Του Ειδικού Απεσταλμένου της καλύβας στη Σαγκάη

(σημ. όχι, ΔΕΝ είναι ο Πάγκαλος – αν και θα μπορούσε) 😉


ν.3
θα μπορούσε να είναι Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας-στην περίμετρο (αν έλειπαν στο φόντο οι ουρανοξύστες).
Ο κόσμος προσέρχεται στην Πρώτη Μέρα κατα βάση με μετρο (κατασκευάστηκαν ειδικοί σταθμοί μόνο για την πρόσβαση στην ΕΧΡΟ..). Η μέρα ξεκινάει ιδιαίτερα ζεστή-ιδιαίτερα σε σχέση με την υγρασία. Προσοχή στις ομπρέλλες που προφυλάσσουν από τον σχετικά αδύναμο, ωστόσο, ήλιο.

ν. 5
Εξονυχιστικός και αυστηρότατος έλεγχος. Οι κινέζοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη..

ν.6
Απόσπασμα εθελοντών σε άψογο στρατιωτιό σχηματισμό (όπως εξάλλου, κάθε οργανωμένη ομάδα που κινείται στον εκθεσιακό χώρο: -ελαχιστότατοι- μπάτσοι, τεχνίτες, καθαρίστριες, κλπ)

ν. 7
ο καραγκιοζ-μπερντε που διακρίνεται στο φόντο είναι η συμμετοχή της Λευκορωσίας. Από το λίγο, που γύρισα, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν -με εξαιρέσεις- αποκαλυπτικές ως προς την επιβεβαίωση των ‘εθνικών στερεοτύπων’ σε τέτοιου τύπου συμβολές..

ν.8
Ατέλειωτες ουρές σε όλα τα περίπτερα..

ΕΛΛΑΣ

ν.11
Εξωτερική λήψη του ελληνικού περιπτέρου. Στα αριστερά μας, ασφαλώς, η συμμετοχή της εξ ανατολών γείτονος.

ν.12,ν. 16, ν. 17
Η εθνική συμμετοχή βασίστηκε στη δουλειά του κορυφαίου αρχιτέκτονα Αλ. Τομπάζη και γενικώς έλαβε θετικά σχόλια. Μίνιμαλ παρουσιάσεις. Όχι φανφάρες. Χρήση οπτικο-ακουστικών μέσων. Δημιουργικό κόνσεπτ. (Μικρό μπάτζετ).
Σκοπός είναι η παρουσίαση της σύγχρονης Ελλάδας στον παντελώς αδαή γιαυτό κινέζο επισκέπτη [με κάποιες αναφορές και σημάνσεις στην Ιστορία]-χωρίς παρεκβάσεις και φλυαρίες.

ν. 15
ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κηρύττει επισήμως τα εγκαίνια. Αισθηση προκάλεσε η γενική τοποθέτηση του κου Αντιπροέδρου με αιχμές και υπαινιγμούς για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και τη στοργή με την οποία μας περιθάλπει..
Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κινέζου δημοσιογράφου για την ελληνική οικονομία, παρατήρησε ‘ευρηματικα’: «και οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό  σημείο: διαθέτουν ΜΕΙΚΤΗ οικονομία»..! Οι κινέζοι δεν το πιάσανε (λογικό!), αλλά κάποιοι στην αίθουσα ξεραθήκαμε.

ν. 21
σαν καλαμπούρι διαβάζεται στο βάθος..

ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ


ν.22
περίπερο Ισλανδίας-απόξω

ν. 25
η παιδική χαρά -κυριολεκτικά- στο κίτρινο, φέρει την υπογραφή της Ολλανδίας

ν. 27 και ν. 28
Βρετανία σε ένα περίπτερο που συζητήθηκε πολύ. Μικρό κέλυφος- η φήμη που τσίμπησα σε ένα VIP πηγαδάκι από τους άσπονδους φίλους τους/μας Γερμανούς λέει, ότι ξεμείναν από λεφτά και δεν ‘βγήκε’, όπως θέλανε.. Το βράδυ φωτίζεται εντυπωσιακά. Εντελώς κουλό το κόνσεπτ.

