Πάει τώρα καιρός που χρησιμοποιώ ως avatar μια παλαιά ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός ένστολου .
Κατά τα υπεσχημένα έρχομαι σήμερα να αποκαλύψω τη ταυτότητα του εικονιζομένου. Πρόκειται για τον Yakov Fedotovich Pavlov ( 04/10/1917 – 29/09/1981 ) επιλοχία του Κόκκινου Στρατού κατά το ΒΠΠ και Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης ( 27/06 / 1945 )
Διαβάστε για την ιστορία του ακούγωντας το τραγουδάκι : Tragoudaki
Γεννήθηκε σε ένα χωριό της περιοχής του Νόβγκοροντ από αγρότες γονείς και πέρασε τη βασική εκπαίδευση . Κατατάχθηκε στο Κόκκινο Στρατό το 1938 και από τον Ιούνιο του 1941 μετείχε στις μάχες του Ανατολικού Μετώπου , τη περίοδο όπου τα στρατεύματα του Άξονα εισχωρούσαν όλο και βαθύτερα στη Σοβ. Ένωση , καταφέρωντας συντριπτικά πλήγματα και στα τρία μέτωπα εναντίον των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη περίοδο αυτή ο Παβλώφ απέκτησε εμπειρία , έφτασε στο βαθμό του επιλοχία ( Senior Sergeant ) και απέκτησε ειδικότητα αρχηγού στοιχείου πολυβόλων , παρατηρητή πυροβολικού και αρχηγού ομάδας αναγνώρισης.
Το Σεπτέμβριο του 1942 υπηρετεί στις τάξεις του 42ου Συντάγματος των Τυφεκιοφόρων της Φρουράς της 13ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων της Φρουράς ως ηγέτης ομάδας αναγνώρισης του λόχου αναγνώρισης του συντάγματος. Η 13η Μεραρχία Τ/φ της Φρουράς ( Στρατηγός Ροντίμτσεφ ) υπαγόταν στην 62η Στρατιά ( Στρατηγός Τσουίκοφ ) του Μετώπου Ντόν ( Στρατάρχης Ροκοσσόφσκυ ) . Η 62η Στρατιά ήταν αυτή που ανέλαβε την υπεράσπιση της πόλης του Στάλινγκραντ ( πρώην Τσαρίτσιν και νύν Βόλγογκραντ ) στη μάχη εναντίον της 6ης Γερμανικής Στρατιάς , το αποτέλεσμα της οποίας καθόρισε ίσως τις μετέπειτα εξελίξεις στο Ανατολικό Μέτωπο αλλά και τις τύχες του ΒΠΠ.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1942 μία διμοιρία αναγνώρισης του 42ου Συντάγματος υπό τον υπολοχαγό Αλεξαντρώφ προωθείται προς της πλατεία 9ης Ιανουαρίου και με κατεύθυνση τη πλατεία Λένιν.
[ το κέντρο του Στάλινγκραντ ]
Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και συνεχώς επιδεινούμενη για την 62η Στρατιά. Η 13η Μεραρχία της Φρουράς που υπερασπίζεται το κέντρο της πόλης έχει υποχωρήσει σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη προβλήτα των πορθμείων που αποτελεί άμεσο στόχο των Γερμανών.
Αν οι δυνάμεις του Άξονα καταφέρουν να φτάσουν στη προβλήτα σύντομα και πρίν παγώσει ο Βόλγας η μάχη θα έχει οριστικά κριθεί. Το πανύψηλο κτίριο του Αλευρόμυλου αποτελεί το πλέον ισχυρό σημείο στήριξης – αντίστασης της αμυντικής προσπάθειας στη περιοχή αυτή της πόλης. Απέχει λιγώτερο από 300 μέτρα από το ποταμό και είναι το αρχηγείο του 42ου Συντάγματος. Βάλλεται συνεχώς από το πυροβολικό ,τους όλμους , τα άρματα και τη αεροπορία των δυνάμεων του Άξονα.
[ Ο Αλευρόμυλος όπως είναι σήμερα ]
Σε ελάχιστη απόσταση προς το κέντρο της πόλης ( δυτικά ) βρίσκεται η εν λόγω πλατεία 9ης Ιανουαρίου και η οδός Πένζα. Η διμοιρία αναγνώρισης με δύναμη 30 ανδρών βαλλόμενη συνεχώς επιτίθεται και καταλαμβάνει από τους γερμανούς το 4όροφο κτίριο στον αριθμό 61 που παρέμενε όρθιο και σχετικά άθικτο. Κατά τη προσπάθεια κατάληψης του κτιρίου και τις λυσσαλέες γερμανικές αντεπιθέσεις που επακολούθησαν εκείνη την ημέρα απέμειναν μόνο 4 άνδρες και ο Παβλώφ. Οι λοιποί αξιωματικοί , υπαξιωματικοί και άνδρες σκοτώθηκαν και ο Παβλώφ ανέλαβε τη διοίκηση της κατ’ ευφημισμόν μονάδας.
