http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=174081
Αλλαγή ναι, αποδόμηση όχι
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
«Επικοινωνιακό ελλειμμα» διαπιστώνει τώρα η κυβέρνηση και αναζητά τρόπους να «ιδεολογικοποιήσει» μέτρα και πολιτικές για να επαναφέρει τη χαμένη αισιοδοξία στους πολίτες και επομένως και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΘΩΣ το Ασφαλιστικό και το απείρως σκληρότερο Εργασιακό νομοσχέδιο βαδίζουν τάχιστα προς την εφαρμογή τους, η κυβέρνηση αρχίζει να συνειδητοποιεί τις μακροχρόνιες και προφανώς αρνητικές και για την ίδια συνέπειες από την άνευ όρων αποδοχή του Μνημονίου της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η ΕΙΚΟΝΑ, όπως μορφοποιείται τώρα στις πραγματικές διαστάσεις της, ελάχιστους πείθει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύθηκε σκληρά» για τη διαμόρφωση του Μνημονίου και τις ριζικές αλλαγές στον εργασιακό και ασφαλιστικό χάρτη της χώρας. Οχι μόνον γιατί τα μέτρα αυτά καθ’ εαυτά είναι σκληρά και πλήττουν ευθέως το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Αλλά κυρίως γιατί οι «διαπραγματευτές» από την πλευρά της κυβέρνησης -και δη σοσιαλιστικής- δεν μπόρεσαν ούτε ήταν προετοιμασμένοι να δώσουν μάχη για να διαφυλάξουν τα στοιχειώδη ενός κοινωνικού κράτους, ενός κράτους που θέλει να διαφυλάξει και να σεβαστεί την κοινωνική και εργασιακή αξιοπρέπεια των πολιτών της. Και κυρίως να πείσουν ευθύς εξ αρχής ότι η «επόμενη ημέρα» θα είναι διαφορετική, αλλά σαφώς καλύτερη.
ΟΣΟ περνά ο καιρός και γίνονται αντιληπτές οι βαριές και μη αναστρέψιμες συνέπειες του περίφημου Μνημονίου, που υιοθετήθηκε «για να μην πτωχεύσει (;) η χώρα», τόσο περισσότερο εδραιώνεται η εφιαλτική διαπίστωση ότι η παρούσα αλλά και η επόμενη γενιά δεν θα μπορέσουν να βγουν εύκολα από έναν εργασιακό Μεσαίωνα και έναν ασφαλιστικό Καιάδα.
ΤΑ πάλαι ποτέ «περήφανα γηρατειά» σέρνονται τώρα στα γκισέ των Ταμείων τους για να προσκομίσουν «τα ελλιπή στοιχεία» από τα οποία εξαρτάται ή όχι η διατήρηση των πενιχρών «βοηθημάτων» σε συντάξεις και φάρμακα.
ΟΙ ΜΕΣΗΣ ηλικίας εργαζόμενοι, αυτοί που θεωρητικώς τώρα βρίσκονται στο απόγειο της επαγγελματικής καριέρας τους και μπορούν να σχεδιάσουν αξιοπρεπώς το υπόλοιπο του βίου τους, βρίσκονται μέσα σ’ έναν κυκεώνα εργασιακών και ασφαλιστικών μεταβολών, που είτε τους στρέφει σε άτακτη φυγή είτε τους καθηλώνει και τους σπρώχνει στην κατάθλιψη.
ΟΣΟ για τη νέα γενιά, τους ανθρώπους του μέλλοντός μας, με πρώτες αμοιβές σε επίπεδο οικονομικών μεταναστών, είτε σπρώχνονται στη φυγή από τη χώρα είτε εγκλωβίζονται σε 40χρονη αβέβαιη, επαγγελματική πορεία.
Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ για την κυβέρνηση δεν είναι άλλη από αυτή της προεκλογικής συνθηματολογίας της «άλλαξέ τα όλα».
Η «ΑΛΛΑΓΗ» είναι αναγκαία και επιθυμητή. Αλλά απαιτεί πολλές προϋποθέσεις στη μελέτη και τον σχεδιασμό για να αποδώσει και να ενσπείρει την αισιοδοξία για το μέλλον, παρά τις ανατροπές και τις θυσίες.
ΤΕΤΟΙΟ συγκεκριμένο πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει και μάλλον δεν έχει. Οχυρώνεται πίσω από «την αλλαγή», ισοπεδώνοντας πολλά και χτίζοντας πολύ λίγα.
ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ επομένως να παρουσιάσει όχι την αλλαγή της χώρας αλλά την αποδόμησή της.
ΚΑΤΙ τέτοιο όμως ούτε διορθώνεται ούτε βελτιώνεται.
