Συνεταιρικό ποστ. Γράφουν ο Πάνος και ο θείος Ισίδωρος.
Ο Δύων Ανατέλλων, σ’ ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ:
http://opusdays.blogspot.com/2006/04/blog-post_114562716039739479.html
*
Στη συζήτηση εκείνη είχα πάρει μέρος κι εγώ, με το ακόλουθο τριπλό σχόλιο:
Θα ξεκινήσω το σύντομο (ελπίζω) σχόλιό μου, από την ακόλουθη φράση του οικοδεσπότη:
Και δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και εδώ, την για άλλη μια φορά προδοτική και επαίσχυντη στάση της εκκλησίας που με εξαίρεση ελάχιστους χαμηλόβαθμους ιεράρχες, όχι απλώς ανέχτηκε, αλλά συνεργάστηκε και πρωτοστάτησε στο όνειδος
Η αλήθεια είναι πως ουδείς υψηλόβαθμος ή χαμηλόβαθμος ιεράρχης ή ηγούμενος (πχ από το Άγιον Όρος) εξέφρασε την παραμικρή ενόχληση για τη χούντα (μοναδική εξαίρεση, ο παπα- Πυρουνάκης). Αντιθέτως, οι ιεράρχες επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για τη στήριξη της «Επαναστάσεως» εκτρεπόμενοι ακόμα και σε αηδείς ύμνους προς «την επί Γης Δέσποινα» – την κυρα Γιώργαινα δηλαδή (αναλυτικά για όλα αυτά έχει γράψει ο ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας – υπάρχουν στο δικτυακό τους τόπο)
Ένα το κρατούμενο η Εκκλησία. Αλλά υπάρχουν κι άλλα: Ο στρατός, για παράδειγμα. Συνεργάστηκε / υποτάχτηκε η μεγάλη μάζα των αξιωματικών στη χούντα, ναι ή όχι; Κι αν δε λάβουμε στα σοβαρά υπόψη το «κίνημα» του Κοκού, μονάχα μια σοβαρή αντιχουντική ενέργεια εκδηλώθηκε μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις, αυτή του Ναυτικού – που κορυφώθηκε με τις ενέργειες του «Βέλος».
Αυτό που έκαναν η Εκκλησία και οι Ένοπλες Δυνάμεις (συνεργασία / υποταγή) το έκαναν και πολλοί ακόμα: Η Δικαιοσύνη, η Ακαδημία Αθηνών, τα Πανεπιστήμια. Ανάμεσα στους δικαστικούς, τους ακαδημαϊκούς και τους πανεπιστημιακούς της εποχής υπήρξαν ορισμένοι (ελάχιστοι) που διακινδύνευσαν τη θέση τους – και πολλά ακόμα – αντιτιθέμενοι στη χούντα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία τους είτε συνεργάστηκε ευχαρίστως, είτε υποτάχτηκε, χωρίς πολλά πολλά.
Συνολικά η κρατική μηχανή, με τη στενή και την ευρεία έννοια, έπεσε σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά της χούντας. Από τον ΟΠΑΠ μέχρι τα νοσοκομεία και από τη ΔΕΗ ως τα Υπουργεία, ουσιαστικά η χούντα δεν αντιμετώπισε κανένα σοβαρό πρόβλημα με το κράτος, ούτε με τους κοινωνικούς θεσμούς. Ήταν πολύ φυσικό, γιατί σε επίπεδο εξουσίας (έκφραση της οποίας είναι οι κρατικές /κοινωνικές δομές) η χούντα δεν υπήρξε ΤΟΜΗ, αλλά ΣΥΝΕΧΕΙΑ του μετεμφυλιακού status quo.
Αν αυτό ακούγεται περίεργο, σκεφτείτε πότε απολύθηκαν οι τελευταίοι κρατούμενοι του εμφυλίου. Πότε καταργήθηκαν οι παρακολουθήσεις /το φακέλωμα / τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων / η παντοδυναμία της χωροφυλακής στην ύπαιθρο / πότε νομιμοποιήθηκε το ΚΚΕ / πότε επέστρεψε η μεγάλη μάζα των πολιτικών προσφύγων κλπ. Ο εμφύλιος ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ (μονομερώς) όταν ήρθε η χούντα – και τα βρήκε όλα όσα της χρειαζόντουσαν έτοιμα!
*
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος έχει να κάνει με το πολιτικό προσωπικό της εποχής – αν ληφθεί υπόψη ότι ο Κ. Καραμανλής (η μοναδική πολιτική προσωπικότητα με σχετικό κύρος) βρισκόταν εκτός Ελλάδος. Παπανδρέου (ο υπ’ αριθμ. 1 υπεύθυνος και ένοχος για τα Δεκεμβριανά), Κανελλόπουλος (Μακρόνησος = ο Νέος Παρθενών), ο εσμός των αποστατών με επικεφαλής τον Μητσοτάκη… Με λίγα λόγια ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από δαύτους με πραγματικό (δηλ. μη πελατειακό) λαϊκό έρεισμα. Και πάνω απ’ όλους αυτούς ο θλιβερός «ανώτατος άρχων», ο Κοκός, ο οποίος ΥΠΕΓΡΑΨΕ το βασιλικό διάταγμα για τη σύσταση της πρώτης χουντικής κυβέρνησης – αντί να πει ορθά κοφτά στον Παττακό να βάλει το στυλογράφο εκεί που ήξερε!
Με άλλα λόγια, σε πολιτικό επίπεδο η χούντα έπαιζε χωρίς αντίπαλο, στο γήπεδό της, το γήπεδο του μετεμφυλιακού κράτους / θεσμών / πολιτικής (για την αριστερά, παρακάτω). Ο «κεντρώος» – δηλαδή ο ψηφοφόρος του Παπανδρέου, δηλαδή ο παλιός ΕΑΜίτης που δεν είχε ξεμπλέξει ακόμα καλά καλά με την Ασφάλεια, μια σκασίλα είχε να ξαναβάλει το κεφάλι του στο ντορβά- για χάρη τίνος; Η χούντα ήταν, σε στρατηγικό επίπεδο, η συνέχεια της ίδιας πολιτικής, με άλλα μέσα. Και η πολιτική (αντικομμουνισμός / κυριαρχία ΗΠΑ κλπ) ήταν δεδομένη για όλους. Με την πάροδο των ετών άλλαξαν κάποια δεδομένα, αλλά εδώ μιλάμε πάντοτε για το 1967.
*
Ας ξεκινήσω το δεύτερο σχόλιό μου και πάλι με ένα απόσπασμα (από σχόλιο) του οικοδεσπότη:
Να το πούμε απλά και καθαρά. Η χούντα των συνταγματαρχών που στην πραγματικότητα πρόλαβε αυτή των Στρατηγών πρόλαβε τις εκλογές από τις οποίες θα προέκυπτε σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, Κεντροαριστερά, με κυβέρνηση μη ελεγχόμενη από την Ουάσιγκτον
Η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίστροφη: η χούντα μπόρεσε να επιβληθεί επειδή δεν υπήρχε καμιά πιθανότητα «κεντροαριστεράς». Επειδή αυτό ακούγεται μάλλον τραβηγμένο, σπεύδω να εξηγηθώ.
Με τη λήξη του εμφυλίου, το ΚΚΕ επέλεξε την τακτική «το όπλο παρά πόδα». Όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτό μετατρεπόταν στην πολιτική «καμιά συνεργασία με τον ταξικό εχθρό» – του Κέντρου συμπεριλαμβανομένου. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε με μεγάλη συνέπεια από την ηγεσία (που βρισκόταν στο εξωτερικό) αλλά δημιούργησε μεγάλες εσωτερικές τριβές στην αριστερά. Λέγεται (από ιστορικούς, όπως ο Γ. Μαργαρίτης) ότι η αποκήρυξη Πλουμπίδη οφείλεται στο γεγονός ότι ο τελευταίος άφηνε κάποια περιθώρια για συνεργασία με το Κέντρο.
Από την άλλη μεριά, οι καταδιωκόμενοι επαρχιώτες του ΕΑΜ κατέφυγαν στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως στην Αθήνα) και επειδή δεν υπήρχε καμιά άλλη δυνατότητα εργασίας, δούλεψαν στο κύκλωμα της οικοδομής – την “ατμομηχανή της ανάπτυξης” εκείνη την περίοδο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 πολλοί απ’ αυτούς (και μάλλον οι πιο …δραστήριοι τέως ΕΑΜίτες) είχαν ήδη γίνει εργολάβοι, παρέμεναν de facto ακροατήριο του ΚΚΕ, αλλά ψήφιζαν μαζικά Ένωση Κέντρου, δηλαδή Παπανδρέου (με μία και μόνη εξαίρεση, όταν η ΕΔΑ αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση και …κούφανε το σύμπαν).
Να μην ξεχνάμε και τις μεγάλες μάζες των τέως ταγματασφαλιτών, των ανταρτόπληκτων, των παραδοσιακών βασιλικών κλπ, οι οποίοι δεν ήταν μεν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά αποτελούσαν ένα σημαντικότατο τμήμα του ελληνικού λαού. Γι’ αυτούς η χούντα (την οποία υποστήριξε έμπρακτα και ο βασιλιάς) δεν ήταν κάτι υποχρεωτικά κακό – για να μην πούμε πως βρισκόταν μέσα στην πολιτική τους «κουλτούρα».
Αυτός είναι και ο (πρακτικός) λόγος που δεν αντέδρασε κανένας στις 21.4.1967. Οι λίγοι, έτσι κι αλλιώς, πιστοί του ΚΚΕ συνελήφθησαν αμέσως. Οι πολλοί (τέως του ΕΑΜ, ψηφοφόροι του Κέντρου) δεν είχαν ούτε την πολιτική βούληση, ούτε καμιά οργάνωση (οι πελατειακές σχέσεις με τους βουλευτές του Κέντρου δεν ήταν βέβαια οργάνωση) αλλά είχαν ξεκάθαρο το πολιτικό πλαίσιο: η Ελλάδα, ακόμα κι αν είχε πρωθυπουργό τον Παπανδρέου, ήταν: α. αμερικάνική αποικία, β. αντικομμουνιστική αποικία και γ. αποικία που τη διοικούσε το βαθύ κράτος (και παρακράτος) με επικεφαλής το Παλάτι. Επιπλέον, το 1967 απείχε από το 1949 μόλις δεκαοχτώ χρόνια…
Μοιάζει λοιπόν αφελής η απορία που διατυπώνεται «μα που ήταν οι οικοδόμοι;» (το έγραψε ο Νίκος Δήμου, στο δικό του επετειακό ποστ). Οι «οικοδόμοι» είχαν ακόμα στο πετσί τους τις διώξεις από το ’45 και μετά, προερχόντουσαν από μια τρομερή ήττα (συντριβή, για την ακρίβεια) και προσπαθούσαν για την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Αν άκουγαν όμως από τους σεπτούς φορείς της αστικής τάξης (τους απογόνους των κοτσαμπάσηδων που παρίσταναν την αστική τάξη…) δηλαδή τις ηγέτιδες δυνάμεις της κοινωνίας (πανεπιστημιακούς, οικονομική ελίτ, διοικούσα Εκκλησία, βουλευτές – πολιτευτές κλπ) ένα ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ θα κατέβαιναν στους δρόμους. Όπως το είχαν κάνει για την Κύπρο και για την προάσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας (Ιουλιανά) λίγα μόλις χρόνια νωρίτερα – ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις Κεντρώων ή και Δεξιών πολιτικών.
Είναι ντροπή να αποδίδεται ο ψόγος της μη αντίδρασης στην επιβολή της χούντας στους αγρότες και στους «οικοδόμους». Αλλωνών ήταν η πρώτη και κύρια ευθύνη – και δεν ανταποκρίθηκαν, όπως δεν είχαν ανταποκριθεί (επαρκώς, τουλάχιστον) και στην Κατοχή.
Και βέβαια είναι λάθος να γίνεται λόγος για «κεντροαριστερά» στα 1967.
*
Ο οικοδεσπότης δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα παραγωγής πολιτισμού, τα χρόνια πριν τη χούντα (Μίκης, Ρίτσος, Επιτάφιος, Χατζιδάκις, μπουάτ, Μαυρουδής κλπ) και καταλήγει:
Το τι έγινε στην Ελλάδα από το 58 περίπου μέχρι το φονικό του 67 , είναι κάτι που αν το συλλάβει κανείς θα ζαλιστεί
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε πολλές ακόμα χρονικές περιόδους του εικοστού αιώνα ως το 1967 (και σχεδόν πάντοτε σε δύσκολες ή τραγικές πολιτικές ή εθνικές συνθήκες) παρατηρήθηκαν ανάλογες εξάρσεις και επιτεύγματα. (Ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, μεγάλη ποίηση και λογοτεχνία, «γενιά του ‘30» κλπ). Οι Θεοδωράκης – Χατζιδάκις υπήρξαν πράγματι οι κορυφαίοι της δεκαετίας του ’60 – αλλά παρέμειναν κορυφαίοι και στις επόμενες δεκαετίες, μετά τη χούντα.
Εδώ, νομίζω, βρίσκεται ο κόμπος: με την πτώση της χούντας απελευθερώθηκε μια τεράστια δυναμική – μεταξύ των άλλων και στο πεδίο του πολιτισμού. Μεγάλο μέρος της εξατμίστηκε, αλλά πολλά πράγματα έμειναν και σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα (πχ η εμπέδωση της θεσμικής τάξης στο πολίτευμα αλλά και η αναγνώριση της σημασίας της λαϊκής μουσικής – ο Μπιθικώτσης στο Ηρώδειο). Το εκκρεμές κινήθηκε αποφασιστικά προς την άλλη πλευρά, την αντιδιαμετρική της χούντας. Το ότι δεν έμεινε εκεί, αλλά ισορρόπησε κάπου …στη μέση, ήταν μάλλον φυσιολογική εξέλιξη.
Ήδη οι δυνατότητες στο πεδίο του πολιτισμού είναι (θεωρητικά) απεριόριστες. Καμιά σχέση με τη θλιβερή περίοδο της χούντας ή την επίσης θλιβερή περίοδο ΠΡΙΝ τη χούντα, όπου τα πάντα καθοριζόντουσαν από καθεστωτικές (δεξιές) ή κομματικές (αριστερές) νόρμες.
Η χούντα έφερε πολλά πράγματα «πίσω» αλλά λειτούργησε και ως καταλύτης για την απελευθέρωση της ελληνικής κοινωνίας από παραδοσιακούς της καταναγκασμούς (το «πατρίς θρησκεία οικογένεια» είναι ένας μονάχα από τους καταναγκασμούς που χρεοκόπησαν, αν και τελευταία τείνει να επιστρέψει …εξ αριστερών!). Νομίζω ότι είναι λάθος να αποδίδουμε υστερήσεις /παθολογίες / φτήνιες του σήμερα αποκλειστικά στην περίοδο της χούντας – ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού.
*
Φίλε Δύοντα – Ανατέλλοντα, αυτά τα ολίγα ως συμβολή στον προβληματισμό που προκάλεσε το κείμενό σου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
8:12 μμ, Απρίλιος 23, 2006
Ακολουθεί ο θείος Ισίδωρος:
Τσίκι τσίκι
Τσίκι τσίκι
Φαγαμε και το κατσικι
Ανηψιε καλα τους τα λες για τη χουντα και τα ρεστα. Να προσθεσω και γω δυο κουβεντες. Δεν πρεπει να ξεχναμε μεσα σε τι συνθηκες επιβληθηκε η χουντα. Σε διεθνες επιπεδο υπηρχε ο ψυχρος πολεμος, τα δυο στρατοπεδα, το δυτικο και το ανατολικο. Η Αμερικη σαν ηγετιδα δυναμη του δυτικου κοσμου καιγοταν ο κωλος της να ελεγχει την κατασταση με τον ενα ή τον αλλο τροπο. Οπου δεν μπορουσε να την ελεγξει μεσα απο δημοκρατικα καθεστωτα και δεν ειχε αλλη επιλογη κοτσάριζε και μια χουντα.
Ωστοσο δεν ηταν η πρωτη της επιλογη αυτη συν το οτι της δημιουργουσε και αλλα προβληματα. Εχει σημασια ομως να δουμε σε ποιες κοινωνιες μπορουσε να επιβαλει χουντες. Εκεινη την εποχη στην δυτικη Ευρωπη διχτατορικα καθεστωτα υπηρχαν στην Ισπανια (γνωστες ιστορικες συνθηκες που την επεβαλαν), την Πορτογαλια (επισης) και την Ελλαδα. Θελω να πω οτι για να επιβληθει (σταθει) μια χουντα εκτος απο τις συνθηκες προαπαιτειται και μια κοινωνια που τη….«σηκωνει».
Ειναι μεγαλη κουβεντα αν αναλυσουμε την ιδιοσυστασια και την παθογενεια της Ελληνικης κοινωνιας. Θα πρεπει να ξεκινησουμε τι εγινε απο την αναγεννηση και μετα στην Ευρωπη, να παμε στο διαφωτισμο ,τη Γαλικη επανασταση, την βιομηχανικη επανασταση,το πως διαμορφωθηκε η αστικη ταξη, στη χωρα αυτη, το ρολο αυτου του μπουρδελου που λεγεται παπαδαριο, ποια ηταν τα χαρακτηριστικα στοιχεια της αριστερας και μετα να πιασουμε την προσφατη ιστορια (εμφυλιος και μετα). Μεγαλη κουβεντα.
Εγω παντως αρνουμαι να δω το θεμα συναισθηματικα και στειρα αντιαμερικανικα οπως το αντιλαμβανεται ο «μεσος» δημοκρατης. Στεκομαι στην ιδιοσυστασια αυτης της κοινωνιας, στα ποιοτικα της χαρακτηριστικα, στην ιστορικότητά της και στην δημοκρατικη της συνειδηση. Παντα υπηρχε προβλημα σ΄ολα αυτα και εξακολουθει να υπαρχει μεχρι σημερα αφου δεν θητευσε στις προηγουημενες ιστορικες φασεις μαζυ με την Ευρωπη. Βιωματικα σου αναφερω οτι η χουντα στην Ελλαδα, δεν ηταν τοσο σκληρη ωστε να μπορει να καμψει την οποια αντισταση θα προβαλετο απο την κοινωνια και τους φορεις της. Μια κοινωνια με ανεπτυγμενη δημοκρατικη συνειδηση θα της γαμουσε τη μητερα. Υπηρχε βεβαια το παρακρατος της δεξιας οπως πολυ σωστα ανεφερες στα σχολια σου, υπηρχε η κουραση του ενεργου δημοκρατικου πληθισμου και η απογοητευση του αριστερου κοσμου απο την ητα, ομως ο πληθισμος στο συνολο του βολευτικε.
Ποτε δεν ειχε αυτη η κοινωνια ανεπτυγμενη δημοκρατικη συνειδηση, ουτε και σημερα, ποτε δεν παρηγαγε ιδεες μονο τις καταναλωνε, οπως κανει και σημερα που παραδωθηκε στην μεγαλη της πλειονοτητα, χωρις ιχνος αντιστασης, στην υποκουλτουρα και την εκκλησια, αυτον τον διαχρονικο βοθρο που ξαναξεχυλισε στις μερες μας και μας εχουνε πνιξει τα σκατα.
Ομως ας αφησουμε τους φτηνους Αντιαμερικανισμους (στην διεθνη πολιτικη δεν χωρανε συναισθηματισμοι) και ας συζητησουμε για την παθογενεια της ιδιας της Ελληνικης κοινωνιας. Ας συζητησουμε για τις συνεπειες της «θεολογιας της αριστερας», για τις ευθυνες της τοτε και σημερα, η χρεοκοπια της δεν την αθωωνει (ο τεθνικος ΔΕΝ δεδικαιωται).
Το ποσο γελοια ηταν η χουντα σαν καθεστως καταδικνυει ακριβως αυτο, το ποσο σαθρη και γελοια ειναι η ιδια η κοινωνια στην οποια επεβληθη. Η μονη, υποτυποδως σοβαρη, κινηση που πηγε να γινει ηταν με το Ναυτικο και αυτη εντελως αυθορμητα και ακαθοδηγητα μονο και μονο απο καποιους αξιωματικους και πεντε στρακαστρουκες που πεσανε ολες κι ολες. Αλλα το θεμα δεν ειναι η ενοπλη αντισταση, ειναι η πολιτικη και κοινωνικη αντισταση που δεν υπηρξε.
Πηγή: https://panosz.wordpress.com/2007/04/21/april21/
(ανοίξτε το, έχει πολύ υλικό…) 😉
Στη φωτογραφία ο ναύαρχος Ν. Παππάς (πλοίαρχος τότε, του «ΒΕΛΟΣ»). Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που τον συνάντησα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Γκορτζή.
150 Σχόλια
Comments feed for this article
18 Απριλίου, 2010 στις 1:05 πμ
Πάνος
Από τα πολλά ονόματα που αναφέρονται, θα ήθελα να σταθώ στον Παναγιώτη Καννελόπουλο: η δήλωση που του αποδίδεται (Μακρόνησος=Παρθενών) είναι μάλλον κατασκευασμένη – και κατοχυρώθηκε δια της επαναλήψεως…
Ο Π. Καννελόπουλος δεν ήταν αμελητέα προσωπικότητα. Μαχητής στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, πραγματικός αντιστασιακός, από τους λίγους σοβαρούς πολιτικούς που αναδείχτηκαν κατά τη δεκαετία του ’40. Δεν είχε, ωστόσο, πολιτικό εκτόπισμα. Ειδικά σε μια ΕΡΕ, όπου κυριαρχούσε ο Κ. Καραμανλής.
Στη μεταπολίτευση ήταν ένας από τους «Νέστορες» της Βουλής, μέχρι που τον καθάρισε ο Μητσοτάκης.
18 Απριλίου, 2010 στις 10:17 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Πανος: Δεν γεννάται θέμα ότι όντως ο Κ. σαν διανοούμενος διαμετρήματος (και άρα αμφίβολου δυναμικού πραγματισμού) που πράγματι ήταν, δεν πρέπει να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις και τα διαστήματα όπου άσκησε εξουσία, στον κατάλογο των μεγάλων του επιτευγμάτων (Τον καιρό πάντως των επισκέψεων κάποιων ξένων σε Μακρόνησο, είχε όντως «υπερβάλει εαυτόν» για να αποδείξει τα αναπόδεικτα)
ΌΠως και νά’ χει πάντως και μόνο την διεξοδικότατη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ να του «καταλογίσουμε» και τίποτα άλλο, η προσφορά του, είναι τεράστια. Στην πολιτική εγώ εκτός άλλων σίγουρα θετικών, θα «έβλεπα» τις δραματικές άκαρπες προσπάθειες να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον γερο-Παπανδρέου για να αποτρέψουν τα αναπότρεπτα. Οι βάρβαροι ήταν ήδη εντός των Τειχών και το τραγικό είναι πως αυτοί μέσες-άκρες το ήξεραν.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με τον Κων/νο Τσάτσο και πολλούς άλλους ενσαρκώνουν ένα είδος Μεγα-διανοούμενου της Συντηρητικής παράταξης που σήμερα…ξέχασέ το.
18 Απριλίου, 2010 στις 10:29 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Πανος: Για τον Κ: (Μια απ τις προσωπικότητες που με είχαν κερδίσει νωρίς-νωρίς. Σπάω κεφάλι να θυμηθώ το όνομα με το οποίο έγραφε στη «Διάπλαση») Δεν γεννάται θέμα ότι όντως ο Κ. σαν διανοούμενος διαμετρήματος (και άρα αμφίβολου δυναμικού πραγματισμού) που πράγματι ήταν, δεν πρέπει να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις και τα διαστήματα όπου άσκησε εξουσία, στον κατάλογο των μεγάλων του επιτευγμάτων (Τον καιρό πάντως των επισκέψεων κάποιων ξένων σε Μακρόνησο, είχε όντως «υπερβάλει εαυτόν» για να αποδείξει τα αναπόδεικτα)
ΌΠως και νά’ χει πάντως και μόνο την διεξοδικότατη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ να του «καταλογίσουμε» και τίποτα άλλο, η προσφορά του, είναι τεράστια. Στην πολιτική εγώ εκτός άλλων σίγουρα θετικών, θα «έβλεπα» τις δραματικές άκαρπες προσπάθειες να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό με τον γερο-Παπανδρέου για να αποτρέψουν τα αναπότρεπτα. Οι βάρβαροι ήταν ήδη εντός των Τειχών και το τραγικό είναι πως αυτοί μέσες-άκρες το ήξεραν.
Ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με τον Κων/νο Τσάτσο και πολλούς άλλους ενσαρκώνουν ένα είδος Μεγα-διανοούμενου της Συντηρητικής παράταξης που σήμερα…ξέχασέ το.
18 Απριλίου, 2010 στις 10:33 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
(Συγγνώμη για την επανάληψη. Είναι λέει αποτέλεσμα maintenance! Για να το λέει..) Καλή μέρα σε όλους
18 Απριλίου, 2010 στις 11:19 πμ
κικη
Μήπως ξεχάσατε να προσθέσετε δάφνες στον κ Κανελλόπουλο?
Ο συμφωνώ με την ανάλυση του Πάνου που ισορροπεί ανάμεσα στις εγχώριες και διεθνείς συνθήκες της εποχής. Να προσθέσω την στάση της ΕΔΑ που ήταν βαθιά νυχτωμένη όταν την παραμονή της 21ης δημοσίευε στην ΑΥΓΗ τους λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να γίνει πραξικόπημα.
κ Καργούδη με τόση δράση στην ΕΔΑ πως σας διέφυγε να το αναφέρεται?
18 Απριλίου, 2010 στις 11:21 πμ
κικη
Ωχ… ένα «ο» μου διέφυγε.
