Διαβάστε προσεκτικά το ακόλουθο χωρίο, από το ΒΗΜΑ:
Τα πρόσθετα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού σχετίζονται με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας ως το 2015, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που βαίνει μειούμενη και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε μια σειρά τομείς όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η περιστολή του δημόσιου τομέα.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=325275&ct=32&dt=13/04/2010#ixzz0kxk5cvSs
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει όχι στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού. Προσωπικά είμαι υπέρ των περισσότερων χρόνων δουλειάς, χωρίς μείωση των συντάξεων – οι οποίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν επακριβώς τις κρατήσεις που έχουν γίνει σε κάθε εργαζόμενο. Αλλά, εδώ υπάρχουν τρία κρίσιμα ερωτήματα:
– Θα κληθούν όσοι ευθύνονται για τη λεηλασία των ταμείων (χρήση πόρων από το κράτος, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα) να αποδώσουν ευθύνες και –κυρίως- λεφτά;
– Θα υπάρξουν μηχανισμοί διασφάλισης των εργαζομένων από την εισφοροδιαφυγή; Πχ, όταν ένας χρωστάει στο ΙΚΑ και δεν πληρώνει, θα μετοχοποιούνται τα χρέη του υπέρ του Ταμείου ή υπέρ των εργαζομένων;
– Θα υπάρξει διόρθωση (άρση προνομίων και επιστροφή χρημάτων) στις κραυγαλέες περιπτώσεις αλόγιστης επιβάρυνσης των Ταμείων, από προνομιούχες ομάδες, όπως οι βουλευτές, οι δικαστικοί κλπ;
Εκείνο που είναι άκρως ανησυχητικό είναι η μέθοδος με την οποία θα επιχειρηθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας: όλα δείχνουν ότι η συνταγή περιλαμβάνει νέα συμπίεση των αποδοχών, κατάργηση κεκτημένων όπως το οχτάωρο, ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις χωρίς όριο, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κλπ. Η κυβέρνηση θα …αντισταθεί σθεναρά, όπως έκανε ως τώρα, αλλά στο τέλος θα υποκύψει, προκειμένου να εισπράξει τα δάνεια του ’11 και του ’12.
Τέλος, ως προς τη συρρίκνωση του κράτους: 170 χιλιάδες άνθρωποι υπηρετούν σε στρατό, ΕΛΑΣ, πυροσβεστική κλπ. Άλλες καμιά 100σταριά στην εκπαίδευση, 30 στο ΕΣΥ, μερικές δεκάδες χιλιάδες στους δήμους. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να σημαίνει «συρρίκνωση του κράτους», πέρα από τα «εύκολα» όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.
Όσο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, έπρεπε να είχε γίνει χθες.
136 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Απριλίου, 2010 στις 11:26 πμ
xBerliner
«Τέλος, ως προς τη συρρίκνωση του κράτους: 170 χιλιάδες άνθρωποι υπηρετούν σε στρατό, ΕΛΑΣ, πυροσβεστική κλπ. Άλλες καμιά 100σταριά στην εκπαίδευση, 30 στο ΕΣΥ, μερικές δεκάδες χιλιάδες στους δήμους. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να σημαίνει «συρρίκνωση του κράτους», πέρα από τα «εύκολα» όπως η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ»
Σημαίνει:
1ον όσοι είναι με συμβάσεις η θέση τους είναι στον αέρα πάρα πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και για να είμαι ειλικρινής εκτός από όσους δουλεύουν στα ΚΕΠ που όσες φορές τα επισκέφτηκα οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί και πρέπει να κρατήσουν τις θέσεις τους για τους υπόλοιπους δεν θα λυπηθώ και ιδιαίτερα (ιδιαίτερα για κάτι δημοτικές αστυνομίες, αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων κτλ.).
2ον Δεν προσλαμβάνω αλλά καλύπτω από αυτούς που έχω έστω και αν αυτό σημαίνει αλλαγή υπηρεσίας.
3ον Η αναλογία διδασκόντων/διδασκομένων έρχεται στην πραγματική της τιμή απαγορεύοντας μεταθέσεις αποσπάσεις κτλ. (κάπου άκουσα ότι σε ένα νησί της άγονης γραμμής με ένα σχολείο υπάρχουν ονομαστικά καμιά 10ρια γυμναστές και φυσικά στο νησί δεν έχει φυσική παρουσία ούτε ένας).
4ον Στην ακραία περίπτωση καταργεί υπηρεσίες (που δεν θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να υπάρχουν) ώστε να καταργηθεί το αντικείμενο εργασίας και να μπορεί κάνει απολύσεις.
«- Θα υπάρξουν μηχανισμοί διασφάλισης των εργαζομένων από την εισφοροδιαφυγή; Πχ, όταν ένας χρωστάει στο ΙΚΑ και δεν πληρώνει, θα μετοχοποιούνται τα χρέη του υπέρ του Ταμείου ή υπέρ των εργαζομένων;»
Όταν μια εταιρεία βαρέσει κανόνι μπαίνουν οι εκκαθαριστές. Αυτοί ξεκινούν να πληρώνουν πρώτα όσους χρωστά οι εταιρεία (προμηθευτές, ασφαλιστές κτλ.) και αν μείνουν φράγκα πληρώνονται οι εργαζόμενοι. Αυτό ισχύει λίγο-πολύ παντού. Η λογική λέει ότι ο εργαζόμενος στην χειρότερη περίπτωση θα χάσει ένα μισθό.
13 Απριλίου, 2010 στις 11:49 πμ
δεξιος
Συρρικνωση του κρατους μπορει να σημαινει : καταργουνται το 10-15% των οργανικων θεσεων σε ολες τις υπηρεσιες και απολυονται οι αντιστοιχοι υπαλληλοι αρχιζοντας απο τους τελευταιους διορισμενους.
Εχει το πλεονεκτημα οτι αυτοι διορισθηκαν επι ΝΔ.
13 Απριλίου, 2010 στις 12:17 μμ
psichopompos
«Ο Έλληνας δεν έχει δει ποτέ τόσο βαθιά ύφεση στην Ελλάδα. Η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη και θα αγγίξει τουλάχιστον το 20%, η κερδοφορία εταιρειών και τραπεζών θα μειωθεί ιδιαίτερα και η αγορά ακινήτων θα κατακρημνιστεί. Προσώρας τα πραγματικά προβλήματα δεν έχουν φανερωθεί. Μετά από δώδεκα μήνες από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων θα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους τα «σοβαρά» προβλήματα, περίπου δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2011. «
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=943527
13 Απριλίου, 2010 στις 12:25 μμ
Παπούλης
Πάνο
επί της ουσίας :
( και μετά τις δηλώσεις Στρώς Κάν )
Υπάρχουν στην αγορά εργασίας σήμερα τα παρακάτω δεδομένα
α) Σχετική ασφάλεια σε όσους εργάζωνται στο δημόσιο τομέα
β) Υψηλές αποδοχές σε ένα μικρό σχετικά ποσοστό εξειδικευμένων στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
γ) ένα σημαντικό ποσοστό «ελευθέρων επαγγαλματιών» που στη πραγματικότητα , απορροφώντας μέρος της πραγματικής ανεργίας , εργάζωνται είτε περιστασιακά είτε υπό συνθήκες δουλείας.
δ) ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς οριακούς και ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας.
ε) ένα εισέτι αδιευκρίνιστο ( μάλλον σημαντικό ) ποσοστό μαύρης εργασίας.
Το οκτάωρο για τον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη καταργηθεί στη πράξη
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ήδη κουρελόχαρτα , η δε ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων είναι ήδη διαδεδομένη ευρύτατα.. Αυτό που απομένει είναι η απελευθέρωση του ποσοστού απολύσεων ως έσχατο μέτρο για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των αποδοχών της καταγεγραμμένης «επίσημης» εργασίας.
Από την άλλη πλευρά , στα πλαίσια του διαίρει και βασίλευε , ασκείται και θα ασκηθεί στο μέλλον ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα , οι οποίοι διαθέτουν ακόμα το ελάχιστο επίπεδο ασφάλειας της θέσης εργασίας και κάποια «προνόμια» που φαντάζουν εξωφρενικά ( 🙂 ) για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Επομένως βασικοί στόχοι των μελλοντικών μέτρων θα είναι :
α) η πλήρης ασυδοσία στον ιδιωτικό τομέα που θα επιτρέψει στις μεγάλες επιχειρήσεις να αντέξουν στον ανταγωνισμό ( μεταξύ τους και με το εξωτερικό ) και θα εξαφανίσει οριστικά τις μικρές.
Πέραν των σημαντικών επιδράσεων στα εισοδήματα και την ενεργό ζήτηση , πέραν της μείωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και τέλος πέραν της αύξησης των επισφαλειών η ασυδοσία στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα το μόνο που θα «καταφέρει» θα είναι η αύξηση της ανεργίας , η μείωση των μισθών και η δημιουργία «αναγωνιστικών» συνθηκών για τις μεγάλες επιχειρήσεις που θα τρώνε η μια τα σωθικά της άλλης χωρίς πραγματικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για το σύνολο της οικονομίας. Θα έχουμε περαιτέρω συγκέντρωση , συσσώρευση , μείωση του πλήθους των επιχειρήσεων , ολιγοπωλιακές συνθήκες σε ακόμα περισσότερους κλάδους και επομένως διατήρηση των τιμών σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που δια του «αποπληθωρισμού» προβλέπεται τάχα μου ότι θα επιτυγχάνονται από τη κατά Marshall γενική ισορροπία. 😆
Λύση υποτίθεται είναι η δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις , αλλά μια τέτοια προοπτική είναι προφανώς για το απώτερο μέλλον. Όταν ο κάθε υποψήφιος διεθνής επενδυτής έχει ευκαιρίες στο Βιετνάμ ή στη Λετονία για παραγωγικές επενδύσεις , γιατί θα ήθελε βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα να έρθει στη χώρα μας. Μοναδικά πεδία επενδυτικών δραστηριοτήτων θα ήταν εκεί όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα : τουρισμός , ΑΠΕ , υπηρεσίες . Αλλά επενδύτικές δυνατότητες σε παρόμοιους κλάδους υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολλές άλλες χώρες.
Επομένως
β) στόχος είναι τελικά η περιθωριοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας , η μεταβολή του σε υπηκόους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , φοβισμένους και ανασφαλείς , εξαρτημένους πλήρως από τη παραγωγή βασικών προϊόντων άλλων οικονομιών . δηλαδή ανδρεικέλων.
Στα πλαίσια της «ανταγωνιστικότητας» που επιζητείται διακαώς , όχι για να μαζευτεί το εμπορικό ισοζύγιο από τη πλευρά των εξαγωγών αλλά από τη πλευρά των εισαγωγών ( δια της μείωσης των εισοδημάτων ) θα τοποθετηθούν στο πάγκο του χασάπη δύο τρείς γενιές ελλήνων , ώστε οι εργοδότες της κας Μέρκελ , του κου Στρώς Κάν και του γιωργάπη να καταφέρουν τελικά να διατηρήσουν:
α) τα προνόμια και το πλούτο τους
β) το ελεύθερο εμπόριο
γ) τη κινητικότητα κεφαλαίων
δ) τις ευκαιριακές κερδοσκοπικές σπέκουλες
ε) τη δυνατότητα να απομυζούν και τη τελευταία σταγόνα ιδρώτα , φυσκών πόρων , αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων στις αποικίες τους
στ) να διασφαλίζουν στους πιστούς τους λακέδες «εξουσία» , κονόμα και κύρος.
Αν Πάνο μου για την επίλυση του δικού μας αδιεξόδου, αλλά και των διεθνών προβλημάτων , ο στόχος είναι οι δυνάμεις της εργασίας και η εξαθλίωση χωρών όπως η δική μας να σκέφτεσαι ότι σειρά θα έχουν και άλλοι. Εμείς θα είμαστε το μοντέλο και παρά τις αναταράξεις ( που συνεχώς δείχνουν να φοβούνται τα ΜΜΕ και ο αγαπητός Δεξιός ) θεωρώ ότι θα καταφέρουν τελικά να επιβάλλουν εδώ τα ζητούμενα. Το μέγα ερώτημα τίθεται όταν τα ίδια ζητούμενα επιχειρηθεί να επιβληθούν στη Γαλλία ή τη Γερμανία……
13 Απριλίου, 2010 στις 12:32 μμ
Πάνος
Αν αυτό είναι παρηγοριά, αγαπητέ παπούλη, ο Ηράκλειτος (μεταξύ άλλων) μας διαβεβαιώνει ότι η Ιστορία είναι σπείρα: με τα πάνω της και τα κάτω της.
Το κακό είναι ότι εμείς είναι μάλλον απίθανο να προκάνουμε το επόμενο «πάνω». Όπως δεν προλάβαμε το προηγούμενο «κάτω», στη φοβερή δεκαετία του ’40.
13 Απριλίου, 2010 στις 12:34 μμ
Παπούλης
Εξ Μπερλινέζε
Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις πτωχεύσεων , αλλά σε κάθε περίπτωση ( και εφόσον υπάρχει περιουσία δηλαδή πραγματικό ενεργητικό ) η διαδικασία πτώχευσης έχει ως προτεραιότητα να ικανοποίησει :
α) Ασφαλιστικά ταμεία
β) Φόροι
γ) Τράπεζες
δ) αποδοχές εργαζομένων
ε) λοιποί προμηθευτές , πιστωτές
Στο τεράστιο ποσοστό των πτωχεύσεων οι απαιτήσεις των τριών πρώτων ήδη δεν καλύπτωνται αφού επί των εμπράγματων στοιχείων του ενεργητικού υπάρχουν ήδη βάρη , κατασχέσεις και πλειστηριασμοί από τις τράπεζες πολύ πριν προλάβουν τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία .
Ο σύνδικος συνήθως βρίσκει ψίχουλα….
13 Απριλίου, 2010 στις 12:35 μμ
Παπούλης
Έτσι είναι Πάνο μου 😉
13 Απριλίου, 2010 στις 12:40 μμ
Παπούλης
Για να το αλαφρύνουμε λίγο το πράμα:
Η Αντιτρομοκρατική ψάχνει μανιωδώς για τη γιάφκα του Μαζιώτη γιατί , σύμφωνα με έγκυρες ( 🙂 ) πληροφορίες ο γιωργάπης θα αντικαταστήσει το 45άρι στο τραπέζι με το ευρεθησόμενο RPG 7
13 Απριλίου, 2010 στις 1:06 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Ώρα 12:50 περίπου, Τρίτη 13.4.:Οι δύο μικρές σημερινές εκδόσεις, οι οποίες θεωρούνται ενδεικτικές για τις νέες (μετά το Σαβ/ριακο) τάσεις στις αγορές για τα ελληνικά «χαρτιά», πήγαν τελικά ως εξής:
Α’ έκδοση:έντοκο γραμμάτιο 52 εβδομάδων. Ποσό που εζητείτο: 600εκ. ευρώ.
ποσό που προσφέρθηκε : 3925 εκατομμύρια, δλδ Χ 6,54 φορές. Επιτόκιο:4,85%. Cut-off ratio: 70,00%
Τελικά έγιναν δεκτά τα 780 εκ.
Β’ έκδοση: έντοκο γραμμάτιο 26 εβδομάδων.
Ζητήθηκαν: 600 εκ.
Προσφέρθηκαν: 4602 εκ., δλδ. Χ 7,67 φορές
επιτόκιο: 4,55%
cut-off ratio: 18,67%
Έγιναν δεκτά πάλι 780 εκ.
13 Απριλίου, 2010 στις 1:10 μμ
σχολιαστης
Τα επιτόκια όπως διαβάσαμε απο το λινκ της Ενης, δεν είχαν καμία σχέση με αυτά του Γενάρη που έγιναν άλλες εκδόσεις.
Αλλά είναι λογικό, όταν η χώρα κρεμάστηκε στα μανταλάκια του πλανήτη.
Η αρνητική …διαφήμιση που έγινε θα έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα.
13 Απριλίου, 2010 στις 3:25 μμ
xBerliner
Παπούλη ωραία όλα αυτά που λες.
Αν και ως ολίγον βλαξ που είμαι δεν τα κατάλαβα όλα.
Μπορείς όμως να μου απαντήσεις σε ένα ερώτημα (το έχω θέσει και σε άλλους αριστερούς αλλά απάντηση δεν πήρα):
Είμαστε μια χώρα που εισάγει 3 και εξάγει 1.
Αυτό το -2 (το συσσωρευμένο εδώ και δεκαετίες -2) πως θα το καλύψουμε;
Η μία λύση είναι τα εισάγουμε λιγότερο από 1, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερο (=μειώσεις μισθών, απολύσεις στο δημόσιο)
Η άλλη λύση είναι εξάγουμε περισσότερα από 3 (=περισσότερες υπηρεσίες προς εξαγωγή, περισσότερα προϊόντα προς εξαγωγή, περισσότερος τουρισμός).
Επειδή προφανώς όλοι προτιμούν το 2ο σενάριο, φαντάζομαι το ίδιο προτιμάς και εσύ. Μπορείς να μου πεις με απλά και κατανοητά λόγια πώς μπορεί αυτό να υλοποιηθεί; Γιατί όπως είπα είμαι λίγο βλαξ και την αριστερή ξύλινη επιχειρηματολογία η οποία ξεκινάει από την ελαστικότητα του ωραρίου και καταλήγει στο ότι αυτή σκοπό έχει την «περιθωριοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας , η μεταβολή του σε υπηκόους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κτλ. κτλ.» δεν την πολυκαταλαβαίνω.
13 Απριλίου, 2010 στις 4:12 μμ
Liakada
Οι Οικονομολόγοι μας έχουν κάτι μήνες τώρα πάνω στο τραπέζι ένα περίστροφο! Ουτε όμως αυτό το μέτρο δεν απέδωσε! Κανείς τους δεν αυτοκτόνησε!
13 Απριλίου, 2010 στις 4:27 μμ
Ενη Καπαζογλου
Σε ο,τι αφορα το σχολιο xberliner (13/4 11.26 π.μ.) δεν βλεπω τι αλλο θα μπορουσε να σκεφθει ενας πρακτικος ανθρωπος, για πιθανες λυσεις, ειτε θα πραγματοποιηθουν ειτε οχι.
Στα σχολια του Παπουλη, ειναι μεν πολυ εμπεριστατωμενα και εντος της οικονομικης σκεψης, ομως δυστυχως δειχνουν αδιεξοδο. Και αναρωτιεται κανεις το θεμα ειναι νᨻψαχνουμε» τα αδιεξοδα ,την πιθανη καταστροφη η να δουμε μηπως βραχυπροθεσμα και μακροπροθεσμα θα μπορουσαν να υπαρξουν σχεδιασμοι, οι λιγοτερον οδυνηροι, για να βγουμε πο το αδιεξοδο;
Σε ο,τι αφορα αγαπητε Παπουλη τα «επομενως» ειναι πολυ δυσκολο να πεισθουν πολλοι οτι αυτοι ακριβως ειναι οι στοχοι της σημερινης διακυβερνησης.
Δεν ξερω αν τα εννοεις ως πιθανοτητες και οχι στοχους. 🙂
13 Απριλίου, 2010 στις 4:40 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Οι Οικονομολόγοι μας έχουν κάτι μήνες τώρα πάνω στο τραπέζι ένα περίστροφο! Ουτε όμως αυτό το μέτρο δεν απέδωσε! Κανείς τους δεν αυτοκτόνησε!
😆 😆 😆
Aς κάνουν άλλη μία προσπάθεια μπας και τα καταφέρουν…
13 Απριλίου, 2010 στις 5:06 μμ
Ενη Καπαζογλου
Και ομως αγαπητη Λιακαδα, ο συμβολισμος τελικα του «περιστροφου» ειχε απο τα προχθες ενα αποτελεσμα, οχι για τους οικονομoλογους αλλα σαν «απειλη» προς τις αγορες εκ μερους ενος αντιπαλου ,που ξεπερνα κατα πολυ την Ελλαδα. Ειναι η ευρωζωνη και το πολυτιmο νομισμα της το ευρω.
Τωρα βεβαια αναμενεται να δουμε αν η Ευρωπη ειναι μια πολιτικη δυναμη στην παγκοσμια σκηνη η οχι.
Εμας νομιζω μας συμφερει να ειναι, Εσυ τι λες;
Πραγματι κανεις δεν αυτοκτονησε προτιμησαν να δημιουργησουν εναν μηχανισμο που επρεπε να το ειχαν κανει πολυ νωριτερα.
Καλλιο αργα παρα ποτε. 😆
14 Απριλίου, 2010 στις 11:59 πμ
Παπούλης
Εγώ αντίθετα Μπερλινέζε μου , ως αριστερός βλάξ δεν αντιλαμβάνομαι τη ξύλινη γλώσσα των δήθεν μου πραγματιστών που θεωρούν ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα του ισοζυγίου πληρωμών ( το βασικό πρόβλημα ) είναι η μετατροπή της χώρας σε Βιετνάμ.
Μεγάλο μέρος του πλούτου που παρήχθη τις προηγούμενες δεκαετίες αντί να επενδυθεί σε παραγωγικές διαδικασίες και υποδομές χρηματοδότησε καταναλωτικές δαπάνες , κατασκευές κατοικιών , χρηματοοικονομικές σπέκουλες και εν γένει μη παραγωγικές δραστηριότητες. Η τεράστια δανειακή επέκταση τη περίοδο των «τεχνητά» χαμηλών επιτοκίων επέτεινε και διόγκωσε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών έχουμε:
α) Τη τεράστια αύξηση των εισαγωγών , τη σταθεροποίηση και μείωση του όγκου των εξαγωγών.
β) τη στροφή της οικονομίας σε μη πραγματικά παραγωγικές δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα
γ) την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το δανεισμό
δ) τη δημιουργία ένος «παραδείσου» ασυδοσίας όπου φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει συστηματικά ένα σημαντικό μέρος των πολιτών
ε) τον έλεγχο όλο και περισσότερων σημαντικών κλάδων από ολιγοπώλια με έμφαση στις υπηρεσίες και τη λιανική πώληση.
Και όλα αυτά μπερλινέζε μου με συνθήκες στην αγορά εργασίας που έχουν ξεφύγει εδώ και χρόνια από την «ανελαστικότητα». Αν εξαιρέσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους στην ιδιωτική οικονομία τείνουμε σταδιακά σε συνθήκες μεσαίωνα.