42 Σχόλια
Comments feed for this article
17 Ιουνίου, 2010 στις 9:00 μμ
Πάνος
Μπα, αφού δεν το συνειδητοποιεί ο ζέπος, δεν τρέχει κάστανο 😉
19 Ιουνίου, 2010 στις 9:31 πμ
κικη
Σχο
χα! χα!
σιγά να μην συνειδητοποιεί τώρα τις συνέπειες των πράξεών της η «αποπλανηθείσα παρθένα». Όταν φλερτάριζε ασύστολα και σε πείσμα των συγγενών της, χτυπούσε πεισματικά το πόδι της και έτρεχε να παραδόσει ότι πιο ιερό στον ανόσιο εραστή της, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Δεν την δικαιολογεί ούτε η ηλικία της, ούτε τα μέχρι τώρα τσαλίμια της και τα ψεματάκια για να ξεγελάσει τους οικείους της.
Μήπως αυτά λέγονται για να δικαιολογήσει το τερατόμορφο παιδί που κυοφορεί για να βγει λάδι?
19 Ιουνίου, 2010 στις 10:31 πμ
Μαύρο πρόβατο
Δηλαδή τόσο χρήμα που ταΐσαν τις εταιρείες πλύσης εγκαφάλου (επικοινωνίας ντε), και τελικά η συμβουλή είναι «παίχτε το ηλίθιοι για να σωθείτε, θα είστε και φυσικοί στο ρόλο»;;
Ας επαναλάβουμε, οτι η απόφαση για αυτή η πολιτική είναι προειλημμένη. Όποιοι την καταγγέλλαν την εποχή που είχε ληφθεί, φαντάζουν τώρα ως προφήτες. Δεν είναι όμως, όπως προσωπικά μπορώ να σας διαβεβαιώσω 😆
19 Ιουνίου, 2010 στις 10:44 πμ
σχολιαστης
Eλα ορέ στην Ελλάδα και σε ψηφίζω. 😆
19 Ιουνίου, 2010 στις 10:49 πμ
Μαύρο πρόβατο
Χαίρε σχολιαστή, από τις όχθες του… Βόλγα! 🙂
19 Ιουνίου, 2010 στις 11:44 πμ
κικη
Μαυροπρόβατε
το βιντεάκι
http://www.cisco.com/web/FR/humannetwork/ellen/index.html?POSITION=3rdPartyBanner&COUNTRY_SITE=fr&CAMPAIGN=HN-Video&CREATIVE=meeting_of_minds&REFERRING_SITE=Liberation#
τα λέει όλα
19 Ιουνίου, 2010 στις 11:44 πμ
κικη
Το πρωτο
19 Ιουνίου, 2010 στις 11:55 πμ
Dralion
Ελεος Μαυροπροβατε, ειπαμε να ακολουθεις πιστα την κομματικη γραμμη.
Αλλα οχι και διακοπες στον Βολγα αδερφε. 😉
19 Ιουνίου, 2010 στις 4:05 μμ
Γιάννης -2
Ο Ρώσος συμβουλεύει το κρέας να βαπτισθεί ψάρι. Ίδωμεν!
=============================
«Ανάταξη του ελληνικού χρέους» αναμένει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών
Η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της από τους πιστωτές της, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών.
O υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι αναμένει η Ελλάδα να ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους της από τους πιστωτές της, λίγες μέρες μετά την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών.
Ο Αλεξέι Κουντρίν είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν αποδεκτή από τις αγορές και επέμεινε ότι θα ήταν λάθος να περιγραφεί η αναδιάρθωση ως χρεοκοπία από την κυβέρνηση της Ελλάδας.
«Θα επέτρεπα την ανάταξη του ελληνικού χρέους, που δεν θα ήταν ευχάριστη», είπε ο Κουντρίν στη διάρκεια του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.
«Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μίνι-χρεοκοπία αλλά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξεως. Θα είναι κάτι πιο πολύπλοκο», είπε ο ίδιος.
«Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές», τόνισε προσθέτοντας ότι η προσδοκία της ανάταξης έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.
Οι δηλώσεις του γίνονται δύο μόλις ημέρες αφότου οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ που επισκέφθηκαν την Αθήνα πριν από λίγες μέρες για να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, δήλωσαν ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «εφαρμόζεται και τα μέτρα εφαρμόζονται επίσης όπως συμφωνήθηκε» .
Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, στις αρχές της εβδομάδας υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, από τη θέση «Α3» στη θέση «Ba1», μία κίνηση την οποία περιέγραψε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ως «αιφνιδιαστική και ιδιαίτερα άτυχη» .
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν δείχνει να συμφωνεί με τις δηλώσεις του Κουντρίν καθώς είπε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάθρωση του χρέους της.