18 Απριλίου, 2010 στις 11:46 πμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@κικη: να ερμηνεύσω ένα αιωρούμενο μικρομένος ως απευθυνόμενο προς την ΕΔΑ (πράγμα άτοπο) ή προς την αφεντομουτσουνάρα μου προσωπικά (το πιθανότερο); Το κείμενο της Αυγης που λές (όντως μνημείο πολιτικής…οξυδέρκειας) όπως και πολλά άλλα στραβά (μη βρήκαμε όμως παπά και του αποδώσουμε όλες τις πατάτες αθωώνοντες εαυτούς) οφείλεται ακριβώς στο γεγονός πως η νόμιμη ηγεσία ενός κόμματος που εξέφραζε το 1/5 (με μετριοπαθείς υπολογισμούς) των πολιτών, δεν ήταν πάντα και η αυθεντική. («Ενθέματα» συμφωνημένης κοοπτάτσιας του ΚΚΕ) Άνθρωποι που άφησαν εποχή με το ρεαλισμό & την πολιτική οξυδέρκειά τους (Ηλιού, το μη-κομμουνιστικό ηγετικό δίδυμο Στ. Κανελλόπουλος – Στ. Ηλιόπουλος, Μ. Γλέζος, Μ. Θεοδωράκης., όλοι οι δήμαρχοι της ΕΔΑ (πολλοί στις πολυάνθρωπες συνοικίες, Π. Κατερίνης, ο μετέπειτα εκτελεσμένος στον Ιππόδρομο δικηγόρος Παναγιώτης Ελής, φυσικά το δίδυμο των δημοσιογράφων-διευθυντών της ΑΥΓΗΣ Πότης Παρασκευόπουλος Σπ. Λιναρδάτος (μνημειώδη τα έργα του «Απ τον Εμφύλιο στη Χούντα» και για το Κυπριακό, είναι αυτός με τις μνημειώδεις συνενετεύξεις του με τον Καραμανλή τον Α’ στο ΒΗΜΑ (μετά από τα κυριακάτικα γεύματα στον «Ψαρόπουλο» στα οποία ο Καραμανλής περνούσε μηνύματα πιο πολύ από τις επίσημες ομιλίες, αποθησαυρισμένα «κομμάτια»-δημοσιογραφικά διαμάντια) τα αδέλφια από την Πάτρα Τάκης & Ορέστης Σκαλτσάς, στη Θεσ/νίκη Τσαρουχάς & Ιωσηφίδης (ο εκπαραθυρωθείς)& οι Λαμπράκηδες του Ομίλου «Μπ. Ράσσελ» πχ. Τρικούκης, Διον Σαββόπουλος, Κοσματόπουλος κ.ά και τόσες εκατοντάδες άλλοι, διακεκριμένοι στην τότε κοινωνία άνθρωποι, και με την καθημερινή παρουσία τους αλλά και με ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΑ δημοσιευμένα σε ποικιλία εντύπων ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ.
Μην ξεχνάς και την μνημειώδη ΑΓΟΡΕΥΣΗ στη Βουλή του ΗΛΙΟΥ που αποκαλούσε τον ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ με τον κωδικό του αριθμό στο ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΚΛΗΣ!
(Δεν έχω την ηλικία να τα έχω ζήσει όλα αυτά, είναι μνήμες πολιτικές μεταφερμένες αυτούσια και στην μεταδικτατορική δράση)
18 Απριλίου, 2010 στις 12:04 μμ
Rodia
Ολα καλα και πολύ καλό που θυμόμαστε. Αυτο τον καιρό σκεφτομαι ποσο μεγάλη ζημιά έκανε η χούντα, επειδή εζησα τη νεοτητα μου εκεινην ακριβως την εποχη -προ-κατα-μετα χουντα, δλδ. Πάνω που κάτι πήγαινε να γινει, πανω που ανοιγαμε φτερα ως χωρα, πανω που ζουσαμε μια γενικευμενη Ανοιξη -τεχνες, επιχειρησεις, κλπ- και πάνω που ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο που θα εφερναν οι αναμενόμενες εκλογες στα τελη Μαΐου 1967, Μπαμ! ήρθε ενα σιδερενιο χερι και τα κλαδεψε όλα, κουτσούρεψε το δεντράκι.
Εχω διαμορφωσει τη γνωμη οτι η χουντα φταιει, ακομα και για τα σημερινα δεινα. Οι βασεις της διαφθορας και του άρπα_κολλα ειχαν μπει στερεα μεσα στο εδαφος, ξεκινωντας απο τη παραμορφωση του περιβαλλοντος πολεων και χωριων.
–>> ενα καλο που μπορω να χρεωσω στην 7ετια ειναι η απομακρυνση του βασιλια, αλλα και σε αυτο το συμβαν δεν μπορω παρα να διακρινω μελλοντικα σχεδια θριαμβευτικης επανοδου…
–>> περι Κανελλοπουλου, τυχαινει να γνωριζω πολλα και το περι Παρθενωνα ειναι αληθινο. Το ομολογησε ο ιδιος σε συνεντευξη του και ζητησε συγγνωμη. Μετα. Πολυ αργοτερα, οταν ειχε καταλαβει.
18 Απριλίου, 2010 στις 12:13 μμ
Πάνος
Ροδιά,
έχεις δίκιο στη συνολική αποτίμηση της χούντας: θα την πληρώνουμε για πολύ ακόμα.
Το βασικό για τον Κανελλόπουλο και τη Μακρόνησο είναι όχι η δήλωση, αλλά η υποστήριξη /κάλυψη που πρόσφερε σ’ αυτό το τερατούργημα του Εμφυλίου. Η επίκληση της άγνοιας για το τι πραγματικά συνέβαινε εκεί δεν αποτελεί δικαιολογία για ένα πολιτικού του δικού του επιπέδου. Πάντως, το ότι ζήτησε συγγνώμη τον τιμά.
18 Απριλίου, 2010 στις 12:38 μμ
Rodia
Μια μεριδα φταιξιματος αναλογει και στον Κανελλοπουλο για το σλογκαν «Αυτη η δραχμη ειναι δικη σου!» (και μην αφησεις τον Παπανδρεου να στην παρει, ηταν η συνεχεια) που τοποθετησε σε ορια λαϊκισμου τη πολιτικη αντιπαραθεση. Το οτι ηταν καλος ανθρωπος (γνωριζω, λεμε) δεν σημαινει πως ηταν ικανος πολιτικος, ιδιως για μια εποχη ταραγμενη που απαιτουσε πολλα προσοντα. Μια εποχη μεταβατικη, οπως περιπου και η τωρινη, όπου κανενα νεο προσωπο (ουτε νεα πολιτικη) δεν διαφαινοταν στον οριζοντα και οταν φανηκε ο Αντρικος (τον οποιο η Θεσ/νικη θα υποδεχοταν με ασπρα αλογα, γεγονος ειναι, τα ετοιμαζαν!) καταληξαμε (με τον ιατρικο ορο) στους συντ/χες.
18 Απριλίου, 2010 στις 12:43 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Να προσθέσω την στάση της ΕΔΑ που ήταν βαθιά νυχτωμένη όταν την παραμονή της 21ης δημοσίευε στην ΑΥΓΗ τους λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να γίνει πραξικόπημα.
Κική υπάρχουν πολλά περιστατικά που αποδεικνύουν πως η πρόβλεψη καθοριστικών ιστορικών γεγονότων είναι αδύνατη. Πρίν αυτά τα περιστατικά λάβουν χώρα όλοι σχεδόν μιλούν ωσαν να μην πρόκειται ποτέ να λάβουν χώρα. Η ΕΔΑ δεν απότελει εξαίρεση. Αυτό που πρέπει να στιγματιστεί όμως είναι η τάση όλων αυτών να νομίζουν πως μπορούν να προβλέψουν το μέλλον…
18 Απριλίου, 2010 στις 12:47 μμ
δεξιος
Ισως να μην ηταν καθολου λαικισμος.Το πιθανοτερο ειναι οτι αν παρεμενε στην εξουσια ο Παπανδρεου Α’ θα ειχε ακολουθησει την οικονομικη τροχια που ακολουθησε ο Παπανδρεου Β΄τη δεκαετια του 80.
Καλυτερα απο μια αποψη.Ενας λαος δεν μπορει να αποφυγει την εκδηλωση των μακροχρονιων τασεων του με πραξικοπηματα.
Θα ειχε τελειωσει και το ΔΝΤ τη δουλεια του τωρα.
18 Απριλίου, 2010 στις 12:52 μμ
Rodia
ΔΠ,
θυμαμαι ενα ολοσελιδο σκιτσο του Μητροπουλου (νομιζω, στα ΝΕΑ ή στον Ταχυδρομο, νομιζω παλι) μια καταμαυρη σελιδα με ενα κερακι στη κατω αριστερη γωνια, που ειχε δημοσιευτει ακριβως τη προηγουμενη μερα, στις 20/4/67. Θυμαμαι επισης και δηλωσεις τυπου «και οι πετρες θα σηκωθουν αν γινει δικτατορια» και τον ανθρωπο που με μισησε οταν τον ρωτησα λιγες μερες αργοτερα αν ειχε δει καμμια πετρα να σηκωνεται!
18 Απριλίου, 2010 στις 12:54 μμ
Rodia
δεξιε,
δεν νομιζω πως ειναι τοσο απλα τα πραγματα. Ειναι αστοχο να κρινονται/συγκρινονται εποχες χωρις να λαβαινονται υποψη ολες οι συνθηκες. Τωρα, δεν εχουμε βγει απο κανεναν εμφυλιο.
18 Απριλίου, 2010 στις 12:59 μμ
κικη
Βαγγέλη
με το
«μη βρήκαμε όμως παπά και του αποδώσουμε όλες τις πατάτες αθωώνοντες εαυτούς»
δεν έχω καμία σχέση.
Όσο για το εάν υπήρχε επίσημη θέση της ΕΔΑ (από όποιους κι αν αποτελούνταν τότε) μέσω της ΑΥΓΗΣ που καθησύχαζε τον κόσμο, είναι γεγονός και έχει άμεση σχέση με την «εν μία νυκτί» εξουδετέρωση όλης της ηγεσίας της αριστεράς.
Ροδιά
θα συμφωνήσω μαζί σου στην ανάπτυξη προ χούντας, εκτός από την διαφθορά (με ένα παλάτι να λύνει και να δένει, ένα παρακράτος να οργιάζει κλπ) και την καταστροφή των πόλεων (το σύστημα της αντιπαροχής εκείνη την εποχή άρχισε, γι αυτό είχαμε άνθιση της οικοδομικής δραστηριότητας)
18 Απριλίου, 2010 στις 1:00 μμ
Παπούλης
… αν και ελπίζω να μη μπούμε σύντομα στον επόμενο… 😉
Δεξιέ , αυτό το ευρώ είναι δικό σου 🙂
18 Απριλίου, 2010 στις 1:02 μμ
Πάνος
Παρακαλώ, κάντε ένα κόπο να ξαναδιαβάσετε το ταπεινό μου ποστ: γράφω (και επιμένω) ότι ο μοναδικός πολιτικός & κοινωνικός χώρος που ΔΕΝ ευθύνεται για την επιβολή και μακροημέρευση της χούντας, είναι η αριστερά!
Επιτέλους, δε φταίει η αριστερά για ΟΛΑ τα στραβά κουλούρια που ξεφουρνίστηκαν σε αυτόν τον τόπο!
18 Απριλίου, 2010 στις 1:04 μμ
Πάνος
ΥΓ. Όταν λέω «αριστερά» εννοώ αριστερά και ουχί «κεντροαριστερά».
18 Απριλίου, 2010 στις 1:06 μμ
Rodia
Κικη, σχετικα με την αντιπαροχη ξερω πολλααααα 😉 Αρχισε μεν στη 10ετια του ’50 (οι πρωτες πολυκατοικιες στο Κολονακι και στη σειρα οι Αμπελοκηποι) αλλα επι χουντας δοθηκε το πρασινο φως στους εργολαβους να δρουν χωρις πολεοδομικο ελεγχο, να ειναι συννομοι για τη ψυχη του παπου τους που λενε. Τοτε απαξιωθηκε το επαγγελμα του μηχανικου που ηταν ερμαιο των εργολαβων -όπου «εργολαβος» χριστηκε ο καθενας με 5 δεκαρες στην ακρη προς «αξιοποιηση». Το να γινεται αποτομα ενας π.χ. ζαχαροπλαστης εργολαβος δεν ηταν καθολου παραξενο φαινομενο. Πολλα παρατραγουδα στον οικοδομικο τομεα λεμε.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:17 μμ
κικη
Ροδιά
ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα και η έξοδος από τον εμφύλιο δεν είναι μοναδική προϋπόθεση.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:18 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
Δεν πολυκαταλαβαίνω ποιός είναι ο…»δράστης» του Α’ μέρους του ποστ, αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό! Άφεριμ! *Βάζει με τον δικό του εύληπτο τρόπο το καίριο ζήτημα των συμμαχιών, και ευστοχότατα επικαλείται και τον Μαργαρίτη, τον πιο «Πολιτικό» -και άρα έγκυρο, κατά τη γνώμη μου- ιστορικό, στο θέμα του πόσο αληθινά ελάχιστες, υπήρξαν οι «νησίδες» στο «κυρίως σώμα» της πολιτικής του ΚΚΕ (αν υπήρξε φυσικά τέτοια, με τη μορφή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε πολιτική) όχι φυσικά για εφαρμοσμένες πολιτικές, (πού τέτοια πράματα!), αλλά και για απλές σκέψεις για συμμαχίες με το κεντρώο κέρας.
*Αλήθεια είναι, πως οι δυνάμεις των ΕΑΜιτών που προσέτρεχαν στο Κέντρο (όρος ελάχιστης επιβίωσης, ή αλλιώς λύση που απλά σήμαινε μικρότερες σχετικά θυσίες που μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, να ανεχτούν) έδειχναν να παγιδεύονται με μια έννοια, σε συντηρητικές πολιτικές του γερο-Παπανδρέου. Έτσι λέει η λογική τουλάχιστο. Έλα όμως (και εδώ το κείμενο είναι ΕΛΛΙΠΕΣ, για μένα βέβαια), που η δυναμική των πραγμάτων, έκανε τον ισχυρό της ιδιότυπης συμπαράταξης, (τον τότε ΓΑΠ!!) σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο να ρυμουλκείται παρά να ρυμουλκεί! Πράγμα, βέβαια, που η Δεξιά, τραβώντας το βέβαια σα λάστιχο στα άκρα, του το καταλόγισε, (ίσως όμως δημιουργώντας ή συμβάλλοντας στον μύθο του), και τον έκανε ακριβά να το πληρώσει!!
Το τρελό φαινόμενο, να έχεις από τη μια την ΕΔΑ που υποτίθεται πως ελέγχεται από το ΚΚΕ στο οποίο και η απλή σκέψη για συμμαχία με το Κέντρο είναι χοντρή παρανομία), και από την άλλη, να έχεις την κατάληξη μιας ακραία πολύπλοκης (τουλάχιστο στην εφαρμογή της) συμφωνίας ΕΚ-ΕΔΑ (το Κέντρο βέβαια ισχυριζόταν τότε -και καλά έκανε- πως η κίνηση ΕΔΑ ήταν μονομερής) για ΜΗ-ΚΑΘΟΔΟ υποψηφίων της ΕΔΑ σε ορισμένες, κάμποσες εκλογ. περιφέρειες διοχετεύοντας τους ψηφοφόρους της στην υπερψήφιση κεντρώων υποψηφίων. Και αυτό, είτε συμφωνημένο είτε μονομερώς, (που όμως προϋποθέτει τουλάχιστο ένα προηγμένο επίπεδο επικοινωνίας σε λειτουργική βάση) σαν την πρόσφορη πολιτική απάντηση στο «παρά κάτι» τελείως πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. Και μάλιστα το να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ όλο αυτό, είναι νομίζω, περίπτωση για μελέτη.
Οι…ύμνοι αυτοί, καθόλου φυσικά δεν σημαίνουν πως συμφωνώ στα περισσότερα με το πράγματι εξαιρετικό κείμενο (το Α’ μέρος). Έτσι κι αλλιώς πάντως, το θεωρώ, (και καλό θα είναι να σταματήσουμε πια να μετράμε εγκυρότητα και ποιότητα των κειμένων ανάλογα με το πού δημοσιεύονται) μια διεισδυτικότατη ματιά (Απόπειρα έντιμη θα το έλεγα, αλλά, φυσικά, κομμάτι ημιτελής. Αλλά και πώς αλλιώς θα μπορούσε, αφού εδώ, ιστοριογαφικά, αφού ξεμπερδέψαμε τάχα οι…φωστήρες με όλες τις σχολές ανάλυσης για τον Εμφύλιο & τα κατοπινά, (δλδ. στ αλήθεια τίποτα, σκατά, κομμάτια κι αποσπάσματα, ένα κόρπους αναφοράς της προκοπής δεν υπάρχει, αν εξαιρέσουμε λίγες -νικολακόπουλος-μαργαρίτης-και βέβαια οι παλιότεροι & πολύ σημαντικοί Παναγιωτόπουλος-Κρομμυδάς σε ευρύτερες όμως προσεγγίσεις τους. Να πω βέβαια εδώ, πως καθόλου δεν διεκδικώ τεκμήρια μεθοδικών ιστορικών προσεγγίσεων, ιδίως στο πραγματολογικό τους μέρος, οπότε είναι λογικό οι κρίσεις, να βρίσκονται μέσα στα όρια των δικών μου -λίγων- γνώσεων ), αποθεώνουμε τώρα τόσο επιπόλαια (καινούργιο κοσκινάκι μου) και τόσο..πώς να πω, τόσο αστόχαστα (για να είμαι όσο πιο ευγενής γίνεται), τους υπερατλαντικούς φορείς της…ποσοτικοποίησης λέει (Άλλες ύαινες, τσακάλια αυτά, που μυριστήκανε πτώμα…εύκαιρο & διαθέσιμο (πολιτικά και…ακαδημαϊκά). Που άμα πέρναγε η μπογιά της, αυτής της ήδη εγκαταλελειμμένης (η ελληνική διαφορά φάσης που λέγαμε) από τους εμπνευστές της ποσοτικοποίησης, (Πχ.:. τόσες οδοντοστοιχίες εκτελεσμένων + τόσες εκατοντάδες ισόβια απ τα Στρατοδικεία, μας κάνουν…τόσα μπωφόρ, που είχε η ένταση της…κομμουνιστικής απειλής στην Ελλάδα, που ανάγκασε τόσες αγνές ταγματαλήτικες ψυχές, να πάρουν κυνηγημένες (δίκην Γλυξβούργου το 67) τα βουνά και…όλως τυχαίως τους σουγιάδες & τα όπλα), άμα λοιπόν πέρναγε η μπογιά της αυτ’ης της Ποσοτικοποιημένης Θεάς, θα είχαν βάλει κατά Λ. Οίκο μεριά έναν Ντιπ Μπλου, που αντί να κερδίζει τον Κασπάροβ στο σκάκι, θα τους βοηθούσε τους δόλιους, να απαλλαγούν τουλάχιστο από τις υπερβολές, τουλάχιστο των τελευταίων δειγμάτων μετεφηβικής πολιτικής μαλακίας στα Ιράκ και στα Αφγανιστάν, όπου δεν προλαβαίνουν να ποσοτικοποιούν ΗΤΤΕς & ΞΕΦΤΙΛΕΣ.
Ας είναι.
Στο κείμενο πάλι, (η τελευταία μου για σήμερα ένσταση), αναφέρεται:
«…Και βέβαια είναι λάθος να γίνεται λόγος για «Κεντροαριστερά» το 1967″
Μα αν κάποτε μπορεί να γίνει λόγος για εμφάνιση ιχνών έστω Κεντροαριστεράς, είναι ακριβώς τότε!
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, οξύνοντας μέχρι τα άκρα (κατά άψογη εκ μέρους του εφαρμογή αφομοιωμένων μαρξικών προταγμάτων) τις εσωτερικές αντιθέσεις στα δυναμικά ρείσματα του Κράτους (ΑΣΠΙΔΑ) και συνδέοντας την ένταση που έτσι αναδύεται με κοινωνικές διεκδικήσεις που ωριμάζουν ταχύτατα, δημιουργεί ήδη τη μαγιά αυτού που αργότερα έκθαμβοι & αιφνιδιασμένοι αντιμετωπίσαμε να αναδιπλασιάζεται στα ποσοστά αλλά και στις συνειδήσεις, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση:
12%, μετά 25%, και αμέσως μετά 50%.
Αυτό, ούτε οι Θεοί της Ποσοτικοποίησης (ως…καθ ύλην αρμόδιοι) δεν κατάφεραν να το καταλάβουν.
Προσωπικά, ομολογώ ότι για να διανύσω το διάστημα από την απόλυτη εχθρότητα μέχρι την απλή κατανόηση μου πήρε από το 74 μέχρι το…»Πεντελικόν»!
18 Απριλίου, 2010 στις 1:20 μμ
κικη
Πάνο
το μοναδικό λάθος της αριστεράς ήταν η κακή εκτίμηση
18 Απριλίου, 2010 στις 1:23 μμ
κικη
Ροδιά
από την ώρα που η εργολαβία έγινε θεσμός, ήταν ζήτημα χρόνου.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:31 μμ
Πάνος
Β,
κι όμως, η οδοσήμανση είναι σαφής: το κείμενο (τα 3 πρώτα μέρη) είναι της αφεντιάς μου – και ακολουθεί ο θείος Ισίδωρος. Τυχόν (λέμε τώρα…) αδυναμίες του ίσως οφείλονται στο γεγονός ότι γράφτηκε ως σειρά σχολίων σε άλλο μπλογκ.
Για το θέμα της «κεντροαριστεράς το 1967» θα μου επιτρέψεις να επιμείνω: το τότε κέντρο (ΕΚ, Γ. Παπανδρέου) ήταν με σαφήνεια τοποθετημένοι – με το μέρος των νικητών του Εμφυλίου. Ήταν οι ίδιοι οι νικητές του Εμφυλίου! Ανεξάρτητα από τις ασκήσεις πολιτικής της ΕΔΑ (να μην κατεβάσει υποψήφιους σε «καμμένες» περιοχές, για να την ψηφίσουν με όρεξη οι ψηφορόροι της σε άλλες – επικοινωνιακά έξοχο!). Ανεξάρτητα και από τη σκληρή γραμμή του ΚΚΕ.
Μη ξεχνάς ποιός ήταν πρωθυπουργός όταν συντρίφτηκε η Εαμική Επανάσταση. Και πως ο ίδιος ομολόγησε λίγο αργότερα (με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – υπάρχει στην καλύβα) ότι η σύγκρουση με στόχο την εκμηδένιση του κομμουνιστικού κινδύνου ήταν επιλογή δική του, σε απόλυτη αρμονία με τις επιλογές του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας. Μη ξεχνάς ότι στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της τελευταίας φάσης του Εμφυλίου, πρωθυπουργός ήταν ο κεντρώος Σοφούλης! Και υπουργοί του ΟΛΟΙ οι αστέρες του κέντρου, του Παπανδρέου μη εξαιρουμένου! Οι ίδιοι που πρωταγωνιστούσαν και στη δεκαετία του ’60.
Εξακολουθώ να θεωρώ ως πολιτικό αστείο την έννοια «κεντροαριστερά» για το 1967.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:35 μμ
Rodia
Κικη,
αν και δεν ειναι αυτο το θεμα του ποστ και ζητω συγγνωμη απο τον οικοδεσποτη, το να αφηνει το κρατος τον ελεγχο του επιχειρηματια στον ιδιο τον επιχειρηματια ειναι παγκοσμια πρωτοτυπια! Ενας στοιχειωδης ελεγχος χρειαζεται.. οταν εχει καποιος το χερι στο μελι, ε, θα το γλειψει! 🙂
18 Απριλίου, 2010 στις 1:46 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Paνος: ίσως ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι κανείς τόσο…νεωτερικός στην κατάταξη των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δυνάμεων.
Μπορεί, φυσικά, να θεωρεί κανείς, πως κράτησε πολύ αυτή η πολιτική γεωγραφία από τη Γαλλική Επανάσταση.
Σε όλη την ΕΥΡΩΠΗ πάντως, όταν μιλούν ΑΚΟΜΑ για την ευρύτερη ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ (ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ) ΚΑΙ τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
(Πλήν ίσως της Ιταλίας, όπου ο χοντρός μακαρίτης απατεώνας ηγέτης της, ο Μπετίνο Κράξ(ε)ι με τ όνομα, με τη δραπέτευσή του για να μην πάει φυλακή, έφερε «ειδικές κατατάξεις», ή μάλλον «αιδήμονα σιωπή»!)
Χωρίς πλάκα τώρα!
Με τη λογική αυτή, στη Βρετανία πχ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απλά καμία ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ή στη Γερμανία, (που πολλοί πιστεύουμε πως είναι ο ομφαλός των εξελίξεων περί την ευρωπαϊκή Αριστερά), βγάζουμε αμήχανα εκτός παιχνιδιού την μήτρα της Β’ Διεθνούς, την γερμανική Σοσιαλδημοκρατία.
Πιστεύω πως η πολιτική κατάταξη των δυνάμεων, όπως αυτοΠΡΟΣΔΙΟΡΊΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΌΠΩς ΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΊΖΕΙ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΤΟΥς ΔΙΑΔΡΟΜΉ, δεν είναι κατά κανέναν τρόπο (και δεν πρέπει να είναι) όργανο συγκυριακής αξιολόγησης των πολιτικών (ή και άλλων) επιλογών τους.
Απηχεί περισσότερο ιδρυτικές-Καταστατικές τοποθετήσεις, αυτά δλδ που προκάλεσαν και την αρχική συσπείρωση δυνάμεων για την επιδίωξη των σκοπών που διακηρύσσονταν. (Κατά την ιστορική συγκυρία που ο κάθε πολιτικός οργανισμός απευθύνθηκε «το πρώτον» στην κοινωνία στην οποία αναφέρεται).
Άλλο θέμα είναι η συζήτηση αν πιστεύουμε πως η διάκριση ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ απηχεί σήμερα καίριες αντιθέσεις.
Και πού αυτές οι κυρίαρχες αντιθέσεις, πρέπει κατά τη γνώμη μας να αναζητηθούν.
