Του suigeneris
«Στης ψυχής σου το μπουρδέλο, ανατέλλω…»
Το ΑΠΟΨΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΙΛΟΥΣ της Σοφίας Νικολαϊδου, (εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι ένα μικρό βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα συνοψίζοντας την περιπέτεια ανθρώπινων ζωών-μα κυρίως ανθρώπινων συνειδήσεων.
«Δεκέμβριος 2008: Πορείες και συνθήματα. Μια μεγάλη φωτιά σε μια μεγάλη σχολή. Και μια φράση που εκτοξεύεται με δύναμη: Απόψε δεν έχουμε φίλους. Οκτώβριος 1981-1989: Ένας ανυποψίαστος μα αποφασισμένος ιστορικός ερευνά το απαγορευμένο θέμα των δωσίλογων και τις γερμανοφασιστικές οργανώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από παντού, πέφτουν να τον φάνε. 1934-1944: Ναζιστική Γερμανία, κατεχόμενη Θεσσαλονίκη. Εβραίοι, Έλληνες, Γερμανοί. Μαυραγορίτες, κατηχητικά, φυλακές και συσσίτια. Προδότες και πατριώτες. Ένα μυθιστόρημα για τρεις γενιές Ελλήνων που προσπαθούν να ζήσουν τη ζωή τους, την ώρα που η Ιστορία (τους) δείχνει τα δόντια της. Γονείς και παιδιά, φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μπακάληδες και αλάνια, γιαγιάδες και υπάλληλοι, συνδικαλιστές και ουδετερόφιλοι μαθαίνουν μια και καλή πως «(..) πρώτα κοιτάς πού χύθηκε το αίμα σου και ύστερα διαλέγεις πλευρά». Ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος απόφαση, όταν ο κόσμος γύρω καίγεται; Πώς τσακίζεται η θεωρία στην πράξη; Και ποιος μας βεβαίωσε, παρακαλώ, πως αυτή ‘η χώρα ποτέ δεν πεθαίνει’;»
Η έλξη μου για το μικρό αυτό μυθιστόρημα προκύπτει ίσως βαθμιαία ευανάγνωστη: ο ακαδημαϊκός μικρόκοσμος της Φιλοσοφικής, η δεκαετία του ’40 μέσα από τις ουλές της, η δεκαετία του 80 μέσα από τις ενοχές της και ο Δεκέμβρης του ’08 (μόλις χτες..) μέσα από τις στάχτες που ακόμα καπνίζουν. Δεν είναι όμως αυτοί οι λόγοι που το ρούφηξα κάποιες άγριες ώρες της νύχτας. Σπάνια η λογοτεχνική πένα ψαύει τόσο πειστικά πληγές και εικόνες των οριακών γεγονότων που γνώρισε η Ελλάδα τον περασμένο αιώνα.
Η Νικολαϊδου τα γάμησε όλα.
Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από τη ματιά της-αυτή είναι η Ελλάδα, φαίνεται να μας φωνάζει. Οι πιο θετικοί ήρωες της ματαιώνονται, ζωές καταρρέουν, ψυχές αλγούν, σώματα υποφέρουν. Πάντα χαμηλοθόρυβα, όχι με εξτραβαγκάντσες και επιτηδεύσεις. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» ισχυρίζεται το παιδικό τραγουδάκι με το οποίο μεγαλώσαμε. Αλήθεια; Μήπως έχει πεθάνει και δεν το ξέρει ..; 😉
Πίσω από τα πρόσωπα της κρύβονται ΑΛΗΘΙΝΟΙ χαρακτήρες της πόλης και της Ακαδημίας. Η Νικολαϊδου χειρίζεται τα πρόσωπα με αληθοφάνεια και βάθος.
Στο περιορισμένο αυτό σε μέγεθος μυθιστόρημα χτίζεται ένα πραγματικό bildungsroman. Αστικό το τοπίο αλλά διόλου αστικοί οι ‘τρόποι’.
Μια πραγματική πόλη ζει σε διάφορους ιστορικούς χρόνους-καθώς οι πληγές της χάσκουν. Εβραϊκές ταφοπλάκες σε δημόσιους χώρους, ΕΠΟΝιτες που τους ξέρασε η Οργάνωση, λούμπεν μαυραγορίτες, σκονισμένα αρχεία, ισχυρές γυναίκες-ηρωίδες που μου θύμισαν Ταχτσή, άνδρες με @@, φτηνοί τζουτζέδες του συνδικαλιστικού σωλήνα, υποδειγματικές στην κλιμάκωση τους πραγματώσεις μικροαστικών ονείρων, στήνουν μια πρωτότυπη αφήγηση.