[ Ο Παβλώφ λίγο μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ ]
Το κτίριο είχε ογκώδη και ανθεκτική δομή και δέσποζε στη περιοχή , ευρισκόμενο εν μέσω των γερμανικών γραμμών. Η τακτική του σημασία ήταν προφανής και ο Παβλώφ αποφάσισε να παραμείνει και να οχυρώσει το κτίριο στα υπόγεια του οποίου βρίσκονταν και 10 άμαχοι. Μέσα στη νύχτα κατάφερε να αποστείλει προς τη διοίκηση ένα σημείωμα : » «Οι γερμανοί εξουδετερώθηκαν , αγκιστρώθηκα και οχυρώθηκα επί τόπου , παρακαλώ για ενισχύσεις».
[ Το Στάλινγκραντ στις φλόγες από την ανατολική όχθη του Βόλγα ]
Το αρχικό επίτευγμα του Παβλώφ άφησε έκπληκτη τη διοίκηση του Συντάγματος που βρισκόταν σε ιδιαίτερα δυσχερή αμυντική θέση. Για τις επόμενες 3 ημέρες ο Παβλώφ με τους 4 άνδρες του και τη βοήθεια των αμάχων υπερασπιζόταν επιτυχώς το κτίριο , αφού όπως φαίνεται οι Γερμανοί , απασχολημένοι με τη καταστροφή του Αλευρόμυλου και τη προώθηση προς τις όχθες του Βόλγα , δε θεώρησαν σημαντική την απειλή που αποτελούσε η θέση που κατείχε ο Παβλώφ. Αντίθετα η Διοίκηση της 13ης Μεραρχίας της Φρουράς εντόπισε γρήγορα τη σημασία αυτής της θέσης και την ύπαρξη εκεί ενός εκπαιδευμένου παρατηρητή πυροβολικού και φρόντισε να σταλούν ενισχύσεις προς το Παβλώφ.
[ Γερμανικός χάρτης επιχειρήσεων όπου σημειώνω το Μύλο και το σπίτι του Παβλώφ … δείτε τη ρουμπρίκα όπου φαίνεται η εξέλιξη του μετώπου στη διάρκεια των 2 μηνών ]
Έτσι το βράδυ της τρίτης ημέρας κατέφθασαν επιτόπου ενισχύσεις υπό τον υπολοχαγό Αφανάσιεφ : ένας ουλαμός πολυβολητών της Φρουράς , ένα στοιχείο αντιαρματικού τυφεκίου , μία ομάδα μηχανικού εφόδου και οπλοπολυβολητές ανεβάζωντας τη δύναμη σε 24 άνδρες. Τη διοίκηση εξακολουθούσε να έχει ο Παβλώφ. Οι μηχανικοί οχύρωσαν το κτίριο , έσκαψαν τάφρους και έστησαν παγίδες και νάρκες και στη συνέχεια σκάφτηκε ένα υποτυπώδες χαράκωμα επικοινωνίας με τα μετόπισθεν . Εδώ βέβαια μιλάμε για αποστάσεις ελάχιστες , σε ένα περιβάλλον ανεσκαμμένο και κατεστραμμένο σχεδόν ολοκληρωτικά και σε συνθήκες συνεχούς αβεβαιότητας και ρευστότητας που χαρακτήριζαν αυτό το ιδιόμορφο πεδίο μάχης.
[ από το κέντρο του Στάλινγκραντ ]
Αργότερα εγκαταστάθηκε απευθείας τηλεφωνική ενσύρματη γραμμή με τη προκεχωρημένη αυτή θέση που κωδικά χαρακτηρίστηκε ως «Φάρος». Οι Γερμανοί αντιλαμβανόμενοι πλέον τη σημασία αυτού του κτιρίου κατέβαλαν συνεχείς προσπάθειες για την εξόντωση της φρουράς και την ανακατάληψη του . Συνεχείς καθημερινές επιθέσεις , βολές πυροβολικού και όλμων , πλαγιοκοπήσεις , έφοδοι τεθωρακισμένων και γρεναδιέρων πάντσερ και μηχανικού εφόδου προσπαθούσαν να καταβάλλουν την άμυνα των λίγων υπερασπιστών. Το κτίριο υπέστη πολλές καταστροφές , κατέρρευσε ο δυτικός τοίχος ενώ οι υπόλοιποι είχαν διατρηθεί σε πολλά σημεία , αλλά οι άνδρες του Παβλώφ , υιοθετώντας πρωτότυπες τακτικές και ενισχυμένοι από το σοβιετικό πυροβολικό που έβαλλε υποστηρικτικές ομοβροντίες σε προσεσημασμένους στόχους από την ανατολική όχθη του Βόλγα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παβλώφ , κατόρθωσαν να κρατήσουν για 58 μέρες.