Η ελληνική κυβέρνηση «ξεκινά να μεταρρυθμίζεται και να αλλάζει βαθιά την ελληνική οικονομία», είπε η ίδια στο Φόρουμ.
«Επομένως, για μένα, τουλάχιστον, αυτό είναι που μετράει», συμπλήρωσε.
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας προκάλεσαν μεγάλη κρίση στην ευρωζώνη.
Η ρωσική οικονομία σχεδόν κατέρρευσε το 1998 όταν κήρυξε αδυναμία εξυπηρέτησης χρεών στον απόηχο της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά σήμερα έχει ανακάμψει.
19 Ιουνίου, 2010 στις 6:34 μμ
Πάνος
Τελευταίοι θα το πάρουν χαμπάρι οι ΓΑΠ και ΠΑΠΑΚ. Και μετά… ο ζέπος 😉
19 Ιουνίου, 2010 στις 8:26 μμ
zeppos
Δεν ξέρω για τους δυο «καμαράδους» που μου βάζεις παρέα, αλλά εγω δεν προτίθεμαι να επενδύσω σε ευρά (εν έχω) … όπως οι Ρώσσοι, για να πιέζω «ασκαρδαμητί» για χαμηλότερη ισοτιμία με ντόλαρς..
20 Ιουνίου, 2010 στις 12:26 πμ
Γιάννης -2
Κερδοσκόποι λοιπόν και οι Ρώσοι, κατά Ζέππον.
Ο ΓΑΠ όμως τα κάνει όλα καλά!!
Σοβαρά, τώρα.
Πιστεύω ότι είναι μόνον ζήτημα χρόνου μεχρι τη στιγμή που η Ελλάδα θα ζητήσει από τους δανειστές της να επανεξετάσουν το ύψος των οφειλών (να πεί δλδ: μπορώ να σας πληρώσω 60-70% των οφειλών και σε διπλό ή τριπλό μήκος χρόνου).
Αυτό που δεν είναι ακόμη βέβαιο είναι, αν ταυτόχρονα θα επανέλθουμε στη Δραχμή ή θα παραμείνουμε στο Ευρώ.
Το διάστημα μέχρι να γίνει αυτό χρειάζεται, και χρησιμοποιείται, γιά να περάσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές που η Κυβέρνηση ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ή ΕΛΠΙΖΕΙ ότι θα φέρουν την Ελλάδα σε κάποιο καλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας ώστε να μπορεί να συνεχίσει στο μέλλον με κάποιοα επιτυχία.
Τώρα, αν το διάστημα μέχρι την αναδιοργάνωση του χρέους είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να υπάρξουν άλλες εξελίξεις, ανυπολόγιστες (όπως έγινε με το …..γαϊδοΰρι του Χόντζα).
20 Ιουνίου, 2010 στις 7:36 πμ
zeppos
Γιάννη – 2, απόψεις όπως αυτές του Ρώσου, άλλων και οι πιο πάνω δικές σου, κάνουν πάντα πολύ «κακό» σε μια χώρα, εν προκειμένω στην πατρίδα μας, που τόσες φορές εσύ ειδικά επικαλείσαι.
Όμως όσον αφορά εμάς εδώ, ότι και να λέμε, δεν έχει σημασία μεγάλη έξω από τους αναγνώστες, που μπορεί να αποφασίσει κάποιος να βγάλει τα λεφτά του έξω.. να τα σώσει δήθεν.. (Μπορεί και να τον «πιάσουν» έτσι όμως!)
Όμως όταν εκφέρονται από πολιτικούς, διάσημους οικονομολόγους, κλπ, έχουν πάντα ένα στόχο: Την κερδοσκοπία. Το σπεκουλάρισμα της ανακυκλωμένης είδησης. Γιατί αν δεν είχαν τέτοιο στόχο, ΔΕΝ εχουν κανένα άλλο λόγο να το λένε και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να ερωτηθούν σχετικά, αλλά και εν γνώσει τους φυσικά τι επίπτωση θα έχουν οι δηλώσεις τους…ακόμη και αν πράγματι το πίστευαν…
Ξέρεις εσύ άλλον λόγο – εκτός από σκοπιμότητα – να δηλώνουν οτι στο μέλλον, κάποτε θα πτωχεύσει μια χώρα; Τι διάολο… Θέση προφήτη διεκδικούν;
Καλημέρα..
20 Ιουνίου, 2010 στις 8:12 πμ
Πάνος
Το έσχατο στάδιο της ευτέλειας: η δαινονοποίηση / ηθική απαξίωση της αντίθετης άποψης!
Καλημέρα – καλό ΣΚ!
