Απομακρύνατε από το τραπέζι τα γεμάτα όπλα, αν κυκλοφορεί τριγύρω κάποιος ελαφρά βλαμμένος συγγενής σας.
(Γιαγκ – Τσε, δάσκαλος της δυναστείας των Ξου, 7ος αιώνας)
Δεν ξέρω ποιος επινόησε αυτή την άστοχη μεταφορά, για το γεμάτο όπλο στο τραπέζι. Την άκουσα αρχικά από τον ΠΑΠΑΚ, αλλά τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο ΓΑΠ στη Βουλή – φαίνεται ότι τη βρήκε έξυπνη και λογική.
Να όμως που το γεμάτο όπλο (που εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι) βρίσκεται ήδη στα χέρια άλλων και όχι στα δικά μας. Και να που εμείς όχι μόνο δεν κρατάμε στο χέρι το όπλο, αλλά το όπλο μας σημαδεύει. Και το δάχτυλο πιέζει τη σκανδάλη.
Οι θλιβεροί ερασιτέχνες που κυβερνάνε τις τύχες της χώρας μας απέτυχαν και σε αυτή την προσπάθειά τους. Ο μπιρμπιλισμός, ο τρόπος δηλαδή που πολιτεύεται η ΓΑΠοκυβέρνηση, μπορεί να περνάει (ακόμα) στο εσωτερικό, αλλά δεν έχει καμιά τύχη στις διεθνείς σχέσεις. Και οι ζημιές που έχει ήδη σωρεύσει, εις βάρος της χώρας μας, είναι αστρονομικές.
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κρίση. Ήταν εμφανές από την αρχή, αλλά τώρα το συνειδητοποιούν ακόμα και εκείνοι που τσίμπησαν στα e-gov και τους λοιπούς μπιρμπιλισμούς, αλλά και στην πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν τα ΜΜΕ.
Αδιέξοδα στη δημοκρατία δεν υπάρχουν. Αδιέξοδη είναι η πολιτική της ΓΑΠοκυβέρνησης. Η οποία επειδή δεν μπορεί (από το DNA της) να τα καταφέρει καλύτερα, πρέπει επειγόντως να αλλάξει. Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, κατά κύριο λόγο, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι ιστορικές. Αν δεν τις αναλάβουν και αφήσουν το ΓΑΠ να αλωνίζει επ’ αόριστον, κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον – εκτός του ότι θα έχει πολλές φωτιές, πολύ βία και σχεδόν αναπόφευκτη καταστροφική κατάληξη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες.
155 Σχόλια
Comments feed for this article
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:32 πμ
Rodia
Ας είμαστε ειλικρινείς Πάνο.. Εχω την εντύπωση ότι καμμιά κυβέρνηση ελληνική δεν θα ήταν «σε θέση να διαχειριστεί την κρίση» απλά και μόνο επειδή η κρίση, η διαχείρισή της και το αποτέλεσμα της διαχείρισης είναι προαποφασισμένα. Η Γερμανία θα επιστρέψει στο Μάρκο της, με οποιοδήποτε τίμημα: ακόμα και με τη δική μας εξαφάνιση.
Μου θυμίζει η όλη φάση μια εικόνα που είχα ζήσει ως παιδί: ένα γατάκι σε μια μικρή δεξαμενή να πνίγεται, ένας αλητάκος να κρατά ένα ξύλο και να το σπρώχνει μόλις εκείνο το καημένο πήγαινε να γαντζωθεί στα πλευρικά τοιχώματα για να βγει.. και πάλι και πάλι.. μέχρι που το γατάκι ψόφησε.. Η τύχη του μικρού γατιού ήταν προαποφασισμένη από τον αλητάκο και ό,τι κι αν έκανε εκείνο, όσο κι αν προσπαθούσε, ο θάνατος ήταν αναπόφευκτος. Μια εικόνα φρίκης, που ήμουν πολύ αδύναμη να αποτρέψω.
Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν που να μπορούσε να κατεβάσει (και να υλοποιησει) μια σωτήρια ιδέα. Νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται απο τη σημερινή κυβέρνηση (=ΓΑΠ, αυτοπροσώπως) είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει. Δίνει ρέστα ο άνθρωπος. Και μόνο το τρέξιμο στα διεθνη φορα και η κοινοποίηση του προβλήματος και το ξεμπρόστιασμα των «σοβαρών και έντιμων» φίλων μας, εμένα μου είναι αρκετά. Ιδίως αν (νοερά..) βάλω στη θέση του καποιον απο τους αδαείς και μεγαλόστομους άλλων παραταξεων -για ΚΑΚ, ούτε συζήτη βέβαια…
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:42 πμ
Μαύρο πρόβατο
Κατά βάθος, δεν είναι έτσι. Υποχρεωτικά δε θ’αργήσετε να καταλάβετε οτι παρόμοια, εξωφρενικά μέτρα, θα επιβληθούν στη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (αφήνω τις ΗΠΑ). Η Ελλάδα έτυχε να είναι η επιλεγμένη προπομπός και οι «γκάφες ΓΑΠ» σε τελική ανάλυση δεν κάνουν παρά να δημιουργούν την αναγκαία πίεση στην κοινή γνώμη για αποδοχή των «αναπόφευκτων μετά απ’όλα αυτά» μέτρων.
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:42 πμ
εξαποδω
[…] Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, κατά κύριο λόγο, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά είναι ιστορικές. Αν δεν τις αναλάβουν και αφήσουν το ΓΑΠ να αλωνίζει επ’ αόριστον, κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον – εκτός του ότι θα έχει πολλές φωτιές, πολύ βία και σχεδόν αναπόφευκτη καταστροφική κατάληξη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες. […]
Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο!
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:52 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Αναρρωτιέμαι, δεν θα μπορούσαμε να κηρύξουμε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές μας προκειμένου έτσι να αναδιαπραγματευτούμε με πιο ευνοϊκούς όρους την αποπληρωμή του εξωτερικού μας χρέους?
Άλλωστε το έχει κάνει αυτό και η Αργεντινή στο παρελθόν, με επιτυχία.
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:56 πμ
σχολιαστης
Αν υπήρχε λίγο φιλότιμο, θα έπρεπε να δούμε τι ήταν εκείνο που έκανε το κράτος να δανειστεί το 2008 και το 2009 εξωφρενικά ποσά, και να τα κόψουμε μαχαίρι.
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:59 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@πανος: Μπορεί άλλοι να στο πούνε, για πολλούς λόγους, λιγότερο άμεσα, εγώ όμως, δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να κάνω νικιλίκια, και να καταφύγω σε περίτεχνες έμμεσες διατυπώσεις, αποκρύψεις δηλαδή..
Η ακραία σου προκατάληψη, λοιπόν,(«….οι ευθύνες του πΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο») που φτάνει πια στο απίστευτο σημείο να θεωρεί πως την εμπλοκή (για κάτσε ντε, αλλά, όπως και νάχει…) του ΔΝΤ στα ελληνικά την φέρνουν ο ΓΑΠ ο ΓΠ & το ΠΑΣΟΚ, θα αρχίσει να έχει…θύματα.
Θα σου απαριθμήσω δύο, που μπορώ να δώ εγώ.
α)Η ίδια η πολιτική σου ευθυκρισία, την οποία είχα όχι λίγες ευκαιρίες να τεκμάρω αυτόν τον λίγο χρόνο που κάπως επικοινωνούμε, και την οποία, πίστεψέ με, ο ίδιος εκθέτεις σε συνολική αμφισβήτηση.
β)Η ίδια -επίσης- η διάθεση των συνομιλητών σου, όταν θα αρχίσουν να βρίσκουν το ίδιο και το ίδιο ντουβάρι αδιαλλαξίας μπροστά τους, κάθε φορά που θα επιχειρούν να πουν δυο κουβέντες μαζί σου για ένα ορισμένο θέμα. Το οποίο όμως «θέμα», διάολε, συμβαίνει να είναι, αυτό που τα επόμενα κάμποσα…τέρμινα, θα μονοπωλεί τις κουβέντες και το ενδιαφέρον μας. Αφού πέρα από τα «περί δια γραμμάτου», πρόκειται για το ίδιο μας το μέλλον, κι αυτό των παιδιών μας (σας, τους).
*Πριν θυμώσεις (πράγμα για το οποίο, επειδή ακριβώς είμαι σίγουρος πως θα αποτελέσει την πρώτη, τουλάχιστο αντίδρασή σου, είμαι έτοιμος να αδιαφορήσω, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει), ψάξε όπου θες, να βρεις κάποιον άλλο, -που εσύ να θεωρείς σοβαρό-, και να μοιράζεται τις ίδιες μαζί σου εκτιμήσεις.
Και μην μου αντιτείνεις, παρακαλώ σε πολύ, πως είσαι πια ο μόνος στον οποίο κάποια υπέρτατη ορθοφρονούσα πολιτική, εμπιστεύτηκε τη διαχείρισή της..
Καλή σου μέρα…
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:00 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
…Γιατί ας μην γελιόμαστε, η επιλογή της καταφυγής στο ΔΝΤ είναι, με διαφορά από όλες τις υπόλοιπες, η χειρότερη δυνατή.
Όταν είχα κάνει την ανακεφαλαίωση των επιλογών, λίγες μέρες πριν, ενδόμυχα πίστευα ότι αυτή την επιλογή, ακριβώς επειδή είναι η χειρότερη δυνατή, η (άθλια και ανίκανη) κυβέρνησή μας θα έκανε το παν για να την αποφύγει. Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα, μάλλον έκανε το παν για να την πετύχει…
…Και θα αρχίσουν τώρα βέβαια οι διάφοροι παπαγάλοι του ΠΑΣΟΚ να προσπαθούν να μας πείσουν ότι, ουχί, δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση για αυτό το αποτέλεσμα αλλά κάποιοι «βολικοί»άλλοι. Ή θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν θα είναι δα και τόσο τρομερή η προσφυγή στο ΔΝΤ, σιγά τα αυγά δηλαδής…
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:09 πμ
δεξιος
@ Rodia
Η μονη εναλλακτικη λυση ηταν ακριβως η μη κοινοποιηση του προβληματος,η παρουσιαση μικρου ελλειμματος και η σιωπηρη συνεννοηση με τη Γερμανια για ληψη ηπιων μετρων με την ελπιδα καλυτερων ημερων.
Εάν τωρα δεν ερχονταν αυτες οι καλυτερες μερες θα ειμαστε στην ιδια μοιρα με τους αλλους ασθενεις της Μεσογειου και οχι προπομποι.
Οι Γερμανοι δεν ηθελαν τη κριση,αναγκασθηκαν να παρουν θεση οταν τεθηκε το ζητημα οτι ενα μελος της ευρωζωνης βυθιζεται και ειναι θεμα αρχης και οχι χρηματων αφου η ελληνικη οικονομια ειναι μονο το 2,5% της ευρωζωνης.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:12 πμ
Rodia
φιλοσοφικο ερωτημα: ποιος τροπος υπαρχει να αλλαχτει το «μοιραιο»; Αν δεχτουμε ως «μοιραιο» την αποφαση που εχουν παρει αλλοι για μας -εννοειται.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:12 πμ
Πάνος
Βαγγέλη,
είπες βαριές κουβέντες ΠΑΡΑΝΟΩΝΤΑΣ πλήρως αυτό που γράφω στο ποστ: οι ευθύνες (αλλά και η μόνη δυνατότητα) για την απεμπλοκή από τον ΓΑΠ βαρύνουν κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πρέπει (αν μπορεί) να δώσει λύση στο αδιέξοδο της συγκεκριμένης πολιτικής. Αν ΔΕΝ το κάνει, θα το κάνουν οι δρόμοι.
Είναι προφανές ότι προτιμώ την πρώτη λύση – για να μη γίνει αναπόφευκτη η δεύτερη.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:16 πμ
Πάνος
…γιατί δεν μπορώ να δεχτώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει για πολύ ακόμα να κοιτάζει παγωμένο αυτά που κάνουν (εις βάρος της χώρας) οι ΓΑΠιστές – Μπιρμπιλιστές.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:16 πμ
Rodia
@δεξιε, τωρα ειδα τα προσφατα σχολια. Εισαι σιγουρος πως οι γερμανοι δεν ηθελαν τη κριση;
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:17 πμ
M
—————-
Κάποιος ανέβασε το σύνδεσμο εχτές, καλλά αξίζει σαν υπενθύμιση:
………………
Greece does not need an austerity program, as the Greek labor movement has eloquently argued in the course of their successful and admirable general strike last week. Greece does not need a bailout from Germany, the sinister International Monetary Fund, or from anyone else. Least of all does Greece need to accept the advice of Austrian school or Chicago schools charlatans who recommend the catharsis of a deflationary crash that would destroy an entire generation through unemployment, poverty, and despair. Greece needs to defend itself with a 1% Tobin tax on all derivatives and other financial transactions. Greece should take the lead in outlawing credit default swaps, which amount to issuing insurance without meeting the capital requirements of being an insurance company. Greece needs to enforce EU and national antitrust laws. If Soros and his gang succeed in breaking up the euro, Greece should make the best of it by immediately imposing heavy-duty exchange controls and capital controls to protect the new drachma, on the model of Malaysia a dozen years ago. Greece should shut down domestic zombie banks and seize its central bank and use it to issue 0% credit for industrial and agricultural hard commodity production. If the Greeks made plain what they intend to do if they are forced to fall back on the drachma, the financiers who fear such an example would have another reason to relent…….
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:18 πμ
M
————-
ιτ’ς ΑΛΛΑ, γιου στούπιντ!!!!
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:23 πμ
Rodia
@Δ.Π. η «μπλοφα» με το ΔΝΤ μοιαζει με κεινον τον ερωτευμενο που απειλει να αυτοκτονησει, θελοντας να εκβιασει την αγαπη του/της καλού/ής του: Στο τελος πηδαει ή το στρίβει αλα γαλλικα και αυτο εξαρταται απο το μεγεθος του ερωτα του/της. Πόσο «ερωτευμενοι» ειμαστε αραγε με την ευρωπαϊκη ενωση; (με την ιδεα, μαλλον ναι, αλλα με την Ε.Ε. οπως εχει εξελιχθει…)
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:28 πμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1119637&lngDtrID=244
Απο το παραπανω δημοσιευμα, σημερινο, κανενα συμπερασμα σχετικο τον «πυροβολισμο» του ποστ δεν παρουσιαζεται.
Συνεχιζεται
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:30 πμ
kapetanios
.
.
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601039&sid=aJse3uC98pWg
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:33 πμ
Ενη Καπαζογλου
Συνεχεια απο το προηγουμενο σχολιο μου
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1119652
Αντιθετα απο αυτο το δημοσιευμα συναγεται περισσοτερο το συμπερασμα οτi ο «πυροβολισμος» δεν ειναι επιλογη της Ελλαδας αλλα των εταιρων της.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:46 πμ
Dralion
Μπορειτε ανετα να με αποκαλεσετε πασοκο, αφου συμφωνω με τον ΓΑΠ.
Λεφτα υπαρχουν – το ειπε ο αρχηγος πριν πολλους μηνες.
Οχι, δεν ειρωνευομαι, δεν σατιριζω. Το εννοω σοβαροτατα.
Η χωρα εξαγει 7 – 10 δις στα θησαυροφυλακια της Ελβετιας ανα τριμηνο. Που την ειδατε εσεις την φτωχεια; Ετσι ειναι οι φτωχες χωρες;
Η χωρα δινει σε «αποσπασμενες» γραμματεις υπουργων 10800 ευρω / ΜΗΝΑ. Crisis? What crisis?
Οι νομαρχιες της χωρας αποφασιζουν «υπερωριες» ( = καθομαστε χωρις να κανουμε τιποτα) των εκλεκτων υπαλληλων τους. Οχι ολων εννοειται. Λεφτα υπαρχουν.
Η χωρα εχει μια – αναγνωρισμενη και αναγνωρισιμη – παραοικονομια της ταξης των 100 δις. Μετα απο τα εκατονταδες «μετρα» των τελευταιων εβδομαδων, μετα απο τα δεκαδες ταξιδια στο εξωτερικο, μετα απο δεκαδες συζητησεις, δημοσιους διαλογους, διαβουλευσεις, αρθρα στα μμε, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν ειπε «βρε, μηπως να παιρναμε και κανενα μετρο κατα της παραοικονομιας» ;
Το συμπερασμα ειναι αυτο που ειπα στην αρχη. Λεφτα υπαρχουν.
Δεν κατηγορω την κυβερνηση επειδη σταθηκε ανικανη να διαχειριστει την κριση. Στις σημερινες συνθηκες μαλλον κανενας δεν θα ηταν ικανος. Την κατηγορω που εχει παμπολλα δις μεσα στα χερια της και προτιμαει να τα παιρνει απο τους χαμηλομισθους, τους αναπηρους, τους αρρωστους και γενικα οσους ειναι οι μαλακες της παρεας και δεν μπορουν να αντιδρασουν.
Βρισκω ηττοπαθη την σταση της Ροδιας. Η Μερκελ δεν θελει να επιστρεψει στο μαρκο. Ισα – ισα, θελει ακριβως το αντιθετο. Θελει ενα ισχυρο ευρω και η Ελλαδα της χαλαει την ισχυ.
Οχι, η Γερμανια δεν μπορει να παρομοιαστει με το αλητακι που επνιξε το γατακι. Η παραβολη της αγαπητης Ροδιας ειναι λαθος. Δεν ειναι η μοιρα μας να πνιγουμε. Τοσα λεφτα εχουμε.
Ουτε εχουμε ενα σαδιστικο καθαρμα (εγω θα ειχα σκοτωσει το αλητακι, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια) να μας αναγκαζει να πνιγουμε. Οτι ωρα θελουμε, πηδαμε εξω απο την στερνα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:49 πμ
Ενη Καπαζογλου
Τωρα Καπετανιε, και σου εχω πει οτι εχεις αποψεις ρεαλιστικες, τι μας δινεις να διαβασουμε.
Tις προσωπικες αποψεις του οποιου columnist?
To Bloomberg σημειωνει:
«Matthew Lynn iw a bloomberg news columnist. The opinions expressed are his own.»
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:03 μμ
εξαποδω
Και ολίγον Τζ. Πέτρας για τα κατορθώματα της δυναστείας:
http://www.voltairenet.org/article164586.html
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:26 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1119646
Και τι λεει ο Επιτροπος οικονομικων και νομισματικων υποθεσεων της ΕΕ. Ολι Ρεν, για το ΔΝΤ
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:29 μμ
Rodia
Dralion,
Αμαν και μακαρι! το μονο μειονεκτημα που βρισκω ειναι πως θα μας μεινουν αμανατι οι μεταναστες που δεν θα παρουν πια ευρωπαϊκα διαβατηρια. Ισως ομως να ειναι αυτη η σανιδα σωτηριας μας: φρεσκα χερια και φτηνα. 👿
Στο παραδειγμα του γατιου, δεν βαζω μονο την Ανκελα στη θεση του γατοπνίχτη! Για τη νοσταλγια του μαρκου, μου εχουν μιλησει συγγενεις μου γερμανοι -ατοφιοι, οχι μεταναστες.
(και’γω θα το ειχα πνιξει το αλητακι, αλλα ημουν μοναχα 3-4 χρονων και δεν με επαιρνε)
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:41 μμ
σχολιαστης
H Μέρκελ μας φταίει που το ίδιο ιατρικό σκεύος που στην Κύπρο κοστίζει 8.500 χιλιάδες και στην ΕΕ 10.800 στην Ελλάδα τώρα κάνει κοντά στις 40000 ευρώ; Ενω επικαλούνται πιστόλια σουγιάδες και μαχαίρια, αφήνουν τη μεγάλη κλοπή να συνεχίζεται. Κάθε φορά που ερωτάται η Ξενογιανακοπούλου απαντά «την άλλη βδομάδα θα … μπλά,μπλά μπλά»).
Η λύση είναι απλή, κάθε τέτοιο λογαρισμό που πληρώνουμε τώρα, να τον στέλνουμε στο ΓΑΠ και την ξεροκλπ.
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:46 μμ
δεξιος
@ Rodia
Φυσικα και δεν την ηθελαν οι Γερμανοι την κριση αφου η συνθηκη του Μααστριχτ θα αμφισβητειτο εκ των πραγματων σε περιπτωση κρισεως.
Ας μη παραγνωριζουμε οτι η Γερμανια εχει μονο οικονομικη δυναμη και υπαρχουν αλλες μεγαλες Δυναμεις που εχουν πραγματικα οπλα πανω στο τραπεζι -βασικα οι γνωστες των παγκοσμιων πολεμων που δε βλεπουν με καλο ματι τη γερμανικη ανοδο.
Επομενως η Γερμανια αναγκαστικα εξαγοραζει πολλους μικρους (αυτη ειναι η ιστορια της ΕΕ) για να κρατησει και επεκτεινει τις θεσεις της.
Η εξαγορα ομως αυτη δεν πρεπει να παραβιαζει τη συνθηκη ανοιχτα.
Τωρα ηδη η συνθηκη δεχθηκε ενα πληγμα με την αποφαση της βοηθειας απο χωρα σε χωρα της ευρωζωνης ακομη και αν ειναι μεσα το ΔΝΤ.
Το οτι αυτο δεν ικανοποιει εμας δε σημαινει οτι δεν ειναι οπισθοχωρηση για τη Γερμανια-αρα θα προτιμουσαν να μην ειχε αρχισει ποτε.