[ ο Γιάκοβ Παβλώφ ένθετος με μοντάζ μπροστά στο дом Павлова ]
Στο τέλος Νοεμβρίου και μετά τη μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού ( Επιχειρήσεις Ουρανός και Κρόνος ) με την οριστική περικύκλωση της 6ης Γερμανικής Στρατιάς μεταξύ καμπής του Ντόν ( Κάλατς ) και Βόλγα κατέστη πλέον δυνατή η ανακούφιση της 62ης Στρατιάς που είχε ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής της. Ο Αλευρόμυλος , που είχε σχεδόν καταληφθεί από τους γερμανούς , ανακαταλαμβάνεται από τις ενισχύσεις που συρρέουν πλέον από το παγωμένο Βόλγα. Η 13η Μεραρχία της Φρουράς , πρακτικά ανύπαρκτη λόγω των τεράστιων απωλειών , ενισχύεται αποφασιστικά και μετά από 58 μέρες ανακαταλαβάνει τη περιοχή γύρω από τη πλατεία 9ης Ιανουαρίου και απεγκλωβίζει τη δύναμη του Παβλώφ ( 25 – 26 / 11 / 1942 ) . Από τους υπερασπιστές και τους αμάχους άλλοι είναι νεκροί , άλλοι τραυματίες ενώ ο Παβλώφ επιβιώνει. Δεν είναι σαφές από τις διαθέσιμες σε μένα μαρτυρίες και πληροφορίες πόσοι τελικά βγήκαν ζωντανοί από το κτίριο , αλλά η συλλογική μνήμη σε συνδυασμό με την οργανωμένη προβολή και προπαγάνδα ( απολύτως δικαιολογημένη στη περίπτωση όπως αντιλαμβάνομαι ) κρατά μέχρι σήμερα ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανδρών και του σπιτιού ως το «Σπίτι του Παβλώφ» ( дом Павлова ).
[ Η περιοχή του Μύλου σε αεροφωτογραφία λίγο μετά τη μάχη , στο κέντρο και δεξιά όπως βλέπουμε το Μύλο είναι το σπίτι του Παβλώφ ]
Ο επιλοχίας Παβλώφ συνέχισε να πολεμά μέχρι και το τέλος του ΒΠΠ μετατεθείς στο 3ο Ουκρανικό και αργότερα στο 2ο Λευκορωσικό Μέτωπο όπου τον βρήκε στον ποταμό Έλβα το τέλος των εχθροπραξιών.
Λίγο καιρό μετά τη Νίκη , στις 27 Ιουνίου του 45 ο Παβλώφ , ζωντανός πλέον θρύλος για τους «φροντόβικι» τιμάται με το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και ένα χρόνο μετά αποστρατεύεται. Στη συνέχεια παρασημοφορείται και βραβεύεται με διάφορες σημαντικές διακρίσεις , γίνεται μέλος του ΚΚΡωσίας , εκπαιδεύεται ως οικονομικό στέλεχος και ζεί στο Νόβγκοροντ όπου εκλέγεται τρείς φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ και πεθαίνει το 1981 με το βαθμό του έφεδρου υπολοχαγού , έχωντας ανακηρυχθεί επίτιμος πολίτης του ( τότε ) Στάλινγκραντ.
Το κτίριο ανοικοδομήθηκε και ανακαινίστηκε αργότερα , όντας και σήμερα γνωστό ως το «Σπίτι του Παβλώφ» , ενώ ακριβώς δίπλα , από τα υλικά των τότε ερειπίων , οικοδομήθηκε ένας τοίχος – μνημείο που αποτελεί ένα από τα πιό σημαντικά αξιοθέατα της σημερινής πόλης του Βόλγογκραντ.
[ Η ανατολική πλευρά του κτιρίου με το προσαρμοσμένο μνημείο ]
[ Η δυτική πλευρά του κτιρίου με μνημείο , βλέπει στη πλατεία Λένιν ]
Ένα συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πόλεμοι μπορεί να καθοδηγούνται και να εξελίσσωνται με βάση τα σχέδια , τις προβλέψεις και τα λάθη των ηγεσιών , αλλά σε πολλές περιπτώσεις σε τακτικό επίπεδο υπήρξε σημαντική η προσφορά , η θυσία , η επιδεξιότητα και η αντοχή των μικρών ηγητόρων όπως στη περίπτωση του Παβλώφ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πορθητής του Βερολίνου Στρατάρχης (πλέον ) Τσουίκωφ , τότε διοικητής της 62ης Στρατιάς στο Στάλινγκραντ σχολίασε μετά το πόλεμο :
«Στη προσπάθεια για να καταλάβουν το Σπίτι του Παβλώφ οι Γερμανοί είχαν πολλαπλάσιες απώλειες σε σχέση με την επιχείρηση τους για κατάληψη των Παρισίων»
42 Σχόλια
Comments feed for this article
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 8:39 μμ
kapetanios
το τραγουδάκι δεν παίζει,
αλλά το ποστ εμπεριστατωμένο παπούλη
(από ένα ψιλογκουγκλάρισμα, η ιστορία του Παβλώφ παίζει και στο Call of Duty , που σημαίνει ότι η φήμη του είναι μεγάλη και στην άλλη μεριά του ατλαντικού! )
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:10 μμ
papoylis
Κάπταιν το πρόβλημα με το τραγουδάκι θα λυθεί συντόμως…..
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:18 μμ
Ενη Καπαζογλου
Παπουλη
Εκπληκτικο το ιστορικο χρονικο που εδωσες για την πρωτοβουλια και δραση ΕΝΟΣ ανθρωπου, σε μια καθοριστικη ιστορικη στιγμη του ΒΠΠ, τη μαχη του Σταλινγκραντ, που εν τελει επηρεασε και την εκβαση του πολεμου.