20 Ιουνίου, 2010 στις 8:38 πμ
zeppos
Αποψή σου, αλλά για το ερώτημα έχεις απάντηση;
Λες να τους έπιασε κρίση.. ειλικρίνειας;
Πάντως σε οτι αφορά την «ηθική» και την επενδυτική πρακτική, έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση…
20 Ιουνίου, 2010 στις 8:42 πμ
Πάνος
ζέπο,
δεν παίζω. Διάβαζα στη «λογοτεχνική εβδομάδα» τα ωραιότατα κομμάτια του sissa και της Ροδιάς, δε θα μου το χαλάσεις εσύ και ο ΓΑΠ (σου) τώρα… 😉
20 Ιουνίου, 2010 στις 10:24 πμ
Μαύρο πρόβατο
Καλημέρα,
Dralion, έχεις μείνει πίσω. Σε ενημερώνω οτι το καθεστώς έχει αλλάξει στη Ρωσσία – κάνε κι εσύ το απαραίτητο για να πληροφορηθείς για τις «απόψεις» των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (το θεματάκι με την κομματική γραμμή επιστρέφεται στον αποστολέα :-|)
ΤΟν Κουντρίν τον άκουσα κι εγώ. Πάω να διαβάσω λογοτεχνική καλύβα 😉
20 Ιουνίου, 2010 στις 12:21 μμ
Ενη
Τ’ωρα να μη τα ξαναλέμε, εγω τουλάχιστον βαρέθηκα.
Τα είπαμε, μια τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και πτώχευσή της θα εχει άμεση επίδραση στο ΕΥΡΩ. (το γράφω κεφαλαία σκοπίμως)!!!!
Εξ ου και η άμεση αντίδραση στο φορουμ στην Πετρούπολη απο τους εκπροσώπους της Ευρωζωνης!!!!
Oι προσεκτικοί παρατηρητές θα είδαν οτι απο μεριάς Ρωσίας τέθηκε και η πιθανότητα ενός ΤΡΙΤΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΛΛΆΓΜΑΤΟΣ (πλην του $ και του €).
Απο κει και πέρα ολα τα άλλα ειναι απλώς ………»οδοντοπαστες» 😆
Το Μ.Π. ειπε μόνο οτι «διάβασε τον Κουντρίν», βρίσκεται κάπου στα πέρξ ισως και κρατά επιφυλάξεις…… 🙂
20 Ιουνίου, 2010 στις 12:26 μμ
Ενη
Συγνώμη το Μ.Π. «ακουσε τον Κουντρίν» η διαφορά εχει τη σημασία της…
20 Ιουνίου, 2010 στις 1:26 μμ
Ενη
Δεν βλέπω καμιά αντίδραση απο το…….Βολγα αλλά ουτε
και απο τον Γιάννη 2 που «εφερε» το θέμα 😉
20 Ιουνίου, 2010 στις 1:53 μμ
zeppos
Ενη, το δόγμα «Δεν πληρώνω» είναι της μοδός! Αλλοι βέβαια το καμουφλάρουν και από «στάση πληρωμών» που ήταν πριν λίγους μήνες, έγινε «διαπραγμάτευση χρέους» και εν συνεχεία, όσο βλέπεουν οτι προχωράει το πρόγραμμα σταθεροποίησης σωστά, υπάρχει σήμερα μια ακόμη «έκπτωση» στο αίτημα, με την .. υποχώρηση στο «διαπραγμάτευση του χρόνου αποπληρωμής», το οποίο φυσικά ήταν και η αρχική «απίτηση¨και του ΓΑΠ για τουλάχιστον 5 ή το πολύ 4 χρόνια την περίοδο προσαρμογής του ελλείμματος. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε και η απαίτηση των Γερμανών κυρίως για τρίχρονη προσπάθεια είναι και η σημαντικότερη αιτία των επώδυνων μέτυρων..
Όμως το «σύνθημα» επανήλθε.. Αν και γράφτηκε πριν από 40 χρόνια, ήλθε να γίνει επίκαιρο στις μέρες το έργο του Φο, ο οποίος αφουγκράστηκε από τότε πολύ σωστά την λαϊκή δυσαρέσκια με τον ανερχόμενο πληθωρισμό και έγραφε:
«Ακριβαίνετε εσείς τα πράγματα; Ε, κι εμείς λοιπόν, δεν τα πληρώνουμε, τα απαλλοτριώνουμε. «
Η Ελευθεροτυπία μας λέει οτι έγινε ήδη, ή θα γίνει οσονούπω «κινημα».
Κίνημα λοιπόν με το γενικό τίτλο «Δεν πληρώνω – δεν πληρώνω», διογκώνεται στις μέρες μας σύμφωνα με την εφημερίδα. Να δούμε αν είναι έτσι και πως θα εξελιχτεί αυτό.