Υπηρχαν δυο επιλογες : η συνεργασια με τη Γερμανια για καλυψη των καταστασεων και η «εθνικη αντισταση» κατα του Μααστριχτ (για λογαριασμο Αγγλων,Γαλλων και Αμερικανων).Η εθνικη αντισταση ομως εχει και θυσιες.
24 Μαρτίου, 2010 στις 12:54 μμ
Dralion
Αγαπητη Ροδια, οντως υπαρχουν μερικοι γερμανοι που νοσταλγουν το μαρκο. Οπως μερικοι αλλοι που νοσταλγουν την πρωην ΛΔΓερμανιας. Μερικοι αλλοι – εντελως γκαου αυτοι – νοσταλγουν τον Χιτλερ.
Το οτι μια χωρα εχει νοσταλγους του (οποιου) παρελθοντος δεν λεει πολλα πραγματα.
Η επισημη πολιτικη και η συντριπτικη πλειοψηφια θελει ενα ισχυρο ευρω.
Ο δεξιος εχει εξηγησει το γιατι και το πως σε 2-3 πολυ καλα σχολια.
Προσωπικη εκτιμηση: δεν θα βγει η Ελλαδα απο την ζωνη του ευρω. Ουτε – πολυ περισσοτερο – απο την εε.
Μια χαρα θα μεινουμε εδω που ειμαστε. Απλα θα ερθει το δντ (που οριζεται απο την Goldmann Sachs, που εχει διασυνδεσεις με το πασοκ) και θα επιτηρει τα δημοσιονομικα μας.
Το να περικοπτεις τους μισθους και τις συνταξεις, το να αφαιρεις τα αναπηρικα καροτσακια απο τους αναπηρους, δεν προυποθετει την επανοδο της δραχμης. Μια χαρα τα κανεις αυτα και με ευρω.
Η επιτηρηση του δντ θα καθυσηχασει τις αγορες και δεν θα ενοχλουνται οι υπολοιποι της εε εξ’ αιτιας μας. Θα ειμαστε σε μια γωνια και θα βραζουμε στο ζουμι μας – μην ενοχλωντας κανεναν – κατω απο το κνουτο του δντ.
* * *
Σχολιαστη, αυτο ακριβως λεω και πιο πανω. Λεφτα υπαρχουν. Ο αρχηγος ΗΞΕΡΕ τι ελεγε.
Ειμαστε λαρτζ τυποι, κιμπαρηδες. Πως να το κανουμε;
Μονο για τους αναπηρους και για τους διαβητικους δεν μας περισσευουν. Ας προσεχαν.
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:04 μμ
kapetanios
μήπως και γελάσουμε (χωρίς να αποκλείω και τα κλάματα) @Ενη 😉
*
δεν είναι και τόσο σίγουρο @δεξιέ ότι η Γερμανία δεν θέλει και δεν θα βγει ωφελημένη από την κρίση της ΕΕ.
Βασικά δεν βλέπω που μπορεί να βγει χαμένη!
Θυμήσου ότι εγώ αμφισβητούσα εδω και δυο τρεις μήνες την άποψη που έλεγε ότι κινδυνεύει η Γερμανία στην περίπτωση που απευθυνθούμε στο ΔΝΤ- έστω κι αν συναινούσα ΤΟΤΕ σε σύντομο και με υψηλούς τόνους παιχνίδι εκβιασμών από την ΓΑΠοκυβέρνηση εναντίον της 😉
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:06 μμ
Dralion
Ενω η Ενη δινει αβερτα λινκ που υπογραφονται ως «Newsroom ΔΟΛ»
Δηλαδη, τις προσωπικες αποψεις της συντακτικης ομαδας του δολ. Που σε αντιθεση με τον αρθρογραφο του bloomberg παραμενει μαλιστα ανωνυμη.
Το τι ειναι ρεαλιστικη αποψη εξαρταται απο το αν το γραφει το bloomberg η ο δολ;
Η απο το αν βολευει αυτα που πιστευουμε;
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:13 μμ
kapetanios
δραλιονα
ας συμφωνήσουμε, το άρθρο βρίσκεται στα όρια της σοβαρότητας, εάν δεν την ξεπερνά μάλιστα σε κάποια σημεία 😉
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:14 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=144937
Και τι προτεινουν οι σοσιαλιστες ηγετες της ευρωζωνης
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:14 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Παιδιά να ξαναθέσω το ερώτημα,
Γιατί να μην κηρύξουμε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου, με τους όρους που ισχύουν τώρα, προκειμένου να γίνει μία αναδιαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε πιο ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής του? Αυτό έκανε η Αργεντινή και την βόηθησε πολύ ώστε να μειώσει την παραμονή της στην ύφεση και βρίσκεται σήμερα έχοντας αναπτυξη 6-7%.
Κατά τα άλλα συμφωνώ με τον Δράλιο, με αυτήν την κωλο-κυβέρνηση που έχουμε, χρήμα όντως υπάρχει, και αρκετό, απλά θα πηγαίνει σε λίγες πονηρές τσέπες «δικών μας παιδιών».
Τα παραδείγματα με τα αναπηρικά καροτσάκια, την φορολόγηση των αποζημιώσεων των απολυμένων, την μείωση των αναγκαίων ιατρικών υλικών για τα παιδιά και τους έφηβους που πάσχουν από διαβήτη είναι ενδεικτικά ως προς το που ΔΕΝ θα πηγαίνει χρήμα…
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:18 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@δρακολέων:Επειδή δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ώρα που θα ανακοινωθούν οι λύσεις που αποφασίστηκαν, δλδ. το βράδυ της 26ης μετά το επίσημο δείπνο, και επειδή σε βλέπω πάλι να έχεις πάρει φόρα και μαλιστα χωρίς λόγο, μου επιτρέπεις να σου θυμίσω, ΤΙ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ εγώ ΑΠΟ ΤΗΝ προηγούμενη ΠΕΜΠΤΗ ακόμα, (Δηλαδή ότι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ, και θα επιβληθεί μάλιστα βίαια στην Μέρκελ, που έλεγε πως «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗς 25-26 με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ θέμα») και τι απαντούσες εσύ; Δηλαδή (θα μου επιτρέψεις επίσης να θυμηθώ, δεν τάχω χάσει ακόμα τελείως), ότι «δεν σου βγαίνει αυτό που λέω εγώ από της δηλώσεις της Μερκελ και του Σόϊμπλε»;Και με ειρωνευόσουν κιόλας, ότι «μόλις είχες δει «δαρμένους» την Μ. & τον Σ, ή κάπως έτσι;
Τα θυμάσαι ή θα πρέπει να τα κάνουμε λινκ;
Πρέπει να έχουμε και κάποιες ελάχιστες δεσμεύσεις όταν συζητάμε, φίλε μου Δρακολέοντα. ΔΕΝ γίνεται αυτά που έλεγα χθες να ΜΗΝ με δεσμεύουν ΣΗΜΕΡΑ.
Δεν συμφωνείς;
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:24 μμ
kapetanios
Βαγγέλη
μόλις βάλαμε οι δυο μας ένα στοίχημα 😉
( και δεν έχω συνηθίσει να χάνω χο χο χο )
ίδωμεν το λοιπόν
*
κατα τις άλλες γραφές:
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=82258
«Έχουν δίκιο οι Γερμανοί που ζητούν την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας, δηλώνει στο Bloomberg ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Norman Lamont.
«Και εγώ ο ίδιος δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πως θα συμφωνούσαν οι Γερμανοί» σε μία ευρωπαϊκή διάσωση της Ελλάδας, είπε.
«Οι Γερμανοί έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη δημιουργία της Συνθήκης του Μάαστριχτ κατά αυτό τον τρόπο, ακριβώς για να μην μπορεί να υπάρξει διάσωση. Είχα πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Μάαστριχτ και θυμάμαι πολύ καλά. Οι Γερμανοί ήταν τρομοκρατημένοι ότι θα έπρεπε να διασώσουν τους Ιταλούς. Δεν γνώριζαν ότι τελικά θα ήταν οι Έλληνες», εξήγησε ο Lamont. «
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:28 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100035_24/03/2010_395348
Η Καθημερινη σημερα
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:43 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_24/03/2010_395251
Tου ανταποκριτη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στις Βρυξελλες, Α. ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗ
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:43 μμ
Dralion
Βαγγελη οοοοοοοχι.
Θυμαμαι εννοειται πολυ καλα τον διαλογο μας. Κανενας δεν χρειαζεται λινκ.
Εσυ εκτιμουσες οτι η αποτυχημενη, δαρμενη, ανικανη κλπ. Μερκελ θα «συρθει» πριν την Πεμπτη προς την λυση που προτεινει ο Μπαροζο. Δηλαδη την δανειοδοτηση της Ελλαδας απο την εε.
Πουν’ το το δανειο απο την εε Βαγγελη; η μηπως δεν το ελεγες αυτο;
Εγω ελεγα, οτι αλλοι συναδελφοι σου εχουν αλλες εκτιμησεις και οτι εγω – ο απλος πολιτης – δεν βγαζω ακρη.
Εγω ελεγα, οτι στα χαλια που μας εχουν φερει (ιδιως οι δικοι μας ανικανοι) δυστυχως κρεμομαστε απο εκτιμησεις, αντι να εχουμε μια ισχυρη θεση και να τους γραφουμε ολους εκει που δεν πιανει μελανι.
Τελικα ειχες δικιο με το πριν την Πεμπτη. Οντως η λυση θα ερθει νωριτερα. Αλλα σε τι ωφελει αυτο;
Η «δαρμενη, αποτυχημενη» κλπ. Μερκελ ειπε τελικα αυτο που ελεγα εγω. Κοφτε το λαιμο σας, η Γερμανια δεν δινει φραγκο, η Ελλαδα να παει στο δντ.
Γενοιτο.
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:48 μμ
kapetanios
Ενη
ψυχανεμίζομαι ότι δεν με διαβάζεις 🙂
(χθεσινοβραδινό )
https://panosz.wordpress.com/2010/03/23/liebe-griechen/#comment-82254
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:53 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=144715
Και τι λενε οι ΘΕΣΜΙΚΟΙ παραγοντες της Ελλαδας δηλαδη ο Αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης , Αντωνης Σαμαρας
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:54 μμ
Dralion
Δυστροπη Πραγματικοτητα, το ψιλο-εχουμε συζητησει ηδη.
Σταση πληρωμων ειναι θεωρητικα δυνατη. Υπαρχει μαλιστα μια ολικη σταση πληρωμων και μια μερικη σταση. Στην ολικη το ελληνικο δημοσιο δεν πληρωνει τιποτα και κανεναν – ουτε συνταξεις, ουτε μισθους δημ. υπαλληλων.
Στην μερικη σταση, το δημοσιο πληρωνει επιλεκτικα μονο οσους κρινει σκοπιμο (π.χ. συνταξεις).
Θα μπορουσαμε λοιπον ανετα να πουμε οτι δεν πληρωνουμε ολα τα διεθνη κορακια αλλα πληρωνουμε τους δικους μας υπαλληλους, συνταξιουχους, ασφαλισμενους κ.α.
Το προβλημα ειναι – ειτε με την ολικη ειτε με την μερικη σταση – οτι ο δανεισμος κοβεται μαχαιρι. Το ιδιο και οι εισαγωγες, το ιδιο και οι εξαγωγες. Ξαναρχονται βεβαια καποτε, αλλα αφου οι διεθνεις εταιροι εχουν πειστει οτι η αξιοπιστια μας ειναι σε ανεκτα επιπεδε.
Στην Αργεντικη ο κοσμος περασε 4 μαυρα, καταμαυρα χρονια. Παρ’ολο που ειχαν φυσικους πορους και ηταν (σε εναν καποιο βαθμο) αυταρκεις.
Η Ελλαδα δεν ειναι αυταρκης σε τιποτα. Αν σταματησουν οι εισαγωγες, θα πεθανουμε της πεινας.
Ξερεις τι ειναι να ζει ο ελληνας χωρις ουισκυ;
Οι αργεντινοι για 4 χρονια εκαναν συναλλαγες χερι-χερι. Ειδος με ειδος. Υπηρχαν μεν χρηματα, αλλα κανενας δεν τα χρησιμοποιουσε.
Εχεις δει ελληνα να μην μπορει να χρησιμοποιησει κινητο; πιστωτικη καρτα;
Τι θα απογινει η Ελλαδα χωρις την Vodafone;
Συμπερασματικα, η σταση πληρωμων αποτελει ουτοπια για την Ελλαδα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:57 μμ
σχολιαστης
Γιατί να μην υπαχθεί στο άρθρο 44 ώστε να πληρώσει το 10% σε δόσεις και τα υπόλοιπα να χαριστούν; Γιατί δε ρωτάει το Ντέμη;
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:58 μμ
Ενη Καπαζογλου
Βρε Καπετανιε μη μου θυμιζεις καποια σχολια οτι «με αλλα νεα κοιμομαστε και με αλλα ξυπναμε» (!!!).
Δεδομενου οτι τα γεγονοτα τρεχουν με ωριαια ταχυτητα πλεον, ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι ουδεις γνωριζει τις εξελιξεις αλλα παρακολουθει τα συμβαινοντα συνεχως. Αυτο εχω την εντυπωση οτι εσενα δεν σου διαφευγει. 😉
24 Μαρτίου, 2010 στις 1:58 μμ
Rodia
Κατι ακουσα χτες βραδυ στο δελτιο ειδησεων της ΕΤ1. Οτι θα δοθει δανειο υψους περι τα 25 δις και τα 10 απο αυτα θα τα δωσει το ΔΝΤ. Περιμενω να δω σημερινη ενημερωση σε 5′.
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:17 μμ
kapetanios
Ενη
στην περίπτωση μας εδω και κάμποσο καιρό όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν 😉
( με άλλα λόγια το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω)
*
ροδιά
δεν νομίζω,
πάντως όπως και να χει αυτά που δικαιούμαστε(εάν τα δικαιούμαστε χωρίς επίσημη «πτώχευση») από το ΔΝΤ δεν ξεπερνούν τα 15δις
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:21 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@δρακ:δεν συνεννοούμαστε, και ψάξτο. Το μόνο που δεν είναι σωστό είναι πως πιο πάνω μιλάω για Πέμπτη ενώ, τώρα που το ξαναείδα, είναι ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ!
Έλεγα λοιπον, (και εσύ επέμενες πως δεν θα γίνει τίποτε στις 25.3), πως «η Μ. θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε ΛΥΣΗ πριν από την Σ. Κορυφής.
Η ΚΥΡΙΑ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ Μ. ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ.
Γιαυτό «τα έσπασε και με Τρισέ, αλλά και με Άκερμαν της Ντόϊτσε Μπανκ!
Περίμενε (όπως και όλοι μας βέβαια), μέχρι μεθαύριο το βράδυ, μην ξανατρέχεις για το τελικό αποτέλεσμα και ξανα-εκτεθείς, όταν αγνοείς βασικές παραμέτρους. (Ήττα-πανωλεθρία Σαρκοζί, και άσχημες μετρήσεις κάτω από 44% για Μ.. όπως και το αποψινό της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας)!…
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:26 μμ
kapetanios
παίδες
ΚΑΙ ο Βαγγέλης μόλις παραδέχτηκε ότι το πιστόλι εκπυρσοκρότησε
http://www.athina984.gr/node/91766
Υπερ-εγκέφαλοι και οι υπερ-λύσεις τους: Υπερ-μαγγούρα που σας χρειάζεται…
Χθες, από νωρίς το μεσημεράκι, άρχισε να κουνιέται «σαν τρελή», -μετά από μέρες που την θυμόμασταν κάτω από την γραμμούλα του 0-, η βελόνα που καταγράφει την κίνηση και το επίπεδο των ελληνικών ελπίδων. Ήταν οι ώρες που άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτες ενημερώσεις για την κοινή απαίτηση Ισπανικής Προεδρίας-Θαπατέρο, και Γαλλίας – Σαρκοζί, να προηγηθεί οπωσδήποτε στης Συνόδου Κορυφής 25ης – 25ης Μάρτη μια επείγουσα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, (των 16 Υπουργών Οικονομικών δηλαδή των χωρών της ζώνης ευρώ).
Φαίνεται όμως, πως, -από τη μια- δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στο «ότι ανεβαίνει κατεβαίνει», (η βελόνα των ελπίδων μας, στο προκείμενο). Και -από την άλλη-, πως κάποιο χέρι από «Ψηλά», (όχι όμως και τόσο), που οι περισσότεροι πιστεύουν με έμφαση ότι, «ΟΧΙ, δεν είναι ΑΥΤΟ το χέρι της ΙΣΤΟΡΙΑΣ», επιμένει, πως «η ΕΛΛΑΔΑ, πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, -και κυρίως για λόγους συμβολικούς & παραδειγματικούς (ο διαβόητος πλέον «Ηθικός Κίνδυνος»)-, να πιει το «δηλητήριο», μέχρι την τελευταία-τελευταία του σταγόνα!».
Και από σήμερα πρωί-πρωί, είναι το σχήμα «ΕΕ – ΔΝΤ», αυτό που «διεκδικεί» πια την αμφίβολη «τιμή», να αποτελέσει την «τελευταία σταγόνα» της Βόρειας Επιμονής! Επιμονή, που κάποιοι άλλοι, λένε πως απλά, είναι η γερμανική ηγετική ανεπάρκεια με άλλες λέξεις. Και μάλιστα, ενισχυμένη και από την απελπισία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με τα εξαιρετικά αποθαρρυντικά αποτελέσματα, που φαίνεται πλέον να καταγράφουν οι επιδόσεις της, στην εκτίμηση των Γερμανών ψηφοφόρων.
Αν όπως, πράγματι, είναι απλά το μεικτό σχήμα ΕΕ & ΔΝΤ η υπερ-λύση που θα προκριθεί, τότε ποιος ο λόγος όλων αυτών των τελευταίων υπερ-εντατικών υπερ-διαβουλεύσεων, αυτών των υπέρ-σοφων υπερ-εγκεφάλων;
Μήπως για να καταλήξουν «απλά», σε ένα σχήμα, που εφαρμόστηκε, σχεδόν αυτόματα, σιωπηλά, κι ωραία, (όσο βέβαια ωραία μπορεί να είναι για μια χώρα, η παρέμβαση του ΔΝΤ) στις περιπτώσεις ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, και της χώρας της Βαλτικής (ΛΕΤΟΝΙΑ), της οποίας τον απάνθρωπο οικονομικό επιθανάτιο ρόγχο, ακούμε άναυδοι «σαν Ευρωπαίοι» όλο αυτόν τον τελευταίο καιρό;
Γενικά, το θέαμα κάποιου να αυταπατάται, είναι, σε κάθε περίπτωση, ένα θέαμα μελαγχολικό.
Όταν όμως αυτός ο κάποιος, ΔΕΝ είναι φυσικό πρόσωπο, αλλά εν σώματι η ηγετική ελίτ της ΕΕ, το πράγμα αρχίζει και δεν αφορά πλέον αισθήματα, αντιδράσεις και γενικώς μεγέθη της μελαγχολίας.
Όταν δηλαδή βλέπεις ολόκληρη την ηγετική ελίτ της ΕΕ, ή, εν πάση περιπτώσει το τμήμα της που σε παρόντα χρόνο έχει «το πάνω χέρι», να αυταπατάται ανοιχτά και δημόσια, πως είναι «η πτωχή Ελλάς» αυτή που έχει το πρόβλημα, και όχι αυτή η ίδια και, αλίμονο, η σύλληψη, και η υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, τότε το πράγμα, είναι, ή, ( έτσι, για να αφήσουμε και το ελάχιστο περιθώριο των ανατροπών της τελευταίας στιγμής), τείνει να γίνει, «απλά» απελπιστικό!
Γιατί, -εξ ίσου «απλά», δεν αφορά τίποτα λιγότερο από το μέλλον μιας Ηπείρου, και των εκατοντάδων εκατομμυρίων των πολιτών της, και των παιδιών τους…
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:41 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Δράλιε χρωστάμε τόσα πολλά (300 δις Ευρώ) που στην περίπτωση που πούμε στους πιστωτές πως με τους ισχύοντες όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους μας αδυνατούμε να ξεπληρώσουμε τα δάνεια που έχουμε πάρει, θα τους δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να κατσουν σε ένα τραπέζι μαζί μας προκειμένου να διαπραγματευτούν πιο ευνοϊκούς, για εμας, όρους αποπληρωμής των δανείων που τους χρωστάμε.
Για να το πω πιο απλά, τι θα συμφέρει περισσότερο τους πιστωτές μας? Να μην πάρουν τίποτα από τα 300 δις που χρωστάμε ή να έρθουν σε διαπραγματεύσεις μαζί μας ώστε να πάρουν κάτι από αυτό το ποσό?
Σκέψου το και πιο απλά, εαν χρωστάς σε κάποιον 100 Ευρω έχεις πρόβλημα, εαν του χρωστάς 100 εκατομμύρια Ευρώ (ποσο μάλλον δις) έχει (και) αυτός (μεγάλο) πρόβλημα.
Μην παρεξηγηθώ, και αυτή η επιλογή θα είναι επώδυνη. Νομίζω όμως πως θα είναι λιγότερο επώδυνη από μία προσφυγή στο ΔΝΤ.
Βέβαια, αυτό που με τρομάζει είναι η ηγεσία μας. Για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, όπως αυτές περι αναδιαπραγματευσης των όρων αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, απαιτείται πολύ γερό στομάχι, και πολλά αρχ..ια. Οι δικοί μας οι λαπάδες τα έχουνε?? Ιδού η απορία…
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:47 μμ
Rodia
«Οπως φαινεται, ανοιγει ενα παραθυρο για μειωση των διαφορων» ειπαν πριν απο λιγο. Τα υπολοιπα στο δελτιο των 6.