Επομένως αν βασικός στόχος ουσίας θα ήταν η παραγωγική ενεργοποίηση της χώρας ώστε να αντιστραφεί , συν τω χρόνω , το δυσμενές εμπορικό μας ισοζύγιο υπάρχουν οι παρακάτω δύο εναλλακτικές πορείες :
α) Μετατροπή της χώρας , της οικονομίας και των πολιτών σε αποικία , όπως εξήγησα παραπάνω στο προηγούμενο σχόλιο. Οι επιπτώσεις στα επίπεδα διαβίωσης , παρεχόμενων υπηρεσιών , συνθηκών εργασίας , αμοιβών κτλ θα αντιστοιχούν σε αυτά της Ινδίας , ενώ οι τιμές λόγω των ολιγοπωλιακών καταστάσεων και του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος των βασικών καταναλωτικών αγαθών εισάγεται και διανέμεται από ολιγοπώλια , δεν θα υποχωρήσουν σε αντίστοιχο βαθμό ( ο «αποπληθωρισμός» που εισηγείται ο κος Στρώς Κάν θα είναι κουτσός αν με εννοείς ). Η οδός αυτή θα οδηγήσει μαθηματικά σε εκτεταμένη δυστυχία και αναπτυξιακό αδιέξοδο , αν δεν προσκρούσει σε απρόβλεπετες κοινωνικές και ατομικές αντιδράσεις που θα ξεπερνούν τα όρια της «εξέγερσης».
β) Η στροφή σε επενδύσεις . Σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του Κράτους θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα σε κλάδους που προσφέρουν ευκαιρίες και πλεονεκτήματα. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει αυστηρή φορολογία και έλεγχοι σε κεφάλαια που δεν επενδύονται σε παραγωγικές δραστηριότητες , χρήση της δημόσιας περιουσίας ακόμα και εκποίηση μέρους αυτής για τη δημιουργία του απαραίτητου κεφαλαίου , αυστηροί έλεγχοι και περιορισμοί στα πλαίσια του δυνατού των εισαγωγών ειδικά από χώρες μη ευρωπαϊκές.
Σε κάθε περίπτωση η αντιστροφή της τάσης του εμπορικού ισοζυγίου είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Ακόμα και ένα σόκ μέτρων περιστολής εισοδημάτων και πλήρους απελευθέρωσης των αγορών , όπως αυτό που προτείνουν οι «πραγματιστές» , θα επιφέρει πέραν των δυσμενών επιπτώσεων που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αποτελέσματα επί του ισοζυγίου που θα φανούν σταδιακά αλλά ΔΕΝ θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Και τούτο διότι στα πλαίσια του διεθνούς ανταγωνισμού θα προκύψει σύντομα ο επόμενος «μουστερής» – οικονομία που θα αναγκαστεί να πάρει παρόμοια και πιθανώς πιό δραστικά μέτρα , με αποτέλεσμα να βρεθούμε και πάλι στην ουρά της πολυπόθητης «ανταγτωνιστικότητας» . Ποιό θα είναι το τελικό κατάντημα νομίζω το φαντάζεσαι. Γιατί «ξύλινοι» μπερλινέζε μου είναι οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι.
14 Απριλίου, 2010 στις 12:14 μμ
Πάνος
παπούλη,
σε απορρόφησαν τα προβλήματα της οικονομίας και δεν ασχολείσαι με τα προβλήματα της κοσμογονίας στην Εκπαίδευση, που προετοίμασε η φίλη σου η Δια Βίου… 😉
14 Απριλίου, 2010 στις 12:31 μμ
xBerliner
Παπούλη:
Λες: «Σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του Κράτους […]»
Να θεωρήσω ότι εξορθολογισμός σημαίνει και μείωση του κράτους (με κατάργηση άχρηστων υπηρεσιών;)
«θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα σε κλάδους που προσφέρουν ευκαιρίες και πλεονεκτήματα.»
Σωστά. Αλλά βρες μου εσύ 10 επενδυτές και πες μου γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα;
:Θα πρέπει επομένως να υπάρξει αυστηρή φορολογία και έλεγχοι σε κεφάλαια που δεν επενδύονται σε παραγωγικές δραστηριότητες ,»
Σωστά με αυτό τον τρόπο αποτρέπεις επενδύσεις σε μη παραγωγικές διαδικασίες. Δεν ελκύεις όμως επενδύσεις σε παραγωγικές. Οπότε επιστρέφουμε στο παραπάνω ερώτημα.
«χρήση της δημόσιας περιουσίας ακόμα και εκποίηση μέρους αυτής για τη δημιουργία του απαραίτητου κεφαλαίου ,»
Αν αυτό το έλεγε ο ΓΑΠ οι αριστεροί θα τον κατηγορούσαν για ανδρείκελο του μεγάλου κεφαλαίου που εκποιεί την περιουσία του λαού και οι δεξιοί για ανθέλληνα που ξεπουλά την εθνική περιουσία.
«αυστηροί έλεγχοι και περιορισμοί στα πλαίσια του δυνατού των εισαγωγών ειδικά από χώρες μη ευρωπαϊκές.»
Αυτό είναι ανέφικτο. Ειδικά από ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορείς να το κάνεις.
Οπότε το ερώτημα παραμένει: Πως δημιουργείς επενδύσεις σε μια χώρα που έχει διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, και έλλειψη υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού;
14 Απριλίου, 2010 στις 2:48 μμ
Παπούλης
Ορέ Μπερλινέζε
Εδώ διατυπώνω τις δικές μου απόψεις , όχι της αριστεράς ( που στην Ελλάδα είναι πλέον μια συζητήσιμη έννοια ) .
Επομένως η χρήση της δημόσιας περιουσίας είναι για μένα ένα μέσο αξιοποιήσιμο ακόμα και αν άλλοι θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη ως ξεπούλημα.
Για τους 10 επενδυτές που λες Μπερλινέζε ας ρωτήσω πρώτα με ποιούς όρους και σε ποιές δραστηριότητες. Αν είναι να έρθουν για να υποβαθμίσουν συνθήκες ζωής και περιβάλλον , ευχαριστώ , δεν θα πάρω. Αν πρόκειται να έρθουν περιστασιακά για να ξεπουλήσουν στην επόμενη ευκαιρία και να πάνε στο Τιμπουκτού όπου οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι μηδενικοί , οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις ανύπαρκτες , τα εργασιακά δικαιώματα άγνωστη έννοια , τι να τους κάνω ;
Όποιος έχει πραγματικό και μακροπρόθεσμο κίνητρο να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ( όποια είναι αυτά ) ας αντιμετωπιστεί θετικά. Ας διευκολυνθεί , ας επιδοτηθεί , ας φορολογηθεί κατάλληλα.
Να εννοήσεις επίσης ότι ο εξορθολογισμός του κράτους σημαίνει πράγματι για μένα και κατάργηση των άχρηστων τομέων και υπηρεσιών του κράτους με τη πλήρη αναδιάρθρωση του προσωπικού και των μέσων.
Οι παραγωγικές επενδύσεις Μπερλινέζε μου προσελκύωνται και πραγματοποιούνται με
α) ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς
β) ένα μη διεφθαρμένο και συνεπή κρατικό μηχανισμό αποτελεσματικό και λειτουργικό
γ) ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ενισχύσεων
δ) την εξασφάλιση των ανθρωπίνων και υλικών πόρων
Αν αυτά επιτυγχάνωνται οι πραγματικοί επενδυτές ( με μακροπρόθεσμο παραγωγικό ορίζοντα ) από το εσωτερικό ή το εξωτερικό θα έρθουν , υπό τη προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη χρηματοοικονομική ισορροπία και η αναπτυξιακή προοπτική. Εναλλακτικά θα έρθουν εδώ μερικά «λαμόγια» για να εφαρμόσουν το βραχυπρόθεσμο «πλιάτσικο» το οποίο ορισμένοι «πραγματιστές» ευαγγελίζωνται.
Η ανάπτυξη εδάφους για πραγματικές , παραγωγικές επενδύσεις δεν είναι εύκολο πράγμα , ούτε αποφέρει άμεσα αποτελέσματα. Θα είναι μια διαδικασία μακρά αφού οι ανωτέρω παράγοντες δεν εξασφαλίζωνται με άμεσα μέτρα .
Τέλος για το περιορισμό των εισαγωγών , εννοώ τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αυτό μπορεί να γίνει με μέσα ελέγχου που έχουν σχέση με τη ποιότητα , τις οικολογικές παραμέτυρους και άλλους περιορισμούς που μπορούν να εφαρμοστούν στα πλαίσια μιας ευρύτερης εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Υποθέτω ότι στη πορεία , όσο η ύφεση διαρκεί εδώ και στη Δύση , όσο εξαρθρώνεται ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός , όσο η ανταγωνιστικότητα καθίσταται ένα άπιαστο Holy Grail , θα επιστρέψουμε σταδιακά σε συνθήκες μερικού προστατευτισμού. Για όποιον έχει ευρύτερη θεώρηση της οικονομικής ιστορίας είναι φανερό ότι οι περίοδοι όπου το εμπόριο ήταν πλήρως απελευθερωμένο υπήρξαν γενεσιουργοί κοινωνικών , πολιτικών και οικονομικών ανακατατάξεων που ωδήγησαν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Τελειώνοντας , και επειδή εν πολλοίς τις προτάσεις μου τις έχω διαμορφώσει , να σε ρωτήσω για τις δικές σου προτάσεις… 😉
14 Απριλίου, 2010 στις 3:11 μμ
Πάνος
Καλά, ο Τσίπρας παίρνει ατάκες από την καλύβα; 😉
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=151374
14 Απριλίου, 2010 στις 6:24 μμ
xBerliner
Οι δικές μου προτάσεις λοιπόν (χωρίς να κατέχω τα οικονομικά):
Για άμεσα αποτελέσματα για να περάσει η φουρτούνα (σε βάθος τριετίας π.χ.) πρέπει:
1ον Να κοπούν οι περιττές δαπάνες του δημοσίου. Δηλαδή: Κατάργηση άχρηστων δημόσιων υπηρεσιών. Κατάργηση του δικαιώματος μεταθέσεων, αποσπάσεων κτλ. στους εργαζόμενους στο δημόσιο ώστε να καλύπτονται οι θέσεις εκεί που χρειάζεται. Δικαίωμα στην υπηρεσία μετάθεσης εντός συγκεκριμένης χιλιομετρικής απόστασης (π.χ. 50 χιλ.) των υπαλλήλων για να καλυφθούν κενά. Κατάργηση όλων των εταιρειών της τοπικής αυτοδιοίκησης (αναπτυξιακές εταιρείες) και απόλυση του προσωπικού. Αντίστοιχα για κάτι υπηρεσίες όπως δημοτική αστυνομία κτλ. Εισαγωγή εκκλησιαστικού φόρου τον οποίο πληρώνει όποιος θέλει και απόδοσή του στην εκκλησία για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις παπάδων. Αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο ή πούλημα του ΟΣΕ (κοστίζει 1 δις το χρόνο αν δεν κάνω λάθος είναι το 1 με 2% των αναγκών για δάνεια το χρόνο). Πόθεν έσχες παντού, από βουλευτές μέχρι αγρότες. Άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι κάποιοι θα χάσουν λεφτά (όσοι π.χ. αγόρασαν άδεια ταξί πρόσφατα). Κατάργηση του εφάπαξ. Εκκαθάριση στις συντάξεις: Ποιοι παίρνουν (είναι π.χ. ζωντανοί ή πεθαμένοι), πόσα παίρνουν, πόσες συντάξεις παίρνουν (π.χ. ανύπαντρες κόρες στρατιωτικών/αστυνομικών που αποδήμησαν), αν έχουν παράλληλη εργασία.
Μακροπρόθεσμα:
1ον Επένδυση στην παιδεία και ειδικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θετικής/τεχνολογικής κατεύθυνσης και την έρευνα. Να υπάρξει ένα σχέδιο και ένας στόχος. Ένα δηλαδή πεδίο που να θεωρεί η χώρα ότι εκεί μπορεί να έχει ή να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα και εκεί να επενδύσει. Και επειδή δεν αρκούν μόνο τα λεφτά, πρέπει να αλλάξουν και τα πανεπιστήμια. Εν ανάγκη ας προσθέσει ένα δύο ερευνητικά «κέντρα αριστείας» (center of excellence) στα ένα/δύο ήδη υπάρχοντα να τα επανδρώσει από την αρχή με καταξιωμένους επιστήμονες και εν συνεχεία ας καθορίσει τη χρηματοδότηση κάθε ιδρύματος ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Όποιος ξέρει να κολυμπά θα επιβιώσει οι υπόλοιποι θα πνιγούν. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα στα πανεπιστήμια χωρίς να μπαίνεις στα εσωτερικά κάθε ιδρύματος.
2ον Εδώ συμφωνώ μαζί σου στα υπόλοιπα περί διαφθοράς, φορολογικής σταθερότητας κτλ. Να προσθέσω ότι πρέπει να εξορθολογιστεί η διαδικασία να ξεκινήσει κάποιος μια δουλειά και μειωθεί το γραφειοκρατικό κόστος.
14 Απριλίου, 2010 στις 6:46 μμ
σχολιαστης
xBerliner, αν πρόσεξες άρχισαν τις εξαιρέσεις στα σώματα ΠΡΟΠΟ και στους στρατιωτικούς.
Τι περιμένεις απο ένα κράτος που έχει 180 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (όπως λέει η Δια Βίου) και η εκπαίδευση είναι για τα θηρία. Με το πιο εντυπωσιακό να ζητάνε προσλήψεις γιατί υπάρχουν κενά. Με 15 έως 18 ώρες τη βδομάδα (διδακτικές όχι κανονικές). Που αν το αναγάγεις σε 11 μήνες που εργάζονται οι κοινοί θνητοί αντιστοιχεί σε 10 σκάρτες τη βδομάδα. Οσο ένας αυτοαπασχολούμενος του ιδωτικού τομέα τη μέρα.
Υπάρχει θράσος απροσμέτρητο, αλλά και η υπομονή μας έχει τελειώσει.
14 Απριλίου, 2010 στις 10:32 μμ
Παπούλης
Μπερλινέζε
Αν πιστεύεις πραγματικά ότι αυτά τα μέτρα ( ειδικά τα βραχυπρόθεσμα ) θα φέρουν ανάπτυξη τι να πώ ;
Πού συμφωνούμε :
Να καταργηθούν άχρηστες κρατικές υπηρεσίες , κάλυψη των εξόδων της εκκλησίας από την ίδια ( και χωρισμός κράτους εκκλησίας ) , ξεκαθάρισμα των κοινωνικών παροχών για τους μη δικαιούχους , ξεκαθάρισμα συντάξεων.
Όλα αυτά όμως μπερλινέζε , όσα συμφωνούμε και όσα διαφωνούμε είναι ασπιρίνες.
Για τα μακροπρόθεσμα θα σου έλεγα ομοίως ότι η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας είναι μεν σημαντικά , αλλά δε λύνουν το ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ πρόβλημα της χώρας.
14 Απριλίου, 2010 στις 11:28 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Ρε παιδιά, άμα ήταν με λύσεις «πονάει αυτάκι-κόψει κεφάλι» να κυβερνάται μπέϊκα ο κόσμος (ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΤΑΜΙ στους δρόμους), τότε οι κοινωνίες θα κυβερνιόντουσαν ή με μονούς-ζυγούς πολίτες, η με καρφίτσα στον τλφ. κατάλογο.
Ρε συ παπς αφού το λες μόνος σου (με τρόπο βέβαια) ότι όλα αυτά είναι για δυο αλλαγές σόλα στα τσαρούχια της Προεδρικής, τί καθόμαστε και αραδιάζουμε τα μακρυνάρια μας τύπου «και δεν απολύεις 100000» «και γιατί 100000» «Αμ πόσες»
Μη νομίζετε ότι όλα αυτά που λέμε όλοι είναι και ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ…
15 Απριλίου, 2010 στις 12:10 πμ
Dralion
Βαγγελη, τωρα εισαι αδικος.
Αμα γραψω «η κυβερνηση ειναι !#%%!@#$$##%», θα μου απαντησεις οτι εχω πιασει τον καλαματιανο, οτι δεν εχω να προτεινω τιποτα δημιουργικο, οτι κανω κακοπιστη κριτικη, δεν εχω προτασεις κλπ.
Αμα γραψω «απολυσε 10.000» θα μου απαντησεις οτι δεν εχω πειρα απο κυβερνηση, δεν ξερω απο πολιτικη κλπ.
Μονα χανω, ζυγα κερδιζεις. Αδερφε, κοψε κατι – και πες μας πως την θελεις την κριτικη στην κυβερνηση.
Εχω γραψει πολλα μακρυναρια με βρισιες εναντιον της κυβερνησης. Εχω γραψει κι αλλα τοσα μακρυναρια με συγκεκριμενες προτασεις. Οπως εγραφα και τοτε, δεν χρειαζεται να κανω σοβαρες προτασεις, γιατι αυτοι που μας κυβερνανε, ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι σωστο πρεπει να γινει – εδω και 30 χρονια.
Επειδη ακριβως ξερουν απο μεσα τον κρατικο μηχανισμο, επειδη εχουν ζυμωθει με τις κυβερνητικες διαδικασιες εδω και δεκαετιες, επειδη ακριβως ξερουν 1000Χ καλυτερα απο μενα τι χωλαινει στο ελληνικο κρατος, θα επρεπε να εχουν κανει το σωστο εδω και πολυν, πολυν καιρο.
Guess what? Αν και ξερουν τι ειναι σωστο, ΔΕΝ το κανουν.
Αυτο σημαινει οτι ειναι ψευτες, διεφθαρμενοι και απατεωνες. Ξερω, ξερω. Τωρα επιασα τον καλαματιανο, δεν μιλαω ψυχραιμα και δεν κανω σοβαρες προτασεις.
Γιατι, αμα κανω ψυχραιμες και σοβαρες προτασεις, υπαρχει κανεις στην κυβερνηση που θα τις ακουσει;
Δηλαδη ΠΟΣΟ μυαλο χρειαζεται για να δει κανεις την γραφειοκρατια στο δημοσιο; Ποσες ικανοτητες χρειαζονται για να δει κανεις τις αργομισθιες, τις χατηρικες ρυθμισεις, τα ρουσφετια; Και αλλα, ων ουκ εστιν αριθμος. Δηλαδη πρεπει εγω ο πολιτης να τα απαριθμησω ολα ενα – ενα τα στραβα της χωρας;
Ειναι δυνατον να τα ξερουν 10 εκατομμυρια ελληνες και να τα αγνοουν οσοι κατεχουν κυβερνητικα ποστα;
15 Απριλίου, 2010 στις 7:56 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Τι σχέση έχει μωρέ δρακολ(και καλή μέρα σου πρωϊνιάτικά) η κριτική στην κυβέρνηση (για την οποία κυβέρνηση στο τέλος τέλος στό’ χω πει δεν είμαι της γούνας της μανίκι και μακάρι η κριτική να ειναι η σκληρότερη.)
Λέω κάτι πολύ απλό.
Αυτά τα «να απολυθούν 100 άντε 200 χιλιάδες» η «χώστε εκείνους & εκείνους μέσα», ή «πάρτε από κείνους τα κλεμένα», μοιάζουν πιο πολύ με φωνές που απλά εκτονώνουν μια (δίκαια) οργή, παρά με ρεαλιστικές προτάσεις.
Στις δημοκρατίες, και ευτυχώς δλδ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ακόμα) τόσο εύκολες ούτε οι «απαλλοτριώσεις» ούτε οι μαζικές απολύσεις επειδή απλά το βρίσκει σωστό (ή μπορεί και…χαριτωμένο) μια κυβέρνηση.
Και λέω επίσης, οι όποιες προτάσεις μας νε ΜΗΝ γίνονται με άγνοια του τί βρίσκεται στη σφαίρα του ρεαλιστικά δυνατού.
Άμα το πάμε έτσι δλδ, και εγώ πχ πιστεύω ότι καλύτερα θα δο’υλευε μια Βουλή χωρίς το ΛΑΟΣ. Αυτό θα πει ότι με παίρνει να προτείνω να τους το κλείσουν το μαγαζί;
15 Απριλίου, 2010 στις 8:42 πμ
Dralion
Καλη σου μερα Βαγγελη.
Συμφωνω οτι μερικες προτασεις της κατηγοριας «απολυστε 100.000», ειτε «δημευστε τις περιουσιες των τραπεζων» ειναι ανεφαρμοστες. Τις δικαιολογω ομως, γιατι οπως λες κι εσυ, προερχονται απο δικαιη οργη.
Μην ξεχναμε οτι προερχονται απο απλους πολιτες, οχι απο ειδικους.
Περα απο τις ανεφαρμοστες προτασεις, εχουν γινει και πολλες εφαρμοσιμες.
Η Καλυβα ειναι γεματη – ορεξη ναχεις να διαβαζεις.
Αν θελεις, ξεκινα απο αυτο το σχολιο μου
https://panosz.wordpress.com/2010/04/08/greece-5/#comment-84033
Προσεξε, δεν απαιτω να εφαρμοστουν κατα γραμμα εκεινα που προτεινω. Το γραφω πανω πανω στο σχολιο οτι δεν ειμαι πολιτικος και δεν εχω γνωσεις. Με το σχολιο μου αποδεικνυω απλα, οτι ξερω να κανω και σοβαρες προτασεις.
Περιμενω απο τους επαγγελματιες πολιτικους να αναπτυξουν αλλες προτασεις, που θα ειναι 10Χ καλυτερες απο τις δικες μου. Περιμενω να τις εφαρμοσουν κιολας.
Στο κατω κατω, αυτοι πληρωνονται απο τον ελληνικο λαο ακριβως γι’ αυτην την δουλεια. Εχουν και τις γνωσεις και τα τεχνικα μεσα και τα επιτελεια (και τον χρονο) που δεν διαθετω εγω.
Οταν λοιπον ενας τυχαιος απλος πολιτης μπορει να κανει τοσο αυτονοητες δημιουργικες προτασεις, απαιτω η κυβερνηση να μπορει να προτεινει / εφαρμοσει κατι 10 φορες καλυτερο.
Αντι για το καλυτερο βλεπουμε κατι 10Χ χειροτερο: περικοπες μισθων + συνταξεων.
Βλεπουμε μαλιστα οτι μερικα ζωακια ειναι «πιο ισα» απο τα υπολοιπα. Δηλαδη η κυβερνηση κανει – εν μεσω κρισης – και τα ρουσφετακια της.
Για να το πω πιο παραστατικα: βαθμολογω (αυθαιρετα) τις προτασεις μου με βαθμο ποιοτητας 50 και απαιτω απο την κυβερνηση να αναπτυξει / εφαρμοσει προτασεις με βαθμο 500. Στο κατω κατω, αυτη ειναι η δουλεια τους και εχουν απειρα μεσα στην διαθεση τους.
Αντι γι’ αυτο βλεπω κυβερνητικα μετρα με βαθμο ποιοτητας 1 εως το πολυ 5.
Φταιω εγω μετα να αρχισω τον «καλαματιανο» οπως μου τον χαρακτηριζεις; Φταιω εγω μετα να αρχισω τα βρισιδια περι ανικανων και διεφθαρμενων; Φταιω εγω μετα να ζηταω δημευση ολων των περιουσιων που αποκτηθηκαν απο διαπλοκη; Φταιω εγω για τις (οντως ανεφαρμοστες) προτασεις περι μαζικων απολυσεων;
Πριν κρινεις λοιπον ενα σχολιο στην Καλυβα σαν απλοικο και ανεφαρμοστο, συγκρινε αυτα που γραφονται στην Καλυβα με αυτα που λεει + κανει η κυβερνηση. Και μαλιστα παιρνοντας υπ οψη τα τεχνικα μεσα που διαθετει η καθε πλευρα.
