Υπόψιν των οικονομικών αναλυτών της καλύβας:
Στις 3 Μαρτίου, με την απειλή χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας στον ορίζοντα και τις ελληνικές τράπεζες σε κατάσταση ασφυκτικών πιέσεων ρευστότητας, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε 5 δισ. ευρώ μέσω δεκαετών ομολόγων. Οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ και τελικά αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 6,25% ή με καπέλο 300 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης. Στη χθεσινή έκδοση επταετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ ζήτησε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντλήσει, ανάλογα με το αποτέλεσμα, υψηλότερα κεφάλαια. Οι προσφορές άγγιξαν τα 7 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9% ή με καπέλο 310 μονάδων βάσης πάνω από το μέσο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4567559&ml=1
41 Σχόλια
Comments feed for this article
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:34 πμ
iconology2009
Κάντε υπομονή! Κάνει εντατικά φροντιστήρια ηγεσίας και αντιμετώπισης της κρίσης ο Γιωργάκης και μόλις τα τελειώσει να δείτε τί θα πάθουνε τα spreads!(η είδηση δεν είναι ψεύτικη, είναι 100% αυθεντική και τη διάβασα μόλις στο Βήμα)
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:45 πμ
σχολιαστης
Για το υπόλοιπο του 10 και τα 2 επόμενα χρόνια έχουμε να δανειστούμε πάνω απο 120 δις. Το σωστό είναι να κριθεί το …πράγμα σε βάθος χρόνου, ή αντίστοιχα σε μήκος αγκουριού. 🙂
Ο τρόπος που το χειρίστηκε (;) ο ΓΑΠ ίσως να ήταν και ο μόνος για να πάρει τόσο σκληρά μέτρα χωρίς να μιλάει κανένας. Ασκησε πρώτα τον γνωστό ως ψ.π και στη συνέχεια πήρε τα μέτρα. 🙂
Η πρόβλεψη ότι το 2014 το χρέος απο 113% θα έχει ανεβεί στο 143% του ΑΕΠ (στην καλή εκδοχή) τα λέει όλα για τις μέρες που έρχονται.
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:50 πμ
psychopompos
Πρώτα το δάνειο και μετά η… χρεοκοπία
«Υπό αυτές τις συνθήκες θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα κατανοήσει πως η χρεοκοπία είναι η μόνη οικονομικά βιώσιμη λύση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται σε χέρια ξένων. Εάν, δε, είναι έξυπνοι (οι Έλληνες), πρώτα θα πάρουν τα χρήματα της Ε.Ε. και κατόπιν θα κηρύξουν χρεοκοπία. Οτιδήποτε πάντως και εάν επιλέξουν, η χρεοκοπία είναι το βασικό θέμα, όχι το πρόγραμμα στήριξης. Όσοι επενδύουν σε ομόλογα καλό θα είναι να το έχουν στο μυαλό τους.»
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:51 πμ
psychopompos
Και το link:
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/575312/ArticleFTgr.aspx
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:01 πμ
Vita
Απίστευτο και όμως αληθινό !
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:07 πμ
σχολιαστης
Vita, σε πιστεύω μεν αλλά σε τι αναφέρεσαι; 🙂
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:08 πμ
sissa ben dahir
Εάν είχατε μια επιχείρηση που είχε ανοιχτεί πολύ και είχε βγει στην αγορά η φήμη ότι οι πωλήσεις σας δεν πάνε καθόλου καλά, οι προμηθευτές σας στους οποίους υποτίθεται ότι χρωστάτε μεγάλα ποσά, τι νομίζετε ότι θα έκαναν;
Στην αρχή θα ήταν απρόθυμοι να σας ξαναπιστώσουν και θα ζητούσαν όλο και πιο άμεσες πληρωμές. Εσείς θα τραβάγατε με βαριά καρδιά προς τους τοκογλύφους.
Αν κάποια τράπεζα στη συνέχεια σας έδινε για κάποιο λόγο (παρακάλια και διαπραγματεύσεις με το διευθυντή) μια εγγυητική για ένα μέρος του ποσού που αφορούσε τα παλιά χρέη, νομίζετε ότι αυτό θα βοηθούσε να σας ξαναπρομηθεύσουν και για το μέλλον με καλούς όρους πίστωσης; Νομίζετε ότι αυτό θα έκανε τη μετοχή της εταιρίας σας να ξαναγνωρίσει τις παλιές καλές μέρες; Γελιέστε.
Αν οι πιστωτές δεν δουν ότι οι δουλειές σας ξαναπαίρνουν μπροστά και ότι κάνετε αναδιάρθρωση των τμημάτων σας περικόπτοντας τα κοστολόγια, πάλι απρόθυμοι θα είναι. Η εγγυητική απλά τους λέει ότι θα περισώσουν κάτι από τις παλιές οφειλές. Τίποτα περισσότερο.
Μας κάνει τίποτα να υποθέτουμε ότι ολόκληρη η χώρα μας έχει διαφορετικά Γαπονόμικς από την υπόλοιπη αγορά;
Ας αφήσουμε τα σπρέντια και τα επιτόκια και ας πιέσει ο κόσμος της παραγωγής (όσος απέμεινε) να μπει επιτέλους μπροστά από το κάρο η ανάπτυξη. Τα επιτόκια από πίσω θ΄ αναγκαστούν ν΄ ακολουθήσουν.