@Καπετανιε, τα 10 απο το ΔΝΤ και τα 15 απο ΕΕ. αυτο ακουσα και εχω βιντεοσκοπησει κιολας.
Για δειτε εδω κατι τι ακομα:–>> http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2010/03/blog-post_24.html
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:48 μμ
Rodia
Δε μου λετε.. τι σημασια θα εχει μια επαναδιαπραγματευση του Χρεους;
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:51 μμ
Rodia
Θυμηθηκα κατι που ειχε πει ο Γκένσερ: «Τα μεγάλα κράτη έχουν και μεγάλες υποχρεώσεις»
24 Μαρτίου, 2010 στις 2:56 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Δε μου λετε.. τι σημασια θα εχει μια επαναδιαπραγματευση του Χρεους;
Θα πληρώσουμε λιγότερα και έτσι θα μπορέσουμε να διαθέσουμε ένα τμήμα από τα παραπανίσια λεφτά*, λόγω των μειωμένων δαπανών, για την ενίσχυση της αναπτυξης.
*Εφόσον η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να διοχετευθούν αυτά τα λεφτά ΟΝΤΩΣ σε αναπτυξιακούς στόχους. Εαν είναι να τα διοχετεύσει ΠΑΛΙ στα διάφορα λαμόγια τότε αστα να πάνε στο διάβολο…
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:03 μμ
Rodia
Δεν προσεξες τι ουρες μαζευτηκαν ήδη για επιδοτησεις; Νεα τζακια και παλι και παλια μου τεχνη κοσκινο. Μακαρι να ενισχυθουν οσοι ειναι αξιοι στ’ αληθεια.
–>> κατι ακομα: δεν ειναι δυνατο να δεσμευτουν τα ελληνικα χρηματα που υπαρχουν (και συνεχιζουν να ρεουν προς) στις ελβετικες τραπεζες; Ειδα ενα νουμερο 10 δις το 3μηνο -τωρα, μεσα στη κριση!- και καραφλιασα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:05 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Γαλλογερμανική συμφωνία για ΔΝΤ
Παρίσι και Βερολίνο προωθούν μηχανισμό στήριξης
σε περίπτωση αδυναμίας δανεισμού της Ελλάδας
Στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε κεντρικό ρόλο και της Ευρωζώνης σε συμπληρωματικό φαίνεται να καταλήγει η Ε.Ε., μετά την αδιαπραγμάτευτη άρνηση της Γερμανίας να δεχθεί μια αμιγώς ευρωπαϊκή λύση. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία, που θα επισημοποιηθεί σε έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, για ένα μεικτό σχήμα χρηματοδότησης της Ελλάδας με κεφάλαια του ΔΝΤ και διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η βοήθεια θα δοθεί, όχι για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αλλά μόνο σε περίπτωση κατά την οποία η χώρα μας δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Επί της ουσίας, έγιναν δεκτοί δύο από τους τρεις όρους που έθετε η Γερμανία, για να συμφωνήσει στη δημιουργία μηχανισμού στήριξης. Ο τρίτος είναι να αναθεωρηθούν επί το αυστηρότερον οι κοινοτικοί κανόνες για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Γαλλία.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό και θα δανειστεί από τις αγορές έστω και με υψηλότερο κόστος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100035_24/03/2010_395348
Aφού τελικά δεν έχουμε σκοπό να δανειστούμε (εμ, η «λύση» που μας προτείνουν οι Ευρωπαίοι μόνο λύση δεν είναι τελικά) και θα εξακολουθήσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια προς τι το όλο το νταβαντούρι των τελευταίων ημερών???
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:06 μμ
Dralion
Δυστροπη και Ροδια, τα γερμανικα μεσα μιλανε για συνολο 22 δις, εκ των οποιων τα 15 – 20 θα προερχονται απο το δντ.
Δυστροπη, το ξερω το επιχειρημα της επαναδιαπραγματευσης του χρεους. Εγινε και στην Αργεντινη, οπου τελικα οι ξενοι πηραν το 25% – 30% του αρχικου χρεους.
Αλλα αυτο εγινε ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.
Καταλαβε το, οι αργεντινοι ΠΕΙΝΑΣΑΝ επι 3-4 χρονια, μεχρι να μπορεσουν να επαναδιαπραγμετευτουν οτιδηποτε.
Και στην επαναδιαπραγματευση ηταν ο ασθενεστερος αντιπαλος, αφου το 30% που τελικα εδωσαν ηταν προυποθεση για να υπαρξει καινουργιος δανεισμος.
Δεν γινεται επαναδιαπραγματευση ετσι – στο ντουκου. Απο την μια μερα στην αλλη. Πρεπει πρωτα να πεινασεις μερικα χρονια.
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:12 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
δεν ειναι δυνατο να δεσμευτουν τα ελληνικα χρηματα που υπαρχουν (και συνεχιζουν να ρεουν προς) στις ελβετικες τραπεζες;
Είναι δυνατό αλλά θα προκληθούν πολλές αντιδράσεις και δεν είναι εξασφαλισμένο πως θα πετύχει τον στόχο, να μην διοχετευθεί προς το εξωτερικό το εγχώριο κεφάλαιο δηλαδή.
Προτείνεται σε πολύ ακραίες περιπτώσεις αυτό το μέτρο, περιπτώσεις όπως π.χ η Ισλανδία.
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:18 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Δεν γινεται επαναδιαπραγματευση ετσι – στο ντουκου. Απο την μια μερα στην αλλη. Πρεπει πρωτα να πεινασεις μερικα χρονια.
Την ξέρεις την γνώμη μου, την θεωρώ επώδυνη επίλογη. Υπόσχεται όμως μία έξοδο από την κρίση, ένα φως στο τούνελ. Η άλλη επιλογή, του ΔΝΤ, τι ακριβώς υπόσχεται? Πάντως σίγουρα όχι έξοδο από την κρίση και κανένα φώς στην άκρη του τούνελ (η Λετονία βιώνει χειρότερη ύφεση τώρα από ότι πρίν προσφύγει στο ΔΝΤ).
Τελικά ποια είναι η λιγότερο επώδυνη? Νομίζω, με κάθε επιφύλαξη, η πρώτη…
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:27 μμ
Rodia
–>> http://www.economist.com/blogs/buttonwood/2010/03/profits_commodities_and_debt
In the US, Joshi calculates that, in cash terms, national income has risen $200 billion since the depths of the recession in March 2009. But corporate profits have risen by $280 billion over that period, while wages are down by $90 billion. One would have to go back to the 1950s to find profits outperforming wages in absolute (cash) terms, and even then it was on a much smaller scale. In Britain, national income rose $27 billion in the last two quarters of last year. Profits were up £24 billion and wages just £2 billion.
…ποιοι κερδιζουν τελικα; Αυτο που ειναι απολυτως βεβαιο ειναι η χασουρα του κοσμακη -σε χρημα, κοινωνικες παροχες, κλπ. Εμπρος προς τα πισω ολοταχως. Μεσαίωνα, σου ‘ρχόμαστε!
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:29 μμ
Άγγελος
Σχετικά με την δέσμευση κεφαλαίων που βρίσκονται σε Ελβετία και αλλού, η σημαντική λεπτομέρεια βρίσκεται στο εάν οι κάτοχοι των λογαριασμών αυτών καταβάλουν στην χώρα στην οποία βρίσκεται η τράπεζα τον σχετικό φόρο απόδοσης κεφαλαίων (ΦΑΚ ;)).
Απλά:
1) Εάν καταβάλλεις ΦΑΚ θεωρείσαι χρηματικός ημεδαπός και δεν σε ψάχνει κανείς.
2) Εάν δεν καταβάλλεις ΦΑΚ θεωρείσαι χρηματικός αλλοδαπος και οφείλεις να πληρώσεις τον ΦΑΚ στην πατρίδα σου. Η ελβετική (και άλλες) τράπεζα δεν ελέγχει εάν εσύ πληρώνεις την υποχρέωση σου ή όχι και δεν φέρει ευθύνη. Συνήθως δε σε αυτή την περίπτωση πληρώνεις κάτι τις παραπάνω για τα έξοδα της τράπεζας.
Παλαιότερα ο ΦΑΚ της Ελβετίας ήταν χαμηλός αλλά τους έβαλε χέρι η Γερμανία και το ανεβάσαν. Γενικά συμφέρει να μην πληρώνεις ΦΑκ εάν έχεις πολλά φράγκα, αλλιώς το κέρδος στο τρώει η τράπεζα.
Τώρα, εάν η Ελλάδα ζητήσει στοιχεία ελλήνων φορολογουμένων από την Ελβετία, αυτή θα δώσει άμεσα μόνο τους χρηματικούς αλλοδαπους. Για να δώσει στοιχεία των «ημεδαπών» θέλει μεγάλη μανούρα. Στην περίπτωση δε «καλών» πελατών, θεωρώ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι η τράπεζα θα έρθει σε συννενόηση μεταξύ των και θα τους προτείνει την αλλαγή καθεστώτος. Θα πίασεις δηλαδή κανένα ψαράκι.
Οπότε, μηδέν εις το πηλίκιον.
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:32 μμ
Dralion
Βαγγελη, θα με τρελανεις. Τι ρολο παιζει το αν το ελληνικο θεμα συζητηθει την παρασκευη; Απο την σκοπια της Μερκελ, να κι αν συζητηθει, να κι αν δεν συζητηθει.
Γιατι βγαζεις ολοκληρη φιλολογια πανω στο ζητημα του «πότε»; Σε τι σκοτιστηκε η Μερκελ αν η αποφαση παρθει 5 μερες πριν η 5 μερες μετα;
Το μονο που ενδιαφερει την Μερκελ (και ολη την εκλογικη της πελατεια) ειναι να μην δωσει φραγκο στην Ελλαδα. Δευτερευοντως την ενδιαφερει, να μην πληγει το ευρω σαν σταθερο νομισμα.
Ο Μπαροζο τραγουδαγε κατι «προτασεις» που ελεγαν για διμερεις συμφωνιες ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ.
Ο Μπαροζο ελεγε διπλωματικα «στηριξη σε διμερη βαση» εννοωντας οτι η Γερμανια θα δωσει λεφτα και οι υπολοιποι θα κυτανε.
Εσυ ειχες προαποφασισει και πανηγυριζες προκαταβολικα, οτι η δαρμενη Μερκελ θα «συρθει» πισω απο την προταση Μπαροζο. Πουν’ το που συρθηκε; Που ειναι τα λεφτα της εε που θα παρουμε;
Τελικα η Μερκελ σας ετριψε την προταση Μπαροζο στην μουρη. Ειπε οτι οποιος θελει να στηριξει την Ελλαδα θα το κανει με δικα του λεφτα – οχι με ξενα (γερμανικα) κολλυβα. Προφανεστατα, ΟΛΟΙ το βουλωσαν.
Ξεχνα την ωρε την ανικανη Μερκελ.
Τοσοι και τοσοι αρχηγοι κρατων που αγαπανε την Ελλαδιτσα, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν βρεθηκε να μας δωσει φραγκο. Γιατι αραγε; Η Ενη εχει πληγωσει τα δαχτυλα της να μας δινει λινκ.
Αν τα λινκ ηταν ευρω, θα ειχαμε πληρωσει το εξωτερικο χρεος.
Το νοημα απο ολα αυτα τα αμετρητα λινκ ηταν, οτι
ολοι ηθελαν να βοηθησουν την Ελλαδα με τα λεφτα των γερμανων.
Η Μερκελ το ξεκοψε και εστειλε την Ελλαδα στο δντ. Αφου το ειχε προτεινει και ο δικος μας ο φωστηρας.
Το οτι αυτο εγινε 2 μερες πριν την συνδιασκεψη της Παρασκευης και το οτι εσυ ειχες προβλεψει «εξελιξεις» πριν την Παρασκευη, τι σημασια μπορει να εχει; Δηλαδη αν η Μερκελ μας εστελνε στο δντ σε 3 βδομαδες αντι για σημερα, τι ζορι θα τραβαγε;
Η προβλεψη σου ηταν οτι θα εφαρμοστει η προταση Μπαροζο για δανειο ΕΝΤΟΣ της εε.
Εφαρμοστηκε; ΟΧΙ.
Μην θριαμβολογεις λοιπον.
* * *
Αν ο δικος μας ο μπουμπουνας δεν ειχε μιλησει για τα αφεντικα του στην Goldmann Sachs / ΔΝΤ, θα ειχε η Μερκελ ενα επιχειρημα λιγοτερο. Δεν ξερουμε αν η εξελιξη θα ηταν διαφορετικη. Αλλα η θεση της Ελλαδας θα ηταν απο διπλωματικη σκοπια καπως καλυτερη.
Το πασοκ μας εριξε στο δντ. Το αν αυτο εγινε απο διαφθορα (λεγε με Goldmann Sachs) ειτε απο ανικανοτητα, δεν το ξερουμε. Αλλα δεν παιζει και μεγαλο ρολο.
Ολη η ιστορια ειναι 400 ‘μυρια. Για 400 αργυρια μας πουλησε το πασοκ.
400 αργυρια που θα μπορουσε να τα παρει απο τα πρασινα παιδια οτι ωρα ηθελε.
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:40 μμ
Rodia
Αυτο θελει κορνιζάρισμα:–>>
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:46 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Στάση πληρωμών-αίτημα για αναδιαπραγμάτευση από χώρα όχι μέλος της ΕΕ, όχι της ευρωζώνης των 16, αλλά ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ «του ευρώ ΤΩΝ 12» (έτσι για να καταλαβαίνουμε τί ακριβώς είχαμε κερδίσει την 1.1.2002, και τί χάνουμε ΤΩΡΑ), του ενός, δηλαδή, εκ των δύο νομισμάτων των Διεθνών συναλλαγών (ήδη το Ιράν, το τελευταίο 15νθήμερο, ΑΝΕΒΑΣΕ το ποσοστό των πράξεων που κάνει για αργό σε ευρώ, εις βάρος αυτών που κάνει σε $, και παρ όλα αυτά, η ισοτιμία ευρώ-$, χτύπησε χθες χαμηλά 11μήνου, λόγω ψωροκώσταινας αποκλειστικά), φοβάμαι πως δεν καταλαβαίνουμε τί ακριβώς σημαίνει.
Πρώτα-πρώτα, θα σήμαινε αυτόματα, την ίδια στιγμή που θα ανακοινώνονταν, την είσοδο του ευρώ σε ένα τούνελ total crisis, άγνωστου μεγέθους, άγνωστης διάρκειας, & άγνωστης εξόδου, και συνολικής διεθνούς αναταραχής.
Η Αργεντινή(που πράγματι είναι οριακή περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης), έκανε ότι έκανε, γιατί τα προβλήματά της, αφορούσαν & επηρρέαζαν μόνο την ίδια και τους πολίτες της.
Ευτυχώς(λέω εγώ) ή δυστυχώς, η χώρα μας, αυτή τη στιγμή, επηρρεάζει τον πυρήνα των Διεθνών Νομισματικών Συσχετισμών, και των αντίστοιχων εξισορροπήσεων…
24 Μαρτίου, 2010 στις 3:56 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/03/2010_330154
Kαπετανιε επανερχομαι σε σχολιο μου 1.58.
Το παραπανω λινκ δημοσιευθηκε 14.10 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
24 Μαρτίου, 2010 στις 4:01 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@δρακ: Δεν το είδα όταν ανέβασα το προηγούμενο. Δεν έτριψε μόνο τον Μπαρόζο που μέχρι χθες, σημείωσε, ήταν υπάλληλός της, αλλά και του Τρισέ, και του Άκερμαν, και του Ρεν, όλη δλδ. την τραπεζική-εκτελεστική ελίτ της ευρωζώνης & της ΕΚΤ.!
Σου είπα μην βιάζεσαι.
Ήδη ανεβαίνουν ΑΛΛα τηλγρφ. για το μείγμα ΕΕ & ΔΝΤ. Όλα που μπορούμε να πάρουμε από ΔΝΤ, είναι το πολύ, με τη μία το 100% αυτών που μέχρι τώρα δώσαμε από την αρχή, και τέρμα. Και εμείς δώσαμε γύρω στο 10 με 12 δις.
Γιαυτό, μη ΒΙΑΖΕΣΑΙ.
Δε θες να καταλάβεις, ότι ο κόμπος, η τελική μάχη, ήταν «καμία λύση μέχρι η Ελλάδα να πάρει από τις Αγορές αυτά που θέλει (23 δις) Απρίλη- Μάρτη», ‘η, «Λύση Ευρωπαϊκή μέχρι και την 25η»
Και μέχρι τώρα, «κάθεται» στο «ούτε το ένα ούτε το άλλο»
ΜΗ βιάζεσαι!
(Βρες και την ατζέντα των συναντήσεων Μέρκελ-Σαρκό για μέχρι το πρώτο 10ήμερο του άλλου μήνα, και θα καταλάβεις τη σημασία της ημερομηνίας.)
24 Μαρτίου, 2010 στις 4:02 μμ
zeppos
«Αν δεν τις αναλάβουν και αφήσουν το ΓΑΠ να αλωνίζει επ’ αόριστον, κανένας δε μπορεί να προβλέψει το μέλλον – εκτός του ότι θα έχει πολλές φωτιές, πολύ βία και σχεδόν αναπόφευκτη καταστροφική κατάληξη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες.»
Ένας «γύψος» θα μας σώσει, γρηγορείτε..
24 Μαρτίου, 2010 στις 4:25 μμ
Ενη Καπαζογλου
Καπετανιος 2.26
Δεν καταλαβαινω τον ενθουσιασμο σου για την εκπομπη του Athina9,84, 13,55 (οτι ο Βαγγελης παραδεχθηκε οτι το πιστολι κλπ κλπ.)
Οταν με 4 λινκ που εδωσα:, 11,28 και11,33 (in gr), 13,28 και 13,43 (Καθημερινη)
Τα ρεπορταζ που εδιναν αυτες οι δημοσιευσεις ειναι αυτα που λεει κι ο Βαγγελης (με αλλα λογια) στην εκπομπη του 9,84 στις 13,55
Θα πρεπει ομως να πω οτι στα ρεπορταζ η εικονα ειναι πιο ξεκαθαρη. Κι οποιος θελει να τα ξαναδιαβασει τα λινκς θα το διαπιστωσει.
Θα μου πειτε αλλος ο προφορικος λογος που εχει και «διανθισματα» και αλλος ο ρεπορταζιακος γραπτος λογος. Θα συμφωνησω ασφαλως.
24 Μαρτίου, 2010 στις 4:46 μμ
Γιάννης -2
Την περασμένη εβδομάδα έστειλα ένα προσωπικό μήνυμα στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και του συνέστησα να «απαγορεύσει» στους βουλευτές του να παρουσιάζονται στην τηλεόραση, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ όταν το θέμα που συζητείται έχει σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Καλύτερα να σιωπήσουν…………
Τώρα, φθάνω να συστήσω και σε συν-σχολιαστές αυτού του μπλόγκ, που το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό, να ξανασκέπτονται τα σχόλιά τους, γιατί έχουν καταντήσει «μικροσχόλια» και κουραστικά στον αναγνώστη.
Η θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι πολύ δεινή, κατά 99% δικής της ευθύνης, και δεν λύνεται με κουβέντες. Χρειάζονται έργα και προ παντός σοβαρότητα. όχι μόνο από τους πολιτικους. Και απο το λαό παιδιά. Και από το λαό!!
Αισθάνομαι έτσι γιά μερικές εβδομάδες τώρα, και γι αυτό έχω σταματήσει να σχολιάζω το γενικό θέμα της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος. Τελευταίο μου σχόλιο ήταν ότι «η Γερμανία είναι το αφεντικό της ΕΕ και η Ελλάδα θα πάει ή θα σταλεί στο ΔΝΤ ή οπουδήποτε αλλού αν και όταν αυτή το αποφασίσει».
Επειδή επί του παρόντος ζω στο εξωτερικό, πρέπει να είμαι προσεκτικός στα σχόλιά μου γιά να μην κατηγορηθώ ότι τα βλέπω έτσι ακριβώς επιδή είμαι απ’έξω ή ακόμη χειροτερα οτι δεν πρεπει να έχω γνώμη γιά το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Όμως, η κατάσταση αφορά και εμένα, όπως και την μεγάλη πλειοψηφία όλων των αποδήμων, γιατί έχω και περιουσία στην Ελλάδα και χρήματα στις Ελληνικές τράπεζες (τα οποία μπορούσα να είχα μεταφέρει εκτός και δεν το κάνω).
(Όταν γράφω αυτό το μήνυμα, ακούω από σχολιαστή ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού να ερωτά «αν είχαμε νεκρούς στρατιώτες στην Κορέα» και εν συνεχεία να λέει «ρε τι θέλαμε εμείς εκεί; αν ρωτήσεις έναν Κορεάτη σήμερα θα σου πει: γιατί ήρθατε και μας σκοτώσατε;».
Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα. Αυτά μιά ημέρα πριν την 25-η Μαρτίου!
24 Μαρτίου, 2010 στις 5:25 μμ
Ενη Καπαζογλου
Γιαννη 2
Θυμασαι οτι εμεις πολλες φορες «τσουγκριστηκαμε» στο παρελθον αλλα με καλη διαθεση, αμφοτερωθεν, τα ξαναβρηκαμε. (Θυμαμαι μια εικονα Πατερα Γυιου που μας εδωσες σε βιντεο καποτε….)