Ξέρω τις επ αυτού απόψεις σου. Και είναι μια ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ συζήτηση, που όντως εκκρεμεί.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:47 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, οξύνοντας μέχρι τα άκρα (κατά άψογη εκ μέρους του εφαρμογή αφομοιωμένων μαρξικών προταγμάτων) τις εσωτερικές αντιθέσεις στα δυναμικά ρείσματα του Κράτους (ΑΣΠΙΔΑ) και συνδέοντας την ένταση που έτσι αναδύεται με κοινωνικές διεκδικήσεις
Δηλαδή Βαγγέλη υπονοείς ότι ο Παπανδρέου επεδίωκε κάτι σαν αριστερό πραξικόπημα? Και το δικαιολογείς κιόλας? 😯
18 Απριλίου, 2010 στις 1:50 μμ
Rodia
Πανο,
ενα περιστατικο σωστο ανεκδοτο για τη λεξη «αριστερος»: Με ρωτησε καποιος συμφοιτητης μου (εγκαθετος, απο εκεινους που ειχε βαλει η χουντα στα παν/μια χωρις εξετασεις, ως «ακροατες», μερικοι μπηκαν και στο επαγγελμα) όταν ειπα ότι ο αδελφος μου ειναι αριστερος «πού σπουδαζει ο αδελφος σου;» απαντησα «ειναι μικρος, δεν σπουδαζει» με ξαναρωτησε «πόσων χρονων ειναι δηλαδή;» απαντησα «δεκα» και εμεινε ξερος «αριστερος απο τοσο μικρος;» εξηγησα οτι ειναι αριστεροχειρας και εμπεδωσα(!) τοτε οτι τα πραγματα ηταν πολυ ασχημα. Η λεξη και μονο «αριστερος/ά/ό» ηταν αρκετη να σε στειλει και να ψαχνεσαι…
18 Απριλίου, 2010 στις 1:53 μμ
Rodia
Η υποθεση ΑΣΠΙΔΑ ηταν μια παρωδια, οπως αποδειχτηκε κιολας… αστεια κατασταση.
18 Απριλίου, 2010 στις 1:56 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@πανος΅Λάθος μου που δεν διευκρίνησα πως το τελευταίο αυτό σχόλιο, δεν αφορά την Κεντροαριστερά του προηγούμενου μεγάλου (που απαντήθηκε αλλά έχει μέλλον *κίτρινο ανθρωπάκι) αλλά το πιο κάτω σχόλιό σου που λες πως (εκεί για τις ευθύνες ή μη) όταν μιλάς για την Αριστερά «μιλάς για «αριστερά» και ουχί για «κεντροαριστερά»!
Άλλο θέμα που φιλοδοξώ να τα ενώσω τα δυό, όταν (και αν βέβαια) συνεχιστεί σε άλλο ποστ η κουβέντα για να υποστηρίξω πως ο αποκλεισμός από την Αριστερά (που στο κάτω-κάτω ΠΟΤΕ δεν θεώρησε εαυτήν Ιερατείο, τουλάχιστο όχι αυτή στην οποία εγώ αναφέρομαι) των ριζοσπαστικών δημιουργικών δυνάμεων αυτού που εξακολουθούμε να λέμε (τελείως απολιτικά) «Κέντρο», είναι αμφίπλευρα εξαιρετικά βολική λύση για πολλόύς!
18 Απριλίου, 2010 στις 2:00 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
που στο κάτω-κάτω ΠΟΤΕ δεν θεώρησε εαυτήν Ιερατείο, τουλάχιστο όχι αυτή στην οποία εγώ αναφέρομαι
Μήπως Βαγγέλη η αριστερά στην οποία αναφέρεσαι είναι αυτή των φαντασιώσεων σου?
Ένα από τα πιο ενοχλητικά γνωρίσματα της αριστεράς, της κάθε αριστεράς, ήταν ο απίστευτος ξερολισμός της και η μανία της να κάνει ένα σωρό προβλέψεις που είχαν την κακή συνήθεια να διαψεύδονται…
18 Απριλίου, 2010 στις 2:02 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Η υποθεση ΑΣΠΙΔΑ ηταν μια παρωδια, οπως αποδειχτηκε κιολας… αστεια κατασταση.
Παρωδία δεν λές τίποτα Ροδιά. Το κακό όμως ήταν πως αυτοί οι σκατάδες που μας βάλανε στο γύψο την παραπήρανε στα σοβαρά…
18 Απριλίου, 2010 στις 2:11 μμ
δεξιος
Δ.Π.
Την κριση της δεκαετιας του 60 δεν την εζησα γιατι ημουν νηπιο.
Μεγαλωσα στη μεταπολιτευση και λογω του επικρατουντος κλιματος ειχα και εγω αποδεχθει τη θεωρια των αντιβασιλικων οτι ο ΑΣΠΙΔΑ ηταν σκευωρια και ποτε δεν υπηρχε ανδρεοπαπανδρεικη οργανωση στο στρατο σε αντιβαρο των χουντικων.
Πραγματικα το πιστευα μεχρι που οταν ειχαν τελειωσει ολα,τη δεκαετια του 80 ειδα στα βιογραφικα και τις αφισες βουλευτων του ΠΑΣΟΚ να αναγραφεται με υπερηφανεια «Μελος του ΑΣΠΙΔΑ» .
Συμφωνα βεβαια με την οργουελικη διπλη σκεψη του ΠΑΣΟΚ ο ΑΣΠΙΔΑ υπηρχε και δεν υπηρχε ταυτοχρονα,υπηρχε ως παρασημο και διακριση των βουλευτων του αλλα δεν υπηρχε ως συνωμοτικη οργανωση που προκαλεσε τη ρηξη του 1965 περιπου οπως τα λεφτα υπαρχουν και δεν υπαρχουν τωρα ή οι βασεις φευγουν και παραμενουν.
Με αυτη την εννοια η «κεντροαριστερα » δηλαδη το ΠΑΣΟΚ πραγματι αρχιζει απο το 1965.
18 Απριλίου, 2010 στις 2:18 μμ
κικη
ροδιά
δεν διαφωνούμε
αλλά είναι ζήτημα χρόνου να παραποιηθεί ένας τέτοιος νόμος στη χώρα μας. Όσο για τον έλεγχο, ας μη το συζητάμε
18 Απριλίου, 2010 στις 2:22 μμ
kapetanios
δύστροπε
μάλλον ο Βαγγέλης μπερδεύεται ελαφρώς μιας και τις μεγαλύτερες εντάσεις ο Αν Παπανδρέου (ποιά «ΑΣΠΙΔΑ» βρε βάγγο τώρα!) τις δημιούργησε μέσα στην ΕΚ με την ανοχή φυσικά του πατέρα του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η απόσυρση του Γ. Μαύρου (ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια του ΑΠ να επιβληθεί σαν ηγετικό στέλεχος μέσα στο κόμμα μόνο με τις οικογενειακές περγαμηνές ) στην θέση του διοικητού της τράπεζα της Ελλάδος λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του 64 παρότι ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο της ΕΚ.
Κατά τα άλλα (του ποστ εννοώ) ας είναι καλά τα «πούλμαν της αλήθειας» που προετοίμασαν το έδαφος για ότι ακολούθησε
18 Απριλίου, 2010 στις 2:26 μμ
Rodia
δεξιε,
«..ειδα στα βιογραφικα και τις αφισες βουλευτων του ΠΑΣΟΚ να αναγραφεται με υπερηφανεια “Μελος του ΑΣΠΙΔΑ”» αυτα τα τερτιπια αναγκασαν αρκετους εντιμους ανθρωπους να φυγουν απο το Πασοκ, τοτε, με ολα τα επακολουθα. Αλλο ηταν η υποψηφιοτητα του Α.Π. το 1967, αλλο το Πασοκ του 1974, αλλο προεκυψε μετα την αναληψη της εξουσιας το 1981. Σαν τον μαγο με τα χιλια προσωπα στο περιπου! 🙂 Η αλλαγη, η ανανεωση και η προσαρμογη σε πραγματα και καταστασεις ειναι καλα, βεβαια, αλλα όχι ετσι στο βροντο, να ειναι αυτα αυτοσκοπος δλδ.
18 Απριλίου, 2010 στις 2:28 μμ
κικη
Ροδιά
εν γνώσει μου ότι ξεφεύγω από το θέμα, κλείνω με το παρακάτω
Όσο για το
«Τοτε απαξιωθηκε το επαγγελμα του μηχανικου που ηταν ερμαιο των εργολαβων -όπου “εργολαβος” χριστηκε ο καθενας με 5 δεκαρες στην ακρη προς “αξιοποιηση”. Το να γινεται αποτομα ενας π.χ. ζαχαροπλαστης εργολαβος δεν ηταν καθολου παραξενο φαινομενο». και σημειώνω δεν είναι και σήμερα
Σου θυμίζω ότι η ολοκληρωτική απαξίωση του μηχανικού προβλέπεται, αν θεσμοθετηθεί ως «ανοιχτό επάγγελμα», όπως θέλουν να το λένε, δηλαδή ο καθένας θα είναι μηχανικός? Τότε προς τι η εκπαίδευση?
18 Απριλίου, 2010 στις 2:43 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@Δ.Π: Καλώς τον!
*Σ΄αυτό που λες με την Αριστερά «των φαντασιώσεών μου», ομολογώ, πως κάμποσες φορες που είμαι στις μαύρες μου, δεν είναι και πολύ μακριά οι μελαγχολικές σκέψεις που κάνω.
*Για το (πιο σοβαρό βέβαια) θέμα του ΑΣΠΙΔΑ τώρα:
Σε ένα άλλο σημείο, μπορεί και να πρόσεξες ότι «από την ακραία εχθρότητα μέχρι την απλή κατανόηση» του «φαινομένου» Α.Π (τέτοιο είναι, είτε για το καλό είτε για το κακό, όπως είναι η γκάμα των απόψεων) εμένα μου πήρε μια γεμάτη 20ετία. «…από το 74 μέχρι το «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ» (που αν θυμαμαι είναι το 94, οπότε νάτην η 20ετία.
Όντως υπήρξα ακραίος πολέμιος ΑΠ & ΠΑΣΟΚ, και στο ψάξιμο & δημόσια. Με όλα τα «κριτικά…παραφερνάλια» περί τριτοκοσμικού, πραξικοπηματία, λαϊκστή, αυταρχικού, αντιδημοκράτη (στο πράκτορας της CIA μόνο ΔΕΝ είχα προσχωρήσει, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά από σιχασιά στην συνωμοσιολογία), και ότι άλλη ιδιότητα του σατανά μπορεί κανείς να σκεφτεί. Θάπαιρνε ώρες & σελίδες να σου πω για το (πολύ μοναχικό, πρέπει να πω) ταξίδι αυτής της σταδιακής προσέγγισης. (θα το κάνουμε αν & όταν δοθεί δυνατότητα).
Στον ΑΣΠΙΔΑ, έχω καταλήξει στο ότι
*προχώρησε σε ενθάρρυνση, (χωρίς οργανωτικό σχήμα που ήταν θέμα του εντιμότατου αείμνηστου συντ/χη Παπατέρπου), όλων των αξιωματικών, που πέρα από κάποιες «εν τω γεννάσθαι» δημοκρατικές ανησυχίες, είχαν και άλλα κοινά: ήταν συνήθως σπασίκλες στην Ευελπίδων που όμως τους κοβόταν η ανέλιξη γιατί δεν είχαν τα σωστά κονέ με τυς δυναμικούς ακροδεξιούς βραχίονες στον Στρατό – είχαν ανησυχίες εθνικής ανεξαρτησίας (συνδεδεμένες με το μοντέλο-συρμός της εποχής με την αγιοποίηση από την Σοβιετία του μονέλου Νάσερ. Που με την σοβιετ.χρηματοδότηση το μεγα-φράγματος του Ασουάν (εκεί που οι δυτικοί βλακωδώς έκαναν πίσω), έδινε & «αναπτυξιακές αναπνοές στο όλο «πακέτο)
Πάλι απεραντολογώ, αλλά η κατάληξη ήταν πως (συμπέρασμά μου όπως και των περισσότερων ερευνητών) ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε αληθινή προοπτική δυναμικής δράσης του ΑΣΠΙΔΑ.
Απλά, «οι κατά Νόμο ιδιοκτήτες», τραβώντας το σε μη ρεαλιστικά άκρα, θέλησαν να δείξουν τι παθαίνει όποιος του περάσει απλά απ το μυαλό «να ανακατευτεί με τον Στρατό»!…
18 Απριλίου, 2010 στις 2:47 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@καπετάνιο μου, κοίτα να μην μπερδεύεσαι εσύ με τις δικές σου αναζητήσεις (και με κανένα μέϊλ), κι άσε τις δικές μου στη θέση τους!
Καταλαβαινόμαστε;
Μεσημεριάτικα τώρα,νδεν κάνει να τρώμε και πατερναλιστικές μπούφλες, και…άντε μην το προχωρήσω…
18 Απριλίου, 2010 στις 2:52 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Συμφωνα βεβαια με την οργουελικη διπλη σκεψη του ΠΑΣΟΚ ο ΑΣΠΙΔΑ υπηρχε και δεν υπηρχε ταυτοχρονα,υπηρχε ως παρασημο και διακριση των βουλευτων του αλλα δεν υπηρχε ως συνωμοτικη οργανωση που προκαλεσε τη ρηξη του 1965 περιπου οπως τα λεφτα υπαρχουν και δεν υπαρχουν τωρα ή οι βασεις φευγουν και παραμενουν.
🙂
Αυτό το κόμμα έχει όντως μία τάση να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο…
…να σου λέει πως υπάρχουν λεφτά ενω δεν υπάρχουν και τελικά να σου λέει πως λέγοντας ότι υπάρχουν εννοούσε ότι ΔΕΝ υπάρχουν! 😆
Άντε βγάλε άκρη μετά…
18 Απριλίου, 2010 στις 3:07 μμ
kapetanios
Βαγγο
άντε καλά, σ αφήνω στους υπόλοιπους (γιατί εγώ έχω και ένα κονσέρτο- της κόρης- να παρακολουθήσω 😉
Πάντως για την σχέση του Αντρίκου με τον ΑΣΠΙΔΑ ( εάν ποτέ υπήρξε δηλαδή- και η σχέση και ο ΑΣΠΙΔΑs ) αναζητώ ακόμη εκείνη την συνέντευξη του σε εκείνη την Γκαζέτ της Αμβέρσας με δημοσιογράφο τον Β Ντοκαρτ (εναντίον του οποίου κατέθεσε εκ των υστέρων μήνυση ο ΑΠ ) στην οποία είχε ομολογήσει ότι έμπλεξε κατά λάθος με αυτήν την υπόθεση και για όλα φταίει ο λοχαγός Μπουλούκος που το μπλεξε το παιδί…
Εάν ακούσεις τίποτα στείλε κανα email- όχι στην ομαδική λέμεεε
(σε κάθε περίπτωση η κλιμακούμενη ένταση στο πολιτικό σκηνικό της εποχής με αφορμή τον ΑΣΠΙΔΑ θα έλεγα ότι οργανώθηκε από την ΕΡΕ –και όχι από τον ΑΠ μην τρελαθούμε κι όλας!- με κύριο πρωταγωνιστή τον αντιναύαρχο Σπανίδη Γ Διευθυντή της ΕΡΕ. )
18 Απριλίου, 2010 στις 3:10 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Πάντως Βαγγέλη στο προηγούμενο σχόλιό σου το έθεσες λίγο διαφορετικά:
«Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, οξύνοντας μέχρι τα άκρα (κατά άψογη εκ μέρους του εφαρμογή αφομοιωμένων μαρξικών προταγμάτων) τις εσωτερικές αντιθέσεις στα δυναμικά ρείσματα του Κράτους (ΑΣΠΙΔΑ) και συνδέοντας την ένταση που έτσι αναδύεται με κοινωνικές διεκδικήσεις που ωριμάζουν»
Το παραπάνω όπως το λές θυμίζει πολύ έντονα περιγραφή κίνηματος αξιωματικών που έχει σαν σκοπό την κατάληψη της εξουσίας συνεπικουρούμενο από κάποιες λαϊκές κοινωνικές δυναμείς. Κοντολογίς, μου θυμίζει απόπειρα εγκαθίδρυσης αριστερής χούντας.
Καθόλου δεν κολλάει δε με αυτό που λές παρακάτω,
«…η κατάληξη ήταν πως (συμπέρασμά μου όπως και των περισσότερων ερευνητών) ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξε αληθινή προοπτική δυναμικής δράσης του ΑΣΠΙΔΑ.»
Έχω μπερδευτεί, τελικά τι από τα δύο ισχύει?
Ο ΑΣΠΙΔΑ ήταν μία ψιλοανύπαρκτη ομάδα μέσα στον στρατό αποτελούμενη απο αξιωματικούς χωρίς την δυνατότητα δυναμικής δράσης?
Ή ο ΑΣΠΙΔΑ ήταν μία ομάδα αξιωματικών μέσω της οποίας ο Ανδρέας Παπανδρέου «όξυνε μέχρι τα άκρα (κατά άψογη εκ μέρους του εφαρμογή αφομοιωμένων μαρξικών προταγμάτων) τις εσωτερικές αντιθέσεις στα δυναμικά ρείσματα του Κράτους» ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία αριστερη χούντα μελλοντικά?
18 Απριλίου, 2010 στις 3:19 μμ
Βαγγέλης Δ. Καργούδης
@κπτν: Α ρε κάπταιν που μας βγάζει καμιά φορά η προαποδασισμένη μας…μην την πω!
Κι εσύ βέβαια ως γνωστός & μη εξαιρετέος κάτοικος Αμβέρσας (εκεί που κάνουν οι εβραίοι τα διαμάντια αλλά έχει και συναδέλφους σου μαστόρια ναυτικούς) περίμενες απ τον κ. Ντοκάρτ (το ξέραμε κι από πρόπερσι) να πληροφορηθείς περί του ΑΣΠΙΔΑ;
Κι όσο για τον Μαύρο, πάλι δεν τα θυμάσαι καλά! Νούμερο ήταν τότε, νούμερο της πλάκας παρέμεινε και μετ’α, και κανείς δεν σόπευε να του εμπιστευταί όχι κόμμα, αλλά καμμιά δευτεράντζα Τράπεζα ΧΩΡΙΣ 50 έμπειρους από δίπλα.
Ο πραγματικά αγνοημένος & αδικημένος που τούφαγε τη Θέση ο ΑΠ (παρά την πραοσπάθεια ακόμα και του πατέρα του), είχε όνομα και λεγόταν ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!
κΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙς…ΧΟΡΟΓΡΑΦΊΕς ΤΗς ΕΠΟΧΉς, ΠΟΛΛΆ ΈΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΥΒΆΡΙΑ ΕΝΌς ΓΡΑΦΕΊΟΥ ΕΠΊ ΤΗς ΟΔ. ΣΟΥΗΔΊΑς (ΑΡΧΙΚΉς ΙΔΙΟΚΤΗΣΊΑς αΝΤΏΝΗ λΙΒΆΝΗ)
Καλή ακρόαση με την κορούλα και καλό απογευμα
(Και το νου μας στα παιδιά! αφού εμείς…)
18 Απριλίου, 2010 στις 3:46 μμ
iconology2009
Να προσθέσω κι εγώ στα συν του Π.Κανελλόπουλου την αντιμοναρχική του συγκρότηση(αν και δεν ήταν στρατευμένος αντιμοναρχικός αφού κατά βάση ήταν θεσμικός πολιτικός και η μοναρχία ήταν θεσμός εκείνη την εποχή νόμιμος). Αυτήν ακριβώς την αντιμοναρχική του συγκρότηση την αντιπαραθέτω στην όπου φυσάει ο άνεμος θεώρηση του γέρου Παπανδρέου, ο οποίος μπορούσε κατά περίπτωση να πουλάει αντιμοναρχισμό αλλά και τις δυό φορές που έγινε πρωθυπουργός αυτό έγινε με τη βοήθεια ή την εύνοια του Παλατιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τρία χρόνια πριν η Ελλάδα σειόταν από διαμαρτυρίες κατά της προίκας στη Σοφία, στη διάρκεια της Πρωθυπουργίας Παπανδρέου-όταν ακόμη οι σχέσεις με το παλάτι ήταν αγαστές-γιά το γάμο του Κωνσταντίνου δεν φείσθηκε αυτοκρατορικών εξόδων η τότε κυβέρνηση. Εξάλλου η ίδια η κυβέρνηση κέντρου δεν ήταν παρά εν δυνάμει συμμαχία κεντρώων πολιτικών με ακραιφνείς φιλομοναρχικούς(γι’αυτό και μπήκε ο Γαρουφαλιάς στο ΥΠΕΘΑ). Είναι αστείο αλλά αν το δεί κανείς αναδρομικά διαπιστώνει ότι πιό αντιμοναρχικοί υπήρξαν οι συνεπείς δεξιοί όπως οι Καραμανλής, Κανελλόπουλος και Αβέρωφ παρά ο- παραπειστικά αποκληθείς της Δημοκρατίας- γέρο Παπανδρέου. Εξάλλου η θρυλική εκείνη δήλωση του καραμανλή μετά το δημοψήφισμα του 1974 ότι η χώρα απαλλάχτηκε απ’το καρκίνωμα του πολιτειακού είναι ενδεικτική των αισθημάτων του απέναντι στον θεσμό. Αν κάτι οφείλεται λοιπόν να του αναγνωριστεί τώρα, ύστερα από τόσα πο΄λλά χρόνια είναι ότι σίγουρα μας απάλλαξε από τη μοναρχία μ’ενα τρόπο ευφυή και χωρίς παρατράγουδα, δηλαδή χωρίς εντάσεις, ενστάσεις ή λοιπές αντιδράσεις. Και να μην ξεχνάμε αυτό: το ότι έγινε εξόριστος δεν ήταν συνέπεια ότι κυβερνούσε ένα άλλο κόμμα αλλά ότι η Μοναρχία συνέχιζε και επί Κέντρου να είναι κραταιά.
Και μιά και τα λέμε γιά την 21 Απριλίου να θυμίσουμε ότι αν δεν είχαμε τους κολονέλους θα είχαμε τους στρατηγούς. Και στη μιά και στην άλλη περίπτωση η ορκωμοσία θα γίνονταν μπροστά στο βασιλιά και σε κάποιον ανώτατο κληρικό. Θέλω να πώ ότι ο σκληρός πυρήνας της αιτίας της δικτατορίας ήταν ο Βασιλιάς και θα ήταν πάντα ο Βασιλιάς. Και από κοντά το Ιερατείο θα ευλογούσε οτιδήποτε θα έκανε ο βασιλιάς.
Το κακό είναι όμως ότι ενώ απαλλαχτήκαμε από την συνταγματική βασιλεία και τη διώξαμε πανηγυρικά και επίσημα από την πόρτα, η δυναστική λογική επέστρεψε-το ίδιο επικίνδυνη και το ίδιο οπισθοδρομική-απ’το παράθυρο. Κι έτσι η Ελλάδα κυβερνάται και πάλι από δυναστικό γόνο. Και ενώ η δεξιά δείχνει να απαλλάσσεται οριστικά από τα δικά της δυναστικά βαρίδια-Καραμανλή και Μητσοτάκη- το ΠΑΣΟΚ βυθίζεται όλο και πιό βαθειά σε μιά ιδιότυπη μοναρχική λογική,στα χέρια του ανικανότερου γόνου που είχε ποτέ δυναστική φαμίλια. Σε εξυπνάδα ο Γιώργος συναγωνίζεται επάξια μόνο τον Κοκό. Η ειρωνία της Ιστορίας και τα ανέκδοτά της.
18 Απριλίου, 2010 στις 7:11 μμ
δεξιος
@ Δυστροπη Πραγματικοτητα
Ισχυουν και τα δυο ταυτοχρονα αλλα απλως χρησιμοποιειται διαφορετικη σκεψη για διαφορετικη πολιτικη σκοπιμοτητα.
Οταν πρεπει να εξυμνησουμε την ικανοτητα του Ανδρεα να προκαλεσει ρηγμα στο καθεστως φερνοντας σε συγκρουση την Ενωση Κεντρου και τον πατερα του με τα Ανακτορα ισχυει η πρωτη φραση.Οταν ομως πρεπει να αρνηθουμε οτι ειχε ευθυνη για τη χουντα που προεκυψε απο αυτο το ρηγμα και τη συγκρουση ισχυει η δευτερη φραση.
Το ιδιο συμβαινει και σε αλλες περιπτωσεις π.χ. σημερα τα λεφτα υπαρχουν και δεν υπαρχουν ταυτοχρονα.Οταν θελουμε να αιτιολογησουμε την αναγκη απομακρυνσης της κυβερνησης της ΝΔ που δεν εδινε αυξησεις ισχυει το «λεφτα υπαρχουν»Οταν ομως θελουμε να δικαιολογησουμε γιατι δε δινει το ΠΑΣΟΚ αυξησεις ισχυει το «λεφτα δεν υπαρχουν».
Το ιδιο ισχυει και για αλλες διασημες φρασεις οπως οι βασεις φευγουν ή παραμενουν.Οι βασεις εφευγαν οταν θελαμε να εξηγησουμε οτι ηταν αναγκη ο λαος να ελθει στην εξουσια το 1981 και να σπασει τα δεσμα που χαλκευσε ο ιμπεριαλισμος.Ταυτοχρονα ομως παρεμεναν οταν θελαμε να εξηγησουμε οτι οτι εξ αιτιας της ιδιας ανοδου οι σχεσεις πλεον με τις ΗΠΑ εγιναν ισοτιμες και δε λειτουργουσαν κατα της εθνικης ανεξαρτησιας.
Αυτη η τεχνικη λεγεται doublethink και περιγραφεται στο βιβλιο του Οργουελ «1984» οτι εφαρμοζεται απο ενα υποθετικο αγγλικο σοσιαλιστικο κομμα ονοματι INGSOC ,τα τρια τελευταια γραμματα συμπιπτουν.
18 Απριλίου, 2010 στις 8:22 μμ
kapetanios
δεξιέ
μου προκαλεί εντύπωση ο τρόπος που συνδέεις- συγκρίνεις ανόμοια γεγονότα!
*
@συνεχίζοντας το σχόλιο μου -με αφορμή πάντα την άποψη του Βαγγέλη για τον ρόλο του ΑΠ – δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απορία μου για την «προσθήκη» που έφερε η ομάδα του Ανδρέα και αφορούσε στην επέκταση της βουλευτικής ασυλίας του (η οποία είχε εξασφαλιστεί με ψήφους 7 υπέρ και 12 κατά της επιτροπής δικαιοσύνης της βουλής λίγες μέρες νωρίτερα) και μετά την διάλυση της τότε βουλής, η οποία έδωσε ουσιαστικά την χαριστική βολή στην συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων .
Μια προσθήκη που τίναξε στον αέρα εκτός από την κυβέρνηση Παρασκευόπουλου κι ένα από τα πλέον σημαντικά νομοσχέδια που συζητούσε εκείνη η βουλή, την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές
Ασυλία την οποία προς τιμήν του αρνήθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος βουλευτής της ΕΚ εκείνα τα χρόνια Π Βαρδινογιάννης. Εάν ο Ανδρέας είχε επιφυλάξει για τον εαυτό του τον ρόλο του μάρτυρα και της αφορμής για την πτώση του καθεστώτος (?) μια ενδεχόμενη παραπομπή του στην δίκη (υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ) αυτή θα ήταν μια από τις πιο θετικές συγκυρίες ώστε να το καταφέρει.
Και να σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με τον Κανελλόπουλο («ιστορικά δοκίμια» σελ 135) είχε σκοπό ΚΑΙ ο ίδιος να ζητήσει την επέκταση της ασυλίας του ΑΠ αλλά μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Για τις προθέσεις και την άποψη του για το όλο θέμα επικαλείται μάλιστα κι ένα γράμμα που έστειλε στον Καραμανλή στις 17 του Μάρτη στο οποίο είχε χαρακτηρίσει την αίτηση της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ΑΠ από την τότε δικαστική αρχή «όχι μόνο άκαιρη αλλά και αβάσιμη»
19 Απριλίου, 2010 στις 9:15 πμ
omadeon
Αλιεύοντας τις μπούρδες και τις αντιφάσεις σε ανθρώπινα κείμενα μπορεί να καταστεί η… αναψυχή των Τεχνητά Ευφυών Αναλυτών Φυσικής Γλώσσας του Μέλλοντος.
Π.χ. η… exquisite Λογική Συνεπαγωγή, embedded μέσα στο segment of human text, «διανοούμενος διαμετρήματος (και άρα αμφίβολου δυναμικού πραγματισμού)» (σχόλιο 1)
(δηλαδή Αν Χ = διανοούμενος Δ και Δ =διαμετρήματος, τότε Χ έχει ιδιότητα Α, όπου Α = αμφίβολος δυναμικός πραγματισμός).
Ε, σύμφωνα με αυτή την Αξιωματική Πρόταση που θεωρείται δεδομένη (ή εξ ορισμού ισχύουσα απολύτως), ΟΛΟΙ οι διανοούμενοι διαμετρήματος, αυτομάτως θεωρούν πως είαι και αμφιβόλου potential πραγματισμού,
ενώ (συνεπάγεται ότι) π.χ. οι… μπουρδολόγοι, ως διανοούμενοι ΧΩΡΙΣ διαμέτρημα (ή και αντι-διανοούμενοι) είναι αυτομάτως μη-αμφιβόλου δυναμικού πραγματισμού, δηλαδή αξιόπιστοι δυνάμει – πραγματιστές.
Τέλος…
Τα σέβη μου στον τίμιο και σοβαρό Δεξιό μας, που αλίευσε τα «Doublethink» στην Παραγωγή Μπουρδολoγικών Ιδεολογιών τύπου PASOK, ενώ ισχύει και παραλληλισμός του PASOΚ με το INGSOC (του Οργουερλ / 1984) που είναι Semantically Consistent διότι PA -> ING, SOK -> SOC. (Q.E.D. / Ο.Ε.Δ.)
Η δική μου συνεισφορά στην Πολιτική Ζωή της Μεταπολίτευσης ήτο -βεβαίως- σχεδόν ΜΗΔΑΜΙΝΗ. Μετά από το… ΚΡΥΟ ντους μιας επιστροφής από Αγγλία, περιορίστηκε στο αμφιβόλου αξίας μεγιστο-τεράστιο Σουξέ της πρωτόγονης (τότε) Ελληνικής Πολιτικής Σάτιρας μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης (και υπολογιστών), το παίγνιον «ΚΟΜΠΟΣ 1» (δια υπολογιστές Spectrum 48K) – Τεχνητός Σοφιστής όστις έμπλεκε τον παίκτη εις μπουρδολογικούς ΚΟΜΠΟΥΣ – εξού και το… πομπώδες όνομά του:
http://omadeon.com/sourcecode/kombos1.html
19 Απριλίου, 2010 στις 9:36 πμ
omadeon
Υ.Γ. σόρυ, εννοούσα σχόλιο 1… μετά από εκείνο το αρχικό σου Πάνο (και καλημέρα).
Ο,Τι κι ό,τι είναι το ποστ, δια να εορτάσομεν αύριο, την επέτειον της Εθνικής Επαναστάσεως, ήτις προσείλκυσε τον θαυμασμόν του τιμημένου Ελληνικού Λαού, πιστού εις τα Ελληνο-Χριστιανικά ιδεώδη, ο οποίος χειροκρότησε τον Στρατόν όστις έδωσε τέλος εις την επάρατον φαυλοκρατίαν των πολιτικών και παρεχώρησεν Επιχειρηματικήν Ελευθερίαν εις διεθνείς Ελληνας πατριώτας όπως ο μεγιστο-τεράστιος John Pappas που οι κομμουνιστο-συμμορίται και σοσιαλισταί της φαυλοκρατίας εμπόδιζον να επιτελέσει το εθνικόφρον έργον του.
Ετσι λοιπόν, αύριο, 21 Απριλίου 2010, αγαπητοί Συνέλληνες, καταφθάνουν εν Ελλάδι οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίον ανέλαβεν νέαν Εθνικήν Αποστολήν υπέρ της Ελευθερίας της Αγοράς και της Επιχειρηματικής Εθνεγερσίας η οποία θα θέσει τον κομμουνισμόν των ΔΗΘΕΝ εργατικών δικαιωμάτων ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΓΥΨΟΝ, ως αρμοζει.
19 Απριλίου, 2010 στις 9:38 πμ
omadeon
Ωωωχ… μεθαύριο εννοούσα Πάνο. 😛
20 Απριλίου, 2010 στις 1:22 μμ
Πάνος
Επανέκδοση των ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη:
http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-34-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85
20 Απριλίου, 2010 στις 2:19 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μιάς και βρισκόμαστε μία μέρα πριν από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η «εθνοσωτήριος» παραθέτω λινκ προς δύο κείμενα που ασχολούνται με το θέμα. Τα κείμενα είναι γραμμένα από Έλληνες ερευνητές και θεωρώ ότι αξίζει να συμπεριληφθούν στα χρονικά της Καλύβας.
To πρώτο,
Click to access TheMetapolitefsiThatNeverWas.pdf
εκφράζει την άποψη ότι το πείραμα της φιλελευθεροποίησης που επιχείρησε η δικτατορία ήταν αυθεντικό και δεν ήταν απλά μία προσπάθεια του δικτάτορα Παπαδόπουλου να εδραιώσει τη θέση του μέσω μίας επίφασης δημοκρατικότητας που θα έδινε στο καθεστώς. Αυτή είναι μία αιρετική άποψη που δεν με βρίσκει σύμφωνο αλλά παρόλα αυτά είναι ενδιαφέρουσα και αξίζει να διαβαστεί. Είναι επίσης διανθισμένη με μία, δικαιολογημένα, κριτική στάση απέναντι στον τότε πολιτικό κόσμο.
Το δεύτερο κείμενο αναφέρεται στην τάση του στρατού να παρεμβαίνει, μέχρι το 1974, στην πολιτική ζωή της χώρας και επιχειρεί να εξηγήσει την τάση αυτή.
Click to access tsarouhas.pdf
20 Απριλίου, 2010 στις 5:41 μμ
Παπούλης
Δύστροπε
Μπόρεσα να διαβάσω σε τεύχη όλο το πρώτο λινκ που δίνεις.
Είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική , και εγώ νομίζω ότι το καλοκαίρι του 73 ο Παπαδόπουλος ήταν πραγματικά έτοιμος για κάποιο συμβιβασμό με τη διαφορά ότι δε βρήκε πρόθυμους και προπάντων έγκυρους συνομιλητές .
Οι όροι που έθετε δεν θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν αποδεκτοί , ακόμα και ως μεταβατικό στάδιο , επειδή κατ αυτό το τρόπο οι παλαιοί πολιτικοί , που δεν ήθελαν να βάλουν το κεφάλι τους στο τορβά , θα αναγνώριζαν έστω ακροθιγώς το καθεστώς.
Αυτό που λείπει από το πόνημα είναι η αίσθηση , το βιωμένο άρωμα εκείνων των 2 τελευταίων ετών της χούντας. Φαντάζομαι ότι δεν είναι τόσο σημαντικό σε ένα σύγγραμμα πολιτικής επιστήμης , αλλά όταν το διαβάζω , με αυτά τα γεγονότα βιωμένα , μου φαίνεται σαν απιονισμένο και αποσταγμένο ….
20 Απριλίου, 2010 στις 7:12 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Αυτό που λείπει από το πόνημα είναι η αίσθηση , το βιωμένο άρωμα εκείνων των 2 τελευταίων ετών της χούντας.
Συμφωνώ απόλυτα Παπούλη.
Ανήκω σε αυτή την γενιά που δεν έζησε, ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτά τα γεγονότα αλλά όταν πέσει κάτι στα χέρια μου από εκείνη την περίοδο κυριολεκτικά το ξεκοκκαλίζω, έστω και αν πρόκειται για άρθρο πολιτικής επιστήμης.
Είναι δύσκολο αλλά πάντως όχι αδύνατο να πετύχεις επιστημονικά άρθρα*, συνήθως κοινωνιολογίας ή πολιτικής επιστήμης, που αναφέρονται μεν σε ιστορικά γεγονότα και προσπαθούν να τα εξηγήσουν αλλά παράλληλα σου μεταφέρουν, οσο φυσικά αυτό είναι δυνατό με τον λόγο, και την αίσθηση της εποχής, την ατμόσφαιρα που επικρατούσε. Τις φορές που συμβαίνει αυτό, βιώνω λίγη από την ατμόσφαιρα της εποχής και αισθάνομαι σαν να παρελαύνει μπροστά από τα μάτια μου όλη αυτή περίοδος για την οποία διαβάζω. Το συναίσθημα απλά είναι καταπληκτικό…
Το θετικό είναι ότι υπάρχουν τέτοια επιστημονικά κείμενα, απλά είναι λίγα.
*Καμιά φορά γραμμένα από άτομα τα οποία ζήσανε τα γεγονότα για τα οποία γράφουν.
ΥΓ. Μιάς και έχεις ζήσει την περίοδο της δικτατορίας γράψε κανα ποστ σχετικο με αυτή, και πιο συγκεκριμένα για την επικρατούσα ατμόσφαιρα τα 2-3 τελευταία χρόνια πριν καταρρεύσει. Είμαι σίγουρος πως θα ‘χει ενδιαφέρον. 😉
20 Απριλίου, 2010 στις 8:19 μμ
Rodia
ΔΠ, οσον αφορα «το πείραμα της φιλελευθεροποίησης που επιχείρησε η δικτατορία» που γραφεις, εχω συγκεκριμενη αποψη απολυτα δικαιολογημενη εξαιτιας της πληροφορησης απο ενα πελατη (αξ/κο εν ενεργεια) του γραφειου οπου εργαζομουν τοτε. Ο πελατης λοιπον αυτος, σε συζητησεις με το αφεντικο μας, αποκαλυπτε οτι ο Παπαντοκ (οπως αποκαλουσαμε τοτε το δικτατορα) αντιμετωπιζε εσωτερικα προβληματα με τους «σκληρους» του Ιωαννιδη (μη ξεχνουμε οτι ηταν διοικητης της Σχολης Ευελπιδων τοτε, ο παλιος βασανιστης της Μακρονησου) που ζητουσαν περισσοτερο ελεγχο επανω στους πολιτες και λυση του κυπριακου χωρις να υπολογιζουν το κοστος. Ο Παπαδοπουλος δεν ηταν αγιόπαιδο, βεβαιως, και η στροφη του προς τους πολιτικους ουσιαστικα ηταν ενα σημα SOS γινοταν για να αντιμετωπισει τον Ιωαννιδη και τα τσιράκια του (τους φρεσκους αξ/κους, μαθητες του στη Σχολη, που μετα το φιασκο της Κυπρου λουφαξαν και εχουν πλεον αποστρατευτει σημερα) κλπ κλπ. Ο Παπαδοπουλος ηταν αρριβιστας και βλαξ, αλλα οχι τοσο πολυ εθνικιστης ωστε να ειναι περισσοτερο βλαξ απο τους υπολοιπους: ο μονοφθαλμος που οδηγουσε τους τυφλους, στο περιπου…
20 Απριλίου, 2010 στις 8:24 μμ
Rodia
Συμπληρωμα: αν ειχε εκδηλωθει ανοιχτα η συγκρουση μεταξξυ των φατριων της δικτατοριας, ισως να ειχαν προληφθει πολλα, οπως π.χ. η καταστροφη της Κυπρου. Ο Παπαδοπουλος απλως διστασε, επαιξε το θέατρό του με Μαρκεζινη, κλπ, καλυπτοντας τις διαφωνιες μεχρι τελους. Αυτο δεν τον κανει καλυτερο για μας, τους ελληνες, μονο περισσοτερο ικανο απο τους αλλους στη φυλαξη του δικου του τομαριου και εξουσιας -πραγμα που εχασε και δεν γλιτωσε στο τελος.
20 Απριλίου, 2010 στις 9:29 μμ
Παπούλης
Δυστυχώς Δύστροπε από πολλά κείμενα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες λείπουν αυτά τα στοιχεία που ονομάζουμε narrative qualities .
Αυτό δε στερεί με τίποτα το επιστημονικό τους κύρος ή έστω ( αν το πρώτο δεν υπάρχει ) την επιστημονική «επίφαση» , αλλά αυτή η ιδιαίτερη «πατίνα» που χαρακτηρίζει πχ τα βιβλία του Niall Ferguson ( είτε κανείς συμφωνεί είτε όχι με την ανάλυση και τα συμπεράσματα του ) είναι προνόμιο ολίγων.
Τώρα αυτή η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εκείνης της τελευταίας περιόδου ( τέλος 72 με 74 ) είναι πράγματικά διαφορετική από εκείνη που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια. Το βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η μείωση του διάχυτου δέους και η ανανέωση των προσδοκιών. Νομίζαμε ότι πετάγαμε τότε ορέ δύστροπε …. δε ξέρω πώς να στο περιγράψω. Η προσγείωση ( απότομη ) ήρθε με τη μεταπολίτευση .
20 Απριλίου, 2010 στις 10:20 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ενιαφέρουσα οπτική Ροδια, σε ευχαριστώ που την κατέθεσες. Η δικτατορία, ειδικά αυτή του Ιωαννίδη, παραμένει μία σχετικά ανεξερεύνητη περίοδος. Δεν εννοώ πως δεν υπάρχουν μελέτες πάνω στην δικτατορία, σαφώς και υπάρχουν, απλά σε σχέση με άλλες περιόδους που επέδρασαν αποφασιστικά στην νεότερη ιστορία μας έχει πολλά σημεία που παραμένουν σκοτεινά. Κρίνω πως θα ‘πρεπε επιτέλους οι κοινωνιολόγοι, οι πολιτικοί επιστήμονες και οι ιστορικοί να προσπαθήσουν λίγο περισσότερο φως σε αυτή την περίοδο…
Το βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η μείωση του διάχυτου δέους και η ανανέωση των προσδοκιών. Νομίζαμε ότι πετάγαμε τότε ορέ δύστροπε …. δε ξέρω πώς να στο περιγράψω. Η προσγείωση ( απότομη ) ήρθε με τη μεταπολίτευση.
Γνωρίζω για ποια αίσθηση μιλάς Παπούλη. Μιλάς για μία έντονα ευχάριστη αίσθηση ότι τα πάντα είναι δυνατά, για μία αίσθηση ότι το μέλλον κρύβει άπειρες δυνατότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν ανα πάσα στιγμή.
Θα ακουστεί ίσως παράδοξο αυτό που θα πω αλλά νομίζω πως για την ύπαρξη αυτής της αίσθησης πάντα παίζει κάποιο ρόλο και ο αντίπαλος, ο εχθρός, στην περιπτωσή μας η δικτατορία. Και όταν πλέον ο εχθρός έχει φύγει από το προσκήνιο, κατά ένα ειρωνικό τρόπο παίρνει μαζί του και αυτή την καταπληκτική αίσθηση ότι τα πάντα είναι δυνατά…
20 Απριλίου, 2010 στις 11:52 μμ
κικη
Ας θυμηθούμε τιμής ένεκεν της ημέρας
http://www.youtube.com/results?search_query=21+απριλιου&aq=
21 Απριλίου, 2010 στις 12:11 πμ
kapetanios
Περί χούντας τα είχε πει καλά λίγο παλιότερα και ο Καρατζαφέρης .
Δείξτε λίγο υπομονή και θα τα μάθετε όλα!
21 Απριλίου, 2010 στις 10:53 πμ
Παπούλης
Δύστροπε
Μια χρήσιμη πηγή για εκείνη την εποχή:
http://www.greekbooks.gr/BookDetails.aspx?id=65869
21 Απριλίου, 2010 στις 11:11 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Πάπούλη φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, σε ευχαριστώ.
21 Απριλίου, 2010 στις 11:20 πμ
Παπούλης
Δύστροπε
το βιβλίο αυτό θεωρείται σημαντικό , ειδικά να λάβουμε υπόψιν ότι είναι γραμμένο πριν από 3 δεκαετίες , όσο ακόμα τα πράγματα ήσαν «εν θερμώ»
Για το άλλο που είπες σε παραπάνω σου σχόλιο :
«Γνωρίζω για ποια αίσθηση μιλάς Παπούλη. Μιλάς για μία έντονα ευχάριστη αίσθηση ότι τα πάντα είναι δυνατά, για μία αίσθηση ότι το μέλλον κρύβει άπειρες δυνατότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν ανα πάσα στιγμή. »
… ναι κάπως έτσι ήταν τα πράγματα , ειδικά στη τελευταία περίοδο της χούντας. Έχω γράψει εδώ και στο παρελθόν ότι η μεταπολίτευση υπήρξε ένας συμβιβασμός ερήμην των πολιτών. Και μόνο ο τρόπος που έγινε εκείνες τις τελευταίες και δραματικές μέρες του Ιουλίου 74 είναι ενδεικτικός για τον απομακρυσμένο και αμέτοχο παρατηρητή. Στη λούμπα αυτού του συμβιβασμού πέσαμε τότε αύτανδροι και αυτή ίσως είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που βαραίνει τη δική μου γενιά…..
21 Απριλίου, 2010 στις 11:58 πμ
Πάνος
παπούλη,
λίγο υπερβολικό μου ακούγεται αυτό… Μη ξεχνάς ότι λίγους μήνες μετά (το Σεπτέμβρη;) είχαμε εκλογές – και ο ελληνικός λαός έδειξε καθαρά τι ήθελε ως διάδοχη κατάσταση… Ακόμα και ο Ανδρέας που τις πρώτες βδομάδες κατάγγελνε τη μεταπολίτευση ως …συνέχεια της χούντας έκανε τουμπεκί και δεν το ματα-ξανα-είπε. Λούμπα θα ήταν να είχες κάτι στα χέρια σου, να σου έπεσε και να το βούτηξε κάποιος άλλος. Δε νομίζω ότι συνέβη κάτι τέτοιο.
21 Απριλίου, 2010 στις 12:08 μμ
Rodia
Παπουλη, ηταν και τα.. «σταγονίδια».. μη ξεχναμε και το Μπολαρη, κλπ… Η μεταβαση εγινε με μεγαλη προσοχη. Ο στρατος ηταν παραζαλισμενος μεν απο τη φαση στη Κυπρο, αλλα δεν ηθελε και πολυ να βγαλει το αχτι του πανω στους πολιτες. Νομιζω, δλδ, αυτη την εντυπωση εχω. Βεβαια, το «Καραμανλης ή τανκς» ακουστηκε λιγο υπερβολικο και απο τα δικα μου αυτια (τοτε) αλλα υπηρχε τρομος ακομα στο κοσμακη. Ο ζοφος του τυραννικου καθεστωτος δεν εξαερωθηκε με τη μία!
21 Απριλίου, 2010 στις 12:20 μμ
Πάνος
Αναφέρει κάποιες λεπτομέρειες ο Γκορτζής (οι κινηματίες του ΒΕΛΟΣ ετοιμάζονταν να συγκρουστούν, αν χρειαζόταν, με τπους χουντικούς που επέμεναν) αλλά δυστυχώς δεν έχω πρόχειρο το βιβλίο…
21 Απριλίου, 2010 στις 12:38 μμ
Παπούλης
Μάλλον δεν καταλάβατε Πάνο μου και Ροδιά
Ο λαός πράγματι έπεσε σε λούμπα , αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας .
Το μεταπολιτευτικό καραμανλικό κράτος , ειδικά της πρώτης τριετίας , κατάφερε στα πλαίσια του συμβιβασμού και δια του «στιγμιαίου» να εδραιώσει τη μετάβαση της εξουσίας ( η οποία ΔΕΝ έγινε αμέσως ) σχεδόν αναίμακτα.
Τα «σταγονίδια» τα θυμάμαι πολύ καλά , έκφραση της Ροζαλίας , άλλως γεφυροποιού ( γιατί παραπάνω μιλήσαμε για το Κανελλόπουλο ή το Μαύρο και το Μαρκεζίνη , αλλά για την αγία Ροζαλία κουβέντα… )
Αντιλαμβάνομαι ότι ο λαός το Σεπτέμβρη ψήφισε τη μόνη «διέξοδο» που του έδωσαν ( μέχρι και το δεύτερο εικοσαήμερο του Ιουλίου του 74 , ο κος Τριανταφυλλίδης υπήρξε σιωπηλός , ως εγγύηση και για τους χουνταίους και για τους πολιτικούς αλλά και για τους υπερατλαντικούς μας πάτρονες , αλλά προσεφέρθη στο βωμό της πρωθυπουργίας με προεδρία Γκιζίκη ο εθνοσωτήρ ) . Να μη τα ξεχνάμε αυτά.
Ευθύνες νοιώθω να έχω Πάνο μου , και ίσως το ίδιο νοιώθουν αρκετοί της γενιάς μου , ανώνυμοι και αβόλευτοι , γιατί δε φωνάξαμε σε ποιά νέα περίοδο αυταρχισμού συγκαλυμμένου , σε ποιά συμπαιγνία πολιτικών και ολίγαρχών , σε ποιό ξεπούλημα προσδοκιών και ελπίδων μπαίναμε.
Δε φανταζόμουνα τότε πχ ότι θα φτάναμε σε ένα 89 , ότι θα είχαμε τη Παπαντάμα να κάνει πλάτες στο ΚΑΚ , ότι δε θα ανορθωνόταν η δύναμη της αριστεράς , ότι τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ , τότε ιδεολογικά σχεδόν δίπλα μας , θα μετατρέπονταν σε μιζαδόρους και μειοδότες , ότι οι ίδιοι μας οι σύντροφοι , προβεβλημένοι και σχεδόν λατρεμένοι τότε , θα βολευόντουσαν σήμερα με θώκους.
Είναι προφανές ότι υπήρξαμε αφελείς , αλλά εκείνη την αίσθηση του 73 – 74 δεν την αλλάζω με οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό «πραγματισμό»
21 Απριλίου, 2010 στις 12:44 μμ
Πάνος
OK – πες τότε ότι πέσατε σε λούμπα όσοι είχατε «εκείνη την αίσθηση του 73-74», να καταλαβαίνουμε τι εννοείς…
(Εγώ τότε διάβαζα τα μαθήματά μου της Α’ και Β’ Γυμνασίου…)
21 Απριλίου, 2010 στις 1:02 μμ
Παπούλης
… και ο Χριστόδουλας ο μακαριστός διάβαζε Πάνο μου , αλλά εντελώς διαφορετικά πράγματα… 😉 🙂
21 Απριλίου, 2010 στις 1:03 μμ
δεξιος
Ημουν μικρος τοτε (14 ετων) αλλα θα πω ποια κατα τη γνωμη μου ηταν η μεγαλη διαφορα Μαρκεζινη – Καραμανλη.
Οι συγκρισεις με το Φρανκο που κανει το link δεν ειναι σωστες.Ο Φρανκο ηταν ο ιδιος νικητης του ισπανικου εμφυλιου και κεντρο του κατεστημενου ενω οι χουντικοι ησαν παγκοσμιως αγνωστοι.
Η χουντα ηταν δικτατορια της «λαικης δεξιας» θα λεγαμε σημερα-πιο λαικης δε γινεται εναντιον και της κανονικης.Για τους κανονικους δεξιους ηταν εξωφρενικη παραβαση ιεραρχιας.
Η αισθηση σε πολλους ριζοσπαστικοποιημενους νεους οτι υπηρχε δυνατοτητα ρωγμης οφειλοταν στη καθολικη απομονωση της χουντας λογω του γεγονοτος αυτου που ο Μαρκεζινης δεν μπορεσε να σπασει γιατι φανηκε σαν ελεγχομενος απο τον Παπαδοπουλο.
Με την ελευση Καραμανλη η φυσικη ταξη αποκατασταθηκε στα ματια των συντηρητικων τουλαχιστον στρωματων και η νεα κυβερνηση ειχε τεραστια αποδοχη.Εαν βαλουμε μεσα και την ΕΚ του Μαυρου τα δυο κομματα της μεταπολιτευσης πηραν το 75% των ψηφων στις πρωτες εκλογες.
Δε νομιζω οτι καποιοι μπορουσαν να παρεμβουν διαφορετικα-αλλωστε η ταχυτατη προκηρυξη εκλογων αφοπλιζε ολους τους τυχον διαμαρτυρομενους.