Και γενναται το ερωτημα στα επισημα κιταπια του ΚΚΕ υπαρχουν τα στοιχεια μιας τετοιας δρασης που δεν ηταν ουτε καθοδηγουμενη ουτε σχεδιασμενη απο την κεντρικη στρατιωτικη διοικηση;
Υ.Γ. Το «τραγουδακι’ μοιαζει λιγο σαν αντιγραφη του rickrolling! 😉
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:22 μμ
cirut
Κι απ’ τον «σωλήνα» κάτι (Youtube)
Stalingrad 3/10 Crossing of the Volga – My Country, The Red Army Choir
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:26 μμ
papoylis
Το πρόβλημα με τοι τραγουδάκι λύθηκε… κατεβάστε το άφοβα είναι ελεγμένο για γιούς και πατέρες.
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:53 μμ
Πάνος
«Και γενναται το ερωτημα στα επισημα κιταπια του ΚΚΕ υπαρχουν τα στοιχεια μιας τετοιας δρασης που δεν ηταν ουτε καθοδηγουμενη ουτε σχεδιασμενη απο την κεντρικη στρατιωτικη διοικηση;»
Ούτε μία ούτε δύο, αγαπητή Ένη. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες δράσεις – και στην Αντίσταση αλλά και στον Εμφύλιο.
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 9:54 μμ
Πάνος
Για το ποστ, τι να πω… Εντυπωσιακό – όπως και η ταινία avatar, που είδα απόψε… 🙂
2 Ιανουαρίου, 2010 στις 11:57 μμ
Πάνος
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 6:29 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ορε Παπούλη, ο Ταγματάρχης Άβαταρ ήταν τελικά Επιλοχίας… 🙂
Εντυπωσιακή η ιστορία του πάντως, o άνθρωπος έζησε σε 58 μέρες όσα δεν ζούνε άλλοι σε 58 χρόνια…
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:09 μμ
Ενη Καπαζογλου
Αγαπητε Πανο
Πολυ φοβαμαι οτι τωρα τελευταια δεν γινομαι κατανοητη. Θα πρεπει να ειναι δικο μου λαθος. Δεν «τιθεται το ερωτημα για τη δραση» αλλα αν βρισκονται καταγεγγραμενα αυτα τα στοιχεια στα «κιταπια» του ΚΚΕ .
και εξηγω το γιατι επειδη δεν ηταν «καθοδηγουμενη δραση».
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:12 μμ
Dralion
Αγαπητε Παπουλη, συγχωρεσε μου αν θελεις την περιεργεια.
Δεν λεω, θαυμασιος ο Pavlov. Δεν αμφισβητω την αξια του στο παραμικρο.
Αλλα απορω. Στην 4.000χρονη γραφτη ιστορια του ανθρωπινου γενους υπηρξαν χιλιαδες αξιολογοι ανθρωποι.
Χιλιαδες συγκλονιστικες ιστοριες ανθρωπινου μεγαλειου. Σε συνθηκες πολεμου ειτε ειρηνης.
Γιατι εσυ ειδικα, διαλεξες αυτον ειδικα;
Μας δινεις ενα ωραιο ιστορικο σημειωμα. Αλλα ενα ιστορικο σημειωμα δεν αποτελει εξηγηση. Το ξαναλεω, δεν αμφισβητω στο παραμικρο την αξια του Pavlov. Αλλα με τρωει η περιεργεια.
Τι ειναι εκεινο που κανει εναν συγκεκριμενο ανθρωπο που ζει στο 2010 να διαλεγει για αβαταρ του μια φωτογραφια ενος ηρωα του 1942 απο το Σταλινγκραντ;
Τι ειναι εκεινο που σε κανει να ταυτιζεσαι με τον συγκεκριμενο ανθρωπο (η την συγκεκριμενη φωτογραφια του) ;
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:13 μμ
Ενη Καπαζογλου
Συνεχεια
και μιλω για το συγκεκριμενο γεγονος τη συγκεκριμενη χρονικη περιοδο και για τη συγκεκριμενη πολιτικη της ΕΣΣΔ.
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 1:33 μμ
Παπούλης
Αγαπητέ μου Δράλιε
Αφού πρώτα σου ευχηθώ καλή χρονιά και δημιουργική να επισημάνω ότι το ερώτημά σου είναι ΚΑΙΡΙΟ
Επομένως , και παρά το γεγονός ότι αγγίζει προσωπικές πτυχές μου , αυτό το ερώτημα ( περιέργειας ) είναι όχι μόνο συγχωρητέο αλλά και καλοδεχούμενο.
Το σχετικό «ιστορικό» σημείωμα ήταν η αφορμή για να καταλήξω στο συμπέρασμα. Περί αυτού όμως αργότερα.
Από τη διαρκή παρουσία σου στη Καλύβα αντιλαμβάνομαι τα παρακάτω :
α) Τη καλή σου προαίρεση και την αυξημένη σου ευαισθησία και συναισθηματικότητα.
β) Το γεγονός ότι έχεις προ πολλού καταλάβει πως ο υποφαινόμενος Παπούλης ανατράφηκε σε περιβάλλον αριστερών πεποιθήσεων , ενετάχθη στην Αριστερά από μειράκιο , για να εγκαταλείψει στη συνέχεια την ενεργό συμμετοχή του κάτω από συνθήκες και καταστάσεις που δεν είναι του παρόντος για να συζητηθούν ( και μάλιστα του Θείου Ισιδώρου απόντος )
Από μικρή ηλικία ενδιαφερόμουν για τη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία , της οποίας το πλέον σημαντικό μέχρι τούδε γεγονός είναι ο ΒΠΠ. Ο πόλεμος αυτός διαμόρφωσε το σύγχρονο κόσμο με έναν αποφασιστικό όσο και βίαιο τρόπο. Οι συνέπειές του ενυπάρχουν στις δομές , τις αντιθέσεις , τις ισορροπίες ακόμα και σήμερα και εξακολουθούν να στοιχειώνουν τις συνειδήσεις , τους φόβους και τις προσδοκίες των απλών ανθρώπων αλλά και των πολιτικών και κοινωνικών τους εκφράσεων.