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:09 πμ
σχολιαστης
Πρέπει να βάλουμε πρώτα ρόδες στο κάρο. 🙂
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:11 πμ
sissa ben dahir
Όσο γι αυτό που λέει παραπάνω ο ψυχοπομπός, ας ακούσουμε τον Κο Πόλσον: Οι Έλληνες θα την έχουν φέρει για μια ακόμα φορά στους κουτόφραγκους. Θα τους πάρουν πρώτα και αυτό το δάνειο να το ξεκοκαλίσουν και μετά θα τους κουνήσουν πάλι το σημαιάκι της χρεοκοπίας.
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:19 πμ
δεξιος
Η «αναπτυξη» για την οποια μιλουν ολοι απο τα πραγματα δεν μπορει να γινει απο το δημοσιο τομεα γιατι δεν εχει λεφτα.
Πρεπει να κινητοποιηθει ο ιδωτικος τομεας με κινητρα,ιδιωτικοποιησεις,ανοιγμα κλειστων επαγγελματων και αλλα ασχημα νεοφιλελευθερα πραγματα.
Αυτο ομως ειναι δυσκολο να το καταπιει το ΠΑΣΟΚ τοσο γρηγορα.
Εκανε ενα εξαμηνο για ψυχολογικη προετοιμασια για την εαρινη επιθεση.
Το πιθανοτερο ειναι να δανεισθει τωρα με ψηλα τα spread ,να συνεχισει τη ζυμωση και μετα τα «μπανια του λαου» να ελθει ο δευτερος γυρος.
Αν ο δευτερος γυρος περιλαμβανει και ΔΝΤ δεν ξερουμε.
30 Μαρτίου, 2010 στις 11:49 πμ
σχολιαστης
Λέτε, κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ενσωματωθεί το δικό μας «μικρό» χρέος στο ευρύτερο της ΕΕ και να αναλάβουν να το διαχειριστούν;
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:07 μμ
δεξιος
@ σχολιαστης
Αυτο φυσικα επιδιωκε ο ΓΑΠ,η Γαλλια και οι ΗΠΑ αλλα ακουσαν nein απο αυτους που θα το πληρωναν.
Η Γερμανια εχει δικιο επι της ουσιας και επι της διαδικασιας.Της ζητηθηκε το κοινο ευρωπαικο νομισμα και το εδωσε με τον ορο να μην παρει το βαρος των ασθενων χωρων.
Παρ ολα αυτα ανεχοταν σιωπηρα τα περισσια ελλειμματα πραγμα που επετρεψε σε καποιους να ζουν πανω απο το κανονικο τους βιοτικο επιπεδο με το ισχυροτερο νομισμα του κοσμου και ξαφνικα ενας βγαινει και με θρασος αφου αυτοκαρφωνεται οτι εδινε ψευτικα στοιχεια απαιτει ανοιχτη παραβιαση της συνθηκης και ενισχυση του για ανταμοιβη.
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:16 μμ
Πάνος
δεξιέ,
συμφωνώ με το τελευταίο σου σχόλιο, αλλά έχω μια παρατήρηση στο προηγούμενο (για το πως θα γίνει η ανάπτυξη): και βέβαια πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να είναι πρωταγωνιστής. Αλλά, γιατί να μη χρησιμοποιηθεί (όσο είναι δυνατόν) και το μέσον που λέγεται «δημόσιες επενδύσεις»; Και μη που πεις «δεν υπάρχουν ευρώ», γιατί δε μιλάμε για τίποτα κατοσταριές δις, αλλά για ρεαλιστικά ποσά, που μπορούν να βρεθούν.
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:18 μμ
Μαύρο πρόβατο
Όταν είχα γράψει
1. Τα επιτόκια θα ανέβουν. α) Η ΕΚΤ είναι ήδη σε φάση “μαζέματος” των παροχών χρήματος και θα μπει εν καιρώ σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων. Πρώτη Ιούλη αποσύρονται πολλά δισεκατομμύρια, θα γίνει το έλα να δεις.
β) Θα ανεβούν έξτρα και τα σπρεντ
σαφώς και δεν αναφερόμουν στις μικροκινήσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν και συγκυριακές μειώσεις, αλλά στη γενική τάση που έχει γενική αιτία. Ωστόσο, ούτε καν μια συγκυριακή μείωση δε είδαμε – αργότερα ίσως…
Θα επιμείνω όμως μονότονα να υπενθυμίζω στον αναγνώστη της Καλύβας την πανευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και των πολιτικών για το ξεπέρασμά της, που δεν είναι τίποτε άλλο από αφαίμαξη της εργασίας για να συντηρηθεί η κερδοφορία του κεφάλαιου. Δεν ξέρω πόσος Πρετεντέρης και πόσος Λακόπουλος χρειάζεται για να συσκοτισθεί αυτό, και ανησυχώ (ειλικρινά) για όσους δεν το βλέπουν…
-Όσο για την ανάπτυξη που προτείνει ο δεξιός, δώσαμε-τα είδαμε – τελειώσαμε. Θέλει κάτι το μεγάλο κεφάλαιο από το κράτος μας και δεν το έχει, ώστε να το συμφέρει να επενδύσει «παραγωγικά στον τόπο» αντί να παίζει πχ CDS με το ελληνικό χρέος, ή να πουλάει όπλα στην «κλειδωμένη» κρατική αγορά; Θα αστειεύεστε.
