Ο Drallion, μας έχει ενημερώσει αναλυτικά για το τι σκέφτονται οι Γερμανοί, επί του παρόντος, για την Ελλάδα. Μια παρόμοια προσπάθεια κάνει και η απεσταλμένη της «Καθημερινής»: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100029_21/02/2010_391679

Της απεσταλμένης μας στη Γερμανια Ξενιας Kουναλακη

Στην πλατεία Βίλι Μπραντ της Φρανκφούρτης στην κρατική σκηνή ανεβαίνουν μαζί δύο τραγωδίες του Σοφοκλή σε μια κοινή παράσταση, ο «Οιδίπους» και η «Αντιγόνη». Οι Γερμανοί θεατές γνωρίζουν καλά ότι ακριβώς απέναντι, στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτυλίσσεται μια άλλη σύγχρονη «ελληνική τραγωδία». (Ο τίτλος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από το περιοδικό Der Spiegel, έγινε κλισέ και αναπαρήχθη από πολλά γερμανικά ΜΜΕ για να περιγράψει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Tην Πέμπτη κόσμησε το πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας εφημερίδας, Zeit). Μετά την 4ωρη παράσταση το κοινό χειροκροτάει δυνατά. Απέναντι στη δεύτερη, μοντέρνα εκδοχή της τραγωδίας όμως, παραμένει ασυγκίνητο.

Κοινωνικό κράτος

Eίναι δύσκολο να εξηγήσεις στους Γερμανούς πολίτες γιατί το Βερολίνο πρέπει να βοηθήσει την ελληνική οικονομία. «Πώς μπορώ να ζητήσω από μία ταμία του Aldi που παίρνει βασικό μισθό να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της για να συνδράμει τους Ελληνες και να καταλήξουν τα χρήματά της σε κάποια αδιαφανή κανάλια», αναρωτιέται ο βουλευτής των Πρασίνων, Γκέρχαρντ Σικ. «Στη Γερμανία έχει ξεσπάσει μια αντιπαράθεση για το κοινωνικό κράτος και πολλοί Γερμανοί πολίτες αναρωτιούνται γιατί να αποταμιεύουν εκείνοι, προκειμένου να ενισχύονται άλλα κράτη. Επιπλέον η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρώ και αυτό αποτελεί ένα βαθύ ψυχολογικό πρόβλημα για τους Γερμανούς. Για να εγκαταλείψουν το γερμανικό μάρκο και να υιοθετήσουν το ευρώ τους είχαν υποσχεθεί μακροπρόθεσμη νομισματική σταθερότητα. Αυτός ο παράγοντας συχνά παραγνωρίζεται στην Ελλάδα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Περιμένοντας στην ουρά για ένα εισιτήριο στην Κρατική Οπερα του Βερολίνου, ένα ζευγάρι Γερμανών συνταξιούχων απορεί: «Είναι δυνατόν να μη θυμώνουμε όταν εσείς απεργείτε με την πρώτη αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ενώ σε εμάς θεωρείται ήδη δεδομένο ότι θα παίρνουμε σύνταξη στα 67;». «Πρέπει να βάλετε νερό στο κρασί σας», νουθετούν τους Ελληνες ο κύριος και η κυρία Ράινικε με την τρυφερότητα ενός γονιού που μαλώνει το άτακτο παιδί της Ευρώπης.

«Εύχομαι η Ελλάδα να καταφέρει να ξεφύγει από τη δομή της ελληνικής τραγωδίας και να ακολουθήσει το σενάριο μιας χολιγουντιανής ταινίας, να αποκτήσει δηλαδή η υπόθεση ένα ανέλπιστο χάπι εντ. Για τον σκοπό αυτό όμως απαιτούνται απίστευτα σκληρές θυσίες και κυρίως μια πλατιά κοινωνική συναίνεση», λέει ο Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Οι Ελληνες πέτυχαν να φέρουν εις πέρας και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, παρά τις αμφιβολίες πολλών επικριτών τους. Στοιχηματίζω και αυτήν τη φορά στην ελληνική δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα, κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού με πάνω από 3.000 χρόνια Ιστορία, δεν πρόκειται να καμφθεί από την οικονομική κρίση», εκτιμά ο κ. Χατζημαρκάκης, ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Στην Commerzbank που έχει κάθε λόγο να απεύχεται χρεοκοπία της Ελλάδας επειδή η χώρα μας έχει ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντί της, τα στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει την Αθήνα στα κρύα του λουτρού. «Οχι επειδή σας συμπαθούμε. Αλλά επειδή θα έχουν πρόβλημα και οι γερμανικές τράπεζες αν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία», εξηγεί ο αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine, Στέφαν Ρούκαμπ. Εκτιμά δε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε μια περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα το έχει η Hypo Real Estate, η οποία ούτως ή άλλως είχε λάβει πέρυσι κρατική βοήθεια και ουσιαστικά εθνικοποιήθηκε. «Την κατάρρευση της Ελλάδας μπορούν να την αντέξουν οι τράπεζές μας, άντε και της Πορτογαλίας. Της Ισπανίας όμως…», προσθέτει ο Ρούκαμπ.