Θα διαπιστωσεις οτι πολλα κυβερνητικα μετρα ειναι καφενειακου επιπεδου και πολλα σχολια της Καλυβας (αν και προερχονται απο μη ειδικους) ειναι πολυ αξιολογα.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:11 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@δρακ. Να τα πούμε λίγο νωρίς πριν αρχίσει η τρεχάλα. Λογικά πράγματα λές, αλλά σε μια γενικότητα.
Πχ: Λες στο Α: Προϋπολογισμός γραμμή-γραμμή.
Αυτό στη γλώσσα της Βουλής το λένε «προϋπολογισμός μηδενικής βάσης» και σημαίνει απλά ότι όλες οι δαπάνες θεωρούνται εξ υπαρχής «ελαστικές» Μπορεί να γίνουν δλδ μπορεί και να μη γίνουν. Αυτό όμως ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι δουλειά Συντακτικής Συνέλευσης. Δουλειά δλδ. του πρώτου νόμιμου κοινοβουλευτικού οργάνου μετά από καθεστώτα εκτάκτων αναγκών, (πόλεμοι, χούντες κλπ) που περιβάλλεται με έκτακτες εξουσίες, και κάνει περίπου ότι γουστάρει. Τα λέω τώρα μέσες-άκρες στο τάκα-τούκα να καταλαβαινόμαστε. ΔΕΝ γίνεται κάθε 4 χρόνια αυτός που έρχεται να κυβερνήσει να θεωρεί ο΄τι έγινε πριν απλά «ως μη γενόμενο» και το κράτος ολόκληρο tabula rasa, άγραφη σελίδα, έτοιμη να δεχτεί ότι του καπνίσει.
Και ύστερα νάχουμε πάντα υπ όψη ότι η Εκτελεστική εξουσία, δεν είναι παρά ΑΠΛΩΣ Η ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 άλλες εξουσίες.
Ξέρεις Δρακ. μου τι κομμάτι των κυβερνητικών αποφάσεων ή κόβεται από το ΣτΕ ή (το κυριότερο) αυτολογοκρίνεται ακριβώς για να μην κοπεί από Στε ή ΑΠ;
Εδώ ο Υπ. Δικαιοσύνης μήνες πολεμάει να τιμωρήσει τον ανακριτή που άφησε να διαφύγουν στην Γερμ. αυτοί με τη SIEMENS, τον έβγαλε σε πρώτη φάση σε αργία από την Υπηρεσία του, και έρχεται ΧΘΕΣ μόλις ο Άρειος Πάγος και ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ την απόφαση σαν ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ και όλα μέλι γάλα κι αυτός ο..μπιπ σήμερα θα ξαναδικάσει! (Κόρακας κοράκου κτλ κτλ)
Ο κόσμος, δικαίως λέει (θέλω να πω) «Γιατί δεν τους τιμωρείτε τους καριόληδες» αλλά φοβάμαι ότι πχ, τα χθεσινά τα αγνοεί.
Πίστεψέ με, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Και εμείς εδώ που τα λέμε απ τη μια, για χρόνια μιλάμε για «διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων», κι από την άλλη, μόλις «σφίξουν τα γάλατα» θυμόμαστε «μπουζούριασέ τον τον πούστη» ενώ ξεχνάμε ότι είναι ο αγώνας μας (ευτυχώς) που έκανε το μπουζούριασμα μια σοβαρή υπόθεση, κι αυτόν που μπουζουριάζει, να πρέπει να δίνει το λόγο σε πολλά επίπεδα(και ευτυχώς δλδ!)…
15 Απριλίου, 2010 στις 9:25 πμ
omadeon
Καλημέρα από μένα.
Drallion
ξανακοίταξα το λινκ στο παλαιότερο σχόλιό σου, με τις προτάσεις. Λοιπόν….
τις βρίσκω ΟΛΕΣ πάρα πολύ λογικές και 100% πρακτικές. Επίσης καθόλου δεν θίγουν τις δικές μου ιδέες (ή… εμμονές). Νομίζω ότι κάθε αριστερός που έχει ανοιχτό μυαλό δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τις προτάσεις σου, όπως κι εγώ π.χ. συμφωνώ με πολλά που λέει ο Max Keiser (πιο αναλυτικά στο site του).
Υπάρχει όμως ένα… μικρό προβληματάκι με τις σώφρωνες προτάσει σου….
(ΜΑΛΛΟΝ το ξέρεις, αλλά τέλος πάντων…)
Παιδιά, οι προτάσεις του Drallion (όπως και ΑΛΛΕΣ προτάσεις που έκαναν πολίτες, εδώ ή αλλού, απόλυτα λογικές και εφαρμόσιμες….)
…δεν εφαρμόζονται για έναν ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ.
Διότι απαιτούν ΚΑΘΑΡΣΗ από τη (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ) ΔΙΑΦΘΟΡΑ.
ΔΕΝ μπορείς να ζητάς από κυβερνήσεις που ΦΤΑΙΝΕ για τη σπατάλη και τη δημιουργία του χρέους, να… περικόψει δαπάνες που ωφελούν «δικούς της» ανθρώπους. Σε ένα άλλο σχόλιο:
Είδαμε ΣΤΟΙΧΕΙΑ ότι το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του χρέους την περασμένη δεκαετία ήταν από δημόσια έργα, δηλαδή μεγαλο-εργολάβους. Και η προηγούμενη κυβέρνηση Κ.Κ. (όπως παραδέχτηε κι ο Δεξιός) «μοίρασε λεφτά», παραδίδοντας τη χώρα ΛΗΣΤΕΥΜΕΝΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ (λέω εγώ) να της επιβάλλει λιτότητα το ΠΑΣΟΚ. Σε ΠΟΙΟΝ μοίρασε λεφτά?
-Μα…. σε μεγαλο-εργολάβους και στο σκανδαλώδες Φαρμακο-Ιατρικό κύκλωμα.
Και ΠΩΣ ξεκίνησε η επιδείνωση χρέος? Μα… από την κυβέρνηση ΣΗΜΙΤΗ, που έκανε και τις κομπίνες με τη Goldman Sachs.
ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ θα το πούμε και πότε θα το εμπεδώσετε, ΠΑΣΟΚοι?
– Οι κυβερνήσεις έχουν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΕΙ (οικονομικά) σε βάρος του λαού.
– Για ΟΣΟ διάστημα καλύπτουν τις βρωμιές τους ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ υπάρχει.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:37 πμ
omadeon
Να δεχτώ λοιπόν ότι ο νέος πρωθυπουργός, σαν… καινούργιος σε ΑΥΤΟ το συγκεκριμμένο αξίωμα, και ΠΑΡΑ τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ λάθη του σαν υπουργός στο παρελθόν (που περιλαμβάνουν και την υπογραφή της Συμφωνίας του Δουβλίνου 2 – ΑΝ ΔΕΝ κάνω λάθος…)…
…είναι «καλό παιντί» και δεν γουστάρει τη διαφθορά του παρελθόντος, έτσι?
– Μα…. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΤΣΙ να είναι, ΕΦΟΣΟΝ π.χ. δεν θίγει τα λάθη ανθρώπων του κόμματός του (και άλλους διαπλεκόμενους μαζί τους π.χ. Μπόμπολας)…
…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ παρά μόνο να ΞΕΖΟΥΜΙΣΕΙ τη Μεσαία Τάξη (κυρίως) αφήνοντας το Μεγάλο Κεφάλαιο ΑΘΙΚΤΟ.
Και με αυτό τον τρόπο ΥΠΗΡΕΤΕΙ θέλοντας και μη τον φεουδο-καπιταλισμό.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:40 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ομαδεώνα: αφού (υποθέτω & ελπίζω) είσαι υπέρ της ισότητας των όπλων γιατί δεν αναρτάς την εξέταση του πρ. της Γκ. Σακς, α) στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και β) προχθές μόλις, στο ευρωκοινοβούλιο.
Και τα δύο σώματα παραδέχονται πως για την κίνηση του 2001 (ομολογοποίηση με κομπλικέ προϊόν τμήματος του χρέους, που με ΑΥΤΟ, πήγε από το 101% στο 100 ή στο 99, τόσο «πολύ»), που την θεώρησαν απόλυτα νόμιμη (για τότε βέβαια) και «συμβατή με τα χρηστά συναλλακτικά ήθη» και το έχεις αναγάγει σε μείζον επιχείρημά σου (αλήθεια σου λέω, λάθος ακόμα και σαν κίνηση γιατί εύκολα θα ανατραπεί από κάποιον που θα το ψάξει. Εγώ, σημείωσε, έχω και δουλειά άλλη να κάνω, οπότε…).
Σημείωσε επίσης πως γενικά, μια κυβέρνηση, αν δεν χρησιμοποιεί «όλο το νομικό οπλοστάσιο στα χέρια της», είναι διαθέσιμη σε νόμιμη & εύλογη κριτική ότι «δεν έκανε ότι μπορούσε υπέρ των συμφερόντων της χώρας»!
(Και με την κίνηση αυτή και με άλλες, μπόρεσε η χώρα να μπει στο ευρώ. Εκτός κι αν διαφωνείς με την ένταξη στην ευρωζώνη)
Για δες το και λίγο έτσι!
Καλημέρα.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:49 πμ
omadeon
@Καργούδη
8α το κοιτάξω αυτό που λες, αλλά είναι βαρετό να σε βλέπω να ΣΠΑΜΑΡΕΙΣ την Καλύβα με ΤΟΣΟ πολύ υλικό με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ του ΠΑΣΟΚ. Και να λες… και Ο,ΤΙ σούρθει στο μυαλό.
Π.χ. ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ότι η χώρα ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ να μπει στην Ευρωζώνη?
ΚΑΛΟ το θεωρείς ότι μπήκε? Για μελέτησέ το ΚΑΛΥτΕΡΑ….
Ο Σημιτης ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ την Ελλάδα στην Ευρωζώνη λόγω… αλτρουΪσμού ή πατριωτισμού. Την έβαλε εκεί ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟ οι δικοί του άνθρωποι.\
Οπως και
ΕΓΙΝΕ.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:08 πμ
omadeon
Λοιπόν… Σόρυ!!!
ζητώ συγνώμη για το ΣΤΥΛ του τελευταίου σχολίου μου (9.49 πμ)…
…διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος να επιτίθεμαι στον Β.Κ. – που ΙΣΩΣ έχει ειλικρινή πίστη σε όλα όσα λέει …και άλλωστε βλάπτουν τη συζήτηση οι μομφές σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ επίπεδο. ΔΕΝ βοηθάνε έτσι κι αλλιώς οι διενέξεις προσώπων.
ΠΙΟ ήπια, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ «ρεζουμέ» είναι:
1) ΔΕΝ ειναι μόνο το μαγείρεμα των στοιχείων, αλλα κατα τα πολλά λεφτά που χάθηκαν, για να γινει αυτο το μαγείρεμα (Σημίτη – Goldman Sachs)
2) Ας μη ξεχάσουμε και το ότι έβαλαν την Goldman μέσα σε ένα σωρό δουλειές, προκαλώντας ΑΦΑΙΜΑΞΗ πόρων μέσα στην Ελλάδα
3) Για το αν είμασταν έτοιμοι να μπούμε στην ευρωζώνη, πολλοί οικονομολόγοι λενε ότι ΑΥΤΟΣ ειναι ένας από τους ΚΥΡΙΟΥΣ λόγους που βρίσκεται σε αυτά τα χάλια η οικονομία μας τώρα
4) Οι ΜΟΝΟΙ που ωφελήθηκαν ήταν η ντόπια ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ πλουτοκρατία. Οι απλοί πολίτες είδαν ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΕΣΩΣ τις συνθήκες της ζωής τους να ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ (εξού και η δυσφορία για τις τσιμπημένες νέες τιμές σε Ευρώ, κλπ)
5) ΔΕΝ ηταν μονο το διαχρονικό φαγοπότι (ΚΑΙ των δύο κομμάτων) αλλα και οι λάθος πολιτικές σε θέματα οικονομίας που έκαναν ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις
Και το τελευταίο συγκεκριμμένο λάθος (5) ηταν ανάμεσα στα πιο καθοριστικά της τελευταίας δεκαετίας
15 Απριλίου, 2010 στις 10:30 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Ομαδεώνα¨: Πρώτα-πρώτα, σε καλημέρισα και αμέλησες να ανταποδώσεις.
Δεύτερο, τα σπαμάρεις, νιούμπης κλπ. ως αμύητος στον μπρέϊβ νιου γουέρλτ σου (ίσως σας) τα αγνοώ. Στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει την τήρηση της lingua franca, που ελπίζω ακόμα και στο διαδικτυο να παραμένει η νεοελληνική.
Και τρίτο, το μόνο που ήθελα να μάθω. είναι ΑΝ ΕΙΣΑΙ (ΚΑΙ ΗΣΟΥΝ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΕΥΡΩ!
Υποθέτω λοιπόν από την απάντησή σου, πως διαφωνείς με αυτό που πολλοί (μερικόί λένε η συντριπτική πλειοψηφία κάπου στο 85%, αλλά ας το αφήσουμε αυτό, συμφωνώ πως δεν είναι απαραίτητο να έχουν δίκιο) θεωρούν πως είναι το μόνο όπλο που διαθέτει (δυστυχώς) στο οπλοστάσιό της η χώρα μας , τώρα στα χοντρά τα ζόρια, που «σφίξαν τα γάλατα» (που λένε και οι εξ ημών κτηνοτρόφοι)…
Αυτά..
Έτσι δεν είναι;
15 Απριλίου, 2010 στις 10:32 πμ
δεξιος
@ omadeon
Aπο τη στιγμη που μπηκαμε στην ευρωζωνη το δημοσιο χρεος απο δραχμικο μετατράπηκε σε ευρω.Ηταν δε τη στιγμη εκεινη γυρω στο 110% του ΑΕΠ.
Επειδη ακομη και η Γερμανια με 2-3% επιτοκιο δανειζεται ο μονος τροπος για να μη μας παρει απο κατω η αυξηση του χρεους ηταν η αναπτυξη του ΑΕΠ να ειναι μεγαλυτερη απο το επιτοκιο ωστε στο κλασμα χρεος / ΑΕΠ να μεγαλωνει ο παρονομαστης πιο γρηγορα απο τον αριθμητη.
Αυτο γινοταν ως το 2008 ( 4% περιπου) οποτε ηλθε η κριση και εγινε αδυνατον.
Επειδη το ευρω ειναι σκληρο νομισμα και παραγωγη δεν εχουμε ολη η αυξηση του ΑΕΠ γινοταν απο τουρισμο,δημοσια εργα,ναυτιλιακο συναλλαγμα,υπηρεσιες που ομως κτυπηθηκαν απο τη κριση.
Ισως θα επρεπε να μπουμε με αλλη ισοτιμια ευρω / δραχμης για να εχουμε περιθωρια.
Το βασικο ομως ειναι το εξης : Η ολη υποθεση του ευρω διεπεται απο τη Συνθηκη του Μααστριχτ που ειναι ασταθης σε περιπτωση κρισης.Αυτο το ηξεραν ολοι οπως ηξεραν ολοι οτι θα τεθει ζητημα μολις θα παρουσιασθει η πρωτη κριση και υπαρχουν και αλλες χωρες με προβληματα.
Αυτο που μπορουσαν οι πολιτικοι να πετυχουν και δεν πετυχαν ηταν η κριση να μας βρει στην ιδια κατασταση με τους αλλους Μεσογειους (Πορτογαλια,Ισπανια και ιδιως Ιταλια -γιατι η Ιταλια ειναι κεντρικος πυλωνας της ΕΕ) ωστε η κριση και οι λυσεις που θα δοθουν να μας συμπεριλαβουν.
Δυστυχως η Ελλαδα απομονωθηκε και ξεχωρισε απο τις αλλες μεσογειακες χωρες και αυτο πληρωνουμε.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:40 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Καλημέρα σε όλους,
Dralion, η άποψή μου είναι ότι καμία πρόταση, και μάλιστα πολιτική, δεν μπορεί να κρίνεται με βάση το αν είναι αποτέλεσμα οργής.
Η οργή ανθρώπων μπορεί να δικαιολογείται, συμπεριφορές συμπολιτών μπορούν να δικαιολογούνται, αλλά οι πολιτικές προτάσεις κρίνονται με βάση το αν είναι θετικές ή όχι.
Η ιστορική αποτίμηση μιας πολιτικής ενέργειας, αργότερα και ¨από απόσταση», βεβαίως εξετάζει και τα κίνητρα των φορέων της ενέργειας αυτής, αλλά καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι άλλο θέμα.
Θα ήθελα , επίσης, να επισημάνω ότι η δημόσια κατάθεση πολιτικής πρότασης (πόσω μάλλον «πακέτου προτάσεων»), συνιστά πολιτική πράξη.
Το αν ο φορέας της είναι οργανωμένο πολιτικό υποκείμενο ή όχι, είναι δευτερεύον. Αυτό όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησής της ως τέτοιας.
Φυσικά δεν θα αξιολογούσα με τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας τη στάση του φορέα της πρότασης.
Όμως η πιο ελαστική αντιμετώπιση της πρότασης του Dralion ή ενός αναλυτή, δεν έχει να κάνει από το ότι του αναγνωρίζω υστέρηση η μειονέκτημα σε σχέση με τον ΓΑΠ, τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα.
Έχει να κάνει με το βάρος των αποτελεσμάτων (θετικά ή αρνητικά) στην κοινωνία που συνεπάγεται η πολιτική πράξη.
Διαφορετικά «βαραίνουν» οι πολιτικές πράξεις του Dralion, διαφορετικά ενός ενεργού πολίτη ο οποίος ασκεί συνειδητά πολιτική και διαφορετικά ενός εκπροσώπου κόμματος.
Αφού τονίσω ότι οι 2 τελευταίοι , κατ’εμέ, μικρές διαφορές έχουν, να σου πω αγαπητέ Dralion, ότι σε αυτά τα 2 σημεία εξαντλούνται και οι διαφωνίες μου (αν είναι και όσο είναι διαφωνίες) με τα αναγραφόμενα στο σχόλιό σου (των 8.42πμ).
Έτσι θα συμφωνήσω απόλυτα με τα αναγραφόμενα στο σχόλιο του Βαγγέλη, των 7.56 πμ.
Θα ήθελα επιπλέον να πω ότι μαζικές απολύσεις «εν ψυχρώ», δηλαδή βάσει διατάγματος, δεν είναι εφικτό , κατά τη γνώμη μου, να εφαρμοσθούν με κριτήρια δικαιοσύνης. Και αυτό ισχύει και για τον ιδιωτικό και για το Δημόσιο τομέα.
Έτσι, η «κομματοκρατία» θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του πολιτικού μέτρου και όχι η αιτία που το προκάλεσε. Τα κριτήρια επιλογής , δυστυχώς ή ευτυχώς, θα είναι υποκειμενικά.
Ως παρένθεση, επιτρέψτε μου μια, δια της πρόκλησης, προσωπική προσέγγιση.
Δηλαδή, μια αιτιολόγηση του «δυστυχώς ή ευτυχώς» που ανέφερα, με την υποσημείωση ότι μιλάμε για την εφαρμογή των μέτρων αν (που μάλλον θα) εφαρμοσθούν. Το ζήτημα είναι η έκταση….
Το τελευταίο διάστημα στον ιδιωτικό τομέα το φαινόμενο που συζητάμε, έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλη έκταση.
Έτσι οι αναγκαστικές μαζικές απολύσεις, λόγω «μείωσης των λειτουργικών», σε κάποιες ΜΜΕ (δηλαδή σε μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων) έχει καταντήσει καθημερινό φαινόμενο.
Όταν εφαρμόζεται το μέτρο, δηλαδή όταν επιλέγονται οι άνθρωποι που θα οδηγηθούν στην ανεργία, βλέπουμε ότι το υποκειμενικό κριτήριο (δηλαδή έχει παιδιά;;, θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του(της);; θα ξαναβρεί δουλειά;;) είναι πολλές φορές «δικαιότερο του δικαίου».
Το ότι δεν έχει χρειασθεί να συμμετάσχω σε τέτοια τραπέζια (μάλλον είναι και θέμα τύχης), δεν μειώνει την πεποίθησή μου ούτε για την αγριότητα, ούτε για την έκταση του φαινόμένου.
Επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου πιο ευαίσθητο από κανέναν συν-σχολιαστή (ο στόχος του σχολίου μου ήταν στο να καταδείξω με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα το άτοπον των δίκαιων μαζικών απολύσεων), μένω στα των πρώτων παραγράφων.
Βαγγέλη, φαντάζομαι ότι αποδέχεσαι ότι το να μην έχουμε μετρήσει (η κυβέρνηση) πόσους, πού και ποιούς ΔΥ έχουμε, είναι σπουδαιότερος λόγος για την εφαρμογή τέτοιων απευκταίων μέτρων από τις προτάσεις πολιτικών αλλά και αναλυτών.
Τώρα η πραγματική «μαυρίλα» σε πιάνει αν σκεφτείς ότι ακόμη και να πιστέψουμε ότι η «κυβέρνηση εργάζεται και καταγράφει» δεν έχουμε αποφασίσει και τι θα τους κάνουμε (πού και ποιοι θα μεταταχθούν, για ποιο λόγο κλπ).
Την καλημέρα μου
15 Απριλίου, 2010 στις 10:40 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@επίσης Ομαδ. διαβλέπω και μια τάση σου αγιοποίησης των οικονομολόγων. Φίλε μου Ομαδεώνα, οι «αθώοι» & «αντικειμενικοί» τάχα μου, μας τέλειωσαν από τότε που τέλειωσε και το «Τέλος της Ιστορίας» του εξ ίσου «ανεξάρτητου» & εμβριθούς οικονομικού επιστήμονα & κοινωνιολογούντος κου Φουκουγιάμα.
Όλοι είναι (και είμαστε) ενταγμένοι σε μπλοκ έκφρασης, ισχύος & συμφερόντων! Κι αλλίμονο σ’ αυτούς που το παίζουν «πουλάκια» στα «μήλα» (Παλιό παιδικό παιχνίδι) Θα σου πω πως για έναν έλληνα (με δισύλλαβο όνομα άγνωστο σε μένα -δεν το θυμέμαι τώρα κι ούτε έχει νόημα- που τον ανάφερες σε κείμενα σαν «πρόεδρος» λέει κι εγώ δεν ξέρω τί κι άμα βρεθούμε ποτέ από κοντά, (που εγώ, αλήθεια το εύχομαι όπως εύχομαι και να εκπλήξουμε ευχάριστα ο ένας τον άλλο), υπόσχομαι να σου πω τι είχα ακούσει γι αυτόν σε χιουμοριστική κουβέντα απ τον παλιό επί κεφαλής (επι Βλάχου) του οικονομικού της «Καθημερινής»!
