Διάβασα τη δήλωση του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν ότι “Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν όπως ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως” και καπάκι διάβασα και το άρθρο για το βιβλίο «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα» και έτσι ανέβηκε το πόστ. Ως αντίδοτο στη μαυρίλα της περιόδου, η φωνή δυο φίλων της χώρας μας.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=34&artId=300748&dt=01/05/2010
Φόρος στους ξένους χρήστες ελληνικών
Με το βιβλίο της «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα» η γερμανίδα ιστορικός-συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ προτείνει να φορολογείται κάθε Ευρωπαίος που χρησιμοποιεί ελληνικές λέξεις
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΣΚΟΒΟΥ | Σάββατο 1 Μαΐου 2010
Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που πολιτιστικός συντάκτης της έγκριτης εφημερίδας του Μονάχου «S ddeutsche Ζeitung» συνιστούσε στην ελληνική κυβέρνηση να μιμηθεί τον αρχαίο εκείνο σατράπη της Λυκίας που για φοροεισπρακτικούς λόγους είχε απειλήσει τους υπηκόους του ότι θα τους κουρέψει με την ψιλή, επειδή δήθεν ο μεγάλος βασιλέας χρειαζόταν περούκες. Για να σώσουν τα ωραία τους μαλλιά οι Λύκιοι κατέβαλαν έκτακτη εισφορά. Να μια απειλή που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί και η ελληνική Εφορία, πρότεινε ο γερμανός δημοσιογράφος, για να γεμίσει τον άδειο δημόσιο κορβανά. Ο λόγιος δημοσιογράφος δεν διανοούνταν βέβαια ότι για να γεμίσουν τα ελληνικά ταμεία θα μπορούσε να φορολογηθεί και η δική του αρχαιογνωσία! Αυτό τουλάχιστον προτείνει σε ένα ένθερμο βιβλιαράκι της με τίτλο «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα» η γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Λεονόρα Ζέελινγκ. Κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από τον μικρό οίκο της Στουτγάρδης Αρύκανδα, που κατά σύμπτωση φέρει το όνομα μιας από τις περίφημες πόλεις της αρχαίας Λυκίας.
Η Ζέελινγκ, που έχει διδάξει ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής σε γαλλικά και σε γερμανικά πανεπιστήμια, απευθύνει ένα λόγο «προς τους πολίτες της Ελλάδας» και προτείνει να επιβληθεί φόρος 5 σεντ σε κάε Ευρωπαίο για κάθε ελληνική λέξη που χρησιμοποιεί, ένας φόρος τιμής για τον ελληνικό πολιτισμό και την επιστήμη, που χωρίς αυτά θα ήταν αδιανόητη η σημερινή δυτική κουλτούρα. Μόλις ο Γερμανός πει Ιde, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο Αγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνονται αμέσως 5 σεντ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχολογία, δημοκρατία και πολιτική, Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας. Με πάθος και άγρια χαρά η Ζέελινγκ ως μαθηματικός υπολογίζει τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στον ελληνικό μπεζαχτά. «Διάλεξα τη μορφή του λόγου προς τους Ελληνες» , μας είπε η συγγραφέας, «επειδή με εξόργισε ο κακός και άδικος τρόποςμε τον οποίο μεταχειρίζονται τελευταία την Ελλάδα στη Γερμανία. Πήρα λοιπόν την απόφαση να συντάξω ένα είδος συγγνώμης εν ονόματι των Γερμανών, αν μου επιτρέπεται να μιλώ εν ονόματι όλων. Αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν πως ήταν λάθος να μη δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
Ο «λόγος» της Ζέελινγκ, αφού γεμίσει πρώτα τα ταμεία στην Αθήνα, μετατρέπεται στο δεύτερο μέρος σε «φιλιππικό» κατά των συμπατριωτών της, κυρίως των δημοσιογράφων και πολιτικών εκείνων που αντιμετώπισαν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα με «μικρόνοια». Στον λαϊκό Τύπο της Γερμανίας πρόβαλε ξαφνικά μια Ελλάδα της διαφθοράς, μια Ελλάδα των λωτοφάγων. Η Ζέελινγκ με ρητορικό πάθος χαρακτηρίζει την αφελώς απροκάλυπτη διαφθορά στην Ελλάδα «δημοκρατική» και την αντιδιαστέλλει προς τη διαδεδομένη διαφθορά «των μεγαλόσχημων που δεν έχουν καν ανάγκη χρημάτων», μια διαφθορά που διαποτίζει τη γερμανική πολιτική και οικονομία. Οσο για την Ελλάδα των τεμπελχανάδων που γλεντούν, η Ζέελινγκ βάζει κάτω τα στοιχεία και αποδεικνύει ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές ενός έλληνα δημόσιου υπαλλήλου είναι χαμηλότερες από το κοινωνικό επίδομα που παίρνει στη Γερμανία ένας άνεργος. Και σαν επιπρόσθετο μέτρο οικονομικής εξυγίανσης προτείνει να περικοπούν άμεσα και κατά το ήμισυ οι ελληνικές αγορές όπλων από τη Γερμανία.
