Αρθρο του Φίλιππου Συρίγου στην Ελευθεροτυπία.

Tο σκίτσο είναι του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ


http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=148588

Ο φαύλος κύκλος

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Τα μέχρι στιγμής φοροεισπρακτικά μέτρα μαθαίνουμε ότι δεν αποδίδουν τα «αναμενόμενα». Και όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο, τα ταμεία του κράτους αντί να γεμίζουν, αδειάζουν!

Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση διά του οικονομικού της επιτελείου να ετοιμάζει (όπως ήταν επίσης αναμενόμενο…) κι άλλα κόλπα κατά των πάσης φύσεως φοροφυγάδων, που εν τέλει, όπως και τα προηγούμενα, θα τα πληρώσουν οι άμοιροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, μαζί με τους μικροεπιχειρηματίες που ήδη είναι έτοιμοι για αυτοκτονία. Γιατί, τελικά, μόνον αυτοί πιάνονται…

ΔΕΝ ΠΑΜΕ καλά, λοιπόν. Και γιατί να πάμε όμως; Με πεζοδρομιακές μόνο γνώσεις οικονομίας, πριν από λίγο καιρό δεν δυσκολεύθηκα καθόλου να προβλέψω με απόλυτη ακρίβεια αυτό που βιώνουμε σήμερα και ό,τι, πολύ χειρότερο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα βιώσουμε αύριο.

Η ΑΓΡΙΑ επίθεση κατά των εισοδημάτων της κατώτερης και μεσαίας τάξης, σε συνδυασμό με τη γενικότερη φοροεπιδρομή, έχει έναν κοινό παρονομαστή: τη μείωση της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών που κινούν την αγορά. Και από μία αγορά, που όχι απλά δεν κινείται, αλλά παραπαίει και συνεχώς συρρικνώνεται, δεν έχεις να πάρεις ως κράτος παρά μόνο την αρρώστια της. Δηλαδή, την ανεργία.

ΕΝΑ ΠΟΛΥ χαρακτηριστικό παράδειγμα μου ανέφερε πριν κάνα-δυο μήνες μακρινός συγγενής που ασχολείται με πολύ σοβαρό τρόπο με τις κατασκευές σπιτιών, γραφείων και εμπορικών κέντρων. Και έλεγε αλήθεια ο άνθρωπος.

«ΥΠΟ κανονικές συνθήκες -μου είπε- πλήρωνα 100 με 150 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο στην Εφορία. Πέρυσι η δουλειά έπεσε τόσο πολύ, που πλήρωσα μόνο 10 χιλιάδες. Και όπως πάνε τα πράγματα, στο επόμενο φορολογικό έτος δεν θα πληρώσω τίποτα. Γιατί εδώ και ένα χρόνο περίπου ούτε χτίζω ούτε πουλάω. Κάθομαι και περιμένω…».

Η ΑΓΟΡΑ, λοιπόν, είναι νεκρή. Και μια νεκρή αγορά δεν μπορεί να συντηρήσει ένα υπερτροφικό και καταχρεωμένο κράτος, που δεν κάνει άλλη δουλειά από το να βάζει φόρους και να δανείζεται.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, με τον δρόμο που επιλέξαμε, βαδίζουμε εκ του ασφαλούς στην καταστροφή. Γιατί, εκτός των άλλων, δεν μας προβληματίζει ούτε στο ελάχιστο ότι έχουμε πάψει να παράγουμε, ενώ αντίθετα πανηγυρίζουμε επειδή μπορούμε ακόμα να δανειζόμαστε, έστω και με ληστρικά επιτόκια.

ΜΠΡΟΣΤΑ στο αδιέξοδο, οι εγκέφαλοι που μας κυβερνούν λένε τώρα ότι θα πάρουν μέτρα για να τονώσουν την αγορά. Αργά το θυμήθηκαν. Αλλά και τι σόι μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να συμβάλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Γιατί η επιβίωση της αγοράς επιτυγχάνεται μόνο με την κατανάλωση. Η οποία με τη σειρά της εξασφαλίζει τα επιδιωκόμενα κρατικά έσοδα.

ΟΜΩΣ, για όλα αυτά απαιτείται χρήμα στην τσέπη του απλού πολίτη, το οποίο δεν υπάρχει, γιατί το έχει βάλει στο σημάδι το κράτος και το λεηλατεί κάθε μέρα.

ΦΑΥΛΟΣ κύκλος, τον οποίο περιμένουμε (που λέει ο λόγος…) να τετραγωνίσουν ο Παπανδρέου, ο μικρότερος, με τον Παπακωνσταντίνου, τον νεότερο! Τρελός παπάς μάς βάφτισε…