Παντως ως Ελληνας που ζεις εξω απο την Ελλαδα δεν μπορω να μην παραδεχθω οτι, ανεξαρτητα των πολιτικων σου πεποιθησεων, οι αποψεις σου ειναι αντικειμενικες και χωρις «αντιπολιτευτικο παθος», κατι πολυ εποικοδομητικο για πολλες συζητησεις ειτε εδω ειτε σε ευρυτερους κοινωνικους χωρους.
Οι σημερινες επισημανσεις σου μου εκαναν μεγαλη εντυπωση για την ωριμοτητα της σκεψης σου δεδομενης και της πολυ δυσκολης συγκυριας για τη χωρα.
Αυτο δε που τονιζεις για τους Ελληνες που φροντισαν και εβγαλαν απο τις ελληνικε ςτραπεζες τα κεφαλαια τους το τελευταιο διμηνο, ειναι ενα ονειδος, οπως μου ειπε καποιος σε μια Τραπεζα χθες λεγοντας «μα ειναι Ελληνες
αυτοι;»
Και οπως φαινεται αυτοι που πηραν τις καταθεσεις τους απο την Ελλαδα ειναι οι μεγαλοκαταθετες γιατι οι μικρες καταθεσεις δεν κουνηθηκαν καθολου.
24 Μαρτίου, 2010 στις 5:41 μμ
Άγγελος
Γιάννη -2,
(ζώντας και εγώ το μισό χρόνο εντός και τον μισό εκτός)
για μένα το χειρότερο είναι ότι η προσωπική μου ηθική δικαίωση, έρχεται μέσω του εξευτελισμού της χώρας μου.
24 Μαρτίου, 2010 στις 5:44 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Από τη γιάφκα των εξαχρείων συντροφικοί χαιρετισμοί από Παπούλη και τον υποφαινόμενο
24 Μαρτίου, 2010 στις 5:54 μμ
Πάνος
Αντιχαιρετάμε… 🙂
24 Μαρτίου, 2010 στις 6:50 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=145106
και πως οι κερδοσκοποι δεν μπορουν να χαιρονται επ απειρον, σιγα σιγα πολλα γινονται…..
24 Μαρτίου, 2010 στις 6:56 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Rodia
Δες πως ξαναδιορθωνω τα λαθη μου
Εγραφα πιο πανω στον Γιαννη 2 «αμφοτερωθεν» ενω η σωστη εκφραση ειναι «εκατερωθεν» η εστω «και απο τις δυο πλευρες» 😆
24 Μαρτίου, 2010 στις 7:08 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=145108
κι ο Ολλανδος μας εταιρος (Πρωθυπουργος) : «Να πατε στο ΔΝΤ»
Αλλη Μερκελ μας βρηκε. Το λες η δεν το λες το Ασιχτιρ;
24 Μαρτίου, 2010 στις 7:12 μμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=145122
και το ευρωκοινοβουλιο μαζι μας
24 Μαρτίου, 2010 στις 7:27 μμ
zeppos
Ενη, πιο πολύ πρέπει να σκάνε οι «εταίροι» μας για το ενδεχόμενο του ΔΝΤ παρά εμείς. Τα περιοριστικά μέτρα που πήρε ήδη ο ΓΑΠ, είναι αρκετά για να υπερκεράσουν τις απαιτήσεις για φέτος. Το ζήτημα και η «αμφιβολία» που υπάρχει είναι αν θα ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ και τα επόμενα χρόνια ή θα κάνουμε όπισθεν ολοταχώς και θα αρχίουμε πάλι τις αβερτοσύνες..
Αν πάμε σε ΔΝΤ σκέτο, η πτώση του ευρώ θα είναι κατακόρυφη για λίγο ίσως και φυσικά οι εξαγωγικές χώρες τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα ανταγωνιστικά βιομηχανικά της Αμερικής θα ακριβήνουν πολύ. το σημείωσε και κάποιος αμερικάνος κινδυνολόγος, δεν θυμάμαι ποιός τώρα.
Οι υπόλοιποι «εταίροι» που θα έχουν πραγματική αιμοραγία στις εισαγωγές ιδιαίτερα του πετρελαίου, είναι που δικαίως τα έχουν πάρει στο κρανίο με την μονεταριστική πολιτική αυτής της γερμανικής κυβέρνησης, που όπως φαίνεται από τα γκάλοπ ευτυχώς είναι λίγα τα ψωμιά της.
Αν πάμε σε «μικτή» λύση, κάτι λίγο μικρότερο από τα πιο πάνω δεδομένα θα συμβεί και ελπίζουν όλοι οτι θα είναι περαστικό. Όμως ήδη η Φιτς (εκβιάζοντας) έβαλε τον επόμενο στόχο-πελάτη, την Πορτογαλία (υποβάθμιση) και φυσικά προαλείφεται νέο ντιλλ!
Οι εδώ ανησυχούντες βέβαια, οτι και να αποφασισθεί είναι και θα είναι αντίθετοι. Και έτσι και γιουβέτσι..
Οπότε;
24 Μαρτίου, 2010 στις 7:56 μμ
Πάνος
Οπότε, να ξαναδούμε ΑΛΛΕΣ εναλλακτικές, μακριά από τους κερδοσκόπους. Πχ δεν θα είχα την παραμικρή αντίρρηση να πληρώσω το στεγαστικό μου δάνειο για τον επόμενο χρόνο με ελληνικό κρατικό ομόλογο (το οποίο θα κατέληγε στην Τράπεζα), με αντίστοιχη κατακράτηση από τη μισθοδοσία μου – για την οποία το κράτος θα είχε να δανείζεται πλέον πολύ μικρότερα ποσά. Και υπό την προϋπόθεση ότι:
α. θα κοβόταν μαχαίρι οι σπατάλες του κράτους υπέρ των λαμόγιων και των κομματόσκυλων, και
β. θα ξεκινούσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης σε τομείς αιχμής: ΑΠΕ, βιολογική γεωργία, εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας (και σε ανθρώπινους πόρους) κλπ.
(θα τα ξαναδούμε αυτά αναλυτικά στην καλύβα)
Φίλε ζέπο, όταν ακούω ότι «η μόνη μας επιλογή» είναι το ΔΝΤ και η ΕΕ, τρελαίνομαι. ΔΕΝ είναι έτσι – έτσι είναι μόνο για τους ανίκανους, ψόφιους και υποτελείς (στα λαμόγια και την εγχώρια πλουτοκρατία και κλεπτοκρατία) πολιτικούς.
Τέλος, σε διαβεβαιώνω ότι δεν έχω την παραμικρή (προ)διάθεση να κάνω …αντιπολίτευση στον ΓΑΠ. Έχω πολύ πιο ευχάριστα πράγματα να σχολούμαι. Αλλά ΑΥΤΟΣ με εξαναγκάζει, προκαλώντας μου ανήκεστη οικονομική βλάβη και καταστρέφοντας το μέλλον των παιδιών μου και της πατρίδας μου.
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:06 μμ
Ενη Καπαζογλου
Ζεππος
Καλα το προβλημα βεβαια δεν ειναι για τους εδω ανησυχουντες. Γιατι κανεις δεν αμφιβαλλει πλεον οτι αυτοι που θελουν να μας σπρωξουν στο ΔΝΤ ειναι κυριως η Μερκελ, (που απο οτι διαβασα μολις τωρα εχει μεγαλο εσωτερικο προβλημα), και απο τους αλλους η Ολλανδια και Φινλανδια.
Οτι σε μια τετοια περιπτωση το € θα εχει μια σημαντικη πτωση εναντι του $ ειναι κι αυτο δεδομενο. Γεγονος που θα διευκολυνει τις εξαγωγες των χωρων που μεχρι τωρα δεν μπορουσαν να ανταγωνισθουν τις γερμανικες εξαγωγες.
Ομως ασφαλως οι αλλες που θα πληρωνουν πανακριβα το πετρελαιο ειναι εξω φρενων με τη Μερκελ, που επιμενει ντε και καλα να παμε στο ΔΝΤ αποκλειστικα.
Οι αντιστασεις ομως σε μια τετοια περιπτωση ειναι πολυ δυναμικες απο πολλες πλευρες και τελικα θα γινει μαλλον αυτο που λεγεται εδω και καιρο απο ολους ,μια διμερης ενισχυση απο ευρωπαικες χωρες χωρις να αποκλειεται και η τεχνικη βοηθεια του ΔΝΤ.
Αλλα κανεις δεν ξερει τι θα υποστηριχθει σημερα και αυριο στις Βρυξελλες, γι αυτο ας περιμενουμε και θα δουμε.
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:16 μμ
zeppos
Πάνο, εισοδήματα κάτω από 40.000 τον χρόνο θα πληρώνουν ΛΙΓΟΤΕΡΑ. Δεν βλέπω ούτε το δικό σου ούτε των παιδιών σου το μέλλον να κινδυνεύει. Απεναντίας αυτό που είναι η πραγματικότητα, είναι οτι έρχεται η ΣΙΓΟΥΡΗ εξυγίανση της οικονομίας μας ΑΝ συνεχίσει ο ΓΑΠ να εγαρμόζει το σχέδιό του. Ίσως ξεβολευτούμε αρκετοί από μας, αλλά ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ!
Οι επιλογές του ΓΑΠ είναι πράγματι είναι περιορισμένες. Εχει ανάγκη από ΑΜΕΣΑ δανεικά (σε δυο βδομάδες) με χαμηλότερο επιτόκιο. Ίσως τώρα λίγο αλλά η ανάγκη είναι να χαμηλώσει στο μισό για να υπάρχει ελπίδα στο μέλλον μετά από δεκαετία να πληρώνεται με άνεση. Οι λύσεις που προτείνεις είναι μεσομακροπρόθεσμες και ΔΕΝ ταιριάζουν με τα σημερινά δεδομένα. Ασε που έχει ήδη γίνει «έρευνα αγοράς» για ασωτερικό δανεισμό με ομόλογα δημοσίου και ΔΕΝ είναι καθόλου σίγουρο οτι μαζεύονται εύκολα και σύντομα – σε διάστημε ημερών – τα μεγάλα κεφάλαια που έχει ανάγκη. Αν λοιπόν εξαγγελθεί παρόμοιο «δάνειο» και δεν υπερκαλυφθεί, τότε θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική πιστοποίηση.
Τελικά εάν εγκριθεί «μικτή» δανειοδότηση, δεν θα είναι αποτέλεσμα αυτού του ονομαζόμενου «εκβιασμού» με την πιστόλα; Γιατί αν ΔΕΝ, θα πάρουμε σκέτο ΔΝΤ..
Αυτά!
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:19 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Αυτες οι εναλλακτικες σκεψεις δεν ειναι ασφαλως καθολου απορριπτεες. Εδω ομως προκειται για επειγον προβλημα δανειοδοτησης της χωρας με οσο το δυνατον καλυτερους ορους.
Ενα κρατικο ομολογο που θα μπορουσε να διατεθει εντος της χωρας ακομα και με τους ορους που λες (σε συνδυασμο με τη μισθοδοσια), προυποθετει οικονομικο περιβαλλον οπου δεν υπαρχουν αμεσες αναγκες για τη μειωση του δημοσιονομικου ελλειμματος (που ειναι βραχνας και ξερεις πως δημιουργθηκε, να μη τα ξαναλεμε), οπως και του χρεους. Αυτα ειναι δεδομενα και η συμμετοχη μας στις συνθηκες της ΕΕ και τις υποχρεωσεις που απορρεουν απ αυτες, μας εχουν βαλει τη θηλεια στο λαιμο και τη σφιγγουν κατα το δοκουν οπως ολοι βλεπουμε αυτες τις μερες.
Λοιπον νομιζω μια πιο ψυχραιμη αντιμετωπιση για το πολυ συγκεκριμενο χρονικο διαστημα που περναμε ως χωρα, θα ηταν η καλυτερη επιλογη.
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:22 μμ
Ενη Καπαζογλου
Γραφαμε ταυτοχρονα φαινεται με το Ζεππος και περιπου ειπαμε τα ιδια πραγματα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:32 μμ
Ενη Καπαζογλου
Πανο
Σε ο,τι αφορα τις επισημανσεις σου (α) και (β) ειναι ακριβως αυτες οι πολιτικες που ο Παπανδρεου προσπαθει να εφαρμοσει, σε αντιθεση με οποιοδηποτε αλλο παρελθον.
Και οπου γινονται παρεκβασεις αμεσως ,αν προσεχεις ,γινονται οι σχετικες ενεργειες και για την παταξη τους αλλα και για να μην επαναληφθουν.
Ο μονος και κυριος λογος που εχει τη κατανοηση της κοινωνιας αυτη η κυβερνηση ειναι ακριβως οτι εχει βαλει στοχο να τα ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΛΑ και ιδιαιτερα σ αυτους τους τομεις που κι εσυ τονισες.
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:39 μμ
σχολιαστης
Σύμφωνα με …διδασκαλίες του ΓΑΠ στη σοσιαλιστική διεθνή, το πρόγραμμα που ακολουθεί τώρα, που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση, είναι συνταγή καταστροφής. Διαβάστε τις ομιλίες του.
Ο κύριος λόγος που έχει ακόμα την ανοχή της κοινωνίας είναι οι μνήμες απο τη διακυβέρνηση της ΝΔ. 🙂
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:49 μμ
omadeon
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ του Προέδρου Μαξ, περί ΔΝΤ (για το οποίο είχει προειδοποιήσει)…
(φρέσκο-φρέσκο με Ελλην. Υπότιτλους και εφφέ…)
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:51 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@πανος:α)πρέπει να πω, πως το αρχικό κείμενο αυτού του ποστ, ήταν οδυνηρή έκπληξη ακόμα και για μένα, που από τη μια παίρνω τις κουβέντες των συνομιλητών μου απολύτως τοις μετρητοίς, και από την άλλη, θεώρησα πως χθες ή προχθές, αντιδρούσες υπό το κράτος μιας δίκαιας προσωπικής αγανάκτησης, για μέτρο ακραίο και άδικο που σε έθιγε προσωπικά. Αποδείχτηκε πως δεν ήταν έτσι. Κι από μια μεριά, είναι και πιο καθαρό, οι απόψεις να μην αντανακλούν, ούτε και στην «ατμόσφαιρά» τους, προσωπικές μας ενστάσεις.
Όμως, υπάρχει ένα…όμως.
Όλον αυτόν τον καιρό, «συνομιλούσα», έτσι τόβλεπα, με κάποιον που η μετριοπάθεια και η ορθολογικά εξισορροπητική διάθεση που διέκρινα, δεν πίστεψα ούτε λεπτό πως ήταν πράγματα συμπτωματικά ή τυχαία. Ή πως εξαρτιόταν από τη φύση και το είδος των μέχρι εκείνη τη στιγμή θεμάτων.
Γι αυτό και έπαθα πλάκα, όταν είδα μπροστά μου, αντί όλων αυτών, τις απόψεις μιας ακραίας σέχτας του πιο αρειμάνιου «εξ επαγγέλματος αντιΠΑΣΟΚισμού». Βρέξει χιονίσει, κορώνα ή γράμματα.
Ένα δεδηλωμένο μένος, που φανερά φχαριστιόταν, μόλις έβρισκε μια «αφορμή», έστω κι απ τα μαλιά τραβηγμένη, για να μπορεί να «εκφράζεται».
Σκέφτηκα ώρα πολλή να κάνω «ντούκου», σ ένα στυλ «δε γαμείς, πού να τα βάζεις τώρα και γιατί, με τον «νοικοκύρη του σπιτιού», και μάλιστα ενός σπιτιού που σε «καλοφίλεψε». Κι απ την άλλη, αμέσως, τον «γύρισα ανάποδα» τον ίδιο αυτό συλλογισμό, κι αποφάσισα πως παρά τα φαινόμενα, έναν νοικοκύρη που «βγάζει απ το κατώι» και σε φιλεύει τα καλύτερα, είσαι απερίγραπτος αν σε ανταπόδοση τον γράψεις εκεί που δεν πιάνει μελάνι, και κάνεις τουμπεκί.
Κι έτσι, έγραψα αυτά που έγραψα στις 10:59.
Το απαντητικό στον ζέππο σχόλιό σου όμως, με κάνει, ειλικρινά να αναρωτιέμαι:
«Αν τόσο εύκολα βλέπει ο πάνος μια λύση εναλλακτική, που δεν περιλαμβάνει, ούτε ΕΕ ούτε ΔΝΤ, που ορίζονται μάλιστα άπαξ δια παντός σαν «περιοχές δράσης των κερδοσκόπων», εγώ, γαμώ το μου, γιατί είμαι τόσο πια μαλάκας και ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΤΟ τόσο ΦΑΝΕΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΛΥΣΕΩΝ;
Ακόμα αναρωτιέμαι.
Και μάλιστα, τόσο πιο πολύ δεν βρίσκω άκρη & απαντήσεις για όλα αυτά, όσο περνάει η ώρα, και μαθαίνω όλο και περισσότερα, για τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΝΙΚΟ & ΤΗΝ ΑΜΗΧΑΝΙΑ που επικρατεί σε Παρίσι, Βερολίνο & Βρυξέλλες. Που φαίνεται πια να στέκονται οι πάντες αμήχανοι, μπροστά στην μεγαλύτερη, όχι μόνο νομισματική & οικονομική, αλλά και πολιτική δομική κρίση της ΕΕ, από τη δημιουργία της…
Όπως και νάχει πάντως, σε ενημερώνω (και μέσα από σένα και τους άλλους) πως η συνάντηση με τον «παππούλη» και την κορούλα του, (και αργότερα και με τον πετεφρή τηλεφωνικά), ήταν το καλύτερο δώρο για την αυριανή μου γιορτή…
Και έτσι, εκτός απ αυτούς(και όλους σας) ευχαριστώ ξεχωριστά και σένα, αφού υπήρξες ο «δημιουργός της συγκυρίας»…
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:52 μμ
Πάνος
ζέπο και Ένη,
πριν λίγες μέρες έγραψα ένα ποστάκι με τίτλο «σεισάχθεια» – το οποίο αν και δεν σχολιάστηκε εντοπίζει (νομίζω) ένα μέρος του προβλήματος.
https://panosz.wordpress.com/2010/03/21/solon/
Προσθέστε το λοιπόν σε αυτά που είπα πριν – και λάβετε υπόψη και όσα ΔΕΝ αναφέρθκαν, πχ αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, στενού και …ευρύτερου (με πολλαπλές μορφές).
Οι λύσεις βεβαίως είναι μακρομεσοπρόθεσμης απόδοσης. Είναι όμως ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την κρίση. Αν πληρώσουμε (πρόσκαιρα) κάποια παραπανίσια επιτόκια, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνηση τις πολιτικές για έξοδο από την κρίση και ανάπτυξη, δε χάλασε ο κόσμος.
Ας μη ξεχνάμε όμως ότι αυτό το πρόβλημα των επιτοκίων δεν το προκάλεσε κανένας άλλος παρά η πολιτική ασχετοσύνη (και η ανευθυνότητα) του ΓΑΠ και της παρέας του των μαθητευόμενων μάγων (Παπάκ, Κατσέλη, Δρούτσας – και το λοιπό κακό συναπάντημα).
24 Μαρτίου, 2010 στις 8:53 μμ
Dralion
Λογικο, αφου το δντ θα επιβαλλει υποτιμηση των ελληνικων ομολογων. Λογικο οτι εκεινος που θα παθει την μεγαλυτερη ζημια απο μια υποτιμηση θα ειναι οι τραπεζιτες. Αρα οι τραπεζιτες αντιδρουν στην λυση του δντ.
ΟΚ, λογω επαγγελματος εχεις ειδησεις στα χερια σου που δεν τις εχουμε εμεις οι απλοι θνητοι. Μπορει να ειμαστε στουρνοι, αλλα μετα απο την 5η επαναληψη που εκανες, το εμπεδωσαμε.
Τι ζητας τωρα; Να σταματησουμε να μιλαμε μεχρι να σου επιτραπει να ανακοινωσεις τα φοβερα χαρτια σου;
Θα σταματησουμε να εχουμε γνωμη επειδη εσυ εχεις παραπαπανω πληροφοριες;
Ειτε δωστες μας ωστε να μιλαμε πανω στα ιδια στοιχεια, ειτε (αφου δεν μπορεις να τις κοινοποιησεις) αστες στην ησυχια τους και εξω απο την κουβεντα.
Δεν ξερω αν το ‘χεις προσεξει, αλλα ειναι εντελως σπαστικο σε καθε φραση να σου απανταει ο αλλος «ξερω περισσοτερα απο σενα, αλλα δεν σου τα λεω».
Παρε παραδειγμα απο μενα 😉
Εγω που – ως γνωστον – τα ξερω ολα, καλυτερα απο ολους, τα λεω διαρκως 😉
Βαγγελη, εδω που ειμαι, δεν εχω κανεναν λογο να βιαζομαι. Εσεις που ζειτε στην Ελλαδα τρωτε το αγγουρι, εγω ειμαι μια χαρα. Το πολυ πολυ να πληρωσω 0.0001% παραπανω φορο, αν χρειαστει να καλυψει η Γερμανια τα ελληνικα χρεη.
Γραφω εδω την γνωμη μου, γιατι με ενδιαφερει η τυχη της χωρας μου. Αλλοι εχουν την κωλοπηλαλα, οχι εγω.
Εσυ δεν θελεις να καταλαβεις, οτι αν ο ΓΑΠ ειχε μια σταλα μυαλο, δεν θα ειχε ξεφουρνισει την μαλακια του δντ. Τωρα αυτη η μαλακια στρεφεται εναντια σε ολους τους ελληνες, που ειναι καταδικασμενοι στην τυχη της Ουγγαριας και της Λεττονιας.
