Μάθε Μπαμπίνο  γράμματα και Μάνο μου ν’ αθροίζεις

αντί της Θάτσερ την αυλή  συνέχεια να σκουπίζεις

Ως τακτικός ακροατής του Αλαφούζειου ραδιοφώνου και θεατής του ομώνυμου καναλιού άκουσα επανειλλημένα το τελευταίο διάστημα το διοπτροφόρο κύριο Μπάμπη να αναμασά την καραμέλα που του προσέφερε ο τακτικός του συνομιλητής κος Στ. Μάνος προ μηνός.

Το παραμύθι έχει ως εξής : Στη Φινλανδία , όπου και το πλέον αποτελεσματικό εκπαιδευτικό σύστημα σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις , οι δάσκαλοι και καθηγητές στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι το 1/3 σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ελλάδα.
Επομένως κατά το καλό δημοσιογράφο που επανέλαβε και σήμερα τον ισχυρισμό αυτό , σκόπιμο θα είναι αφού ο πληθυσμός μας είναι διπλάσιος από αυτό της Φινλανδίας να σουτάρουμε καμμιά 50.000 εκπαιδευτικούς ( δικό μου συμπέρασμα ) ή να ακολουθήσουμε το Φινλανδικό παράδειγμα ( πιθανώς δικό του συμπερασμα για να είμαι επιεικής )

Ο κος Μπάμπης συχνά καλεί το κύριο Μάνο και ομού εκστασιάζωνται με τα καταπληκτικά τους εφευρήματα. Πρόκειται προφανώς για τεχνική επηρεασμού της κοινής γνώμης , δια του κύρους ( ; ) ενός γνώστη των πραγμάτων ( εδώ γελάμε ) που μάλιστα λειτουργεί και εκφράζεται ανεξάρτητα και αδέσμευτα , μη έχωντας πλέον κομματικές ή άλλες δεσμεύσεις. Στις κωλοτούμπες αυτές συμμετέχει εν ευωχία  ο καλός και έγκριτος δημοσιογράφος που δεν φείδεται λόγων θαυμασμού για το συνομιλητή του , υιοθετεί δε τους ισχυρισμούς του κου Μάνου ως θέσφατα.

Ως γνωστόν , το διαδίκτυο είναι πηγή πλούσια σε πληροφοριακό υλικό και αν ο ερευνητής διαθέσει χρόνο και προσπάθεια , αν επικεντρωθεί στις πηγές εκείνες που έχουν αναμφισβήτητο κύρος και σοβαρότητα , μπορεί να βρεί τα στοιχεία εκείνα που θα επιβεβαίωναν ή θα διέψευδαν κάθε άνωθεν ισχυρισμό.

Ο Παπούλης σας διέτρεξε μέρες τώρα τα ιντερνέτια και αναζητώντας μόνο ΕΠΙΣΗΜΕΣ πηγές διεπίστωσε τα παρακατω ( που ΔΕΝ επιδέχωνται αμφισβήτηση )

α) Στη Φινλανδία υπάρχει σήμερα ένας πληθυσμός της τάξης των 5,5εκ κατοίκων. Εξ αυτών το 10% ανήκει στις ηλικίες που εμπλέκωνται στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια γενική και επαγγελματική εκπαίδευση. Το ποσοστό αυτό ως αποτέλεσμα δημογραφικών τάσεων φθίνει διαχρονικά.

β) Για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανωτέρω βαθμίδων εκπαίδευσης απασχολούνται σήμερα περίπου 80 .000 εκπαιδευτικοί , όλοι υποχρεωτικά με Μάστερ και πολλές αξιολογήσεις και σεμινάρια. Η μέση αμοιβή ανά ώρα απασχόλησης φτάνει και ξεπερνά τα 50$. Το τεράστιο ποσοστό αυτού του προσωπικού είναι μάχιμο μέσα στη τάξη. Τα διοικητικά καθήκοντα αναλαμβάνουν άλλοι υπάλληλοι.

γ) σύμφωνα με τις στατιστικές πληροφορίες το 2008 σε αυτές τις βαθμίδες εκπαίδευσης ήσαν κοντά στους  600.000 μαθητές ( ντόπιοι , ξένοι , μετανάστες )

δ) Ειδικά για τη πρωτοβάθμια εκπαίδευση , όπου διδάσκει σχεδόν μόνο ο δάσκαλος ( το 75% γυναίκες ) η αναλογία μαθητών / διδάσκοντος τείνει κατά μέσον όρο σε λιγώτερο από 15 .

ε) οι ώρες διδασκαλίας είναι ΛΙΓΩΤΕΡΕΣ από αυτές που καθορίζουν τα ελληνικά αναλυτικά προγράμματα και ΔΕΝ υπάρχουν κενά.

στ) στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης , όπου βέβαια υπάρχουν καθηγητές πολλών ειδικοτήτων η αναλογία μεγαλώνει ως μέσος όρος , αλλά αυτό είναι αναμενόμενο , ειδικά για ορισμένα πεδία μάθησης.

Να σημειώσω εδώ ότι το εκεί σύστημα ξεκινά από τα 4 και φθάνει μέχρι και τα 16 έτη ηλικίας και είναι διαρθρωμένο με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το δικό μας. Μας αφορούν οι ηλικίες 6 έως και 16 έτη . Τα αναλυτικά προγράμματα , οι απαιτήσεις , η χρηματοδότηση ( Τοπική και κρατική ακόμα και στα οιονεί ιδιωτικά σχολεία ) άφθονη , τα μέσα και οι συνθήκες υπέρεπαρκείς. Υπάρχει μια τάση μικρής μείωσης των σχολικών μονάδων , ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού σε ευρύτερου μεγέθους οικιστικούς ιστούς. Επίσης πέραν των 80.000 εκπαιδευτικών στις τρείς βαθμίδες που προαναφέρω υπάρχουν ακόμα σχεδόν  40.000 σε ειδικά σχολεία , στη δια βίου εκπαίδευση , στα πανεπιστήμια ( 20 τον αριθμό ) που δεν αφορούν αυτό που τώρα συζητούμε.

Από τα στοιχεία που συνέλεξα είναι φανερό ότι όποιος διαθέτει στοιχειώδεις μαθηματικές ικανότητες ( όχι καλύτερες από τη μπακαλική του κου Μάνου ) θα μπορούσε να αντιληφθεί και τη μπλόφα που εξακολουθεί να περιφέρει ο χαριτωμένος κος Μπάμπης , όσο και τη στόχευση

{ Τα στοιχεία που παραθέτω προέρχονται όλα , πλήν των αμοιβών , από τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας , το εκεί Υπουργείο Παιδείας και το Συνδικάτο των Εκπαιδευτικών }