21 Απριλίου, 2010 στις 1:44 μμ
Παπούλης
Και εσύ διάβαζες τότε δεξιέ μου ;; 🙂
Η χούντα του Παπαδόπουλου Δεξιέ δεν ήταν ούτε λαϊκή ούτε κοσμοπολίτικη και comme il faut δεξιά. Ήταν δικτατορία … Επειδή δεν προέκυψε από το Σπαντιδάκη και το παλάτι , αλλά από τις δευτεράντζες που στελέχωναν διαχρονικά το βαθύ μετεμφυλιακό κράτος , ταγματαλήτες , βασανιστές , πρακτορίσκους και ενεργούμενα που υπηρέτησαν τη καθεστηκύια Δεξιά τους Βρεταννούς και μετέπειτα τους Αμερικάνους πιστά σα μαντρόσκυλα , αυτό σε τίποτα δεν απενοχοποιεί τη Δεξιά που έθρεψε και προκάλεσε αυτή την εξέλιξη.
Καλομαθημένοι στη «δημοκρατία» ελέω Τσώρτσιλλ , σε αγαστή σύμπνοια με το μεγάλο κεφάλαιο εκείνης της περιόδου ( τζάκια ) , ξεπλυμένοι από το άγος του δοσιλογισμού , της συνεργασίας , με εξασφαλισμένο μέλλον και λαμπρό παρελθόν οι πολιτικοί της Δεξιάς ( ακόμα και της πεφωτισμένης ) επωφελήθηκαν , κυριάρχησαν και ποτέ δε δίστασαν ( ΙΔΕΑ , Νοθεία 61 , δολοφονίες κτλ ) να βάλουν τους «βρώμικους» λακέδες τους να κάνουν τη δουλειά για να μη λερώσουν οι ίδιοι τα αβρά τους χεράκια. Όλα αυτά σε μια κοινωνία βαθειά διαιρεμένη , ταξική και υπανάπτυκτη.
Αλλά το ζητούμενο τότε ήταν να αποφευχθεί πάσει θυσία η επιστροφή του ΓΠ στην εξουσία και η άνοδος της ΕΔΑ , εξέλιξη που θα επέφερε :
μείωση σημαντική της δύναμης της ΕΡΕ.
εξαφάνιση από το πολιτικό χάρτη των αποστατών.
σημαντική μείωση της επιρροής του Παλατιού.
λύση της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ οριστική με ό,τι αυτό συνεπαγόταν και για το στράτευμα.
( δεν ασχολούμαι εδώ και με τις απειλές που μια τέτοια εξέλιξη δρομολογούσε για τα συμφέροντα των υπερατλαντικών μας προτεκτόρων στη Κύπρο , μέση ανατολή , ψυχροπολεμικό μέτωπο , ευρωπαϊκά ζητήματα )
Το βαθύ αμερικάνικο κράτος διεπίστωνε ότι δεν μπορούσε να βασιστεί στη δεξιά «αριστοκρατία» της πολιτικής και του πνεύματος που βολεμένη και βαθύτατα διαιρεμένη και διεφθαρμένη δε διέθετε πλέον ηγέτη του βεληνεκούς του Καραμανλή. Δε μπορούσε επίσης να βασιστεί στο παλάτι και τους υψηλόβαθμους στρατηγούς , επειδή λόγω της αποστασίας και του παρελθόντος ο πόλος αυτός δε διέθετε ενότητα , πειθώ και απήχηση.
Με μια κουβέντα οι άνωθεν δύο δεινόσαυροι θα ήσαν αναποτελεσματικοί και μη αξιόπιστοι.
Στράφηκαν επομένως οι Αμερικάνοι στους χαμηλόβαθμους εκείνους μαντρόσκυλους με τους οποίους επι δύο δεκαετίες είχαν συμπήξει δεσμούς εμπιστοσύνης , συνενοχής και αίματος επί του πεδίου της «μάχης». Αυτούς εμπιστεύθηκαν και σε αυτούς έβαλαν πλάτες και έδωσαν το κίνητρο και την ευκαιρία. Μοιάζει ως ένα βαθμό το πραξικόπημα το δικό μας με την ανατροπή του Ντιέμ στο Βιετνάμ λίγα χρόνια πριν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί και ως ένα βαθμό και οι Βρετανοί στη συνέχεια δεν έκαναν ποτέ μια εχθρική δήλωση , ενέργεια , μεθόδευση προς τη χούντα του Παπαδόπουλου μέχρι σχεδόν το τέλος της.
Από τη «καθωσπρέπει» Δεξιά άλλοι ύψωσαν ανάστημα ( ελάχιστοι ) είτε για λόγους πεποιθήσεων είτε επειδή έβαζαν υποθήκες για το μέλλον , οι περισσότεροι παρέμειναν σιωπηλοί ή συνεργάστηκαν ασμένως με το καθεστώς. Κατάλαβαν ότι όταν το μαντρόσκυλο «αυτονομηθεί» καλό είναι να μη το εκνευρίζεις και να το ταΐζεις , με την ελπίδα ότι και εσύ θα επωφεληθείς ειδικά αν με το καιρό καταφέρεις να το εξημερώσεις.
21 Απριλίου, 2010 στις 1:49 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Οι συγκρισεις με το Φρανκο που κανει το link δεν ειναι σωστες.Ο Φρανκο ηταν ο ιδιος νικητης του ισπανικου εμφυλιου και κεντρο του κατεστημενου ενω οι χουντικοι ησαν παγκοσμιως αγνωστοι.
Το άρθρο Δεξιέ συγκρίνει τις προσπάθειες για μετάβαση στην δημοκρατία μεταξύ της δικτατορίας της Ισπανίας και της δικτατορίας της Ελλάδας. Το αν ο Φράνκο ήταν το κέντρο ή όχι του κατεστημένου στην Ισπανία ή αν η δική μας η χούντα εξέφραζε την λαϊκή δεξιά ή όχι δεν νομίζω πως έχει κάποια σχέση με το υπο εξέταση ζήτημα, το πως χειρίστηκαν δηαλαδή τα δύο καθεστώτα τις προσπάθειες μετάβασης στην δημοκρατία.
Η αισθηση σε πολλους ριζοσπαστικοποιημενους νεους οτι υπηρχε δυνατοτητα ρωγμης οφειλοταν στη καθολικη απομονωση της χουντας λογω του γεγονοτος αυτου που ο Μαρκεζινης δεν μπορεσε να σπασει γιατι φανηκε σαν ελεγχομενος απο τον Παπαδοπουλο.
Δεν είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις παραπάνω αλλά θα επιχειρήσω μία απάντηση. Εαν η ερμηνεία που δίνω σε αυτά που λές είναι λανθασμένη παρακαλώ διόθωσέ με.
Αν και δεν έχω ζήσει την περίοδο η εντύπωση που έχω αποκομίσει διαβάζοντας και ακούγοντας για αυτή (αναφέρομαι στα τελευταία 2 περίπου χρόνια πριν πέσει η δικτατορία) είναι πως δεν ήταν καθολικά απομωνομένη η δικτατορία. Ο στρατός για παράδειγμα, το μεγαλύτερό του μέρος τουλάχιστον, ήταν υπερ της. Ο δε κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία του, ναι μεν απεχθάνονταν το καθεστώς αλλά, ειδικά στην χούντα του Ιωαννίδη, δεν τολμησε να εκφράσει με πράξεις αυτή την απέχθειά του. Ναι, υπήρχε το αντιδικτατορικό κίνημα αλλά εαν εξαιρέσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου η πλειψηφία των πολιτών δεν τόλμησε να εκφράσει με πράξεις την αντίθεσή της απέναντι στο καθεστώς.
Και σε σχέση με το εξωτερικό την δικτατορία ναι μεν την καταδίκαζαν αρκετές χώρες, αρκετές δυστυχώς μόνο σε φραστικό επίπεδο, αλλά υπήρχαν και οι ΗΠΑ που σαφέστατα υποστήριζαν, για τους δικούς τους λόγους, τους δικτάτορες.
Αυτή η ανάταση που βίωνε ένα μέρος των νέων τότε και στην οποία αναφέρθηκε ο Παπούλης νομίζω πως οφειλόταν πρωτίστως στο ανερχόμενο αντιδικτατορικό κίνημα της εποχής (μέχρι το Πολυτεχνείο) παρα σε κάποια υποτιθέμενη καθολική πολιτική απομόνωση του καθεστώτος.
21 Απριλίου, 2010 στις 1:51 μμ
Πάνος
Μη ξεχνάμε το κίνημα του Ναυτικού…
21 Απριλίου, 2010 στις 2:05 μμ
Παπούλης
Πότε ορέ Πάνο ;;; το καλοκαίρι του 73.
Ο Δεξιός μιλάει για πιό πριν
Δύστροπε
Πέραν της πολιτικής απομόνωσης από το εξωτερικό και στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ήταν εναντίον. Δε μπορείς να φανταστείς τις τότε συνθήκες για να αντιληφθείς γιατί δεν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου η αντίδραση αυτή να εκδηλωθεί μαζικά. Η χούντα εδραιώθηκε ταχύτατα επειδή το βαθύ κράτος και παρακράτος που δημιουργήθηκε διαχρονικά αγκάλιασε τη χούντα και τη στελέχωσε. Οι χουνταίοι ήταν σπλάχνο από τα σπλάχνα τους. Το βαθύ αυτό κράτος υπήρχε παντού , πανίσχυρο , ένοπλο , αδίστακτο , δικτυωμένο παντού και με απεριόριστα μέσα , πληροφορίες και δυνατότητες στη διάθεση του.
Μην ερμηνεύεις επομένως την έλλειψη πολλών φανερών αντιδράσεων στο εσωτερικό ως αδιαφορία , βόλεμα ή συμφωνία. Το 68 με το θάνατο του Γέρου εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στο δρόμο ( μαζί και εγώ πιτσιρικάς με το πατέρα και τη μάνα μου που ο Γέρος τους γάμησε τη ζωή )..
21 Απριλίου, 2010 στις 2:13 μμ
Angelos
Kάντε και ένα διαχωρισμό ανάμεσα σε Αθηνα και επαρχία.
Στην επαρχία η Ασφάλεια ήξερε τα πάντα, ΤΑ ΠAΝΤΑ λεμετε.
Κάθε αντίδραση, εάν εκδηλώνονταν (πέραν Θοδωράκη σε κάποια καπηλεία) θα ακυρώνονταν άμεσα, όχι τόσο με βίαια καταστολή, όσο με ενεργοποίηση γνωριμιών.
21 Απριλίου, 2010 στις 2:18 μμ
Πάνος
παπούλη,
το σχόλιό μου πήγαινε στο Γιάννη (ΔΠ) λέγοντα ότι η χούντα είχε όλο το στρατό με το μέρος της. Το ναυτικό, τουλάχιστον, δεν το είχε.
21 Απριλίου, 2010 στις 2:23 μμ
zeppos
Δεν μπορεί κανείς που δεν ήταν τουλάχιστον ενήλικος τότε, σήμερα να κατανοήσει πλήρως την απελπισία και την αναγκαστική υποταγή του λαού στην πολύ σκληρή χούντα.
Δεν υπήρχε ούτε συγκρίνεται η σημερινή (ή έστω χθεσινή) ενημέρωση της κοινωνίας. Ούτε υπήρχαν μέσα γραπτά ή ηλεκτρονικά που θα μπορούσαν να πουν τι συνέβαινε πράγματι. Ο μόνος τρόπος να πάρεις μια «μυρωδιά» ήταν η απερίγραπτη σκαιώδης συμπεριφορά της μεγάλης πλειοψηφίας των ένστολων απέναντι στους πολίτες. Και φυσικά οι διηγήσεις όσων έμπλεκαν για τους πιο απίθανους λόγους με την μπατσαρία.
Μου είναι εξαιρετικά επώδυνο να θυμάμαι τι τράβηξα τότε, στα πλαίσια της «επιμόρφωσης» των υπηρετούντων… ‘Ημουν από την 6η του Απρίλη του 67 έως και το τέλος του 69 στο ένδοξο ΒΝ, υπηρετών στην Σούδα, όπου εστέλνοντο μετά την βασική εκπαίδευση οι περισσότεροι με «παρελθόν γονέων»..
Ποτέ δεν τιμωρήθηκαν όσο έπρεπε και όσοι έπρεπε για τα δεινά που τράβηξε ο λαός, και οχι μόνο τα 7 χρόνια αλλά και μετά!
21 Απριλίου, 2010 στις 2:28 μμ
Angelos
Πάνο
Δεδομένου ότι η Βουλή δεν είναι παραθαλάσσια, ο προσανατολισμός του ΠN ήτο ασήμαντος
21 Απριλίου, 2010 στις 2:28 μμ
Rodia
@zeppos +12 points
21 Απριλίου, 2010 στις 2:31 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
…αυτό σε τίποτα δεν απενοχοποιεί τη Δεξιά που έθρεψε και προκάλεσε αυτή την εξέλιξη.
Αυτό είναι απόλυτα σωστό.
Η δεξιά της εποχής εκείνης φέρει μεγάλη ευθύνη για την δικτατορία. Όχι με την εννοια ότι η ίδια η δεξιά πήρε την πρωτοβουλία για την κατάλυση της δημοκρατίας αλλά με την έννοια ότι με δικές της πρωτοβουλίες συντηρούνταν ένα κλίμα πολιτικής ανωμαλίας* το οποίο αύξανε κατά πολύ την πιθανότητα να προσπαθήσουν κάποιοι να επιβάλλουν δικτατορία.
*Το καθεστώς αυτό, και το συνεπακόλουθο κλίμα, της πολιτικής ανωμαλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κατευθυνόμενη δημοκρατία, μία κουτσή δημοκρατία δηλαδή. Και μπορώ να καταλάβω την ύπαρξη αυτού του καθεστώτος μέχρι τα μέσα, άντε τέλη της δεκαετίας του ’50, όχι όμως και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η ύπαρξή του βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τότε δεξιά.
Αλλά το ζητούμενο τότε ήταν να αποφευχθεί πάσει θυσία η επιστροφή του ΓΠ στην εξουσία και η άνοδος της ΕΔΑ , εξέλιξη που θα επέφερε :
μείωση σημαντική της δύναμης της ΕΡΕ.
εξαφάνιση από το πολιτικό χάρτη των αποστατών.
σημαντική μείωση της επιρροής του Παλατιού.
λύση της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ οριστική με ό,τι αυτό συνεπαγόταν και για το στράτευμα.
Εδω όμως Παπούλη θα διαφωνήσω.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήταν κανένας αντισυστημικός «επαναστάτης» αλλά αντίθετα ήταν μέρος του τότε κατεστημένου. Η εκλογή του και της Ε.Κ στην εξουσία δεν νομίζω πως απειλούσε το ντόπιο κεφάλαιο ούτε και τα τότε γεωπολιτικά σχέδια των Αμερικανών.
Μοιάζει ως ένα βαθμό το πραξικόπημα το δικό μας με την ανατροπή του Ντιέμ στο Βιετνάμ λίγα χρόνια πριν.
Νομίζω πως η αναλογία είναι τελείως λανθασμένη. Το καθεστώς Ντιέμ ήταν μία φρικτή δικτατορία και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίοδο της κατευθυνόμενης δημοκρατίας που ίσχυε στην Ελλάδα πριν την επιβολή της δικής μας (τρομάρα μας!) δικτατορίας. Οι Αμερικάνοι όντως τον ανέτρεψαν και αυτό επειδή ασκούσε τόσο βάρβαρη καταστολή στον πληθυσμό που φοβόντουσαν πως αυτή η καταστολή θα οδηγούσε στην ριζοσπαστικοποίηση ευρύτατων στρώματων του πλήθυσμού (πράγμα το οποίο είχε αρχίσει να γίνεται). Τον ανέτρεψαν και προσπάθησαν να βάλουν στην θέση αυτού του καθάρματος ένα άλλο το οποίο όμως δεν θα ήταν τόσο βάρβαρο όσο αυτός. Όπως αντιλαμβάνεσαι ουδεμία σχέση υπάρχει με τα της ελληνικής πολιτικής σκηνής της εποχής εκείνης.
21 Απριλίου, 2010 στις 2:36 μμ
Angelos
Στην αναλογια δε του Diem, φανταστείτε να μας είχαν επιβάλλει Μουσουλμάνο Aga! (ο Diem ήταν καθολικός σε μια χωρα με 99% βουδιστές)
21 Απριλίου, 2010 στις 2:41 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μην ερμηνεύεις επομένως την έλλειψη πολλών φανερών αντιδράσεων στο εσωτερικό ως αδιαφορία , βόλεμα ή συμφωνία.
Παπούλη oύτε κατά διάνοια δεν ερμηνεύω έτσι την μη αντίδραση* του πληθυσμού στην δικτατορία.
Νομίζω πως αυτό το ξεκαθάρισα σε προηγούμενο ποστ όπου ρητά αναφέρω πως «…Ο δε κόσμος, η μεγάλη πλειοψηφία του, ναι μεν απεχθάνονταν το καθεστώς αλλά, ειδικά στην χούντα του Ιωαννίδη, δεν τολμησε να εκφράσει με πράξεις αυτή την απέχθειά του.»
Χρησιμοποιώ την λέξη ‘τόλμησε’ ακριβώς για να υποδηλώσω φόβο απέναντι στο καθεστώς και όχι αδιαφορία, βόλεμα, ή συμφωνία.
*Αναφέρομαι στην μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού εδω. Γιατί κατά τα άλλα υπήρξαν κάποιες ενέργειες εναντίον του καθεστώτος από τις διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις.
21 Απριλίου, 2010 στις 2:43 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Στην αναλογια δε του Diem, φανταστείτε να μας είχαν επιβάλλει Μουσουλμάνο Aga! (ο Diem ήταν καθολικός σε μια χωρα με 99% βουδιστές)
Απόλυτα σωστό το παραπάνω.
21 Απριλίου, 2010 στις 2:48 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
ο σχόλιό μου πήγαινε στο Γιάννη (ΔΠ) λέγοντα ότι η χούντα είχε όλο το στρατό με το μέρος της. Το ναυτικό, τουλάχιστον, δεν το είχε.
Πάνο δικό μου το λάθος που δεν το ξεκαθάρισα επαρκώς, αναφερόμουν στον στρατό ξηράς. Για το ναυτικό και την αεροπορία αυτό που ξέρω ότι ναι μεν είχαν αρκετούς δημοκράτες στους κόλπους τους, αρκετά περισσότερους από τον στρατό, αλλά η πλειοψηφία δεν νομίζω πως ήταν εναντίον της δικτατορίας.
Σε σχέση με το ναυτικό χρειαζόμαστε την συμβολή του Κωστή Γκορτζή νομίζω…
21 Απριλίου, 2010 στις 3:20 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Kαι μιάς και μιλάμε για την δικτατορία ας δούμε τι έχουν να μας πουν και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα…της CIA! Εφόσον είναι αποχαρακτηρισμένα αποτελούν πλέον αρχειακό υλικό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν επιχειρείται η αποτίμηση μίας εποχής.
Χάριν ευκολίας θα τα ονομάσω τα Καλούδια της CIA.
Eδω το πρώτο καλούδι, η CIA περί της προοπτικής της εκτέλεσης του Ανδρέα Παπανδρέου από το καθεστώς και των πιθανών συνεπειών που θα είχε κάτι τέτοιο για τις αμερικανο-ελληνικές σχέσεις.
http://www.foia.cia.gov/browse_docs.asp
21 Απριλίου, 2010 στις 3:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Οπα, δεν το έβγαλε.
Λοιπόν οσοι ενδιαφέρονται να δουν και τα υπόλοιπα καλούδια ας πάνε εδω http://www.foia.cia.gov/
Είναι η ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.
Έχει μία search bar που στα αριστερά της γράφει: Search Declassified Docs
Πληκτρολογήστε εκεί τις λέξεις greek junta και… θα βρεθείτε μπροστά στα καλούδια (έχει 15 παρακαλώ…).
21 Απριλίου, 2010 στις 3:57 μμ
zeppos
Πάνο, Οι αξιωματικοί του ΒΝ που δεν υποστήριξαν την χούντα ήσαν ελάχιστοι συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό τους. Μάλιστα μετά την οπερέτα με το λεγόμενο «βασιλικό πραξικόπημα» του Δεκέμβρη 67, εμειναν ακόμη λιγότεροι..
Θυμάμαι αρκετούς αξιωματικούς του ΒΝ ονομαστικά που διαγωνίζονταν για περισσότερη πίστη στο πουλί, δείχνοντας την ανάλογη συμπεριφορά στους υπαξιωματικούς αλλά και στους ναύτες και στους πολίτες των Χανίων..
21 Απριλίου, 2010 στις 3:58 μμ
Παπούλης
Δύστροπε
η ομοιότητα του εδώ πραξικοπήματος με το αντίστοιχο που ανέτρεψε το καθεστώς Ντιεμ , βρίσκεται στο εξής μόνο στοιχείο :
στο ότι οι Αμερικανοί για να κάνουν τη δουλειά τους , δηλαδή να μπορέσουν να δώσουν στο Ν. Βιετνάμ άλλα 10 χρόνια ζωής αντί να απευθυνθούν στα υψηλά κλιμάκια της τότε εξουσίας και στην ανώτατη διοίκηση του στρατού , επέλεξαν χαμηλότερου επιπέδου μαντρόσκυλα . Αυτό εννοούσα και αν παρεξηγήθηκε mea culpa
Τώρα για το αν αποτελούσε τότε κίνδυνο για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας στην Ελλάδα ο Γέρος είναι μια συζήτηση πολύ μεγάλη. Θα ήθελα μόνο να πω ότι η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τότε εξελίξεις όπου η ανάμιξη του ΑΠ στόχευε στο να πληγεί ο ΓΠ αλλά περισσότερο στο να εξασφαλισθεί πως το στράτευμα δεν θα μπορούσε να «αλωθεί» από εκείνη τη μειοψηφία προοδευτικών στρατιωτικών . Ο ΓΠ αναγκάσθηκε , με βαρειά καρδιά ίσως , να υπερασπιστεί το γιόκα του και επομένως να έρθει σε σύγκρουση με τους ίδιους τους βασικούς του κομματάρχες αλλά και με το παλάτι και τη δεξιά. Αποτέλεσμα η αποστασία και το γενικό μπάχαλο που ακολούθησε.
Η επιστροφή του ως παντοδύναμος πρωθυπουργός μαζί με το γιόκα του την άνοιξη του 67 ήταν κόκκινο πανί για πολλούς. Σκέψου ότι τα στοιχεία της ΕΚ που παρέμειναν πιστά και τον υποστήριξαν μετά το 65 ήταν κατά βάση το «προοδευτικό» κομμάτι και οι ‘έξαλλοι» του περιβάλλοντος του Ανδρέα. Δεν θα αμφισβητούσε ούτε το προσανατολισμό ούτε τα βασικά στοιχεία του συστήματος , αλλά θα έθετε κανόνες και θα έπαιρνε μέτρα που δε συνέφεραν την ολιγαρχία εκείνης της εποχής , αναγκασμένος ίσως από τη λαϊκή πίεση .
Όσο για το αν η εκλογή ΓΠ στις επικείμενες εκλογές ( που δεν έγιναν ποτέ ) αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ δε μπορώ να είμαι βέβαιος , πάντως ( αν λάβουμε υπόψη και το ΟΧΙ στον Άτσεσον νωρίτερα ) σίγουρα δεν αποτελούσε επιθυμητή εξέλιξη για τους αμερικάνους.
21 Απριλίου, 2010 στις 4:39 μμ
Angelos
Παπούλη,
Ίσως βεβαια θα είχε και ενδιαφέρον μια παράλληλη αξιολόγηση Ελλάδος-N.Βιετνάμ για κάποια συμπεράσματα, κυρίως ως προς το πως παραγκωνίστηκε η παλαιά (γαλλοτραφής) Ελίτ (μέρος της οποιας αποτελούσε ο Diem) για να έρθουν τα μαντρόσκυλα που λες.
Πάντως οι Saigon-ιωτες μετά το 1963 αποκαλούσανε τα M24 (άρματα)
κάλπες.
Οποτε βγαίναν στους δρόμους, άλλαζε η κυβέρνηση.
21 Απριλίου, 2010 στις 5:03 μμ
Πάνος
«Όσο για το αν η εκλογή ΓΠ στις επικείμενες εκλογές ( που δεν έγιναν ποτέ ) αποτελούσε απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ δε μπορώ να είμαι βέβαιος… , »
Για μια στιγμή μπερδεύτηκα και νόμισα ότι διαβάζω ζέπο… 😉
21 Απριλίου, 2010 στις 5:06 μμ
Παπούλης
Μάλλον μπερδεύεις το ΓΠ με το ΓΑΠ καλυβάρχη 🙂
21 Απριλίου, 2010 στις 5:20 μμ
Πάνος
🙂
21 Απριλίου, 2010 στις 6:26 μμ
δεξιος
Απαντησα προηγουμενως στι γιατι κατα την αποψη μου οι περιπτωσεις Καραμανλη και Μαρκεζινη ηταν τελειως διαφορετικες.
Δεν ειχα κανενα σκοπο να απενοχοποιησω τιποτα.Απλως οι δυο αυτες κυβερνησεις ειχαν εντελως διαφορετικη κοινωνικη στηριξη.
Επιμενω οτι η χουντα παρα τα αποτελεσματα στα δημοψηφισματα δεν ειχε πολυ κοσμο μαζι της.
Παρ οτι μικρος θυμαμαι πολυ καλα οτι η εφημεριδα «Βραδυνη» εκανε εντατικη προπαγανδα κατα της χουντας και ειχε κυκλοφορησει με ενα μεγαλο ΟΧΙ την ημερα του δημοψηφισματος.
Οσον αφορα την απειλη για τα αμερικανικα συμφεροντα : ο Νασερ θεωρουσε την 21η Απριλιου τμημα της προετοιμασιας για των πολεμο των 6 ημερων (το εχω διαβασει στη βιογραφια του απο ενα Γαλλο).
Στον επομενο πολεμο οι Αιγυπτιοι προσπαθησαν να εξασφαλισουν την ουδετεροτητα της χουντας δια του Μαρκεζινη.Το τι εγινε ακριβως ειναι αγνωστο,παντως οι χουντικοι διακινουν το μυθο οτι ο Παπαδοπουλος ανετραπη λογω της αρνησης ανεφοδιασμου του Ισραηλ το 1973 χωρις φυσικα να αναφερουν οτι συνεργασθηκε πληρως το 1967.