Δεν ευχομαι να γινει κατι τετοιο, αλλα αν το δντ ζητησει 50.000 απολυσεις, ειμαι περιεργος να δω τα μουτρα που θα κανεις (καθως και ο ζεππος, που δεν παραλειπει να τονιζει σε καθε ευκαιρια το ποσο ανωδυνο ειναι το δντ).
Το αγγουρι που επιφυλασσει το δντ στην Ελλαδα ειναι εντελως ασχετο με την ημερομηνια της αποφασης. Ειτε το δντ ερθει στις 25 Μαρτη ειτε στις 25 Απριλη, ειναι μικρη η διαφορα. Εσυ εχεις κολλησει στην ημερομηνια και στις exclusive πληροφοριες που διαθετεις.
Ευχομαι αυτες οι exclusive πληροφοριες να σωσουν τα φουκαραδακια απο την απολυση, και ολους εσας τους υπολοιπους απο την υφεση.
Εγω ειμαι σε τοπους χλοερους ειπαμε, και δεν εχω υλικα συμφεροντα. Μονο η καρδια μου ποναει με τα χαλια της χωρας μου. Τιποτα αλλο.
Αντε παλι
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:01 μμ
Dralion
20 δις (που δεν θα ειναι 20, αλλα λιγοτερα), με διαφορα 3% στα επιτοκια (που δεν θα ειναι 3 αλλα λιγοτερα) μας κανει ακριβως 600 εκατομμυρια ευρω.
Ολη η διαφορα με το δντ ειναι για 600 εκατομμυρια.
Με την παραοικονομια διπλα μας να οργιαζει, τα 600 ‘μυρια δεν αντιστοιχουν ουτε σε μια κρατικη προμηθεια.
Γι’ αυτα τα 600 μυρια, η γαποκυβερνηση στελνει τον ελληνικο λαο στο δντ.
Ειλικρινα, στα @@ μου αν στις Βρυξελλες εχουν παθει πανικο, και αν εσυ το ξερεις πριν απο ολους τους αλλους.
Αυτα περι επιτοκιων
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:04 μμ
Πάνος
Βαγγέλη,
νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσεις να ξεχωρίζεις την άποψη από το πρόσωπο που την εκφράζει – και να μην πυροβολείς το πρόσωπο όταν η άποψη που εκφράζει δεν είναι του γούστου σου. Θα με ενοχλούσε πραγματικά αυτή η παλαιοσταλινική συμπεριφορά… αν δεν την είχα ήδη συναντήσει τόσες και τόσες φορές στα χρόνια που κάνω μπλόγκιν. Τώρα πια, ούτε ενόχληση μου προκαλεί, ούτε και διάθεση για συζήτηση. Εξακουθώ να διακρίνω το Βαγγέλη από τις απόψεις που εκφράζει ο Βαγγέλης. Τις δεύτερες ενδέχεται να τις αντικρούσω, το πρόσωπο όμως το σέβομαι ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, αφού βρίσκεται στην παρέα μου. Εύχομαι να συμβεί και σε σένα αυτό, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμείς… 😉
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:04 μμ
δεξιος
http://www.lemonde.fr/economie/article/2010/03/24/l-incomprehensible-strategie-d-angela-merkel-mme-nein_1323769_3234.html
Η Γαλλια κατηγορει τη Μερκελ οτι με τη σταση της ανεβαζει τα spread.
To θεμα ΔΕΝ ειναι μονο δικο μας.Εμεις χρησιμοποιουμαστε στη συγκρουση των μεγαλων Δυναμεων οπου οι συμμαχοι προσπαθουν να αλλαξουν τη συνθηκη του Μααστριχτ οπου εχει οχυρωθει η Γερμανια με αφορμη το ελληνικο προβλημα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:05 μμ
zeppos
Πάνος: «Ας μη ξεχνάμε όμως ότι αυτό το πρόβλημα των επιτοκίων δεν το προκάλεσε κανένας άλλος παρά η πολιτική ασχετοσύνη (και η ανευθυνότητα) του ΓΑΠ και της παρέας του των μαθητευόμενων μάγων (Παπάκ, Κατσέλη, Δρούρσας – και το λοιπό κακό συναπάντημα).»
Το ρητόν «το πρόβλημα των επιτοκίων το προκάλεσε ο ΓΑΠ» είναι κατάδικό σου συμπέρασμα φυσικά, καλά και του δεξιού και του Σαμαρά, που αυτοί όμως έχουν το «δικαιολογητικό» της δύσκολης αμυντικής τακτικής..
Εσύ δεν έχεις δυστυχώς καμία δικαιολογία να «ενστερνίζεσαι» οτι έπρεπε να το κρύψουμε το έλειμμα, να πούμε ψέμματα στο γιουρογκρουπ, ένα «επιχείρημα» ποταπό που προκαλεί οίκτο..
Φαντάσου να το είχε κρύψει και να το ανακάλυπταν αργότερα….. Τι θα έλεγες πρώτος – πρώτος…
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:12 μμ
Πάνος
Γιώργο (Ομαδεώνα),
καλή δουλειά! 🙂
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:14 μμ
Πάνος
ζέπε,
όταν μια άποψη εκφράζεται και από το Σαμαράκαι από το δεξιό και από εμένα, να την προσέχεις περισσότερο… 😉
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:17 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Πέτυχα διάνα και στις δύο προβλέψεις περί του πως θα αντιδράσουν οι διάφοροι κολλημένοι πασοκοι. Μέχρι στιγμής είτε κατηγορούν την Γερμανία (το σενάριο για τα χάλια σου φταίει ΠΑΝΤΑ πρωτίστως κάποιος άλλος) είτε προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΔΝΤ δεν θα είναι δα και τίποτα τρομερό, ψιλοπράγματα (το σενάριο ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα είναι μία σχετικά ανώδυνη διδικασία).
Διαβάζοντας μάλιστα αυτά που λέει ο Ζεππος σε αυτό το ποστ, που είναι οπαδός του δεύτερου σεναρίου, μου δημιουργείται η εντύπωση, από φράσεις όπως η παρακάτω,
«Τελικά εάν εγκριθεί “μικτή” δανειοδότηση, δεν θα είναι αποτέλεσμα αυτού του ονομαζόμενου “εκβιασμού” με την πιστόλα;»
πως θεωρεί… μεγάλη επιτυχία, του μαλάκα του γιωργάκη και της κυβερνησής του – η περιφημη πολιτική της πιστόλας βλέπετε – το ότι θα φάμε στο κεφάλι το ΔΝΤ αλλά ναι, θα συμβάλλουν και μερικοί Ευρωπαίοι (ποιοι αλήθεια?) με κάποια ψίχουλα…
Εύγε! Το παλιό, καλό πασοκιστάν σε όλο του το μεγαλείο.
Ο Βαγγέλης Καργούδης, πρέπει να του το αναγνωρίσω, έχει υιοθετήσει μία πιο έξυπνη τακτική, όταν του βάζουν δύσκολα οι σχολιαστές κλείνει ματάκι πονηρά και λέει «΄Μη βίαζεσαι, περίμενε και θα δεις».
Περιμένουμε Βαγγέλη, περιμένουμε να δούμε ποιό από τα δύο σενάρια θα υιοθετήσεις μεθαύριο όταν τα σκούρα δεν θα κρύβονται πλέον με τίποτα…
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:18 μμ
Dralion
Κανεις δεν ξερει τελικα, τι θα ζητησει το δντ.
Υπαρχουν ομως ισχυρες ενδειξεις, οτι τα μετρα που εχουν παρθει μεχρι τωρα επ’ ουδενι αρκουν. Οι θριαμβολογιες των πασοκων περι δντ και η προπαγανδα οτι το δντ θα ειναι ηπιο και ανωδυνο, δεν εχουν βαση.
Ας παρουμε τα στοιχεια. Ακομα και αν – ως δια μαγειας – εξαφανιζονταν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δημοσιο χρεος της Ελλαδας, παλι θα ειχαμε προβλημα. Παλι θα ηταν υποχρεωμενο το δντ να παρει μετρα «εξυγιανσης», πολυ βαρυτερα απο αυτα που ισχυουν σημερα.
Ο ελληνικος κρατικος μηχανισμος εχει ΚΑΘΕ χρονο ενα ελειμματικο της ταξης των 15 δις. Δεν υπολογιζω τους τοκους, γιατι μια καλη μαγισσα μας χαρισε τα χρεη. Τα εσοδα – εξοδα του κρατους και μονο, καθε χρονο φερνουν ενα ταμειακο ελειμμα 15 δις.
Σ’ αυτο προστιθεται αλλο ενα ελειμμα απο το εμπορικο ισοζυγιο (εισαγωγες – εξαγωγες) της ταξης των 37 δις.
Ας παρουμε εντελως ιδανικες συνθηκες. Εστω οτι τα χρεη μας ειναι πληρωμενα, οι τοκοι που πληρωνουμε (για τους οποιους οι πασοκοι κανουν τοσο ντορο) εστω οτι ειναι μηδενικοι.
Παλι ειναι υποχρεωμενο το ΔΝΤ να παρει σκληρα μετρα. Με 15 + 37 = 52 δις ελειμμα καθε χρονο, σε «λειτουργικα εξοδα», το δντ δεν μπορει να μεινει με σταυρωμενα χερια. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να παρει ΠΡΟΣΘΕΤΑ μετρα.
Τα μετρα αυτα θα ειναι
(α) αυξηση των εσοδων του δημοσιου = αγρια φορολογια.
(β) μειωση των εξοδων του δημοσιου = απολυσεις και υφεση
(γ) μειωση του εμπορικου ισοζυγιου = πληθωρισμος, ακριβεια, απολυσεις
Αυτα, σαν ενδειξεις μονο.
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:22 μμ
σχολιαστης
H κατασπατάληση των πόρων μόνο στο ΕΣΥ και το ασφαλιστικό που συνεχίζεται, με τους νεοδημοκράτες διοικητές τώρα να παραδίδουν το …τραπέζι, είναι μεγαλύτερη απο τη διαφορά επιτοκίου ΔΝΤ και αγοράς.
Το ΠΑΣΟΚ είχε μια διέξοδο στην κρίση. Επρεπε να ξαναφέρει τον προυπολογισμό και να τον επανεξετάσει γραμμή γραμμή και στην ανάγκη να τον επανεξετάζει μήνα μήνα. Θα διαπίστωνε αυτό που όλοι φανταζόμαστε, ότι μπορεί να μειωθεί κατά πολλά δις κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Το ότι τα 3 τελευταία χρόνια οι δανειακές ανάγκες διπλασιάστηκαν έπρεπε να αντιμετωπιστεί σαν αυτό που πράγματι είναι, σαν έγκλημα που δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε.
Η χώρα αδίκως υφίσταται το διεθνή διασυρμό. Θα έπρεπε με την εξοικονόμηση πόρων να μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες, ώστε να μην έχουμε ανάγκη και κόψιμο, και να επενδύσουμε …τα ρέστα μας στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ωστε να αρχίσουμε να παράγουμε αντί να συμμετέχουμε στην κηδεία.
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:25 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Το ρητόν “το πρόβλημα των επιτοκίων το προκάλεσε ο ΓΑΠ” είναι κατάδικό σου συμπέρασμα…
Για στάσου ρε Ζεππο, ο γιωργακης δεν ήταν που, εκεί στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου ’09, βγήκε και είπε σε όλο τον κόσμο ότι οι προηγούμενοι λέγανε ψέμματα και ότι το δημόσιο χρέος μας είναι πολύ μεγαλύτερο?? Από οσο θυμάμαι ήταν μετά από αυτές τις δηλώσεις που άρχισε η ανόδικη πορεία των Spreads. Εσύ πως και δεν το θυμάσαι?
Και δεν είναι συμπέρασμα του Πάνου ή δικό μου ή του Δράλιου μόνο, είναι και συμπέρασμα και πολλών οπάδων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν έχουν τυφλωθεί από την φανατίλα…
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:28 μμ
Psychopompos
dralion:»Ο ελληνικος κρατικος μηχανισμος εχει ΚΑΘΕ χρονο ενα ελειμματικο της ταξης των 15 δις. Δεν υπολογιζω τους τοκους, γιατι μια καλη μαγισσα μας χαρισε τα χρεη. Τα εσοδα – εξοδα του κρατους και μονο, καθε χρονο φερνουν ενα ταμειακο ελειμμα 15 δις.
Σ’ αυτο προστιθεται αλλο ενα ελειμμα απο το εμπορικο ισοζυγιο (εισαγωγες – εξαγωγες) της ταξης των 37 δις.»
Και να φανταστεί κανείς πως 30 χρόνια έχουμε «best of breed» πρωθυπουργούς «mrgreen:
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:31 μμ
zeppos
Εσύ σχο που είδες οτι ΔΕΝ θα μειωθούν οι δαπάνες;
Λες οτι έπρεπε να το δουν γραμμή-γραμμή. Μα αυτό έγινε.
Οι δαπάνες μειώνονται κάθε μήνα (έως σήμερα) με ρυθμό που έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Το έλειμμα θα μειωθεί αυτή τη χρονιά κατά 4%!!Πως αλλοιώς θα γινόταν αυτό; Αυτό δεν αμφισβητείται.
Τώρα εσύ λες οτι φτάνει αυτό και δεν έχουμε ανάγκη από δανεικά…
Ε δεν είναι έτσι. Οι «οικονομία» θα φανεί στο ΤΕΛΟΣ της χρονιάς ενώ τα δανεικά τα θέμε τώρα..
Στο «άμεσο» του προβλήματος έχεις καμιά ιδέα;
24 Μαρτίου, 2010 στις 9:54 μμ
Psychopompos
ΜΟΝΟ αν είναι να ξεφορτωθούμε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και λοιπά (λιμά), χαλάλι τα 300δις και η λιτότητα. Βέβαια πληρώνουμε σκ@τ@ για χρυσό, ας προσέχαμε…
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:28 μμ
suigenerisav
ένδεια, σύγχιση, (συγκαλυμμένο) δέος, αμηχανία και πολύ κοινοτοπία.
είτε μας τελειώσανε οι σκέψεις-είτε (και) οι λέξεις. εκτός από τα όβολα…
ακούει κανείς σκόρπιες φωνές και το γδούπο.
εντάξει-κατανοητό.
εκείνο που έχει μια σημασία, πάντως, πρόσθετο είναι ίσως πως ετούτη η χώρα (ξανα)γίνεται πεδίο διεθνών πειραματισμών. σε ευρωπαϊκό και ίσως και σε ευρύτερο ακόμη πλαίσιο.
και αυτό έχει επισημανθεί από διάφορους και εδω μέσα-και φαίνεται να αληθεύει.
[«πεδίο βολής που ασκούνται πάνω της ξένοι φαντάροι …»].
προσωπικά, συγκαταλέγω τούτη την περίσταση στις ξεχωριστές αντίστοιχες στιγμές που χάραξαν τη χώρα: ναι, πρόκειται για στάση παραδειγματισμού [ΟΧΙ εντελώς παράλογα..] απέναντι στον βαλκάνιο παρία.
σαφώς, ενέχει φρονηματιστικό χαρακτήρα προς τρίτους [βλ. λοιπά PIGS].
μένει να φανεί, αν θα συνδυαστεί με καταστάσεις που θα μπορούσαν ακόμα και να τορπιλίσουν οριστικά την πλέον στοιχειώδη βάση του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος.
και εδώ ακόμη-στην πιο μακρινή ξενιτειά, το πράγμα, όπως επεσήμαναν και άλλοι παραπάνω, δειχνει πιο ξεκάθαρο..
και ασφαλώς, για καταστάσεις που δεν έχουν πράγματι το προηγούμενο τους, μόνο σπέκουλα μπορεί να γίνει και μπαλαμούτι άγριο.
αλλά ας κρατήσουμε την ψυχραιμια μας. είναι ένα από τα ελάχιστα που μας έχει απομείνει.
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:30 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
πανο,
ούτε θέλω, ούτε πρόκειται ποτέ να ξεχωρίζω τα λόγια κάποιου, απ αυτόν που τα είπε. Εκτός κι αν προηγουμένως το ζητήσει.
Κι αν εξηγήσει και το γιατί, θα είναι ακόμα πιο καλά.
Αλλιώς, αυτά που λέει κανείς, του ανήκουν, αλλά και τον δεσμεύουν. Για το καλό, και για το κακό.
Κουβέντες αδέσποτες, ούτε είδα, ούτε ψάχνω.
Κι αν είναι αυτό παλαιοσταλινικό, (έτσι θάναι αφού το βεβαιώνεις), τέτοιος είμαι κι εγώ.
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:40 μμ
Πάνος
Βαγγέλη,
κρίμα… έτσι χάνεις όλους που δε συμφωνούν μαζί σου. Και μάλιστα σε θέματα πολιτικής, όχι σε πραγματικά ουσιώδη του βίου…
*
Σούη,
τους καλύτερους χαιρετισμούς από τη Μπουγατσαδούπολη!
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:42 μμ
σχολιαστης
http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14179788&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=600&h=
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:47 μμ
Πάνος
Πανικός στις Βρυξέλες!
http://naftilos.blogspot.com/2010/03/blog-post_8396.html
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:55 μμ
Πάνος
Μουσικό ιντερμέδιο – οι πασόκοι παρακαλούνται να απομακρυνθούν από τις οθόνες τους! (Ειδικά ο ζέπος…) Το έχει συνθέσει ο μαυροπρόβατος – αναρωτιέμαι αν είναι ο δικός μας…
24 Μαρτίου, 2010 στις 10:55 μμ
δεξιος
Η Ελλαδα σαφως χρησιμοποιειται απο τους συμμαχους (τους γνωστους του πολεμου) για να ανατραπει η Συνθηκη του Μααστριχτ και η διαφαινομενη οιικονομικη επικρατηση της Γερμανιας στην Ευρωπη.
Το αν ο ΓΑΠ το ηξερε οταν τα ξεκινησε ειναι αλλο θεμα.
Στοχος να υποχρεωθει η Γερμανια να εγγυηθει το χρεος των αποτυχημενων χωρων και να αποδυναμωθει.
Οσοι νομιζουν οτι η Γερμανια ειναι σε πλεονεκτικη θεση ξεχνουν οτι εχει αναγκη την ΕΕ περισσοτερο απο τους συμμαχους γιατι αυτοι ως νικητες του πολεμου εχουν πραγματικα οπλα στο τραπεζι.
Ανεξαρτητως εκβασης τα μετρα δεν παιρνονται πισω και ισως ελθουν και αλλα.
Ειναι η συμβολη μας στο συμμαχικο αγωνα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:12 μμ
Πάνος
Η Δανία ανέβαλε την αγορά νέων αεροσκαφών
Λόγω μείωσης των δαπανών.
Η Δανία ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, απόφαση που αποτελεί πλήγμα για τις εταιρίες πώλησης αμυντικού υλικού, καθώς ήδη έχουν μειωθεί οι παραγγελίες που δέχονται λόγω της περικοπής των δαπανών που κάνουν οι κυβερνήσεις λόγω της κρίσης.
Η απόφαση βασίζεται στην ανάλυση του υφιστάμενου στόλου της δανικής πολεμικής αεροπορίας, που διαθέτει 46 μαχητικά F16 της Lockheed Martin.
«Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι δυνατό να πετούμε για άλλα 2 έως 4 χρόνια με τα F-16», ανακοίνωσε το υπουργείο. «Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση κρίνει ότι είναι λογικό να αναβληθεί η προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση. Το θέμα θα επανεξεταστεί το αργότερο έως το 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Δανίας.
Ο υπουργός Άμυνας, Γκίτε Λίλελουντ Μπεκ δήλωσε ότι είναι «κοινή λογική» να εξετασθεί το θέμα της νέας αγοράς αεροσκαφών σε λίγα χρόνια.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/03/2010_330244
Εμείς ΣΠΕΥΣΑΜΕ για φρεγάτες (Γαλλία) και υποβρύχια (Γερμανία) ΧΩΡΙΣ να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον, προστασία από τους κερδοσκόπους… This is GAP, falks!
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:15 μμ
Dralion
Πανο, το ωραιο βιντεο μου θυμησε ενα αλλο.
Αν καποιος σου ζητησει να γινεις δωρητης σωματος και εσυ απαντησεις «παρε τα @@ μου», αυτο θεωρειται καταφατικη απαντηση; 😉
Επισης, να μην ξεχναμε την κα-τα-πλη-κτι-κη απαντηση του Αρκουδου,
http://arkoudos.com/blog/?p=2224
* * * *
Δεξιε, για πρωτη ισως φορα διαφωνω με την αναλυση σου.
Στην Ελλαδα εχει επικρατησει μια νοοτροπια αντιθεσης με την εε. Εμεις – εκεινοι.
Τα πλεονεκτηματα για εκεινους μεταφραζονται σε μειονεκτηματα για μας και τουμπαλιν.
Στην υπολοιπη εε ο πολυς κοσμος το βλεπει διαφορετικα το πραγμα. Θελω να πω, εχουν την Γ. αναγκη οπως τους εχει κι αυτη. Αμοιβαιο συμφερον που λενε. Κανενας δεν θα τολμουσε να πληξει την Γερμανια. Οχι απο φοβο, αλλα επειδη η Γ. ειναι ο τροφοδοτης της εε με μετρητα.
Δεν σκοτωνεις την κοτα που σου κανει χρυσα αυγα.
