Vita: https://panosz.wordpress.com/2010/03/17/eurozone/#comment-81681

Με όλα αυτά που διαβάζω και τις ελλιπείς οικονομικές μου γνώσεις σε σχέση με άλλων καλυβιστών ειδημόνων -κατά που φαίνεται ή κατά που δηλώνουν-έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
1) Οι χειρισμοί του ΓΑΠ σχεδόν 6 μήνες μετά από την απομάκρυνση της επαράτου, ουδόλως έχουν λύσει ή έστω έχουν δρομολογήσει λύσεις για το πρόβλημα της χώρας το οποίο όφειλε να γνωρίζει αφού ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει εκλογές για να μας σώσει.
2) Οι αποκαλύψεις του για το έλλειμα που στόχο είχαν την καταδίκη της ΝΔούλας γύρισαν μπούμεραγκ γιατί δεν μέτρησε όλες τις συνέπειές τους, λες και νόμιζαν ότι τις ακούν μόνο στην ενδοχώρα και οι ευρωπαίοι θα τους άφηναν να αλωνίζουν παρά την παραδοχή του χρέους μας(που μπορεί κι αυτοί να το γνώριζαν αλλά δεν το γνώριζαν οι λαοί τους )
3) Ο ΓΑΠ και η κυβέρνησή του εκεί που έφτηνε γλύφει και τανάπαλιν και τελικά εμείς με άλλα δεδομένα κοιμόμαστε το βράδυ και μ’ άλλα ξυπνάμε το πρωί
4) Οι πασόκοι είναι οι μόνοι που έχουν δει το φως το αληθινό επειδή η συγκυρία των φετινών εκλογών τους έδωσε ένα ισχυρό ποσοστό (χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό ήταν συνέπεια όχι της δικής τους αξιοσύνης αλλά της ολικής ανικανότητας των προηγούμενων).
5) Ολοι οι ΔΥ και κυρίως οι καθηγητές φταίνε για όλα σ’ αυτό το κράτος (ποιοι ΔΥ έχουν την ασυλία να μη τους ακουμπά κανείς είτε τεμπελιάζουν είτε αποσπώνται είτε προάγονται χωρίς προσόντα είτε συμμετέχουν σε καλοπληρωμένες επιτροπές είτε προσλαμβάνονται από το παράθυρο; Μήπως τα τσιράκια των δύο μεγάλων κομμάτων
6) Το ΔΝΤ είναι κακό πράγμα εκτός αν το επιλέξει ο ΓΑΠ επειδή έχει σχέδιο.
7) Όλοι θέλουμε να αποτύχει ο ΓΑΠ γιατί είμαστε αντιΓΑΠ έτσι από κόμπλεξ και πείσμα, και δεν συμφωνούμε με τους άριστους χειρισμούς του. Την εκδοχή να μη τους βρίσκουμε άριστους την αποκλείουν οι πασόκοι αφού είπαμε αυτοί έχουν δει το φως το αληθινό και έχουν τις λύσεις στο τσεπάκι τους.
Θα επανέλθω γιατί μπορεί να μην έχω καταλάβει καλά κάτι και η επανάληψη μπορεί να μου ανοίξει κι εμένα τα μάτια.

*

Καπετάνιος: https://panosz.wordpress.com/2010/03/17/eurozone/#comment-81646

Εδω μας σπρώχνουν κόντρα στην λογική που προκύπτει από δεκάδες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ εμπειρίες, στο βάραθρο του ΔΝΤ που ακούει στο όνομα ” Γραμμή Ευέλικτης Πίστωσης” (πρέπει να έχουν τον κοσμάκη για πολύ ηλίθιο αλλιώς δεν εξηγείται) και εσύ με λες για την βραδινή ορθογραφία και σύνταξη!

ΟΧΙ στο ΔΝΤ
Εάν δεν υπάρχει πραγματική ΕΕ την λύση πρέπει να την βρούμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.

Έχουμε τον χρόνο να συναποφασίσουμε για το μέλλον μας .
Πρέπει να υποχρεώσουμε την ηγεσία(μη χε) να έχει την σύμφωνη γνώμη μας για να πράξει οτιδήποτε. Ας ενημερωθεί ο κόσμος για την πραγματικότητα και ας γίνει δημοψήφισμα, το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μπορεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας να αποφασίζει ερήμην μας. Οι εκλογές που διεξήχθηκαν δεν νομιμοποιούν ΚΑΝΕΝΑΝ και ΚΑΜΜΙΑ ΓΑΠοκυβέρνηση να πράττει κατά το δοκούν γιατί αυτά που συμβαίνουν ο κόσμος δεν τα ήξερε και δεν πήρε θέση.

