Του Μιχάλη Μιχελή

«Όταν αποκεφαλίζεις ένα κοτόπουλο, το δύσμοιρο συνεχίζει να ζει για μερικά λεπτά ακόμη. Τριγυρίζει σαν παλαβό χωρίς κεφάλι, μέχρι να καταρρεύσει. Έτσι την έχει πατήσει τώρα το ευρώ».

Για τον χρηματιστή Τζον Τέιλορ (ιδιοκτήτη της FX Concepts), στον οποίο ανήκουν τα στυγνά λόγια αυτά, είναι θέμα προτεραιότητας, η επίθεση στις αδύνατες οικονομίες της ευρωζώνης. Είναι το τελευταίο στάδιο, για την διάλυση του κοινού τους νομίσματος και την διαίρεση της Ευρώπης στα παλιά της νομίσματα. Γιατί σύμφωνα με τη γνώμη του, με αυτόν τον τρόπο, αντιμετωπίζεται ευκολότερα η διείσδυση του κεφαλαίου στις εθνικές οικονομίες.

Η Γερμανία με το ευρώ, έστω και με μια μικρή συμμαχία κρατών τριγύρω του  (Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Γαλλία), θα είναι αφ’ ενός μια δυνατή οικονομική δύναμη, αλλά από την άλλη, ένα κλειστό οικονομικό σύστημα, που δεν θα μπορεί να βγει με πλεονεκτήματα στις άλλες αγορές. Δεν θα είναι σε θέση οι φτωχές χώρες τις Ευρώπης, ν΄ αντιμετωπίσουν με τις εθνικές τους χαμηλές νομισματικές διακυμάνσεις, τις υψηλές συναλλαγματικές αξίες του ευρώ. Άρα θα περιορίσουν τις εισαγωγές τους από το ισχυρό αλλά περιορισμένο ευρωγκρούπ. Αυτό φυσικά, θ’ αποβεί υπέρ των άλλων εξαγωγικών χωρών, όπως της Κϊνας , Ινδίας και δολαρίου.

Όπως σημειώνει ο Τζον Τέιλορ, που εξειδικεύεται στα hedge funds (με περιουσιακά στοιχεία 9 δις δολάρια), έχουμε επενδύσεις σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να τις δούμε ν’ αναπτύσσονται, εις βάρος των οικονομιών της ευρωζώνης.

Όσο λοιπόν πιο τρελή είναι η αγορά, τόσο και μεγαλύτερα είναι τα κέρδη μας.

Παλαιότερα η Lehmann Brothers, κέρδισε αμύθητα ποσά από τα τοξικά ομόλογα. Τώρα εμείς αλλάξαμε σελίδα και κερδίζουμε από τα τρελά ομόλογα.  Είναι λοιπόν αλλαγή τακτικής.

Η Ελλάδα, είναι το πείραμα, στην τρέλα μας. Όσο την ερεθίζουμε οικονομικά, τόσο και περισσότερο τρελαίνεται το ευρώ. Αυτό έκανε το 1992 και ο Σόρος στην Βρετανία και κέρδισε πολλά, με τις σπέκουλές του στις τράπεζες.

Από την ελληνική περιπέτεια, έχουμε βγάλει μέχρι τώρα 250 εκατ. δολάρια. Γιατί λοιπόν να παραιτηθούμε;

Μιχάλης Μιχελής