15 Απριλίου, 2010 στις 11:10 πμ
omadeon
@δεξιέ
όπως πάντα δίνεις ΠΟΥ ψαγμένα στοιχεία.
Ως αριστερός… υποκλίνομαι! 🙂
@Καργούδη
Οι καλημέρες δεν έχουν σημασία. Nα είσαι ευγνώμων που… ζήτησα και συγνώμη, πράμα ΣΧΕΤΙΚΑ σπάνιο στο διαδίκτυο (χεχε)…
Το ΠΡΟΒΛΕΨΑ ότι θα έβγαζες από το ντουλάπι το ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ της (Καφενειακής) Λογικής Μαύρου – Ασπρου, σε στυλ…
(1) ΟΛΟΙ οι «καλοί» είναι υπέρ της Ε.Ε.
(2) ΟΛΟΙ οι «κακοί» είναι κατά της Ε.Ε.
Ε, σόρυ, ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΤΣΙ απλοΪκά ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ κόσμος, όσο κι αν έχει ξεχαρβαλωθεί η πολιτική σκέψη στην Ελλάδα να σκέπτεται με όρους πολωτικούς και τσουβαλιαστικούς, ΚΑΦΕΝΟΒΙΑΚΟΥΣ.
Προσωπικά είμαι ΥΠΕΡ μιας Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ΟΠΩΣ και ο Πάνος.
Το θέμα ειναι ΑΛΛΟΥ. Είναι…
1) το ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ η Ελλάδα, να μπει στην ευρωζώνη, τη ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ στιγμή που μπήκε (και θα φέρω στοιχεία αργότερα που αποδεικνύουν το αντίθετο)…
2) το ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ μπήκε λόγω ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ που ΕΒΛΑΨΑΝ τη χώρα
3) το κατά πόσον τα «σκάτωσε» και αργότερα, ΑΦΟΥ μπήκε….
Ο δεξιός ήδη παράθεσε μερικές εύλογες, ήπιες αντιρρήσεις για ορισμένα εκ των (1), (3) ανωτέρω.
Εγώ προτείνω τα εξής ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1)
http://dosepasa.wordpress.com/2010/01/29/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9/
2)
http://dosepasa.wordpress.com/2010/02/03/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B9-2/
(έχει και άλλα εκεί, π.χ. το μέρος 2).
Καργούδη
ΤΙΠΟΤΕ δεν διαβλέπεις, απλώς ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ (με την Ψυχαναλυτική έννοια του «projection»). ΑΝ ΕΒΛΕΠΕΣ, θα είχες δει τους κόπους μου να πάω ΚΟΝΤΡΑ στην αγιοποίηση των Οικονομολόγων ΚΑΙ κόντρα στο Φουκουγιάμα, π.χ. στα ποστ / video που φτιάνω για τον Slavoj ZIZEK.
(«Φουκουγιαμανοί» είστε ΕΣΕΙΣ οι ΠΑΣΟΚοι, par excellence. 100%).
Τέλος…
Καργούδη, είμαι 15 χρόνια στο διαδίκτυο και ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ηθικολογίες και πατερναλισμούς από Νιούμπηδες. Προσπαθώ να δεχτώ την παρουσία σου διότι μου το επιβάλλουν οι αρχές μου και ο σεβασμός των άλλων,
Σκοπός μας είναι η ΣΩΣΤΗ χρήση του Ορθού λόγου, η καλή επικοινωνία, κ.ο.κ.
Αυτό όμως… ΔΕΝ σημαίνει και ότι θάρθουνε τα… ΑΓΡΙΑ να διώξουν τα… ΗΜΕΡΑ:
ΟΧΙ. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ και τα ΔΥΟ.
(Επειδή ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΙ θα πει spamming? -χαχα- Ψάχτο στη βικιπαίδεια…)
1) lingua franca στο διαδίκτυο (καλώς ή κακώς) είναι η ΑΓΓΛΙΚΗ.
2) ΜΕΣΟ του διαδικτύου είναι το ΥΠΕΡΚΕΙΜΕΝΟ (hypertext – ψάχτο κι αυτό στη…. Βίκυ) με ΑΝΑΜΕΙΞΗ Ελληνικής και Αγγλικής (για Ελληνες). Κι όποιος δεν μπορει να το δεχτεί, είναι μοιραίο να μένει ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ.
3) ΔΕΝ χρωστάμε ΚΑΜΜΙΑ «προσαρμογή» σε νιούμπηδες. Οι νιούμπηδες οφείλουν να προσαρμοστούν με το να ΜΑΘΟΥΝ αυτό το χώρο, και να ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ που περιέχει.
Το μόνο που οφείλουμε (εμείς σε εσάς) είναι να μη… βαράμε κιολας!
χαχαχα 🙂
………..Καλημέρα λοιπόν! 😛
15 Απριλίου, 2010 στις 11:12 πμ
kapetanios
Βαγγέλη
Εάν δεχθούμε ότι η πορεία της χώρας μας ήταν εν πολλοίς αυτή που της αναλογούσε εκ των πραγμάτων ΤΟΤΕ η είσοδος μας στην ΟΝΕ πρέπει να διώκεται ποινικά.
Ούτε κατά διάνοια δεν χωρά σύγκριση του πραγματικού οικονομικού επιπέδου μεταξυ της περιόδου 74-99 vs 2000-2010 κοινωνίας τε και κράτους συμπεριλαμβανομένου.
Κι αν «επίτευγμα» –εικονικό ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση – εκείνης της περιόδου ήταν η είσοδος μας στο γκρουπ των 15, το «επίτευγμα» της ένταξης μας είναι η πλήρης χρεοκοπία- κοινωνίας τε και κράτους συμπεριλαμβανομένου.
Βέβαια και στην σκέψη μονάχα της πιθανότητας να εξαρτιόταν συναλλαγματικά η εκτός ΟΝΕ χώρα μας από τους χειρισμούς της παρούσας και της προηγούμενης κυβέρνησης, ανατριχιάζω
Το λοιπόν μέσα στην παράγκα της ΕΕ και όπου-πρωσωπικά τον καθέναν μας και όχι σαν κοινωνία- μας βγάλει (εξάλλου η φλοτίλα συνηθίζεται και στην θάλασσα)
καλημέρα σε όλους
15 Απριλίου, 2010 στις 11:19 πμ
kapetanios
α ξέχασα!
τελικά ήταν μεγάλη η Δευτέρα( όπως φανταζόμουν 😉 και η μεγάλη εβδομάδα -των παθών- συνεχίζεται.
Παίξτε κορίτσια
15 Απριλίου, 2010 στις 11:28 πμ
omadeon
Ωωωχ… ΠΑΛΙ αγροίκο μου βγήκε το σχόλιο βρε Πάνο…
ΠΡΟΣΠΑΘΩ αλλά θα χρειαστώ χρόνο να… προσαρμοστώ! 🙂
@Αναγνώστη.
δεν βλέπω ΠΩΣ ταιριάζει η κριτική στις προτάσεις του Drallion με τις ΙΔΙΕΣ τις προτάσεις του (κατά 90% τουλάχιστον). Αν τις πιάσουμε μία – μία, είναι λογικές και ερφαρμόσιμες 100%, οι περισσότερες (ίσως 2-3 δεν είναι).
Και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι αποτελεσμα οργής φυσικά.
@Καργούδη καλημέρα και πάλι. ΠΑΛΙ ζητώ συγνώμη για το ΣΤΥΛ.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:31 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@καπετάνιο μου, μην ξεχάσω να ενημερώσω το μπλοκάκι μου (όχι το μΠλογκ)με την μεταγραφή (και να τρέξω να ενημερώσω τα αθλητικά φύλλα!):
Ο.Κ, λοιπόν, 15.4, και ο καπετάνιος, ευρωσκεπτικιστής-(ελπίζω ακόμα και όχι τελειωμένος αντι-κοινό νόμισμα, αντι-ΕΕ)-αντισυστημικός.
Και ικετεύω, μην αρχίσουμε αυτά τα «εγώ είμαι όχι εναντίον του κοινού νομίσματος αλλά ΑΥΤΗΣ της συγκεκριμένης εφαρμογής», γιατί μου θυμίζουν εκείνα τα τρελοκομμουνιστικά «ΔΕΝ ηττήθηκε ο κομμουνισμός, αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή του, που ΔΕΝ ΗΤΑΝ κομμουνισμός»
«-Και ποιά θα είναι αληθινός κομμουνισμός για σένα μάστορα;»
«-Αυτή που θα πετύχει»!
(Ενώ πιστεύαμε ότι μαζί με τη Σοβιετία ξεμπερδέψαμε και μ αυτά, έρχεται τώρα και μας τα λέει τα ίδια και χειρότερα νέος θεωρητικός γίγαντας, ο «μεγιστο-τεράστιος» Αλαίν Μπαντιού που τον ΑΠΟΘΕΩΝΟΥΝ ΣΥΝ-συριζα, και όχι μόνο)
ΔλΔ ρε κάπταιν, σοβαρά, στα συγκαλά μας, ΕΣΥ διανοείσαι τη χώρα εκτός ευρώ, ή με είσοδο του 2ου ή 3ου κύκλου (Βουλγαρίες και έτσι)που δεν θα γινόταν παρά με πολιτικούς όρους χώρας 3ης κατηγορίας, αυτή που ούτε τώρα δεν είμαστε. Ξαναρωτάω στο στρεβλό παραγωγικό μοντέλο (που λέει πια κι η κουτσή Μαριώ) μας πήγε το κοινό νόμισμα;
15 Απριλίου, 2010 στις 11:38 πμ
omadeon
@Βαγγέλη
Επειδή είσαι νέος στο διαδίκτυο (όχι… νέος γενικά) ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ να σε χειριστώ με «Το μαλακό» από τώρα και στο εξής…
(και συγνώμη πάλι για το ΣΤΥΛ).
Λοιπόν….
Εγκαλείς τον καπετάνιο για ΛΑΘΟΣ λόγους. Εγώ δεν έχω κάνα συμφέρον να… στηρίξω τον καπετάνιο (σιγά). Απλά βλέπω ΜΕΣΑ στο σχόλιό σου τη χρήση παραλληλισμών που ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ. ΠΡΟΣΕΧΕ το αυτό. Ειναι συνήθειες του Νου που έχουμε όλοι…. ΠΡΙΝ μπούμε στο διαδίκτυο.
Ο πολιτικός νους ΟΛΩΝ μας λειτουργούσε ΟΠΩΣ το σχόλιό σου αυτό. Ομως… ΔΕΝ ισχύει αυτή η λογική, ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχει ο Αλαιν Μπαντιού ή η ΕΣΣΔ και όλα όσα λες με τους ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥΣ λόγους που η Ελλάδα είχε ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ πριν μπει στην Ευρωζώνη. ΟΛΑ αυτά είναι προβολές του νου με βάση Πλατωνικές Ιδέες – Κατηγοριοποιήσεις που ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.
Εδωσα λινκ σε ΣΟΒΑΡΑ άρθρα περί αυτού. Κάνε που-και-που κάνα κλικ.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:41 πμ
kapetanios
Βαγγέλη
άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε ,
ή άλλα λέει η θειά μου άλλα ακούν-ή θέλουν να ακούσουν- τ αυτιά μου.
για να σε ευκολύνω, αυτό που έγραψα προηγουμένως μπορεί να διαβαστεί και ως εξής: μια χαρά τα πήγε ο Σημίτης συναλλαγματικά και εκτός ΟΝΕ
15 Απριλίου, 2010 στις 11:48 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ομαδ: Δεκτά όλα (όχι οι απόψεις, να συνεννοούμαστε). Αφού να δεις που άμα αρχίσουμε τις μεταξύ μας ευγένειες, θα μου κακακοφανεί κιόλας!..
(Σαν το παλιό ανέκδοτο με τα παπούτσια, που απ τη συνήθεια, ο του κάτω πατώματος περίμενε αυτόν του από πάνω, να πετάξει και το δεύτερο παπούτσι, αλλιώς δεν μπορούσε να κοιμηθεί…)
15 Απριλίου, 2010 στις 11:52 πμ
Άγγελος
Στην συζήτηση σχετικά με το εάν έπρεπε να μπεί η χώρα στο Ευρώ ή όχι παρακαλώ να συμπεριλάβετε και τον εξής παράγοντα:
Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μπει σε ανταγωνισμό εξοπλισμών από τις αρχές της δεκαετίας του 70. Θεωρώ λοιπόν ότι μια επιδίώξη της Τουρκίας ήταν και η καθήλωση του ελληνικού κράτους σε υπέρογκες αμυντικές δαπάνες (συναρτήσει του δημογραφικού εκφυλισμού, αποδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος και δαπανών σε USD). Κάτι ανάλογο επέτυχαν οι ΗΠΑ ενάντι στην ΕΣΣΔ την δεκαετία του 80. Η δε Τουρκία είχε (και σε κάποιο βαθμό ακόμα έχει) πολύ μεγαλύτερα περιθώρια περιορισμού της κατανάλωσης και διοχέτευσης πόρων σε εξοπλισμούς.
Αν θεωρήσουμε το 1996 έτος καμπής σε αυτό τον ανταγωνισμό (Ίμια και γενικά έντονο άνοιγμα της ψαλίδας), τότε βλέπουμε μια έντονη μεταβολή στην σύνθεση των προμηθευτών όπλων (από εκεί που οι ΗΠΑ είχαν το 80%, ξαφνικά έπεσαν στο 25%). Οι αγορές όπλων ήταν το εισιτήριο για το Ευρώ.
Από την άλλη (θέλω να πιστεύω) ότι με την είσοδο στο Ευρώ και την σύναψη των αγορών σε αυτό το νόμισμα, ιδίως για τους εξοπλισμούς, απαλλαχθήκαμε από το βάρος της αλλαγής ισοτιμίας των αποπληρωμών.
Άσχετα εάν στην υλοποίηση των σχετικών προμηθειών πλούτισε ο Άκης.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:58 πμ
σχολιαστης
Βαγγέλη καλημέρα
λες, «και σημαίνει απλά ότι όλες οι δαπάνες θεωρούνται εξ υπαρχής “ελαστικές”»
Αυτό είναι πολύ λογικό, ώστε να γίνει ανασχεδιασμός χωρίς τις αποφάσεις που βασίζονταν στη λογική «λεφτά έχουμε». Που σήμαινε «θα δανειστούμε».
15 Απριλίου, 2010 στις 12:00 μμ
δεξιος
Δεν ειναι μονο αντισυστημικοι που ειναι κατα του ευρω.Υπηρχαν και οικονομολογοι της δεξιας.
http://www.livanis.gr/Κόλμερ-Κωνσταντίνος-Η-μεγαλειώδης-απάτη-του-ευρώ_p-251769.aspx
Βεβαια αν κανεις τολμουσε να πει κατι στη ΝΔ η απαντηση ηταν οτι ειναι κατα της Ευρωπης και δεν μπορει το κομμα να υστερει απο το παλια αντιευρωπαικο ΠΑΣΟΚ στον τομεα αυτο.
Αλλα το θεμα δεν ειναι μονο ιδεολογικοπολιτικο αλλα και τεχνικο.Το ελληνικο κρατος απο τοτε που υπαρχει εκανε περιοδικες υποτιμησεις.Με την ενταξη στο ευρω αποφασισθηκε οτι πλεον υποτιμηση ως οπλο δεν υπαρχει.
Παραμενει το ερωτημα αν η Ελλαδα ως κοινωνια μπορει να αντεξει τη διαρκη παραμονη στο ευρω.
Εκεινο ομως που ειμαι σιγουρος ειναι οτι δεν υπαρχει τιποτε που να μπορει να αντεξει η Πορτογαλια και να μη το μπορει η Ελλαδα και εδω ειναι η ευθυνη των πολιτικων που δε φροντισαν οι αποκλισεις να ειναι παρομοιου μεγεθους με των αλλων μεσογειων ωστε η Μερκελ να εχει ενιαιο μετωπο διαπραγματευσης την ωρα της κρισης και οχι μονο εμας.
15 Απριλίου, 2010 στις 12:04 μμ
Άγγελος
δεξιε,
είχε πει κάποτε κάποιος κάτι σχετικά με το μαντρί και τον λύκο. Τι να κάνουμε ο ΓΑΠ είναι αθλητικός τύπος και αρέσκεται σε περιπάτους εκτός του χοιροτροφείου.
15 Απριλίου, 2010 στις 12:06 μμ
omadeon
(κάτι για να γελάσουμε λίγο τώρα…)
Προτείνω να φορολογούνται από τώρα και στο εξής τα… επίθετα!
– ΚΑΘΕ επίθετο (ή κατηγοριοποίηση / επιθετικός προσδιορισμός) σε σχόλιο του διαδικτύου (κ. ΠΑΠ) να… φορολογείται 0.001 ευρώ, από τώρα και στο εξής! χεχε
Επίσης… τα θαψίματα μεγάλων διανοουμένων ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ να πληρώνουν 0.1 ευρώ και οι συκοφαντίες συν-σχολιαστών 0.05 ευρώ (είμαστε ΦΤΗΝΟΙ)
Για όσους ΔΕΝ μπορούν να πληρώσουν τον φόρο που προκύπτει σε βάρος τους, ΕΙΔΙΚΗ Τεχνητά Ευφυής Εφαρμογή του Υπουργείου Οικονομικών να… ΚΟΒΕΙ όλα τα φορολογητέα στις προτάσεις τους, μέχρι να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ το φόρο.
Παράδειγμα υπολογισμού φόρου (σύμφωνα με το ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ):
Φορολόγηση για το σχόλιο Β.Κ. των 11:31 πμ
1) αθλητικά (φύλλα)................................. 0.001 ευρώ
2) ευρωσκεπτικιστής................................ 0.001 ευρώ
3) και όχι τελειωμένος............................... 0.001 ευρώ
4) όχι αντι-κοινό νόμισμα.......................... 0.001 ευρώ
5) αντι-ΕΕ)-αντισυστημικός...................... 0.002 ευρώ (είναι 2 παραβάσεις)
6) "όχι εναντίον κοινού νομίσματος"......... 0003 ευρώ (3 παραβάσεις)
7) τρελοκομμουνιστικά............................. 0.001 ευρώ
8) "αληθινός κομμουνισμός"...................... 0.001 ευρώ
9) "για σένα μάστορα"................................ 0.001 ευρώ (το "μάστορα")
10) "νέος θεωρητικός γίγαντας"................. 0.003 ευρώ
11) "μεγιστο-τεράστιος Αλαίν Μπαντιού".... 0.052 ευρώ (2 + 1 συκοφαντία)
12) "διανοείσαι τη χώρα εκτός ευρώ"..........0.001 ευρώ (ιδιότητα=επίθετο)
13) "Βουλγαρίες και έτσι"............................ 0.001 ευρώ (παρομοίως...)
14) στρεβλό παραγωγικό μοντέλο.............. 0.002 ευρώ
15) "κι η κουτσή Μαριώ"............................ 0.001 ευρώ
_______________________________________________
Επομένως... Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ φόρος για Προστασία της Οικολογίας της Πληροφορίας που θα επιβληθεί γι' αυτό το σχόλιο... είναι περίπου 0.06 ευρώ.
15 Απριλίου, 2010 στις 12:07 μμ
Άγγελος
από το λινκ που παραθέτει ο δεξιός:
«…Η «ηθική» βλάβη, που προξενεί το ευρώ στον Ελληνικό λαόν, συνίσταται ότι τον εθίζει εις ένα επίπεδο διαβιώσεως το οποίον υπερβαίνει την εγχώριο παραγωγή και αγοραστική δύναμι…»
Ρε τον κακομοίρη τον Ελληνικό λαό τι τραβάει. Τον εθίζει το Ευρώ σε ακολασίες και παραστρατήματα…
Πόσο χρονώ είναι ο Ελληνικός λαός; 7;
15 Απριλίου, 2010 στις 12:09 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@κάπταιν: χίλια συγγνώμη, παρανάγνωση έκανα (είναι η δεύτερη φορά σήμερα απ τις 7 το πρωί, μάλλον το ζώδιο φταίει).
Με τρέλανε, με έστειλε, (και στενοχωρήθηκα κιόλας, αλήθεια,) σε απόλυτη τιμή εκείνο το «η είσοδος στην ΟΝΕ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ». (ΟΎΤΕ ΚΑΙ Η ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΔΙΑΤΎΠΩΣΗ ΠΆΝΤΩς, ΥΠΗΡΕΤΕΊ ΤΙς ΑΛΗΘΕΊς ΑΠΌΨΕΙς ΤΟΥ ΚΕΙΜΈΝΟΥ σου.). Κατά τα άλλα, Ο.Κ, πάλι συγγνώμη για την παρανάγνωση.
@Ομαδ: Εγώ να δεχτώ, ότι όντως, ΔΕΝ παρακολούθησα ΟΛΕΣ τις παραπομπές σου (περισσότερες πάντως είδα απ όσες φαντάζεσαι). Κι εσύ όμως, φίλε μου, (όπα!, νάτο και το «φίλε», τελικά σαν πολύ γρήγορα δεν πάει το πράγμα;) παραπέμπεις σε ΠΟΛΛΑ, παρά ΠΟΛΛΑ πράγματα, τόσο που δεν φτάνουν οι ώρες μιας τυπικής ενασχόλησης σε κάτι που ΔΕΝ είναι η κύρια δουλειά κάποιου.
Για τον Μπαντιού επιμένω 100% (υπάρχει διάλογος ανοιχτός από τις στήλες της ΑΥΓΗΣ, μπορείς κι εσύ να το έβλεπες αυτό) πως η επιχειρηματολογία του για το ΑΝ η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία (πρβλ. κομμουνιστικά προτάγματα) μπορεί σήμερα να αποτελεί ρεαλιστική πρόταση για τη σύγχρονη κοινωνία, και του επισημαίνεται πως όπου επιχειρήθηκε, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, η μόνιμη απάντησή του (όπως και πολλών Γάλλων, ΦΙΛΟΛΟΓΙΖΟΝΤΩΝ υπερβολικά σε αντίθεση με τη λιτή & ακριβή πολιτική Αγγλο-σαξονική γλώσσα), είναι πως το σοβιετικό πείραμα απλά ΔΕΝ υπήρξε ποτέ ως κομμουνιστική εφαρμογή. Επ αυτού, στην ακρίβεια δλδ της τοποθέτησής του στο συγκεκριμένο, επιμένω όχι 100, αλλά 1000%.
Συγγνώμη για την διακοπή, με περιμένει τρεχάλα (όχι κυριολεκτικά, αλλά χειρότερα), οπότε τα ξαναλέμε (από πλευράς μου εννοώ) μετά τις 15:00
15 Απριλίου, 2010 στις 12:15 μμ
omadeon
Βαγγέλη
συγνώμη που στο λέω αλλά «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».