21 Απριλίου, 2010 στις 6:40 μμ
kapetanios
Δύστροπε
το βιβλίο του Κάτρη που σου έδωσε ο @παπούλης μπορείς να κατεβάσεις απο το scribd (ανοίγοντας έναν απλό λογαριασμό).
http://www.scribd.com/doc/15109102/GiannisKatrisHgennisitouneofasismoustinEllada
21 Απριλίου, 2010 στις 6:48 μμ
kapetanios
(«μέρος του βιβλίου» είναι το σωστό)
21 Απριλίου, 2010 στις 7:06 μμ
Παπούλης
Από τα καλούδια της Σια ( κι αράξαμε ) που λινκάρει ο Δύστροπος υπάρχουν δύο προδικτατορικά ( η λέξη έχει δύο ερμηνείες ) κείμενα για τους μουστερήδες καθώς και ένα σήμα που μου θύμισε αμυδρά ένα από τα πιό περίεργα γεγονότα το Γενάρη του 68 :
Τα δύο για τους μουστερήδες :
http://www.foia.cia.gov/search.asp?pageNumber=28&freqReqRecord=undefined&refinedText=Greece&freqSearchText=undefined&txtSearch=Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece&exactPhrase=undefined&allWords=undefined&anyWords=undefined&withoutWords=undefined&documentNumber=undefined&startCreatedMonth=&startCreatedDay=&startCreatedYear=&endCreatedMonth=&endCreatedDay=&endCreatedYear=0&startReleasedMonth=&startReleasedDay=&startReleasedYear=&endReleasedMonth=&endReleasedDay=&endReleasedYear=0&sortOrder=DESC#
και το
http://www.foia.cia.gov/search.asp?pageNumber=26&freqReqRecord=undefined&refinedText=Greece&freqSearchText=undefined&txtSearch=Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece&exactPhrase=undefined&allWords=undefined&anyWords=undefined&withoutWords=undefined&documentNumber=undefined&startCreatedMonth=&startCreatedDay=&startCreatedYear=&endCreatedMonth=&endCreatedDay=&endCreatedYear=0&startReleasedMonth=&startReleasedDay=&startReleasedYear=&endReleasedMonth=&endReleasedDay=&endReleasedYear=0&sortOrder=DESC#
Το περίεργο σηματάκι :
http://www.foia.cia.gov/search.asp?pageNumber=24&freqReqRecord=undefined&refinedText=Greece&freqSearchText=undefined&txtSearch=Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece+Greece&exactPhrase=undefined&allWords=undefined&anyWords=undefined&withoutWords=undefined&documentNumber=undefined&startCreatedMonth=&startCreatedDay=&startCreatedYear=&endCreatedMonth=&endCreatedDay=&endCreatedYear=0&startReleasedMonth=&startReleasedDay=&startReleasedYear=&endReleasedMonth=&endReleasedDay=&endReleasedYear=0&sortOrder=DESC#
Ψάχτε το σάιτ με λέξη κλειδί Greece.
Από το μεσημέρι διαβάζω σερί έγγραφα , άλλα με μουτζούρες και κρυμμένες λέξεις , σελίδες , άλλα δυσανάγνωστα . Εκτός από τα σήματα όλα τα άλλα είναι σε εκείνη την ειδική διπλωματική και suggestive ιδιολεξία των μυστικών υπηρεσιών , κατανοητή ειδικά ως προς τις προθέσεις και τη βρώμα μόνο από τους ρέκτες του είδους . Από τη σειρά των εγγράφων είναι προφανές ότι υπάρχουν αρκετά που δεν έχουν ακόμα αποδεσμευθεί………
21 Απριλίου, 2010 στις 7:15 μμ
Παπούλης
Το πρώτο λινκ στη σχετική σελίδα με τίτλο The Cyprus Dispute
το δεύτερο στην αντίστοιχη σελίδα με τίτλο The Greek Political Scene on the Eve of the Parliamentary Session
και το σηματάκι στη σχετική του σελίδα με τίτλο : Military movements indicating possible Alert
Και πάνω κάτω σε αυτές τις σελίδες και άλλο ενδιαφέρον υλικό όπως τα 4 από τα πέντε πρώτα σήματα του εδώ γραφείου στις 21 και 22 Απριλίου 67 ( το πρώτο λείπει !!!!! ίσως δεν έχει ακόμα αποδεσμευθεί 🙂 )
21 Απριλίου, 2010 στις 7:22 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Επιμενω οτι η χουντα παρα τα αποτελεσματα στα δημοψηφισματα δεν ειχε πολυ κοσμο μαζι της.
Μα, δεν διαφωνώ με αυτό που λές Δεξιέ. Εαν κοιτάξεις στα σχόλια μου και εγω αυτό πιστεύω, η πλειοψηφία του κόσμου ΔΕΝ υποστήριζε την χούντα. Και για να ξεκαθαρίσω πλήρως την θέση μου ΔΕΝ σε κατηγορώ, ούτε και σε κατηγόρησα, ότι προσπάθησες να απενοχοποιήσεις κάποιον ή κάτι.
Τα άλλα που λές (περί Ισραήλ κλπ) τα βρίσκω ενδιαφέροντα αλλά δεν ειμαι σίγουρος κατά ποσον όντως ισχύουν.
Καπταιν σε ευχαριστώ. 😉
21 Απριλίου, 2010 στις 7:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Παπούλε σε τι ακριβώς αναφέρεσαι?
21 Απριλίου, 2010 στις 7:35 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Eντάξει, τα βρήκα με το advanced search. Δεν το συζητάμε, έχουν ενδιαφέρον…
21 Απριλίου, 2010 στις 9:26 μμ
δεξιος
Και μια αλλη αποψη περι χουντας και Ισραηλ.
http://cohen.gr/newsite/index.php?option=com_content&view=article&id=1070:-1968&catid=34:middle-east&Itemid=60
Αυτη επιβεβαιωνει τις ιστοριες των χουντικων για το 1973 προβαλλοντας μια αντιφασιστικη εικονα για το Ισραηλ.
Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι αληθεια και θα αρνειτο σχεσεις με τη χουντα οταν ειχε με το Σομοζα της Νικαραγουα ή τη Ν.Αφρικη.Ο Φρανκο ηταν αλλη υποθεση,απευθειας συμμαχος του Χιτλερ και οχι ακροδεξιος αμερικανοφιλος.
21 Απριλίου, 2010 στις 10:15 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Δεν ειμαι σιγουρος οτι ειναι αληθεια και θα αρνειτο σχεσεις με τη χουντα οταν ειχε με το Σομοζα της Νικαραγουα ή τη Ν.Αφρικη.
Εφόσον το Ισραήλ είχε σχέσεις με βάρβαρους δικτάτορες όπως ο Σομόζα αλλά και με το ρατσιστικό καθεστώς της Ν. Αφρικής τότε ο λόγος που επικαλέστηκε, εαν πάντα αληθεύει το όλο περιστατικό, δεν είναι καθόλου πειστικός. Κάτι άλλο μάλλον ίσχυε αλλά δεν θα το μάθουμε ποτέ.
21 Απριλίου, 2010 στις 10:30 μμ
σχολιαστης
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/04/2010_333816
21 Απριλίου, 2010 στις 10:43 μμ
σχολιαστης
http://www.greektube.org/content/view/106875/2/
21 Απριλίου, 2011 στις 12:50 πμ
Πάνος
Αλήθεια, ποιός ήταν;
21 Απριλίου, 2011 στις 12:52 πμ
Πάνος
Σόου τάιμ…
21 Απριλίου, 2011 στις 1:05 πμ
Πάνος
21 Απριλίου, 2011 στις 1:07 πμ
Πάνος
21 Απριλίου, 2011 στις 1:10 πμ
Πάνος
21 Απριλίου, 2011 στις 1:14 πμ
Πάνος
21 Απριλίου, 2011 στις 1:26 πμ
sissa ben dahir
Περί του ύμνου της επαναστάσεως.
Ο Ιός στην αντίστοιχη επέτειο του 1997 έγραψε:
….Στη διάρκεια της πρώτης μεγάλης δίκης της ισχυρότερης αντιστασιακής οργάνωσης της εποχής, του ΠΑΜ, είδε το φώς της δημοσιότητας ένα σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο τον Ιούλιο του ’67, προς τον Γρ. Μπιθικώτση. Κανείς δεν ξέρει πώς έπεσε στα χέρια των χαφιέδων του καθεστώτος. Οι ανακριτές του Μίκη στη Μπουμπουλίνας, μερικές βδομάδες αργότερα, του είπαν για ένα «δικό τους» γκαρσόνι του μαγαζιού που τραγουδούσε ο Μπιθικώτσης. Το θέμα του ήταν η στάση του δημοφιλούς τραγουδιστή έναντι των πραξικοπηματιών.
Από τον «Ελεύθερο Κόσμο» (16.11.1967), όπου και εντοπίσαμε την επιστολή, αντιγράφουμε: «Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα «Δειλινά» τον «Υμνο της Επαναστάσεως». Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τί πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθησε σπίτι σου με αξιοπρέπεια. Μη γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στο βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπωνται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.
Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλλήκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά. (Υπογραφή Μίκης Θεοδωράκης) Αθήναι, Ιούλιος 1967″…..
Στην 1η επέτειο της εθνοσωτηρίου το 1968, ο σερ τραγούδησε μαζί με άλλους στο καλιμάρμαρο.
21 Απριλίου, 2011 στις 1:38 πμ
Πάνος
Η πρώτη επέτειος του πραξικοπήματος γιορτάστηκε «δόξη και τιμή» με ειδική φιέστα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν εκεί όλοι οι προσκυνημένοι καλλιτέχνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής που (όσοι θυμούνται) προκαλούσαν θλίψη στην κοινή, αντιδικτατορική, γνώμη. Δεν βλάπτει να θυμόμαστε (αντιθέτως, βλάπτει να ξεχνάμε) και να σημειώσουμε πως τίποτα δεν τους δικαιολογεί, ούτε αν φοβήθηκαν, ούτε αν εκβιάστηκαν, ούτε φυσικά αν τους άρεσε να γλείφουν τους ισχυρούς:
Παρουσιαστής του προγράμματος ο πολύς Γιώργος Οικονομίδης.
Διευθυντές της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας οι κ.κ. Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Κλάβας, Τάκης Αθηναίος, Τάκης Μωράκης και Ανδρέας Χατζηαποστόλου.
Τραγουδιστές και ηθοποιοί που έπαιξαν σε εθνικοχουντικά σκετς: Ρένα Βλαχοπούλου, Φώτης Δήμας, Μαρινέλλα, Γιάννης Βογιατζής, Κώστα Βουτσάς, Γιάννης Πουλόπουλος, Νινή Τζάνετ, Νίκος Σταυρίδης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Σώτος Παναγόπουλος, Τρίο Γκρέκο, Νάντια Κωνσταντοπούλου, Ρένα Ντορ, Τζένη Βάνου, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού, Τώνης Μαρούδας, Γιώργος Ζαμπέτας και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με το γνωστό… Βατερλό του.
(Από το «ποντίκι», 2007, μέσω afmarx. Ο σύνδεσμος πρώτος στο λινκ του ποστ)
21 Απριλίου, 2011 στις 1:40 πμ
sissa ben dahir
Τον ύμνο μάλλον τον τραγούδησαν ντουέτο οι Μοσχολιού και Μπιθικώτσης τον Ιούλιο του 67.
Στιχουργός: Καραμανέας, Συνθέτης:Ρεμούνδος.
21 Απριλίου, 2011 στις 6:40 πμ
Γιάννης - 2
Πιστεύω ότι τον ….ύμνο τον τραγούδησε το καλοκαίρι του 1967 μόνος του ο Μπιθικώτσης, γιατί θυμάμαι πολύ καλά ότι είχα πέσει από τα σύννεφα όταν τον άκουσα. Δεν πίστευα τα αυτιά μου, γιατί η φιέστα αναμεταδίδετο από το ραδιόφωνο.
Αν συμμετείχε και η Μοσχολιού σίγουρα θα το θυμόμουν.
21 Απριλίου, 2011 στις 7:37 πμ
Πάνος
Παίδες,
αν κατάλαβα καλά, ο Μπιθικώτσης «ενεπλάκη» στην επέτειο, δηλ. τον Απρίλη του ’68. Όχι νωρίτερα.
Αυτό προκύπτει και από το γράμμα του Μίκη.
Θα μου πείτε δεν έχει μεγαλη σημασία, αλλά… just for the record.
21 Απριλίου, 2011 στις 7:45 πμ
Πάνος
ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
Το βράδυ της 20ής Απριλίου 1967 συνόδευα το αμόρε μου μέσα από τις μισοτελειωμένες ασφάλτους της περιοχής Μαρτίου σε κάτι γενέθλια. Επιστρέφοντας, κοντά στο καφενείο «Το βρυσάκι», είδα μια τεράστια αναγραφή σε κίτρινο τοίχο. Κ4Α. Κόμμα Τετάρτης Αυγούστου. Επιστρέφοντας στο δωμάτιό μου, σκιτσάρισα τη σκηνή, με κοφτές γραμμές, μισοτελειωμένες, επειδή πίστευα πως θα διαδεχόμουν τον Milton Glazer στον ευρηματικό σχεδιασμό. Την άλλη μέρα το πρωί, κοιτάζω από την μπαλκονόπορτα σε μια άδεια, τελείως άδεια, Βασιλίσσης Ολγας. Μόνο που μια ουρά σιωπηλών νοικοκυραίων περίμενε υπομονετικά στο φουρνάρικο του Τσάμη, απέναντι από το ΝΑΤΟ, να πάρει ψωμί. Στο ραδιόφωνο, η ανακοίνωση της δικτατορίας. Κατευθείαν στη δράση πάλι. Διάλεξα μια τσίλικη κόλλα και έγραψα ένα εύμορφο αντιδικτατορικόν ποίημα. Είχα τέτοια μεσάνυχτα, ώστε πίστευα πως έδερναν τον Ρένο Αποστολίδη. Τέλειωσα με τη φανφάρα «είμαι ένας ερωτευμένος αναρχικός/ορκίζομαι να σας το ξεπληρώσω».
Σήμερα, ξέρω πως, αν οι μεγάλες πόλεις ήταν έτοιμες από οργίλα και πανέτοιμα κόμματα, δηλαδή την ΕΔΑ και την Ενωση Κέντρου, να ξαμολύσουν τους οπαδούς τους στους δρόμους, να καθίσουν στην άσφαλτο εχθρικοί, δε θα υπήρχε τέτοια δικτατορία. Πιθανότατα να μας κατσικώνονταν μια άλλη. Αλλά ο κόσμος ήταν σκεπασμένος στα φτερά του ονείρου. Ερχονται εκλογές και ο Κοκός θα πάρει τη μάνα του και μπρος. Ή θα κάτσει στη χώρα φρόνιμα. Ο Γέρος της Δημοκρατίας μπαίνει στη Θεσσαλονίκη Κυριακή των Βαΐων και προηγούνται άσπρα άλογα που περιμένουν σε Επανομή και Πλατύ. Ο λαός θα νικήσει. Οποιος μιλάει για δικτατορία είναι προβοκάτορας και πουλημένο τομάρι που καιροφυλακτεί για να ενσπείρει ανησυχία, σκεφτόμενος ότι πρέπει να ψηφίσει δεξιά για να μην έρθει χούντα. Και τους πιάσανε κότσους, να κουβαλούν αρχεία στο χέρι και να κρύβονται σε πατάρια. Διότι οι εφημερίδες, Πέμπτη 20 Απριλίου, ήταν σαφείς: αν δοκιμάσουν δικτατορία, ο λαός θα τους ξετινάξει.
Το αδίκημα κρίθηκε, χάρη σε ένα αίσθημα αυτοσυντήρησης, ευτυχώς, στιγμιαίο. Καλύτερα ένα χοντρό ψέμα, παρά η βαθμιαία εξαπάτηση των εαυτών μας μέσα από ένα παραλήρημα χωρίς ίχνος πολιτικής αυτοκριτικής και ανάλυσης. Παραιτήθηκαν ελάχιστοι. Εκλεισαν ελάχιστες εφημερίδες. Ο κόσμος μετά το Πάσχα άρχισε να σπέρνει παντού ανέκδοτα. Να μιλάνε δυο παιδάκια στα μπαλκόνια τους: «Εμείς έχουμε πλυντήριο, εσείς δεν έχετε!», «κι εμείς έχουμε κρυμμένο θείο, εσείς δεν έχετε!». Οι πάντες άρχισαν με πάθος να διαβάζουν αθλητικές εφημερίδες. Η χούντα δεν είχε ρίζες, ήταν και μη περονική, μη συστημική αυταρχία. Βάρεσαν αλύπητα τους αριστερούς και μερικούς άλλων κομμάτων και η αντίσταση εναντίον τους άρχισε να βγάζει δόντια μετά το 1972. Καθόμασταν στο λουκουματζή απέναντι από το Προξενείο και κοιτούσαμε το κτίριο εχθρικά και μουτρωμένα. Είχαμε πήξει στους χαφιέδες. Αλλά για να δώσουμε εξετάσεις προόδου, πολλά από εμάς, τα αριστερά λαμπιόνια, πήγαμε στην υποδοχή του Παπαδόπουλου στο Πανεπιστήμιο, για να μας σβήσει τις απουσίες της Γυμναστικής ο Χρύσης. Συμπέρασμα: οι δόσεις «αντίστασης» ήταν πνευματικές, προσεκτικές, ηλεγμένες και κομιλφό, οι δόσεις βούβας και μουλωχτής αδιαφορίας ήταν πολλές και άτοκες.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=89695
21 Απριλίου, 2011 στις 10:24 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Παρακάτω ένα άρθρο που προσπαθεί να ανασυνθέσει το πως εξέλαβαν διάφορες γνωστές προσωπικότητες της εποχής (προερχόμενες από διάφορους χώρους και όχι μόνο από την πολιτική) το πραξικόπημα, αλλά και πως έδρασαν τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση του.
Night of the Coup D’ Etat
http://triceratops.brynmawr.edu/dspace/bitstream/handle/10066/5909/Doulis_32_1-2.pdf?sequence=1
21 Απριλίου, 2011 στις 10:57 πμ
M
—
21 Απριλίου, 2011 στις 11:41 πμ
Πάνος
Απίθανη σκηνή, απίθανος Βέγγος…
21 Απριλίου, 2011 στις 11:44 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, που αναφέρεται στις πολιτικές πεποιθήσεις των στρατιωτικών, αλλά και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο ερμήνευαν τα γεγονότα την εποχή που έλαβε χώρα το πραξικόπημα, φαίνεται να είναι το παρακάτω:
Professional Self-Images and Political Perspectives in the Greek Military,
γραμμένο από ένα Έλληνα καθηγητή πολιτικής επιστήμης το 1971.
http://www.jstor.org/pss/2093764
Δυστυχώς όμως δεν κατάφερα να το βρω σε πλήρη μορφή παρα μόνο την πρώτη σελίδα (σε αυτή παραπέμπει το λινκ που δίνω). Όποιος έχει την δυνατότητα να το βρεί ολοκληρωμένο και να το διαβάσει, ας το κάνει, φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.
21 Απριλίου, 2011 στις 12:10 μμ
Πάνος
Υποθήκες Παπ- Πατ. Μια μεγάλη προσφορά του σχολιαστή στους καλυβίστες…
https://panosz.wordpress.com/2010/11/16/sxoliasths-ypothikes-pap-pat/
21 Απριλίου, 2011 στις 3:54 μμ
Γιάννης - 2
Πάνο,
Με όλο τον σεβασμό,
Η φιέστα στην οποία ο Μπιθικώτσης τραγούδησε κάτι που έμοιαζε με ύμνο, έγινε το καλοκαίρι του 1967 και μάλιστα στη Γλυφάδα, όχι στο στάδιο.
Τι έγινε το 1968 είναι διαφορετική υπόθεση………..
21 Απριλίου, 2011 στις 4:06 μμ
Πάνος
Γιάννη,
με όλο το σεβασμό, περί Γλυφάδας δεν έχω ιδέα! 😉
Αλήθεια, πως μπορούμε να μάθουμε πότε ξεκίνησε το νταλαβέρι του Γρηγόρη με τη χούντα και πότε τους πήρε χαμπάρι ο Μίκης;
21 Απριλίου, 2011 στις 5:10 μμ
Γιάννης - 2
Κάποιος επισκέπτης μπορεί να δει τα σχόλια και να επιβεβαιώσει τη φιέστα της Γλυφάδας, στην οποία ο Μπιθικώτσης τραγούδησε κάτι που όπως ενθυμούμαι πολύ καθαρά περιείχε τα ονόματα μερικών από τους κορυφαίους χουνταίους και υπερήφανα λόγια γιά το …..κατόρθωμά τους.
Αυτό δεν αποκλείει να το τραγούδησε πάλι τον Απρίλιο του 1968, και ο Θεοδωράκης να προσπαθεί να τον αποτρέψει.
21 Απριλίου, 2011 στις 8:12 μμ
γιαννης ιωαννου
…μιας και την εποχη της δικτατοριας, αρχισα να γραφω ( 1968, και εκεινα τα καλλιγραφικα -τα μαθαινουν αραγε ακομη; ) και να διαβαζω ,εκτος απο τα βιβλια του δημοτικου , και εφημεριδα( αργοτερα 71 και μετα) ,οταν ο παππους εφερνε απο την ΑΡΤΑ στο χωριο ΑΚΡΟΠΟΛΙ συνηθως αλλα και ΣΗΜΕΡΙΝΑ…ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΣΚΟΡΠΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ -χρησιμα νομιζω για την κατανοηση του αρκετα πολυπλοκου παζλ της δικτατοριας -θα φωτιζεται συνεχως για πολλα χρονια ακομη ( εδω μολις τωρα το ευρυτερο κοινο αρχισε να κατανοει τι ακριβως εγινε το 21 π.χ. σφαγη ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ)…
…Ας ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ απο ΣΟΛΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ , η Κυριακατικη Ελευθεροτυπια προσφερει την επανεκδοση της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941-1974 ( τα πρωτα του ιστορικα αφηγηματα τα διαβασα στην ΑΚΡΟΠΟΛΙ -ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ , τα βρηκα «φιλοεαμικα» , και ηταν απο τα πρωτα ερεθισματα για να ενταχθω λιγο αργοτερα στη μεταπολιτευτικη ΚΝΕ…
…Αναλυτικα στοιχεια για τις ομαδοποιησεις των αξιωματικων που συμμετειχαν στην «επαναστασι» ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΨΥΡΟΥΚΗΣ στη δικη του ιστορια…
…για την ελλειψη αντιστασης στην εγκαθιδρυση της δικτατοριας εχουν γραφει πολλα-ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
( ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΒΟΣ) και αριστερου αμφισβητια της εποχης ( ΠΑΝΔΗΚ ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ) , ΣΕ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ…
…Εκει αναλυει ειδικα την απογοητευση των ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ απο τις εξελιξεις μετα την αποστασια…ας σημειωσουμε ακομη οτι εκτος της ΕΔΑ(ΚΚΕ ενιαιο ακομη) , στον υπνο «πιαστηκε» οργανωτικα και η μικρη ακρα αριστερα της εποχης ( ΟΜΛΕ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ)…
…ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ» εχει γραφει απο τον ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΓΚΟ , αριστερο που ξεκινωντας απο την προσπαθεια «εμβολιασμου» του ιστορικου υλισμου με την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ( ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΡΣΟΝΑΛΙΣΜΟ, θεσσαλονικη 1955;-ειμαι σιγουρος οτι δεν το εχω χασει το βιβλιαρακι αυτο), θα καταληξει στη συνεργασια με τη δικτατορια ( ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣ. ;)…ελπιζω να βρω το βιβλιο-εκδοση 1968ή 1969 …
…ενδιαφερον εχει και η ιστορια της αντιδιδακτορικης αντιστασης -ειδικα των «μικρων» οργανωσεων δυναμικης -ενοπλης αντιδρασης π.χ. ο ΤΑΣΟΣ ΔΑΡΒΕΡΗΣ ( ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΙΑ)εχει γραψει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ (;) , που βασιζεται στην ιστορια της «ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ» , οργανωσης που εδρασε κυριως στη Θεσσαλονικη…ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ( δεν θυμαμαι τον τιτλο του δικου του βιβλιου )…
…στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ νομιζω εδρασε και το μικροσκοπικο ΛΔΜΕ/ΜΛΚΕ του Μιχαλη ΠΙΜΠΛΗ …
…το σχολιο μου ειναι βιαστικο , για αυτο και τα πολλα ερωτηματικα , θα «τσεκαρω» τις αναφορες που κανω και θα επανελθω συντομα…ως τοτε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε ολους …
21 Απριλίου, 2011 στις 9:46 μμ
sissa ben dahir
Αυτό που λες Γιάννη-2 και που θυμάμαι κι εγώ να το συζητούν αριστεροί συγγενείς μου(εγώ ήμουν 15) εκτός από τον AFM και το ποντίκι το έγραψε και ΤΟ ΒΗΜΑ στις 20-4-97
Τα «νερά χορεύουν» με σκέρτσο στο αθηναϊκό «Γκριν Παρκ», οι παγοδρομίες στο Στάδιο είναι η μεγάλη ατραξιόν του καλοκαιριού του ’67, τα Επιδαύρια τα παρακολουθούν ο πρόεδρος της κυβερνήσεως Κωνσταντίνος Κόλλιας μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Γρηγόριο Σπαντιδάκη, ενώ από τα «Δειλινά» σε απευθείας μετάδοση η ΕΙΡΤ μεταδίδει τον «Υμνο της Επαναστάσεως» διά στόματος Γρ. Μπιθικώτση και Βίκυς Μοσχολιού. Η ιθαγένεια έχει αφαιρεθεί από επτά δρώντες αντεθνικώς (Μελίνα Μερκούρη, Ριχ. Σωμερίτη, Ν. Νικολαΐδη, Γ. Μπέικο, Κ. Κοτζιά, Γ. Βουρνά, Αν. Παπαδόπουλο), ενώ η μείωση του τουρισμού αποδίδεται στην κομμουνιστική προπαγάνδα. Είναι καλοκαίρι 1967, είναι χούντα.