Η Ζέελινγκ ήξερε την Ελλάδα μόνο από την ιστορία της επιστήμης, ώσπου πριν από μία δεκαετία επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κρήτη. «Ενιωσα τότε ότι οι ιστορικές μου γνώσεις», μας είπε, «ήταν ξαφνικά ζωντανές. Μπορεί οι ίδιοι οι Ελληνες σήμερα να μην το συνειδητοποιούν,στον τρόπο τους όμως αναγνωρίζει κανείς στοιχεία της αναλυτικής σκέψης των αρχαίων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Διακρίνει κανείς την αγάπη για τον στοχασμό,την έφεση επίσης στην προβολή αντιρρήσεων,στη ρίζα της οποίας βρίσκεται η διαλεκτική του Πλάτωνα». Πολλά και ποικίλα γράφονται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία για την Ελλάδα, άγαρμπες γενικεύσεις και σοβαρές αναλύσεις, ειρωνικά σχόλια και βαθυστόχαστα άρθρα, εκφράσεις ίσως και ενός απογοητευμένου ρομαντικού φιλελληνισμού. Αλλά η συνηγορία της Ζέελινγκ βρίσκεται στον αντίποδα, είναι η κατάφαση του ελληνικού χθες και του ελληνικού σήμερα. Μια μορφωμένη Γερμανίδα εξανίσταται επειδή της προσέβαλαν την Ελλάδα!
32 Σχόλια
Comments feed for this article
1 Μαΐου, 2010 στις 3:59 μμ
Πάνος
Αν είναι να χρεώσουμε σεντ ανά ευρώ, ας βάλουμε δέκα αντί πέντε. Να μας μείνει και κατιτίς… 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 4:26 μμ
Σπύρος Ντόβας
Το πιστοποιητικό γέννησης μου έχει χρειαστεί μόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σε τίποτα παραγωγικό.
1 Μαΐου, 2010 στις 5:42 μμ
Dralion
Ολοι οσοι δεν καλουνται να πληρωσουν τιποτα, ειναι υπερ της Ελλαδας.
Αυτο εγω το ονομαζω τζαμπα μαγκια. Η μνημοσυνο με ξενα κολλυβα.
Κατα εναν περιεργο τροπο, οσοι καλουνται να βαλουν το χερι στην τσεπη, ειναι εναντιον της Ελλαδας.
Η τουλαχιστον εναντιον της ανεξελεγκτης δανειοδοτησης της Ελλαδας.
Ευτυχως που τωρα μας κυβερναει το δντ και η Μερκελ, αρα δεν εχουμε προβλημα.
Επειδη τα πασοκο-ΜΜΕ το θαβουν, να ενημερωσω οτι οι γερμανοι σοσιαλδημοκρατες δηλωσαν οτι οταν ερθουν στην κυβερνηση θα κανουν ακριβως τα ιδια πραγματα με την Μερκελ – σε οτι αφορα την Ελλαδα.
Η μονη διαφορα ειναι οτι η Μερκελ «ελπιζει» σε μια συμμετοχη των τραπεζων στο ελληνικο χρεος.
Το «ελπιζει» ειναι προφανως διπλωματικη ορολογια. Δυο μολις μερες μετα τις «ελπιδες» της Μερκελ, εσπευσαν οι γερμ. τραπεζες να ανακοινωσουν οτι θα δωσουν οικιοθελως 2 δις στην Ελλαδα. Απο την τσεπη τους.
Η διαφορα της Μερκελ με τους σοσιαλδημοκρατες ειναι οτι εκεινοι (λενε οτι) θα εκαναν αυτην την εισφορα των τραπεζων υποχρεωτικη.
Ολα αυτα, οταν οι επομενες εκλογες απεχουν 3.5 χρονια ακομα.
Θα κυλησει ακομα πολυ νερο κατω απο τις γεφυρες του Ρηνου, μεχρι να δουμε τι θα κανουν στην πραξη ολοι αυτοι, που σημερα προτεινουν μετρα και ενισχυση της Ελλαδας.
Αλλο ενα πραγμα που θαβουν οι πασοκο-δημοσιογραφοι:
Ολοι, απο τους πιο δεξιους μεχρι τους πιο αριστερους, συμφωνουν σε ενα πραγμα:
η Ευρωπη (λεγε με Γερμανια) πρεπει να κρατησει την διακυβερνηση της Ελλαδας στα χερια της, οπως ξεκινησε απο το περασμενο Σ/Κ.
Τα υπαρχοντα μετρα δεν αρκουν και πρεπει να παρθουν κι αλλα. Μεχρι οι κυβερνητες μας να νιωσουν σιγουροι, οτι θα παρουν πισω τα λεφτα που μας δανεισαν.
Καλοριζικη η νεα μας κυβερνηση.
1 Μαΐου, 2010 στις 5:59 μμ
σχολιαστης
Καλησπέρα Δρακολέοντα. Θα έλεγα να αντιμετωπίσεις το πόστ …χαλαρά.
Επι της ουσίας, αν ήταν δυνατό να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, με την Ελλάδα να μένει στην Ευρωζώνη, αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα παρήγαγε πλούτο. Αλλιώς θα τους συνέφερε να δώσουν τα χρήματα στις τράπεζές τους για να μη ζημιωθούν.
1 Μαΐου, 2010 στις 6:05 μμ
Παπούλης
Θα μας φορολογήσουν οι τουρκαλάδες πέντε γρόσια για κάθε φορά που τρώμε γιαούρτι ή το ρίχνουμε ;;;
οι Φοίνικες μισό τάλαντο κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το άλεφ από την ανάποδη
και πάει λέγωντας…. στο τέλος θα πληρώνουμε όλα μας τα εισοδήματα ως φόρο στο ιερατείο της Παγγαίας…..