Ειναι δικαιολογημένο να μην έχει κανείς χρόνο να δει κάποια λινκ, αλλά… τα φάουλ είναι ΟΡΑΤΑ και ΕΝΤΟΣ του διαλόγου. Τα επαναλαμβάνεις και πάλι.
Και επίσης… ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΣ ΑΝΑΙΤΙΑ τον Αλαιν Μπαντιέ, ο οποίος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ σχέση με αμιγώς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ζητήματα.
Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα δηλαδή…
15 Απριλίου, 2010 στις 12:20 μμ
omadeon
Στο τέλος θα με… κράξει και ο φίλος Αιρετικός επειδή… έγινα ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ήπιος στα κραυγαλέα επικοινωνικά λάθη όπως το προηγούμενο σχόλιο των 12.09 πμ το οποίο (ΠΟΛΥ ΗΠΙΑ) θα χαρακτήριζα ΚΑΘΑΡΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΘΟΡΥΒΟ υψηλής έντασης ( > 100 Db) που δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ με Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ συζητάμε εδώ πέρα.
Βαγγέλη, κατάλαβέ το….
Το διαδίκτυο ΔΕΝ τα σηκώνει αυτά.
Είναι ΥΠΕΡΣΥΝΟΛΟ της επικοινωνίας που συνηθίσαμε ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.\
Οποιος πετάει τη μπάλα σε δέκα εξέδρες μαζί ΠΡΕΠΕΙ να ξέρει ότι ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
15 Απριλίου, 2010 στις 12:25 μμ
kapetanios
δεξιέ
τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη μοίρα από εμάς?
στο πρόσφατο πρόγραμμα σταθερότητας έδειξε έλλειμμα στο 9&κάτι (όσο δηλαδή θα δείχναμε κι εμείς προ ΓΑΠ ) και υποσχέθηκε να το κάνει 2,4 ( ρε τι κάνει το πολύ κρασί!) σε 3 χρόνια.
Το πρόβλημα στην έλλειψη κοινού μετώπου ήταν και είναι η άρνηση της Πορτογαλίας -και όχι η οικονομική της κατάσταση.
Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι δηλώσεις τους τον Δεκέμβριο με τις οποίες αρνιόντουσαν κάθε ομοιότητα με την Ελλάδα..
15 Απριλίου, 2010 στις 12:31 μμ
Άγγελος
kapetaniε,
Η κατάσταση στην μεν Πορτιγαλλία είναι πολύ χειρότερη από την Ελλάδα. Υπάρχει ήδη διευρυμένη εξαθλίωση.
Πλην δεν απώλεσαν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ως οι Έλληνες. Τι να πουν οι άμοιροι, να ο κολλητός μου ο μαλάκας; Δε λέει.
Το κοινό μέτωπο δεν είναι θέμα αρχών (μόνο) είναι και θέμα συγκυρίας. Αλλά είπαμε ο ΓΑΠ είναι αθλητικός τύπος ήθελε να βγει πρώτος (στο κλαρί)
(Και για να μην είμαστε και μονομερείς, τα πρώτα έυσημα σε αυτό τον δρόμο τα διεκδικεί ο Αλογογκούφης).
15 Απριλίου, 2010 στις 12:33 μμ
kapetanios
Άγγελε
Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω
15 Απριλίου, 2010 στις 12:37 μμ
omadeon
@Καπετάνιε είπες
«Εάν δεχθούμε ότι η πορεία της χώρας μας ήταν εν πολλοίς αυτή που της αναλογούσε εκ των πραγμάτων ΤΟΤΕ η είσοδος μας στην ΟΝΕ πρέπει να διώκεται ποινικά.
Ούτε κατά διάνοια δεν χωρά σύγκριση του πραγματικού οικονομικού επιπέδου μεταξυ της περιόδου 74-99 vs 2000-2010 κοινωνίας τε και κράτους συμπεριλαμβανομένου….
Ε ναι, ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ είναι το να ΔΙΩΧΘΕΙ ΠΟΙΝΙΚΑ εφόσον
1) ΖΗΜΙΩΣΕ τη χώρα (που δεν ήταν καθόλου έτοιμη)
2) ΩΦΕΛΗΣΕ μόνο συγκεκριμμενα ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ συμφέροντα
Και πολύ λογικά… βγάζει έξω από τα ρούχα του τον δεδηλωμένο… ΣΗΜΙΤΙΚΟ κ. Καργούδη (εμείς ΤΙ φταίμε όμως? )
Οσο για τους Πορτογάλους, ε… δεν φέρθηκαν τόσο ανόητα όπως ο ΓΑΠ.
ΦΥΣΙΚΑ και αρνιόντουσαν τα πάντα, ενώ αργότερα η ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της Ελλάδας έδρασε κατασταλτικά σαν «Θεραπεία ΣΟΚ» για να τους ΥΠΟΤΑΞΕΙ.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11071008
(«ΤΣΑΚΙΣΑΝ και τους πορτογάλους»)
15 Απριλίου, 2010 στις 12:39 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@σχο: εννοώ πως σε τεχνικο-νομικό επίπεδο, υπάρχουν δαπάνες που έχουν προηγουμένως ρυθμιστεί σε υπέρτερο επίπεδο (με νομοθεσία αυξημένης τυπικής ισχύος δλδ, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που προκύπτουν κάθε χρόνο στη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Δεν γίνεται κάθε τέλος Νοέμβρη -τέλος Δεκέμβρη που περαιώνονται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον Προϋπολογισμό με κατάληξη τη συζήτηση-έγκριση στην Ολομέλεια, μια φορά στους 12 μήνες δηλαδή, να μπαίνει ξανά-μανά ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ των δημόσιων δαπανών (και πάει λέγοντας, γιατί συζητώντας δημόσιες δαπάνες, μοιραία θα φτάσεις -δε γίνεται αλλιώς αν θες να κάνεις ουσιαστική αξιολόγηση κάθε δαπάνης!- να συζητάς για ΟΛΟ τον οικονομικό σχεδιασμό. Αυτό σχο μου (πλάκα θα κάνω τώρα) δεν θα ήταν κράτος, διαρκές μεταπτυχιακό Οικονομικής σχολής θα ήταν!
@Άγγελος:Εκτός της (κατά τη γνώμη μου) ορθότατης αποτύπωσης για τα αμυντικά Ελλάδας Τουρκίας, (και τις οικονομικές συνέπειες), να προσθέσουμε πως οι τούρκικοι εξοπλισμοί προωρίζονται για «2,5 μέτωπα» (1 το ελληνικό, 1 το Συριακό κλπ, κι 0,5 το εσωτερικό Κουρδικό, έτσι το θεωρούν, και το δέχεται μέχρι και το σχετικά έγκυρο»Τζέϊνς Ντιφένς»). Οπότε και έχουν την πολυτελή ευελιξία να αναπροσαρμόζουν όπλα & μέτωμα ανάλογα με την επικαιρότητα των αναγκών εκάστου, χώρια και οι οικονομίες κλίμακας που μπορούν και πετυχαίνουν λόγω αυτών και λόγω των μεγeθών (με τα οποία πχ. εξασφάλισαν συμπαραγωγή για τα F-16, και τα οπία, εξάγουν πλέον από το μπλοκ C+ κε., αν θυμάμαι καλά..).
15 Απριλίου, 2010 στις 12:45 μμ
δεξιος
@ Καπετανιος
Ακριβως αυτο -οι Πορτογαλοι δε σηκωσαν «επανασταση» κατα του Μααστριχτ και λουφαζουν για να γλυτωσουν τα χειροτερα.Βεβαια και τους Πορτογαλους να ειχαν στο στοχο μαζι μας μπορουσαν να τους καθαρισουν και αυτους.
Εκει που θα ηταν τα δυσκολα και αναγκαστικα θα αλλαζαν οι συνθηκες θα ηταν με την Ιταλια.Αυτος ειναι ο λογος που απο τοτε που ξεκινησε η ΟΝΕ ελεγα οτι ειμαστε ενταξει αν πιανουμε τα μεγεθη της Ιταλιας (εχει 117% του ΑΕΠ χρεος αλλα το ετησιο ελλειμμα ειναι στο 5%).
15 Απριλίου, 2010 στις 12:56 μμ
kapetanios
Γιώργο
ο Βαγγέλης απλώς ισχυρίζεται έμμεσα ότι για το χάλι μας φταίει η ΝΔ…
*
δεξιέ
η Ιταλία ήταν και είναι άλλο μέγεθος.
Άσε που δεν είχε αυτοδύναμες κυβερνήσεις…
15 Απριλίου, 2010 στις 12:57 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ομ: Καλά ΓΙΑ ΣΕΝΑ το ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ, είναι απλά οικονομικό ζήτημα; Και δεν είναι μακράν το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 20ου αιώνα (και όχι μόνο) Με το οποίο μάλιστα (λες ότι) ΔΕΝ έχει σχέση ο νεο-μετα-κομμουνιστής Μπαντιού ίνδαλμα όλων των αριστερίστικων (και, φοβάμαι, όχι μόνο)συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ; Ως οικονομικό θέμα σίγουρα, αλλά έλα που το Σοβιετικό είπαμε ΔΕΝ περιορίζεται στο ελάχιστο μέγεθος ενός οικονομικού προβλήματος. Για τον «Νέο Άνθρωπο» μίλησαν ομαδεώνα οι Σοβιετικοί, όχι απλά για τον homo economicus (Επί τη ευκαρία τα 3/4 τουλάχιστο της προβληματικής του Μπ. διατρέχονται από τα κεντρικά κομμουνιστικά προτάγματα και την επίκαιρη επαναδιατύπωσή τους)
Είπαμε να διαμορφώνουμε αυτά που λέει ο άλλος κατα πως μας βολεύουν, αλλά όχι κι έτσι
Και παρακαλώ, απόφυγε (όπως κάνω και εγώ) όσο μπορείς, γενικές & απόλυτες κριτικές αποφάνσεις για μένα. ΜΟΝΟ στα θέματα της κουβέντας, πρκλ πολύ..
15 Απριλίου, 2010 στις 12:59 μμ
Ο Αιρετικός
Για την πολυτυπία στα F-16 που, ελέω επιλογών ΠΑΣΟΚ, έχουμε δυο διαφορετικούς κινητήρες (άρα διαφορετικά συστήματα εκπαίδευσης τεχνικών και διαφορετικά συστήματα υποστήριξης σε συστήματα συντήρησης και επισκευών) κι έτσι έχουμε πολυτυπία ΚΑΙ μέσα στον ίδιο τύπο αεροσκάφους θα μας πει κανείς τίποτα;
Για την «αγορά του αιώνα» θα μας πείτε τίποτα; Μ’αυτήν καταλήξαμε να πάρουμε:
1. Mirage 2000 με άθλιο ραντάρ (αλλά εξαιρετικό σύστημα αυτοπροστασίας ακόμα και σήμερα)
2. F-16 Block 30 που σήμερα, αν δεν αναβαθμιστούν ΑΜΕΣΩΣ σε επίπεδο 52+ ή CCIP ή έστω CCIP Lite θα απαξιωθούν ΠΛΗΡΩΣ
Και φάγαμε στη μάπα πολυτυπία που έβλαψε το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά έδωσε ΠΟΛΛΕΣ μίζες σε πολιτικούς και ωφέλησε τα μάλα τους εμπόρους όπλων…
Πάμε τώρα στη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων:
ΑΝ και ΜΟΝΟΝ ΑΝ η συμπαραγωγή προσφέρει μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας και προσφέρει μια μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους, θα πω ΝΑΙ.
Αλλά αν είναι σαν τη μαλακία που μας προτείνει το «Ξανθό Γένος» για τα απαράδεκτα και ακατάλληλα για τις ανάγκες του Ε.Σ. BMP-3 (δε μιλάω καν για τα άχρηστα BMP-1), δηλαδή απλά να χρεωθούμε ΑΚΟΜΑ πιο ακριβά ένα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για τις ανάγκες μας οπλικό σύστημα μόνο και μόνο για να απασχολήσουμε σαράντα ανθρώπους να κολλάνε λαμαρίνες (γιατί ΑΥΤΟ μας προτείνουν οι Ρώσοι), ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.
Και μη μου πείτε τίποτα για τα αερόστρωμνα Zubr… Αυτά είχαν κριθεί ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά η «έντιμη» κυβέρνηση Σημίτη αύξησε τα μέλη της επιτροπής, έβαλε μερικούς δικούς της (που ήταν ΑΣΧΕΤΟΙ με το αντικείμενο) και εγκρίθηκαν για αγορά… Και είναι ΚΑΙ ακατάλληλα για τις ανάγκες μας ΚΑΙ καθηλωμένα λόγω αναξιοπιστίας και έλλειψης ανταλλακτικών…
15 Απριλίου, 2010 στις 1:08 μμ
δεξιος
@ καπετανιος
Η Ιταλια ειναι ομως και το μεγαλο προβλημα της ευρωπαικης πολιτικης.
Οταν γινονταν συζητησεις για το Μααστριχτ ο εφιαλτης των Γερμανων ηταν οτι καποτε θα χρειασθει να αναλαβουν το χρεος της Ιταλιας,οχι της Ελλαδος.
Απο την αλλη μερια οι ιδιοι οι Γερμανοι δεν ηθελαν να αφησουν την ιταλικη βιομηχανια εκτος ευρω γιατι θα μπορουσε με υποτιμησεις της λιρετας να τους κανει ζημια.
Επισης οι Βορειοιταλοι ηταν αποφασισμενοι να μπουν οπωσδηποτε στο ευρω και εαν η Ιταλια αποκλειοταν απειλουσαν μεσω της Λεγκας με αποσχιση.Ολο αυτο το μπερδεμα οδηγησε στη παραβιαση του ορου 60% δημοσιο χρεος του ΑΕΠ για να μπει η Ιταλια και προσκολληθηκαν και οι υπολοιποι μεταξυ των οποιων και εμεις.
Αυτος ειναι ο λογος που θα ειμαστε ενταξει αν συμβαδιζαμε με τα δικα τους ποσοστα.
15 Απριλίου, 2010 στις 1:12 μμ
kapetanios
να τους κάνει ΠΟΛΥ μεγάλη ζημιά….
15 Απριλίου, 2010 στις 1:17 μμ
omadeon
Καργούδη ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ και ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ
π.χ.
ΠΟΙΟΣ σου είπε ότι ΕΓΩ είπα τέτοιο πράμα?
Αυτά ΕΣΥ τα θέτεις και ΜΟΝΟ ΕΣΥ τα «απαντάς»
Εγώ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ότι «το σοβιετικό πείραμα» είναι «απλά οικονομικό ζήτημα», απλά το θεωρώ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ με το θέμα που συζητάμε εδώ (ΟΠΩΣ και τις ιδεολογικές ροπές του Αλαιν Μπαντιού και ΤΙ λέει γι ‘αυτόν ο ΣυΡιζα και… χέστηκε η φοράδα στο αλώνι…)
Σε ΤΙΠΟΤΕ δεν ΑΠΑΝΤΑΣ και ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ να θέτεις ΑΧΥΡΕΝΙΑ επιχειρήματα.
Αυτή η τακτική λέγεται «Strawman Argument».
(Κι είναι ΑΝΕΝΤΙΜΗ, λυπάμαι….)
Αγγλικά ξέρεις. Το λήμμα στη βικιπαίδεια είναι ΣΥΝΤΟΜΟ σχετικά.
http://en.wikipedia.org/wiki/Strawman
Δες το καλύτερα, μπας και δημιουργείς Strawman Argument άθελά σου (δεν έπεται ότι το κάνεις κι επίτηδες. Το θέμα είναι ΑΛΛΟΥ).
15 Απριλίου, 2010 στις 1:39 μμ
omadeon
Υ.Γ. επειδή… ξέεερω ότι ΙΣΩΣ και να ΜΗΝ κάνει ο φίλος μας κλικ (με διάφορες αιτίες «έλλειψης χρόνου» – καλάααααα….)
Γράφω εδώ την ΟΥΣΙΑ του ΤΙ ειναι «ΑΧΥΡΕΝΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ» για να το έχουν υπ’ όψη και άλλοι (ΠΑΣΟΚοι και μη-)
________
[…]
A straw man argument is an informal fallacy based on misrepresentation of an opponent’s position.To «attack a straw man» is to create the illusion of having refuted a proposition by substituting a superficially similar proposition (the «straw man»), and refuting it, without ever having actually refuted the original position.
The straw man fallacy occurs in the following pattern:
1. Person A has position X.
2. Person B disregards certain key points of X and instead presents the superficially-similar position Y. Thus, Y is a resulting distorted version of X and can be set up in several ways, including:
2.1) Presenting a misrepresentation of the opponent’s position and then refuting it, thus giving the appearance that the opponent’s actual position has been refuted.
2.2) Quoting an opponent’s words out of context – i.e. choosing quotations which are intentionally misrepresentative of the opponent’s actual intentions.
2.3) Presenting someone who defends a position poorly as the defender, then refuting that person’s arguments – thus giving the appearance that every upholder of that position (and thus the position itself) has been defeated.
2.4) Inventing a fictitious persona with actions or beliefs which are then criticized, implying that the person represents a group of whom the speaker is critical.
2.5) Oversimplifying an opponent’s argument, then attacking this oversimplified version.
3. Person B attacks position Y, concluding that X is false / incorrect / flawed.
This sort of «reasoning» is fallacious, because attacking a distorted version of a position fails to constitute an attack on the actual position.
Example
Straw man arguments often arise in public debates such as a (hypothetical) prohibition debate:
Person A: We should liberalize the laws on beer.
Person B: No, any society with unrestricted access to intoxicants loses its work ethic and goes only for immediate gratification.
The proposal was to relax laws on beer. Person B has exaggerated this to a position harder to defend, i.e., «unrestricted access to intoxicants».
[…]
http://en.wikipedia.org/wiki/Strawman
15 Απριλίου, 2010 στις 1:51 μμ
σχολιαστης
15 Απριλίου, 2010 στις 1:52 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Ομαδ: Όντως μέχρι τις 21:00 μόνο στα πεταχτά ψιλομπορώ, αλλά ρωτάς που το βρήκα ότι εσύ λές για Μπ & Σοβ. Ένωση, κλπ κλπ.
Λοιπόν,
@ομαδ 12:15:
«…και συκοφαντείς αναίτια τον Αλαίν Μπαντιέ ο οποίος δεν έχει καμιά σχέση με αμιγώς οικονομικά ζητήματα…» λες εσύ,
«οπως προφανώς με τη Σοβιετία, με την οποία & τα θέματα που δημιουργήθηκαν απ αυτήν και γι αυτήν,ασχολείται ο Μπ. σε μεγάλο μέρος της προβληματικής του..» συμπεραίνω εγώ.
Την νοηματική λαθροχειρία πού τη βλέπεις;
Δεν είναι θεμιτή η συναγωγή που κάνω; (Αφού οι δικές μου παραπομπές στον Μπ αφορούσαν αποκλειστικά τη Σοβ. Ένωση και το τί λέει για το σοβιετικό μοντέλλο, ότι ΔΕΝ υπήρξε δλδ. πραγματική απόπειρα εγκατάστασης κομμουνιστικού Κράτους.
Πού είναι το τόσο ελλειπές νοηματικά;
Δεν είναι δικαιολογία, ξαναλέω, μέχρι τις 21:00 μπορώ μόνο στα πεταχτά να διαβάζω ή να χτυπώ 1-2 ψιλο-σχόλια. Το βραδάκι, στη διάθεσή σου, και μάλιστα ευχαρίστως…
15 Απριλίου, 2010 στις 1:55 μμ
omadeon
Μάθημα ΠΡΩΤΟΝ (χεχε)
(για αγαπητούς νιούμπηδες του διαδικτύου)
1) Σε ΥΓΙΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ περιβάλλοντα Ψηφιακού Διαλόγου, όπως η Καλύβα…
…εμείς οι σχολιαστές τείνουμε προς τον ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ, διότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε αλλιώς (π.χ. κάνουμε τα… δικά μου λάθη, όταν το… παρακάνω σε προσωπικά ζητήματα, ξεφεύγουμε, πετάμε μπάλες σε εξέδρες, κ.ο.κ. – πράγμα το οποίο ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΟΡΑΤΟ και ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ λόγω του ότι ο ψηφιακός διάλογος είναι ΓΡΑΠΤΟΣ και ως εκ τούτου περιλαμβάνει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ και ΟΛΑ τα «πρακτικά της συνεδρίασης» ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ, όχι εκ των υστέρων ή «μαγειρεμένα»…)
2) Ο Ορθός Λόγος έχει ΚΑΝΟΝΕΣ. Τους χρησιμοποιούμε (ή τους παραβιάζουμε) ΧΩΡΙΣ να το συνειδητοποιούμε (όπως ένα παιδί χρησιμοποιεί τη Γραμματική της γλώσσας του ΧΩΡΙΣ να το ξέρει συνήθως)…
…και η γνώση αυτών των Κανόνων ΒΟΗΘΑΕΙ (όπως και στο παιδί που κάποια στιγμή μαθαίνει ΚΑΙ Γραμματική)….
3) Διάλογος στο διαδίκτυο χωρίς Ορθό Λόγο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, εκτός αν με «διάλογο» εννοούμε ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥΣ και προσωπικές ΠΡΟΒΟΛΕΣ.
Τέλος… (εννοείται ότι) ο Ορθός Λόγος δεν είναι άλλο από μια ακόμη έκφανση της Τυπικής Λογικής (και όχι μόνο αυτής βέβαια…) την οποία χρησιμοποιεί ΟΛΟΣ ο πλανήτης εξίσου (=ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΓΛΩΣΣΑ του διαδικτύου) πράμα το οποίο αποτελεί ΘΕΤΙΚΗ ΟΨΗ της Παγκοσμιοποίησης.
(δεν μιλάω άλλο, Πάνο -χεχε)
15 Απριλίου, 2010 στις 1:59 μμ
omadeon
Την νοηματική λαθροχειρία πού τη βλέπεις;
ΕΕΕΕΕΕ…. Το ΕΞΗΓΗΣΑ ΗΔΗ στο σχόλιο προηγουμένως
(όταν λέω Πάνο ότι το θέμα απαιτεί «ειδικό ποστ» ΑΥΤΑ εννιώ…..)
Δεν είναι θεμιτή η συναγωγή που κάνω;
ΟΧΙ. Διότι είναι STRAWMAN ARGUMENT ως προς τη ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
ΔΕΝ μπορώ άαααααλλο…. ΦΕΥΓΩΩΩ….. 🙂
15 Απριλίου, 2010 στις 2:53 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ξεκόλλα ρε Ομαδέωνα από τον Μπαντιού, ούτε και εγω τον θεωρώ μεγάλο φιλόσοφο αλλά έτσι πάνε αυτά τα πράγματα, δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε για το αν ο Χ ή ο Υ είναι μεγάλος διανόητης. Για σένα μπορεί να είναι, για μένα όχι. 😉
Aπό λίγες δε συνεντεύξεις που έχω διαβάσει η εντύπωση μου, και μένα, είναι πως εξακολουθεί να υποστηρίζει τον κομμουνισμό, ή τουλάχιστον μία άλλη εκδοχή του κομμουνισμού.
