα ενός φοιτητή ονόματι Terry Norman , που δρούσε όπως φαίνεται ως όργανο του τότε FBI ,  ο οποίος φωτογράφιζε τους φοιτητές για τα περαιτέρω και οπλοφορούσε είναι ίσως το κλειδί για τη κατανόηση αυτών που συνέβησαν εκείνο το πρωινό.

Η υπόθεση ανακινήθηκε πρόσφατα από ένα από τα θύματα ( τραυματίας ) εκείνης της μέρας με την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου που παρέχει ενδείξεις ότι δόθηκε διαταγή για τους πυροβολισμούς , σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ότι οι εθνοφρουροί αντέδρασαν απρόβλεπτα χωρίς να υπάρξει εντολή , υπό το κράτος της πίεσης που δέχονταν ( από τα 100 μέτρα… )

Επανερχόμενος στο τραγούδι των CSN&Y  , που καταγγέλλει τη σφαγή , δίνω παρακάτω τους στίχους :

Ohio

lyrics by Neil Young

——–
Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

Gotta get down to it
Soldiers are gunning us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Gotta get down to it
Soldiers are gunning us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?

Tin soldiers and Nixon coming,
We’re finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

To κομμάτι αρχικά παιζόταν σε ελάχιστους νόμιμους σταθμούς στα μεσαία , αλλά σχεδόν σε όλους τους ημιπαράνομους τότε σταθμούς στα FM με αποτέλεσμα να φτάσει γρήγορα στη 14η θέση των charts. Πρόκειται βέβαια για ένα τραγούδι με διαχρονικό χαρακτήρα , που σημάδεψε γενιές και εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή την επίδραση του στους νεώτερους.

Μερικά λίνκια για τους ενδιαφερόμενους :

α) CSN&Y :

Crosby, Stills, Nash & Young – Wikipedia, the free encyclopedia

CSNY

β) Τα γεγονότα στο Kent :

Κent State shootings – Wikipedia, the free encyclopedia

Alan Canfora — May 4, 1970 | Kent State eyewitness, victim, expert

γ) Τα παραφερνάλια


Hard Hat Riot – Wikipedia, the free encyclopedia


Huston Plan – Wikipedia, the free encyclopedia

δ) Για το περι ού ο λόγος τραγούδι :


Ohio (Crosby, Stills, Nash & Young song) – Wikipedia, the free encyclopedia


Neil Young Ohio Lyric Analysis

Τα γεγονότα στο Kent ενέπνευσαν πολλούς άλλους καλλιτέχνες  ποιητές ,  συγγραφείς , μουσικούς , κινηματογραφιστές , εικαστικούς και υπάρχει ένα σημαντικό σύνολο έργων που ασχολείται με αυτά το τραγικό επεισόδιο.

Περισσότερα στα άνωθεν λίνκια