Ήθελα να γράψω ένα ποστ αντιδρώντας στις παρόλες του ΓΑΠ, ότι δήθεν δεν έχει τεθεί θέμα απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία της χώρας μας, αλλά τι να πρωτο-προλάβει κανείς… Να όμως που κάποιοι το υπενθυμίζουν στον ξεχασιάρη πρωθυπουργό μας!
Σήμερα στις 5:50 μ.μ.
ΕΝΩΣΗ ΟΥΜΑΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)
email: enooume@gmail.com ιστοσελίδα: http://www.fbook.me/enooume
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Ιανουαρίου 2010
Ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα: το θέμα έχει τεθεί!
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με κοινοποίηση στους Παύλο Γερουλάνο – Υπουργό Πολιτισμού, Άννα Διαμαντοπούλου – Υπουργό Παιδείας, Χάρη Καστανίδη – Υπουργό Δικαιοσύνης, Γιάννη Ραγκούση – Υπουργό Εσωτερικών και Γιώργο Καμίνη – Συνήγορο του Πολίτη, την ακόλουθη επιστολή για το θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων και αναφοράς στο θρήσκευμα σε δημόσιους χώρους.
Κύριο Γιώργο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κοιν: Κύριο Παύλο Γερουλάνο – Υπουργό Πολιτισμού, Κυρία Άννα Διαμαντοπούλου – Υπουργό Παιδείας, Κύριο Χάρη Καστανίδη – Υπουργό Δικαιοσύνης, Κύριο Γιάννη Ραγκούση – Υπουργό Εσωτερικών, Κύριο Γιώργο Καμίνη – Συνήγορο του Πολίτη
27 Ιανουαρίου 2010
Κύριε Πρόεδρε
Η Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.) είναι Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 2010, έχει μέχρι τώρα 65 μέλη, και έχει ως στόχους την προώθηση μιας εκκοσμικευμένης και ανθρωπιστικής θεώρησης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών και να εργαστεί για την κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών της περιλαμβάνει γυναίκες και άνδρες πολίτες που, από το 2008, έχουν θέσει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας, περιλαμβανομένου του Συνηγόρου του Πολίτη, τα θέματα:
1. απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία, παράλληλα με την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού σε ώρες σχολείου, της υποχρέωσης δήλωσης θρησκεύματος ως προϋπόθεση απαλλαγής από τα θρησκευτικά, καθώς και της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια,
2. απομάκρυνσης των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, τα οποία ήδη αποφάνθηκαν πως το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης,
3. αφαίρεσης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αιτήσεις έκδοσης ή ανανέωσης άδειας παραμονής αλλοδαπών και
4. κατάργησης της προσευχής κατά την έναρξη των προγραμμάτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Οι ενέργειες αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί, σχολιασθεί εκτενώς από ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποτελέσει αντικείμενο οξύτατων επιθέσεων από την Εκκλησία της Ελλάδας. Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εκπροσώπου της στην Ελλάδα για την πληροφόρηση σε θέματα διακρίσεων, ζήτησε και πήρε από εμάς λεπτομερειακή πληροφόρηση. Αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναφερόμενων ενεργειών μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=278.
Για αυτό δοκιμάσαμε έκπληξη όταν πληροφορηθήκαμε πως χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρατε πως «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων … δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει παράδοση παρουσίας των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν έχει αποτελέσει πρόβλημα». Παράλληλα, εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την τοποθέτησή σας επί της ουσίας του θέματος: «Το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα. Όταν υπάρχουν θέματα που δημιουργούν αντιπαραθέσεις, αντί να τα εντείνουμε και να πολώνουμε τις κοινωνίες μας, πρέπει να αναζητούμε τρόπους αμοιβαίας κατανόησης… Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται πολυ-εθνοτικές και πολυ-θρησκευτικές, η ευθύνη των πολιτικών είναι να χειρίζονται τα θέματα αυτά με σεβασμό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την παράδοση και τα δικαιώματα όλων. Η ανεύρεση της σωστής ισορροπίας δεν είναι εύκολη, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ.»
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε για μια συνάντηση με σας ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσετε ώστε να αναζητηθούν οι τρόποι αμοιβαίας κατανόησης για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως έχουν ερμηνευθεί κατ’ επανάληψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του οποίου έχει ήδη ενσωματώσει στο γνωμοδοτικό του έργο, τουλάχιστο από το 2007, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Με εκτίμηση
Η Προσωρινή Γραμματεία ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.
Παναγιώτης Δημητράς Νίκος Θεοδώρου Ελεάννα Ιωαννίδου Γιώργος Σαρηγιαννίδης.
10 Σχόλια
Comments feed for this article
27 Ιανουαρίου, 2010 στις 11:45 μμ
Ενη Καπαζογλου
Κοιτα να δεις Πανο. Οταν στην ολομελεια του Συμβουλιου της Ευρωπης ετεθησαν πολυ σοβαρα ερωτηματα σε ο,τι αφορα την οικονομια και το μπαραζ των επιθεσεων που δεχεται η Ελλαδα απο διεθνη κερδοσκοπικα κεντρα που θυμιζουν «αγρια Δυση» (οπως ευστοχα τα χαρακτηρισε ο Πρωθυπουργος, δηλαδη οταν δεν υπαρχουν κανονες ελεγχου).