Κατά την δική μου φτωχή γνώμη, αν βέβαια ισχύει παρόμοιο «κίνημα», είναι η σημαντικότερη αντίδραση, πολύ πιο ουσιαστική από την αντίδραση των κομμάτων και των συνδικαλιστών…
«Μια νέα στάση ζωής φαίνεται πως προκαλεί σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού η οικονομική κρίση. Εμπνευσμένη από την οικονομική δυσχέρεια, τη διαφθορά και τα σκληρά μέτρα, δανείζεται τον τίτλο από το περίφημο έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» και μήνα με τον μήνα λαμβάνει κινηματική μορφή. «
Όλο το άρθρο: Το κίνημα του «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»
20 Ιουνίου, 2010 στις 2:25 μμ
Ενη
Ζeppos
Το δικό μου το σχόλιο, αν πρόσεξες, επικεντρωνόταν στο θέμα του «τρίτου αποθεματικού συναλλάγματος» πλήν $ και € ,που ειναι με άλλα λόγια
«οταν παλεύουν τα βουβάλια κλπ. κλπ.»
Το «δεν πληρώνω» εχει εφαρμοστει στίς περιπτώσει εκείνες οπου έφεραν μια πολύχρονη δυστυχία…… για τούς πολλούς ,γιατί οι λίγοι τα κεφάλαια τους τα διακινούν διεθνώς παντού και πάντα.
Ακουσα οτι για την παρούσα κατάσταση εδω, θα απαιτηθεί να δηλώσουν, αυτοι που έβγαλαν εξω (Κύπρο κλπ.)τα κεφάλαια τους , να δηλώσουν τούς φόρους που πληρώνουν οπως και το πόθεν εσχες των κεφαλαίων αυτών.
20 Ιουνίου, 2010 στις 2:28 μμ
Ενη
Το «δεν πληρώνω»πιο πάνω εννοώ βέβαια ως κράτος …
20 Ιουνίου, 2010 στις 3:04 μμ
zeppos
Ασφαλώς Ενη οι «συμβουλές» των «ειδικών» αφορούν το κράτος και μέσω αυτού το ευρώ. Και επειδή οι Ρώσσοι έχουν στο παρελθόν εκφράσει μέσω «κύκλων» οτι θα ήθελαν – αν μπορούσαν – να ακολουθήσουν την επενδυτική πρακτική των κινέζων. Να αγοράζουν φτηνά δηλαδή, είτε δολλάρια, όπως έκαναν οι Κινέζοι χρόνια τώρα και κατέχουν ένα τεράστιο ποσοστό των αμερικανικών χρεών σε ομόλογα, είτε ευρώ, τώρα που υπάρχει συνεχής πτώση της τιμής των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Μόνο που πολύ «σωστά» επιθυμούν να αγοράσουν σε χαμηλότερες ισσοτιμίες σε σχέση με το δολλάριο μια και το κατέχουν. Η ηθική – όπως ο Πάνος με «επίπληξε» – δεν έχει να κάνει τίποτα με τις κρατικές επενδύσεις και οχι μόνο. Οταν κάποιος οι κάποιοι, επενδύουν με γνώμονα το επιθυμητό κέρδος, γνωρίζουν πολύ καλά οτι κάποιοι άλλοι θα χάσουν… Δεν κάθονται βέβαια να σκάσουν! Αλοίμονο… Και μάλιστα κάνουν οτι μπορούν – αν τους περνάει απ’το χέρι – να «σπρώξουν» την πτώση των τιμών…
Όποιοι διαβάζουν συχνά τις ειδήσεις, θα πρόσεξαν οτι οι δηλώσεις του Ρώσου Υπ. Οικονομίας, έπονται κατά λίγα 24ωρα από την εκτίμηση του Νετβέντωφ, οτι η οικονομία της Ελλάδας πάει καλύτερα, αλλά… αυτός δεν μπορεί να αποκλείσει μια πτώχευση στο μέλλον… Μάλιστα…
Και μετά το σχόλιό μου χαρακτηρίστηκε «ευτελές επιχείρημα», από κάποιον που κάνει οτι του είναι δυνατόν για να απαξιώσει την σημερινή κυβέρνηση, είτε δίκαια είτε αδίκως!
