Jabulani! Καλώς ήλθατε, στη χαρά της διασκέδασης. Ο Νέλσον Μαντέλα σας υποδέχεται στην ανεμελιά. Αυτά γράφει μια γιγαντοαφίσα, που έχει αναρτηθεί στους δρόμους προς τα γήπεδα.

Στην απομάκρυνση, έστω προσωρινά, της κουραστικής, της εξαντλητικής καθημερινότητας. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, σας καλοδέχεται στη χώρα, με τις χίλιες και μία αντιφάσεις. Με τις 11 επίσημες γλώσσες.

Η νοτιαφρικάνα ηθοποιός και promoter του Παγκοσμίου Κυπέλου Σαρλίζ Θερόν.

Η Νότια Αφρική, είναι τούτες τις μέρες η νοσοκόμα, η οικοδέσποινα, που θα φροντίσει να ηρεμίσει, έστω για ένα μήνα, το «παγκόσμιο ψυχιατρείο». Γιατί μόνο μ’ αυτό, μπορεί o πλανήτης μας να προσομοιαστεί, αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες, σε Δύση κι Ανατολή. Από τον κόλπο του Μεξικού με την ρύπανση, με την τραγωδία της Αιτής, το σεισμό στη Χιλή, με την Κορέα στα πρόθυρα μιας σύρραξης, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Μόσχα, στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, στον κόσμο όλο τρελάθηκε το σύμπαν…

Λοιπόν το παγκοσμιοποιημένο ψυχοφάρμακο, για την αφασία των ημερών, είναι αυτή η περιβόητη μπάλα «Jabulani».

H τέλεια τεχνολογικά «στρογγυλή θεά», που την θέλουν ως τρόπαιο οι νικητές. Που την επιζητούν οι κυβερνήσεις, για να εξυψώσουν το εθνικό φρόνημα των λαών τους. Που χάρη σ’ αυτή, οι σημαίες των κερδισμένων θα κυματίσουν κατά χιλιάδες πλησίστιες, για να δείξουν την πατριωτική υπεροχή. Το τι λεβέντες γεννάει το κράτος τους.

Από τις διαφημιστικές εταιρείες, μέχρι τους πολιτικούς, η «Jabulani», είναι ένα όνειρο, μιας θερμής θερινής νυκτός. «Jabulani» σημαίνει δισεκατομμύρια δολάρια, που σε άλλη περίπτωση, θα κάλυπταν για 10 χρόνια την περίθαλψη των ασθενών της Αφρικής, την πείνα τους κι όλα τα συνεπακόλουθα! Γιατί «Jabulani» σημαίνει μεγάλα πριμ, δεξιώσεις, τιμές στους τροπαιούχους και γκρίνια μέχρι κατάρες, στους χαμένους.

Η φιέστα στη Νότια Αφρική, από την κατασκευή και ανακατασκευή των γηπέδων και αεροδρομίων, μέχρι την βελτίωση των ξενοδοχείων και των λοιπών υποδομών, συν τα έξοδα παραμονής των επισκεπτών, θα κλείσει ένα κύκλο εργασιών, που θα ξεπεράσει τα 15 δις δολάρια. Σ’ αυτό το ποσό, συγκλίνουν οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύουν οι εφημερίδες της εν λόγω χώρας.

Στη Γαλλία, η τρέλα έφτασε στο απόγειο. Η διαφήμιση είναι ενδεικτική. Αν η «τρικολόρ», φτάσει στα ημιτελικά, η Carrefοur, θα χαρίσει την τηλεόραση, που θ’ αγοραστεί, τούτες τις μέρες, απ’ αυτήν την αλυσίδα των συγκεκριμένων καταστημάτων. Η Saturn αντιπροτείνει, την ίδια προσφορά, αν φτάσει η εθνική Γαλλίας στον τελικό.  Στη δική μας περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου, περιμένει μήπως και ξελασπωθεί επικοινωνιακά, από κάποιο ανέλπιστο θαύμα. Μάλιστα μεταξύ «πλάκας», μπαίνει σε ευρωπαϊκά τηλεοπτικά panel και θέμα, να χαριστεί, ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, αν κάνει την έκπληξη, όπως έξι χρόνια πριν!


Λοιπόν, αυτή η «Jabulani», θα μας κάνει το θαύμα; Θα βοηθήσει κάποιον από τους παιχταράδες μας, να βρει αναπάντεχα στόχο; Όπως σημειώνουν οι ειδήμονες, δεν είναι τόσο δύσκολο. Η νέα μπάλα του Μουντιάλ, που κατασκευάστηκε στην Κίνα, παίζεται εύκολα. Είναι σχεδόν τέλεια κι αποτελεί μπελά για τους τερματοφύλακες. Φεύγει εύκολα, παίρνει υπερβολική ταχύτητα και δεν χρειάζεται μεγάλη ώθηση, για να κάνει το γκολ.

Η Adidas περηφανεύεται, ότι ο σχεδιασμός των 3 χρόνων, έφερε αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα. Η τεχνολογία Grip’n’Groοve, παρέχει στην μπάλα (με τα οχτώ θερμικά συνδεμένα 3-D πάνελ), μια εξαιρετική στρογγυλάδα και πρόσφυση, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.


Κι ενώ η FIFA, μας υπόσχεται το τέλειο θέαμα, με τις λαμπρές τελετές και τις γεμάτες εξέδρες, η εικόνα στους δρόμους των μεγαλουπόλεων της Νότιας Αφρικής είναι αλλιώς. Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από χούλιγκανς, ενώ έκανε ρεπορτάζ, για την βία. Ομάδες απ’ αυτούς, βγάζουν ανακοινώσεις, ότι θα ληστέψουν τους πλούσιους τουρίστες, γιατί η φτώχεια και η διαφθορά στη χώρα τους, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τρομοκρατημένες οι αρχές απ’ όλα αυτά, απειλούν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Νathi Mthethewa, όποιος καλύπτει τους ταραχοποιούς, είναι κι ο ίδιος εγκληματίας. Γι’ αυτό και θα τιμωρείται παραδειγματικά. Η Αλ-Κάϊντα απειλεί ότι θα κτυπήσει, κατά τη διάρκεια των αγώνων, 41.000 αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί την ασφάλεια των θεατών. Ας σημειωθεί ότι το Γιοχάνεσμπουργκ, είναι από τις πλέον επικίνδυνες πόλεις στον πλανήτη. Στη Νότια Αφρική, υπάρχει το θλιβερό νούμερο των 50 (κατά μέσο όρο) καθημερινών δολοφονιών.


Απέναντι στην βία του λεγόμενου necklacing (στο κάψιμο των μεταναστών και αντιπάλων, που εφαρμόζεται μ’ ένα λάστιχο περασμένο στο λαιμό),


η τελετή «Jabulani», που στην γλώσσα των Ζουλού σημαίνει: «Να το γιορτάσουμε»,

έβγαλε στη φόρα τις φιλενάδες και τις γυναίκες ποδοσφαιριστών, για να ομορφύνει το promotion της φιέστας.

Η Ιταλίδα Alice Bregoli, του Alberto Gilardino και η Αργεντινή Zaira Mara, του Diego Forlan.

Πάρτε θέσεις. Η παράσταση αρχίζει…

Μιχάλης Μιχελής