074

Εμείς, μέλη των Οικολόγων Πράσινων αρνούμαστε να συν-υπογράψουμε  την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με τίτλο «ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ “ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ”   που γράφτηκε και κυκλοφορεί μετά από πρωτοβουλία κάποιων μελών μας, συμπεριλαμβανομένου και του εκλεγμένου ευρωβουλευτή μας.

Διευκρινίζουμε ότι δεν το αρνούμαστε επειδή θέλουμε να εξακολουθήσει να ποινικοποιείται ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών όπως σήμερα, ούτε και διαφωνούμε με την αντίστοιχη γενική θέση του κόμματος, αλλά επιλέγουμε να μην την υπογράψουμε σε αυτή τη περίσταση επειδή:

Το ζήτημα των ναρκωτικών είναι ένα πολύπλοκο, πολύπλευρο & πολυσύνθετο κοινωνικό, οικονομικό, ψυχολογικό, προσωπικό, πολιτικό, νομικό, πρόβλημα και απαιτεί εξ’ ίσου  πολύπλευρες, ολιστικές και καλά μελετημένες λύσεις. Κανένα «μαγικό ραβδί» δεν υπάρχει να δώσει λύσεις, ακόμη κι αν αυτό λέγεται «αποποινικοποίηση» με την οποία θεωρητικά συμφωνούμε, αλλά μόνο ως μέρος ενός συνόλου μακροπρόθεσμων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας.

Θα θέλαμε λοιπόν το πρόβλημα να μελετηθεί και να συζητηθεί σε βάθος, από πολλές επιστημονικές και προσωπικές ( βιωματικές) σκοπιές, ώστε οι τελικές μας προτάσεις να είναι ολοκληρωμένες & σφαιρικές, να συνεισφέρουν θετικά προς τη λύση με νέες εφαρμόσιμες ιδέες πέρα από μια απλή διακήρυξη ήδη γνωστών γενικών θέσεων.

Αντίθετα, το κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό τείνει να είναι μονόπλευρο και υπεραπλουστευτικό, μοιάζοντας να λέει ότι αν οι απαγορευτικές και κατασταλτικές πολιτικές καταργηθούν, αυτό θα αρκέσει σχεδόν για να λυθεί το πρόβλημα. Στην πράξη όμως όλοι ξέρουμε είναι τόσο πολυσύνθετο, ώστε αν δεν συνοδευτεί από πολλά πρόσθετα προληπτικά και επικουρικά μέτρα σε πολλαπλά πεδία, αρχίζοντας από την παιδεία και την ποιότητα ζωής και φτάνοντας σε σοβαρές τομές σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της κοινωνίας, όπου ενδημούν και οι βαθιές αιτίες της προσφυγής στη χρήση, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι μαφίες, μια επιπόλαιη αποποινικοποίηση αποκομμένη από όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, μπορεί ακόμη και να χειροτερέψει το πρόβλημα.

Δυστυχώς η επιστολή ελάχιστα αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη σωστής, απλής & κατανοητής αλλά επιστημονικής και σφαιρικής πληροφόρησης για τις αληθινές συνέπειες των διαφόρων νόμιμων και παράνομων ουσιών, που πρέπει να γίνεται από τις μικρές ηλικίες και που είναι ένα από τα κλειδιά της μείωσης της χρήσης. Πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο της πολιτικής μας σε ένα πρώτο απαραίτητο στάδιο πριν από κάθε άλλο. Επίσης δεν αναφέρεται η επιστολή επαρκώς στις αιτίες της χρήσης ούτε και στις πολλές και

πολύπλευρες συνέπειες από αυτήν, για τα άτομα και το κοινωνικό σύνολο πράγματα που ισχύουν είτε η χρήση είναι νόμιμη είτε παράνομη.

Η διάθεση ουσιών από το κράτος, όπως συνοπτικά προτείνεται στην επιστολή, μας δημιουργεί επί του παρόντος πολλά ερωτηματικά ως προς την εφαρμογή της αλλά και το κόστος.  Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πολύ πιο λεπτομερή μελέτη και πολύ πιο αναλυτικές προτάσεις πριν συνυπογράψουμε βιαστικά μια τέτοια ιδέα, που με την παρούσα μορφή δεν συνεισφέρει τίποτε, εφόσον η επιτυχία ή αποτυχία της θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή, τους όρους, τις δικλείδες ασφαλείας και πολλούς άλλους παράγοντες που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Εν τέλει, η επιστολή απλώς επαναλαμβάνει πολλά γνωστά και τετριμμένα αιτήματα, με μονόπλευρο τρόπο, δίχως να προσφέρει κάτι καινούργιο ως προσέγγιση και δεν βλέπουμε τι νέο προσθέτει στο όλο ζήτημα και τον διάλογο. Αντίθετα ένας ευρύτατος δι-επιστημονικός, ανοιχτός στην κοινωνία διάλογος και οπωσδήποτε δια-κομματικός, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα από μια επανάληψη γνωστών θέσεων και αιτημάτων κάποιων ομάδων προς τον Πρωθυπουργό, που ασφαλώς γνωρίζει καλά τα θέματα αυτά.

Κατά συνέπεια κρίνουμε την πρωτοβουλία αυτή άκαιρη και δίχως επιτακτικό λόγο ύπαρξης. Εφόσον η επιστολή έγινε στα πλαίσια της ελευθερίας του καθενός να αποστέλλει όποια επιστολή θέλει σε όποιον θέλει, αρκεί να μην είναι υβριστική ή συκοφαντική κι  εφόσον δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε με κάποια εσωκομματική διαδικασία διαλόγου να παρέμβουμε στο περιεχόμενο, ακριβώς επειδή δεν φεύγει κεντρικά από το κόμμα αλλά αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία μελών έστω κι αν υπογράφει ο ευρωβουλευτής και ο συντονιστής της γραμματείας, δηλώνουμε την διαφωνία μας εδώ, δημοσίως και εγγράφως.

Πέραν αυτών εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε πολίτες συνειδητούς, που συμμετέχουν στα κοινά και έχουν πλήρη συνειδητοποίηση των όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον γύρω τους. Θα έπρεπε σε κάθε περίσταση να αναφέρεται  από μας η αλήθεια πως η χρήση σε πάρα πολλές περιστάσεις και για την μεγάλη πλειοψηφία ατόμων  είναι ένα επικίνδυνο «παυσίπονο» για όσα μας πληγώνουν και καταλήγει να μας απομονώσει από το περιβάλλον μας, αναισθητοποιώντας τεχνητά τον εσωτερικό μας κόσμο που πονάει με όσα συμβαίνουν γύρω μας δεινά, τόσο κοινωνικά όσο και προσωπικά.

Φίλιππος Δραγούμης

Πάνος Ζέρβας

Ελένη Τσιωμίδου

Μιχάλης Μιχελής

Γιώργος Δημητρίου

Δημήτρης Χρυσαφίδης

Βασίλης Ηλιόπουλος

Γρηγόρης Μαλτέζος

Στέλιος Παναγιωτίδης

*

Η επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό βρίσκεται εδώ:

https://panosz.wordpress.com/2009/11/08/mihelis-40/#comment-72164