Σκεφτείτε λοιπόν κάτι άλλο, και μέχρι τότε, μην τσιμπάτε – διεκδικείστε την ικανοποίηση των αναγκών σας, και την απελευθέρωση του δυναμικού σας και των παιδιών σας, μπας και σταματήσουμε κάποτε να βλέπουμε από παντού μαυρίλα…
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:27 μμ
δεξιος
@ Πανος
Καμμια αντιρρηση αν υπαρχει τροπος χρησης δημοσιων πορων,ΕΣΠΑ κλπ.
Προς το παρον γινεται της Μπιρμπιλη.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/575267/Article.aspx
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:27 μμ
kapetanios
εάν λάβει κανείς υπόψη του την απορρόφηση του 40% από Ελληνικές τράπεζες με την στήριξη της ΕΚΤ, και το 20% της τεχνητής υπερκάλυψης τότε θα βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ουσιαστικά το δάνειο δεν καλύφθηκε εξ ολοκλήρου.
Κι αν «καταφέραμε» να κρατήσουμε «τόσο χαμηλά» τα spread με την στήριξη των χαμηλών προσφορών των δικών μας τραπεζών τότε βράσε όριζα.
τουτέστιν ακόμη και σε ματς εντος έδρας και με τον διαιτητή πληρωμένο καταφέραμε να πάρουμε μια λευκή ισοπαλία.
Παρ όλα αυτά η πρόκριση κρίνεται μετά την ολοκλήρωση και των δυο 90λεπτων οπότε ελπίζουμε να κάνουμε το θαύμα στο δεύτερο επαναληπτικό ματς
(δεν ξέρω εάν τα πα καλά)
υγ
Το καλύτερο σχόλιο που άκουσα αλλά δεν θυμάμαι που: δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει την εκμετάλλευση των ηλιθίων ,ή κάτι τέτοιο
(δεν ξέρω βέβαια εάν το ίδιο ισχύει και για τους πνευματικά ανίκανους )
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:36 μμ
δεξιος
@ Μαυρο προβατο
Εγω αν και μη μεγαλο κεφαλαιο θελω ενα πραγμα : να φυγει απο τη μεση το Συμβουλιο Επικρατειας που ματαιωνει εργα και επενδυσεις και να ιδρυθει μια Αρχη Εγκρισης που θα αποφασιζει μεσα σε ενα μηνα τι επιτρεπεται ,τι απαγορευεται, τι εγκρινεται και τι τροποποιειται ενω απαξ και δοθει η εγκριση κανεις δεν θα μπορει να σταματησει την εναρξη των εργασιων.
Τα υπολοιπα -που δεν θελω εγω -θα τα μαθεις στην φθινοπωρινη επιθεση του ΠΑΣΟΚ : Απολυσεις υπαλληλων,αλλαγη του νομου περι οριου 2% στις απολυσεις,καταργηση συλλογικων συμβασεων υπερ ιδιωτικων και δεν ξερω τι αλλο-φαντασια υπαρχει και ΔΝΤ επισης.
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:45 μμ
Dralion
Αν και – ιδεολογικοπολιτικα – βρισκομαι πολυ μακρυα απο το Μαυρο Προβατο, βρισκω την δικη του αναλυση πιο σωστη απο εκεινη του δεξιου (με τον οποιο εχω συμφωνησει ουκ ολιγες φορες).
Ο «φιλελευθερισμος», η «αναπτυξη» και οι «ιδιωτικες επενδυσεις» μπορει να εχουν καποια σημασια στις αλλες χωρες, αλλα για την Ελλαδα σημαινουν οτι μερικα λαμογια αρπαζουν κρατικα λεφτα και τα μετατρεπουν σε Χαμερ και γιακουτζι.
Στις σημερινες συνθηκες, ακομα κι εγω – αν ειχα 100.000 ευρω διαθεσιμα – θα προτιμουσα να αγορασω CDS παρα να ξεκινησω επιχειρηση με τα ιδια κεφαλαια στην Ελλαδα.
ΙΔΙΩΣ μετα τις (φρικιαστικες) εμπεριες μου απο την ελληνικη επιχειρηματικοτητα, τις οποιες περιγραφω σε αλλο ποστ. Μπορει να μου ειπατε οτι υπερβαλλω, οτι ειμαι μονομερης, οτι αναγω απο το προσωπικο στο γενικο κλπ. κλπ. Πολυ ωραια. Εστω οτι ολα αυτα ειναι σωστα.
Αλλα γιατι να ρισκαρω τα λεφτουδακια μου – μαζι με το ενδεχομενο να παω στον ταφο (απο καρδια) η στην φυλακη; Αγοραζω CDS και ειμαι ηρεμοτατος και κουλ.