Θεωρώντας ότι η πλέον απαιτητική και χαρακτηριστική των ανθρώπινων συμπεριφορών δραστηριότητα είναι ο πόλεμος και γνωρίζωντας ότι ο ΒΠΠ υπήρξε η μεγαλύτερη κινητοποίηση δυνάμεων στην ιστορία του ανθρώπου μελέτησα επί μακρόν αυτή τη περίοδο. Να προσθέσω εδώ το γεγονός ότι ο πατέρας μου πολέμησε στην Αλβανία , ο θείος μου άφησε τα κοκκαλά του στη Τρεμπεσίνα , ενώ η οικογένειά μου σχεδόν στο σύνολό της έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και υπέστη στη συνέχεια σκληρές τις συνέπειες από το μετεμφυλιακό κράτος.
Είναι επομένως προφανές ότι απέκτησα συν τω χρόνω ένα «βίτσιο» , ένα ιδιαίτερο τρόπο να βλέπω τα πράγματα , μία έφεση και συγχρόνως μία «κατάρα» που με στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα.
Παρά τη θετική μου παιδεία , διανθισμένη με ανθρωπιστικά στοιχεία , στα πλαίσια μιας γενικής «φιλοσοφίας» στηριγμένης στο Διαφωτισμό , μέσα μου ζεί και ουρλιάζει το σκοτάδι , οι αντιθέσεις , οι προκαταλήψεις και οι πειθαναγκασμοί. Οι συνθήκες ζωής , οι δυσκολίες που αυξάνωνται , οι υποχρεώσεις , η αίσθηση ότι τα παιδιά μου θα ζήσουν σε ένα κόσμο σαφώς χειρότερο από αυτόν όπου μεγάλωσα εγώ χωρίς να έχουν βάσιμες προσδοκίες , η εν γένει αβεβαιότητα , η πανταχού παρούσα βία είναι στοιχεία που ενδυναμώνουν μέσα μου την αίσθηση αυτού του «σκοταδιού» , αλλά και την αδίρρητη ανάγκη να εκφράσω αυτές μου τις αγωνίες.
Επέλεξα πέρσι και σε συνθήκες ιδιαίτερες να χρησιμοποιήσω ως άβαταρ τη φωτογραφία του Yakov Pavlov για να τονίσω αυτή την εσωτερική μου πραγματικότητα. Το avatar σαν καθημερινή υποσημείωση και υπόμνηση του απελπισμένου αγώνα στον οποίο αποδυόμαστε συνεχώς απέναντι σε δυνάμεις ανώτερες κατά πολύ. Η απόφαση να συνεχίσω σφίγγωντας τα δόντια με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής είναι αποτυπωμένη στο βλέμμα αυτού του ανθρώπου , όπως φαίνεται στη φωτογραφία του avatar.
Στο συμπέρασμα αναφέρω ότι πέρα από τους αναγνωρίσιμους ηγέτες και ιστορικούς συντελεστές – υποκείμενα , των οποίων η επίδραση και η μνήμη διατυμπανίζεται στα επίσημα κιτάπια , υπάρχει και η συμβολή ( δράση και θυσία ) των απλών , άγνωστων ανθρώπων που σε συνθήκες οριακές σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν. Μια συμβολή και ένας βίος πολύ πιό ενδιαφέροντες αν και καθόλα άγνωστοι.
Ελπίζω να απαντήθηκε η απορία σου καλέ μου Δρακολέοντα και σε παρακαλώ ( όπως και τους λοιπούς Καλυβίστες ) να μου συγχωρεθούν το απολογητικό ύφος και η συναισθηματική φόρτιση.
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 2:55 μμ
Dralion
Αγαπητε Παπουλη,
η απορια μου απαντηθηκε και με το παραπανω. Ευχαριστω πολυ.
Η εκτιμηση μου σε σενα εκδηλωθηκε απο την αρχη – παρα τις οποιες διαφωνιες μας, που ειναι φυσιολογικες και αναμενομενες. Εχει μεινει αμεταβλητη ολον αυτον τον καιρο που μιλαμε, χρησιμοποιωντας την φιλοξενη Καλυβα σαν πλατφορμα.
Ευχομαι και σε σενα μια καλη και δημιουργικη χρονια.
Ευχομαι στα παιδια σου να μεγαλωσουν σε εναν καλυτερο κοσμο.
Υ.Γ. Τα αβαταρ και τα νικ που επιλεγουμε, εκφραζουν κατα πολυ περισσοτερο τις προσωπικοτητες μας, απο τα «πραγματικα» μας ονοματα. Στο κατω κατω, το «πραγματικο» μας ονομα, μας το διαλεξαν αλλοι.