1 Μαΐου, 2010 στις 6:15 μμ
σχολιαστης
Την πατήσαμε, άκυρον.
1 Μαΐου, 2010 στις 6:57 μμ
undantag
Όσο και αν το βιβλίο της κας Ζέελιγνκ κάνει και τους λιγότερο ελληναράδες από μας (ων εις εγώ, ελπίζω) να γεμίζουμε εθνική υπερηφάνεια, νισάφι πια με την αρχαιολατρεία!
Όλα έχουν ένα όριο. Ακόμη και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας υπόκεινται σε παραγραφή! Το να ζητάμε 5 σεντ ανά λέξη (BTW, και η λατινική κληροδότησε πλείστες όσες λέξεις στις σύγχρονες γλώσσες!) είναι σαν να ζητάνε οι κληρονόμοι του Marquis de Sade πνευματικά δικαιώματα για τις σύγχρονες εκδόσεις της «Φιλοσοφίας στο Μπουντουαρ».
Πάντως, το βιβλίο της θέλω και εγώ να το διαβάσω. Είμαι περίεργος να δω που βρήκε, στην ελλάδα του σήμερα τη διαλεκτική του Πλάτωνα.
1 Μαΐου, 2010 στις 7:12 μμ
Dralion
Καλησπερα Σχολιαστη και Παπουλη.
Ενδιαφερουσες αποψεις εκφραζετε, αμφοτεροι και οι δυο 😉
Παπουλη, τα γιαουρτια απαλλασσονται του φορου υπερ των τουρκων – αλλα μονο αν ειναι ληγμενα και μονο αν τα ριχνεις σε πολιτικους. 😉
Σχολιαστη, με την εξοδο απο το ευρω, οι ευρωπαιοι εχουν ενα τεραστιο προβλημα. Δεν προβλεπεται απο κανενα «χαρτι» της Ενωσης. Για να αλλαξει αυτο, για να γινει δηλαδη δυνατη η απομακρυνση μιας χωρας απο την ονε, χρειαζομαστε καινουργιο Μααστριχτ και καινουργια Λισσαβωνα.
Εδω ειδαν (-με) και παθαν (-με) να ψηφισουμε αυτην την κουτση-στραβη Λισσαβωνα που εχουμε σημερα.
Το να εκδιωχθει η Ελλαδα απο το ευρω ειναι νομικα αδυνατον. Γι’ αυτο μερικοι εχουν προτεινει την οικιοθελη εξοδο (επισης ουτοπικο).
Παρ’ ολα αυτα, οι ξενοι επ’ ουδενι θα χασουν τα λεφτα που θα μας δανεισουν.
Μπορει να μην τα παρουν πισω σε 5 χρονια. Αλλα σιγουρα θα τα παρουν – και με τους αναλογους τοκους – σε 20 χρονια. Ακομα και αν η χωρα μας δεν παραγει πλουτο, οπως διαπιστωνεις.
Η ειδοποιος διαφορα ειναι αν εχουν την διακυβερνηση οι γερμανοι (παρντον, η ΕΕ) η οχι. Απο την στιγμη που κυβερνανε, πολλα γινονται. Ακομα και αν ο ελληνικος λαος δεν παραγει τιποτα.
Π.χ. μπορουν να καβατζαρουν μια περιοχη του Αιγαιου και να στησουν αιολικα παρκα. Ποιος θα τολμησει να τους αρνηθει; Αφου ειναι δικη τους η χωρα – απο την περασμενη Κυριακη.
Στην γερμ. επικρατεια οι διαθεσιμες εκτασεις για αιολικα παρκα εχουν εξαντληθει. Στο Αιγαιο οι εκτασεις ειναι ακομα παρθενες.
Το Project Desertec χρειαζεται το Ακτιο σαν ενδιαμεσο σταθμο για την μεταφορα του ρευματος που θα παραγεται στην Σαχαρα και θα καταναλωνεται στην Γερμανια. Ηδη υπαρχει γραμμη HV απο το Ακτιο στην Ιταλια. Κανονικα, θα επρεπε να μας δινουν ενοικιο, για να περνανε το ρευμα τους απο τα εδαφη μας.
Ε, θα «συμψηφιζουν» το ενοικιο με τα δανεια που θα μας δωσουν.
Χαρακτηριστικο: οι ιδιωτικες εταιρειες που θα μας δωσουν «οικιοθελως» δανειο (δες προηγουμενο σχολιο μου) ειναι η Deutsche Bank, Allianz, Siemens. Ακριβως οι ιδιες εταιρειες ειναι οι βασικοι μετοχοι του Desertec. Το θεωρεις συμπτωση;
Τριτο παραδειγμα: ακτοπλοια. Καιρος να ξεκουμπιζονται οι λατσηδοβαρδινογιαννηδες και να ερθουν οι φριτσηδες. Στο Αιγαιο θα διακινουνται γερμανικα εμπορευματα προς την Μ. Ανατολη με γερμανικα πλοια. Κατασκευασμενα απο γερμανικα ναυπηγεια.
Οπως βλεπεις, υπαρχουν παμπολλοι τροποι για να παρουν οι κυβερνητες μας πισω τα λεφτα τους. Ακομα και ερημην του ελληνικου λαου. Ο οποιος θα πειναει και θα ζει εξαθλιωμενος.
Η εξαθλιωση διαρκειας ειναι απαραιτητη για 2 λογους.
