14__780_x_529_

Το πόρισμα του Τσεβά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, γραμμένο μόλις ένα χρόνο μετά, είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών – αν και, υποθέτω, μάλλον δυσκολοδιάβαστο από τους νεότερους, εξαιτίας της γλώσσας που χρησιμοποιείται.

http://www.vrahokipos.net/old/history/gr/polytexneio/Tsevas.htm

Κάποια σημαντικά σημεία, όπως παρουσιάζονται στο πόρισμα:

1. Ο Τσεβάς υποστηρίζει ότι η χούντα (του Παπαδόπουλου) άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν, μέχρις ότου διαπίστωσε ότι η κατάσταση τους ξεφεύγει, με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Αν, στην αρχή, δηλαδή την Τετάρτη 14/11, γινόταν αποκλεισμός του Πολυτεχνείου, τα γεγονότα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

2. Την Τετάρτη 14/11, η Σύγκλητος και ο πρύτανης απέρριψαν κατηγορηματικά την είσοδο της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, επικαλούμενοι το άσυλο.

3. Από το απόγευμα της Τετάρτης 14/11 τα αιτήματα της κατάληψης μετατράπηκαν από φοιτητικά σε αντιχουντικά. Μεγάλο ρόλο στη μαζικοποίηση της εξέγερσης έπαιξε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου.

4. Στο Πολυτεχνείο έδρασαν πολυάριθμοι πράκτορες, ιδίως της ΚΥΠ και της ΕΣΑ, οι οποίοι προσπάθησαν να κατευθύνουν την εξέγερση. Ο Τσεβάς αναφέρει ότι οι φοιτητές τους αναγνώρισαν και τους απομάκρυναν.

5. Ολόκληρη την Πέμπτη 15/11 η χούντα (του Παπ – γιατί ο Ιωαννίδης δρούσε, με τους πράκτορές του ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο) έμεινε αδρανής. Στο μεταξύ, η εξέγερση παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

6. Το απόγευμα της Παρασκευής 16/11 γίνονται οι πρώτες μεγάλες πορείες, στους δρόμους του κέντρου. Ασφαλίτες με πολιτικά, παριστάνοντας τους διαδηλωτές, πυροβολούν στο ψαχνό. Από τις 10 το βράδυ αρχίζει η ρίψη δακρυγόνων, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.

7. Στις 11 το βράδυ της Παρασκευής γίνεται σύσκεψη της χούντας, με τη συμμετοχή του Παπαδόπουλου και αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού.

8. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η αστυνομία αποκλείει το τετράγωνο του Πολυτεχνείου, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται τα τάνξ. Πυροβολούν, με πολυβόλα.

9. Στις 2.30’ το πρωί του Σαββάτου γίνονται οι πρώτες συνομιλίες με τη Συντονιστική Επιτροπή για την εκκένωση, αλλά ενώ συνεχίζονται, πριν τις 3, το άρμα εισβάλλει και ρίχνει την πύλη. Ακολουθεί η έξοδος, οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις (866 άτομα)

10. Μετά την αποχώρηση του στρατού (το πρωί του Σαββάτου) αστυνομικοί, αλλά και στρατιωτικοί που είχαν παραμείνει στα πέριξ, εξακολουθούν να πυροβολούν πολίτες, αδιάκριτα. Οι πυροβολισμοί εξακολουθούν τουλάχιστον ως το απόγευμα της Κυριακής, 18/11. Οι συλλήψεις συνεχίζονται.

11. Ο Τσεβάς αναφέρει 15 «επισήμως ανακοινωθέντες νεκρούς», 3 «πλήρως βεβαιωθέντες», πολλούς «βασίμως προκύπτοντες» και άλλους «εκ διαδόσεων πιθανολογουμένους». Ο συνολικός αριθμός παραμένει αβέβαιος.

12. Οι καταγραμμένοι τραυματίες ήταν 1103 πολίτες και 61 αστυνομικοί. Ο Τσεβάς αναφέρει ότι πάρα πολλοί ακόμα δεν καταγράφηκαν, αποφεύγοντας να εμφανιστούν σε νοσοκομεία, για ευνόητους λόγους ή φυγαδεύτηκαν από τους γιατρούς.

13. Οι φθορές / καταστροφές στο Πολυτεχνείο ολοκληρώθηκαν ΜΕΤΑ την έξοδο των φοιτητών, προφανώς από πράκτορες. Ο Τσεβάς τονίζει ότι οι φοιτητές ΔΕΝ προξένησαν δολιοφθορές στο χώρο.

14. Στόχος της χούντας Ιωαννίδη (εκδηλώθηκε στις 25/11) ήταν η ματαίωση των εκλογών, που θα προκήρυσσε η κυβέρνηση του Μαρκεζίνη, δηλ. ο Παπαδόπουλος.

Για τα πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, που αναβιώνουν το κλίμα της εποχής με τον τρόπο του εισαγγελέα Τσεβά, όποιος θέλει, ας διαβάσει το ίδιο το πόρισμα.