http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26351196

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ευθεία «επίθεση» στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας εξαπέλυσε χθες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η κ. Λαγκάρντ έσπασε ένα μακροχρόνιο «ταμπού» αναφερόμενη στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης, αφού υποστήριξε ότι τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας -που στηρίζονται στην συγκράτηση του εργατικού κόστους- συνιστούν πολιτική ανεφάρμοστη για πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες με ελλείμματα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση και όχι απλώς να εμμένει πεισματικά στη μείωση των ελλειμμάτων.

«Θα μπορούσαν οι χώρες με υψηλά πλεονάσματα να κάνουν κάτι περισσότερο; Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό… Δεν μπορούμε μόνο να εμμένουμε στην αυστηρή τήρηση των κανόνων για τα ελλείμματα. Προφανώς η Γερμανία έκανε εξαιρετική δουλειά την τελευταία δεκαετία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της και συμπιέζοντας το εργατικό κόστος.

Δεν είμαι, όμως, βεβαία ότι αυτό αποτελεί βιώσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμα και για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη σύγκλιση», είπε η κ. Λαγκάρντ. Η ίδια πρόσθεσε ότι αν και μιλά καθημερινά με τον Γερμανό ομόλογό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το θέμα των ανισορροπιών είναι «εξαιρετικά ευαίσθητο και δεν το ανοίγουμε εύκολα».

Α. Μέρκελ
Αμεση ήταν η αντίδραση της γερμανικής πλευράς στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών. Εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επιτυχία της χώρας βασίζεται στις ισχυρές εταιρείες, επομένως το ερώτημα «πώς μπορούν να κάνουν το ίδιο οι άλλες χώρες;» είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να ζητούν ορισμένοι από τη Γερμανία να αλλάξει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας της. «Όταν σημειώνουμε επιτυχία, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι αφαιρούμε κάτι από τους γείτονές μας. Οι βασικοί μας ανταγωνιστές δεν βρίσκονται πλέον εντός της Ε.Ε., αλλά στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπως και στις αναπτυσσόμενες χώρες, σαν την Κίνα και την Ινδία», σημείωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδίας εξωτερικού εμπορίου BGA.

Πίσω από αυτές τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις Γερμανών και Γάλλων -μεταξύ των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα με τα προβλήματά της- κρύβεται η αγανάκτηση της Γαλλίας που βλέπει πως η Γερμανία κερδίζει πολύ χρήμα στις πλάτες των υπολοίπων εταίρων της. Με την καθήλωση των μισθών και έχοντας μειώσει την εσωτερική ζήτησή της, αφού οι Γερμανοί μέσα στην ανασφάλειά τους αντί να καταναλώνουν αποταμιεύουν, η Γερμανία με ανταγωνιστικά τα προϊόντα της έχει κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές και έχει δημιουργήσει εις βάρος των εταίρων της ένα σοβαρότατο εμπορικό πλεόνασμα.

Πειθαρχία
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, εξάλλου, ανέδειξε και άλλες διαφορές στον άξονα Παρισιού – Βερολίνου αναφορικά με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης: Λίγες ημέρες αφότου ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με παράλληλη τροποποίηση προς το αυστηρότερο των μέτρων για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη με τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η κ. Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ταχύτερων μηχανισμών δημοσιονομικής εποπτείας και της επιβολής λιγότερο επώδυνων αλλά περισσότερο αποτελεσματικών κυρώσεων, εντός του υφιστάμενου πλαισίου.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη (και πολύ περισσότερο μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα στις προχθεσινές περιφερειακές εκλογές του κόμματος του προέδρου Σαρκοζί) να δεχθεί αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με άλλα λόγια μέτρα λιτότητας, ενώ διαγράφονται στον ορίζοντα οι προεδρικές εκλογές του 2012.