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=87519
21 Απριλίου, 2011 στις 10:00 μμ
Πάνος
Καλό Πάσχα, Γιάννη!
29 Απριλίου, 2011 στις 11:19 πμ
γιαννης ιωαννου
…στο προηγουμενο σχολιο μου , υπηρχαν οχι μονον πολλα ερωτηματικα -αλλα και χοντρα λαθη ( καμπανακι οτι το «γηρας» ουκ ερχεται μονον…):
-δεν υπηρχε ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ , αλλα ΚΘΒΕ -στο οποιο πραγματι ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ διοριστηκε καποια στιγμη… το βιβλιο του ΔΑΡΒΕΡΗ δεν εχει τιτλο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ( καποιο σουρεαλιστικο δαιμονιο παρα-μνημης μαλλον λειτουργησε ) αλλα ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ (68-74)…Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ηταν ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ βεβαιως ( και οχι «αντιδιδακτορικη» )…
…προφανως πρεπει να δω οφθαλμιατρο ( τουλαχιστον)…
…κατα τα αλλα , ΜΕΡΕς ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ , καταφερα και φυλλομετρησα δυο βιβλια με αρθρα απο τα πρωτα μεταπολιτευτικα χρονια , των ΜΑΡΙΟΥ ΠΛΩΡΙΤΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΡΗ , ενα βιβλιο του ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ -υπουργου του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και πρωθυπουργου του Ιωαννιδη , και καποιες ενδιαφερουσες σελιδες απο το παλιο πια βιβλιο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ , οπου προσπαθει να αναλυσει και θεωρητικα την εγκαθιδρυση της δικτατοριας και την πορεια της…θα επανελθω μετα απο 7-10 ΜΕΡΕς -αφου αυτη τη φορα κρατησω σημειωσεις …
29 Απριλίου, 2011 στις 12:46 μμ
Πάνος
Να επανέλθεις!
29 Απριλίου, 2011 στις 1:33 μμ
delta-kapa
Ας επαναλάβουμε ένα κομματάκι από το κείμενο του post, καλό θα κάνει:
Ποτε δεν ειχε αυτη η κοινωνια (η ελληνική) ανεπτυγμενη δημοκρατικη συνειδηση, ουτε και σημερα, ποτε δεν παρηγαγε ιδεες μονο τις καταναλωνε, οπως κανει και σημερα που παραδωθηκε στην μεγαλη της πλειονοτητα, χωρις ιχνος αντιστασης, στην υποκουλτουρα και την εκκλησια, αυτον τον διαχρονικο βοθρο που ξαναξεχυλισε στις μερες μας και μας εχουνε πνιξει τα σκατα.
Ομως ας αφησουμε τους φτηνους Αντιαμερικανισμους (στην διεθνη πολιτικη δεν χωρανε συναισθηματισμοι) και ας συζητησουμε για την παθογενεια της ιδιας της Ελληνικης κοινωνιας. Ας συζητησουμε για τις συνεπειες της «θεολογιας της αριστερας», για τις ευθυνες της τοτε και σημερα, η χρεοκοπια της δεν την αθωωνει (ο τεθνικος ΔΕΝ δεδικαιωται).
θείος Ισίδωρος
29 Απριλίου, 2011 στις 3:53 μμ
Γιάννης - 2
@s-b-d,
Σε ευχαριστώ γιά το λινκ στο ΒΗΜΑ που επιβεβαιώνει αυτό που θυμόμουν εγώ γιά τον Μπιθικώτση να τραγουδά ΥΜΝΟ προς τους αρχηγούς της Χούντας το καλοκαίρι του 1967 κάπου προς Γλυφάδα.
Ομολογώ ότι δεν θυμόμουν τη συμμετοχή της Μοσχολιού, παρά το ότι μου άρεσε παρά πολύ από την πρώτη της εμφάνιση στο προσκήνιο κάπου το 1965.
Πάνο,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
24 Μαΐου, 2011 στις 5:20 μμ
γιαννης ιωαννου
…βρηκα επιτελους το βιβλιο του ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΓΚΟΥ, στο οποιο εκανα μια συντομη αναφορα σε σχολιο της 21-4-2011:
» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ «, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΚΔΟΣΗ «ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ,1969, 128 σελιδες, προκειται για συλλογη συντομων αρθρων ( «δοκιμων») που δημοσιευτηκαν στην εφημεριδα «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»…
Ειναι πιθανον η συλλογη αυτων των κειμενων να εχει αποκηρυχθει μεταπολιτευτικα απο τον συγγραφεα -δεν το γνωριζω με βεβαιοτητα , επειδη ομως νομιζω οτι εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον η ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ του , θα αντιγραψω μερικες παραγραφους ( χωρις να τηρω το πολυτονικο συστημα με το οποιο εχουν δημοσιευτεί):
ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ «ΔΟΚΙΜΗ»: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
» Ανάγκη εντιμοτητος: το πολιτικο-στρατιωτικο εγχειρημα της 21-4-67 υπηρξε νομοτελειακη συνεπεια του πολιτικου αδιεξοδου στο οποιο ειχε οδηγηθει η χωρα απο τις οργανικες αντινομιες, που χαρακτηριζαν το δημοσιο βιο μας απο την Απελευθέρωση κι υστερα.
Τρείς, κατά την γνώμη μου , ησαν οι θεμελιακες αυτες αντινομιες , οι οποιες προκαλουσαν μια μονιμη πολιτικη κριση.
Πρώτη: Η συνεχής ολοκληρωτικη απειλη του ΚΚΕ , με το λεγόμενο » λαϊκο κινημα » που αυτο καθοδηγουσε. Δεν προκειται για το γεγονος της υπαρξεως ενος κομματος , που προγραμματιζει ριζικες μεταβολες στη μορφη της οικονομικης οργανωσεως.Ουτε ακομη-αν θελετε-για την προθεση του να υπερασπισει με συνεπεια μια κατακτημενη , κοινοβουλευτικα , πλειοψηφια για την υλοποιηση του προγραμματος του.
Πρόκειται για την απριοριστικη αρχη οτι η μεταμορφωση της κοινωνικης οργανωσεως που θελει να επιτυχει , προϋποθετει την μονοκομματικη , αυταρχικη ασκηση της εξουσιας. Μια αρχη η οποια εκφραζεται με τη ρηση για τον «ηγετικο ρολο» του κομμουνιστικου κομματος μεσα στη κοινωνια και που το αληθινο νοημα της , μας το υπενθυμισε προσφατα η τραγωδια της Τσεχοσλοβακιας…»
«Δευτερη αντινομια: η αποφασιστικη παρεμβαση του Θρόνου στη διακυβερνηση της χωρας.Δημοκρατικο το πολιτευμα της χωρας , οπου ολες οι εξουσιες πηγαζουν απο το λαο , με τις ασαφειες του Συντάγματος , απο αγαθες εθνικες προθεσεις , σε συνδυασμο με καλλιεργουμενους πειρασμους καταχρηστικης ασκησεως της εξουσιας, κατεληγε να γινεται αυταρχικο , με την αποφασιστικη παρεμβαση του Ανωτατου Αρχοντος στον διορισμο του πρωτου φορεως της εκτελεστικης εξουσιας.
Τριτη αντινομια: ο πολιτικος ανηθικισμος των λεγομενων αστικων κομματων στη μεθοδολογια για την κατακτηση της πλειοψηφιας .Πολλες μορφες ειχε τουτος ο ανηθικισμος , αλλα κατα τη γνωμη μου , η εμπορια του αντικομμουνισμου απο τη «Δεξια» και το λαθρεμποριο του αντικομμου-νισμου απο το «Κεντρο», ηταν η κυριωτερη. Η παγιωμενη εφευρεση να θεωρειται «εθνικως υποπτος» ο καθενας που δεν ανηκε στην «εθνικοφρονα»( δεξια) παραταξη ,για να ευρυνεται ετσι η εκλογικη βαση με ψυχολογικη πιεση΄
η αντιστοιχη ανακαλυψη να συμπεριλαμβανωνται στη «δημοκρατικη»
( κεντρωα) παραταξη κι εκεινοι που απεβλεπαν προγραμματικα στη καταργηση της Δημοκρατιας , ωστε να γινεται εφικτη η λαθραια αλιευση των ψηφων τους, ησαν οι βασικες «οργανωτικες» αρχες για την εγκαθιδρυση μιας κομματικης στη θεση της λαϊκης κυριαρχιας.»
…ο συγγραφεας στη συνεχεια του κειμενου θεωρει την 21η Απριλιου ως αναγκαια παρεμβαση για την αρση των παραπανω αντινομιων και θεωρει οτι:…»το νεο Συνταγμα, που αρνειται το καταχρηστικο δικαιωμα της ελευθεριας ,σ οσους επιζητουν να την καταργησουν, που αποτρεπει την Βασιλευομενη Δημοκρατια,να μετρεπεται σε Μοναρχια, και που επιβαλλει την δημοκρατικη ηθικη στη λειτουργια και τηδραση των κομματων , αιρει τις αντινομιες του προεπανασταικου βιου μας , και δημιουργει τα νομικα πλαισια για τη θεμελιωση μιας Δημοκρατιας με ανθρωπινο προσωπο…χωρις αναγκη προσφυγης σε αυταρχικες μορφες διακυβερνησεως » νασερικου» ή «κομμουνιστικου»τυπου…οδηγει την Επανασταση στην πληρη ιστορικη της καταξιωση , με την μεταβαση της απο την αναγκαια φαση της επαναστατικης αυταρχιας στην δημιουργικη περιοδο της επαναστατικης Δημοκρατιας.»
…νομιζω οτι τα παραπανω αποσπασματα ειναι ενδεικτικα μιας συλλογιστικης η οποια εξασφαλισε ανοχη και υποστηριξη απο ενα τμημα του πληθυσμου-περαν του φοβου που καλλιεργηθηκε αρχικα με τις μαζικες συλληψεις και εκτοπισεις στελεχων κυριως της αριστερας , και κατοπιν με τα βασανιστηρια κατα των μελων ή και απλως υποπτων ως μελων αντιστασιακων οργανωσεων…και το οτι τα επιχειρηματα διατυπωνονται σε μια καλογραμμενη δημοτικη τους δινει απροσμενη ισχυ-παροτι τα ιδια οταν τα ακουμε στη γνωστη καθαρευουσα του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ηχουν ως φαρσα…
…ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ , ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΓΚΟ θα βρειτε πολυ λιγα στο διαδικτυο : μια σειρα των βιβλιων και δημοσιευσεων του αναφερεται στα ΤΕΚΜΗΡΙΑ της ιστοσελιδας του ΚΕΝΕΦ ( μαλλον ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ) , ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΟΥΤΣΟΣ του αφιερωνει 2-3 σελιδες στον τεταρτο τομο της ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΕΚΔ. ΓΝΩΣΗ- οπου και η πληροφορια οτι ο Β.Φ. ξεκινησε νεος απο τον χωρο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗς ( ΣΚ-ΕΛΔ) …
…για να επιχειρησει στη συνεχεια να υπερβει την αντιθεση διαλεκτικου ιδεαλισμου ( ΧΕΓΚΕΛ) ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟΥ υλισμου (μαρξ) , με μια νεα συνθεση : τον ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΡΣΟΝΝΑΛΙΣΜΟ , αξιοποιωντας την αρχαια ελληνικη φιλοσοφια και ιδιως τον ΗΡΑΚΛΕΙΤΟ , την ορθοδοξη πατερικη θεολογια ΚΑΙ το συγχρονο υπαρξισμο…
…πρεπει να κυκλοφορει ακομη στο εμποριο το βιβλιο του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ , τα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ, εκδ. ΑΣΤΗΡ 1986; , σελ. 230…
ΜΙΑς ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ «ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΡΣΟΝΝΑΛΙΣΜΟ», ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1955, ΣΕΛΙΔΕΣ 24 , υποσχομαι μια συντομη παρουσιαση του συντομα – εκεινο που θα ειχε ιδιαιτερη σημασια θα ηταν η ανιχνευση της συγγενειας των αναλυσεων του ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΓΚΟΥ με τους κατοπινους ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ και ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ που επιχειρησαν να «συνδυασουν» Ορθοδοξια και Μαρξισμο…κειμενα του ΦΡΑΓΚΟΥ -θεατρολογικα θα βρειτε και στο αρχειο του εθνικου θεατρου, υπηρξε ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ την περιοδο εκεινη…
…για τη δικτατορια 67-74 «χρωσταω» ακομη μερικα σχολια , οπως μια συγκριτικη αναγνωση του βιβλιου του ΔΑΡΒΕΡΗ , πολλων κειμενων του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ που αναφερονται στη περιοδο και ειδικα στους «εμιγκρεδες» της εποχης -σε αντιπαραβολη με την εκθεση της ΚΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που δημοσιευσε πριν λιγα χρονια το περιοδικο FANTOMAS , με υπογραφοντα τον Ρουφογαλη…
24 Μαΐου, 2011 στις 5:40 μμ
Πάνος
Γιάννη,
θενξ!
21 Απριλίου, 2012 στις 7:56 μμ
Κωστής Γκορτζής
Επειδή θεωρώ πολύ εύστοχη (και αποδέχομαι δια βίου) την Κύρκειο ρήση «το χτεσινό εισητήριο δεν ισχύει για το σημερινό δρομολόγιο του λεωφορείου», αποφεύγω συστηματικά να εμπλέκομαι στις συζητήσεις-αναλύσεις επί του θέματος του κυρίου κειμένου γιατί τα προσωπικά βιώματα του καθενός καθιστούν υποκειμενικές τις απόψεις.
Π.χ. ο φίλτατος καπταν Ζέππος, από την προσωπική εμπειρία του κατά τη θητεία του στη Σούδα, έχει την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι αξιωματικοί του Ναυτικού υποστήριξαν τη χούντα. Δεν ξέρω πόσους (αριθμητικά) συνάντησε κατά τη θητεία του στη Σούδα αλλά το ποσοστό των διαχρονικά υπηρετούντων εκεί είναι ελάχιστο ως προς το σύνολο με την πλειονότητα να υπηρετεί στα πλοία του Στόλου.
Αυτό που με ενοχλεί, όμως, ως ένστολο (και όχι ως …αντιστασιακό) είναι ο στερεοτυπικός διαχωρισμός Λαού-Ένστολων και η αποσιώπηση από το σύνολο σχεδόν της αρθρογραφίας των διώξεων που υπέστησαν και ένστολοι κατά τη δικτατορία με αποτάξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες, βασανισμούς και θανάτους. Αποσιωπάται ακόμα και η όποια συμμετοχή ένστολων σε αντιστασιακές οργανώσεις λες και θα λεκκιάζονταν αυτές από τέτοιες αναφορές. Στον αιώνιο επίσης στερεοτυπικό διαχωρισμό αριστερού-δεξιού θυμόμαστε (και καλά κάνουμε) τον αείμνηστο Αλέκο παναγούλη αλλά έχουμε ξεχάσει τον αδελφό του ένστολο και αγνοούμενο… Μάρτυρας ο Τσαρουχάς, ο Ελής και κάθε δολοφονημένος «αριστερός» (και είναι) αλλά μάρτυρας είναι και ο Μουστακλής. Δεν βασανίστηκαν μόνο «αριστεροί». Βασανίστηκε και ο ένστολος Μήνης και ο ένστολος Σταθόπουλος και ο ένστολος Σέκερης.
Βεβαίως, ένστολοι υπήρξαν οι εκτελεστές της χούντας. Αλλά αυτοί ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας ενός παραπολιτικού μηχανισμού που είχε σχεδιαστεί ως μηχανισμός άμυνας στην προοπτική «απόσχισης» της Ελλάδας από την πίτα που είχε μοιραστεί στο τέλος του Β’ΠΠ. Ίδιοι μηχανισμοί διατηρούνταν και στο αντίπαλο στρατόπεδο και στην προοπτική αλλαγής των συμφωνημένων έμπαιναν τα τανκς στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Τσεχοσλοβακία.
Στην δική μας περίπτωση, οι παραπολιτικοί μηχανισμοί ήταν δύο. Ένας εκ μέρους των Ευρωπαίων «τοποτηρητών» (όρα Εγγλέζων που ναι μεν μας «παρέδωσαν στους Αμερικανούς» αλλά ουδέποτε σταμάτησαν να θέλουν να ελέγχουν γεωστρατηγικά την περιοχή) διά του εκπροσώπου τους Βασιληά και των στρατηγών του και ένας των Αμερικανών που ως πιό …πρακτικοί οργάνωσαν αυτούς που θα μπορούσαν να ελέγχουν καλύτερα τις απαραίτητες για τα σχέδιά τους Μονάδες. Οι στρατηγοί είναι συνήθως στα Γραφεία, οι συνταγματάρχες στα στρατόπεδα…
Δεν ήταν όμως μόνο ένστολη η χούντα. Ήταν οργανωμένη σε όλες τις θεσμικές λειτουργίες όπως αποδείχτηκε στην πράξη.
Πολλοί, οι περισσότεροι, ένστολοι δεν αντέδρασαν. Όπως δεν αντέδρασε και ο Λαός. Αρκετοί «βολεύτηκαν». Όπως και αρκετοί μη ένστολοι πολίτες. Χιλιάδες νέοι κατατάχτηκαν στους περιβόητους Άλκιμους που παρήλαυναν οπλισμένοι. Δεν ήταν όλοι οι γονείς τους ένστολοι… Τα Πανεπιστήμια συνέχισαν να λειτουργούν με διορισμένους Πρυτάνεις και Συνταγματάρχες Επιτρόπους και οι πλείστοι των καθηγητών συνέχισαν το λειτούργημά τους.
Πέρα από την πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση των σχολιαστών και τις αξιολογότατες παραπομπές των σχολίων, κάποιοι αναρωτιώνται με προβληματισμό, αν όχι με επιφύλαξη, «μα καλά το 1973 θυμήθηκε να κουνηθεί το Ναυτικό;» Δεν φτάνει ο χώρος εδώ για ανάλυση του τι και πώς και γιατί, συνοπτικά μπορεί κανείς να αναφέρει ότι για να οργανωθεί μια τέτοια συνολική του Στόλου κίνηση συντονισμένη από κάθε άποψη, και μάλιστα από μη «εκπαιδευμένους» σε συνωμοσίες και πραξικοπήματα ένστολους, απαιτείται μακρύς χρόνος σχεδίασης και οργάνωσης. Και απαιτείται βεβαίως και η χρονική συγκυρία ύπαρξης ηγετικών φυσιγνωμιών όπως ο Παππάς που με την ατομική του δράση θα πετύχαινε να καταστήσει επιτυχές το εγχείρημα του Κινήματος έστω κι αν αυτό απέτυχε να εκδηλωθεί τελικά.
Αλλά και η μη ένστολη κοινωνία συλλογικές δράσεις όπως αυτή της Νομικής (που ενθάρρυνε την εξέλιξη του Κινήματος του Ναυτικού) και του Πολυτεχνείου (που πήρε το μήνυμα από το Κίνημα του Ναυτικού) το 73 τις εκδήλωσε…
21 Απριλίου, 2012 στις 8:07 μμ
Πάνος
Εξαιρετική η παρέμβασή σου, Κωστή. Θυμάμαι που τα έλεγε αυτά και ο ναύαρχος Παππάς, τότε στην παρουσίαση του βιβλίου.
21 Απριλίου, 2012 στις 10:12 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Η έκθεση της Διεθνούς αμνηστίας για την πρώτη δίκη των βασανιστών της δικτατορίας, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1975. Η έκθεση πρωτοεκδόθηκε το 1977.
Click to access eur250071977eng.pdf
20 Απριλίου, 2013 στις 10:38 μμ
Τίποτα πια δεν είναι αυτονόητο | Η καλύβα ψηλά στο βουνό
[…] Περί της χούντας […]
21 Απριλίου, 2013 στις 1:49 μμ
kimon
Η Ελλάδα τελείωσε πια.
Του Γεράσιμου Κακλαμάνη
Ἡ Ἑλλάδα τελείωσε πιά. Ἡ Ἑλλάδα τῶν σκοτεινῶν ἐπῶν καὶ τῶν ἀνόητων «ἐθνικῶν γιορτῶν» τελείωσε ἀμετάκλητα – καὶ ἔπρεπε ἤδη νὰ ἔχει τελειώσει πρὸ πολλοῦ. Κράτησε ὑπὲρ τὸ δέον εἰς βάρος τοῦ ἑλληνισμοῦ καὶ τῆς περιοχῆς τῆς ἀνατολικῆς Μεσογείου, καὶ ἐδυσκόλεψε ἀφάνταστα στὸ ἱστορικὸν ἀποτέλεσμα μίας φυσικῆς ἐννοίας Εὐρώπης. Γιατί ἐτούτη ἡ Ἑλλάδα τῶν «ἐπῶν» προϋπέθετε σὲ μέγαν βαθμὸ τὴν εὐτέλεια τῶν προσώπων, καὶ ἡ Ἑλλάδα ὡς «ἐθνική κυριαρχία», συναρμολογημένη ἀπὸ τὰ πέρατα τῆς Οἰκουμένης, εὑρέθηκε ἀναγκαστικὰ μὲ πλεονάζον τὸ εἶδος. Ἡ μέθοδος ἁπλή: γενικὸ διανοητικὸ κατέβασμα καὶ ἡ ἱστορία παραμύθι. Τὰ μέσα ἁπλούστατα: τὸ ὑπουργεῖο «ἐθνικῆς παιδείας» καὶ τὰ ἐξ ἴσου «ἐθνικὰ» βιβλιοπωλεῖα ποὺ δούλευαν μὲ καταλόγους. Μέσα σὲ τούτην τὴν Ἑλλάδα τῶν «ἐπῶν» τίποτε ἄλλο δὲν ἦταν φυσικῶς δυνατόν, παρὰ κάποιες ὁμάδες (καὶ καθόλου τάξεις) νὰ ἐπιβιώνουν, ξεπουλώντας ὅ,τι μποροῦσαν καὶ παριστάνοντας τοὺς «εὐρωπαίους» καὶ τοὺς «ἰδεολόγους τοῦ συστήματος». . Στὴν οὐσία, μὲ πλήρην συνείδηση τῆς ποιότητας των ποὺ ἦταν καὶ ἡ ἐγγύηση τοῦ ρόλου των, ἐνδιαφερόμενοι μόνο γιὰ τὴν τσέπη τους καὶ τὰ «δικά τους παιδιά». Αὐτὴ ἡ Ἑλλάδα τελείωσε πιά. Κανένας δὲν τὴν τελείωσε ἀλλὰ ἡ ἴδια ἡ ἱστορία. Μόνο τὰ κόμματα μοιάζει νὰ μὴν ἔχουν καταλάβει καὶ νὰ μοιράζουν ὁράματα καὶ «διπλωματικὲς ἐπιτυχίες», ἀλλὰ τὰ κόμματα στὴν Ἑλλάδα ποὺ τελείωσε δὲν εἶχαν εὐθύνη ποτέ. Γιατί ἂν εἶχαν, ἁπλῶς αὐτὴ δὲν θὰ τελείωνε. Ἔτσι θὰ συνεχίσει ἡ κατάσταση καὶ ὡς τὸ τυπικὸ τέλος.
Οἱ Ἄγγλοι ἐνίκησαν τοὺς Ἰταλοὺς στὴν Ἀλβανία, ἡ Ἑλλάδα γιορτάζει. Οἱ Γερμανοὶ ἐτάιζαν τοὺς πεινασμένους ἀπὸ τοὺς ἀγγλικοὺς ἀποκλεισμοὺς στὴν Ὁμόνοια, ἡ Ἑλλάδα ζητάει ἀπὸ τοὺς Γερμανοὺς ἀποζημιώσεις. «Ὄχι» εἶπε ὁ Μεταξᾶς στοὺς Ἄγγλους (καὶ γι’αὐτὸ πέθανε ὑγιέστατος ἀπὸ γρίππη!…), τὸ «ὄχι» πρὸς τοὺς Ἰταλοὺς γιορτάζουν τὰ σχολεῖα. Πρέπει κανένας νὰ ἐμβαθύνει πολὺ στὴν «ἰδεολογικὴ σύνθεση» τῶν κατοχικῶν τραγουδιῶν τῆς Βέμπο, γιὰ νὰ καταλάβει πῶς συνέβη νὰ βουλιάξει ἡ «Ἕλλη» σὲ μία μεγάλη «ἐθνικοθρησκευτική γιορτή». Ἕνας ἐχθρὸς πού θέλει νὰ ἀποδυναμώσει τὸν ἀντίπαλό του, εἶναι δυνατὸν νὰ υἱοθετήσει τὴν στρατηγική τῆς ἐθνικῆς του ἔξαψης; Καὶ ὅμως: στὴν Ἑλλάδα ποὺ τελείωσε ὑπῆρξε δυνατὸν νὰ πιστευθεῖ καὶ νὰ μεταβληθεῖ σὲ «ἐθνικὴ γιορτή».