15 Απριλίου, 2010 στις 3:12 μμ
zeppos
Βαγγέλης: «Δεν είναι δικαιολογία, ξαναλέω, μέχρι τις 21:00 μπορώ μόνο στα πεταχτά να διαβάζω ή να χτυπώ 1-2 ψιλο-σχόλια. Το βραδάκι, στη διάθεσή σου, και μάλιστα ευχαρίστως…»
Είσαι το «αποκούμπι», το ευήκοον ους και η παρηγοριά κάθε σαλεμένου… Εύγε!
15 Απριλίου, 2010 στις 3:22 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@ζεπ: κι εσύ το δικό μου, αλλά δε βλέπω να βοηθάς. (Μην ψάχνεσαι, για τα επιδόματα «επικίνδυνης & ανθυγιεινής» πάω, μέρες που έρχονται).
Πλάκα-πλάκα σε λίγο θα μας καταφέρουν να ψηθούμε, πως, μόλις μας κόψει καμιά λόρδα, πρέπει να ψάχνουμε την κωλότσεπη για το ατομικό «Δελτίο Τροφίμων»!…
Δεν παίρνει να σε βλέπουμε συχνότερα;
15 Απριλίου, 2010 στις 3:31 μμ
zeppos
Βαγγέλη, τα «πολιτικά» ζητήματα που αναλύονται .. εκ βαθέων προσφάτως, είναι δυσανάγνωστα για την αφεντιά μου. Ένα το κρατούμενο…
Εν τω μεταξύ, ο καλυβάρχης έλυσε τα μαντρόσκυλα στον περίβολο της πτωχής αλλά τιμίας καλύβης, και ΔΕΝ αποδέχεται καμίαν ευθύνην για κάθε «δάγκωμα».. Όποιοι αισθάνονται να απειλούνται – είπε – να πάνε σπίτι των… Η καλύβη είναι για τους θαρραλέους..
Πάντως σιγά-σιγά με τρώει μια «ανυπόστατη» φαγούρα.. Να δούμε έως πότε;
15 Απριλίου, 2010 στις 3:51 μμ
Αυτοεκπληρούμενες Προφητείες ή… Πωλείται και Φιλότιμο « OMADEON
[…] το ποστ της Καλύβας “το 45άρι σημαδεύει και την ελληνική κοινωνία” και σχόλια όπως αυτό αυτό ΕΔΩ (περί “StrawMan […]
15 Απριλίου, 2010 στις 4:00 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Ανοίξτε αν θέλετε βέβαια στο euro2day.
Δημοσιεύεται πολύ ενδιαφέρουσα ΤΩΡΙΝΗ επιστολή Παπακ σε Τρισέ, Ρεν & Στρος-Καν που καλεί σε «διαπραγμάτευση για ένα πολυετές….κλπ» από τι; 15:12-με τέλος 15:30
Επιχειρείτει περαιτέρω αποσαφήνιση για να αφαιρούνται σταδιακά μέχρι αρχή Μάη όταν θα ξανασκάσουμε στις αγορές, όλα τα πατήματα της σπέκουλας για δήθεν «ασάφειες» στον μηχανισμό.
Νομίζω ότι μέχρι που παίρνει και για ποστ!
15 Απριλίου, 2010 στις 4:18 μμ
Ο Αιρετικός
Τη διαβάσαμε ήδη:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/04/2010_333061
Και ήρθε η λυπητερή για τις συντάξεις:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100052_15/04/2010_397505
Και:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100053_15/04/2010_397509
Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ, μπράβο στη ΝΔ, μπράβο στον Τάπερμαν, μπράβο στο ΓΑΠ, μπράβο στο Μικροκαραμανλή, μπράβο στους Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου, Παπακωνσταντίνου…
Όταν μας βάλει το ΔΝΤ (που ΟΛΟΙ οι ανωτέρω το έφεραν) να «ζούμε» με 200 ευρώ το μήνα και μας οδηγήσει στα χάλια της Λετονίας, τότε να δω και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τους υπερασπιστές των δυο αυτών κωμάτων…
Ή μάλλον, καλύτερα – γι’αυτούς – να μην τους δει κανένας πολίτης που θα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
15 Απριλίου, 2010 στις 4:19 μμ
zeppos
««Προς
Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director Δ.Ν.Τ.
Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου»
«
Πρόκειται για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τους όρους και τις προϋποθέσεις της απόφασης στήριξης (βλέπε δανείων)..
15 Απριλίου, 2010 στις 4:20 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Όποιοι αισθάνονται να απειλούνται – είπε – να πάνε σπίτι των… Η καλύβη είναι για τους θαρραλέους..
Τι γίνεται ρε παιδί μου με μερικούς από σας του ΠΑΣΟΚ? Ποιός απειλεί την αφεντιά σας και ΠΩΣ? Ή μήπως επειδή ΔΕΝ μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με όλους οσους σας κριτικάρουν το έχετε γυρίσει στην τρέλα και βλέπετε παντού απειλές? Ποιοί σας απειλούν και ΠΩΣ?
15 Απριλίου, 2010 στις 4:30 μμ
Ο Αιρετικός
Δύστροπε, θα με κάνεις να αφηγηθώ κάτι που είχα ζήσει παλιότερα:
Το 1998, με πλαστογραφημένα πρακτικά της 60ης Συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, η «πρυτανεία» των Δημήτρη Σωτηρόπουλου, Χρήστου Σκιαδά και Μανόλη Χριστοδούλου, σε συνεργασία με το Γεράσιμο Αρσένη και τη σύζυγό του Λούκα Κατσέλη (που διαχειριζόταν τα οικονομικά αυτού του «θεσμού») έστησαν – παρακάμπτοντας ΟΛΑ τα όργανα συνδιοίκησης του ιδρύματος, τα οποία αργότερα ΔΙΕΛΥΣΑΝ για προφανείς λόγους – τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, στα οποία εισήγαγαν πρώτα μια φουρνιά 350 ατόμων. Ευρισκόμενοι προ τετελεσμένου γεγονότος (καθώς ΟΥΔΕΠΟΤΕ έγινε συνεδρίαση για το ΑΝ θα γίνουν ΠΣΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης) οι φοιτητές ξεκίνησαν κατάληψη. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ φρόντισαν ν’αρχίσουν το χαφιεδιλίκι, τους τραμπουκισμούς (πιο δυναμική ήταν η ΠΑΣΠ) και τη συνεργασία με «αγανακτισμένους πολίτες» (δηλαδή μπράβους νυχτομάγαζων που αργότερα προσελήφθησαν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ως μπράβοι της «πρυτανείας» – ένας εξ αυτών έγινε και νομαρχιακός σύμβουλος στα Χανιά) και άρχισαν να χρησιμοποιούν τους εισαχθέντες στα ΠΣΕ ως «τάγματα εφόδου». Ως «spokeswoman» τους οι «φοιτητές» υπέρμαχοι των ΠΣΕ είχαν βάλει μια ΠΣίτισσα που μπροστά της η Σοφία Φιλιππίδη είναι θέα (αγάπη μου). Μια φορά λοιπόν, είχε καλέσει εκεί στην Πολυτεχνειούπολη τους δημοσιογράφους των τοπικών εφημερίδων κι έλεγε ότι την απειλούσαμε και μάλιστα ότι θέλαμε και να τη βιάσουμε. Παρενέβην τότε εγώ και είπα «η κυρία … (δε λέω το όνομά της, ξέρει ποια είναι) έχει υπερβολικές απαιτήσεις από εμάς. Κανείς μας δεν είναι τόσο στερημένος σεξουαλικά για να θέλει να πάει μαζί της, πόσο μάλλον να τη βιάσει κιόλας.»
15 Απριλίου, 2010 στις 4:31 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@διόρθωση: στην αράδα 4 το «..από τι;…», ανάγνωθι «…από τις 15:12-…».Ευχαριστώ Ζέππο, δεν συμφωνεί κανείς πως είναι σημαντική εξέλιξη;
Γιατί όλα τα ΜΜΕ αυτό πιστεύουν…
15 Απριλίου, 2010 στις 4:36 μμ
Ο Αιρετικός
Και το ωραίο είναι ότι οι «απειλούμενοι» συχνά έκαναν εφόδους μαζί με τους 15 μπράβους της «πρυτανείας» κατά φοιτητών, καθηγητών και υπαλλήλων του Πολυτεχνείου Κρήτης… Με πληροφορίες και καρφώματα πάντα courtesy of ΠΑΣΠ και ΔΑΠ… Εναντίον μου από τον «αρχηγό» των χειροδύναμων (και νυν νομαρχιακό σύμβουλο Χανίων) υπήρξε ΚΑΙ δολοφονική απόπειρα συνοδευόμενη από απειλή στις 19 Ιανουαρίου 1999. Και στον αξιωματικό υπηρεσίας στην Αστυνομία είπε (αν είναι δυνατόν) «ΕΓΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΩ!!!».
Αυτά, «κυρίοι» και «κυρίες» του ΠΑΣΟΚ, που νιώθετε να απειλείστε…
15 Απριλίου, 2010 στις 5:05 μμ
Ο Αιρετικός
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100002_15/04/2010_397598
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100038_15/04/2010_397553
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100041_15/04/2010_397550
15 Απριλίου, 2010 στις 5:15 μμ
kapetanios
ΜΠΑΜ και κάτω
( για την επιστολή ΠαπαΓΑΠ λέω…)
15 Απριλίου, 2010 στις 6:01 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εμένα πάντως Αιρετικέ όλη αυτή η ιστορία με τις απειλές μου θυμίζει αυτό που λένε διάφοροι ψυχολόγοι, ότι δηλαδή προβάλλουν πολλοί πάνω στους άλλους («με απειλείς») αυτό που θα ήθελαν να κάνουν οι ίδιοι («να απειλήσουν»).
Για την Ιστορία με το Πολυτεχνείο Κρήτης τι να πω…είναι μέρος αυτής της σήψης στην οποία έχει βυθίσει την χώρα το πολιτικό της κατεστημένο.
Τέλος πάντων, ας αφήσουμε τους «απειλούμενους» να κακαρίζουν και ας επικεντρωθούμε στην καυτή επικαιρότητα. (Η οποία λιαν προσεχώς θα αρχίσει να καίει ακόμα περισσότερο με όλα αυτά πάνε να γίνουν)
15 Απριλίου, 2010 στις 6:13 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«…οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.»
Αυτό πάντως που μου αρέσει είναι πως ενω όλα πλέον είναι έτοιμα για να μας βάλουν επάνω στον πάγκο του κρεοπώλη, η σεπτή ημών κυβέρνησις το «σκεπτεται»… περί του αν θα εισέλθει τελικώς εις το κρεοπωλείον…
15 Απριλίου, 2010 στις 7:05 μμ
δεξιος
Η αιτηση ειναι η αρχη της ελευσης του ΔΝΤ καθως ουσιαστικα ζητει να εκπονησει το προγραμμα παρεμβασης του -αυτο ειναι το πολυετες προγραμμα οικονομικων πολιτικων.
Εν τω μεταξυ ενας απο τους κινουντες τα νηματα (και επισκεπτης των Αθηνων αμεσως μετα τις εκλογες ) απαιτει να υποχωρησει η Γερμανια για να μη διαλυσει την ΕΕ.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1802912
15 Απριλίου, 2010 στις 7:28 μμ
σχολιαστης
Τόσες λέξεις αντί να πει «HELP».
15 Απριλίου, 2010 στις 7:53 μμ
Β. Δ. Καργούδης
@δεξιός: Υποθέτω δεν προτρέπεις να ακολουθήσουμε κι εμείς όλοι, αυτούς (από 666, μέχρι μην πω τώρα γιατί κωλύομαι) τους ετερόκλητους που έχουν δαιμονοποιήσει τον Σόρος. Τόσα κακά που του φορτώνουν, δεν τα προλαβαίνει ο φουκαράς ούτε σε 10 ζωές να σκίζεται στην σατανική υπερωρία.
Να ρωτήσω αλλιώς
Με δεδομένο το βήμα-βήμα παιχνίδι εξώθησης που παίζεται, αυτή την κίνηση(της επιστολής ΠΑΠΑΚ) σαν πρωτοβουλία άρσης step by step μέχρι τέλος του μήνα των ασαφειών που επικαλούνται διάφοροι, ΠΩΣ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙΣ;
ή ΤΊ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΈς ΘΑ ΈΒΛΕΠΕς ΕΣΎ Σ ΑΥΤΉ ΤΗ ΦΆΣΗ;
15 Απριλίου, 2010 στις 8:09 μμ
δεξιος
Tωρα σε αυτη τη φαση δεν βλεπω αλλη εναλλακτικη λυση.Αν υπαρχει κατι παντως μας το κρατανε μυστικο.
Πριν λιγο καιρο περιμενα οτι θα βγαλει το Μαιο εστω με μεγαλο επιτοκιο και δεδομενου οτι το καλοκαιρι δεν υπαρχουν δανειακες αναγκες θα πηγαιναμε φθινοπωρο και εαν τα εσοδα πηγαιναν καλα υπηρχε μια πιθανοτητα αποφυγης.
Τωρα φαινεται οτι μαλλον παιζουμε καθυστερησεις και ειναι θεμα εβδομαδων ή και ημερων.
15 Απριλίου, 2010 στις 8:23 μμ
Vita
«Το ΔΝΤ είναι κακό πράγμα εκτός αν το επιλέξει ο ΓΑΠ επειδή αυτός έχει σχέδιο» το έγραψα σκωπτικοειρωνικά σε σχόλιο που τιμητικά συμπεριέλαβε ο Πάνος σto post:
https://panosz.wordpress.com/2010/03/20/comments-4/
και τελικά ήδη έχει αρχίσει η πασοκική σπέκουλα ότι ΟΝΤΩΣ είναι καλό πράγμα. Δηλαδή πρέπει να πεισθούμε ότι αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε το βιασμό ΠΡΕΠΕΙ να τον απολαύσουμε, έτσι;
15 Απριλίου, 2010 στις 8:26 μμ
σχολιαστης
Βαγγέλη δεν υπάρχει εναλλακτική, εκεί που φτάσαμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο που να μας διατηρεί στις υφιστάμενες συμμαχίες.
Θα έλεγα ότι πρέπει να μάθουμε να εκτιμάμε οι ίδιοι λίγο καλύτερα τα …προσόντα μας.
Στην ΕΟΚ 10ο μέλος,στην ευρωζώνη, στην 30η θέση σε πλούτο, στο ΝΑΤΟ, με κορυφαία βάση στη Σούδα, με στρατηγική θέση ανάμεσα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική.
Γι’ αυτό η ανοησία της δυσφήμησης που κάναμε οι ίδιοι, (διεφθαρμένοι, χρεωκοπία, Τιτανικός, πιστόλια) πρέπει να τελειώσει.
Αν καταλάβουμε ότι αξίζουμε πολλά στον καταμερισμό συμφερόντων του δυτικού κόσμου θα έχουμε καλύτερη τύχη και θα σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με Ρουμανίες και Λετονίες.
15 Απριλίου, 2010 στις 8:37 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εαν πάντως υπάρχει κάτι που βρίσκω κωμικό (οσο κωμικό γίνεται τούτες τις μέρες) είναι το ότι οι μαλάκες που μας κυβερνάνε ουσιαστικά έχουν πλέον ξεκινήσει συζητήσεις, με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, για τους όρους του δανεισμού της χώρας αλλά κατά τα άλλα, επειδή μας θεωρούν ηλίθιους, εξακολουθούν να έχουν μία στάση του στυλ «ΔΝΤ? Ποιός? Τι είναι αυτό? Τρώγεται?»
15 Απριλίου, 2010 στις 8:43 μμ
σχολιαστης
Δ.Π. αυτό μάλλον οφείλεται στο χουνέρι που έκανε ο σ. στροσκαν του ΔΝΤ στο σ. ΓΑΠ. Αν θυμάσαι ο ΓΑΠ βγήκε και είπε ότι τα έχουμε βρεί με το ΔΝΤ και όλα ΟΚ με τα μέτρα, για να βγεί αργότερα ο στροσκαν και να πει περίπου «θα δουμε», κρεμώντας τον ομοιδεάτη πρόεδρο της Σ.Δ.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:21 μμ
Dralion
Βαγγελη (και εν μερει ομαδεων και αναγνωστη αθηναιε), οι προτασεις μου δεν εχουν καμμια σημασια.
Ακομα κι αν ειναι 100% σωστες, κανενας στην κυβερνηση δεν θα τις παρει υπ οψη του. Αν ειναι λαθος, τοτε πρεπει να ξεχαστουν ετσι κι αλλιως.
Οταν ομως ενας απλος πολιτης, χωρις διαθεσιμο χρονο και χωρις τεχνικα μεσα μπορει να διατυπωσει 5 λογικα πραγματα, τοτε *απαιτω* απο εκεινους που πληρωνονται γι’ αυτην την δουλεια, να κατασκευασουν κατι καλυτερο απο την λυση του «περικοπτουμε μισθους + συνταξεις».
Θεωρω π.χ. την σημερινη μας κατασταση σαν αποτελεσμα εγκληματικης εθελοτυφλιας οσων μας κυβερνησαν τα τελευταια 12 χρονια. Σημερα, εχει γινει κοινος τοπος οτι επειδη εχουμε το ευρω δεν μπορουμε να κανουμε υποτιμηση. Αυτο το απλο γεγονος, θα επρεπε να το εχουν προβλεψει οι φωστηρες που μας κυβερνανε εδω και 12 χρονια.
Δεν ξερω αν τελικα η εισοδος μας στην ΟΝΕ ηταν σωστο βημα η οχι. Εκ των υστερων, οι εκτιμησεις δεν εχουν καμμια αξια.
Αλλα ΑΠΑΙΤΩ απο εκεινους που πληρωνω να ξερουν τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα αυτης της ενεργειας. Και ΑΠΑΙΤΩ να παρουν μετρα, ωστε οι αρνητικες επιπτωσεις να μειωθουν οσο περισσοτερο γινεται.
Αντι να σκεφτει εστω και ενας αυτην την απλη αληθεια εδω και 12 χρονια (οτι δλδ. δεν μπορουμε να βελτιωνουμε τα οικονομικα μας κανοντας υποτιμησεις), το εριξαν στις παροχες, στα ρουσφετια και στον δανεισμο.
Μη μου μιλησεις παλι Βαγγελη για το ΣτΕ, το περιπλοκο νομοθετικο εργο και τα αδυτα της πολιτικης.
Το οτι δεν επιτρεπεται να τσακιζουμε την ελληνικη οικονομια, δεν θελει και πολυ νιονιο για να το σκεφτει κανεις.
Ακομα και τωρα, που ειμαστε στην ΟΝΕ και γενικως στην θεση που ειμαστε, ΠΑΛΙ η κυβερνηση εξαπατα τον ελληνικο λαο.
Π.χ. δεν υπαρχει επισημη θεση για το ΔΝΤ. Ειναι τελικα καλο η κακο; Τι στον διατανο εκτιμα αυτη η κυβερνηση; Τι προβλεψεις εχει κανει; Πως σκοπευει να αντιδρασει, αν το ΔΝΤ απαιτησει «απολυστε 250.000 δημ. υπαλληλους» ; Δεν ειναι καθολου φανταστικο σεναριο αυτο. Ακριβως ετσι εγινε στην Λετονια.
Στο ΔΝΤ δεν μπορεις να απαντησεις οτι κανει πολιτικες προτασεις καφενειακου επιπεδου.
Γιατι η ελληνικη κυβερνηση δεν λεει ΤΙΠΟΤΑ στον ελληνικο λαο σχετικα με το ΔΝΤ; Γιατι το ΔΝΤ ειναι την μια μερα η σωτηρια μας και την αλλη μερα η κολαση μας – αναλογα με το πως φυσαει ο αερας;
Την εμποδιζει μηπως το ΣτΕ; Την εμποδιζει η βουλη; Καποια πολυπλοκη κοινοβουλευτικη διαδικασια;
Οπως και με την ΟΝΕ πριν 12 χρονια, ετσι και με το ΔΝΤ βαδιζουμε σαν προβατα επι σφαγην. Το αν το ΔΝΤ μας βγει τελικα σε καλο, θα το ξερουμε σε 12 χρονια απο σημερα.
Νατανε ουισκυ, να παραδεχτω οτι χρειαζεται 12 χρονια μεχρι να γινει καλο. Αλλα εδω μιλαμε για πολιτικη, οχι για ουισκυ.
Εμεις οι πολιτες δεν ζηταμε πολυπλοκα πραγματα απο την κυβερνηση μας. Ζηταμε μια προβλεψη (τους πληρωνουμε τοσα εργαλεια προβλεψεων) και ενα σχεδιο δρασης.
Καθημερινα αποδεικνυεται οτι η ΓΑΠοκυβερνηση απλα πηγαινει βλεποντας-και-κανοντας. Δεν εχει ουτε προβλεψη, ουτε σχεδιο δρασης.
Ετσι, ξερει να κυβερνησει κι ο σκυλος μου. Γαβ-γαβ.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:27 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Μ΄αρέσει που με α-πολιτικούς ή και παρπολιτικούς σχολιασμούς, νομίζουμε πως κάνουμε κριτική ή πολιτική συζήτηση.
Εκτός κι αν βρίσκομαι σε ποστ με άλλο θέμα, οπότε το λάθος είναι δικό μου (και μάλλον παίρνει ξώφαλτσα και τον δεξιό, αν δεν κάνω λάθος).
Σχο, αν πιστεύεις ότι η κυβέρνηση του Φθινοπώρου 09, αν δεν έλεγε τίποτα, θα έψηνε τους μαλάκες τους πλούσιους δυτικούς να συνεχίζουμε να τους κάνουμε πλάκες ενώ το ξέρουν, τί να σου πώ;’Απ΄τη δική μου μεριά, (και επειδή είμαι 100% σίγουρος ότι πας στο πρόβλημα με την ίδια προαίρεση που πάω και γώ, για να λυθεί δλδ, γι αυτό επιμένω μαζί σου να συνεννοηθούμε) ξαναβάλε τα γεγονότα του μισού 08 & όλου του 09 ενα-ένα σε ευθεία χρονική ακολουθία, κι άμα συνεχίζεις να πιστεύεις ότι για τη σημερινή θέση φταίνε οι δημόσιες διακηρύξεις του πΑΣΟΚ, τι να σου πω πάλι, ποτέ μη λες ποτέ (για μένα το λέω αυτό) Τι να πω δλδ; Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση από τον Ιούλιο του 09 ΔΕΝ ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΕ ΕΠΊΠΕΔΟ ΕΕ; (Είχε ήδη προκληθεί επεισόδιο με την Μ. που το θύμισα στον δεξ. νομίζω προ ημερών) τΑ ΑΓΝΟΟΎΜΕ ΑΥΤΆ, ΕΝΏ ΌΛΟΙ ΛΈΜΕ «Ο Κωστάκης παρέδωσε την εξουσία»; Γιατί δλδ. την παρέδωσε; Μήπως «βαρέθηκε» ή «σπάστηκε»; Μην τρελαθούμε, την έδωσε γιατί απλά για να κυβερνάς πρέπει να σε αποδέχονται σαν διακυβέρνηση εκτός από τη χώρα σου και κάποιοι άλλοι, ειδικά στην ΕΕ, σαν έγκυρο & αξιόπιστο συνομιλητή. ΔλΔ πρώτη φορά το ακούς αυτό, ή κοροϊδευόμαστε ματαξύ μας;
(ανθρωπάκι)
Καλή νύχτα
Όταν έδωσα το θέμα κατά τις 15:00, πίστευα ότι μπορούμε να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα.
