Του Μιχάλη Μιχελή
Αρχές 20ου αιώνα στην Αλεξάνδρεια.
Η ελληνική κοινότητα, στο κοινωνικό της μεγαλείο.
Οι οικονομικές επιχειρήσεις, της έδιναν τον αέρα της ευμάρειας και του κοσμοπολιτισμού.Από 1882, που οι Βρετανοί είχαν καταλάβει την Αίγυπτο (μετά την πτώχευσή της), για να προστατεύσουν τη διώρυγα του Σουέζ, είχαν παραδώσει την οικονομία στους ξένους επενδυτές. Μεταξύ των κερδισμένων και οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες της παροικίας.
Μέσα στην belle époque της χλιδής, ένας μοναχικός ποιητής διέβλεπε, το τέλος της ευδαιμονίας…
-Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι;
Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα.
-Γιατί μέσα στην Σύγκλητο μια τέτοια απραξία;
Τι κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.
-Γιατί ο αυτοκράτωρ μας τόσο πρωί σηκώθη,
και κάθεται στης πόλεως την πιο μεγάλη πύλη
στον θρόνο επάνω, επίσημος, φορώντας την κορώνα;
-Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Κι ο αυτοκράτωρ περιμένει να δεχθεί
τον αρχηγό τους. Μάλιστα ετοίμασε
για να τον δώσει μια περγαμηνή. Εκεί
τον έγραψε τίτλους πολλούς κι ονόματα.
-Γιατί οι δύο μας ύπατοι κ’ οι πραίτορες εβγήκαν
σήμερα με τες κόκκινες, τες κεντημένες τόγες·
γιατί βραχιόλια φόρεσαν με τόσους αμεθύστους,
και δαχτυλίδια με λαμπρά γυαλιστερά σμαράγδια·
γιατί να πιάσουν σήμερα πολύτιμα μπαστούνια
μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλισμένα;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
και τέτοια πράγματα θαμπώνουν τους βαρβάρους.
-Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα
να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·
κι αυτοί βαριούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες.
-Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία
κ’ η σύγχυσις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που έγιναν).
Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,
κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;
Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν.
Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,
και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν.
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους.
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.
Τ’ όνομά του τότε (1904), ήταν άγνωστο στους ευγενείς κύκλους των ομογενών μας.
Το «φαινόμενο», Κωνσταντίνος Καβάφης, με τους απαισιόδοξους στοίχους του, προκαλούσε μάλλον θυμηδία κι αποστροφή. Ήταν κι αυτός, ένας από τους τόσους εξοβελισμένους του συστήματος…
20 Φεβρουαρίου 1910. Εκατό χρόνια μας, χωρίζουν από τότε. Ο προστάτης των χρηματιστών της Αιγύπτου, αυτός που έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες να γίνουν κυρίαρχοι (σε τράπεζες και δανεισμούς), αυξάνοντας κατακόρυφα τα έσοδά τους, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες ενός εθνικιστή. Τ’ όνομά του ήταν πασάς, Μπούτρος Γκάλι. Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, κόπτης στο θρήσκευμα.
Τον δολοφόνησε ένας νεαρός φαρμακοποιός, ο Ιμπραήμ Νασίφ αλ Βαρντανί, που είχε επιστρέψει από την Βρετανία. «H Αίγυπτος για τους Αιγύπτιους», φώναξε πριν από την εκτέλεση. Η χώρα στη συνέχεια, μπήκε σε μια περιπέτεια αναταραχών, που ο Καβάφης την αποτυπώνει σε μια σειρά ποιημάτων του… «Η πόλις», «η Σατραπεία», «Μάρτιαι Ειδοί», «Τελειωμένα»…
«Ας φρόντιζαν.
Κατάντησα σχεδόν ανέστιος και πένης.
Αυτή η μοιραία πόλις , η Αντιόχεια,
όλα τα χρήματά μου τάφαγε:
Αυτή η μοιραία, με το δαπανηρό της βίο…»
Από τότε πέρασαν χρόνια…
Ο εγγονός εκείνου του Γκάλι, ο Μπούτρος Μπούτρος, γίνεται γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, το 1991. Εκλέχτηκε για δύο θητείες, στη θέση αυτή.