Πρωτον για να μην αυξανονται οι δανειακες αναγκες. Οτι εδωσαν οι επικυριαρχοι, το εδωσαν.
Δευτερον για να συνετιζονται τα αλλα γουρουνακια και να μην διανοηθουν να κανουν τα ιδια.
Υ.Γ. Οπως βλεπεις, αντιμετωπιζω το ποστ πολυ χαλαρα 😉
Με το ενα χερι γραφω το σχολιο και στο αλλο χερι κραταω το μπυροποτυρο. Μπροστα μου εχω λουκανικα (σογιας) στο γκριλ. Απο την μερια μου, δεν συντρεχει λοιπον κανενας λογος αγχους.
1 Μαΐου, 2010 στις 7:26 μμ
σχολιαστης
Ε’ τότε να τα δώσουμε αυτά στους Γάλλους καλύτερα που τους χρωστάμε πάνω απο 75 δις. 😉
Λουκανικα (σογιας) στο γκριλ. Γουάου. 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 7:38 μμ
Dralion
Ας μην ζμπρωχνονται οι γαλλοι στην ουρα. Εχουν προτεραιοτητα οι γερμανοι.
Ολοι θα παρουν απο το σωμα αυτης της ταλαιπωρης χωρας. Ολοι θα ικανοποιησουν τις αναγκες τους πανω της.
Ας οψωνται οι ανικανοι που την ξεπουλησαν.
Με μανιταρακια πλευρωτους (επισης στο γκριλ). Καθως και μελιτζανες, κολοκυθακια και μεγαλα κρεμμυδια.
Τα κοβεις σε χοντρες φετες, τα πασπαλιζεις με λαδοριγανη και λεμονακι και τα ψηνεις σε χαμηλη φωτια.
Λουκουμι.
Υ.Γ. Μαγειρικο μπλογκ την εκανα την Καλυβα. Θα με δειρει ο Πανος 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 8:26 μμ
Παπούλης
Γειά σου ρε Δράλιε με τα χορτολιβαδικά σου εδέσματα 🙂
Παίξε μπάλα ελεύθερα , αυτό το ποστ του σχολιαστή που μερικοί το πήρανε στα σοβαρά είναι ιδανικό για μαγειρικές συνταγές και άλλα διασκεδαστικά της κατάθλιψης μας παραφερνάλια.
Θα σταθώ στο σχόλιο του εξαίρετου undantag και ειδικά στο απόσπασμα περί του Μαρκησίου Donatien Alphonse. Πνευματικά δικαιώματα επί των έργων του θα έπρπεπ να πληρώνει αιωνίως και στο διηνεκές η ανθρωπότητα. Δυστυχώς τον χάσαμε το φιλόσοφο….. 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 9:49 μμ
Bird of night
Να ζητήσουμε απλά, ότι δεν είχαμε πατεντάρει μέχρι τώρα, όπως πχ. ιατρική, φιλοσοφία, και δε συμμαζεύεται. Εκεί να δείτε χρήμα… 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 11:06 μμ
Πάρης
Εδώ πρόκειται για δύο καθαρά ρομαντικές οπτικές.
Αν και τέτοιες ιδέες έστω και σε ρομαντικό επίπεδο εγώ τις θεωρώ υποτιμητικές.
Δεν μπορεί επειδή κάποιοι άνθρωποι που έζησαν πριν από 2000, 2500 ή 3000 χρόνια άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, να θέλουν να ζήσουν άνθρωποι σήμερα επειδή λέει είναι απόγονοι και έχουν υποτίθεται πνευματικά δικαιωματα.
Δεν κινδυνευουν εξάλλου με χρεωκοπία οι αρχαίοι Έλληνες αλλά οι Νέοέλληνες και είναι δικό μας χρέος να κάνουμε κάτι για αυτό. Και ιδιαίτερα να πολεμήσουμε πρώτα από όλα με τους εαυτούς μας.
1 Μαΐου, 2010 στις 11:15 μμ
kapetanios
όταν ο έλληνας καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να πριμοδοτήσει με λίγα λεπτά κάθε μέρα τα ελληνικά προϊόντα τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή-μέχρι τότε θα βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο
1 Μαΐου, 2010 στις 11:18 μμ
Πάνος
Κάπτεν,
αυτό (το έχεις ξαναπεί) είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Μήπως μπορείς να μας το κάνεις πιο λιανά; (για ποστάκι)
1 Μαΐου, 2010 στις 11:33 μμ
kapetanios
δεν ξέρω εάν θα μπορούσε να αποκτήσει ικανό βάθος ο σχολιασμός -μιας και τον νιώθω πολύ απλό και σύντομο- ούτως ώστε να βγει σε μέγεθος ποστ αλλά θα το προσπαθήσω μιστερ – κι αν τα καταφέρω γιατί έχω «χρόνια» να γράψω ποστ, θα στο στείλω 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 11:36 μμ
Πάνος
Πριν 15′ στο ΒΗΜΑ:
Ευρεία σύσκεψη της κυβέρνησης για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την οικονομία, το οποίο θα κατατεθεί την Κυριακή στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της τρόικας, η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.