Φαίνεται πως όχι…
Δεν τρέχει και τίποτε.
15 Απριλίου, 2010 στις 9:37 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Δρακ: Φιλαράκο μου, ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ τα ίδια ακριβώς πράγματα με τις ίδιες διατυπώσεις, είναι μάλλον απίθανο να διαφοροποιηθούν στην πορεία από μόνα τους.
Θα παραμένουν τα ίδια πράγματα, με τις ίδιες διατυπώσεις.
Εκτός πια κι αν έχεις τόση εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική αξία της ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ…
15 Απριλίου, 2010 στις 10:10 μμ
σχολιαστης
Βαγγέλη, αν με είχες παρακολουθήσει στην Καλύβα, θεωρώ τελειωμένη υπόθεση την καταστροφική πολιτική της ΝΔ, ειδικά μετά τις εκλογές του 2007.
Το ΠΑΣΟΚ βρήκε μια δεδομένη άρρωστη κατάσταση και με τις ενέργειές του αντί να την πάει στην εντατική, επιχείρησε (στην προσπάθεια να διαλύσει το πτώμα, δηλ. τη ΝΔ) να την πάει στο νεκροτομείο. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, το θέμα είναι πως πάμε παρακάτω.
Αν αυτά που γράφω δε σου φαίνονται ενδιαφέροντα, να σου ζητήσω συγνώμη που σε ταλαιπώρησα.
Και διευκρινιστικά, τα κλειστά θέματα είναι για ολομέλειες κομμάτων και όχι για τον ελεύθερο σχολιασμό της καλύβας.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:17 μμ
Ο Αιρετικός
Τελικά το θέμα μας είναι το αν τον Μικροκαραμανλή τον θεωρούσαν σοβαρό συνομιλητή τους οι Ευρωπαίοι ή οι συνέπειες της πολιτικής της ΓΑΠοκυβέρνησης σε ό,τι αφορά την παρούσα οικονομική κρίση;
15 Απριλίου, 2010 στις 10:18 μμ
KnowDame
Dralion
Σου έχω ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο νέο.
Το ευχάριστο, επιτέλους θα μάθεις πόσοι ειναι οι δημόσιοι υπάλληλοι
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27101190
Το δυσάρεστο, ότι αν ισχύσουν οι δεσμεύσεις που πήρε η κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε στην ΕΕ τον Φεβρουάριο (να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτή των δασοπυροσβεστών), τότε ως το τέλος της χρονιάς θα μείνουν άνεργοι, όχι μόνο 200.000 αλλά περίπου 500.000. Δεδομένου ότι το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας ανέρχεται σε 4.369.000, τότε αυτό σημαίνει ότι η ανεργία θα ανέβει στα ύψη και θα πεινάσει πολύς κόσμος. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι ήδη κλείνουν ή πρόκειται να κλείσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις… τότε αυτό σημαίνει απλά κόλαση
15 Απριλίου, 2010 στις 10:22 μμ
δεξιος
Το να κραταει μουτρα η Μερκελ στη κυβερνηση της ΝΔ ειναι ενα πραγμα και το να αποκαλυψει η ιδια η Μερκελ μεγαλο ελλειμμα της Ελλαδος τελειως αλλο.
Αυτο δεν ειχε συμφερον να το κανει.Πιεζε και θα συνεχιζε να πιεζει παρασκηνιακα για μετρα λιτοτητας.
Απο αυτη την ιστορια βγαινει ζημιωμενη η Ελλαδα αλλα και η Γερμανια που βλεπει τη συνθηκη του Μααστριχτ να τριζει.Και επειδη οι Γερμανοι ειναι προβλεπτικοι ποτε δεν θα εβαζαν φωτια μονοι τους εμφανιζοντας μεγαλο ελλειμμα για να γινουν οσα εγιναν.
Οσο για τα περι «παραδοσεως» της εξουσιας αυτα φυσικα ειναι η οπτικη του ΠΑΣΟΚ.
Εκεινο που συνεβαινε ειναι οτι η ΝΔ ακολουθουσε ακριβως την πολιτικη που προβλεπεται απο ολα τα οικονομικα βιβλια σε περιπτωση κρισης .δηλάδη ελλειμματικη πολιτικη για να μειωσει τις επιπτωσεις της υφεσης -και κατα συμπτωσιν αυτη την πολιτικη σε μεγαλυτερο βαθμο προτεινε και πιεζε το ΠΑΣΟΚ.
Το προβλημα ειναι οτι αυτη η πολιτικη ειναι αντιθετη στη συνθηκη του Μααστριχτ και γιαυτο υπηρχε ενταση με τη Γερμανια.Αλλα η ενταση ηταν μεσα στην ευρωπαικη οικογενεια και σιωπηλη και τελικα κατεληξε στις εκλογες για τη ληψη ηπιιων μετρων λιτοτητος.
Το ΠΑΣΟΚ ομως αρνειτο και την αναγκη οποιωνδηποτε μετρων λιτοτητος ,κερδισε ετσι τις εκλογες,τη λεξη Μααστριχτ δεν την προφερε ποτε,με ενα γαλαξια οικονομολογων και δημοσιογραφων δημιουργησε την εντυπωση οτι ηταν απλως θεμα πολιτικης βουλησης οι αυξησεις ή οχι και με τις ανακοινωσεις μεγαλου ελλειμματος,την ανοιχτη συγκρουση με τη Γερμανια και τα επικοινωνικα του εβγαλε τη διαμαχη απο την ευρωπαικη οικογενεια ελπιζοντας σε βοηθεια απο το «παγκοσμιο προοδευτικο στρατοπεδο» Ομπαμα – Στρως Καν – και ναι και Σορος γιατι και αυτος παραγων του Δημοκρατικου Κομματος ειναι-και τωρα περιμενουμε τα αποτελεσματα.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:26 μμ
sissa ben dahir
Είναι πράγματι αληθές ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την εμπλοκή του ΔΝΤ στα πόδια τους, όπως κατά κόρο λεγόταν πριν μερικές εβδομάδες;
Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι γενικά αληθές.
Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η θέση των κορυφαίων γερμανόφωνων οικονομικών ινστιτούτων για το θέμα αυτό.
Τα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα συνιστούν να είναι σημαντικός ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη και διατυπώνουν ερωτηματικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος σταθεροποίησης
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οχτώ σημαντικότερων Ινστιτούτων Οικονομικών Ερευνών του γερμανόφωνου χώρου (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) το ΔΝΤ θα πρέπει να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζουν στην ετήσια έκθεση τους, το ΔΝΤ διαθέτει τόσο την αναγκαία εμπειρία σε θέματα διάσωσης κρατών όσο και το αναγκαίο κύρος για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη υλοποίησης του προράμματος μεταρρυθμίσεων. Κατά την παρουσίαση της έκθεσης οι διευθυντές των οικονομικών ινστιτούτων υποστήριξαν ακόμη, ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν τόσο ανεξάρτητα όπως το ΔΝΤ. Επανειλημμένα εξέφρασαν την άποψη, ότι η περίπτωση παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση και όχι να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες χώρες. Και αυτό επειδή η προβλεπόμενη δανειοδότηση της Ελλάδας “αντιβαίνει στο πνεύμα του Μάαστριχτ”. Με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο του ΔΝΤ θα τονισθεί ο χαρακτήρας της “κατ΄ εξαίρεση βοήθειας” και θα μειωθεί στο ελάχιστο η διάθεση άλλων κρατών να ζητήσουν και αυτά βοήθεια.
( http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5470293,00.html )
15 Απριλίου, 2010 στις 10:31 μμ
δεξιος
@ sissa
Οι Ευρωπαιοι δεν ειναι ενιαιοι.Οι Γερμανοι πανω απ ολα θελουν να διασωσουν τη συνθηκη του Μααστριχτ και προφανως ειναι υπερ του ΔΝΤ.
Οι αλλοι οχι.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:32 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@sxολ: Φυσικα, δεν τα θεωρώ ενδιαφέροντα, γι αυτό ακριβώς καΙ τρώω (όπως κι εσύ υποθέτω) πάνω απ το μισό της μέρας μου, λυσσώντας, όχι τίποτ άλλο να βγάλουμε άκρη με δυο, άντε 3, συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σχο, σαν θέση παρατηρητή, τυχαίνει να είμαι λίγα εκατοστά νομίζω πιο κοντά στο κέντρο των δρώμενων. Γνώμη μου λοιπόν είναι, ότι ο «ορθός λόγος, η εκλογίκευση, αυτή τη φορά, φίλε μου, δεν μας έσωζε ούτε με σφαίρες». (Γι αυτό δεν πετάω τη σκούφια μου σε φωνές που ακούγονται για δραστηριοποίηση Κινέζου, που ξέρεις πόσο τον υπολήπτομαι).
Νομίζω λοιπόν, πως επειδή ακριβώς τα περισσότερα απ αυτά που ΣΗΜΕΡΑ συμβαίνουν (τουλάχιστο στο πολιτικό προσκήνιο) σε ΕΕ με το ελληνικό θρίλερ, ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Εξ ού και ο πανικός χωρών & προσώπων που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδιανόητος. Και είναι έτσι, επίσης γιατί δεν γίνεται να ελέγξουν ό,τι και να κάνουν, το αγκούρι που θα ακολουθήσει το «λιγόσπορο Αργολίδος». Το δικό μας.
Βλέπουν τον Μπερλ. και λένε «Τώρα α΄αυτόν θα το βρούμε» και μετά τον Ισπανό, «μπα, από δω θα μας έρθει η τσαπού».
Γι αυτό πιστεύω απόλυτα πως η κίνηση του τάχα μου εξομολογητικού ελληνικού λόγου «κοιτάχτε, μην το κουβεντιάσουμε τώρα, ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ», μας γλύτωσε από διαδικασίες ατέλειωτων εξευτελισμών κάθε φορά που τα πράγματα θα έδειχναν να μην τσουλάνε.
(Και βλέπεις πόσες φορές κόλλησαν και κολάνε απ΄ την αρχή του χρόνου).
Γι αυτό σου λέω (έτσι πιστεύω) πως σε αδρές γραμμές δεν χώραγε να γίνουν ριζικά άλλα πράγματα (χωρίς όμως να έχουμε χειρότερα αποτελέσματα)
Και μην υποτιμάς, έστω κι αυτή τη λίγη συμπάθεια που κερδίσαμε σε Ευρώπη, γιατί κι αυτό το λίγο, είναι θετική έκπληξη…
15 Απριλίου, 2010 στις 10:33 μμ
σχολιαστης
http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=49&m=65775#gallery-item-container
15 Απριλίου, 2010 στις 10:38 μμ
nikiplos
Οι διαφορές Πορτογαλλίας κι Ελλάδας είναι αρκετές, όμως μερικές είναι καθοριστικές:
1. Οι τιμές στα βασικά είδη είναι ασύγκριτα χαμηλές, ενώ οι μισθοί δεν διαφέρουν σημαντικά
2. Έχει τελείως σύγχρονες μεταφορές σταθερής τροχιάς που μειώνει σημαντικά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, αλλά και δίνει στους πολίτες δυνατότητες να κάνουν σημαντική οικονομία, πχ να μην διαθέτουν αυτοκίνητο (στην Ελλάδα = 400€/μήνα)
3. Έχει σύγχρονη παιδεία και έρευνα με διεθνείς υποδομές που της αποφέρουν τεχνογνωσία σε καίρια ζητήματα. (Για αυτό και «έκλεψε» την κλωστοϋφαντουργία μέσα σε δυό χρόνια 1988-1990 με υψηλή τεχνολογία και αυτοματοποίηση της παραγωγής, χωρίς να «μειώσει σημαντικά τα μεροκάματα» — η γνωστή καραμέλα)
4. Έχει αποκεντρωμένη οικονομία, υγεία και κρατικές υποδομές
5. Έχει μεταφορές διεθνείς που εμείς ούτε τις έχουμε ονειρευτεί ακόμη και με «τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο του κόσμου». Για την ώρα βέβαια οι Πορτογάλλοι φέρνουν αγαθά ένθεν του ατλαντικού με το 1/10 της τιμής που τα φέρνει ο «Αθηναίος» (καρατσεκαρισμένο)
6. Η διεθνής επιχειρηματική αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα της ( οργανωτική ενθαλπία ) είναι σε άλλες τάξεις μεγέθους από την αντίστοιχη δική μας…
Αυτά τα ολίγα για τους συν-σχολιαστές που κάνουν συγκρίσεις…
15 Απριλίου, 2010 στις 10:42 μμ
σχολιαστης
Βαγγέλη, ο κουλουράς λέει «φρέσκα κουλούρια», για να δούμε τι θα δούμε, απο δω και πέρα.
Εχω περιέργεια να δω τι θα πάρει το ΠΑΣΟΚ μεθαύριο στις εκλογές των μηχανικών, με δεδομένη την κατάρρευση του κλάδου (και το φορολογικό ως κερασάκι στην τούρτα).
Υ.Γ. Ο ΓΑΠ είναι τυχερός που έχει αντίπαλο το Σαμαρά, ο οποίος σε κρίσιμα θέματα θα βάλει πλάτη. Και όπου χρειαστεί θα βάλει και φρένο (π.χ. νέο σχέδιο Ανάν και σκοπιανό)
15 Απριλίου, 2010 στις 10:44 μμ
σχολιαστης
nikiplos, να προσθέσω ότι έχει κάνει άλματα στις ανεμογεννήτριες, με σημαντικές εξαγωγές.
15 Απριλίου, 2010 στις 10:47 μμ
σχολιαστης
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=27279145
Ολι Ρεν: Μειώστε μισθούς-δαπάνες και στον ιδιωτικό τομέα
Περικοπή των δαπανών-μισθών και στον ιδιωτικό τομέα συνέστησε ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος, Όλι Ρεν, αλλά, αυτό, είπε, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους
…..
η μείωση αυτή θα περιλαμβάνεται αναγκαστικά σε οποιοδήποτε πακέτο μέτρων στήριξης της Ελλάδας μέσω του πολυετούς προγράμματος οικονομικών πολιτικών που την εκπόνηση του ζήτησε χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
…
15 Απριλίου, 2010 στις 10:52 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@σίσσα, δεξιος: Όποιος έχει παρακολουθήσέί τον τελευταίομήνα την Ντ. Βέλλε, (ό,τι αφορούσε στα όργανα της ΕΕ την τάση να καταλήξουν σε συμφωνία στο ελληνικό, πέρναγε 4η ή 5η είδηση), ξέρει ότι είναι πλέον τμήμα του καθαρού ανεμομαζώματος δυνάμεων που έχει απομείνει στην Μ, από ακροδεξιούς αντι-ΕΕ και υπερφιλελεύθερους ευρωσκεπτικιστές & κάποια επιμελητήρια, που ο καθένας για δικούς του λόγους υπηρετεί την στόχευση Μ, μέχρι τις εκλογές σε Ρην.-Βεστφ. να μην αναγνωρίζεται ΕΝΤΟΣ Γερμανίας (υπό τον φόβο των συντηρητικών φορολογουμένων) ότι θα υπάρξει εκταμίευση των ήδη αποφασισμένων 8,4 δις ευρώ σαν το γερμανικό μερτικό στον κουμπαρά της ελληνικής ευρωδιάσωσης.
Ακόμα και οι Φ.Τ της Γερμ., οι κανονικοί ΦΤ και η WStr.J., όχι δεν έχουν αναφέρει, δεν διανοούνται να αναφέρουν ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΟΝΤΡΑΔΕΣ.
Αυτοί πάλι, παίζουν το πάνω-κάτω των σπρεντς, με το βιολί των «ασαφειών & αβεβαιοτήτων» του μηχανισμού, που κάθε μέρα, σκάνε καινούργιες, τροφοδοτούμενες εν μέρει ΚΑΙ από αυτούς τους Γερμανούς που λέει ο σίσα(η παραπομπή δλδ.)
Στην βήμα-βήμα- αντιμετώπιση αυτών των υποτιθέμενων ασαφειών, και να ξεκινήσουν ΤΩΡΑ οι διαδικασίες έγκρισης από τις χώρες που χρειάζονται να τις περάσουν από Κοινοβούλιο(ώστε να μην επικαλεσθούν αργότερα καθυστερήσεις), στοχεύει και η σημερινή επιστολή
15 Απριλίου, 2010 στις 11:00 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Dralion, σχετικά με την απαίτησή σου για σοβαρή διαχείριση από τους κυβερνώντες συμφωνούμε. Ότι δεν είναι τέτοια είναι προφανές.
Σχετικά με τις προτάσεις όπως τις εξέθεσες στα χθεσινά σχόλια, μπορεί να διαφωνούμε, αλλά κάποιες από αυτές θα δεις ότι θα γίνουν και προτάσεις διαφόρων (βλ τα του Μίχαλου που μας πρότεινε να διαβάσουμε ο Know Dame) ακόμη και της κυβέρνησης.
Επίσης θα ήταν λάθος να παραβλέψω ότι έχουν αποδοχή από μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Άρα καλό είναι να δούμε και τις διαφωνίες, δοθείσης της ευκαιρίας.
Κατανοώ το λεκτικό σου σχήμα » ξεχάστε τις προτάσεις μου , να επικεντρώσουμε στην ουσία» και το εκτιμώ.
Know Dame, να προσθέσω στις εκτιμήσεις σου, με τις οποίες συμφωνώ ότι μόνο η εφαρμογή του Καλλικράτη, συνεπάγεται χιλιάδες απολύσεις (μπορεί και δεκάδες χιλιάδες), εργαζομένων είτε με συμβάσεις έργου, είτε ορισμένου χρόνου, είτε και αορίστου στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Αν δούμε (όταν και αν) και τις επίσημες καταγραφές, πιστεύω ότι η Διοικητική Αναδιάρθρωση θα έχει πολλά θύματα. Καλά το λές «κόλαση».
Τα στοιχεία του ΕΒΕΑ έχουν την αξία τους ως αποτέλεσμα εργασίας, αλλά δεν είναι ακριβή. Χρήσιμα για να εξάγουμε συμπεράσματα, ανεπαρκή όμως, για να ασκηθεί πολιτική.
Φυσικά αυτό δεν είναι δουλειά του ΕΒΕΑ, αλλά της κυβέρνησης.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:03 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@nikiplos: Αυτοί δεν είναι που η οικονομία τους είναι κάπου λίγο πάνω α τη μισή δική μας; Όντως τα αναφερόμρνα είναι σοβαρότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ακριβώς αναφέρονται.
Αλλά, ρε γαμώτο, είναι και λίγο ο τρόπος που αυτά τα πράγματα «δουλεύονται» δημόσια.
Κάποιος πολύ ξένος & άσχετος πχ, άμα ακούσει πως η Ελλάδα «είναι η επι κεφαλής χώρα στα ιχθυοτροφεία -(η επιχειρηματική ιστορία «ΝΗΡΕΑ» και τα ρέστα είναι για μάθημα, τουλάχιστο μέχρι που τα παρακολουθούσα) και εξάγει στο θέμα και τεχνολογία», θα πήγαινε το μυαλό του στο μπουρδέλο μας;
Γι αυτό με γενικές εικόνες, μου φαίνεται, δεν βγαίνουν ΠΑΝΤΑ σωστά συμπεράσματα…
15 Απριλίου, 2010 στις 11:08 μμ
σχολιαστης
Βαγγέλη, για παράδειγμα στο θέμα τον ανεμογεννητριών της Πορτογαλίας, έχει πολύ ενδιαφέρον πως συνεργάζονται τα πολυτεχνεία με την τοπική βιομηχανία. Τέτοιες κινήσεις πρέπει να αντιγράψει ο ΓΑΠ.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:13 μμ
δεξιος
@ σχολιαστης
Nαι καλα.Και μετα θα μπουν τα ΕΑΑΚ και θα σπασουν τα γραφεια του καθηγητη που συνεργαζεται με τον καπιταλισμο,για να μη σου πω οτι μαζι θα ειναι και καποιοι απο την ΠΑΣΠ.
Εννοειται οτι ο ΠΡΟ ΠΟ θα σεβασθει το ασυλο (ανιατων).
15 Απριλίου, 2010 στις 11:16 μμ
omadeon
Καλησπέρα,
Ενα σύντομο ρεζουμέ όσων στοιχείων φέρατε,
1) σχολιαστή (10:47 μμ)
και
2) knowdame(10:18 μμ)
είναι τα εξής αποκαρδιωτικά
-Στο (1) εκτίθεται ωμός εκβιασμός σε βάρος εργαζόμενων, να ΜΗ δοθούν κάποια πράματα αν δεν μειωθούν 10% και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα (ο οποίος, ως γνωστόν στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από διπλάσια κέρδη από όσο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς, και χαμηλή παραγωγικότητα που έχει εντελώς διαφορετικές κύριες αιτίες από τους μισθούς…)
-Στο (2) εκτίθεται ωμή εξαπάτηση όσων ήλπιζαν για «μόνο 200 χιλιάδες απολύσεις». Είναι πιο πιθανές, σχεδόν σίγουρες οι υπερδιπλάσεις, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό ανεργίας πολύ χειρότερο από το Ισπανικό του 20%. Ενα ερώτημα είναι βέβαια… ΕΧΕΙ(?) η Ελλάδα παρόμοιες υποδομές με την Ισπανία για να συντηρηθούν βιολογικά ΤΟΣΟΙ πολλοί άνεργοι?
Κατά τα άλλα, σχολιαστή, Λογική ξέρεις. ΕΝΑ παράλογο επιχείρημα να περάσει χωρίς αντίσταση, αχρηστεύονται ΟΛΑ τα άλλα.
Οπότε, μένουμε ΜΟΥΓΓΟΙ με τα στοιχεία και το…. ΑΧΥΡΟ.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:20 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@σχο, αυτά σκέφτομαι και πάει να μου στρίψει. Όχι ντε και καλά για ΓΑΠ, όποιος κερατάς και να είναι. Και να πεις δεν έχουμε Μετσόβειο μπουτίκ(που κάνουμε ότι μπορούμε να αποθαρρύνουμε τον κόσμο του) δεν έχουμε Μαθηματικό στα Γιαννενα που θυμάμαι σφύριζε, στην Πάτρα Φυσικές & Μαθηματικά, όλο το Πανεπ. στην Κρήτη, οι ανθρωπιστικές επιστήμες, ακόμα και τώρα στο δόλιο (κυριολεκτικά) το Αριστοτέλειο, και άλλα, και άλλα. (Θυμάμαι όταν μιλάνε για ποιότητα στα ελλ. ΑΕΙ, πέφτει ο μέσος όρος γιατί βάζουν μέσα και κάθε μικρομάγαζο που έγινε για να κονομάει αυτή η «ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»!
