http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=159434
Ψηφοδέλτιο ΔΝΤ
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Ενός κακού μύρια έπονται. Λόγω αδυναμίας κρατικού δανεισμού, δηλαδή της επισημοποίησης της χρεοκοπίας, τα βάρη μεταβιβάζονται στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους καταναλωτές. Πολλοί εκ των οποίων, ενεοί, διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν εδείπνησαν, με malt ουίσκι και χοντρά πούρα, στο Πρυτανείο, αλλά αποδείχτηκαν και «κώτσοι».
Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν πίστευαν τους κομματικούς ταγούς, έμειναν προσδεδεμένοι στο άρμα τους -πολλές φορές ανεχόμενοι ακραίες-εξευτελιστικές συμπεριφορές- αναμένοντας πότε θα έρθει η σειρά τους για ένα βιαστικό πέρασμα από τον κρατικό κορβανά. Εστω με μια σύμβαση Stage για το τέκνο τους. Γιατί έξω η ανεργία και οι συνθήκες είναι υποδεέστερες όσων σχεδίαζαν για τη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανέλιξη της οικογένειας.
Είναι προφανές ότι τα μέτρα που επέβαλαν το ΔΝΤ και η Κομισιόν, και εισήγαγε στη Βουλή η κυβέρνηση εκούσα άκουσα, είναι τόσο πρωτοφανή για χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο άδικα και άνισα κατανεμημένα. Κυρίως με την περικοπή των συντάξεων και του εισαγωγικού μισθού των νέων έως 24 ετών. Και αυτή είναι η κύρια πηγή της ανείπωτης οργής που νιώθουν οι πολίτες από τη «μαύρη μέρα που τους ξημέρωσε». Η άλλη αιτία βράζει μέσα τους γιατί διαπίστωσαν ότι τόσο καιρό κανάκευαν θεσμικούς ταγούς και πολιτικούς καθοδηγητές, οι οποίοι συναγελάζονταν δημόσια με την πλουτοκρατία χωρίς να περισσεύει ψιχίο για τους ίδιους. Η τρίτη πηγή της ανεξέλεγκτης οργής είναι η αποκάλυψη ότι η περίοδος της εύκολης προσκόλλησης στην ασφάλεια του Δημοσίου τελείωσε, χωρίς οι ίδιοι να πάρουν μερίδιο. Και τέλος, είναι το αδιέξοδο από την αβεβαιότητα των μέτρων, από την απουσία καταληκτικής ημερομηνίας εξόδου από τη χρεοκοπία, από την ύπαρξη μιας αδύναμης κυβέρνησης, από τη μη οριοθέτηση της περιόδου που η χώρα θα αλλάξει σελίδα και θα αρχίσει ο ανοδικός κύκλος της οικονομίας. Αν όχι για τους ίδιους, έστω για την επόμενη γενιά.
Ομως, αυτή η συσσώρευση μίσους στην ατμόσφαιρα δεν έχει μόνο οικονομικά ή πολιτικά αίτια. Δεν αφορά μόνο το «σε ποιον κόσμο φέρνουμε τα παιδιά μας». Εχει απελευθερώσει και τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις μιας κοινωνίας, όπου οι διανοούμενοι επιχειρούν να ανακτήσουν την τιμή τους, όντας τόσα χρόνια χωμένοι στα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια. Οι συνδικαλιστές επιχειρούν να βγουν από τα διοικητικά συμβούλια. Οι τηλεαστέρες σπεύδουν να βγάλουν λίγη από την πούδρα της διασημότητας. Μόνο ορισμένοι δήμαρχοι, με λερωμένα χέρια από τις συναναστροφές τους με τους τοπικούς εργολάβους, θα απαλλαγούν με τον «Καλλικράτη».