Στόχος της μαραθώνιας συνάντησης, η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι χωρίς να έχει ανακοινωθεί, ήταν η οριστικοποίηση των μέτρων για την οικονομία αλλά και των νομικών παραμέτρων για το σχέδιο νόμου που θα καταθέσει την Κυριακή στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=329295&dt=01/05/2010#ixzz0miCvNgPm
*
ΠΟΙΟΣ θα καταθέσει, λέει;
Μήπως γραφίς λανθάνουσα… μας πληροφορεί ότι ο Μπένι θα αναλάβει την Οικονομία;
Πάντως, ήδη επανήλθε στο φυσικό του ρόλο: το δεξί χέρι ενός Παπανδρέου – πρωθυπουργού… 😉
1 Μαΐου, 2010 στις 11:40 μμ
Πάνος
κάπταιν,
ουκ εν τω πολλώ το εύ, αλλ’ εν το εύ το πολύ – όπως θα έλεγεν και ο Β. Καργούδης 😉
2 Μαΐου, 2010 στις 12:45 πμ
Πάνος
Αλληλεγγύη από τας Ευρώπας:
http://sarantakos.wordpress.com/2010/05/01/gauche/
2 Μαΐου, 2010 στις 1:48 πμ
Dralion
Ειπαμε, οποιος ξερει οτι δεν θα κληθει να δωσει, την εχει ευκολη την αλληλεγγυη.
Τζαμπα μαγκιες με ξενα λεφτα.
* * * *
Αλλη μια ειδηση, η οποια επισης θαβεται απο τα πασοκο-ΜΜΕ:
Προωθειται σχεδιο νομου εντος της εε, συμφωνα με το οποιο οι χωρες που εχουν χρεη
θα χανουν το δικαιωμα ψηφου στα οργανα της εε. Αν υλοποιηθει, το μετρο θα εχει διπλη σημασια.
Πρωτον, επειδη δεν μπορουν να μας πεταξουν εξω επισημα (νομικα κωλυματα), μας πετανε εξω ανεπισημα.
Τι αλλο μπορει να σημαινει, οτι δεν θα εχουμε δικαιωμα λογου στην εε; Αυτο ειναι καθαρο σουταρισμα.
Δευτερον παγιωνεται + επισημοποιειται η ξενη διακυβερνηση. Το δντ εχει τον απολυτο ελεγχο στα δημοσιονομικα μας, τα οργανα της εε εχουν απολυτο ελεγχο στα πολιτικοκοινωνικα μας.
Ολοι αποφασιζουν ερημην του ελληνικου λαου, που δεν θα μπορει να αρθρωσει λογο ουτε καν μεσω των εκλεγμενων αντιπροσωπων του.
Αυτο το μορφωμα που στην Ελλαδα λεγεται «κυβερνηση πασοκ» ειναι μια αξιολυπητη ομαδα δοσιλογων. Η μοναδικη της αρμοδιοτητα ειναι να ρυθμιζει τα φαναρια στις διασταυρωσεις – και ουτε αυτο μπορει να κανει καλα. Για τα υπολοιπα αποφασιζουν οι ξενοι – χωρις να ρωτανε τον ελληνικο λαο.
Παω στοιχημα, οτι αν αυτο το μετρο περασει, ο ελληνικος λαος θα ειναι ο τελευταιος που θα το μαθει.
Τα πασοκο-ΜΜΕ που κανουν ντορο για το καθε βηξιμο του καθε τεταρτοκλασσατου ευρωβουλευτη οταν βολευει τα συμφεροντακια τους, θα θαψουν παντελως το θεμα του αποκλεισμου μας απο την εε.
Υ.Γ. Η προταση αποκλεισμου της Ελλαδας απο την ΕΕ οπως περιγραφω στο σχολιο, εγινε χθες απο τον ΥπΕξ της Γερμανιας.
2 Μαΐου, 2010 στις 3:03 πμ
sarant
Dralion, αν δεν κάνω λάθος για να περάσει μέτρο αποκλεισμού από τα όργανα της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες. Οπότε, μάλλον κινδυνολογία ακούγεται αυτό που λες.
2 Μαΐου, 2010 στις 5:01 πμ
Πάρης
Dralion, μία πρόταση που έγινε χθες και σχέδιο νόμου που προωθείται έχει μια απόσταση. Από χθες μέχρι σήμερα ποιος συνέγραψε αυτός το σχέδιο νόμου;
2 Μαΐου, 2010 στις 8:18 πμ
Bird of night
Οι νεοέλληνες δεν σώζονται με τίποτα, γιατί κοιτάνε μόνο την πάρτι τους ανέκαθεν και για πάντα. Προσωπικά, παλεύω χρόνια να αλλάξει η νοοτροπία μας αλλά δεν γίνεται τίποτα.
Προφανώς, και το προηγούμενο σχόλιο μου, ήταν για χάρη αστεϊσμού, πως μπορείς να βρεις τόσα δις άλλωστε;
Πότε η Ευρώπη ήταν αλληλέγγυη με εμάς ή με κάποιο άλλο κράτος; Μας βλέπουν ως Μιράζ, τανκ και υποβρύχια. Εγώ δεν θέλω αυτή την Ευρώπη. Αν οι ευρωπαίοι είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ο λαός δεν θα είχε καν έρισμα ούτε για το ΔΝΤ ούτε για κανέναν, γιατί θα είχε επιδειχθεί αλληλεγύη. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε και από τα παλαιότερα μέλη της ένωσης…
2 Μαΐου, 2010 στις 9:28 πμ
Dralion
Καλημερα προς ολους.
Νικο και Παρη, σωστες οι ενστασεις σας.