Αλλά αφού καταφέραμε στα ελλ. Πανεπιστήμια το πρώτο που μαθαίνει κανείς σε όλες τις σχολες είναι ότι «το κέρδος και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι σατανικά πράματα. Ποιός έκατσε ποτέ να μιλήσει για την περιπέτεια και τη δημιουργική μαγεία του επιχειρείν;
15 Απριλίου, 2010 στις 11:29 μμ
omadeon
Α, και όποιος συζητητής εντοπίσει ΚΑΤΙ -έστω αμυδρά- στα ΠΑΣΟΚικά επίχειρήματα… Σοφιστικού Απολογητισμού, που κατέκλύσαν το ποστ…

…κάτι ΕΣΤΩ ελάχιστο που να ΜΗΝ είναι ΑΧΥΡΕΝΙΟ…. ας μου το γράψει, γιατί με το Αχυρο ταϊζω το Γάϊδαρο που κρύβω (κι εγώ) μέσα μου!
Και διότι….
Αμα ψοφήσει ο Εσωτερικός μου Γκουρού (=γαϊδαρος) δεν θα μπορεί να με πηγαίνει βόλτα να μαζεύω τα… γαϊδουράγκαθα, που είναι το ΦΑΓΑΚΙ μου!
Eνας φίλος (σοβαρά τώρα) μου πάσαρε κάμποσα λινκ ότι ξαναμπαίνουμε σε «Εποχή Μετανάστευσης», π.χ. αυτό
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/04/2010_397537
Εκείνο που ΔΕΝ μας λέει το άρθρο είναι το ΠΟΥ να μεταναστεύσουν οι Ελληνες ΣΗΜΕΡΑ, σε έναν πλανήτη με οξυμμένα σχεδόν παντού τα ΙΔΙΑ προβλήματα.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:35 μμ
Ο Αιρετικός
Μωρέ θα μεταναστεύσουν, αλλά το μεταφορικό τους μέσο θα είναι κάνα κουτί ποντικοφάρμακο ή κάνα κουζινομάχαιρο ή κάνα σχοινί… Αλήθεια, όταν ο «τίμιος» Τάπερμαν προκάλεσε τη φούσκα του Χρηματιστηρίου, πόσες αυτοκτονίες εξαπατηθέντων (από την «τίμια» ΠΑΣΟΚΙΚΗ κυβέρνηση) συμπολιτών μας μας απέκρυψαν τα «έντιμα» ΜΜΕ;
15 Απριλίου, 2010 στις 11:35 μμ
Ο Αιρετικός
Οπότε ο προορισμός της μετανάστευσης, με βάση αυτό που είπα πιο πριν, είναι δεδομένος…
15 Απριλίου, 2010 στις 11:40 μμ
omadeon
@σχολιαστή
θυμάσαι που με ρωτούσες κάτι για «υπαρκτά πράματα» στην πολιτική (ή κάτι ανάλογο…)?
Ε, πάνω σε εκείνο που σου είχα πει, συμπληρώνω ότι ΑΚΟΜΗ και στην «Ημερησία» βγήκε άρθρο με ιδέεςτης Naomi Klein («Shock Doctrine») για την Κρίση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=25529141
(ενώ και η παλιά μας φίλη η κ. Ριτσα Μασούρα της «Κ» τα συνδύασε ΟΛΑ μαζί σε μία φράση, όταν μίλησε για τις «θεραπείες-ΣΟΚ» που μας προτείνει ο κ. Στρως-Καν)…
@Αιρετικέ ο Τάπερμαν έκανε απλώς ΕΞΑΣΚΗΣΗ στις… φουσκο-κατασκευές, με εκείνο το Κόλπο Γκρόσσο του Χρηματιστηρίου. Δεν ήταν παρά ΜΙΚΡΗ εξάσκηση στη ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΣΚΑ (με το σιγαστήρα και την ωρολογιακή βόμβα που σκάει ΤΩΡΑ).
15 Απριλίου, 2010 στις 11:40 μμ
σχολιαστης
Για να εξοντώσω το γαίδαρο του Ομαδεον, δίνω ως λινκ μια πολύ καλή είδηση
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=151967
….
Από το συμβολαιογράφο όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την δημιουργία ΑΕ και ΕΠΕ
Αυθημερόν και με μία στάση η ίδρυση νέων επιχειρήσεων
Μείωση και στο κόστος ίδρυσης προβλέπει το νομοσχέδιο
Ίδρυση εταιρειών κάθε μορφής (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΑΕ) μέσα σε μία μέρα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο μεγάλη θα είναι η μείωση στο κόστος ίδρυσης, η οποία σε κάθε περίπτωση θα ξεπερνά το 70% αλλά και στο χρόνο, καθώς από 15 και πλέον ημέρες θα πραγματοποιείται σε μία.
15 Απριλίου, 2010 στις 11:54 μμ
omadeon
Σχολιαστή ΕΧΕΙΣ δίκιο με κάτι τέτοια ο γάϊδαρος που κρύβω (κι εγώ) μέσα μου είναι πιθανό να ψοφήσει ΑΜΕΣΩΣ (μόλις πάει να ιδρύσει Α.Ε. γιατί με σκέτη Ο.Ε. ή Ε.Π.Ε. θα γκαρίζει πααααλι ότι θα φοροληθεί υπερβολικά…)
Πάντως… (με λίγο θιγμένο το φίλο Δεξιό) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ κοτζάμ Νέα Δημοκρατία να ΜΗ φροντίσει ΕΣΤΩ αυτά τα ΕΛΑΧΙΣΤΑ που φρόντισε τώρα το… ΠΑνελλήνιο Συμβούλιο Στήριξης Οργανωσης του Καπιταλισμού (κοινώς «ΠΑΣΟΚ»)?
Και μια ερώτηση ακόμη προς (άλλους τυχόν) δεξιούς,
-ΓΙΑΤΙ ο Καραμανλούκος πήγε στην Ιταλία και δήλωσε πως ΔΕΝ θα ξαναγυρίσει? ΤΙ ακριβώς συνέβη κι έγινε ΦΥΓΑΣ?
15 Απριλίου, 2010 στις 11:54 μμ
sissa ben dahir
Έλα ρε σχο τώρα που θεωρείς θετική την απλοποίηση της δημιουργίας καπιταλιστικών εργαλείων! Τώρα θα μπορεί πιο εύκολα το κεφάλαιο να περνάει τη θηλειά στο λαιμό των εργαζομένων. τς τς τς
15 Απριλίου, 2010 στις 11:59 μμ
omadeon
@sissa
Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι για τη θηλειά… «λεφτά υπάρχουν».
Μάλλον για τα λεφτά… ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΗΛΕΙΕΣ !
16 Απριλίου, 2010 στις 12:01 πμ
δεξιος
@ Omadeon
Εγω στην τηλεοραση τον ειδα στο προσυνεδριο την Κυριακη που παρακολουθουσε την ομιλια του Σαμαρα.
Γενικως μη πιστευετε πληροφοριες λαικοπασοκικων φυλλων.
16 Απριλίου, 2010 στις 12:02 πμ
Άγγελος
nikiple,
τα από εμού αναφερόμενα στην Πορτογαλλία προέρχονται απο σχόλια Πορτογάλλων συναδέλφων.
Ίσως είναι περιπτωσιολογία, δεν είχα την δυνατότητα να τα πολυδιασταυρώσω.
Ένα από τα κύρια θέματα που μου ανέφεραν είναι η ποιότητα της κατοικίας και η αδυναμία πληρωμής υπηρεσιών από οικογένειες που ήταν μέχρι τώρα mainstream (εντάξει τώρα που το διαβάζω, όντως φέρνει πολύ σε Ελλάδα 😉
16 Απριλίου, 2010 στις 12:08 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Τις συγκεκριμένες εξαγγελίες της Κατσέλη τις έχω δει (αναφέρω μόνον όσες θυμάμαι) 5 φορές. Πανομοιότυπες και οι 5 όμως.
Συνήθως συνοδεύονται από τις εξαγγελίες για τις ηλεκτρονικές προμήθειες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, καθώς και τη διαχείριση της διακίνησης των καυσίμων.
Πρώτη φορά που τις θυμάμαι ήταν πριν τις προγραμματικές δηλώσεις.
Και πάλι ως εξαγγελίες εμφανίζονται.
Ας περιμένουμε να δούμε πότε θα εφαρμοστούν και πόσα από τα ΘΑ θα ισχύουν.
Να υπενθυμίσω ότι το να ψηφισθούν δεν σημαίνει ότι και θα εφαρμοσθούν άμεσα και όπως εξαγγέλθηκαν.
Για να μην αδικήσω και την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτή το είχε εξαγγείλει.
16 Απριλίου, 2010 στις 12:10 πμ
omadeon
@Αγγελε ελπιζω να έλαβες όμως υπ’ όψη σου ΚΑΙ αυτό:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11071008
(«Τσάκισαν και τους Πορτογάλους» – Δελαστίκ)
Η ουσία εξ όσων κατάλαβα είναι ότι ΜΟΛΙΣ οι Πορτογάλοι είδαν το ΙΚΡΙΩΜΑ που στήθηκε για την Ελλάδα… χεστήκανε απάνω τους και… ΓΔΥΘΗΚΑΝ κι αυτοί. Ενας – ένας σειρά έχουν ΟΛΟΙ οι λαοί.
16 Απριλίου, 2010 στις 12:14 πμ
δεξιος
Το παγωμα των μισθων που υπεστησαν οι Πορτογαλοι δεν ειναι ακριβως τσακισμα.Αλλο ειναι το τσακισμα.
16 Απριλίου, 2010 στις 12:18 πμ
Dralion
Και μεσα σ’ ολο το αλαλουμ … τσαααααααακ – νασου την παλι η Μερκελ.
Εκει που σκεφτομουν «θα την εχει ξεχασει ο Βαγγελης – δοξα τον Ποσειδωνα», νασου παλι πολιτικη αναλυση με βαση την Μερκελ.
Ειναι η Μερκελ χρεωκοπημενη;
Η πρωτη απαντηση ειναι οτι αυτο δεν μας ενδιαφερει. Το κουστουμακι του δντ και της ευρωπαικης επιτηρησης το εχουμε φορεσει (μας το εχουν φορεσει). Ακομα και αν αυριο πεθανει η Μερκελ – πολιτικα ειτε βιολογικα – το αγγουρι που θα φανε οι ελληνες δεν προκειται να το αλλαξει κανενας.
Η δευτερη απαντηση ειναι οτι μας ενδιαφερει. Οχι τοσο η αντικειμενικη αληθεια περι Μερκελ, οσο η επιμονη των επικοινωνιακων μυαλων του πασοκ να ασχολουνται μαζι της. Τι κολλημα ειναι αυτο; Εχουν παρει στο πασοκ καποια υποσχεση απο καποιον γερμανο πολιτικο, οτι αν ερθει στα πραγματα θα μας χαρισει τα χρεη;
Γιατι σκιζονται στο πασοκ να αποδειξουν ντε και καλα οτι η Μερκελ τα πηγαινει χάλια; Τι τους νοιαζει; Τι μας νοιαζει σαν ελληνες;
* * * * *
Η αποτιμηση των ελληνο-γερμανικων σχεσεων.
— Η Γερμανια ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ουτε ενα ευρω στην Ελλαδα. Η Γερμανια δανειζεται με 3% επιτοκιο και δανειζει την Ελλαδα με 5%. Προκειται για μια τοκογλυφικη πραξη, η οποια θα αποφερει στον γερμανικο λαο ενα κερδος περιπου 1 δις. Δεν ειναι πολλα – με τα γερμανικα δεδομενα.
Ειναι ομως παρα πολλα για τους ελληνες που θα τα πληρωσουν.
Και φυσικα, προκειται για επιτυχια της Μερκελ.
— Ο απλος, μεσος γερμανος ανεβοκατεβαζει τα ποσοστα συμπαθειας που δινει στην Μερκελ, αντιστροφως αναλογα με το υποτιθεμενο ποσο που «θα παρουν οι ελληνες». Οσο περισσοτερα (νομιζει οτι) θα παρουν οι ελληνες, τοσο περισσοτερο καταβαραθρωνει την Μερκελ.
ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια μεταχειρηση θα εχει και ο οποιοσδηποτε διαδοχος της Μερκελ.
Οποιοσδηποτε γερμανος τολμησει να δωσει λεφτα στην Ελλαδα, δεν την βγαζει καθαρη με το εκλογικο του σωμα (ουτε με το βιολογικο του σωμα).
Αρα ειναι εντελως αδικαιολογητο το κολλημα των πασοκων με την Μερκελ. Αφου και ολοι οι αλλοι θα κανουν τα ιδια σε σχεση με την Ελλαδα.
— Η Μερκελ εχει πετυχει σε ολα τα πεδια. Ηθελε το ΔΝΤ στην Ελλαδα, ηθελε ευρωπαικη επιτηρηση για την Ελλαδα. Ολα αυτα εγιναν.
Το κυριοτερο: ηθελε να αφησει την εκβαση του ελληνικου προβληματος εκκρεμη για οσο περισσοτερο χρονο γινεται. Αν ειχε δωσει συγκεκριμενες υποσχεσεις απο τον περασμενο Δεκεμβρη, ο ΓΑΠ δεν θα ειχε παρει τα μετρα που ανηγγειλε τον Μαρτη. Για την Μερκελ, το ζητουμενο ηταν να ματωσει ο ελληνας εργαζομενος.
Επαφιεται στην κριση του αναγνωστη, αν το πετυχε η οχι.
Αυτο πρεπει να το δουμε λεπτομερεστερα. Ο ΓΑΠ εχει παρει τα δραστικοτερα μετρα εναντιον των εργαζομενων της χωρας του. Σε ολη την Ευρωπη, σε ολη την ιστορια της εε, δεν υπηρξε ΠΟΤ’Ε κυβερνηση που εκανε τετοιες περικοπες οπως η ΓΑΠοκυβερνηση. Που θελει μαλιστα να λεγεται και σοσιαλιστικη.
Αυτη ειναι μια πεντακαθαρη νικη της Μερκελ, που εσυρε τον ΓΑΠ απο τα @@, μεχρι να παρει τα μετρα που πηρε [*]. Φυσικα ο ΓΑΠ αποτελει τωρα το σκιαχτρο για τους υπολοιπους υποψηφιους που θα τολμησουν να ζητησουν γερμανικα λεφτα.
Ηττα της Μερκελ θα ηταν να δωσει λεφτα αμεσως, αποτρεποντας την ληψη μετρων. Τωρα εχει νικησει εφ’ ολης της υλης.
[*] ηθελα να γραψω οτι η Μ. εσυρε τον ΓΑΠ απο τα μαλλια. Θα ηταν πιο πολιτικαλλυ κορρεκτ.
Αλλα ο ΓΑΠ δεν εχει μαλλια 😉
Η μονη της πραγματικη αποτυχια ηταν, οτι ξεθεμελιωθηκαν τα κριτηρια του Μααστριχτ. Σοβαρη αποτυχια μεν, δεν εχει αντικτυπο για την Ελλαδα δε.
Εδω που βρισκεται η Ελλαδα, το τελευταιο που θα μπορουσε να την ενδιαφερει, θα ηταν αν το Μααστριχτ μεινει ως εχει η αν αλλαξει.
Παντως μονο οι ψαγμενοι πολιτικοι αναλυτες (οπως ο δεξιος π.χ. ) εχουν επισημανει αυτην την αποτυχια της Μερκελ. Ο πολυς κοσμος την αγνοει.
* * * * *
Αν και οι εκλογες της Ρηνανιας Βεστφαλιας δεν θα εχουν κανεναν αντικτυπο για την Ελλαδα (οι αποφασεις εχουν ηδη παρθει), δινω μερικα στοιχεια.
Η Ρηνανια Βεστφαλια ειναι το πολυπληθεστερο γερμανικο κρατιδιο με περιπου 18 εκατομμυρια πληθυσμο. Ενσωματωνει την περιβοητη κοιλαδα του Ρουρ και αποτελεσε ηδη απο τον 19ο αιωνα την «καρδια» της βιομηχανικης Γερμανιας. Τα τελευταια χρονια εχει φτωχυνει πολυ, επειδη εμεινε κολλημενη στην παραδοσιακη οικονομια (ανθρακωρυχεια και μεταλλεια ατσαλιου), χανοντας το τραινο της ψηλης τεχνολογιας.
Μια χωρα ανθρακωρυχων και εργατων βιομηχανιας ψηφιζε και ψηφιζει τα αριστερα κομματα – απο παραδοση. Οι σοσιαλδημοκρατες κυβερνουσαν την Ρην. Βεστφαλια για 45 συνεχομενα χρονια, δηλαδη σχεδον ολη την μεταπολεμικη περιοδο. Αυτο δεν εμποδισε την Γερμανια σαν συνολο να εχει πολλες πετυχημενες δεξιες κυβερνησεις. Ο Κολ για παραδειγμα κυβερνησε για 18 συνεχομενα χρονια σαν καγκελαριος.
Σε ολα αυτα τα χρονια, στην Ρηνανια Βεστφαλια κερδιζαν σταθερα (με μεγαλα ποσοστα μαλιστα) οι σοσιαλδημοκρατες.
Το τονιζω αυτο, γιατι οι πασοκικοι αναλυτες μας παρουσιαζουν την εξισωση οτι αν γινουν εκλογες στην Ρην. Βεστφαλια και νικηθουν οι δεξιοι, θα πεσει αυτοματως και η Μερκελ. Αυτο ειναι εντελως ανεδαφικο.
Πριν 5 χρονια οι εκλογες της Ρ. Βεστφ. ειχαν οντως μια δραματικη συνεπεια. Εριξαν τον τοτε (σοσιαλδημοκρατη) καγκελαριο Schroeder. Η ιδιαιτεροτητα του 2005 δεν υπαρχει το 2010. Οποτε αδικα ελπιζουν οι πασοκοι και αδικα σκιζονται στις (λαθος) αναλυσεις.
Το 2005 με την αλλαγη στην Ρην. Βεστφαλια ανατραπηκαν οι συσχετισμοι υπερ των δεξιων στο «μικρο» κοινοβουλιο. Το κυβερνητικο εργο του Schroeder εγινε αδυνατο και εξαναγκαστηκε σε παραιτηση.
Το 2010, ακομα και αν ξαναρθουν οι σοσιαλδημοκρατες στην Ρην. Βεστφαλια, δεν αλλαζουν οι συσχετισμοι τα γερμανικα κοινοβουλια. Τιποτα δεν ειναι ικανο να απειλησει την Μερκελ.
Ξανα: το κολλημα των πασοκων με την Μερκελ ειναι εντελως αδικαιολογητο. Ακομα και αν φυγει η Μερκελ (που δεν φευγει, οσο και να χτυπιουνται), ο διαδοχος της θα κανει ακριβως τα ιδια σε οτι αφορα την Ελλαδα.
* * * * *
Κατι τελευταιο για τις δημοσκοπησεις.
Ανθρωποι που εχουν φαει τα χρονια τους σε συνδικαλιστικα και πολιτικα οργανα, (θα πρεπει να) ξερουν πολυ καλα, οτι μια δημοσκοπηση δεν σημαινει απολυτως τιποτα.
Και ο Ομπαμα εχει σημερα μια φριχτα χαμηλη δημοτικοτητα. Σχεδον τοσο χαμηλη οσο η Μερκελ. Κανεις ομως δεν μελλοντολογει πανω σε μια πτωση του Ομπαμα.
Τα αρθρα στην Μonde που «σκιζουν» την Μερκελ ειναι επισης ασφαιρα πυρα. Πολιτικοι αναλυτες του διαμετρηματος του Βαγγελη γνωριζουν πολυ καλα, οτι καμμια κυβερνηση δεν επεσε επειδη εγραψε ενα αρθρο η Μonde. Ουτε επειδη τα πσοσοστα ενος δημοψηφισματος ειναι χαμηλα.
Και κατι ασχετο με την Ελλαδα: καθε φορα που ο τυπικος γερμανος αγανακτει με την Μερκελ, ριχνει μια ματια στους σοσιαλδημοκρατες και ξαναδινει πιστωση χρονου στην Μερκελ.
Υ.Γ. ΟΧΙ, ΔΕΝ ψηφιζω δεξιους. Ουτε την Μερκελ, εννοειται. Ποτε δεν τους ψηφισα, σε καμμια χωρα.
Δεν προσπαθω να υποστηριξω την Μ., η τυχη της οποιας με αφηνει αδιαφορο.
Τρομαζω ομως με την εμμονη των πασοκων εναντιον της Μερκελ. Με τρομοκρατει η υποψια, οτι οι ελληνες πασοκοι θελουν να στρεψουν την προσοχη μας στην Μερκελ, για τους δικους τους, μικροπολιτικους σκοπους.
Ολο αυτο το σεντονι γραφτηκε για τους πασοκους και για την Ελλαδα. ΟΧΙ για την Μερκελ.
16 Απριλίου, 2010 στις 1:02 πμ
Ο Αιρετικός
Κι εν τω μεταξύ…
http://emprosdrama.blogspot.com/2010/04/6.html#
Αχάαααααα…
Πουλάκια μου…
16 Απριλίου, 2010 στις 1:04 πμ
Ο Αιρετικός
Αληθεύουν τα ανωτέρω; Γιατί αν αληθεύουν, τότε cry them Haralambe.
16 Απριλίου, 2010 στις 7:57 πμ
zeppos
sxo: «δίνω ως λινκ μια πολύ καλή είδηση…»
Αφού έπιασες και συ την προπαγάνδα σχο, γράψε κάτι και για την επιτυχία του ΠΡΟΠΟ με την σύλληψη των «αγωνιστών».
Ο καταιγισμός των νέων γύρω από το ξεχαρβάλωμά τους, περνάει «απαρατήρητος» από την καλύβα..
Λεπτομέρειες!
16 Απριλίου, 2010 στις 9:29 πμ
Πάνος
ζέπο,
μήπως μπερδεύεις την καλύβα με την ΥΕΝΕΔ; 😉
Καλημέρα!
16 Απριλίου, 2010 στις 12:41 μμ
zeppos
Καλό Πάνο!!
Μόνο που δεν περίμενα φυσικά από σένα να ανεβάσεις ευνοϊκό ποστ για την ΓΑΠοκυβέρνηση… Αν συμβεί καμιά .. πατάτα από το ΠΡΟΠΟυπουργείο όμως – που θα συμβεί βεβαίως – να δούμε τότε τα «αντανακλαστικά» της τιμίας καλύβης..
Στον έτερο «καπαδόκη» υπέβαλα ευπειθώς μια απορία.. ελπίζοντας οτι είναι έξω από τον «σκληρό πυρήνα»…
Αργησα αλλά … εδώ!