Υ.Υ.Γ. Εδειξα επιτηδες καποια αδιαφορια προς τα ιστορικα γεγονοτα που παρεθεσες, οχι γιατι τα θεωρω ασημαντα. Αλλα γιατι θεωρω το προσωπο που περιγραφει αυτα τα γεγονοτα πιο σημαντικο απο την ιστορικη αναδρομη.
Οι λογοι που επιλεγουμε κατι, δειχνουν μερικα πραγματα για μας. Σημερα με ενδιαφερει περισσοτερο το προσωπο που λεγεται «Παπουλης» και λιγοτερο η μαχη του Σταλινγκραντ.
Υ.Υ.Υ.Γ. Αν δεν δειξεις συναισθηματικη φορτιση οταν περιγραφεις τον εαυτο σου, ποτε θα δειξεις; Την ψυχη σου βγαζεις προς τα εξω, δεν κανεις αναλυση εντομολογου. Αρα ο συναισθηματισμος ειναι χρησιμος και γνησιος.
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 5:54 μμ
zeppos
Παβλώφ: «Παρά τη θετική μου παιδεία , διανθισμένη με ανθρωπιστικά στοιχεία , στα πλαίσια μιας γενικής “φιλοσοφίας” στηριγμένης στο Διαφωτισμό , μέσα μου ζεί και ουρλιάζει το σκοτάδι , οι αντιθέσεις , οι προκαταλήψεις και οι πειθαναγκασμοί.»!!
Ουάουυυυυ!!
Τι πίνετε στα εορτάς εσείς οι «κρυφομπολσεβίκοι»;
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 6:03 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Αυτή σου η φρασούλα με οδήγησε σε δύο συνειρμούς με μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα, τον Χένρυ Μίλλερ και την ζωή του και αυτό που συμβαίνει τούτες τις μέρες στο Ιράν, με όλες αυτές τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κυρίως, των νέων.
3 Ιανουαρίου, 2010 στις 7:24 μμ
Παπούλης
Δράλιε ευχαριστώ από καρδιάς γι αυτή μας τη συζήτηση
καπετάν Αντρέα : συνήθως Αηγιωργίτικο 🙂
Δύστροπε νάσαι καλά….
4 Ιανουαρίου, 2010 στις 10:25 πμ
ο δείμος του πολίτη
Εξαιρετική πολεμική ιστορία από ένα μέτωπο που κερδήθηκε με τέτοιες αυτοθυσίες κι έξυπνες στρατηγικές κινήσεις.
4 Ιανουαρίου, 2010 στις 1:19 μμ
nikiplos
Αγαπητέ Παππούλη, απλά άψογο το κείμενο… Το ενδιαφέρον, πέρα από τον μεγάλο ηρωισμό και τη δυσκολία της προσπάθειας εντοπίζεται και στο πως μερικές φορές η αυταπάρνηση και αφοσίωση ενός μόνο ανθρώπου, που κάνει μια μάχη δική του υπόθεση (για ποικίλλους λόγους), συμβάλλει και κρίνει ένα κτήριο, μια πόλη, μια μάχη και τελικά (απίστευτο αλλά αληθινό και χωρίς εξειδανικεύσεις ή αγιογραφίες) έναν ολόκληρο πόλεμο, που κείνες τις ώρες παίζεται και μάλιστα χωρίς πολλές επιλογές για τους Σοβιετικούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περίπτωση της ήττας. Ένα παίγνιο πολέμου που επαληθεύει τον Κλαούζεβιτς στην πιο τραγική μάχη, που κρίθηκε ίσως μόνο από τέτοιους Παβλόφ, που «το πήραν πατριωτικά» ή τους έπιασε η ξεροκεφαλιά και είπαν να πεθάνουν αλλά ηρωϊκά για κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό τους και τους συντρόφους (όχι κατ’ ανάγκη πολιτικός ο όρος) που έφυγαν.
Τα υπόλοιπα γλυκανάλατες και εκ του ασφαλούς ερμηνείες περί «στρατηγικών» τάχα λαθών του Φον Πάουλους, ή στρατιωτικής ευφυΐας του Ζούκοφ, περί υποτίμησης του ρόλου της επιμελητείας κλπ που έχω διαβάσει και δει σε άπειρα ντοκυμαντέρ. Δεν ήταν ούτε ανόητος και καθόλου αγράμματος ο πολύπειρος Γερμανός αρχιστράτηγος που έριξε όλο το βάρος του στην κατάκτηση του Στάλινγκραντ. Αν το έπαιρνε, μετά θα έδειχνε σε πολλούς (ένθεν και κείθεν) τι εστί βερύκοκο…
4 Ιανουαρίου, 2010 στις 2:41 μμ
Μαύρο πρόβατο
Μια ακόμη φοβερή ιστορία, ολόγραμμα της Ιστορίας…
11 Ιανουαρίου, 2010 στις 11:32 πμ
ΝΙΚΟΣ
αργότερα ο Παυλόφ έγινε ιερέας, δείτε πιό κάτω ένα φοβερό άρθρο
http://www.vor.ru/English/Christian_Message/program.phtml?act=37
11 Ιανουαρίου, 2010 στις 2:16 μμ
Πάνος
Είναι σίγουρα ο ίδιος Παβλόφ;
11 Ιανουαρίου, 2010 στις 2:22 μμ
Πάνος
Προφανώς πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα, αν συγκρίνουμε τις ημερομηνίες γέννησης και -κυρίως- θανάτου (του πρωταγωνιστή του ποστ, γιατί ο άλλος ζει ακόμα…)
12 Ιανουαρίου, 2010 στις 5:56 μμ
Παπούλης
Ο άνωθεν Νίκος έχει λάθος
ΔΕΝ πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο , ο έτερος ήρωας του ΒΠΠ με το ίδιο επώνυμο χειροτονήθηκε και μόνασε , υπήρξε δε και εξομολογητής , πνευματικός και εκ των εκλεκτών του προηγούμενου και νυν μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου.