Αλλα κι εγω δεν τα βγαζω απο το κεφαλι μου, τα διασταυρωνω λιγο (τα στοιχεια), πριν τα αναφερω εδω.
Αυτο που εγραψα αναφερεται στο αρθρο 136 της συνθηκης της Λισσαβωνας. Ειναι ενα σχετικα αγνωστο και καινουργιο αρθρο, το οποιο δεν εχει εφαρμοστει πουθενα μεχρι σημερα. Παντως υπαρχει και ισχυει ηδη. Αρα δεν ειναι σωστη η ενστσαση του Νικου, οτι θα χρειαστει αλλαγη των ευρωπαικων νομων.
Επισης δεν ισχυει και η ενσταση του Παρη, για την χρονικη αποσταση αναμεσα στην προταση καποιου επισημου και το σχεδιο νομου. Οντως, οι νομοι της εε δεν γινονται μεσα σε μια μερα 😉
Η παρανοηση οφειλεται σε δικη μου λαθος εκφραση, ζηταω συγνωμη.
Μιλησα για «σχεδιο νομου». Λαθος μου, συγνωμη. Σχεδιο νομου δεν υπαρχει – αφου υπαρχει ο ιδιος ο νομος.
Ο γνωστος μας Ολι Ρεν προτεινε αυτην την προοπτικη στις 14/4/2010 σε επισημη εισηγηση του. Ο γερμανος ΥπΕξ Βεστερβελλε προτεινε το ιδιο προχθες (Παρασκευη) σε συνεντευξη του.
Θεωρω οτι αυτα δεν ειναι κινδυνολογια. Αντιθετα, πρεπει να τα παρουμε στα σοβαρα.
Το αρθρο 136 της Συνθηκης της Λισσαβωνας επιβαλλει ( !! ) την στενη «συνεργασια» αναμεσα στα κρατη μελη και την Ευρωπαικη Επιτροπη σε δημοσιονομικα θεματα.
Αν ενα κρατος μελος δεν ειναι «συνεργασιμο», το αρθρο 136 προβλεπει τον αποκλεισμο αυτου του κρατους, με την μεθοδο της καταργησης του δικαιωματος ψηφου.
Δεν προβλεπεται πουθενα ενα επισημο ξωπεταγμα απο την ΕΕ. Αλλα ενα κρατος μελος χωρις δικαιωμα ψηφου ειναι ντε φακτο εξω απο την ΕΕ.
Ολη η ουσια στο αρθρο 136 βρισκεται στην εννοια της «συνεργασιας». Τι σημαινει «στενη συνεργασια» και τι σημαινει οτι ενα κρατος μελος ειναι «συνεργασιμο»; Αυτες ειναι εντελως φλου εννοιες, νομικιστικες.
Τελικα αποφασιζουν οι αλλοι, αν η Ελλαδα (για την Ελλαδα μιλαμε τοσην ωρα) ειναι «συνεργασιμη» η οχι.
Ενα κριτηριο για την διαθεση «συνεργασιας» θα ειναι τα κριτηρια του Μααστριχτ.
Τα οποια (σχεδον) κανενας δεν τηρει, αλλα στην Ελλαδα θα πεσει ο πελεκυς.
Το αρθρο 136 λοιπον ειναι υπαρκτο και επικινδυνο. Μεχρι στιγμης δεν εχει ενεργοποιηθει.
Ε, αυτο ακριβως ζητησε ο Ολι Ρεν στις 14/4. Ενεργοποιηση και εφαρμογη του αρ. 136 για «ολα τα κρατη που εχουν προβληματα». Αυτη ειναι μια διπλωματικη περιγραφη της Ελλαδας, χωρις να αναφερει το ονομα της χωρας.
Αυτο ακριβως ζητησε και ο ΥπΕξ πριν 2 μερες. Αυτος μαλιστα αναφερε ξεκαθαρα οτι το εννοει για την Ελλαδα.
Επι του πιεστηριου: σημερα διαβαζω, οτι και η Μερκελ ζηταει ακριβως το ιδιο πραγμα, με δηλωσεις της που δημοσιευονται σε *ολον* τον γερμανικο τυπο.
Το συμπερασμα ειναι οτι καποιο πασοκο-δημοσιογραφοι που φροντιζουν να μας μεταφερουν (μεγαλοποιημενη) την καθε κλανια του καθε ευρωπαιου λαικιστη οταν τους συμφερει, αυτο το τεραστιο θεμα το εχουν ΘΑΨΕΙ.
Ο Ρεν, η Μερκελ και ο Βεστεβελλε δηλωνουν οτι θα μας πεταξουν εξω απο την ΕΕ, το νομικο πλαισιο υπαρχει ηδη και ειναι σε ισχυ, ο γερμανικος (τουλαχιστον) τυπος βουιζει απο την ειδηση – και στην Ελλαδα κυριαρχει μουγκα στην στρουγκα.
Τα πασοκο-μμε ασχολουνται με τα λαθη του Μεταξα το 1940, τις ευθυνες της χουντας το 1967 και με την διαλεκτικη του Πλατωνα (για να ξαναερθω στο θεμα του ποστ).
Δεν δινω λινκ, γιατι ολες οι γερμανικες εφημεριδες επιβεβαιωνουν στα πρωτοσελιδα τους των 30/4 και 1/5 τα λεγομενα μου. Οποιος ενδιαφερεται, ας ψαξει (δινω μονο ενδεικτικα παραδειγματα, οχι ολα) στα
Financial Times Deutschland, Welt, Handelsblatt, Zeit, Zdf, Bild.