Το οτι η αγορα των CDS ειναι μια παρασιτικη, αντιπαραγωγικη ενεργεια σε συγκριση με την ιδρυση μιας εταιρειας, ειναι πασιγνωστο. Αλλα δεν φταιω εγω γι’ αυτο, φταιει η Ελλαδα. Ας προσεχε.
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:47 μμ
σχολιαστης
Το ΔΝΤ γενικά ζητάει και λιγότερους φόρους. Αυτό αφοράκαι τη δική μας περίπτωση;
30 Μαρτίου, 2010 στις 12:48 μμ
Vita
Σχολιαστή αυτό ήταν το link αλλά δεν ξέρω τι κάνω λάθος και δεν βγαίνει:
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/03/250000.html
30 Μαρτίου, 2010 στις 1:02 μμ
δεξιος
@ σχολιαστης
To ΔΝΤ με εμας θα κανει ενα ενα πρωτοτυπο πειραμα.
Σε οποιαδηποτε αλλη περιπτωση θα ζητουσε υποτιμηση του νομισματος.
Αυτο ομως τωρα δεν υπαρχει και αρα δεν μπορει να κερδισει ετσι ανταγωνιστικοτητα οποτε οι φοροι χρειαζονται.Εκτος και αν….
30 Μαρτίου, 2010 στις 1:21 μμ
Μαύρο πρόβατο
…Το ΔΝΤ γενικά ζητάει και λιγότερους φόρους… για το κεφάλαιο. Γενικός κανόνας αυτός και ειλημμένη απόφαση μακράς πνοής για την ΕΕ, την οποία υλοποιούν απαρεγκλίτως άπαντες (σας χαιρετώ, κρίμα που δεν αδειάζω για περισσότερα, θα επανέλθω βραδάκι 🙂 )
30 Μαρτίου, 2010 στις 1:40 μμ
Πάνος
Επιστρέφοντας άκουγα στο ραδιόφωνο τον κ. Χριστοδούλου, διεθυντή του χρέους, να δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από το δάνειο. Στις ερωτήσεις γιατί δεν υπήρχε υπερκάλυψη και γιατί το επιτόκιο ήταν υψηλό, απάντησε ότι ήταν …Μεγάλη Βδομάδα (σικ!) και ότι άλλο πράγμα (;) το πενταετές και το δεκαετές (όπουγίνεται συνωστισμός) και άλλο (;) το επταετές, όπου δύσκολα πατάει άνθρωπος. Εμένα πάντως με έπεισε… περί του αντιθέτου.
Σημειολογική λεπτομέρεια, άνευ σημασίας: τα ελληνικά του κ. διευθυντή του χρέους είναι πολύ χειρότερα ακόμα και από τα ελληνικά του ΓΑΠ!
30 Μαρτίου, 2010 στις 1:56 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
…άκουγα στο ραδιόφωνο τον κ. Χριστοδούλου, διεθυντή του χρέους…
Διευθυντή του χρέους και πρώην εργαζόμενου στην…Goldman Sucks!
30 Μαρτίου, 2010 στις 4:26 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Μαυρο Προβατο
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=26691205
Οταν γυρισει το βραδακι. Τα πραγματα αγαπητε ειναι global-ization.
Tα της ΕΕ εχουν εκτεθει πολλακις ακομη και εδω και εχουν απασχολησει και απασχολουν την εγχωρια και διεθνη επικαιροτητα
Τα «απαρεγκλιτως» ειναι generalization και βεβαια δεν εχει ακομη καταργηθει η παλη των ταξεων. Ισχυει ως αγωνας οχι μονο απο τα κομματα αλλα και απο κυβερνησεις , μονο που τωρα δεν σκοπευουν οι σημερινες πολιτικες στην κατταληψη των θερινων ανακτορων, αλλα σε μια συμμαχια δημοκρατικων κρατων που δεν θα υποκυψουν στην επιθεση του παγκοσμιου κεφαλαιου, ειτε παρουσιαζεται ως χρηματοπιστωτικη κριση ειτε με αλλες μορφες καταδυναστευσης των λαων.
Btw προχθες ειδα στην TV το masterpiece του Αιζενσταιν το «Θωρηκτο Ποτεμκιν» 😉
30 Μαρτίου, 2010 στις 5:23 μμ
Ενη Καπαζογλου
Συνεχεια παραπανω σχολιου μου
Οι αλλες μορφες επιθεσης του παγκοσμιου Κεφαλαιου ειναι και αυτο:
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/03/2010&id=146183
Και ξαφνικα η πεινα επανεμφανιζεται – τα βιοκαυσιμα «εκαψαν» την αγροτικη παραγωγη
Η παγκοσμια επισιτιστικη κριση συνεπικουρουμενη απο την οικονομικη κριση φερνει την καταστροφη……………
30 Μαρτίου, 2010 στις 5:29 μμ
Dralion
Αποσπασμα απο το λινκ
Δεν ηξερα οτι ο ΓΑΠ ειναι ταλιμπαν του νεοφιλελευθερισμου.
Η μηπως δεν ηταν η ΓΑΠοκυβερνηση εκεινη που πρωτη εφερε το δντ στο προσκηνιο, μαζι με τα γεματα πιστολια στο τραπεζι;
Να θυμισω τα επανειλημμενα σχολια του Ζεππου περι ακινδυνου και ανωδυνου δντ, που δεν θα ζητησει ΚΑΝΕΝΑΝ επι πλεον ορο; (τα κεφαλαια δεν ειναι δικα μου).