Ολοι αυτοί είναι οι εξοβελιστέοι της νέας αταξίας που έφερε στην επιφάνεια η αποκαθήλωση ενός συστήματος «προσποίησης με δανεικά». Από την οργή και την ορμή δεν ξεφεύγει το πολιτικό σύστημα. Αλλά συναισθανόμενο το πλήθος το διακύβευμα από την κατάρρευση, κάτι σαν ένστικτο αυτοσυντήρησης για το «τυφλό» διαμέρισμα με ημιυπαίθριο που ακόμη πληρώνει στην τράπεζα, βγάζει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση. «Κάτσε εκεί (ίσως πάρε και δάνεια για μισθούς και συντάξεις) αλλά, κυρίως, μη μιλάς». Δεν θα περάσει καιρός που η αγανάκτηση θα φέρει τους πολίτες έξω από τα στούντιο προκειμένου να εμποδίσουν τους πολιτικούς από έναν ακόμη τηλε-αυτο-εξευτελισμό. Τους θέλουν όσο δεν υπάρχει άλλη λύση, όταν κανείς σχηματισμός δεν θα δίνει προοπτική. Τους κρατάει σαν «ψηφοδέλτιο του ΔΝΤ» μέχρι να προκύψει κάτι άλλο. Η κυοφορία τού οποίου αφ’ ενός θα είναι επώδυνη και αφ’ ετέρου δεν θα είναι «νέο» αλλά «ανανέωση». Κάτι είναι και αυτό. Αλλά πολύ λίγο εν σχέσει με τον πόνο των μέτρων, τον εργατικό εμφύλιο, τους κοινωνικούς αγώνες και τις συγκρούσεις. Το εντυπωσιακό σε αυτό είναι ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό θα διευκολύνει την ανανέωση. Δεν θα τολμήσει καν να κατεβεί στις επόμενες εκλογές. Αρκεί μέχρι (τότε) που θα αυτοκαταργηθεί, παραιτούμενο και φοβισμένο, να μη διευκολύνει τους ακραίους λαϊκιστές.
Το σκίτσο είναι του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ
14 Σχόλια
Comments feed for this article
7 Μαΐου, 2010 στις 8:06 μμ
σχολιαστης
7 Μαΐου, 2010 στις 9:12 μμ
Μαύρο πρόβατο
…»ένας λοχίας ρε παιδιά»…
7 Μαΐου, 2010 στις 9:14 μμ
Πάνος
Θα το ακούσουμε κι αυτό… 😦
7 Μαΐου, 2010 στις 9:15 μμ
σχολιαστης
Καλησπέρα Μαυροπρόβατε. Απο το άρθρο του Μέγα βγαίνει ο λοχίας ή το τραγουδάκι;
7 Μαΐου, 2010 στις 9:24 μμ
Μαύρο πρόβατο
Καλησπέρα, το ασμάτιον σχολίασα…
7 Μαΐου, 2010 στις 9:26 μμ
Παπούλης
Μπλακσίπιε τι χαμπέρια από τη χώρα των Φράγκων ;;;
7 Μαΐου, 2010 στις 9:45 μμ
Μαύρο πρόβατο
-Η ανακοίνωση του παγώματος δαπανών προϋπολογισμού, σε τρέχουσες τιμές, είναι ακόμα «θεωρητική» και δε γεννάει κοινωνική διαμαρτυρία. Αυτή θα έλθει με τα μέτρα για τις συντάξεις σε συνδυασμό με τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών της περίφημης «φορολογικής ασπίδας».
-Ακούγονται πολλές φωνές για ευρωπαϊκή «μεγάλη πολιτική» για το ξεπέρασμα της κρίσης, και συγκαλυμμένοι εκβιασμοί του γαλλικού στο γερμανικό κεφάλαιο. Ο Σαρκοζύ δε φαίνεται να είναι μάχιμος για νέα θητεία, αν και κανείς δεν ξέρει. Υπάρχει εκστρατεία για το ΣτρωςΚαν αλλά προς το παρόν και δεν περνάει και οι αντίπαλοί του στις ελίτ δεν έχουν αρχίσει τον κανονικό «βρώμικο πόλεμο» (μόλις ένα βιβλιαράκι με άπλυτα) κι εκτιμώ οτι ανά πάσα στιγμή αν οι κυρίαρχοι κύκλοι το αποφασίσουν, μπορεί να βγει εκτός μάχης, βλέπε μεταξύ δικαστηρίων και ψειρούς…
-Στους εργασιακούς χώρους υπάρχουν μικρές αλλά ακραία ριζοσπαστικές εστίες, και από αυτή την άποψη το κλίμα μυρίζει πολύ μπαρούτι – οι συγκρούσεις μπορούν να γενικευτούν για ένα τίποτα, γι αυτό και ο Σαρκο είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
-Τέλος, κυκλοφοράει η επανεξέταση της ιδέας του σε μεγάλη κλίμακα εσωτερικού δανεισμού, ιδέα που έριξαν οι γκωλικοί αλλά «κάηκε» τόσο με περιορισμό του ύψους του όσο και με τον τρόπο διάθεσης των χρεωγράφων (χρηματηστηριακή αγορά). Είδα λοιπόν να επανέρχεται η ιδέα για μεγάλο δάνειο με ομόλογο που μπορούν ν’αγοραστούν απευθείας από τους πολίτες.