2 Μαΐου, 2010 στις 9:47 πμ
Dralion
Συμπληρωμα (το κερασακι).
Τελικα ειχα και λιγο δικιο, οταν εγραφα για «σχεδια νομων» χθες.
Η Γερμανια εχει βαλει επισημα θεμα στην Ευρωπαικη Επιτροπη (Συνοδος Υποουργων Οικονομικων).
Αυτην την στιγμη που μιλαμε, οι Υπ. Οικ. της ΕΕ διαβουλευονται καινουργιες διαταξεις (οχι νομους), με τους οποιους θα ελεγχονται αυστηροτερα οσες χωρες δεν «προσεχουν» τα οικονομικα τους.
Οι διαταξεις προβλεπουν τις τεχνικες λεπτομερειες για την ενεργοποιηση του αρ. 136 με το χασιμο του δικαιωματος ψηφου – οπως αναφερω πιο πανω.
Προβλεπουν επισης οτι θα κοβονται ΟΛΕΣ οι πληρωμες της ΕΕ προς το κρατος μελος, μεχρι να τακτοποιησει τα ελειμματα του.
Αντιο επιδοτησεις.
Να δω πως θα ζησουν οι ελληνες αγροτες.
Να δω πως θα ζησουν ολοι αυτοι που πιστευουν «δεν βαριεσαι, ας χτυπησουν τους δημοσιους υπαλληλους, αλλα οχι εμενα».
Το κυριοτερο: ΚΑΝΕΝΑΣ στην Ελλαδα δεν ασχολειται με το θεμα. Μουγκαμαρα και θαψιμο.
Αντι γι’ αυτο, τα πασοκο-μμε ασχολουνται με τα λαθη της δεξιας κατα την περασμενη 4ετια.
2 Μαΐου, 2010 στις 10:21 πμ
δεξιος
Dralion αυτα εχουν αρχισει εδω και τρεις μηνες τοτε που θριαμβευε ο ΓΑΠ στη μαχη κατα των κερδοσκοπων.
http://www.businessinsider.com/eu-revokes-greek-vote-2010-2
Νομιζω επ αυτου δεν εχουμε κατι πλεον να χασουμε.Το θεμα δεν ειναι η απωλεια της ψηφου αλλα η εκδιωξη απο την ευρωζωνη.Αυτο δεν εχουν βρει νομικο τροπο να το κανουν.
2 Μαΐου, 2010 στις 11:01 πμ
Dralion
Δεξιε, εχουμε φτασει σε ενα σημειο που εχουν πια αντιστραφει οι ρολοι.
Δεν ειμαι σιγουρος, πιστευω ομως οτι οι ευρωπαιοι ΘΕΛΟΥΝ να μας κρατησουν και στην ονε και στην εε.
Τους συμφερει το γεγονος οτι δεν υπαρχουν οι νομικοι μηχανισμοι απομακρυνσης.
Αν μπορουσαμε να βγουμε απο ονε / εε, θα μπορουσαμε να κανουμε οτι θελουμε με τα δικα τους λεφτα. Αυτο αποτελει τον εφιαλτη τους.
Τωρα που ειμαστε πληρη μελη της ονε / εε, δεσμευομαστε απο ΟΛΕΣ τις αποφασεις τους, χωρις να εχουμε καμμια δυνατοτητα να τις επηρεασουμε.
Μην ξεχναμε οτι η ΕΕ ηταν ανεκαθεν ενα ανατολιτικο παζαρι, στο οποιο ενα μικρο κρατος μπορει (δια του δικαιωματος του βετο) να μπλοκαρει ολη την Ενωση. Πολλες επιτροπες ειναι «ισοψηφες», δηλαδη τα κρατη των 10 εκατομμυριων κατοικων εχουν την ιδια ψηφο με τα κρατη των 70 εκ.
Μεχρι σημερα, υπηρχαν [*] τα διαφορα «καλοπιασματα» των μεγαλων προς τους μικρους, ωστε να μην ασκησουν βετο και να μην μπλοκαρουν τις επιτροπες.
Η ψηφος, ειτε η μη-ασκηση του βετο, εξαγοραζεται ειτε με καποιες χατηρικες διαταξεις, ειτε με λεφτα. Και μαλιστα «ζεστα» λεφτα, χαρισμενα απο τα κονδυλια της ΕΕ. Οχι δανεια.
Το να χασουμε το δικαιωμα ψηφου δεν ειναι μονο μια εθνικη ξεφτιλα. Ουτε κατι απλα τυπικα διαδικαστικο.
Χωρις δικαιωμα ψηφου, χανουμε ολα τα «καλοπιασματα» που μεχρι τωρα μας εκαναν.
Χωρις δικαιωμα ψηφου, υπαρχει το αποφασιζομεν και διατασσομεν απο την μερια της ΕΕ.
Και το «υπακουωμεν» απο την μερια της Ελλαδας.
[*] και θα συνεχισουν να υπαρχουν για ολους τους αλλους, πλην Ελλαδας
2 Μαΐου, 2010 στις 11:38 πμ
sarant
Δράλιον, με μπερδεύεις. Το άρθρο 136 δεν λέει αυτά που λες. Είναι άρθρο που ισχύει μόνο για τα κράτη μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ, λέει ότι για αυτά τα κράτη ισχύουν επιπλέον μέτρα συντονισμού και εποπτείας της δημοσιονομικής τους πολιτικής και ότι για τη λήψη των μέτρων αυτών ψηφίζουν μόνο τα κράτη μέλη που έχουν το ευρώ, δηλ. δεν ψηφίζει η Σουηδία ή η Βρετανία για ένα θέμα της ευρωζώνης.