Το δντ ειναι την μια μερα καλο και την αλλη μερα κακο. Αναλογα με το τι συμφερει τις μικροπολιτικες σκοπιμοτητες των ανικανων.
Btw προχθες ειδα στην TV τον Κοναν τον Βαρβαρο. Συμβολικη ταινια 😉
30 Μαρτίου, 2010 στις 6:59 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Δεξιέ, δεν θα συμφωνήσουμε.
Κατ’ αρχήν βρίσκω εντελώς λάθος την ιδέα της σύγκλισης εκτάκτων ΣΤΕ, Επιτροπών, στρατοδικείων κλπ, είτε de facto, όπως διάφορα αστέρια της προηγούμενης κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί , είτε «de jure»όπως αναφέρεις στο σχόλιό σου.
Το λέω, όχι για να αντιδικήσω μαζί σου, αλλά διότι είναι μια συζήτηση που σέρνεται τουλάχιστον 1, 2 χρόνια και τελευταία όλο και μπαίνει στο τραπέζι.
Συνδέεται με την λογική της «ελεγχόμενης συνταγματικής εκτροπής».
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ρόλο έπαιξε στη διαφορά του 11% που εξασφάλισε ο ΓΑΠ.
Και το θεωρώ σοβαρό διότι η Μπιρμπίλη είδαμε ότι κατάφερε να «παρακάμψει τη πράξη» αποφάσεις του ΣΤΕ για τη διπλή ανάπλαση, εκεί που ο Σουφλιάς δεν τα κατάφερε.
Οι ενέργειές της ήταν «συνταγματικά ορθές»;;;
Ουδείς απάντησε , διότι ήταν λιγότερο «άγριες» και «προκλητικές» από τις μεθοδεύσεις Σουφλιά, Κακλαμάνη κλπ.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα αναγραφόμενα του sissa ben dahir στο σχόλιό του (11.08 pm).
Θα ήθελα , απλώς, να προσθέσω ότι στην προσπάθεια «ανασυγκρότησης», το πρώτο που πρέπει να αλλάξει, είναι οι παγειωμένοι ρόλοι Δημοσίου , Ιδιωτικού Τομέα.
Δηλαδή, ο ρόλος του Δημοσίου δεν είναι «να μοιράζει επιδοτήσεις και λεφτά» και του ιδιωτικού τομέα να τα αξιοποιεί κατά το δοκούν.
Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό, ή μάλλον είναι δευτερευόντως ποσοτικό.
Κυρίως, αφορά στη δυνατότητα του κράτους να ενισχύει, και με χρήμα , αλλά όχι μόνο, καινοτόμες προσπάθειες, οι οποίες αλλιώς δεν «έχουν τύχη».
Αυτές όμως οι καινοτόμες προσπάθειες πρέπει να συνάδουν με τους «εθνικούς στόχους».
Και αυτό γίνεται μόνο αν το Δημόσιο (τι στο καλό 1.000.000 ΔΥ έχουμε) σχεδιάζει, ωριμάζει, αναθέτει και κυρίως παρακολουθεί την υλοποίηση των προσπαθειών (πχ management Έργων πάσης φύσεως) από μόνο του.
Δεν είναι δουλειά του Ιδιωτικού Τομέα αυτή.
Κουράζονται, προσλαμβάνουν άσχετες ειδικότητες, γενικά «φορτώνουν με άχρηστα κόστη» τις εταιρίες τους.
Και όπως γνωρίζουμε τα κόστη αυτά είναι όπως ο ΦΠΑ. «Μετακυλίεται στον «τελικό καταναλωτή».
Αντίθετα πρέπει να ασχοληθούν με το «αντικείμενό τους». Να παράγουν , να σχεδιάσουν και , φυσικά, να προτείνουν. Και στο Δημόσιο και στην ‘αγορά».
Αυτό σημαίνει και επενδύσεις στην «έρευνα και ανάπτυξη», καθώς και σε αυτό που λέτε «documentation».
Δηλαδή χρειάζεται και εκπόνηση μελετών πάσης φύσεως και καθόλα τα στάδια ανάπτυξης και εφαρμογής, ώστε να καταστήσουν τα προιόντα και τις προτεινόμενες υπηρεσίες ελκυστικά και στο Δημόσιο και στην «αγορά».
Από πότε σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς νοείται ότι όταν κάνω μια επένδυση, θα πρέπει να την αποσβέσω αμέσως με μια δουλειά;.
Και σε ποιά δυτική χώρα υπάρχει δικαστήριο που θα θεωρήσει ως υπέρτερο αγαθό την «ανάγκη άμεσης απόσβεσης μιας επένδυσης»;;
Τώρα, αν είναι «έκτακτο» τι να σας πω.
30 Μαρτίου, 2010 στις 7:54 μμ
Ενη Καπαζογλου
@Aθηναιε αναγνωστη
Μου υπενθυμισες οτι υπαρχουν και ψυχραιμοι και με λογικα επιχειρηματα αναλυτες. Οπως πραγματι και το παραδειγμα του Sissa.
