Του Μιχάλη Μιχελή

Ταραχές ξέσπασαν στην Iαπωνία, με την προβολή της ταινίας «The Cove». Οι αρχές εξαναγκάστηκαν να περιφρουρήσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες, από τα ακροδεξιά στοιχεία και το συνεταιρισμό των ψαράδων, που διαμαρτύρονται, γι’ αυτήν την αντι-ιαπωνέζικη (όπως  ισχυρίζονται) ταινία, που θέλει να παρουσιάσει τους Ιάπωνες ως απολίτιστους!


Εξ αιτίας της προβολής του εν λόγω ντοκιμαντέρ, έχουν αρχίσει επίσης συζητήσεις, γιατί οι Ιάπωνες τελικά, δείχνουν τόσο πάθος, για τη διατροφή τους με κρέας φάλαινας και δελφινιών.

Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν (πέρα από τις παραδοσιακές σχέσεις των Ιαπώνων με τη θάλασσα και τη λήψη της τροφής τους από τα ψάρια), είναι και μια αντικειμενική πραγματικότητα, που εμφανίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ότι δηλαδή, εξ αιτίας των πυρηνικών καταστροφών, που συντελέστηκαν στα ιαπωνικά νησιά, με τη διάχυτη ραδιενέργεια, επειδή δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια, για να θραφούν, στράφηκαν στη θάλασσα για να ζήσουν με τις πρωτεΐνες από τα ψάρια. Αυτό στη συνέχεια, πέρασε μέχρι στις μέρες μας, ως παραδοσιακός τρόπος διατροφικής συνήθειας.


Σήμερα εξ αιτίας της υπερδιατροφής με κητοειδή ψάρια, στα μαλλιά των  κατοίκων του Ταϊτζί (στην πόλη που αναφέρεται η ταινία «The Cove»), σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, εμφανίζεται υδράργυρος 4 φορές περισσότερος (από το κανονικό), σε ποσοστό 30% του πληθυσμού. Γι’ αυτό και απαγορεύτηκε η διανομή κρέατος δελφινιού και φάλαινας στα σχολεία. Ας σημειωθεί, ότι η Ιαπωνία, έχει στο παρελθόν υποστεί την επέλαση της νευρολογικής «Ασθένειας Μιναμάτα» (από τον υδράργυρο στον ομώνυμο κόλπο), με πολλά θύματα στη δεκαετία του ’50.

Το 2001, ήταν 2,265 τα θύματα (1,784 πέθαναν).

Ιάπωνες φαλαινοθήρες και κράτη που υποστηρίζουν ακόμα τη φαλαινοθηρία (όπως το Εκουαντόρ, η Καμπότζη, το Λάος, η Ερυθραία, η Γουϊνέα Μπισάου, το Κιριμπάτι, τα Νησιά του Μάρσαλ), ισχυρίζονται, ότι το κυνήγι της φάλαινας, περιορίζει την καταστροφή στ’ αλιευτικά αποθέματα. Ωστόσο το είδος της φάλαινας που σκοτώνονται, η ρυγχοφάλαινες του Βόρειου Ειρηνικού και Ανταρκτικής, τρέφονται αποκλειστικά από κριλ και όχι  από τα ψάρια.

Οι κινητοποιήσεις για την καταγγελία της φαλαινοθηρίας και της δολοφονίας των δελφινιών, έχει εξαναγκάσει διάφορες χώρες, να κόψουν τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τις ψαράδικες πόλεις της Ιαπωνίας (όπως την Ayukawa), που ήταν αδελφοποιημένη με διάφορα μέρη του κόσμου. Πέρυσι η Ιαπωνία, δολοφόνησε 1073 φάλαινες!

Η Νew York Times αναφέρουν, ότι η ταινία «The Cove» του Λούη Ψυχογιού, είναι ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων, για την καταγγελία των εγκλημάτων που διαδραματίζονται στη θάλασσα, ερήμην της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για όλους εκείνους, που εκμεταλλεύονται τα δελφίνια για ψυχαγωγία. Τα δελφίνια ας σημειωθεί, ότι ταΐζονται στα δελφινάρια με φάρμακα, για ν’ αντέξουν στο στρες των επιδείξεων.

ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΜΟΥΜΕ, ΟΤΙ ΤΟΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ SΗOW ΜΕ ΔΕΛΦΙΝΙΑ (άδεια των κρατικών αρχών και της νομαρχίας).