Σε οτι αφορά το λεγόμενο κίνημα του «δεν πληρώνω», αν το δούμε τελικά και δεν είναι ευσεβής πόθος, για μένα είναι ένα μοναδικό και αποτελεσματικό όπλο του καταναλωτή για να δούμε επιτέλους να πέφτουν σε λογικά επίπεδα οι τιμές. Και εάν κάποιος αναρωτηθεί και πως θα έχουμε κατανάλωση.. αυτό θα απαντηθεί όταν πέσουν οι τιμές και γίνουν προσιτές στον κοσμάκη που υπέστη περικοπές. Γιατί το «δεν έχω» πάει πακέτο με το «πόσο στοιχίζει»…
20 Ιουνίου, 2010 στις 3:38 μμ
Ενη
Και το πρώτιστο Ζεππο να αρχίσει η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία με επενδύσεις, αυξηση των θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας, που θα φέρουν τη δυνατότητα να αυξηθεί η ζήτηση.
Και παράλληλα αυστηρά πλαίσια στην πολιτική τιμων (εκλειψη καρτέλ, προσυμφωνημένες τιμές προς τα πανω κ.α.) για μια εξισορρόπηση του εισοδήματος που χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ολα τα παραπάνω ομως δεν αναιρούν τη διεθνή οικονομική πολιτική που παρατηρείται να σχεδιάζεται , οπως παραπάνω ηδη επισημάνθηκε.
21 Ιουνίου, 2010 στις 4:03 μμ
Ενη
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=175396
Εμεις απο προχθές το θέμα το επισημάναμε ως πιθανότητα…… να ομως που επιβεβαιώνεται και ως επίσημη πρόθεση
Το ρούβλι το τρίτο αποθεματικό συνάλλαγμα;;
21 Ιουνίου, 2010 στις 4:09 μμ
Ενη
Συνέχεια
Και έτσι «δικαιολογούνται» και οι δηλώσεις του ΥΠ. Οικονομικών της Ρωσσίας περί αναδιαρθρώσεως του χρέους της Ελλάδας και άλλα παρόμοια…
Δίνει ομως απάντηση Η ΕΚΤ (Βλ. δηλώσεις Τρισέ σε συνέντευξή του σε ρωσσικό ΜΜΕ)
Οταν λέγαμε οτι: «Oταν παλεύουν τα βουβάλια κλπ. κλπ.»
Α, στο μεταξύ και η Κίνα στη μέση με το Γουάν..
……….
22 Ιουνίου, 2010 στις 4:24 πμ
Γιάννης - 2
Ζέππο,
Πέφτω από τα σύννεφα με αυτό εδώ που έγραψες πιό πάνω (τώρα το είδα):
«…Γιάννη – 2, απόψεις όπως αυτές του Ρώσου, άλλων και οι πιο πάνω δικές σου, κάνουν πάντα πολύ “κακό” σε μια χώρα, εν προκειμένω στην πατρίδα μας, που τόσες φορές εσύ ειδικά επικαλείσαι…»
Ώστε έτσι λοιπόν, αν λέω ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει άλλη πολιτική -ΠΟΥ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι την υποστηρίζω (και το έχω γράψει πολλές φορές) ότι πρέπει να το κάνει πάραυτα, αντί να ταλανίζει τον κόσμο- δεν είμαι πατριώτης!
Ζέππο,
αυτό, λίγο Παπαδοπουλικό ακούγεται στα αυτιά μου όταν το διαβάζω δυνατά. Ωσάν διαταγή «συμμορφώσεως προς τας υποδείξεις», αλλά υπό καθεστώς πλήρους δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ!
Το ξαναλέω, αντί να προσπαθεί να κάνει τη χώρα ανταγωνιστική περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις, κλπ, μπορεί να λάβει μέτρα ανασύνταξης του κράτους (δίκαιη και καθολική φορολογία, πάταξη της διαφθοράς, κλπ., κλπ.) αλλά ταυτόχρονα να κάνει τα αυτονόητα:
– επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους μεγάλους δανειστές,
– εγκατάλειψη του Ευρώ.
{Παράδειγμα: Έως το 1974, ο Καναδάς δεν είχε Ελλείματα στους Προυπολγισμούς του και μηδαμινό Δημόσιο Χρέο. Το Δολλάριό του ήταν σχεδόν ισότιμο με των ΗΠΑ, και μάλιστα μιά περίοδο το 1975-76 ήταν πάνω από αυτό, γύρω στα 106 σέντς.
Μετά ήρθαν κάποιες Κυβερνήσεις του «φορολόγησε και ξόδευε», ήρθε και ο υπερπληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια της δεκαετίας του 80, και το χρέος του Καναδά έγινε μπαλόνι και πλησίασε το 90% του ΑΕΠ.
Τί έγινε; Το Καναδικό Δολλάριο, άρχισε να κατρακυλά, και έπιασε πάτω στα 62 περίπου σέντς του Δολλαρίου των ΗΠΑ. Τότε όμως, ο Καναδάς πωλούσε τόσα πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ (και αλλού βέβαια) που η οικονομία της αυξάνετο με τέτοιο ρυθμό που το μεν χρέος έπεσε στο 36% του ΑΕΠ, το δε Καναδικό Δολλάριο έγινε πάλι ισότιμο του Δολλαρίου των ΗΠΑ.