Η παρεξήγηση και παρερμηνεία αυτή είναι γνωστή στους εντρυφήσαντες την ιστορία του ΒΠΠ και δεν γίνεται πάντα αθώα. 😉
[ Να μου συγχωρεθεί παρακαλώ η αργοπορημένη απάντηση , αλλά σήμερα μόλις διαπίστωσα την ύπαρξη των 3 εσχάτων σχολίων ]
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 7:20 μμ
Πάνος
Είναι απίστευτο, αλλά …συμβαίνει: η καλύβα έχει ποστ στα αρχεία της για τη μάχη του Στάλινγκραντ, τα 70 χρόνια της οποίας εορτάζονται στη Ρωσία αυτές τις μέρες!
Δυστυχώς, με ιστορική δικαίωση του Στάλιν:
Το Τσαρίτσιν, όπως ήταν το όνομά του κατά την τσαρική εποχή, μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ το 1925 προς τιμή του Ιωσήφ Στάλιν. Πήρε το όνομα Βόλγκογκραντ το 1961, όταν ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ ξεκίνησε την αποσταλινοποίηση. Πρόσφατα, με απόφαση των τοπικών αρχών, αποφασίστηκε η πόλη να αποκαλείται ξανά Στάλινγκραντ για πέντε ημέρες κάθε χρόνο, όταν γιορτάζονται σημαντικές ιστορικές επέτειοι.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2013_481856
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 7:51 μμ
bas
Αυτός ο τύπος-ο περί ου ο λόγος- είχε κι’ έναν σκύλο με τον οποίο πειραματίστηκε;
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 7:53 μμ
Πάνος
Άστο – συνωνυμία… 😉
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:02 μμ
bas
Ηταν μια αποτυχημένη μου χιουμοριστική απόπειρα…
Υ.Γ. Πάντως για μένα το μεγαλύτερο επίτευγμα του συντρόφου Παβλώφ ήταν που την σκαπούλαρε απ’ τα νύχια του Πατερούλη λίγα χρόνια αργότερα…
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:02 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
bas καμία σχέση.
Μπερδεύεις τον Παβλώφ στον οποίο αναφέρεται ο παπούλης στο κειμενό του με τον πολύ γνωστό ρώσο ψυχολογό Ιβάν παβλώφ του οποίου οι ανακαλύψεις οδήγησαν στην ανάπτυξη της σχολής του μπιχεβιορισμού στην ψυχολογία.
Περί Παβλώφ
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Pavlov
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:06 μμ
bas
Δύστροπη πραγματικότητα
Το ξέρω φίλε μου, αλλά όπως γράφω πιο πάνω, προσπάθησα να κάνω ένα χιουμοριστικό σχόλιο, αλλά δεν μου βγήκε…Ουτε εσύ, ούτε ο Πάνος το έπιασε…(Αρα το χιούμορ μου είναι είτε παρωχημένο είτε ακαταλαβίστικο. Οπως και να ‘χει έχω πρόβλημα…)
2 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:16 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Δεν είδα το σχόλιο σου που έλεγες πως έκανες χιούμορ επειδή βγήκε το ίδιο ακριβώς λεπτό με το δικό μου. 🙄
Οπότε…
Ντον’τ γουώρυ, μπη χαπη! 🙂
3 Φεβρουαρίου, 2013 στις 1:17 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Απ’ του (μεγάλου) πατερούλη ξέφυγε bas, από του παπούλη δεν τα κατάφερε 🙂
3 Φεβρουαρίου, 2013 στις 1:28 πμ
kimonbel
Παπούλη@
Σπαράγματα ψυχής και αποξέσεις πληγωμένης μνήμης στο εξαιρετικό γράφημά σου.
Μου θύμισες παράλληλους οκογενειακές πορείες,τον πατέρα μου 4 μήνες φυλακή και μετά στα 32 του εκτέλεση γενάρη του 1944,ο αδελφός του δραπέτευσε απο το εκτελεστικό απόσπασμα,ο τρίτος αντάρτης στο βουνό και ο μικρότερος 18 ετών εξόριστος στη Μακρόνησο,όσο για το μετεμφυλιακό άστα….και διηγώντας τα να κλαίς.
3 Φεβρουαρίου, 2013 στις 10:05 πμ
nikos__alfa
Παπούλη τελικά βρίσκω πολύ σημαντική τη θεώρηση που οδήγησε στην επιλογή του άβαταρ σου.
Η ιστορία του Παβλόφ που τόσο σε επηρέασε θα μπορούσαμε να πούμε, αν τη συνδυάσουμε με μια μικρή δόση …υπερβολής, ότι σε αναλογία με το φαινόμενο της ….πεταλούδας όπου μια απειροελάχιστη επίδραση σε ένα σύστημα μπορεί στην πορεία του χρόνου να αλλάξει δραματικά την εξέλιξη των γεγονότων έτσι και οι ελάχιστες πράξεις των καθημερινών απλών ανθρώπων μπορεί να έχουν μια μεγάλη αν και αόρατη επίδραση στον ρου της ιστορίας .