Οταν σε ερωτησεις απαντησε στα θεματα των ελληνοτουρκικων σχεσεων και στην 35ετη κατοχη της Κυπρου, δινοντας τις καταλληλες απαντησεις οπως ηδη εχουν μεταδωσει ολα τα ΜΜΕ.
Οταν εδωσε «πληρωμενη» απαντηση σε ερωτηση της κας. Μπακογιαννη για το Σκοπιανο σε οτι αφορα τις εθνικες μας θεσεις οτι υπαρ
χει κοκκινη γραμμη κατι το οποιο πολυ καλα γνωριζει και η ιδια.
Οταν απαντησε σε ερωτηση του Παπαδημουλη , οτι κανεις δεν ειναι ευχαριστημενος απο την πορεια των ανθρωπινων δικαιωματων και του διεθνους δικαιου στη γειτονικη χωρα.
Δεν αντιλαμβανεται κανεις την επιλογη του θεματος που διαλεξες ως ποστ σε οτι αφορα τα θεματα που απασχολησαν την ολομελεια του Συμβουλιου της Ευρωπης και την παρουσια του ελληνα πρωθυπουργου. :rol:
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:03 πμ
Πάνος
Ένη,
σου πάει τρέλα όταν παίρνεις ύφος αυστηρής δασκάλας που θέλει να βάλει τάξη στην άτακτη καλύβα… 😉
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:20 πμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Επειδη δεν ηθελα να ξεφυγω απο τα ορια της ευγενειας και να πω οτι το ποστ ειναι ακρως αποπροσανατολιστικο.
Γιατι απλουστατα οσοι διαβασουν το ποστ δεν ειναι υποχρεωτικο να εχουν διαβασει και αυτα που, αναγκαστικα, επεσημανα.
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 12:33 πμ
Πάνος
* Βαθύς αναστεναγμός… *
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 7:58 πμ
kapetanios
μετά το μόνιτορ, να και η ένωση ουμανιστών (τι είναι τούτοι οι 65 πάλι?)
άσχετο
χθες πήρε το μάτι στο e-mail μου ένα ραβασάκι από μια οργάνωση που λέει -από μια διαγώνια ματιά που έριξα- μέσες άκρες :ζήσε πολύ και πέθανε
Δηλαδή κάνε ότι γουστάρεις και μετά, χωρίς να κάνεις παιδιά, πάρε τον πούλο κανονικά γιατί η γη πρέπει να ζήσει ή με τους μισούς ανθρώπους ή καλύτερα χωρίς κανέναν (ρε σαν να είδαν πολλές φορές την ταινία «η γη μετά τους ανθρώπους» με φαίνεται και μπερδεύτηκαν!)
Όσο για την σχέση του ΓΑΠ με τις θεούσες , εδώ στο υπουργικό συμβούλιο τους έφερε, τι θέλεις άλλο ? 😉
υγ
εμένα το όνομα του Δημητρά κάαατι μου θυμίζει, αλλά δεν ξέρω (αλτσχάιμερ) ακόμη τι …
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 1:47 μμ
Βασίλης
Καπετάνιε,
Λογικά πρόκειται για αυτόν τον Δημητρά:
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 3:23 μμ
nikiplos
Καλησπέρα…
Θα πέσει πολύ γέλιο, όταν επιχειρήσει κάποιος από τους 65 ή έτερος να θέσει θέμα θρησκευτικών συμβόλων σε σχολεία που το 95% των κοριτσιών θα φορούν μαντήλες ή μπούρκες και τα αγόρια θα χουφτώνουν σαν πόρνες εκείνες που δεν θέλουν να φορέσουν ή δεν πιστεύουν στον μέγα προφήτη τέλος πάντων… 🙂
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 3:54 μμ
zeppos
Ε μα!
Αγαπητή Ενη ειλικρινά μπορώ να μπω στο .. πνεύμα που σας εκνεύρισε τόσο πολύ σχετικά με το ποστ περί ατομικών δικαιωμάτων… Την ώρα που η επιστήμη επιτέλους ΒΡΗΚΕ… ανακάλυψε οτι το χρώμα που είχαν οι … δεινόσαυροι δεν ήταν ..πράσινο, αλλά …καροτί.. ημείς εδώ καλούμαστε να ασχοληθούμε με τις εικόνες που επικρέμονται επικίνδυνα πάνω από τα κεφαλάκια των παιδιών μας…
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 4:36 μμ
Ενη Καπαζογλου
Zeppos
Ωραιο!!!! 😆
Η «θεωρια της σχετικοτητας» εχει πολλες εκδοχες.
28 Ιανουαρίου, 2010 στις 5:29 μμ
Ο Αιρετικός
Απ’ό,τι φαίνεται, μπροστά στην «ιερή» ψήφο (αυτήν της «δεξιάς του Κυρίου») ακόμη και το προεδριλίκι στη σοσιαλιστική διεθνή δεν πιάνει χαρτωσιά…