Σήμερα ο ανιψιός του, Γουσέφ Μπούτρος Γκάλι, υπουργός οικονομικών της Αιγύπτου, έγινε μετά το αφεντικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντομινίκ Στρως Καν, το #2. Απ’ αυτόν λοιπόν σήμερα, εξαρτάται η Ελλάδα. Η ιστορία, κύκλους κάνει…
Έχουμε ένα δίλημμα στη Διεθνή Τράπεζα, λέει ο Γιουσέφ Μπούτρος Γκάλι. Θα πρέπει να δούμε με ανθρωπισμό τους δανειολήπτες, παρέχοντας τους ελαφρυντικές διευκολύνσεις ή θα πρέπει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος; Οι κοινωνικές κρίσεις που μπορεί να προκαλέσουμε με τα σκληρά μέτρα, δεν ευνοούν στις σημερινές συνθήκες, την παγκόσμια σταθερότητα. Η τρομοκρατία μπορεί να εκμεταλλευτεί, την αγανάκτηση του κόσμου. Γι αυτό σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά μας, πρέπει να του δώσουμε χρήματα, αλλά ουσιαστικά να συγκυβερνήσουμε, για να μην χαθεί παντελώς ο έλεγχος. Ο καπιταλισμός είναι σκληρός απέναντι στους αδύναμους.
Ο Καβάφης, είναι πάντα επίκαιρος: «Περιμένοντας τους Βαρβάρους».
Μιχάλης Μιχελής
18 Σχόλια
Comments feed for this article
19 Απριλίου, 2010 στις 2:45 μμ
Πάνος
Ε-ξαι-ρε-τι-κό!
19 Απριλίου, 2010 στις 4:00 μμ
sissa ben dahir
Και συγκυρίες παράλληλες, και βίοι παράλληλοι και σχέδια παράλληλα.
Μόνο που σήμερα δεν φοβόμαστε τόσο έναν Ιμπραήμ Νασίφ αλ Βαρντανί, αλλά τους ομοϊδεάτες μας και αντιπάλους στα ΜΜΕ που θα μας κατηγορήσουν ως λακέδες των νεοβαρβάρων.
Όμως λέω ότι καλύτερα ένας βάρβαρος που ξέρει να κάνει κάτι, αφού δικός μας αντίστοιχος με πρακτικές κι όχι με λόγια, δεν φαίνεται πουθενά.
Κι αν δεν ερχόνταν πάλι οι βάρβαροι, θα περιμέναμε να γίνει κάτι μαγικό και να διαλύσει τον κακό μας τον καιρό.
Αλλά οι μάγοι είχαν τελειώσει πριν καν εμφανιστούν οι βάρβαροι. Οπότε;
ΥΓ. Μιχάλη μου άρεσε που το σκέφτηκες και το ταίριαξες, κι ας μην καταλήγω (πιθανόν) στα ίδια συμπεράσματα με σένα.
19 Απριλίου, 2010 στις 4:12 μμ
zeppos
Τόσο επίκαιρο..
Τα καραφέρνεις πολύ καλά Μιχάλη στους παραλληλισμούς.
Τα συμπεράσματα υποκειμενικά, όπως πάντα συμβαίνει..
Δεν θα ζητήσουν επί πλέον μέτρα για φέτος οι ..βάρβαροι..
προς μεγάλη απογοήτευση της.. συγκλήτου!
19 Απριλίου, 2010 στις 4:33 μμ
ο δείμος του πολίτη
Το ποίημα αυτό το χρησιμοποίησα αυτές τις μέρες σε κάποιο σχόλιο…
19 Απριλίου, 2010 στις 5:11 μμ
Vita
Λες και είναι εδώ, σήμερα, τώρα. Η διαχρονική αξία…
ΥΣ. Ζέππο θα το αποθηκεύσω- γιατί δεν τα βρίσκω κι΄εύκολα τα σχ’ολια που χρειάζομαι -και λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά θα χρησιμοποιήσω το σχόλιό σου όταν θα έλθει η ώρα. 🙂 (Δεν είναι απειλή, όπως θέλετε να παρουσιάζετε κάποια πράγματα μερικοί τώρα τελευταία…)
19 Απριλίου, 2010 στις 5:15 μμ
zeppos
Δεν πειράζει Vita, άλωστε είναι γνωστή η «προστιθέμενη αξία» των σχολίων μου…
19 Απριλίου, 2010 στις 6:08 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Έτσι όπως πρέπει, απλό και περιεκτικό.
19 Απριλίου, 2010 στις 6:23 μμ
δεξιος
Να προσθεσω οτι οι «ιδεες Γκαλι» κατα την μεσολαβηση του Μπουτρος Γκαλι για το κυπριακο ηταν η πρωτη φορα που ο ΟΗΕ εφυγε απο τα αρχικα ψηφισματα μετα την εισβολη και ησαν το προανακρουσμα του σχεδιου Αναν.
