Της Φωτεινης Kαλλιρη, από την «Κ»

Tέσσερις βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θεωρεί απολύτως προβληματικές η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θέτοντας ευθέως υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητά τους. Η υπαγωγή στο ΙΚΑ όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011, η ολοσχερής αναστολή της σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και η επιβολή εισφορών υπέρ ΛΑΦΚΑ σε μόνιμη βάση για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Την επιβολή ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) ως παροδικό μέτρο, αναγκαίο για τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, έκρινε η Ολομέλεια νόμιμη (έτσι κι αλλιώς προβλέπεται μέχρι το 2015).

Αντιθέτως, αντισυνταγματική κρίθηκε και η ρύθμιση που απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση (από το 2015) να εγγυάται για τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Επίσης, για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ κρίθηκε ότι πρέπει να ψηφιστεί νόμος και δεν αρκεί η υπουργική απόφαση.

Για τα Ταμεία

Αντισυνταγματικό θεωρείται και το άρθρο 27 του νομοσχεδίου για ενοποίηση των Ταμείων, όπως και η ρύθμιση που προβλέπει ότι από 1.1.2011 όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Το βασικό επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς –επαγγελματικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης– ενοποιούνται, γεγονός που δημιουργεί συνταγματικά εμπόδια.

Η γνωμοδότηση που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει μεγάλη σημασία, καθώς δίδει τη νομική κατεύθυνση για την εκδίκαση των προσφυγών που θα κατατεθούν στη Δικαιοσύνη.

Ενστάσεις

Στη χθεσινή πολύωρη –για δεύτερη μέρα– συνεδρίαση της Ολομέλειας, διατυπώθηκαν ειδικότερα ενστάσεις για τη μείωση των συντάξεων και τη συνταγματικότητα διάταξης του νομοσχεδίου που καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα και αναφέρεται στην αναλογία μισθού και σύνταξης. Κάτι που είναι αντίθετο με αποφάσεις των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς και του «Μισθοδικείου», σύμφωνα με τις οποίες οι συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των ετών υπηρεσίας και των αποδοχών των εργαζομένων με βάση τις οποίες γίνονται και οι εισφορές.

Ασαφές και αόριστο

Πάντως, ορισμένα μέλη του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου διατύπωσαν την άποψη ότι για να τύχει επεξεργασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο το υπό εξέταση νομοσχέδιο θα έπρεπε να ρυθμίζει μόνο συνταξιοδοτικά ζητήματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ. 2 και άρθρο 98). Κοινός τόπος των παρατηρήσεων που εκφράζουν οι ανώτατοι δικαστές είναι ότι το νομοσχέδιο που αριθμεί 86 σελίδες είναι εξαιρετικά ασαφές και αόριστο, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα εναρμόνισής του με το Σύνταγμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_26/06/2010_406047