Αποτελεσματα αμεσης αποδοσης επενδυσης δεν γινονται με παραγωγικα εργα αλλα μονο με το τζογο….. 🙂
30 Μαρτίου, 2010 στις 8:08 μμ
σχολιαστης
«τζόγο» λέμε την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που είναι ο εχθρός κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας;
Ενα ακόμα παράδειγμα, μια ώριμη μελέτη (κάμποσα εκατ.) στο Δήμο Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται πιθανότατα να υλοποιηθεί γιατί ο δήμαρχος είναι …δεξιός, παρά τον κίνδυνο να χάσουμε χρήματα απο το ΕΣΠΑ. Και είναι άμεσης απόδοσης στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην απορρόφηση πόρων. 🙂
30 Μαρτίου, 2010 στις 8:39 μμ
Psychopompos
Οι γείτονες:
Η ελληνική κρίση αναδεικνύει την ισχύ της Τουρκίας
Για πρώτη φορά στην ιστορία, η αγορά βλέπει το κρατικό χρέος της Ελλάδας ως πιο ριψοκίνδυνο από της Τουρκίας.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=935382
30 Μαρτίου, 2010 στις 8:56 μμ
δεξιος
@ Αναγνωστης
Δεν εγραψα για εκτακτα ΣτΕ ουτε επιτροπες και στρατοδικεια.
Επισημαινω την αναγκη νομοθετικης ή και συνταγματικης αλλαγης για να παψει το ΣτΕ να ειναι τροχοπεδη στις επενδυσεις και τα εργα μια και καιγομαστε για αναπτυξη.
Το προβλημα αυτο υπαρχει εδω και πολλα χρονια.Αρχισα να καταλαβαινω οτι κατι δεν παει καλα οταν επι Σημιτη ο Ε.Βενιζελος για να δικαιολογησει τις καθυστερησεις των ολυμπισκων εργων εν σχεσει με την Ολυμπιαδα του Συδνευ ειχε πει «εμεις εχουμε αλλους θεσμους,το ΣτΕ και δεν ειναι το ιδιο».
Λοιπον δεν θεωρω την Αυστραλια ελλιπεστερο κρατος δικαιου απο την Ελλαδα.
Εαν ο υπολοιπος δυτικος κοσμος εχει βρει ενα τροπο να γινονται τα εργα και να εγκρινονται οι επενδυσεις γρηγορα αυτο πρεπει να γινει και εδω.
Το «αλλαζουμε ή βουλιαζουμε» ισχυει κατ εξοχην εδω οπου μιλαμε για 20% ανεργια και -4% υφεση.
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:00 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Σχολιαστή, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δεν είναι αυτοσκοπός.
Επίσης, μπορεί να γίνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους, άλλους καλούς, άλλους κακούς.
Εγώ λέω να επιλέξουμε αυτούς, οι οποίοι δίνουν και μια προοπτική για το «παραπέρα».
Οι «κακοί» συνήθως τρέφουν τα φαινόμενα γραφειοκρατίας, ενώ υποτίθεται ότι την καταπολεμούν.
Συνήθως εκφράζονται ως «εκστρατείες» και πάντα είναι μονομερείς (δηλαδή αντιλαμβάνονται την κοινωνία ως εργαστήριο φυσικών επιστημών και υποτιμούν ή αγνοούν τη σχέση των κοινωνικών φαινομένων και συμπεριφορών μεταξύ τους)
Ο μεγαλύτερος εχθρός της προσπάθειας για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είναι η συκοφάντηση της προσπάθειας της ίδιας.
Αν το επιχείρημα είναι μόνο «απορρόφηση κονδυλίων», ουδείς πείθεται και δεν στέκει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η περίπτωση που ανέφερες είναι ντε και καλά τέτοια.
Δεν τη γνωρίζω και δεν έχει νόημα η περιπτωσιολογία.
Επίσης, η αναφορά μου προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το ότι η Δ’ Προγραμματική Περίοδος είναι η τελευταία, μετά δεν έχει επιδοτήσεις.
Μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας δεν μπορεί να ξεκινήσει , ΑΦΟΥ έχουν τελειώσει τα «πακετα χρηματοδότησης».
Θα είναι αργά. Επίσης θα σχεδιάζουμε με βάση ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο δεν θα υπάρχει.
Εν πάσει περιπτώσει , μην ελπίζεις και πολύ στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Αφενός είναι κουτσουρεμένο ήδη, αφετέρου αν τρέξουν κακά σενάρια, που πολύ το φοβάμαι, και δεν βρίσκουμε τη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους, πιστεύεις ότι θα μας δίνουν και δανεικά και χρήματα για «επενδύσεις»;.
Άρα, ας σκεφτόμαστε από τώρα το αύριο , γιατί «σαν αύριο δεν θα μοιάζει»
Τέλος , για να είμαι δίκαιος, έτσι όπως πολιτεύεται η παρούσα κυβέρνηση θα «κάψει» τις προσπάθειες για αναδιάρθρωση.
Τότε μπορεί να φωνάζω και εγώ (αν και το απεύχομαι) ,»ρίξτε κανά φράγκο, χωρίς να πολυψάχνετε που θα πάει».