-Μείνετε συντονισμένοι 😉
7 Μαΐου, 2010 στις 9:53 μμ
σχολιαστης
Αυτό που άκουσα να λέει ο γνωστός αναλυτής Μπάμπης του σκαι, ότι η στήριξη διευρύνεται σε 5 χρόνια απο 3, το είδατε πουθενά;
7 Μαΐου, 2010 στις 11:12 μμ
κικη
Τι ήταν αυτό σχο?
Πας να μας μπερδέψεις?
7 Μαΐου, 2010 στις 11:19 μμ
σχολιαστης
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=104898
Γύρω στο 7ό λεπτό του δελτίου
8 Μαΐου, 2010 στις 9:18 πμ
vladimiros
Μαυροπρόβατε ευχαριστούμε για την ανταπόκριση!
>>…επανέρχεται η ιδέα για μεγάλο δάνειο με ομόλογο που μπορούν ν’αγοραστούν απευθείας από τους πολίτες.
Και η ρευστότητα των τραπεζών;
Αν οι «πολίτες» αγοραστές είναι όλοι οι Ευρωπαίοι να έρθουμε ν’ αγοράσουμε κι εμείς τώρα που μας περσεύουν 🙂
8 Μαΐου, 2010 στις 9:28 πμ
σχολιαστης
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=11754948
…
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν τελικά πενταετή διάρκεια και όχι τριετή όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Οσον αφορά το επιτόκιο δανεισμού, αυτό πιθανότατα θα ανέρχεται στην περιοχή του 4% για τα πρώτα τρία χρόνια και 5% για τα δύο χρόνια μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας. Μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα λάβει σε τρεις δόσεις (Μάιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο) δάνεια περί τα 45 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στο ταμείο για τις εγχώριες τράπεζες.
8 Μαΐου, 2010 στις 9:44 πμ
κικη
σχο
δεν αναφέρομαι στο δάνειο αλλά στο άσμα.
8 Μαΐου, 2010 στις 11:39 πμ
kapetanios
«..In order to set incentives for Greece to return to market financing, Euro area Members States loans will be granted on non-concessional interest rates.The pricing formula used by the IMF is an appropriate benchmark for setting Euro area Members States bilateral loan conditions, albeit with some adjustments. Variable-rate loans will be based on 3-month Euribor. Fixed-rate loans will be based upon the rates corresponding to Euribor swap rates for the relevant maturities. A charge of 300 basis points will be applied. A further 100 basis points are charged for amounts outstanding for more than 3 years. In conformity with IMF charges, a one-off service fee of maximum 50 basis points will be charged to cover operational costs.
For instance, as of April 9th, for a three year fixed-rate loan granted to Greece, the rate would be around 5%…»
Στα Ελληνικά
«..Προκειμένου να τεθούν τα κίνητρα για την Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση των αγορών, τα δάνεια από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα χορηγηθούν με μη προνομιακά επιτόκια. Η μέθοδος τιμολόγησης που χρησιμοποιείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί το κατάλληλο σημείο αναφοράς προκειμένου να τεθούν οι όροι των διμερών δανείων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με κάποιες αναπροσαρμογές. Δάνεια με μεταβλητό επιτόκιο θα βασισθούν στο 3-μηνο Euribor. Δάνεια με σταθερό επιτόκιο θα βασισθούν στα επιτόκια που αναλογούν στα επιτόκια του Euribor swap για τις αντίστοιχες διάρκειες. Πρόκειται να εφαρμοσθεί χρέωση που ανέρχεται στις 300 μονάδες βάσης. Χρέωση επιπλέον 100 μονάδων βάσης θα ισχύσει για ποσά με διάρκεια άνω των 3 ετών. Σε συμφωνία με τις χρεώσεις του Δ.Ν.Τ., εφάπαξ ποσό αμοιβής για υπηρεσίες στις 50 μονάδες βάσης θα χρεωθεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
Για παράδειγμα, την 9η Απριλίου, για ένα τριετές δάνειο σταθερού επιτοκίου χορηγούμενου στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα ανερχόταν στο 5% περίπου…»
*
3-μηνο Euribor+300 μονάδες βάσης +50 μονάδες βάσης για τα τριετές
3-μηνο Euribor+300 μονάδες βάσης +50 μονάδες βάσης +100 μονάδων βάσης για παραπάνω χρόνια