…είναι διάσημα ανάμεσα στις νοικοκυρές. Να δούμε αν θα αποδειχτεί βραστερή και η τριμερής συνάντηση στην Πύλη.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/11/2009_310377

Υπάρχει κάτι ουσιαστικό, πέρα από την ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις του ΓΑΠ και των άλλων δύο;

Δε νομίζω. Ειπώθηκαν και πάλι οι γνωστές κοινοτοπίες για την πράσινη ανάπτυξη – το νέο στοιχείο είναι ότι ο ΓΑΠ έχει αρχίσει να φαντάζεται (και να το λέει) ότι υπό την πρωθυπουργία του η Ελλάδα ήδη …πρωτοπορεί, διεθνώς!

Το άλλο, που θα το ακούσουμε πολλές φορές στο μέλλον, καθώς είναι βασική πολιτική επιλογή των ΗΠΑ και όσων στην Ευρώπη συμφωνούν με αυτήν, ότι τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΕ, προκαλεί την απορία αν περιλαμβάνονται στις υποψήφιες χώρες η Σερβία, το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο. Γιατί, όπως έδειξε η περίπτωση της Κύπρου και της Τουρκίας, τα προβλήματα των σχέσεων ανάμεσα στους γείτονες δεν λύνονται αυτόματα με την ένταξή τους στην ΕΕ ή την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται πριν, με το κίνητρο της ένταξης να βοηθάει αντί να μεταφέρονται μέσα στην ΕΕ.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της FYROM, η οποία επιδιώκει έναρξη ενταξιακών συνομιλιών χωρίς έχει λυθεί το πρόβλημα του ονόματος. Ας ελπίσουμε ότι ο ΓΑΠ θα μείνει σταθερός σε όσα υποστήριξε (τα είπε ο Γκρουέφσκι στους δημοσιογράφους), εκεί στις φασολοφυτείες.

Advertisement