Τουλάχιστον όμως θα ξέρω ότι θα πρόκειται για ενίσχυση και όχι για επένδυση.
Μέχρι τότε λέω να προσπαθώ για το λογικό και , τουλάχιστον, να μείνει η μαγιά της προσπάθειας.
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:08 μμ
Σύμφωνο στήριξης Τραπεζών κατά Ελλήνων εργαζόμενων (EU resolution good for the Banks, but NOT for the Greeks) « OMADEON
[…] του Δημοσίου από τις αγορές (“Tα Νέα”, 30-3-2010) και νέα συζήτηση για το ίδιο θέμα, στο blog “Καλύβα ψηλά στο […]
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:27 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Δεξιέ, μόλις είδα το σχόλιό σου.
Δεν είπα ότι εσύ ζήτησες στρατοδικεία. Είπα τι κατά τη γνώμη μου σημαίνει , υπό την έννοια συνεπειών, η υιοθέτηση της άποψης που εξέφρασες.
Επίσης το συνέδεσα με μια γενικότερη συζήτηση περί σεβασμού θεσμών, χωρίς να λέω ότι εσύ πρεσβεύεις «συνταγματικές εκτροπές»
Μην θεωρήσεις αγένεια το ότι σου απαντώ μονολεκτικά, απλώς πρέπει να φύγω.
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:39 μμ
omadeon
@Πάνο, λες…
Επιστρέφοντας άκουγα στο ραδιόφωνο τον κ. Χριστοδούλου, διεθυντή του χρέους, να δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από το δάνειο. Στις ερωτήσεις γιατί δεν υπήρχε υπερκάλυψη και γιατί το επιτόκιο ήταν υψηλό, απάντησε ότι ήταν …Μεγάλη Βδομάδα (σικ!) και ότι άλλο πράγμα (;) το πενταετές και το δεκαετές (όπουγίνεται συνωστισμός) και άλλο (;) το επταετές, όπου δύσκολα πατάει άνθρωπος. Εμένα πάντως με έπεισε… περί του αντιθέτου.
ΟΡΘΩΣ… επείσθης! ΔΟΥΛΕΙΑ του είναι ΚΑΙ το να πείθει, όταν… δεν κάνει άαααλλλα πράματα. Π.χ. να τον… καταζητεί η FED και το Κογκρέσσο, ΣΗΜΕΡΑ, για τον τρόπο που… (στήνοντας εταιρεία-μαϊμού στο Λονδίνο) κατάφερε να περάσει το Χρέος της Ελλάδας από την (πρώην αφέντρα του) Goldman Sachs στα χέρια της… Εθνικής Τράπεζας! Ω, ναι.
http://thenetwar.com/2010/03/christodoulou-dichni-i-le-monde-gia-goldman-sachs/
Δείτε τα και από το pingback που έρχεται (αν δεν ήρθε ήδη).
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:39 μμ
omadeon
@Πάνο, λες…
Επιστρέφοντας άκουγα στο ραδιόφωνο τον κ. Χριστοδούλου, διεθυντή του χρέους, να δηλώνει πολύ ευχαριστημένος από το δάνειο. Στις ερωτήσεις γιατί δεν υπήρχε υπερκάλυψη και γιατί το επιτόκιο ήταν υψηλό, απάντησε ότι ήταν …Μεγάλη Βδομάδα (σικ!) και ότι άλλο πράγμα (;) το πενταετές και το δεκαετές (όπουγίνεται συνωστισμός) και άλλο (;) το επταετές, όπου δύσκολα πατάει άνθρωπος. Εμένα πάντως με έπεισε… περί του αντιθέτου.
ΟΡΘΩΣ… επείσθης! ΔΟΥΛΕΙΑ του είναι ΚΑΙ το να πείθει, όταν… δεν κάνει άαααλλλα πράματα. Π.χ. να τον… καταζητεί η FED και το Κογκρέσσο, ΣΗΜΕΡΑ, για τον τρόπο που… (στήνοντας εταιρεία-μαϊμού στο Λονδίνο) κατάφερε να περάσει το Χρέος της Ελλάδας από την (πρώην αφέντρα του) Goldman Sachs στα χέρια της… Εθνικής Τράπεζας! Ω, ναι.
http://thenetwar.com/2010/03/christodoulou-dichni-i-le-monde-gia-goldman-sachs/
Δείτε τα και από το pingback που έρχεται (αν δεν ήρθε ήδη).
30 Μαρτίου, 2010 στις 9:47 μμ
Πάνος
Α-πα-πα… Γίνονται τέτοια πράγματα από στελέχη μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης; Εκτός αν είναι …κατ’ εξαίρεσιν 😉
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:36 μμ
Ενη Καπαζογλου
Σχολιαστη
Εσυ δεν διακρινοσουν για στρεβλωτικες ερμηνειες.
Οι επενδυσεις ενος κεφαλαιουχου πρωτιστως αποσκοπουν στο κερδος. Αλλα βεβαια γνωριζουν οτι δεν ειναι δυνατον να εχουν αμεση αποδοση του κεφαλαιου τους αλλα θα πρεπει να περασει μια σχετικη χρονικη περιοδος.