ΙΤΑΛΙΑ


ν. 29, ν. 30, ν. 35 και ν. 36
η ιταλική συμμετοχή. Όχι τόσο ευρηματική-όσο εγώ τουλάχιστον θα περίμενα. Ιδιαίτερα προσανατολισμένη στο εμπορικό ‘κομμάτι’. Μου φάνηκε λίγο άνευρη και στεγνή-σε σχέση με τις προσδοκίες μου

ν. 31
η γιγαντιαία τακούνα

ΚΡΟΑΤΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ


ν. 37
Κροατία.

ν. 38 και ν. 41
Αυστρία

ν. 42 και ν. 43
Ρουμανία. Φερανε και κάτι παραδοσιακά συγκροτήματα και τσιμπήσανε αμέσως οι κινέζοι. παραδοσιακή ανθρώπινη επαφή ..

ΡΩΣΙΑ


ν. 45, 46, 47 και 48
Ρωσία
Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά. Το πολιτισμικό σοκ της χρονιάς (τουλάχιστον για τον Ευρωπαίο επισκέπτη..). Αρτιφίσιαλ πλαστικό λουλουδικό σε σκηνικό η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων
προσοχή στην φωτο με το πυρηνικά κινούμενο παγοθραυστικό.. Η αρκούδα είναι εδώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ


ν. 50 51 52 53 54
Τουρκία
Εξαιρετικά στημένη. Σκηνοθετικά άρτια. Αισθητικά υψηλού επιπέδου. Μακράν η προπαγανδιστικότερη παραγωγή που είχα την ευκαιρία να δω. Η χώρα που -και εδώ- αισθάνεται υποχρεωμένη να αποτίσει φόρο τιμής στον Κεμάλ και να διεκδικήσει ως τίτλο της συμμετοχής της ‘the craddles of civilization’ διεκδικεί αποφασιστικά τον τίτλο της αναδυόμενης περιφερειακής ισχυρής δύναμης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ν. 57, 58, 60, 62
Γερμανία
Η χώρα, που όπως είπε στο μπαρ ο Φινλανδός φίλος μου, θα καταλάβαινες αμέσως και χωρίς σήμανση πως είναι αυτή .. Πολύ δημοφιλής. Εξαιρετικά events.
Ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια-σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Πάνω από 250 εκατομμύρια Ε.

ΓΑΛΛΙΑ


ν. 74, 76, 77

Γαλλία.
Από τον πέμπτο όροφο της υπερκατασκευής-βραδυνό πάρτυ. Λιμνούλα στη βάση. Πράσινο να περιζώνει το οικοδόμημα.
Η αγαπημένη μου συμμετοχή-αν και δεν εξασφάλισα φωτος απο το εσωτερικό της.
Στο πνεύμα της Εκθεσης. Ωραίες παρουσιάσεις, καλαίσθητο περίπτερο, γαλική φινέτσα.

*

ΥΓ. 1.Πιο φιλόξενοι, ωστόσο, απ’ όλους ήταν κατα τη γνώμη μου οι συμπαθέστατοι Ιρλανδοί (σόρυ, νο φώτος..). Εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης αναγνωριστικών στοιχείων, παραδοσης, κουλτούρας, εκδηλώσεων, κλπ με μικρό σχετικά προϋπολογισμό-αλλά με ιδιαίτερο ταμπεραμέντο.
2. Αγαπημένα του κινέζικου κοινού είναι τα εξής δύο χρώματα: χρυσό και βαθυκόκκινο. δεν χρειάζεται να σας πω αν αρέσουμε αισθητικά-δεδομένου ότι στην κινεζική παράδοση το γαλάζιο είναι, επίσης, το χρώμα του πένθους ..