Έτσι αυτό το παράδειγμα μας φέρνει εμπρός στις ευθύνες μας για κάθε τι που φαίνεται μικρό και ασήμαντο ως αντίδραση στους ταραγμένους καιρούς που περνάμε αλλά που όμως μπορεί έστω σαν μια απειροελάχιστη συνιστώσα να έχει μια καθοριστική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα ! 😉
3 Φεβρουαρίου, 2013 στις 10:20 πμ
nikos__alfa
Μια μέρα σφίξαμε τα δόντια
συναντήθηκαν τα μάτια μας
ενώσαμε τα χέρια
ζεστάθηκε η καρδιά μας
στραφήκαμε στον ήλιο
βάλαμε πλάτη στον βοριά
παίρνουμε τον μεγάλο δρόμο
να βρούμε πάλι ξαστεριά
2 Φεβρουαρίου, 2014 στις 6:58 μμ
Πάνος
Πολλές δεκάδες επισκέψεις σήμερα στο Αβατάρ του Παβλόφ, λόγω της επετειακής (71 χρόνια) επισήμανσης στο φ/μπ.
Συνολικά στο ποστ έχουν γίνει 1200 επισκέψεις ως τώρα.
2 Φεβρουαρίου, 2014 στις 7:34 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
20th Century Battlefields 1942 Stalingrad
Παλαιοθεν φιλος του ρωσσικου λαου…..
2 Φεβρουαρίου, 2014 στις 8:50 μμ
dina kazana
«…η πλέον απαιτητική και χαρακτηριστική των ανθρώπινων συμπεριφορών δραστηριότητα είναι ο πόλεμος….»
papoylis,
Γραφεις σε μια πολυ ευαισθητη και τρυφερη γλωσσα (με αγγιξε ιδιαιτερα το κειμενακι στο ποστ σου για τους πνιγεντες στο Φαρμακονησι) .
Ομως θαρρω πως η πλεον απαιτητικη και χαρακτηριστικη των ανθρωπινων συμπεριφορων δραστηριοτητα δεν ειναι ο πολεμος αλλα ο αντιποδας του η ειρηνικη συμβιωση, ο αλληλοσεβασμος, ο σεβασμος του μεγαλου σπιτιου, που προσκαιρα μας φιλοξενει, της γης και η δημοκρατια (οχι ακριβως η δικη μας ατελης αλλα η αλλη η ζητουμενη, που μπορει να ειναι και σοσιαλιστρια)!
2 Φεβρουαρίου, 2014 στις 9:39 μμ
nikos__alfa
Ο Παπούλης θα εμφανιστεί μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων. 🙂
5 Φεβρουαρίου, 2014 στις 10:14 πμ
papoylis
Καζάντω
Η γλώσσα μου μπορεί να έχει εκφάνσεις τρυφερότητας και ευαισθησίας , αλλά δεν αγνοεί την πραγματικότητα.
Όταν ο καλός παπούλης Ηράκλειτος ( δάσκαλος δικός μου αλλά και του εξαίρετου Καλυβάρχη ) έλεγε το περίφημο : «Πατήρ πάντων πόλεμος» όπως διασώζεται από το Διογένη το Λαέρτιο , δεν εννοούσε αυτά τα περί αντίθετων πόλων ενός διαλεκτικού σχήματος , όπως διατείνονται οι κομψευόμενοι , αλλά το κυριολεκτικό . Ζώντας σε μια εποχή όπου οι ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας πολεμούσαν συχνά μεταξύ τους ή υφίσταντο τους τσαμπουκάδες του μεγάλου Βασιλιά , το είχε καταλάβει το ζήτημα , ως χαλκέντερος και ψυχρός εκτιμητής που ήταν.
Η πλέον εργώδης , απαιτητική , δύσκολη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι ο πόλεμος γιατί αυτό που κρίνεται είναι η επιβίωση του ανθρώπου , της φυλής , της κρατικής οντότητας , του έθνους κτλ . Εκεί διατίθενται όλοι οι πόροι , όλα τα μέσα , όλη η «δημιουργικότητα» και εφευρετικότητα και η έσχατη ικμάδα των δυνάμεων του ανθρώπου γιατί αυτό που κρίνεται ξεπερνά κάθε άλλο διακύβευμα .
αυτά και μένω 🙂
5 Φεβρουαρίου, 2014 στις 11:11 πμ
nikos__alfa
«Η γλώσσα μου μπορεί να έχει εκφάνσεις τρυφερότητας και ευαισθησίας , »
Και δεν τόλεγες πιο μπροστά ορέ Παπούλη;
Δεν μπορούσαμε να συμπληρώσουμε την κριτική επιτροπή στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας στην πόλη μας για τον εορτασμό της επετείου όμως σίγουρα θα σε καλέσουμε στην επόμενη! 🙂
10 Νοεμβρίου, 2016 στις 9:09 πμ
Pavlov’s Avatar – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] Πηγή: Pavlov’s Avatar | Η καλύβα ψηλά στο βουνό […]