Ειμαι σχεδον πεισμενος, οτι υπο κανονικες συνθηκες η Γερμανια θα ξεσκατωνε την Ελλαδα, ανοιγοντας το πορτοφολι για μια (ακομα) φορα. Δυστυχως για την Ελλαδα, πεσαμε σε περιοδο που η Γ. εχει στενοτητες. 😦
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:23 μμ
δεξιος
@ Dralion
Μα δε θελουν να τη πληξουν.Να την αναγκασουν να μοιραζεται περισσοτερα χρυσα αυγα θελουν και θεσμικα μαλιστα.
24 Μαρτίου, 2010 στις 11:48 μμ
σχολιαστης
http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1972
Φέσια και ανοησίες
του Κωνσταντίνου Ι. Αγγελόπουλου
Δεν φταίνε οι κοινοτικοί υπάλληλοι που επί δεκαετίες το ελληνικό «µοντέλο» στηρίχθηκε στην φρενήρη αύξηση των δηµοσίων δαπανών και στον διεθνή δανεισµό.
Παίρνει η µία κυβερνητική παρέα ένα µπιντόνι µε οικονοµικά βρωµόνερα και το δίνει στην επόµενη, που παίρνει τη θέση της κατόπιν εκλογών. Η τελευταία το παραδίδει πιο βαρύ στην επόµενη, κι αυτή στην επόµενη ακόµη πιο βαρύ. Αυτό συνεχίζεται για χρόνια. Κάποτε το µπιντόνι καταλήγει να είναι τόσο βαρύ, που ο τελευταίος παραλήπτης κυβερνητικός πρίγκιπας αδυνατεί να το µετακινήσει, παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλει. Σωριάζεται λοιπόν εξουθενωµένος σ’ ένα πεζούλι βλαστηµώντας και ζητάει βοήθεια από περαστικούς, συµπατριώτες του και ξένους, χωρίς να παραλείπει να φωνάζει ότι οι τελευταίοι προκάτοχοί του φταίνε για τα µαύρα και ασήκωτα χάλια που αυτός τώρα κρατάει στα χέρια του. Πράσινοι και γαλάζιοι είναι έτοιµοι να πιαστούν στα χέρια. Τελικώς, ύστερα από πολλά βογκητά, ύβρεις και κατάρες των µεν προς τους δε, αποστέλλονται αεροπορικώς στην πρωτεύουσα ρωµαλέοι ευρωπαίοι αθλητές της άρσης βαρών που σηκώνουν το πελώριο µπιντόνι µε εντολές των προϊσταµένων τους να το ελαφρώσουν από τα βρωµόνερα. Οι ντόπιοι πρίγκιπες, πασαλειµµένοι όπως πάντοτε µε βαριά αρώµατα, αλλά βρωµεροί και τρισάθλιοι πλέον, παραλαµβάνουν από τους ρωµαλέους ξένους, σκυφτοί µε τρεµάµενα χέρια, τα χαρτιά µε τις συνταγές που απαιτούνται για να µην τεθεί εκτός ελέγχου το κακό που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει µε ανεύθυνες, γελοίες και ασυνάρτητες πολιτικές πολλών ετών. Υποκλίνονται και µουρµουρίζουν λόγια ακατάληπτα. Το θέαµα προκαλεί ανατριχίλες στο κοινό.
Τα πράγµατα είναι απλά: Θυελλώδεις άνεµοι σαρώνουν τη χώρα. Τα οικονοµικά του κράτους έχουν γίνει πολτός, ο κίνδυνος µιας γενικής κατάρρευσης είναι ορατός, δίκαιοι και άδικοι πλήττονται από την πρωτοφανή κακοκαιρία, οι οικοδοµές τρίζουν. Ένα φαλιρισµένο κράτος είναι το τελικό προϊόν µιας πολιτικής 35 ετών που ασκήθηκε από τον κυβερνητικό δικοµµατισµό της χώρας. Τώρα µια Ελλάδα υπερδανεισµένη και ελλειµµατική, απόλυτα εξαρτηµένη από τον διεθνή δανεισµό βρίσκεται µοιραίως κάτω από τον αυστηρό οικονοµικό έλεγχο των οργάνων του µεγάλου ευρωπαϊκού οργανισµού στον οποίον η χώρα συµµετέχει ως ισότιµος εταίρος από το 1981. Ανεύθυνες, αντιπαραγωγικές, αντιαναπτυξιακές, πελατειακές, δήθεν «φιλολαϊκές» και κοινωνικές «γαλαζοπράσινες» πολιτικές τσαλαπάτησαν τα οικονοµικά του κράτους, λεηλάτησαν εθνικούς πόρους, ασφαλιστικά ταµεία, γέµισαν καρκινώµατα τις δηµόσιες υπηρεσίες –θύµατα κι αυτές του πιο άγριου κοµµατισµού– ενθάρρυναν την αυθαιρεσία και την ανοµία στην ελληνική κοινωνία, και εντέλει έκαναν «ρόµπα» την πολιτική. Από αυτές τις άθλιες πολιτικές και µέσα από διάφορα φεστιβάλ µίζας, σκάνδαλα και σκανδαλώδεις καταστάσεις, µοιράστηκαν εθνικοί πόροι σε ολίγους εκλεκτούς, αυξήθηκαν οι νεόπτωχοι, προέκυψαν νέοι νεόπλουτοι, φίλοι των κυβερνήσεων όλοι τους, και γεννήθηκε µια δικοµµατική τάξη άξεστων πολιτικών και κρατικών πριγκίπων της πολυτέλειας και της καλοπέρασης.
Με ρηµαγµένα τώρα τα δηµόσια οικονοµικά της χώρας τίθεται θέµα ενός σχήµατος εξόδου της από την πρωτοφανούς εντάσεως κρίση. Αναπόφευκτα, οι σχετικές συνταγές αναζητούνται µέσα από τους µηχανισµούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ελλάδα είναι µέλος της, έχει υπογράψει την –ιστορικής σηµασίας για τα οικονοµικά πράγµατα της Ευρώπης, όσο και σκληρά νεοφιλελεύθερη– Συνθήκη του Μάαστριχτ, έχει υπογράψει το Σύµφωνο Σταθερότητας εισερχόµενη στη ζώνη του ευρώ. Οι κοινοτικοί υπάλληλοι που πραγµατοποιούν οικονοµικούς ελέγχους στην Αθήνα, προκαλώντας την αντιπάθεια πολλών και διαφόρων εδώ, δεν είναι παρά υπάλληλοι της Κοµισιόν που ανήκουν σε όλες τις χώρες-µέλη µισθοδοτούµενοι από τον κοινοτικό προϋπολογισµό. Μπορεί να είναι σκληρό το διεθνές σφυροκόπηµα της Ελλάδας (πράγµατι «παραδειγµατικά» πλήττεται η χώρα από τα κέντρα της Ε.Ε.), µπορεί να είναι «πονηρή» η συµπεριφορά των διεθνών οίκων οικονοµικής αξιολόγησης (γεµάτων από «αστέρες» της συµφοράς που χαµπάρι δεν πήραν τι γίνεται το 2008) και του διεθνούς τραπεζικού συστήµατος, που απλώς µυρίζεται κέρδη από τον ακριβό δανεισµό προς τη χώρα µας, αλλά δεν είναι ούτε οι κοινοτικοί υπάλληλοι, ούτε η «κακιά» Κοµισιόν, ούτε οι ανελέητοι τραπεζίτες εκείνοι που ευθύνονται για το ότι επί δεκαετίες το ελληνικό «µοντέλο» στηρίχτηκε στη φρενιτώδη αύξηση των δηµοσίων δαπανών και στον διεθνή δανεισµό.
Δεν φταίει ο «διεθνής παράγοντας» αν οι τριτοκοσµικών αρωµάτων ελληνικές κυβερνητικές ηγεσίες δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν ότι εντός της ευρωζώνης πλέον, στο αυστηρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο των κανόνων του Συµφώνου Σταθερότητας, οι οικονοµικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απαιτούσαν άλλες πολιτικές, που σε καµία περίπτωση δεν µπορούσαν να έχουν σχέση µε τις ανέµελες πολιτικές τού «δανείζοµαι και καλοπερνάω» του παρελθόντος, µε διαρκή διόγκωση των ελλειµµάτων, µε διαρκή µείωση των εσόδων, µε αυξηµένη φοροδιαφυγή, µε οικονοµικά σκάνδαλα και µε ασυναρτησίες και φαντασιώσεις περί «ισχυρής Ελλάδας» (ήδη καταχρεωµένης, µε τα ταµεία σε κακή κατάσταση και µε τα φέσια λόγω Ολυµπιακών Αγώνων µέχρι τους αστραγάλους). Και δεν φταίει βέβαια η Κοµισιόν αν κάθε τόσο οι οικονοµικοί εγκέφαλοι των ελληνικών κυβερνήσεων «διόρθωναν» άγαρµπα τα νούµερα και τα στατιστικά στοιχεία των δηµόσιων οικονοµικών για να τη βγάλουν καθαρή στις Βρυξέλλες. Ναι, η Κοµισιόν έκανε, είναι η αλήθεια, κάπως το κορόιδο µε τα ψεύτικα ελληνικά στοιχεία, προκειµένου να µπει και η Ελλάδα στην ευρωζώνη (έπρεπε να έχει ένα κάποιο µέγεθος το γκρουπ των συµµετεχόντων). Αλλά από ‘κει και πέρα, το πράγµα πήγε σχοινί-κορδόνι µε την κουκλίτσα Αθήνα να παριστάνει την πονηρή –ή την πονεµένη, όταν την έπιαναν στα πράσα και στα λαχανάκια Βρυξελλών.
Σκληρά και ανελέητα τα καλοπληρωµένα παιδιά της Κοµισιόν, έκαναν παρ’ όλ’ αυτά υποµονή –τους µπέρδεψε κάπου η κυβέρνηση Καραµανλή µε την «απογραφή» της και τις διαβεβαιώσεις της για «ήπια προσαρµογή» και λαµπρό µέλλον– είδαν στη συνέχεια να γίνεται πάλι «της παλαβής» µε τα δηµόσια οικονοµικά της Ελλάδας, να πέφτουν βροχή τα λάθος και τα ψεύτικα στοιχεία, και τότε µαστίγωσαν τον ταλαίπωρο Παπαθανασίου, προειδοποίησαν προεκλογικά την Αθήνα για τα πολύ σκληρά (πλέον) µέτρα που έπρεπε να πάρει, ήρθε και ο «λεφτά υπάρχουν» Γιώργος Παπανδρέου να ζητήσει «επαναδιαπραγµάτευση» µε την Κοµισιόν, οπότε οργισµένοι οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. (από κοντά και οι υπάλληλοι του ΔΝΤ) µαστίγωσαν και τον Παπακωνσταντίνου, παραµέρισαν τα αστέρια της κυβέρνησης Παπανδρέου και τις ελληνικές στατιστικές, έπιασαν δουλειά για λογαριασµό τους και ο Θεός βοηθός πλέον… ΠΑΣΟΚ και Νέα Δηµοκρατία, καλό είναι να κάνουν «τουµπεκί» τώρα οι αγαπητοί µας. Να αφήσουν στην άκρη οι καλοπερασάκηδες τις υποκρισίες, το δήθεν ενδιαφέρον τους για τα βάσανα των αδύναµων κοινωνικών τάξεων (πολύ αργά τις θυµήθηκαν, αφού έως και τα ασφαλιστικά ταµεία τους λεηλάτησαν), διότι άφρονες οδήγησαν άοπλη την Ελλάδα στα πεδία των σκληρών κατανοµών της νεοφιλελεύθερης «παγκοσµιοποίησης» και του «Μάαστριχτ», διότι δικό τους έργο είναι αυτή η άθλια εθνική κατάσταση που διέλυσε τα οικονοµικά του κράτους, κατέστησε διάτρητο τον κοινωνικό ιστό, παρέδωσε αδύναµη τη χώρα στους ελέγχους των υπηρεσιών της Κοµισιόν και υποχρεώνει σήµερα έως και τη µεσαία αστική τάξη σε άγρια «λιτότητα» µε φόντο µια µαραµένη βιοµηχανία, µια συρρικνωµένη γεωργία, µια νεολαία σε απελπισία. Ένα πράγµα τούς µένει να κάνουν, αν το µπορούν βέβαια: να δουλέψουν εν σιωπή, σκληρά, η µεν κυβέρνηση για να σχεδιάσει πολιτικές για ορθολογισµό των δηµόσιων οικονοµικών, για αναδιοργάνωση του κράτους και για την παροχή αξιόπιστων, λειτουργικών κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες, η δε αξιωµατική αντιπολίτευση να µελετήσει σοβαρά τα στοιχεία της σηµερινής εθνικής κατάστασης και να υποβάλει τις δικές της προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αντιµετώπιση των προβληµάτων. Αν αυτό δεν γίνεται, οι δηµόσιες ρητορείες τους, οι υποσχέσεις τους, οι «κριτικές» και οι «αναλύσεις» τους στα µέσα ενηµέρωσης δεν θα είναι παρά επανάληψη παλαιότερων µπουρδολογιών και λόγια του αέρα.
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:26 πμ
Rodia
Συγγνωμη παιδια, ειναι και προχωρημενη ωρα -ώρα ονειρων αλλα και.. εφιαλτων!- αλλα σκεφτηκα κατι που μπορει να εχει καποια βαση. Δεδομενης της προηγουμενης διαφημισης της Γκολντμαν Σακς απο τον ΓΑΠ, γιατι να μην αναφερθηκε σκοπιμα το περι ΔΝΤ στις προσφατες δηλωσεις του; Ωστε να το παρει η Ανκελα και να μας το… επιστρεψει! Σκεφτομαι δλδ, μηπως δοθηκε σκοπιμα αυτο το «οπλο» στη γερμανιδα καγκελαριο -αλλο που δεν ηθελε κι αυτη… Συμπαιγνια ισως ή προδοσια και οποιοδηποτε απο αυτα με μοχλο το στενο συμφερον -και των δυο, δεν εξαιρω τη Μερκελ. Σκεφτομαι μηπως το παιχνιδι ειναι πιο πολυπλοκο και βρωμικο απο οσο μπορουμε να φανταστουμε εμεις οι μικροι ανθρωπισκοι.
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:43 πμ
Μαύρο πρόβατο
Το έχει συνθέσει ο μαυροπρόβατος – αναρωτιέμαι αν είναι ο δικός μας…
Κε καλυβάρχα μας, περάστε και καμμιά φορά από το ταπεινό μας μαγαζί – έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος 😀
25 Μαρτίου, 2010 στις 5:23 πμ
iconology2009
Είναι τόσο εξώφθαλμα προφανής η ολοκληρωτική ανικανότητα του άγονου γόνου, που είναι αστείο να διαβάζω σε μερικά σχόλια ότι αν δεν μπόρεσε να κάνει κάτι ο Γιώργος Παπανδρέου δε θα μπορούσε κανείς. Μα αυτός ο άνθρωπος, είναι ηλίου φαεινότερο, ότι γεννήθηκε γιά να μη μπορεί. Είναι αυτές οι προδιαγραφές του. Είναι πλασμένος γιά να είναι λίγος. Είναι φτιαγμένος γιά να ανοίγει τις κερκόπορτες εθνικών δραμάτων. Είναι από τη στόφα εκείνη των μοιραίων ανθρώπων που την πιό ακατάλληλη στιγμή βρίσκονται στην πιό ακατάλληλη θέση. Και η θέση στην οποία βρέθηκε ο απελπιστικά λίγος ΓΑΠ είναι-νάτη η ουσία του δράματος μας-η πλέον υπεύθυνη.Ένας φύσει ανεύθυνος σε μιά θέση υπεύθυνη: υπάρχει μεγαλύτερο δράμα γιά τα έθνη στη πορεία τους στην Ιστορία; Έβλεπα μιά συνέντευξη τη Κυριακή του Βαγγέλη Βενιζέλου στο κρατικό κανάλι κι εκεί μ’επιασε το παράπονο: δεν γινόταν να ήταν αυτός ο ηγέτης μας αυτή τη δύσκολη ώρα; διερωτήθηκα. Έβλεπες να ξετυλιγει τις απόψεις του με μιά τέτοια πληρότητα αναλυτική και αφού τις προέβαλε προοπτικά, μετά ανασυνέθετε τις σκέψεις του οδηγώντας στο υπήνεμο λιμάνι ενός νηφάλιου και τεκμηριωμένου συμπεράσματος. Ο άνθρωπος σαφέστατα κατέχει το θέμα στην ολότητα του, που σημαίνει τις πτυχές του και τις πιθανές εκδηλώσεις του και τις συμπαραδηλώσεις αυτών των εκδηλώσεων. Είναι ένα μυαλό που κάθε δυνατή εκδοχή μπορεί να τη διεξέλθει -να τη σκανάρει ας πούμε-σε κλάσματα δευτερολέπτου και με αντανακλαστική ταχύτητα να διεκπεραιώσει τα εξαγόμενα συμπεράσματα της. Δέστε όμως εμείς τί στλέλνουμε εκεί, αυτή τη κρίσιμη ώρα; Δεν είναι μελαγχολική αυτή η σύγκριση. Γιατί, συνειδητοποιώ τώρα, ότι ακόμη και αν πάρει 500 συμβούλους μαζί του, δεν παύουν αυτοί οι σύμβουλοί του να είναι οι άνθρωποι που αυτός επέλεξε, αυτός με το συγκεκριμμένο αντιληπτικό υλικό στον εγκέφαλο του. Αλλά ακόμη και αν επέλεγε τους καλύτερους ακόμη και τότε δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τη καλή συμβουλή γιάτί δεν είναι σε θέση να τη διακρίνει από την κακή. Ζούμε ένα δράμα και έναν εφιάλτη ταυτόχρονα. και όσο πιό αγαθιάρα είναι η μορφή του υπαίτιου, τόσο πιό έντονο είναι το δράμα και τόσο πιό μακρύς ο εφιάλτης.ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ και χωρίς χρονοτριβή και χωρίς καμμιά αναβολή. Χειρότερη περίπτωση ελλειματικού πολιτικού δεν μπορεί να νοηθεί.ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΩΡΑ!
25 Μαρτίου, 2010 στις 8:51 πμ
Πάνος
μαύρο πρόβατο,
🙂
(εννοείται ότι η «ερώτηση» ηταν για να σε τσιγκλίσω, αλλά …την πάτησα!) 😉
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:00 πμ
Πάνος
Ροδιά 1:26πμ,
τίποτα δεν αποκλείεται. Εγώ πάντως τον ΓΑΠ ΔΕΝ τον έχω για «προδότη», για ντιπ-για-ντιπ ακατάλληλο για τη δουλειά που κάνει τον έχω. Αν ήταν ικανός να σκαρώσει τέτοια κόλπα, θα χειριζόταν την κρίση στις αρχές της πρωθυπουργίας ΤΟΥ εντελώς διαφορετικά!
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:04 πμ
kapetanios
δεξιέ
δεν υπάρχουν «αποτυχημένες χώρες» υπάρχουν καλομαθημένα παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους 😉
( και όπως ξέρεις είναι να μην σου τύχει ένα τέτοιο καλομαθημένο παιδί που χει μάθει ΜΟΝΟ να ζητά και να παίρνει και τίποτα να μην δίνει ….ή μάλλον να δίνει ΜΟΝΟ καταστροφές )
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/574757/ArticleFTgr.aspx
*
Βαγγέλη
χρόνια καλά!
κι όπως έλεγε η θειά μου η Αμιρσούδα (που τρία βρακιά φορεί)
απόψεις πολλές μα άνθρωπος ένας 😉
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:11 πμ
Πάνος
iconology2009,
τι να σου πω… Ο ΓΑΠ επιλέχτηκε από το λαό του ΠΑΣΟΚ επειδή
α. όλοι οι δελφίνοι πόνταραν σ’ αυτόν – για να μη βγει ο Βενιζέλος και χάσουν την ευκαιρία να τον διαδεχτούν οι ίδιοι, σε επόμενη φάση
β. ο Βενιζέλος, παρ’ όλη την πνευματική και πολιτική του υπεροχή, χειρίστηκε το θέμα με αξιοθρήνητο ερασιτεχνισμό.
Είναι πολύ πιθανό (γιατί βέβαιο δεν είναι τίποτα) ότι ο ΓΑΠ θα φύγει νύχτα, αλλά θα είναι πολύ αργά για τη χώρα. Σημασία επίσης έχει αν δεν «φύγει» με πρωτοβουλία των ίδιων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά εξωκομματικών / εξωθεσμικών παραγόντων. Στην πρώτη περίπτωση, ο ρόλος του Βενιζέλου είναι αυτονόητος. Στη δεύτερη, θα πάει κι αυτός άκλαυτος…
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:23 πμ
Dralion
Πανο, οταν περιστοιχιζεσαι απο υπαλληλους της Goldmann Sachs, ολο και καποιος θα σου βαλει την ιδεα του δντ στο (αδειο σου) κεφαλι.
Δεν μπορω να ξερω, αλλα πιστευω απο ενστικτο, οτι ο ΓΑΠ δεν ειναι διεφθαρμενος. Τουλαχιστον οχι παραπανω απο τον μεσο ορο ενος μεσου ελληνα πολιτικου.
Αλλα η (σχετικη) τιμιοτητα μπορει καλλιστα να συμβαδιζει με την ανικανοτητα.
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:25 πμ
M
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά.
