Να το δω και να μη το πιστέψω! Προς το παρόν, ιδού οι σχετικές εξαγγελίες των νέων πρυτανικών αρχών, που μας ξάφνιασαν ευχάριστα:

Το πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα στοχεύει να γίνει το ΑΠΘ! «Είμαστε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και θέλουμε να κάνουμε ακριβώς αυτό, να παραδώσουμε κορυφαία μαθήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, μέσα από την ενεργειακή αυτονόμηση του Αριστοτελείου», δήλωσε στην «Ε» ο νέος πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την ενεργειακή αυτονομία του μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση, ο ενεργειακός σχεδιασμός των κτιρίων, καθώς και η οικοτουριστική και αγροτουριστική αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων του ΑΠΘ. Συζητήθηκε η λειτουργία του ως πρότυπου οικολογικής ολοκληρωμένης διαχείρισης, τόσο για τα μέλη του πανεπιστημίου όσο και για την κοινωνία.

«Σήμερα το ΑΠΘ πληρώνει περίπου 800 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο στη ΔΕΗ για ρευματοδότηση. Εμείς αυτό θα το μειώσουμε, μέχρι που θα το εξαφανίσουμε. Προτεραιότητά μας είναι η ελαχιστοποίηση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος», δήλωσε ο νέος πρύτανης, που λίγη ώρα νωρίτερα είχε προτείνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου «μάστερ πλαν» για το Αριστοτέλειο στον υφυπουργό Περιβάλλοντος.

«Ανοίξαμε τα μέτωπα. Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για ενεργειακή αυτοτέλεια της πανεπιστημιούπολης. Επιδιώκουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θέλουμε ένα πανεπιστήμιο χωρίς αυτοκίνητα, σχεδιάζουμε αισθητική αναβάθμιση των χώρων, αποκατάσταση της ποιότητας ζωής με βιολογικά προϊόντα στα εστιατόρια και τα κυλικεία, οικοτουρισμό και αγροτουρισμό στις εκτάσεις του ΑΠΘ, στον Ταξιάρχη, στο Περτούρλι, στο Κολχικό και στο αγρόκτημα της Θέρμης», είπε ο κ. Μυλόπουλος. Προτείνεται επίσης ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ανακύκλωση αποβλήτων, από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το χημείο και το φαρμακευτικό.

Ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ, που αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα από τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την εκλογή του είχε αναφέρει ότι υπάρχει ήδη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων στις ταράτσες και τα αγροκτήματα του πανεπιστημίου, η οποία θα επιδιωχθεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/06/2010&id=173533