http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=159018

Ασύμμετρη απειλή

Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ

ΤΡΕΙΣ νεκροί. Μέσα στην τράπεζα. Από ασφυξία. Ο χειρότερος θάνατος. Οποίο εφιαλτικό. Η κοπέλα ήταν, λέει, έγκυος. Θεέ μου! Υπάρχεις; ΜΕ ειδοποίησαν από την εφημερίδα να σταματήσω την απεργία και να στείλω αμέσως κείμενο. Συγχώρησέ με, ό,τι σκέφτομαι τώρα θα το γράφω. Σκόρπιες σκέψεις πάνω σ’ ένα χαρτί, φορτισμένες, από την ένταση της στιγμής.

ΦΟΒΑΜΑΙ, πολύ το φοβάμαι, ότι αυτοί που έριξαν τις μολότοφ στην τράπεζα και κάηκαν τρεις άνθρωποι, μπορεί να ‘ναι φρικαρισμένοι πιτσιρικάδες ασύμμετροι κι όχι επαγγελματίες προβοκάτορες, όπως θα μας βόλευε όλους.

ΤΟΝ φαντάζομαι σε κατάσταση σοκ να ‘χει γυρίσει σπίτι. «Παιδί μου, δεν θα φας κάτι; Γιατί είσαι τόσο ταραγμένος; Πήγες στη διαδήλωση;» Κλείνεται στο δωμάτιο, τηλεφωνεί στην κοπέλα του: «Ρε συ, τι έκανα! Είδες τι έγινε; Φοβάμαι, τρέμω, πρέπει να πάω να παραδοθώ».

ΤΟΝ Δεκέμβριο του 2008 κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όταν καιγόταν η τράπεζα, το μπλοκ των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λέει κάπου στην Πατησίων, στο Πολυτεχνείο. Ο Καρατζαφέρης τα ‘βαλε με το ΚΚΕ. Είναι δυνατόν να φωνάζουν τα μέλη του ΚΚΕ: «Να καεί η Βουλή»;

ΝΑ σου ‘πω τι είδα εγώ. Από πλάνα που έδειξε η τηλεόραση. Ενας παππούς με τζάκετ και καλυμμένο το πρόσωπό του να πετάει πέτρες. Το ‘δειξαν ξανά και ξανά αυτό. Τον παππού να πετάει πέτρες. Αν ήμουνα αρχισυντάκτης του BBC, του CNN, αυτή την εικόνα θα ‘χα πρώτη είδηση: τον παππού με τις πέτρες.

ΕΙΔΑ μπροστά στη Βουλή οριγσμένους νεαρούς που δεν είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους να επιτίθενται στα ΜΑΤ. Κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία κρατούσαν μια ελληνική σημαία και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Δίπλα τους ήταν ένας κουκουλοφόρος. Ξαφνικά πήγε να γίνει ντου στη Βουλή. Από ποιον; Απ’ το ΠΑΜΕ ή απ’ τη «Χρυσή Αυγή»; Ή ήταν αντεξουσιαστές και αναρχικοί;

ΤΗΝ αλήθεια θα γράψω γι’ αυτό που είδα. Δεν κρύβεται κανείς από πίσω. Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία, καμία προβοκάτσια. Διότι, πλέον, αυτοί που εκφράζονται με βία δεν είναι μόνο οι συνήθεις αντεξουσιαστές, αλλά μπορεί να ‘ναι ο οποιοσδήποτε οργισμένος άνθρωπος, νέα παιδιά θυμωμένα, που δεν ταυτίζονται ιδεολογικά και πολιτικά.

ΑΥΤΟ θα μετέδιδα αν ήμουν ανταποκριτής κάποιου ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου. Γιατί στην Ελλάδα, που βάζουμε ταμπέλες σε όλα κι ο ένας κατηγορεί τον άλλο, είναι πολύ δύσκολο να πεις ότι αυτή η έκρηξη βίας και το ντου ήταν αυθόρμητο, ανοργάνωτο, ασύμμετρο! Γι’ αυτό και πολύ επικίνδυνο… Μακάρι να βγω λάθος. Να μην ήταν ασύμμετροι πιτσιρικάδες και να ‘ταν επαγγελματίες προβοκάτορες αυτοί που έριξαν τις μολότοφ στην τράπεζα. Μακάρι.

ΠΟΛΥ κόσμος είναι απελπισμένος, οργισμένος, φρικαρισμένος. Δεν μπορεί να τον ελέγξει το πολιτικό σύστημα, ούτε η συντεταγμένη Αριστερά· θα ξεσπάσει! Αδιέξοδα ίσως. Γιατί η Ελλάδα βουλιάζει και αυτές οι τηλεοπτικές εικόνες στο εξωτερικό απειλούν το βιος μας, ό,τι μάς έχει απομείνει· τον τουρισμό.

ΜΑΣ βρίζουν όλους: τους πολιτικούς, τα media τους δημοσιογράφους, τους ηθοποιούς, όποιον βλέπουν στην τηλεόραση και θεωρούν σελέμπριτι… Μου επιτέθηκε προχθές μια κυρία στην Εφορία. Δεν είχε διαβάσει ποτέ αυτά που γράφω, αλλά κάπου είχε δει ότι είμαι δημοσιογράφος…

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ είναι η απειλή. Μεγάλη επιθετικότητα υπάρχει παντού. Φοβάμαι μεγαλύτερο κακό. Τυχεροί όσοι μπόρεσαν να βρουν δουλειές και να φύγουν έξω. Μετανάστες.

Το σκίτσο είναι του ΣΤΑΘΗ