«Υπάρχει μεγάλη υποκρισία», πλειοδοτεί ο συνάδελφός του από τους γερμανικούς Financial Times, Αντρέι Ρίμπακ, ο οποίος παρακολουθεί την οικονομική κρίση στην Ελλάδα κι έχει ταξιδέψει δύο φορές στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. «Για να σώσει η γερμανική κυβέρνηση την Hypo Real Estate έδωσε πάνω από 100 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα το 2010», εξηγεί.

Σάκος του μποξ

«Επί δύο μήνες η Ελλάδα είχε γίνει σάκος του μποξ. Αφενός από άγνοια των Γερμανών πολιτών και ΜΜΕ και αφετέρου για να στοιχηματίσουν εναντίον της και να πλουτίσουν κάποιοι κερδοσκόποι», επισημαίνει ο Ρίμπακ. Κακός επικοινωνιακός χειρισμός της γερμανικής κυβέρνησης; Πάντως, η ζημιά έχει γίνει. Τα δύο τρίτα των Γερμανών τάσσονται κατά της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και το 53% φτάνει στο σημείο να ζητεί έξωση της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αϊχελ, στη διάρκεια της θητείας του οποίου εισήχθη η Ελλάδα στο ευρώ, χαρακτήρισε λάθος την ένταξη της χώρας μας στο ενιαίο νόμισμα το 2001.

Οι Γερμανοί πολίτες έχουν γαλουχηθεί με τη νοοτροπία ότι από την Ε.Ε. αδικούνται. Πληρώνουν τα περισσότερα, χωρίς να έχουν τα οφέλη που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες χώρες. «Είναι μύθος. Η Ε.Ε. χάρισε στη Γερμανία μια τεράστια αγορά για τις εξαγωγές των προϊόντων της. Και από αυτήν την κρίση το Βερολίνο θα βγει ακόμη πιο ενισχυμένο. Ο συνδυασμός φτηνού ευρώ και ανάπτυξης των μεγάλων ανερχόμενων δυνάμεων της υφηλίου, τονώνει τις γερμανικές εξαγωγές. Ουδείς γράφει γι’ αυτά», προσθέτει ο Ρίμπακ.

Ο δρόμος που οδηγεί στον παράδεισο

Η ΚfW, η τράπεζα που σύμφωνα με τις διαρροές του Τύπου (γερμανικού και εγχώριου) θα παράσχει μια προσωρινή ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα τον Μάρτιο βρίσκεται στην οδό Πάλμενγκαρντεν, λίγα μέτρα από τον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο της Φρανκφούρτης. Δίπλα ακριβώς από την έδρα της KfW βρίσκεται ένα καφενείο με το όνομα «sec». Η μουσική υπόκρουση: Χρήστος Δάντης! Η γκαρσόνα είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών και αγνοεί επιδεικτικά ότι βρίσκεται μεσοτοιχία με την προσωρινή σωτηρία της χώρας. «Κάτι έχει πάρει το αυτί μου», λέει με αφοπλιστική αθωότητα.

Αντίθετα, στο γειτονικό καφενείο «Καριόκα», όπου συχνάζουν Ελληνες και υπάρχει αναρτημένη μια αφίσα για συναυλία της Τσαλιγοπούλου, η πολιτική συζήτηση ανάβει εύκολα. «Πρωτοσέλιδο γίναμε πάλι», παραδέχεται ο Γιώργος Μπαρμπούτης, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, ο οποίος έχει εγκαταλείψει πλέον την ιδέα της επιστροφής στην πατρίδα. «Ειδικά μετά την κρίση», διευκρινίζει. «Απαπαπα», συμφωνεί η κυρία Σοφία Μήτσου. «Να γυρίσω και να κάνω τι; Να πληρώνω φακελάκια στους γιατρούς;».

Στο Βερολίνο η Φωτεινή Νίττη, σερβιτόρα στο εστιατόριο «Ρωμιοσύνη», στη Μπουνταπεστερστράσε, λέει πως καμιά φορά ντρέπεται που είναι Ελληνίδα: «Ξεφτίλα, γελάει όλη η Ευρώπη μαζί μας. Οποιο κανάλι κι αν ανοίξεις θα μιλούν για μας».