Δε σημαινει βεβαια αυτο οτι οι Γκαλι και οι Κοπτες της Αιγυπτου ειναι «βαρβαροι». Μια πολιορκημενη χριστιανικη μειονοτητα σε ενα μουσουλμανικο κρατος που πρεπει να κανει συμβιβασμους ειναι.
19 Απριλίου, 2010 στις 7:14 μμ
vel
“…Τον δολοφόνησε ένας νεαρός φαρμακοποιός, ο Ιμπραήμ Νασίφ αλ Βαρντανί, που είχε επιστρέψει από την Βρετανία. «H Αίγυπτος για τους Αιγύπτιους», φώναξε πριν από την εκτέλεση…”
!!!!!
που είχε επιστρέψει από την Βρετανία
που είχε επιστρέψει από την Βρετανία
που είχε επιστρέψει από την Βρετανία
που είχε επιστρέψει από την Βρετανία
που είχε επιστρέψει από την Βρετανία
19 Απριλίου, 2010 στις 7:30 μμ
δεξιος
@ vel
Δεν εχει σημασια αυτο.Σημασια εχει οτι ηταν μουσουλμανος ενω ο Γκαλι χριστιανος.Οταν οι Αιγυπτιοι εθνικιστες λενε «η Αιγυπτος για τους Αιγυπτιους» δε βαζουν μεσα τους Κοπτες οσο και αν το αρνουνται επισημα ,εστω και αν οι Κοπτες ειναι οι μονοι σιγουροι «Αιγυπτιοι» αφου υπηρχαν πριν την αραβικη κατακτηση.
Ο Γκαλι δεν ειναι παρα το αντιστοιχο ενος Φαναριωτη της Οθωμανιας,μπορουσε να παρει αξιωματα αλλα οχι το ανωτατο γιατι ειναι υποπτος ως οργανο της Δυσης λογω της θρησκειας του.
19 Απριλίου, 2010 στις 10:36 μμ
vel
εγώ πάλι γιατί έχω κολλήσει με την ιδέα ότι όπου ξεκινάει εμφύλιος κάπου έχει βάλει το χεράκι του Εγγλέζος αμέσως ή εμμέσως;
19 Απριλίου, 2010 στις 10:37 μμ
vel
να μην πώ και τι μου θύμισε το τραπέζι στην παραπάνω φωτο..
19 Απριλίου, 2010 στις 10:41 μμ
δεξιος
Γιατι υπαρχουν πραγματι πολλα τετοια παραδειγματα. Στην Αιγυπτο ομως δεν εφθασαν μεχρι του σημειου αυτου τελικα.Οταν ηλθε το πληρωμα του χρονου εγινε το κινημα του Νασερ και τελειωσε η υποθεση των Αγγλων -αν και εκαναν μια τελευταια αποπειρα το 1956 αλλα παντως δεν ηταν εμφυλιος.
Η ενταση παντως μεταξυ του κρατους και της μειονοτητας των Κοπτων ειναι και σημερα υπαρκτη.
8 Οκτωβρίου, 2010 στις 12:45 μμ
Μιχάλης Μιχελής
Η οικονομική γερμανική εφημερίδα “Handesblatt” παρουσιάζει τη λίστα των χρεωμένων στο ΔΝΤ κρατών στην Ευρώπη.
Ο κατάλογος της ξεφτίλας περιλαμβάνει:
1. Ισλανδία. Έπεσε η αξία του νομίσματός τους στο μισό (2008). Εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ανέβηκε η ανεργία και ο πληθωρισμός. Το δάνειο εκτάκτου ανάγκης ύψους 2,1 δις δολαρίων από ΔΝΤ, συμπληρώθηκε από ένα ακόμη δάνειο 2,5 δολ. από σκανδιναβικές τράπεζες.
2. Λετονία. Βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ύψους 7,5 δις ευρώ.
Ο προϋπολογισμός μειώθηκε στο ¼ των προηγουμένων ετών, μ’ ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Οι μισθοί μειώθηκαν 40%. Έκλεισαν σχολεία και νοσοκομεία. Πάγωμα προσλήψεων για 5 χρόνια. Το 2009, μειώθηκε το έλλειμμα 18% και η ανεργία αυξήθηκε 25%.
3. Ρουμανία. Βοήθεια από το ΔΝΤ και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ύψους 20 δις. ευρώ. Αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών με στόχο την μείωση των εξόδων. Κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Αποκρατικοποίηση υπηρεσιών.