Επιμένω ότι χρειάζεται αλλαγή της Συνθήκης για να επιβληθεί στέρηση του δικαιώματος ψήφου. Έχεις δίκιο ότι η Μέρκελ το ανέφερε, αλλά και η ίδια παραδέχεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό με την υπάρχουσα Συνθήκη.
Σου κοπιπαστώνω το άρθρο 136:
Άρθρο 136
1. Προκειμένου να συμβάλει στην καλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και
σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των Συνθηκών, το Συμβούλιο θεσπίζει, σύμφωνα με την οικεία διαδικασία
μεταξύ των προβλεπομένων στα άρθρα 121 και 126, εξαιρουμένης της διαδικασίας του άρθρου 126,
παράγραφος 14, μέτρα για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, προκειμένου:
α) να ενισχυθεί ο συντονισμός και η εποπτεία της δημοσιονομικής τους πειθαρχίας,
β) να χαράσσονται, ως προς τα εν λόγω κράτη, οι προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής, μεριμνώντας
ώστε να είναι συμβατοί με τους καθοριζόμενους για το σύνολο της Ένωσης, και να διασφαλίζεται η
εποπτεία τους.
2. Για τα μέτρα της παραγράφου 1, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του Συμβουλίου που
εκπροσωπούν κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ.
Η ειδική πλειοψηφία των εν λόγω μελών ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 238, παράγραφος 3, σημείο α).
2 Μαΐου, 2010 στις 2:21 μμ
Dralion
Νικο, το μπερδεμα ειναι αμοιβαιο 😉
Σου απαντησα ηδη στο αλλο νημα περι μαυρης κυριακης.
Διαβασα το αρθρο, αλλα δεν νογαω αρκετα για να το ερμηνευσω.
Οπως διαπιστωνεις και ο ιδιος, δεν ειναι μονο το handelsblatt, αλλα και τα stern, welt, financial times κ.α. που λενε το ιδιο πραγμα.
Run seek (μτφ. «τρεχα γυρευε» ) ποια ειναι τελικα η αληθεια.
Παντως εκτιμω οτι δεν προκειται για την κινδυνολογια ενος ανωδυνου τρελαρα, αλλα για υπαρκτο κινδυνο κατα της χωρας μας. Αν το λεει η Μερκελ, πρεπει να το παιρνουμε στα σοβαρα 😦 (δυστυχως)
2 Μαΐου, 2010 στις 7:44 μμ
theotherone
Και εμείς να πληρώνουμε 5 σεντς στις Αραβικές χώρες κάθε φορά που κάνουμε μια μαθηματική πράξη.
Περιμένω πάντως να δω πότε θα υιοθετηθεί η… ιδιοφυής πρόταση από Μίκη Θεοδωράκη-Γιώργο Καρατζαφέρη.
2 Μαΐου, 2010 στις 9:33 μμ
delta-kapa
Και μια ποθ ο theotherone μας επανέφερε στο θέμα να κάνω μια επισήμανση.
Παπούλης: Μαΐου 1, 2010 στο 6:05 μμ
Θα μας φορολογήσουν οι τουρκαλάδες πέντε γρόσια για κάθε φορά που τρώμε γιαούρτι ή το ρίχνουμε;
Παπούλη, μ’ όλο το σεβασμό στ’ ασπρα σου μαλλιά (αυτά που απομείναν εννοώ) αλλά η λέξη γιαούρτι είναι από τις λίγες λέξεις που γνωρίζουμε ότι έχουν θρακική καταγωγή. Προέρχεται δηλαδή από την γλώσσα των αρχαίων Θρακών (οι οποίοι στη συντριπτική τους πληοψηφία ελληνοποιήθηκαν και η γλώσσα τους εξαφανίστηκε. (Τα περι πιθανών σχέσεων με τους σημερινούς Πομάκους που ακούγονται σαν φήμες δεν γνωρίζω αν έχουν ιστορική βάση).
Βέβαια οι φίλοι μας οι τούρκοι όντως θα είχαν να εισπράξουν πολλά, από άλλες «ελληνικές» λέξεις.
3 Μαΐου, 2010 στις 1:08 πμ
Κλαψ Λιγμ Σνιφ
Άχου καλέ, βάζει και λυπημένα ιμότικον ο χερ Dralion μιλώντας για τη «χώρα μας». Συγγνώμη, αγαπητέ, αυτά που συμβαίνουν τώρα και φέρνουν μαύρες μέρες σε εκατομμύρια ομοεθνείς σας (όχι όμως συμπατριώτες σας πλέον) έχουν καμιά συνέπεια στη δική σας ζωή; Μπα. Αφήστε λοιπόν τη «χώρα μας» και τα θλιμμένα μουτράκια για εκείνους που θα πληρώσουν τον λογαριασμό. Όσον αφορά την ελληνογερμανική κόντρα, είναι φανερό ότι δίνετε δίκιο στην καινούργια σας πατρίδα και γράφετε, γράφετε, γράφετε για να βγάλετε τα απωθημένα σας για την παλιά. Κατανοητό, αλλά άσχετο. Και σε εμάς τελείως άχρηστο.