Αἰσθήματα φιλοπατρίας ὡδήγησαν τοὺς ἕλληνες στρατιῶτες στὰ ἀλβανικὰ βουνά; Τί εἴδους φιλοπατρία θὰ μποροῦσε νὰ τοὺς ὁδηγήσει ἐκεῖ ἀφοῦ ἡ Ἑλλάδα ἐν ὄψει τοῦ πολέμου ( ἤδη μὲ τὴν ἐπάνοδο τοῦ Γεωργίου) θὰ ἔπρεπε νὰ παίξει ἀποκλειστικῶς καὶ μόνο ρόλους καθ’ ὑπαγόρευση, τίποτε κατ’ ἰδίαν πρωτοβουλία, καὶ συνεπῶς ἔπρεπε ὁ στρατός της νὰ εἶναι γυμνὸς καὶ πεινασμένος, καὶ χωρὶς ὅπλα; Ἡ «ἐθνικὴ ἰδεολογία», ἡ πεποιημένη «ἐθνικὴ ἰδεολογία» ποὺ συνιστοῦσε τὴν Ἑλλάδα σὰν κράτος, «ὁ Λεωνίδας καὶ τὸ ’21″ (ἡ «ἀδιάσπαστη συνέχεια τοῦ ἑλληνικοῦ ἔθνους»), ἦταν ποὺ τοὺς ὡδήγησε ἐκεῖ καὶ πάνω σ” αὐτὴ εἶναι «κομμένα» καὶ τὰ τραγούδια τῆς Βέμπο. Τί εἴδους «ἐθνικὰ» τραγούδια εἶναι αὐτά, τὰ συνθεμένα πάνω σὲ μουσικὴ καμπαρὲ καὶ ἐμβατηρίου, πού κάνουν λόγο γιὰ σχέδια τοῦ Μουσολίνι γιὰ τὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο; Πρόβλημα τῆς Ἑλλάδας τὸ ’40 ἦταν νὰ μὴ χάσει τὴν κυριαρχία της στὴν Ἀνατολικὴ Μεσόγειο; Τὴν εἶχε ποτέ;… Ἀλλοίμονο ἂν καταλάβαιναν οἱ ἀποβλακωμένοι στρατιῶτες τοῦ ’40 τοῦτα τὰ νοήματα, ποὺ τοὺς ἐδίνονταν μὲ τὸ κλαρίνο. Γιατί τότε θὰ ἐκάθονταν στὰ σπίτια τους… Καὶ ἀλλοίμονο ἂν τὰ καταλάβαιναν καὶ οἱ σημερινοὶ ποὺ παρελαύνουν, γιατί θὰ προτιμοῦσαν νὰ πᾶνε στὸ γήπεδο. Τὰ «βιβλιοπωλεῖα» ὅμως κάνουν τὴ δουλειὰ τους καλά. Ἡ πιὸ ἀκριβή δουλειὰ στὸν κόσμο: νὰ μὴν πουλᾶς καὶ νὰ εἰσπράττεις…
Μία τέτοια Ἑλλάδα ἑνὸς τέτοιου μεγαλείου, τί δάφνες θὰ μποροῦσε νὰ δρέψει μεταπολεμικά; Τὰ μεταπολεμικὰ κατακάθια ποὺ ἐγκαθιδρύθηκαν μετὰ τὸν πόλεμο ἄρχισαν νὰ γίνονται στὶς ἀπαιτήσεις των ἐνοχλητικά. Ἀλήθεια εἶναι ὅτι αὐτὸ ποὺ ἐπεδίωκαν οἱ βρεττανοί, νὰ παρασύρουν τὶς δυνάμεις τοῦ ἄξονος στὸν ἀστάθμητον γι” αὐτὲς χῶρο τῶν Βαλκανίων καὶ τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου, τελικῶς τὸ πέτυχαν. Μετὰ τὸ πραξικόπημα γιὰ τὴν ἀνατροπὴ τῆς ἐπίσημης κυβέρνησης τῆς Γιουγκοσλαβίας, ποὺ εἶχε κλείσει συνθῆκες οὐδετερότητας μὲ τὸν Χίτλερ, οἱ Γερμανοὶ ἀναγκάσθηκαν νὰ ἀσχοληθοῦν μὲ τὰ Βαλκάνια καὶ νὰ χάσουν πολύτιμον καιρό. Ὁ χειμώνας ἔκαμε τὴν δουλειά του στὸ ρωσσικὸ μέτωπο, ἀλλὰ πρὶν ἀπ” αὐτὸν (10/42) ἀπὸ στρατηγικῆς ἀπόψεως, κατὰ τὴν κρίση δυτικῶν εἰδημόνων, ὅλη ἡ ἐκβάση τοῦ πολέμου εἶχε κριθεῖ ἀπὸ τὶς ἐπιχειρήσεις τῆς Ἀφρικῆς. Καὶ μὲ τὴν συμμετοχὴ φυσικὰ ἑλληνικῶν μονάδων. Ἀλλὰ πῶς μποροῦσε κανεὶς ν” ἀφήσει περιθώρια διεκδικήσεως στεφάνων σὲ μία χώρα πιόνι ἐκ κατασκευῆς καὶ σὲ κυβερνήσεις δωσιλόγων; Καὶ κυρίως πῶς, ἀφοῦ οἱ συμμαχικὲς δυνάμεις ἤξεραν τὴν πραγματικότητα, μιά καὶ αὐτὲς ἐξώπλιζαν τὸν ἑλληνικὸ στρατὸ καὶ ἤξεραν τὶς δυνατότητές του; Κανονικὰ ἡ μυθολογία τοῦ «ἔπους» ἔπρεπε νὰ σταματήσει μ” ἕναν ἔμμεσον «ἔπαινο». Μετὰ τὴν «κοινὴ νίκη», ἡ Βέμπο τραγουδοῦσε: «Ἕλληνες καὶ Βρεττανοὶ ἔχουν κοινὰ σημεῖα, τῆς τιμῆς τὸ αἴσθημα καὶ τὴν ψυχὴ στὴν τρικυμία». Αὐτὸ θὰ ἔπρεπε νὰ εἶναι γιὰ τοὺς Ἕλληνες ἀρκετό, γιατί ἄλλο «κοινὰ σημεῖα» καὶ ἄλλο κοινὴ τσέπη. Ἡ Ἑλλάδα ἔπρεπε νὰ ξαναγυρίσει στὴν φυσική της κατάσταση τοῦ παρία καὶ τοῦ πολιτικοῦ ἐνεργούμενου, καὶ οὔτε καὶ ἡ Ἀγγλία ἤλπιζε αὐτὸ ποὺ θὰ ἐπακολουθοῦσε: νὰ κατεβεῖ τὸ βιοτικό της ἐπίπεδο κάτω ἀπὸ αὐτὸ τῆς Ἑλλάδας καὶ νὰ ζητάει νὰ κρατηθεῖ ἐκχωρώντας τὴν βιομηχανική της παραγωγὴ στοὺς Γιαπωνέζους. Ὅλα τὰ χάλασε ὁ ἐμφύλιος, ποὺ ἐπετάχυνε τὴν ἔλευση τῶν ἀμερικανῶν. Καὶ πάλι ἡ Βέμπο μὲ τὸν ἐμφύλιο προσπάθησε νὰ συμφιλιώσει τοὺς Ἕλληνες ξεθάβοντας τὸν Κολοκοτρώνη. Τί νὰ ἔκανε ὅμως ὁ Κολοκοτρώνης ἀφοῦ τὰ μουστάκια τοῦ Στάλιν ἦταν μακρύτερα ἀπὸ αὐτὰ τοῦ Κολοκοτρώνη; Οἱ ἀμερικανοὶ ἦταν ἀναπότρεπτο νὰ ἐπικρατήσουν στὴν πολύτιμη κτήση. Ἐχάρισαν λοιπὸν τὰ «λίμπερτυ» στοὺς «ἐφοπλιστές» μας -τὰ καράβια δηλαδὴ ἐκεῖνα ποὺ θὰ μεταφέρναν τὸ πολεμικὸ ὑλικὸ στὴν Εὐρώπη καὶ ποὺ ἡ κατασκευὴ τοῦ καθενὸς διαρκοῦσε 14 ἡμέρες- ἔδωσαν καὶ μερικὰ σκαμπίλια στοὺς παραδεδομένης νοοτροπίας πολιτικοὺς τῶν «ἐπῶν» καὶ ἀγόρασαν πλήρως τὴν κτήση μὲ τὸ σχέδιο Μάρσαλ. Ὅσο τώρα γιὰ τὶς δόξες τοῦ πόλεμου, αὐτὲς ἔδυσαν ἄδοξα: ὁ στατηγὸς Sir Francis de Guingand ἄνοιξε τὸ μετεωρολογικὸ δελτίο τοῦ 1940 καὶ διεπίστωσε ὅτι οἱ καιρικὲς συνθῆκες δὲν ἦταν τέτοιες ποὺ θὰ ἐπέτρεπαν στὸν Χίτλερ νὰ ἐκστρατεύσει νωρίτερα ἐναντίον τῆς Ρωσίας! Τό κοπυράϊτ γιά τό « ἔπος τοῦ 40», συνεπῶς, τό πῆρε ἡ βιομηχανία SOFTEX… Στά βιβλία τῆς νεοελληνικῆς ἱστορίας ἔμεινε μόνο τὸ «αἴσθημα τιμῆς», – κι αὐτὸ ἀμφίβολο. Γιατὶ βέβαια τὸ αἴσθημα τιμῆς τοῦ Κορυζῆ καὶ τοῦ Τσολάκογλου δὲν ἦταν ἀκριβῶς τὸ ἴδιο μὲ τὸ ἀντίστοιχο τοῦ Γεωργίου. Πῶς νὰ καταφέρουν νὰ τὸ σκάσουν οἱ δεκάδες χιλιάδες βρεττανῶν καὶ νεοζηλανδῶν στρατιωτῶν μὲ τὴν ἀκάθεκτη προέλαση τῶν Γερμανῶν; Ἰδοὺ λοιπὸν ἡ «διαταγή»: νὰ ρίχνονται οἱ ἕλληνες στρατιῶτες ἁπλῶς σὰν μάζα κρέατος στὰ τάνκς, ὅπως ὅταν θέλης νὰ καθυστερήσεις ἕνα φορτηγὸ καὶ ρίχνεις στὸ δρόμο του ἕνα κοπάδι πρόβατα. Καὶ ὁ μὲν Κορυζῆς τίναξε τὰ μυαλά του στὸν ἀέρα, ὁ δὲ Τσολάκογλου, ποὺ μὲ τὴν πράξη του ἔσωσε τὰ ὑπολείμματα τοῦ ἑλληνικοῦ στρατοῦ -αὐτοῦ δηλαδὴ ποὺ θὰ ἐχρησιμοποιεῖτο ἐν συνεχείᾳ στὴν Μέση Ἀνατολὴ καὶ στὸν ἐμφύλιο-, καρτεροῦσε ἀπὸ ὥρα σὲ ὥρα στὴν φυλακὴ νὰ μποῦν οἱ «προοδευτικοὶ» νὰ τὸν καθαρίσουν. Ἡ γιορτὴ τοῦ «ἔπους» νικάει κάθε χρόνο καὶ τὸ αἴσθημα τιμῆς αὐτῶν τῶν ἀνθρώπων…
Ἡ Ἑλλάδα λοιπὸν τελείωσε, ἐπειδὴ ἔπρεπε νὰ τελειώσει. Τί ἀπαιτήσεις ὑπάρξεως μπορεῖ νὰ ἔχει ἕνα κράτος μὲ τέτοιο ἰδεολογικὸ κομφούζιο, ποὺ τὸ γιορτάζει ἐπιδεικτικὰ δύο φορὲς τὸν χρόνο καὶ καθημερινὰ ἀλλοιῶς;…
Σημείωση: Το πιο πάνω άρθρο του Γεράσιμου Κακλαμάνη είχε δημοσιευθεί τό 1995 στην έφημερίδα «Λευκαδίτικος Λόγος» και μας το έστειλε ο αναγνώστης μας Γιώργος Βλάχος.
Αναρτήθηκε απο: Μιχάλη
Πηγή: http://www.kolivas.de/archives/121817
Ο Γεράσιμος Κακλαμάνης γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940 στη Λευκάδα και πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2003 στη Γερμανία. Υπήρξε μια από τις πιο αξιοσημείωτες και μοναχικές περιπτώσεις της ελληνικής διανόησης. Με το συνολικό έργο του ανατρέπει κατεστημένες αντιλήψεις και ιδεολογικές βεβαιότητες με τις οποίες γεννηθήκαν και μεγάλωσαν γενιές νεοελλήνων. Σπούδασε μαθηματικά τα οποία εμποδίστηκε να διδάξει στα χρόνια της δικτατορίας.
21 Απριλίου, 2013 στις 1:56 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
…… Αν στην Αμερικανικη Κυβερνηση συμμετειχε ο Νορμαν Μεηλερ, ο Μπομπ Ντυλαν, ο Τζων Κασσαβετης,….και μερικοι φοιτητες του 60 -κατα πασα πιθανοτητα – δεν θα ειχε γινει η δικατοριατου 67.
Ας ειναι, μικρη ιστορια με λιμουζινα και για εναν φοιτητη, αλλα του….. ΕΜΠ
“Είναι Τρίτη 13 Αυγούστου 1968, ξημερώματα. Η αλεξίσφαιρη λιμουζίνα του Παπαδόπουλου, με τη συνοδεία μοτοσικλετών και αυτοκινήτων της Ασφάλειας, κατευθύνεται από τη βίλα του Ωνάση στο Λαγονήσι προς την Αθήνα. Είναι η καθημερινή καλοκαιρινή διαδρομή του δικτάτορα.
Στις 7.40 η αυτοκινητοπομπή περνά από ένα γεφυράκι, που βρίσκεται στο 31ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Σουνίου. Κόβει ταχύτητα, γιατί υπάρχει στροφή. Μια τρομερή έκρηξη τραντάζει τον τόπο. Από τύχη σώζεται ο Παπαδόπουλος. Η Ασφάλεια ξεχύνεται προς τη μεριά της παραλίας, αναζητώντας τον δράστη.
Μερικές ώρες αργότερα θα συλλάβουν μέσα σε μια σπηλιά τον Παναγούλη, που δεν είχε κατορθώσει να φτάσει έγκαιρα στην παραλία. Η βενζινάκατος που τον περίμενε δεν ήταν δυνατόν να περιμένει…..”
http://www.inout.gr/showthread.php?t=99331
ΥΓ “Ο Αλέξανδρος Παναγούλης ήταν η κορυφαία μορφή της αντίστασης ενάντια στο καθεστώς της επταετίας.
Ξεκίνησε από μία συντηρητική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και ο αδελφός του Γιώργος αξιωματικός στα ΛΟΚ, φοίτησε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης Νέων της Ένωσης Κέντρου μετέπειτα Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία.”
21 Απριλίου, 2013 στις 2:43 μμ
δεξιος
Ο Κακλαμάνης που λέει ο kimon πέθανε νομίζοντας ότι τα ελληνικά έπη έχουν τελειώσει αλλά δεν είχαν καθόλου.Έμενε ακόμη το έπος του ευρώ.
Για μια ακόμη φορά «παρεσύρθησαν» οι Γερμανοί στον αστάθμητο χώρο των Βαλκανίων και της Α.Μεσογείου νομισματικώς και η έκρηξη που ακολούθησε έθεσε το ευρώ σε κίνδυνο.
Αλλά τελικά όταν κάποιος παρασύρεται συνέχεια,δεν παρασύρεται.Τα θέλει και ο ίδιος και αυτό φαίνεται και από τις εκπομπές της Ντώυτσε Βέλλε επί χούντας που σκίζονταν να φέρουν πάλι τους πολιτικούς ώστε να μπορούν οι Γερμανοί να παρασυρθούν.
21 Απριλίου, 2013 στις 3:01 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Απλως οι Γερμaνοι θελουν να γεφυρωσουν το πολιτιστικο χασμα των 20 αιωνων μεταξυ ομηρικων επων κια νιμπελουγκεν.
Εξ αλλου καλον ειναι οι γερμανοι εργαζομενοι να κανουν διακοπες σε ενα ηλιολουστο στρατοπεδο συγκεντρωσης, συγνωμην all inclusive hotel, στην Ελλαδα απ οτι στον Μελανα Δρυμο
21 Απριλίου, 2013 στις 3:18 μμ
kimon
Θα ρθω συνεπίκουρος του Κωστή Γκορτζή, ακριβώς γιατί έζησα τη χούντα από τα «μέσα της»….ποιός θυμάται τις 850 αποτάξεις νομιμοφρόνων δημοκρατικών αξιωματικών μετά την 21/4 και τις 1270 αποτάξεις μετά την 13/12/1967,οι αριθμοί αναλογικά με άλλες κατηγορίς κρατικών λειτουργών που απολύθηκαν είναι δυσανάλογοι ,επιπρόσθετα ποιός θυμάται τον δαιμόνιο και ικανότατο Γ. Αυφαντή όταν επαναστατώντας κατά της χούντας ξεκίνησε με την επιλαρχία αρμάτων από το πολύκαστρο κιλκίς να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη μόνος με ελάχιστους α/ξκούς και το σύνολο των στρατιωτών του….τον συνέλαβαν τον βασάνισαν άγρια και τον κλείσαν στο ψυχιατρείο σαν τρελό, αποκαταστάθηκε στην μεταπολίτευση…θα μπορούσε λόγω γνώσεων να προσφέρει πολλά στις Ε.Δ. αλλά ας όψεται ο » υπερπατριώτης» Αβέρωφ της» κόκκινης προβιάς» που τον έφαγε σε μια νύχτα, αυτά για την ιστορία και το απόλυτα δικαιολογημένο παράπονο του ναύαρχου περί διαχωρισμού λαού και ενστόλων.
21 Απριλίου, 2013 στις 3:40 μμ
nikos__alfa
Φτάσαμε στην εποχή να υποστηρίζουν κάποιοι, όχι ελάχιστοι, ότι η δικτατορία ήταν …λαοπρόβλητη!
Όλες οι αντιστασιακές ενέργειες κατά της Χούντας
«1967
Απρίλιος: Η επιβολή του πραξικοπήματος αντιμετωπίζεται με δυναμικές εκδηλώσεις σε δυο σημεία της Ελλάδας. Στα Γιάννενα, διαδήλωση φοιτητών καταλήγει σε “ανταρτοπόλεμο” με την αστυνομία και συλλήψεις. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μαζική διαδήλωση οργανωμένη από τοπικά στελέχη της ΕΔΗΝ και των Λαμπράκηδων καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία και το στρατό, με έναν τουλάχιστον τραυματία από σφαίρα (Α.Τσαγκαράκης) και 30 συλλήψεις.
Πρώτα θύματα της δικτατορίας: η Μαρία Καλαβρού κι ο 15χρονος Βασίλης Πεσλής (21/4). Στις 25/4, σκοτώνεται εν ψυχρώ από αστυνομικό στον Ιππόδρομο του Φαλήρου, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συλληφθέντων συντρόφων του, ο πολιτικός κρατούμενος Παναγιώτης Ελλής.
Αντιδικτατορικό μήνυμα του Μ. Θεοδωράκη (23/4), συνέντευξη στην παρανομία του ΓΓ της Ομοσπονδίας Τύπου, Τ. Δήμου, προς τους ξένους δημοσιογράφους (25/4). Χωριστές συσκέψεις στελεχών του κεντρώου χώρου και αγωνιστών της αριστεράς που διέφυγαν τη σύλληψη καταλήγουν στην ίδρυση των πρώτων αντιστασιακών οργανώσεων. Στελέχη της ΕΚ και της ΕΔΗΝ συστήνουν (23-24/5) το “Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως” (ΕΚΔΑ), κεντροαριστεροί διανοούμενοι του Ομίλου Παπαναστασίου” συγκροτούν στα τέλη του μήνα τη “Δημοκρατική Άμυνα” (ΔΑ), μια ομάδα Λαμπράκηδων (Μ. Θεοδωράκης, Α. Μανωλάκος, Χρ. Μίσσιος, Γ. Βότσης, Θ. Μπανούσης) ιδρύουν στις 30/4 το Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΜ)……..»
http://www.24grammata.com/?p=5149
21 Απριλίου, 2013 στις 5:44 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Αλλά τελικά όταν κάποιος παρασύρεται συνέχεια,δεν παρασύρεται.Τα θέλει και ο ίδιος και αυτό φαίνεται και από τις εκπομπές της Ντώυτσε Βέλλε επί χούντας που σκίζονταν να φέρουν πάλι τους πολιτικούς ώστε να μπορούν οι Γερμανοί να παρασυρθούν.
Η ελλαδικά (άκρα) δεξιά σε νέα επικολυρικά μεγαλεία…
…Έχω ακούσει διάφορα επιχειρήματα εναντίον των γερμανών. Ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα **εναντίον** τους τό ότι όταν μας είχε φορτωθεί στο σβέρκο η «εθνοσωτήριος» προσπαθούσαν να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην χώρα…
21 Απριλίου, 2013 στις 6:46 μμ
δεξιος
Eνώ το να πει ο Κακλαμάνης ότι κακώς εορτάζει η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου γιατί όπως γράφει
Οἱ Ἄγγλοι ἐνίκησαν τοὺς Ἰταλοὺς στὴν Ἀλβανία, ἡ Ἑλλάδα γιορτάζει. Οἱ Γερμανοὶ ἐτάιζαν τοὺς πεινασμένους ἀπὸ τοὺς ἀγγλικοὺς ἀποκλεισμοὺς στὴν Ὁμόνοια, ἡ Ἑλλάδα ζητάει ἀπὸ τοὺς Γερμανοὺς ἀποζημιώσεις
είναι μη ακροδεξιό;
21 Απριλίου, 2013 στις 7:11 μμ
Πάνος
Μάλλον είναι… τσίου 😉
21 Απριλίου, 2013 στις 7:31 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Μ’ αρέσει η απάντησή σου δεξιέ, θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο με τους αμερικάνους και τους σοβιετικούς.*
Για το συγκεκριμένο που είπες πάντως, κουβέντα… 😉
* [Ο Αϊζενχάουερ έχει επισκεφτεί την ΕΣΣΔ και ο Κρούτσεφ του δείχνει μία υπερσύγχρονη σηδηροδρομική γραμμή η οποία όμως δεν έχει τρένα.
«Μα που είναι τα τρένα?», ρωτάει ο Αϊζενχάουερ τον Κρούτσεφ
«Και εσείς γιατί καταπιέζετε τους μαύρους στο Νότο?», απαντάει ο Κρούτσεφ.]
ΥΓ. Στο σχόλιο σου με το οποίο ασχολήθηκα δεν είδα να γράφεις κάτι για την μαλακία που είπε ο Καλαμάνης. Είδα όμως να γράφεις κάτι εναντίον των Γερμανών για τις προσπάθειες που έκαναν να αποκατασταθεί η δημοκρατία στην χώρα…
21 Απριλίου, 2013 στις 8:00 μμ
δεξιος
Το σχόλιο ήταν απάντηση και το έγραφε από την αρχή σε εκτενές σχόλιο περί του Κακλαμάνη που δεν τον άφηναν να διδάσκει επί χούντας λόγω των απόψεών του.
Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να διακρίνουμε όλα τα κίνητρα των ξένων κυβερνήσεων όταν ασχολούνται με τα εσωτερικά μας,έστω και αν συμφωνούμε με τις πράξεις τους.
Στην περίπτωση της ευρωπαικής απομόνωσης της χούντας,πέρα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας υπήρχε και ο στόχος των ευρωπαικών κυβερνήσεων να υποκαταστήσουν όσο μπορούσαν την αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα για λογαριασμό τους.Αυτό δεν βλάπτει να λέγεται ούτε να αποφεύγεται διότι θα μειώσει την «ανιδιοτέλεια» του αντιχουντικού αγώνα.Ειδικώς πρέπει να λεγεται όταν απαντάμε σε ενα γεωπολιτικό θεωρητικό σαν τον Κακλαμάνη που ισχυρίζεται ότι το 1940 ήταν ένα κόλπο του βασιλιά και των Άγγλων που παρέσυραν τους αθώους Γερμανούς στα άβολα για αυτούς Βαλκάνια στα οποία κατά βάση δεν θέλουν να αναμιχθούν αλλά παρασύρονται και αναμιγνύονται διαρκώς έστω και αν ισχυρίζονται ότι χάνουν από αυτό και το κάνουν για την καλή ψυχή τους (όρα και εξωφυλλο Σπηγκελ με τον ελληνικό γάιδαρο).
21 Απριλίου, 2013 στις 8:28 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να διακρίνουμε όλα τα κίνητρα των ξένων κυβερνήσεων όταν ασχολούνται με τα εσωτερικά μας,έστω και αν συμφωνούμε με τις πράξεις τους.»
Ασφαλώς, εδω συμφωνούμε απόλυτα. Και χαίρομαι δεξιέ που διευκρινίζεις τι τέλος πάντων ήθελες να πείς με το επίμαχο σχόλιο.
Τα κίνητρά τους δεν ήταν απαραιτήτως τα πλέον ευγενικά, με την έννοια πως υπεισέρχονταν και διαφορες πολιτικές επιδιώξεις στην υποστήριξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Έτσι συμβαίνει πάντοτε. Και μπορεί μεν σε επίπεδο ατόμων ή έστω κοινής γνώμης το κύριο κίνητρο να ήταν ευγενικό και αλτρουϊστικό αλλά σε επίπεδο κρατικών ηγεσιών τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί υπεισέρχονται και άλλα κίνητρα, λιγότερο αλτρουϊστικά.
Τελικά όμως, και ασχέτως των όποιων κινήτρων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων απέναντι στην ελληνική δικτατορία, με τις προσπάθειές τους αυτές συμβάλλανε τελικά και αυτές στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Και αυτό οσοι δραστηριοποιούνταν ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς, φυσικό είναι να το εκλαμβάνανε ως κάτι το θετικό.
Και καθόλου δεν βλάπτει την εικόνα του αντιχουντικού αγώνα το ότι τα κίνητρα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν ήταν τα πλέον ευγενικά. Το κύριο βάρος αυτού του αγώνα το σηκώσανε οι Ελληνες αλλά κάθε βοήθεια που έρχονταν από το εξωτερικό, και ανεξάρτητα από το αν δεν εμφορούνταν από τα πιο ευγενικά κίνητρα, ήταν καλοδεχούμενη ακριβώς επειδή προωθούσε την υπόθεση της αντίθεσης στο δικτατορικό καθεστώς και του εκδημοκρατισμού της χώρας.
ΥΓ. Οσο λάθος είναι η πίστη κάποιων πως οι γερμανοί (ή οι αμερικάνοι, οι γάλλοι κλπ) μας βοηθάνε γιατί τάχα μας «αγαπάνε» άλλο τόσο λάθος είναι και η πίστη πως όταν δεν μας βοηθάνε το κάνουνε αυτό γιατί τάχα μας «μισούνε».
Και όπου ‘γερμανοί’ βάλτε γερμανική ηγεσία (ή αμερικάνικη ηγεσία, γαλλική ηγεσία, κλπ).
21 Απριλίου, 2016 στις 9:31 πμ
Περί της χούντας | Η καλύβα ψηλά στο βουνό – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] Πηγή: Περί της χούντας | Η καλύβα ψηλά στο βουνό […]
21 Απριλίου, 2016 στις 9:35 πμ
Περί της χούντας – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] Πηγή: Περί της χούντας | Η καλύβα ψηλά στο βουνό […]