Το νόμισμα μιά χώρας είναι βασικό δημοσιονομικό εργαλείο, και δεν πρέπει να εγκαταλείπεται εύκολα.}
23 Ιουνίου, 2010 στις 11:49 πμ
Ενη
Πού πάει ο παγκόσμιος πλούτος ;Mα που αλλου στα χρηματιστήρια ολου του κόσμου
Για δείτε εδω πίνακες και εξωφρενικά ποσά πλούτου παγκοσμίως
Τι λέγαμε προχθές για τα Βουβάλια ;………
Δειτε το λινκ
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176113
23 Ιουνίου, 2010 στις 12:24 μμ
Ενη
Αλλο ενα ορεο νέο, για να ξέρουμε που βρίσκεται ο «οικονομικός ορίζοντας» στη σημερινή εποχή http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176114
Ειναι μήνες που»» δουλεύεται η διάλυση της ζώνης του ευρώ
23 Ιουνίου, 2010 στις 1:17 μμ
zeppos
Γιάννη-2, μην κόβεις σε παρακαλώ το σχόλιο στο σημείο που εσύ θέλεις για εντυπώσεις. Ακριβώς κάτω από αυτό που αναφέρεις διευκρινίζω οτι:
«Όμως όσον αφορά εμάς εδώ, ότι και να λέμε, δεν έχει σημασία μεγάλη έξω από τους αναγνώστες, που μπορεί να αποφασίσει κάποιος να βγάλει τα λεφτά του έξω.. να τα σώσει δήθεν.. (Μπορεί και να τον “πιάσουν” έτσι όμως!)»
Είναι πασιφανές οτι απόψεις που μπορούν να κάνουν πραγματικό «κακό» σε μια οικονομία είναι οι απόψεις των «ειδικών» ή των πολιτικών και οχι σε ένα μπλοκ..
Μπα σε καλό σου!
Άλωστε παρόμοιες απόψεις [πτώχευση, αναπροσαρμογή, αναδιαπραγμάτευση, έξοδο από το ευρώ κλπ] έχουν κατεπενάλληψη γραφτεί εδώ μέσα, η δική σου θα με πείραζε; Εσύ λες την γνώμη σου και την εκτίμησή σου. Το ίδιο κάνουμε και μεις..
Αυτά. και μακριά από μένα παρόμοιοι χαρακτηρισμοί.
Εκείνοι που κάνουν παρόμοιες δηλώσεις και είναι τόσο σημαντικοί διεθνώς ώστε οι αναπαραγόμενες δηλώσεις τους να επιδράσουν στις τιμές των ομολόγων, χέστηκαν για πατρίδες και πατριωτισμούς! Η πατρίδα τους είναι το χρήμα.
Όσο για την ουσία του σχολίου σου, θέλω να σου θυμίσω οτι η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης και εκεί θα πορευτεί. Δεν έχουν καμία σχέση τα παραδείγματα έξω από την εδώ πραγματικότητα.
Οι πολιτικές λιτότητας και περιορισμού των ελλειμμάτων είναι [δυστυχώς] όροι απαράβατοι των δανειστών που προέρχονται κυρίως από το διευθυντήριο της ΕΕ. Μόλις χθες θα διάβασες και τις σημαντικές διαφορές και εκτιμήσεις της κ .Μέρκελ από τον Ομπάμα περί του πρακτέου.
Ο ένας πιστεύει οτι είναι λάθος να βάζουμε πρώτα την περιστολή των ελλειμμάτων και μετά την ανάπτυξη και η αλλη επιμένει στο ακριβώς αντίθετο. Ο ένας όμως έχει τα χέρια του ελεύθερα και τυπώνει αφειδώς δολλάρια και εδώ εμείς για να γίνει κάτι παρόμοιο χρειάστηκαν μήνες συσκέψεων και διαβουλεύσεων για τα κυκλοφορήσει μια ελάχιστη ποσότητα ενός τρις (περίπου) παραπάνω τώρα για να υποστηρίξει τον μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων
23 Ιουνίου, 2010 στις 9:08 μμ
Ενη
Και δείτε πως ο Σόρος, ναι αυτός ο Σόρος, «κλαίει και οδύρεται» για το ευρω !!!! :mrgreen»
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176248
23 Ιουνίου, 2010 στις 9:27 μμ
sissa ben dahir
Εν τω μεταξύ οι σύμβουλοι ρίχνουν την ιδέα: Αρχηγέ, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το κόμμα. Μήπως τώρα που κάποιοι λένε και γράφουνε δυο θετικά λόγια για την πορεία της χώρας, να βγαίναμε να ζητάγαμε κατευθείαν από τις αγορές ένα δανειάκι;
Έτσι θα δείχναμε ότι δεν το έχουμε και τόση ανάγκη το μισητό ΔΝΤ. Ο κόσμος θα μας ξανααγκάλιαζε. Να ξηγηθούμε αλλά Τούρκα, αρχηγέ.