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:30 πμ
Πάνος
Καλός και ο George… 😉
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:30 πμ
σχολιαστης
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4566746
Η λύση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος σε δεκαέξι λέξεις: «Οριστική απομάκρυνση από τις συμπεριφορές,τις νοοτροπίες και τις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση». Είναι η τελευταία φράση του Γιώργου Προβόπουλου στον πρόλογο της Εκθεσης που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η γενικότητα της διατύπωσης είναι και η δύναμή της ταυτόχρονα. Γιατί- όπως το συνηθίζει άλλωστε ο Προβόπουλος από τότε που ανέλαβε την κεντρική τράπεζα της χώρας- τοποθετεί και το πρόβλημα και τη λύση του πέρα από τους αριθμούς. Στους ανθρώπους! Αν μπορούσε, ενδεχομένως θα παράφραζε τη γνωστή ατάκα του Κέννεντυ: μη ρωτάς τι κάνει η ελληνική οικονομία για σένα, ρώτα τι κάνεις εσύ για την ελληνική οικονομία. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι τεχνοκρατική, είναι πολιτική. Υποδηλώνει ότι όλοι μαζί το βουλιάξαμε το καράβι, όλοι μαζί θα το σώσουμε. Αν το σώσουμε.
Κάθε χώρα, όπως έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν, τους συνδικαλιστές, τους δημοσιογράφους, τους επιχειρηματίες, τα ΜΜΕ, έτσι έχει και το δημοσιονομικό προφίλ που της αξίζει. Πίσω από τους αριθμούς υπάρχει το ανάγλυφο της κοινωνίας της. Οι Έλληνες βάζουν και σ΄ αυτό τη σφραγίδα της αντινομίας τους. Στη χρεοκοπία και την οικονομική κατάρρευση δεν φτάσαμε γιατί μας έλειψαν οι πόροι και οι ευκαιρίες. Αντίθετα, τα τελευταία τριάντα χρόνια η χώρα υπερενισχύθηκε με κονδύλια. Και τα επιμέρους συστήματά της που τώρα καταρρέουν- Υγεία, Εκπαίδευση, Διοίκηση, Πρόνοια, Γεωργία κ.λπ.- υπερχρηματοδοτήθηκαν. Και… γι΄ αυτό καταρρέουν.
Δεν υπάρχει άλλη οικονομία στον πλανήτη που καταστράφηκε λόγω εισροής πόρων. Πτωχεύουμε γιατί είχαμε τα πάντα. Αν η Ελλάδα ήταν φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου, θα ήταν ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως… Λάζαρος Χατζηφλόκας!
Πίσω από την οικονομική διαχείριση που απέληξε σε χρέη και ελλείμματα υπάρχουν οι πηγές της κακοδαιμονίας που επισημαίνει- περισσότερο με ουμανιστική διάθεση, παρά με οικονομολογική υπεροψία- ο κεντρικός τραπεζίτης: συμπεριφορές, νοοτροπίες, πολιτικές! Το ένα τροφοδοτούσε το άλλο και όλα μαζί το πολιτικό κλίμα που άνοιγε ανέμελα τη λεωφόρο της καταστροφής. Όλα έγιναν με τη συγκατάθεση της πιο ευτυχισμένης κοινής γνώμης της Ευρώπης! Οι κυβερνήσεις που διάλεγαν τον εύκολο δρόμο είχαν μαζί τους την πλειοψηφία του λαού. Αλλά αγνοούσαν αυτό που έλεγε ο θρυλικός Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ: «Στα οικονομικά η πλειοψηφία είναι πάντα λάθος».
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:35 πμ
Πάνος
Εντάξει, αλλά μη τσιμπάμε με τους καθυστερημένους προβοπουλισμούς του Λακόπουλου:
https://panosz.wordpress.com/2010/02/25/prov/
Στο κάτω κάτω, ένας τύπος που παίρνει 4 εκατ. το χρόνο (περίπου αφορολόγητα) οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του. Δηλαδή, να μιλήσει ΠΡΙΝ ξεσπάσει η κρίση. Μετά, το ξέρουν κι άλλοι…
25 Μαρτίου, 2010 στις 9:44 πμ
σχολιαστης
Εχω την εντύπωση ότι απο την ΤτΕ παίρνει λίγο πάνω απο 20 χιλιάδες το μήνα μεικτά. Τα άλλα εισοδήματα είναι απο αλλού.
25 Μαρτίου, 2010 στις 10:29 πμ
M
Λές και έχει γίνει σήμερα αυτό το αριστουργηματικό) έργο!
Πόσο σχετικό με όσα συμβαίνουν σήμερα!!
………
Network 1976
25 Μαρτίου, 2010 στις 10:32 πμ
Πάνος
Πάντως, ο Πρετεντέρης το έχει πιάσει καλά:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4566808&ml=1
…χωρίς να κατονομάζει (αλλοίμονο…) και τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο!
25 Μαρτίου, 2010 στις 11:09 πμ
M
————–
………
You have meddled with the primal forces of nature, Mr. Beale, and I won’t have it! Is that clear?! You think you’ve merely stopped a business deal — that is not the case! The Arabs have taken billions of dollars out of this country, and now they must put it back. It is ebb and flow, tidal gravity. It is ecological balance. You are an old man who thinks in terms of nations and peoples. There are no nations. There are no peoples. There are no Russians. There are no Arabs. There are no third worlds. There is no West! There is only one holistic system of systems, one vast and immane, interwoven, interacting, multi-variate, multi-national dominion of dollars. Petro-dollars, electro-dollars, multi-dollars, Reichmarks, rins, rubles, pounds and shekels. It is the international system of currency which determines the totality of life on this planet. That is the natural order of things today. That is the atomic and subatomic and galactic structure of things today! And YOU have meddled with the primal forces of nature, and YOU WILL ATONE!
Am I getting through to you, Mr. Beale?
You get up on your little twenty-one inch screen, and howl about America and democracy. There is no America. There is no democracy. There is only IBM and ITT and A T & T and DuPont, Dow, Union Carbide and Exxon. Those are the nations of the world today. What do you think the Russians talk about in their councils of state — Karl Marx? They get out their linear programming charts, statistical decision theories, minimax solutions and compute the price-cost probabilities of their transactions and investments, just like we do. We no longer live in a world of nations and ideologies, Mr. Beale. The world is a college of corporations, inexorably determined by the immutable by-laws of business. The world is a business, Mr. Beale! It has been since man crawled out of the slime. And our children will live, Mr. Beale, to see that perfect world in which there’s no war and famine, oppression or brutality — one vast and ecumenical holding company, for whom all men will work to serve a common profit, in which all men will hold a share of stock, all necessities provided, all anxieties tranquilized, all boredom amused.…….
25 Μαρτίου, 2010 στις 11:31 πμ
Ενη Καπαζογλου
Αγαπητε Sui
Kαι βεβαια ειναι ολοφανερο οτι ΛΕΙΠΕΙΣ.
«πεδιο βολης που ασκουνται πανω της ξενοι φανταροι»
Δεν χρειαζονται περισπουδαστες , μακροσκελεις και ,εν πολλοις, κουραστικες αναλυσεις για να παρουσιαστει εμφανως το θεμα.
Αυτο ομως που μας προτεινεις για ψυχραιμια ειναι μια συμβουλη που μας χρειαζεται.
Που βρισκεσαι; Οπως μας αφηνεις να φαντασθουμε εισαι πολυ μακρυα, μηπως εκει που με συμβουλευες καποτε να παω για να κανω «επιτοπια ερευνα;» 😆
25 Μαρτίου, 2010 στις 11:33 πμ
Ενη Καπαζογλου
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=322182&dt=25/03/2010
και η σημερινη ειδησεογραφια κινειται στα ιδια χθεσινα επιπεδα.
ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ
25 Μαρτίου, 2010 στις 11:49 πμ
σχολιαστης
http://yannis-ioannou.com/2010/03/25/2557/
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:14 μμ
Πάνος
Ένη,
ακόμα μια φορά: το πρόβλημα ΔΕΝ είναι στις Βρυξέλες, είναι στην Αθήνα! Όσο συντομότερα το καταλάβουμε, τόσο το καλύτερο.
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:14 μμ
Dralion
Αφοθ ο Βαγγελης δεν μας εχει φανερωσει ακομα τις μυστικες του πληροφοριες και αφου η Ενη φωναζει (με κεφαλαια) για αδιαλλαξια – λες και αυτη μας εφταιγε – ας μεταφρασω μερικα αποσπασματα απο το σημερινο αρθρο του πολυαγαπημενου μας Φοκους.
Τονιζω οτι η μεταφραση ΔΕΝ ειναι επι λεξει, λογω ελλειψης χρονου. Αποδιδω μονο το νοημα. Αν θελησει καποιος να κρινει τα γεγονοτα, ας μην πιαστει απο τις λεξεις (που ειναι δικες μου), αλλα μονο απο τα νοηματα.
* * * *
Ο τιτλος ειναι «Μερκελ και Σαρκοζυ τα βρηκαν μεταξυ τους – οπως παντα. Αποφασισαν να σωσουν την Ελλαδα»
Στο αρθρο περιγραφει οτι ο γαλλογερμανικος αξονας παντα εβρισκε τροπο να παραμεριζει τις διαφορες του και να παιρνει κοινες αποφασεις. Για να τηρηθουν τα διπλωματικα προσχηματα, οι κοινες αποφασεις εχουν συχνα γαλλικη ονομασια και γερμανικο περιεχομενο, ειτε αντιστροφα.
Για την συνοδο δεν υπαρχει επισημα θεμα Ελλαδας. Ετσι ηθελε η Γερμανια. Αφου η Ελλαδα επισημα δηλωνει οτι δεν χρειαζεται λεφτα, δεν υπαρχει λογος να συζηταει – επισημα – η συνοδος. Η Γαλλια ηθελε να φερει το θεμα στην συνοδο και να δωσει ευρωπαικη λυση, φοβουμενη το αμερικανοκινητο ΔΝΤ. Σ’ αυτο υποχωρησε απεναντι στην γερμ. θεση.
Σε ανταλλαγμα (για να διασωσει η Γαλλια το διπλωματικο της προσωπο) θα γινονταν καποιο ανεπισημο γευμα εργασιας την Τεταρτη το απογευμα (δεν εγινε) ειτε σημερα το μεσημερι. Ο καταμερισμος ισχυος ειναι, οτι οι γαλλογερμανικος αξονας μιλαει με μια γλωσσα και οι υπολοιποι ακουνε.
Τελικα ουτε για σημερα το μεσημερι προβλεπεται τιποτα, γιατι οι μερκελοσαρκοζυ τα βρηκαν απο προχθες τηλεφωνικα.
Αυτο που αποφασισαν οι γαλλογερμανοι για μας ειναι ενα μιγμα των αρχικων τους θεσεων. Η Γερμανια υποχωρησε, στο οτι θα δωσει τελικα λεφτα. Δεν θα ειναι τοσα πολλα οσα συζητιωνταν στην αρχη, αλλα θα ειναι καποια δις. (μονοψηφιο νουμερο). Ακομα και ετσι, η Μερκελ εχει σοβαρες αντιδρασεις απο την εκλογικη της πελατεια που φωναζει «ουτε ενα ευρω στους σπαταλους ελληνες».
Υπαρχει και ενα ενδεχομενο να συρουν την αποφαση της Μερκελ στο γερμανικο ΣτΕ και υπαρχουν σοβαρες ενδειξεις οτι το Ανωτατο Γερμανικο Δικαστηριο ισως απαγορεψει στην Μερκελ να δωσει εστω και 1 ευρω.
Αυτο θα φερει μεγαλη αναστατωση στην ΕΕ.
Σε ανταλλαγμα για την υποχωρηση της Γερμανιας και την αναληψη ενος μερους των ελληνικων χρεων, η Γαλλια υποχωρησε στο θεμα του ΔΝΤ.
Ο καταμερισμος θα ειναι 12 δις απο το ΔΝΤ + 10 δις απο ολη την ΕΕ. Η Γερμανια εχει δικαιωμα να συμψηφισει το μεριδιο που της αναλογει απο τα 10 δις με αλλες πληρωμες προς την ΕΕ. Που σημαινει οτι θα εδινε ετσι κι αλλιως 5 δις στην ΕΕ οπως καθε χρονο για τις τρεχουσες υποχρεωσεις, τωρα θα δωσει 6.
Απλα τα λεφτα που θα παρει η Ελλαδα θα αφαιρεθουν απο αλλα κοινοτικα κονδυλια.
Αλλος ενας ορος που επικρατησε η Γερμανια ειναι η διαχειρηση του ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ δανεισμου (δλδ. τα 22 δις) απο το ΔΝΤ. Αυτο ειναι ενα πικρο ποτηρι που ηπιε η Γαλλια, μιας και τα ευρωπαικα λεφτα, θα τα διαχειριζεται το αμερικανοκρατουμενο ΔΝΤ.
Για την Ελλαδα αυτο σημαινει οτι ηρθε το ΔΝΤ. (Καλως τα δεχτηκαμε).
Ενας αλλος (μαλλον θεωρητικος) ορος ειναι, οτι ολο αυτο θα ισχυσει μονο αν η Ελλαδα ζητησει τελικα δανειο. Η επισημη ελληνικη θεση ειναι οτι δεν χρειαζεται λεφτα και οτι αν χρειαστει θα τα παρει απο τις αγορες.
Αυτο ηταν διαπραγμετευτικο επιχειρημα της Ελλαδας στην αρχη. Τωρα μετατραπηκε σε ορο («θα δωσουν οι ευρωπαιοι, αν και μονο αν η Ελλαδα δεν καταφερει να δανειστει απο τις αγορες» ).
Η προτεινομενη λυση ικανοποιει ολους τους ευρωπαιους. Το δανειο δεν θα ειναι της ΕΕ. Αυτο θα ηταν απαγορευμενο. Το δανειο θα ειναι του ΔΝΤ και η ΕΕ θα «τσονταρει» στο τελικο ποσο. Γι’ αυτο αλλωστε τους ορους θα μας τους βαλει το ΔΝΤ, το οποιο θα εχει και τον γενικο ελεγχο στην χωρα μας.
(καλως το δεχτηκατε το αγγουρι)
Επισης η προτεινομενη λυση ειναι αρκουντως τρομακτικη για το θυμα (την Ελλαδα), ωστε να μην διανοηθουν αλλα κρατη (Πορτογαλια, Ισπανια κ.α. ) να κανουν το ιδιο. Αυτος ηταν και ο βασικος φοβος της Γερμανιας.
Δικο μου σχολιο: αυτην την φραση πρεπει να την κορνιζαρουν ολοι οι πασοκοι πανω απο το μαξιλαρι τους, που πιστευουν οτι το ΔΝΤ θα ειναι ανωδυνο και δεν θα παρει αλλα μετρα.
Το ΔΝΤ θα παρει πολλα ακομα ΣΚΛΗΡΑ μετρα, ακριβως για να μην διανοηθει η πορτογαλο-ισπανο-ιρλανδια να κανει το ιδιο με την Ελλαδα.
Με τις υγειες μας.
* * * *
Τελειωνοντας επισημαινω ενα αρθρο του Βηματος που γραφει (στα μουλωχτα) οτι ο ΓΑΠ ειχε συμφωνησει ηδη για το ΔΝΤ απο την περασμενη Κυριακη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=322184&ct=32&dt=25/03/2010
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:17 μμ
Rodia
Οπου μπερδευονται γλυκα.. η ΑΕΠΙ, τα πνευματικα δικαιωματα, η φωτο του αειμνηστου Γιαννόπολου με το σουτιεν στα μούτρα, η ίδρυση άπειρων συλλόγων, το δωράκι των 500 μυρίων, ο πολυτελης γάμος στο Παρίσι, τα ροζ τηλέφωνα, το ελάχιστο ποσόν μετα τη συγκέντρωση του οποίου έφευγε ικανοποιημένη μια υπουργίνα απο το γραφείο της, ο Πλιάτσικας, ο κακότυχος Ασιμος, η κυρία του κυρίου Προέδρου που έκανε εισαγωγές φιλιππινέζων με το αζημίωτο και τώρα κατέχει μια καλή θέση, η αδιαλλαξία του Σημίτη, το όραμα του αξέχαστου Τρίτση, το νυχτερινό άντρο του Διογένη, οι ιδιωτικές παραστάσεις της μακαρίτισσας Ρίτας Σακελλαρίου, το φάγωμα στα μουλωχτά του οικονομικού πακέτου της αμερικανικής βοήθειας, η ανάδυση γνωστών εταιρειών (π.χ. Βαρδινογιάννη, Μαμιδάκη, κλπ) από το μηδέν, το σπίτι με τους εφτά καμπινέδες, το σκάνδαλο του ΧΑΑ, ο παράγοντας που χόρευε τον ΚΑΚ στα γόνατά του, το φαλίρισμα της Ολυμπιακής, κλπ κλπ
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι η τελευταία μας ελπίδα. Το εννοώ. Σοβαρά.
Θυμάμαι τη φράση του παπού του, που έλεγε στο περίπου ότι «αν αναλάβει να κυβερνήσει ο Ανδρέας, αλλίμονο στην Ελλάδα» και σήμερα είμαι σε θέση να καταλάβω ακριβώς το νόημα. Ο πολύς Γέρος, φοβόταν το ξεμπρόστιασμα του συστήματος απο το γιο του, πράγμα που έγινε πράξη! Το Πασοκ έφερε στο φως ολα τα σάπια, δεν τα δημιούργησε, απλώς τα ξεσκέπασε με τρόπο γκροτέσκο που ούτε ένας Ντάριο Φο δεν θα μπορούσε να συλλάβει. Πόλεμος στον εχθρό με τα ίδια του τα μέσα. κλπ κλπ
Αγαπητοί φίλοι, αρκεστείτε σε αυτη την εισαγωγή, έπεται ποστ τεραστίου μεγεθους. :))
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:20 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Aπό την παρέμβαση-απάντηση Μέρκελ στη Βουλή σήμερα πριν από 45 λεπτά, λίγο πριν φύγει για Βρυξέλλες , (ακριβής μετάφραση εκτός δρακολ. που νομίζει ότι τον υποτιμώ και τον θεωρώ -λέει- στούρνο)Κουφάλες έχετε ενημέρωση που αυτή τη στιγμή(!) την έχουν ελάχιστοι!!
«Αγγέλικα Σβαλντίρεν (Σοσιαλδημοκρ.):Αυτό που κάνετε δεν θα το έκανε ποτέ ο Κολ ή ο Σμιτ. Απομονώνετε δυσυχώς τη χώρα μας από την υπόλοιπη ευρώπη.Μαχαιρώνετε πισώπλατα τον έλληνα πρωθ. και την προσπάθεια με τα μέτρα για τα παιχνίδια του κ. Καραμανλή με δικούς μας και την Γκόλντμαν Σακς(!!)
«Μέρκελ:»Καλος ευρωπαίος κυρία μου, είναι αυτός που σέβεται τις συμφωνίεςκαι όχι αυτός που δρα γρήγορα. Φεύγω για Βρυξέλες για να υποστηρίξω με όλες μας τις δυνάμεις:ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜ. ΤΑΜΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ»
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:28 μμ
Πως Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να μας στείλουν στο ΔΝΤ « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] on Το γεμάτο όπλο (ΔΝΤ) εκπυ…Dralion on Το γεμάτο όπλο (ΔΝΤ) εκπυ…Πάνος on Το γεμάτο όπλο (ΔΝΤ) εκπυ…σχολιαστης on Η […]
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:28 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Συνέχεια: Μέρκελ:
«Είναι απαράδεκτο, δεν πρόκειται να το ανεχτούμε να γίνεται η Γερμανία μας ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ, όταν ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΕ, είναι πάνω από 500 δις ευρώ, και δίνουμε ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, δουλειά, εκτός της χώρας μας, σε ΑΛΛΑ 2,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΝΟΤΟΥ..»
Λένε πως το κλίμα στην γερμ. Βουλ. ήταν ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ, με την εκπρ. των σοσιαλδημ. να κραδαίνει έξαλλη τους Φαινάνσιαλ Τάιμς, με τεύχος που μιλούσε για «αβλεψίες» ευρ. τεχνοκρ. για τα ελληνικά ελλείμματα.
η Μπιλντ λένε, ετοιμάζει έκτακτο μέσα στη μέρα…
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:30 μμ
Πάνος
Πάμε (για τη συνέχεια της συζήτησης) εδώ:
https://panosz.wordpress.com/2010/03/25/drallion-3/
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:41 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Δρακ:τώρα το είδα ΤΗΝ ΜΑΚ. ΤΟΥ ΦΌΚΟΥς. μην πιάνεσαι κώτσος, και αναπαράγεις πλευρές ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΉ ΈΧΟΥΝ εμπλακει, ΠΛΈΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΎΟΥΝ, ΚΑΙ «το πάνε το γράμμα» (το συγκεκριμένο έντυπο ΔΛΔ, -ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΧΥΔΑΊΑ ΛΑΪΚΟΥΡΙΆ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΈΡΟΥΜΕ ΤΙ ΛΈΜΕ, ΕΠΙΠΈΔΟΥ «λοιπον». ιΆΛΛΩΣΤΕ υπάρχει μεγάλο άρθρο του Γιόσκα -για να σε πείσω ότι ο θαυμασμός μας για τους γερμανούς, ο δικός μου τουλάχιστο, δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό- που μεταφράζω για καλύβα, και που κατά τη γν’ωμη μου, είναι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛ/ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ» και διακήρυξη ελπίδων (που πάνε κάποιοι να ξαναδιαψεύσουν μεταξύ των οποίων όλα τα γερμανικά σου φιλαράκια) για το ξαναζωντάνεμα της ΕΥΡΩΠΑιΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ-ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:54 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Βαγγελη
Θα σου ελεγα τις δυο πιο πανω ανταποκρισεις (25/3 12,20 και 12,28) να τις εδινες εδω με λιγοτερο τελεσιγραφικο στυλ αλλα περισσοτερο ως «αναλυτικο ρεπορταζ» γιατι ειδησεις που «σημαδευουν» σημαντικες αποφασεις θα πρεπει να «λεγονται» αναλυτικοτερα και ξεκαθαρα.