Η ανάγκη μιας νέας χρηματοδότησης θα προκύψει αρχές Μαΐου γιατί τότε λήγουν τα ομόλογα που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Οι καθημερινές ανάγκες του κράτους μέχρι και το καλοκαίρι έχουν ήδη καλυφθεί μιας και έχουμε αντλήσει το 35% των φετινών μας αναγκών .Από τα υπόλοιπα το 45% αφορά αποπληρωμές δανείων , το 10% αφορά τόκους και μόνο ακόμη ένα 10% αφορά πρόσθετες φετινές μας ανάγκες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2010. Από τα παραπάνω πρέπει να γίνεται σαφές για οποιονδήποτε που θα βάλει λίγο το νιονιό του να δουλέψει ότι η διαπραγματευτική μας ισχύ παραμένει σχετικά ικανοποιητική …

Περιμένω από τους μουδιασμένους και από τον φόβο παράλυτους συμπολίτες μου έστω και την τελευταία στιγμή να μπορέσουν να αντιληφθούν το μέλλον που τους επιφυλάσσουν τα πολιτικά καθίκια που τους περιτριγυρίζουν και να αντιδράσουν , ειδάλλως θα είναι -ακόμη μια φορά- άξιοι της μοίρας τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι οδηγούνται σαν πρόβατα στην σφαγή την ώρα που η μεσαία και ανώτερη οικονομικά τάξη στην χώρα μας έχει ήδη εξασφαλιστεί και περιμένει την «ευκαιρία» να προλάβει μια από τις προνομιακές θέσεις για την ανοικοδόμηση της αγοράς της χώρας μας μετά την καταστροφή της.

Έλεος ρε παιδιά. Δεν καταλαβαίνετε επιτέλους ότι το παίγνιο είναι στημένο ? Δεν μπορεί ρε όλοι οι άνθρωποι της αγοράς να το έχουν καταλάβει εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθώντας ο καθένας να σώσει ότι μπορεί να προλάβει( η αλήθεια είναι όμως ότι μόνο λίγοι σχετικά μπόρεσαν μιας και η κρίση τους βρήκε ανοιχτούς) και ο καραγκιοζοπαίχτης γιωργάπης να έπεισε 3 εκατομμύρια κόσμο με τις πράσινες αρλούμπες του και τώρα με την «χιλιοκαμένη γη» να τον κάνουν πρωθυπουργό!

*

Δύστροπη πραγματικότητα: https://panosz.wordpress.com/2010/03/17/eurozone/#comment-81464

Λοιπόν, θα επιχειρήσω μία σύντομη ανακεφαλαίωση σε σχέση με το που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή αναφορικά με τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι ως προς την έξοδό μας από την παρούσα οικονομική κρίση.

α) Πηγαίνουμε και δανειζόμαστε από το ΔΝΤ έχοντας όμως την έγκριση της EE, και κυρίως της Γερμανίας.
Τα βασικά προβλήματα αυτής της επιλογής είναι 2, πρώτον, για να πάρουμε την έγκριση της Γερμανίας να πάμε στο ΔΝΤ θα έχουμε “εθελοντικά” εξέλθει από την Ευρωζώνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του χρεους. Το δεύτερο μειονέκτημα έχει να κάνει με τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει το ΔΝΤ για να μας βοηθήσει, τα οποία κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα θα είναι πολύ επώδυνα για εμάς.

β) Πηγαίνουμε και δανειζόμαστε από το ΔΝΤ χωρίς την έγκριση της Γερμανίας. Αυτή η επιλογή είναι και η χειρότερη δυνατή. Στην περίπτωση αυτή το Ευρώ μάλλον θα πληγεί και ο θυμός της Γερμανίας εναντίον μας (και όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και πολλών από τους υπόλοιπους εταίρους μας) θα είναι ασυγκράτητος. Πολύ πιθανό να διωχτούμε από την Ευρωζώνη, και να μας πάρει κατόπιν *παρα πολύ καιρό* να ξαναμπούμε. Ένα άλλο βαρύ μειονέκτημα αυτής της επιλογής, ως συνέπεια του πρώτου μειονεκτήματος, είναι ότι θα προσδεθούμε στο άρμα των Αμερικάνων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό εφόσον θα είναι οι μόνοι πρόθυμοι να μας προσφέρουν κάποια βοήθεια, εννοείται βέβαια με το αζημίωτο…

γ) Βρίσκεται κάποια φόρμουλα και η ΕΕ μας χορηγεί το δάνειο που ζητάμε. Και αυτή η επιλογή θα είναι επώδυνη, δεν το συζητάμε, αλλά σε σχέση με τις άλλες επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η λιγότερο επώδυνη. Το κακό είναι πως είναι και η λιγότερο πιθανή. Υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι που την καθιστούν ως την λιγότερο πιθανή, η ουσία όμως είναι πως λεφτά από την ΕΕ μάλλον δεν θα πάρουμε.

δ) Μία ακόμα επιλογή είναι να μην γίνει απολύτως τίποτα και να συνεχισει το ελληνικό κράτος να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 6-7% (με προοπτική να ανέβουν όταν θα ανεβάσει τα επιτόκια της η Ευρωπ. Κεντρική Τράπεζα). Το κακό με αυτή την επιλογή είναι πως δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Εαν συνεχιστεί αυτό το βιολί σε λίγους μήνες δεν θα έχει μείνει όρθιο τίποτα από την ηδη συρρικνωμένη παραγωγική δομή της χώρας. Το κοινωνικό, οικονομικό, και πολιτικό κόστος, σε αυτή την περίπτωση θα είναι τεράστιο.

ε)……………… Η αθέατη επίλογη.
Εδω αφήνω χώρο για όλες αυτές τις επιλογές που στην παρούσα φάση αδυνατούμε να προβλέψουμε, και οι οποίες εαν γίνουν ορατές όλοι θα τρέχουμε, εκ των υστέρων να λέμε πόσο προβλέψιμες ήταν τελικά…