Δεν πρόλαβε να το ζυμώσει ο ΓΑΠ και ο Παπακ και η απάντηση ήρθε σήμερα από τους αγοραίους δανειοδότες.
Η διαφορά απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων από τα Γερμανικά αυξήθηκαν σήμερα περίπου 64 μονάδες βάσης , σε σχέση με την Τρίτη, στις 775. Την ίδια στιγμή, τα πενταετή CDS πήραν πάνω 84 μονάδες βάσης εκτοξευόμενα στις 934.
Που πάτε να βγείτε στη σέντρα ρε λεβέντες; Για Νιγηρία τους περάσαμε τους απέναντι;
23 Ιουνίου, 2010 στις 9:44 μμ
Πάνος
Οι αγορές το ξέρουν, εμείς το ξέρουμε. Ο ΓΑΠ κάνει το κορόιδο, εξυπηρετώντας μια ληστρική πολιτική εις βάρος της χωρας του/ μας.
23 Ιουνίου, 2010 στις 11:24 μμ
Ενη
Κι αλλη υποθεση εργασίας, αυτή τη φορά απο τον Sissa (βλ. πιο πάνω), αλλα τον διαψευδουν τα πιο επίσημα χείλη.
Δειτε το λινκ
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176185
23 Ιουνίου, 2010 στις 11:31 μμ
Πάνος
Ένη, είδες και τα σχόλια αποκάτω; 😉
23 Ιουνίου, 2010 στις 11:33 μμ
Ενη
Πάνο
Δες τα σε λίγο, που θα αναγραφούν κι άλλα 😆
24 Ιουνίου, 2010 στις 11:47 πμ
Ενη
Τρισε VS Σόρος
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=176594
και η υπεράσπιση του Ευρώ απέναντι στα διεθνή κοράκια
24 Ιουνίου, 2010 στις 11:52 πμ
Ενη
Πάνο
Σου είπα χθές βράδυ να δείς τα επόμενα σχόλια. Ομως η καλή μας Ελευθεροτυπία δεν κατάφερε ακόμη να τα δημοσιεύσει. 😯
Eννοώ το σχόλιο μου 11,24
24 Ιουνίου, 2010 στις 12:28 μμ
δεξιος
Τωρα αν σου πω οτι στη διαμαχη αυτη ο Σορος ηταν με το ΓΑΠ κατα της Μερκελ και του Τρισε μπορει να παραξενευθεις.
Ο Σορος βαλλει κατα του Μααστριχτ στο ονομα της ευρωπαικης ενοποιησης και της παγκοσμιας διακυβερνησης που επιθυμει και η Μερκελ υπερασπιζεται τα εθνικα συμφεροντα της Γερμανιας να μη πληρωσει τα χρεη των αλλων.
Ο ΓΑΠ ειναι στο ρολο του αναξιοπαθουντος πιονιου που λεει συνεχεια «θελω παγκοσμια διακυβερνηση γιατι δεν μπορω μονος μου».
24 Ιουνίου, 2010 στις 12:39 μμ
Ενη
Δεξιε
Αστα αυτά τα δικά σου. Ο Σόρος, ειναι σκληρός επιχειρηματίας και υπερασπίζεται τα οικονομικά του συμφέροντα, δεν ειναι πολιτικός ουτε χαράσσει πολιτική ουτε και υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις…..
Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα μπλέξιμο με τά απο πάνω λόγια σου. Ειπαμε εισαι επιτυχημένος «ανεπαισθήτως προβοκάτωρ»….
Και ο ΓΑΠ ξέρεις πολύ καλά οτι δεν υποστηρίζει απλοικά πρλαγματα (οπως εσυ τα περιγράφεις για εντυπώσεις), και ειναι πολύ καλά ενημερωμένος στα διεθνη πράγματα.
Eπίκειται η Σύνοδος των G20 και γι αυτο ολοι βγήκαν (βλ. Σόρος κ,α.) και προσπαθουν να δημιουργήσουν το κλίμα που τους συμφέρει.
24 Ιουνίου, 2010 στις 12:46 μμ
zeppos
Προσεκτικά με τον Σόρος..
Δεν τόχει σε τίποτα να κόψει την χορηγία στο ΙΘΙ και τότε τα καντήλια του Θείου θα μας πάρουν μπάλλα όλους!