Προς αρσιν πασης παρανοησεως η παρερμηνειας….
25 Μαρτίου, 2010 στις 12:56 μμ
Ο Αιρετικός
Τι άραγε να θαυμάσω απ’τη Γερμανία;
Τη Μίζενς; Τη ΜΑΝ; Τη VW που έχει ΕΞΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟ; Τη ΜΕΡΣΕΝΤΕ (Daimler-Benz) που τη βγάλανε στη σέντρα οι Αμερικανοί για μια δεκαετία δωροδοκιών σε ένα σκασμό χώρες από Σερβία μέχρι Λιβερία κι από ΕΛ-λάδα μέχρι Τουρκμενιστάν;
Καμαρώστε Γερμανούς που είναι και να τους θαυμάζουμε…
http://www.reuters.com/article/idUSN238501720100323
http://www.detnews.com/article/20100323/AUTO01/3230432/1361/Feds-charge-Daimler-with-bribery
Γιατί απατεώνας δεν είναι μόνον αυτός που δέχεται τη μίζα και τα «δωράκια», αλλά κι αυτός που τα δίνει.
Ω ναι, θαυμάζω τους Γερμανούς. Θαυμάζω την KdF-Wagen που έχει αγοράσει ένα σκασμό εκδοτικές εταιρείες για να βγάζουν περιοδικά αυτοκινήτου στις δοκιμές των οποίων τα αμάξια της βγαίνουν πάντα πρώτα και σκάει δέκα σελίδες διαφήμισης/μήνα/τεύχος/περιοδικό για να’ναι «benchmarks» τα χρέπια της.
Θαυμάζω την Opel που κορόιδευε τον κόσμο όταν παρουσίασε το υποστροφικό σαράβαλό της το Astra OPC στα Μέγαρα και, για να κοροϊδέψει τον κόσμο, το αυτοκίνητο επίδειξης φορούσε μπλοκέ διαφορικό και coilover αναρτήσεις (που δεν διατίθενται ούτε ως extra εξοπλισμός στο κανονικό μοντέλο παραγωγής).
Θαυμάζω τη ΜΑΝ.
Θαυμάζω τη Μερσεντέ που για μια δεκαετία ξεκωλιάστηκε να δίνει δωράκια και μίζες για να πουλάει λιμουζίνες και φορτηγά.
Ζήτω η Άρια επιχειρηματική εντιμότητα!
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:01 μμ
Rodia
Ολα στο φως! Το οτι θα ζουσα το τελος του καπιταλιστικου μοντελου δυτικου τυπου, ουτε στα πιο τρελλα ονειρα μου! ΖΗΤΩ!!! :))
(να δουμε πώς ειναι το ανατολικου/κινεζικου τυπου.. ωχ)
Α! Βαγγελη, Χρονια Πολλα :))
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:04 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ενη, είναι γιατί δεν έχει περάσει ακόμα μια-μιάμισι ώρα από την σύνοδο του γερμαν. κοινοβουλίου, και μάλιστα μόλις τα παίρνω από συνδρομητικό πρακτορείο, τα στέλνω έτσι πρόχειρα στην Καλύβα, (πριν και από τον σταθμό μου ακόμα), ακριβώς γιατί πιστεύω πως το διήμερο «είτε δια πράξεων είτε δια παραλείψεων», είναι πλέον σημαδιακό, και για το δικό μας μέλλον, αλλά και για το μέλλον όλης της ευρωζώνης και της ΕΕ. Όσο κι αν μερικοί απο μας, εννοώ εδώ στην ελλάδα, δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα & εγκυρότερα διεθνή ΜΜΕ…
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:09 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ροδιά:σε ευχαριστώ, επίσης απ την καρδιά μου. Νοιώθω ευτυχής με τις τόσες και τόσο ζεστές ευχές, αλλά και λίγο αμήχανος, να μην μονοπολώ το χώρο της Καλύβας με ευχές και ευχαριστήρια. Ίσως και γιατί είμαι και κομμάτι στραβόγιαννο(στην καλύβα εννοώ, μην και μου γυρίσει κανείς πως…παλιμπαιδίζω).
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:42 μμ
Dralion
Βαγγελη (σου ευχηθηκα ηδη χρονια πολλα στο ποστ περι ΙΘΙ),
μετεφρασα (αποσπασματικα και οχι επι λεξει) ενα κειμενο.
Θεωρησα, οτι αυτα που λεει το αρθρο *ισως* βοηθησουν τους συμπατριωτες μου να βγαλουν μερικα συμπερασματα.
Αν αυτη μου η ενεργεια – της μεταφρασης ενος ξενογλωσσου κειμενου – γυρισει σε μια κουβεντα περι του ποσο καλη (ειτε διεφθαρμενη) ειναι η Γερμανια, ευχαριστω δεν θα παρω.
Για αλλη μια φορα – για να το εμπεδωσει και ο Αιρετικος:
ΣΤΑ @@ ΜΟΥ ΑΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ, ΕΙΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ (θετικο η αρνητικο).
Μαγκες και μαγκιτισσες, με τις ενεργειες του ΓΑΠ θα μας πηδηξει το δντ, ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;;;;;;;
Κι εσεις ασχολιοσαστε με το αν η mercedes εδωσε μιζες η οχι (Αιρετικος)
Ειτε με το αν το Φοκους ειναι λαικιστικο εντυπο η οχι (Βαγγελης)
Καλα κρασα.
25 Μαρτίου, 2010 στις 1:54 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Χρόνια πολλά σε όλους τους Βαγγέληδες και όλες τις Ευαγγελίες! 🙂
25 Μαρτίου, 2010 στις 2:00 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μαγκες και μαγκιτισσες, με τις ενεργειες του ΓΑΠ θα μας πηδηξει το δντ, ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;;;;;;;
Με τον Δράλιο συμφωνώ στα 9 από τα δέκα που λέει και σε αυτό το ποστ ΔΕΝ θα κάνω την εξαίρεση. 😉
Εχουμε, όλοι μας, αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει προσφυγή στο ΔΝΤ?? (στην οποία μας σέρνουν αυτοί οι ανίκανοι που έχουμε για κυβέρνηση) Eχουμε αντιληφθεί ότι μάλλον θα φάμε στην μάπα μέτρα σαν και αυτά που έχουν απολαύσει στην Λατινική Αμερική? Εχουμε αντιληφθεί ότι το το ΔΝΤ είναι (κατά την ταπεινή μου γνώμη) η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ δυνατή λύση που θα μπορούσε να μας τύχει?
25 Μαρτίου, 2010 στις 2:12 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@δρακ:δλδ. ΔΕΝ προκειται να το ξαναπώ΅φαίνεται πως φταίω εγώ που δεν εκφράζομαι σωστά. το ξαναλέω:
ΣΗΜΕΡΑ, την ώρα που περιμένουμε ανά πάσα στιγμή σημαντικότατα, ΙΣΤΟΡΙΚΑ πράγματα, (είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, σιγά μη μας ρωτήσουν κιόλας)εσύ,στέλνεις άρθρο από το ΦΟΚΟΥΣ που είναι αυτό που είναι, έπαιξε (ίσως και χωρίς να το επιδίωξε στην αρχή, αλλά σήμερα, ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ, ξέρει «τίνος το γράμμα» πάει το Φόκους) το ρόλο που έπαιξε, και ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Και πρέπει να έχεις καταλάβει, τί διάολο, τόσα σεντόνια έχουμε ανταλλάξει οι δυό μας, πως είμαι ο τελευταίος που θα μιλούσα για «θεωρίες συνωμοσίας» και τέτοια, είμαι (μεταξύ άλλων)και εγώ ..
Εξάντλησα και τα τελευταία περιθώρια να συγκλίνουμε οι δυό μας, αλλά φαίνεται είμαστε τόσο αλλού, που…
25 Μαρτίου, 2010 στις 2:34 μμ
Dralion
Βαγγελη, εσυ ο ιδιος εχεις πει (και εχω συμφωνησει) οτι αυτες τις μερες οι εξελιξεις τρεχουν με ασυλληπτες ταχυτητες.
Ωραια, εσυ εχεις πληροφοριες πριν απο μας.
Εμεις οι κακομοιρηδες διαβαζουμε σημερα αυτα που εχουν γραφτει προχθες.
Τι θελεις να κανουμε τωρα; Να σταματησουμε να μιλαμε, επειδη εσεις οι φοβεροι και τρομεροι δημοσιογραφοι (εννοω ΟΛΟΥΣ σας, ενθεν και ενθεν των συνορων) εχετε παραπανω πληροφοριες απο μας;
Ειτε δωστε μας κι εμας τις ιδιες πληροφοριες, ειτε αφηστε μας στον πονο μας επι τελους.
Ειναι εντελως σπαστικο να σου λεει ο αλλος διαρκως «ξερω περισσοτερα αλλα δεν σου τα λεω».
Το αρθρο δημοσιευτηκε στο Φοκους ΣΗΜΕΡΑ, στις 9:30 γερμανικη ωρα.
Σαν απλος πολιτης, αυτη ειναι η πιο φρεσκια πληροφορια που διαθετω. Την βρηκα ενδιαφερουσα.
Αν εσυ εχεις καλυτερες και μπορεις ταυτοχρονα να τις παρουσιασεις, εισαι παραπανω απο ευπροσδεκτος να το κανεις.
Αν δεν εχεις (η αν δεν μπορεις να παρουσιασεις), μη μας ζαλιζεις τα ουμπαλα σε παρακαλω με τα κρυφα χαρτια σου.
25 Μαρτίου, 2010 στις 3:14 μμ
Rodia
Κατι που μολις ελαβα, αλλα δεν ξερω να το αξιολογησω. Μπορει να ειναι απο ενδιαφερον ή αδιαφορο μεχρι και ανοησια, αλλα δειτε το:
«Jean-Claude Trichet, President of the European Central Bank(ECB), asserts the Monetary Union in Europe is far more than a monetary arrangement. It is a union of shared destiny. This destiny is for our common good, and it is the vision of our founding fathers. Monetary Union is not a matter of convenience. It is part of an overarching process of advancing the integration of the people in Europe that began after the Second World War.
It received a new impetus with the fall of the iron curtain. Fourth Reich(EU) has seized the opportunity to unite people of sovereign nations in a union of prosperity, stability and values. Trichet is, of course, aware of the great breadth of discussions about underlying decisions and actions – both within Fourth Reich and outside Fourth Reich. Many people are questioning the direction in which we as European citizens, European nations and European policy-makers are going.
Basil Venitis points out that since its inception in 1913, the Federal Reserve has helped to devalue the dollar by 96%. During the recent economic crisis, it has poured trillions of dollars into the economy with no oversight, made secret agreements with foreign banks and governments, and has refused to tell Congress who is getting the money or to give it the details of what deals are being made. We demand full transparency from the central banks.
In Trichet’s view, this discussion is under way now. Fourth Reich has succeeded in virtually everything it had wanted to achieve. Uniting a continent in which many capital cities have, at diverse points in history, been capitals of the world is an achievement that is often overlooked.
Venitis notes that central bank’s artificial creation of credit is the culprit in the business cycle. As the boom turns into bust, the economy tries to readjust itself into a configuration that conforms to consumer preferences. That is why it is so essential for government to stay entirely out of the adjustment process, because arbitrary government behavior can only delay this necessary and healthy process.
Trichet believes Venitis often plays his achievements down. And we are often too quick to criticise our institutions and processes. But they have generally worked well, even in the most difficult times. During the financial crisis, for example, European institutions and processes have remained effective. We have avoided on this side of the Atlantic dramatic events that could have triggered a new intensification of the crisis, which started in the U.S. in September 2008. And we have not had any mishap with the passing in any of our numerous Parliaments of a financial support package. Fourth Reich is functioning and it is delivering what its citizens need.
Venitis asserts that wages and prices need to be free to fluctuate, so labor and other resources can be swiftly shifted away from bloated, bubble sectors of the economy and into sustainable sectors of the economy where consumers want them. Bailouts obstruct that process by preventing the reallocation of capital into the hands of firms that genuinely cater to consumer demand, and by propping up instead those firms that have deployed resources in ways that do not conform to consumer preferences. Fiscal and monetary stimulus do nothing to address the imbalances in the economy, and indeed only perpetuate them.
Trichet notes that through our Economic and Monetary Union, we have achieved a considerable degree of cohesion and stability – and we must protect that achievement. It is within this context that Trichet appreciates the commitment of euro area slave States, made on the occasion of the last European Council meeting, to take determined and coordinated action, if needed, to safeguard financial stability in the euro area.
There has been much discussion of moral hazard in connection with the flurry of bailouts that began in 2008. Moral hazard refers to people’s readiness to act with an artificially elevated level of risk tolerance because they believe that any losses they may incur will be borne by other people. Hence the bailouts will tend to make major market actors even less likely to behave prudently in the future, since if they believe they are likely to be considered too big to fail, they have more reason than ever to believe that they will not be allowed to go out of business, and therefore that they may continue to make risky bets.
It is the intention of the ECB’s Governing Council to keep the minimum credit threshold in the collateral framework at investment grade level (BBB-) beyond the end of 2010. In parallel, Trichet would introduce, as of January 2011, a graded haircut schedule, which will continue to adequately protect the Eurosystem. Trichet will provide the technical details when reporting on the Governing Council decisions of their next meeting on 8 April.
Venitis asserts the very existence of a central bank such as the Federal Reserve and ECB aggravates, indeed institutionalizes, moral hazard. Since there is no physical limitation on the creation of paper money, firms know that no natural constraint exists on the power of the central bank to bail them out of any serious trouble. The Central Put is the implied promise that the central bank would intervene to assist the financial sector in the event of a serious downturn. No one has a right to be surprised when market actors behave accordingly.
Trichet declares the introduction of the single currency just over a decade ago represents the greatest achievement in the history of European integration to date – a process that has ensured six decades of peace and prosperity in Fourth Reich. The global financial crisis has brought fresh challenges to which we in Fourth Reich have all risen. Our Monetary Union and our very close ties, inside the single market, with all Fourth Reich slave States’ economies have prevented the crisis from being compounded by currency crises, as in the traumatic experiences of the early 1990s.
Everybody’s money income is somebody else’s cost. In the case of the stupidus stimulus, the administration paid for it through taxation, borrowing, and printing new money. With all three methods the net result was that someone was made better off but only at the expense of someone else. When the government forced up the minimum wage, there was no added amount of production to offset the increase in business costs. Instead, we have seen a record level of teenage unemployment.
Whenever government tries to force up wages, real purchasing power falls. That is because the negative effects, which are unavoidable when such policies are implemented, will always outweigh the positive effects. While money wages might increase for some people, government has forced up business costs, so less is produced. Consumption ultimately is made possible by more production.
There were many skeptics at the beginning of euro. Since then, the euro has experienced 11 successful years. However, the current crisis has shown that we are all moving in unknown terrain. For instance, the central banks have had to adopt measures that anyone would have considered to be impossible only two years ago. But all market players and currencies have been put to the same test since the Lehman Brothers bankruptcy which led to the tsunami that hit Europe.
Trichet points out that today, Fourth Reich faces further pivotal decisions. Our common task is to ensure continued peace and prosperity, to make Fourth Reich an even more attractive place to live and work in. For this purpose, we need strengthened surveillance and strengthened cooperation. We also need to revive the sense of common purpose, the shared ideals that motivated our founding fathers. Their endeavour was visionary and all what we see in today’s world confirms their lucidity.
Basil Venitis, twitter.com/ Venitis, points out Eurokleptocracy, gigaregulation, Antitrust Armageddon, and gigataxation, especially VAT, are the real causes of the European financial meltdown. Democracy in Fourth Reich(EU) has deteriorated to kleptocracy, and Fourthreichians, aka Europeans, are mad as hell. Eurokleptocracy thrives on waste, fraud, abuse,and kickbacks. European Union(EU), aka Fourth Reich, an illegal unvoted confederation, condones the European Commission(EC) , aka Eldorado of Corruption, the European Parliament(EP) , aka Eldorado of Prostitutes, and Graecokleptocrats, the most corrupt politicians on Earth. Starve the beast and join the Global Tax Revolt, http://groups. yahoo.com/ group/globaltaxr evolt
Greece’s debt troubles herald a domino of sovereign defaults in eurozone that could derail an economic recovery. Venitis points out PIGS(Portugal, Italy, Greece, and Spain) account for half the debt of eurozone. PIGS are indeed piggy slave States that create many problems for Fourth Reich(EU), demanding high proportions of the Cohesion Fund, playing dirty games, encouraging political corruption, and spreading the cancer of socialism. Lazy pigs enjoy dolce vita and expect hard-working Britons and Germans to support them! Pigs come to the trough all time!
PIGS are not left to face the consequences of their profligacy, and the integrity of the euro is now not preserved. Venitis points out the future of Fourth Reich is being tested severely, together with much of the wealth of investors who have diversified into euro. This crisis will draw the Fourth Reich member States into a covert political struggle over the future of Fourth Reich. As this battle ebbs and flows, both the euro and the dollar will suffer great volatility.»
25 Μαρτίου, 2010 στις 6:58 μμ
suigenerisav
κα Ένη μου-κι εσείς μου λείπετε 😉
βρίσκομαι στην πόλη στην οποία κάποια στιγμή -sooner or later- θα στραφεί η χώρα μας είτε για να πουλήσει-είτε (και) για να δανειστεί πρόσκαιρα.. (lol)
τελευταία φορά που το δοκίμασε, δεν τα κατάφερε-ίσως γιατί το παίγνιο δεν είναι απλό..
Πάνε, του χαιρετισμούς μου-αυτη τη στιγμή και τι δεν θα ‘δινα για μια ‘σερραίικη’ με κρέμα .. !
28 Μαρτίου, 2010 στις 10:28 μμ
omadeon
Εν κατακλείδι… (νέο βίντεο)
28 Μαρτίου, 2010 στις 10:37 μμ
δεξιος
Επειδη ελεγες οτι ο Στιγκλιτς ειναι κατα του ΔΝΤ.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1120673&lngDtrID=251
Ο ανθρωπος αυτος συμβουλευε το ΓΑΠ με βαση τα obamonics να αγνοησει τα ελλειμματα τους πρωτους 3-4 κρισιμους μηνες και τωρα που απο τα «λεφτα υπαρχουν» το ΔΝΤ ειναι προ των πυλων δεν τρεχει τιποτα.
29 Μαρτίου, 2010 στις 12:01 πμ
omadeon
@Πάνο δες αυτό το άρθρο στο έθνος, μήπως αξίζει συζήτηση και ποστ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10868954
Το Ουγγρικό πρότυπο έχει πολλή ομοιότητα με το δικό μας. Επηρεάζει φανερά και τον ΓΑΠ.
@δεξιέ ΣΩΣΤΗ η διόρθωση…
ΣΙΓΑ μην είναι ο Στίγκλιτς αντίπαλος του ΔΝΤ!
Αυτές τις …μπούρδες που πίστευα τις αναθεώρησα, μετά την τελευταία αναφορά μας στο θέμα (και μελέτη).
O Stiglitz επίσης ξεμπροστιάστηκε να μην ξέρει ΤΙ είναι Debt Saturation πρόσφατα, κι είχα δώσει λινκ.
Τώρα…
Πιθανολογώ ότι η συνεργασία της Goldman Sachs με τη Deutsche Bank, παίζει ρόλο στην εισβολή του ΔΝΤ στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.
Κι ας μη ξεχνάμε την ταμπακιέρα, που ένας… τίμιος λογικός δεξιός σαν κι εσένα ασφαλώς δεν ξεχνά. Το ότι Η Goldman Sachs βοήθησε τις κομπίνες… όχι της ΝΔ, αλλά του ΣΗΜΙΤΗ !!! 🙂
Αρα, λογικό είναι (λόγω Σημίτη) να υποβαθμίζεται στα ΜΜΕ η σημασία της. Λογικό είναι κι ο (πρώην δικός της) Χριστοδούλου να είναι ο τωρινός διαχειριστής χρέους.
Η βαθειά διαπλοκή της σε άλλους τομείς (εταιρείες καθαρισμού, ορυχεία χρυσού μαζί με τον Μπόμπολα, κλπ) ΤΩΡΑ αρχίζει να βγαίνει στη φόρα.
Ομως διεθνώς ΟΛΟΙ την κυνηγάνε. Π.χ.
http://www.goldmansachs666.com/
29 Μαρτίου, 2010 στις 12:04 πμ
sissa ben dahir
Η σφαίρα από το όπλο που εκπυρσοκρότησε βρήκε τον Παπακ, και να τα αποτελέσματα….
29 Μαρτίου, 2010 στις 3:30 πμ
Rodia
Γιατι ματαιωθηκε η αναμεταδοση του Δελτιου Ειδησεων της ΕΤ1;
28 Μαρτιου 2010, ωρα 23:00–>> http://www.youtube.com/watch?v=Es_Y8FDzoMI
29 Μαρτίου, 2010 στις 3:31 πμ
Rodia
το βιντεο–>>
30 Μαρτίου, 2010 στις 8:58 μμ
Σύμφωνο στήριξης Τραπεζών κατά Ελλήνων εργαζόμενων (EU resolution good for the Banks, but NOT for the Greeks) « OMADEON
[…] Το γεμάτο όπλο (ΔΝΤ) εκπυρσοκρότησε… (σημαντικό ποστ και συζήτηση στο βλog “καλύβα ψηλά στο βουνό”) […]