…συν η πρώτη αναγνώριση της κυβέρνησης στην επαναστατημένη Ελλάδα:

“Το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση επίσημα, ήταν η Αϊτή, ο Boyer έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στο οποίο ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης.
Από το : Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Αθήνα, εκδ. Τολίδης, σελ. 94.”

Πηγή: http://inconue.wordpress.com/2009/01/17/%CE%B1%CF%82-%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B7/#comment-261

Προσθέτω (από μνήμης) ότι ο Μπουαγιέ έστειλε στον Κοραή 25 τόνους καφέ, για να εκποιηθούν στο Παρίσι και τα έσοδα να διατεθούν υπέρ της Επανάστασης των Ελλήνων.

*

Στον ίδιο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όψεις της σημερινής δραματικής κατάστασης των Αϊτινών, οι οποίοι αναγκάζονται να τρώνε μπισκότα λάσπης, για να επιβιώσουν.

Στο μεταξύ

Η Ελλάδα χορήγησε, ως ανθρωπιστική βοήθεια, στην Αϊτή το ποσό των 100.000 Eυρώ, το οποίο είχε υποσχεθεί κατά τη Διάσκεψη Διεθνών Δωρητών, που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτων στις 19-20.7.2004.

http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Geographic+Regions/Latin+America-Caribbean/Bilateral+Relations/Haiti/

*

Στη βικιπαίδια: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%8A%CF%84%CE%AE

*

Γιατί όλα αυτά; Σήμερα, 1η Ιανουαρίου, η Αϊτή έχει την εθνική της εορτή. Είναι μια καλή  μέρα για να θυμηθούμε ότι εκείνους τους 25 τόνους καφέ που έστειλαν οι φτωχοί Αϊτινοί για την Επανάσταση των παππούδων μας, τους χρωστάμε ακόμα.