4. Σερβία. Πρόσφατη βοήθεια από το ΔΝΤ ύψους 53,4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πιστωτικής ικανότητας του κράτους. Περεταίρω εγκρίθηκε δάνειο 336 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Μέχρι τώρα η Σερβία, έχει πάρει δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 4,1 δις ευρώ.
5. Βοσνία Ερζεγοβίνη. Τον Ιούλιο του 2009 πήρε δάνειο 1,1δις ευρώ από το ΔΝΤ. Εξ αιτίας καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, καθυστέρησε η περεταίρω χορήγηση βοήθειας.
6. Γεωργία. Μετά τον πόλεμο η οικονομία της χώρας χρειάστηκε ένα 18μηνο δάνειο, που χορηγείται μήνα το μήνα από το ΔΝΤ συνολικού ύψους 750 εκατ. δολ. Ακόμα η Ε.Ε τους έδωσε δάνειο 100 εκατ. ευρώ. Τώρα ζητάνε ένα ακόμα δάνειο 1,2 δις δολ. από το ΔΝΤ.
7. Αρμενία. Το Μάρτιο του 2009 τους χορηγήθηκε δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 540 εκατ. ευρώ (απ’ αυτά διατέθηκαν άμεσα τα 237). Τα χρέη του κράτους στο ΔΝΤ και στην Ρωσία ανέρχονται στα 2 δις ευρώ.
8. Ουγγαρία. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε της πρόσφεραν δάνειο 20 δις. ευρώ. Το θέμα έχει μπλέξει, για την περεταίρω ενίσχυση της οικονομίας, επειδή η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των οικονομικών μέτρων, που προτείνει το ΔΝΤ για τη χώρα.
9. Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ύψος βοήθειας που πήρε κράτος της Ευρώπης (110 δις ευρώ). Στόχος τη κυβέρνησης, είναι να κατεβάσει σε τρία ή τέσσερα χρόνια (με οποιοδήποτε κοινωνικό κόστος), το δημόσιο έλλειμμα στο 8,1 % από το 14% που βρίσκεται σήμερα.
10. Κοσσυφοπέδιο. Δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Τα 22,1 τους παραχωρήθηκαν αμέσως.
11. Μολδαβία. Δάνειο 425 εκατ. ευρώ, για να ξεπεράσει τις αδυναμίες συγκρότησης αξιόπιστου κρατικού μηχανισμού, που είναι απαρχαιωμένος και δυσλειτουργικός, από την εποχή της σοβιετικής εξουσίας. Το 1/6 δόθηκε αμέσως από το ΔΝΤ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε τρία χρόνια, εφ’ όσο αξιολογηθούν οι ριζικές αλλαγές. Συνολικά προβλέπεται να πάρουν ένα ακόμη δάνειο 66 εκατ. ευρώ.
12. Λευκορωσία. 2,8 δις δολ. από το ΔΝΤ και 2 δις από τη Ρωσία, για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση, από τη δυσλειτουργία του εξωτερικού εμπορίου, που βρίσκεται σε κρίση.
13.Ουκρανία. Τον Ιούλιο του 2010 πήρε δάνειο από το ΔΝΤ 15 δις. δολ.
Ο νέος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς δέχθηκε τους όρους του ΔΝΤ για μείωση μισθών και συντάξεων κι έτσι τους δόθηκε το δάνειο που είχε ανασταλεί το 2008 (ύψους 16 δις δολ.), επί ημερών του προηγούμενου προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο.
8 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:35 μμ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΑΥ
ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΛΩΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΛΗ ΑΛΛΑ ΨΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ. ΙΣΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠ.ΜΠ.ΓΚΑΛΙ.
8 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:42 μμ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΑΥ
ΣΥΝΕΧΕΙΑ-ΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ -ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ-ΚΑΙ ΤΑ 2 ΓΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΟΥ ΔΗΜ.Γ,ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΤΟ -ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ-ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΟΝΟ
8 Δεκεμβρίου, 2012 στις 6:47 μμ
ΑΛΕΚΟΣ ΤΑΥΛΙΚΟΣ
ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΩ-ΤΟΥΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΞΙΟΥΣ ΛΟΓΙΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
8 Οκτωβρίου, 2016 στις 4:44 μμ
Ο Καβάφης και ο ερχομός των βαρβάρων κάθε εποχής – Σημειώσεις για τον Εμφύλιο
[…] Πηγή: Ο Καβάφης και ο ερχομός των βαρβάρων κάθε εποχής | Η καλ… […]