Οι επενδυσεις δημοσιες η αλλες που αποσκοπουν στην αναπτυξη προσβλεπουν και στη μειωση της ανεργιας αλλα και στη αυξηση της ζητησης για να μειωθει η οικονομικη υφεση.
Πραγματα χιλιοειπωμενα ακομα κι εδω στην Καλυβα.
Και φυσικα η γραφειοκρατια ειναι ο εχθρος οποιασδηποτε επενδυσης ιδιωτικης η δημοσιας (βλ. εμποδια ΣΤΕ κ.α.)
Και οποιος σημερα υπεραπιζεται την παταξη της γραφειοκρατιας απλουστατα διαρηγνυει ανοικτες θυρες, δεδομενου οτι κυριαρχος σκοπος για την αναπτυξη ειναι οτι η σημερινη κυβερνηση εχει βαλει ως καιριο στοχο την εξαφανιση της γραφειοκρατιας. Που σημειωτεον εχει εγκαθιδρυθει επι δεκαετιες στο ελληνικο δημοσιο και καμια πολιτικη δυναμη δεν μπορεσε να την εξουδετερωσει.
Η γραφειοκρατια και η παταξη της διαφθορας ειναι, και το ξερουν ολοι ασχετο αν το προσπερνουν , ειναι ο κεντρικος και αδιαπραγματευτος πολιτικος στοχος της σημερινης κυβερνησης.
Ειτε αρεσει ειτε οχι.
Και να θυμηθω τη ρηση του υπ.εσωτ. «θα παει αδιαβαστος» οποιος στο δημοσιο τομεα τολμησει να γινει επιορκος.
30 Μαρτίου, 2010 στις 10:52 μμ
σχολιαστης
Αναγνώστη, αυτό που έχει σημασία είναι να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. Τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.
Για μια χώρα χειμαζόμενη όπως η δική μας τα 20 τόσα δις του ΕΣΠΑ είναι βάλσαμο στην πληγή. Το κακό είναι ότι για να απορροφηθούν θέλουν ώριμες μελέτες, γι’ αυτό και το παράδειγμα. Μερικές φορές η περιπτωσιολογία είναι πιο …σαφής από τη γενικολογία.
Ενη, «στρεβλωτικές ερμηνείες» είναι άδικος χαρακτηρισμός.
31 Μαρτίου, 2010 στις 10:39 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Σχολιαστή καλημέρα, περιπτωσιολογία έγραψα ότι θα έκανα εγώ, αν πιανόμουν από την αναφορά της περίπτωσης που ανέφερες (Δήμος Θεσσαλονίκης) ,ζητούσα ενημέρωση και προχωρούσα σε σχολιασμό για την ειδική αυτή «περίπτωση».
Έμεινα λοιπόν σε ότι ανέφερες, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω κάτι, διότι, εκτός των άλλων, δεν έχω και γνώση του θέματος.
Άλλωστε, ούτε και εσύ, σωστά κατά τη γνώμη μου, προχώρησες σε λεπτομέρειες του ιδιαίτερου θέματος.
Επί της ουσίας, συμφωνούμε όλοι ότι η γραφειοκρατία αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Θεωρώ όμως ότι η «παράκαμψη των αποφάσεων του ΣΤΕ » δεν αποτελεί αγώνα για την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Γράφεις ότι τα 20δις του ΕΣΠΑ μπορεί να είναι βάλσαμο. Δεν αρνούμαι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε ενισχύσεις , το αντίθετο.
Αυτό που λέω είναι ότι δεν πρέπει (άσε που μας έχουν πάρει χαμπάρι και δεν πρόκειται) να το απορροφήσουμε ως «βοήθημα», με μια επίφαση αναπτυξιακής χρηματοδότησης, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε «κανονικά».
Και για λόγους «τάξης» και για το λόγο ότι τελικά μόνον έτσι θα έχουμε και οφέλη.
Μην ξεχνάμε όμως ότι στα 20κάτι χρόνια των κοινοτικών κονδυλίων , με τη λογική της αναγόρευσης της «απορροφητικότητας» ως κεντρικού, μη πω μοναδικού, αιτουμένου, τι καταφέραμε;
Να έχουν δαπανηθεί δις επί δις και να μην έχει γίνει ούτε ένα βήμα στην αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, στον τουρισμό κλπ. Μάλιστα δεν κατορθώσαμε καν να φτιάξουμε περιουσιολόγιο.
Ας αφήσουμε τα πρόστιμα , καθώς και τις απεντάξεις που επέβαλλε η ΕΕ σε πολλά Έργα.
Παρεπιπτόντως, στις υποδομές που αφορούν «κατασκευαστικά», τα πήγαμε(;;) (λίγο) καλύτερα.
Τώρα που νοιώθουμε στο πετσί μας τι σημαίνει να είσαι «χειμαζόμενη κοινωνία», μήπως προλαβαίνουμε να κάνουμε μια προσπάθεια;
Αλλα΄για να γίνει προσπάθεια αλλαγής, πρέπει να αλλάξει και το Δημόσιο και οι Ιδιώτες Επενδυτές και όχι να λέει ο ένας στον άλλο «εγώ μια χαρά είμαι, εσύ είσαι το πρόβλημα, εσύ θα αλλάξεις».