Η βία και ο σφετερισμός αποτελούν δυο βασικά μοτίβα λογοπλοκής στο υπό συζήτηση μυθιστόρημα-αλλά ΤΙ ουσιώδη διαφορά έχουμε εδώ σε σχέση με πολλά αντίστοιχα εγχειρήματα… «Η λογοτεχνία δεν είναι κατηχητικό. Δε σηκώνει το δάχτυλο, δεν υψώνει το φρύδι.», λέει απολύτως εύστοχα σε μια συνέντευξη της η Σαλονικιά συγγραφέας. Μεγάλη κουβέντα.
Ένα βιβλίο που, νομίζω, κατεξοχήν μιλάει στη γενιά της-στη γενιά μου, με όρους διαφορετικούς απ’ αυτούς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να ενσωματώνεται το πρόσφατο οδυνηρό παρελθόν στο μακρινό (;) σήμερα. Αναφέρεται σε διόλου τελειωμένα πράγματα, κραυγάζει τις σιωπές. Της Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων που τη συναπαρτίζουν, αυτών που έζησαν καιρούς πολλούς-μα δεν είναι πια εκεί .
Ναι, η Νικολαϊδου απόψε που ξέμεινα από ‘φίλους’ και από ‘λόγια’ μου ‘μίλησε’.
*νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μου βγήκε να δημοσιεύσω τέτοια παρουσίαση-μικρή παρέμβαση στην Καλύβα-ίσως ως μια (κατά)θεση του πως προσωπικά αντιλαμβάνομαι την κοινωνία και τις ρωγμές, τα ανήλιαγα σχίσματα της κάτω από την αναιμική -καλοκαιρινή- χλόη..
16 Σχόλια
Comments feed for this article
23 Ιουλίου, 2010 στις 9:37 πμ
Πάνος
Μετά το Δρ Σούη, δείτε μια πλούσια συλλογή από κριτικές:
http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=152246
23 Ιουλίου, 2010 στις 1:43 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Κάτι η διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση του Σουη, κάτι οι επίσης καλές βιβλιοπαρουσιάσεις των άλλων από το λινκ του Πάνου, κάτι που λόγω δουλειάς βρέθηκα κοντά σε ένα βιβλιοπωλείο…
…ε, πήγα και το αγόρασα! 🙂
Για να δούμε, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον…
23 Ιουλίου, 2010 στις 2:01 μμ
Πάνος
Κι εγώ το παράγγειλα – θα το πάρω αύριο.
25 Ιουλίου, 2010 στις 12:40 πμ
Πάνος
Αύριο οι εντυπώσεις -λίγες σελίδες έμειναν…
25 Ιουλίου, 2010 στις 9:07 πμ
Πάνος
Λοιπόν:
Το θέμα είναι έξοχο – η διαπραγμάτευσή του είναι μετριότατη. Είναι άλλο πράγμα να επιχειρείς ένα ιστορικό δοκίμιο και άλλο ένα μυθιστόρημα.
Η αποτυχία της κ. Ν. οφείλεται σε δύο βασικές αδυναμίες της: δε μπορεί να δώσει ζωή στους πρωταγωνιστές της – χάρτινοι ξεκινάνε και χάρτινοι παραμένουν, χωρίς την παραμικρή πειστικότητα. Καρικατούρες, όχι πρόσωπα!
Η δεύτερη αδυναμία είναι ακόμα περισσότερο καταδικαστική: η κ.Ν. δεν αποφεύγει τη διολίσθηση σε έναν απίστευτο διδακτισμό, ο οποίος προς το τέλος εκδηλώνεται αχαλίνωτος, με αποτέλεσμα να τινάζει στον αέρα κι αυτό το «λίγο» που είχε επιτευχθεί.
Δεν πειράζει – απλά το «μεγάλο» μυθιστόρημα πάνω στη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης παραμένει υπόθεση του μέλλοντος…
25 Ιουλίου, 2010 στις 11:35 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Εγω δεν το έχω τελειώσει ακόμα οπότε επιφυλάσσομαι να εκφέρω κρίση…
26 Ιουλίου, 2010 στις 11:51 πμ
sui
Πάνο μου,
de gustibus et coloribus, non dispudantum.. 😉
για σένα, οι ήρωες της Ν. είναι «χάρτινοι» και «καρικατούρες»-για μένα, είναι πραγματικοί (παρουσιασμένοι με ένα συγκεκριμένο στυλ..)
εκεί που βλέπεις εσύ τη «διολίσθηση στο διδακτισμό», εγω βλέπω ένα αφηγματικά αντισυμβατικό μυθιστόρημα
το θέμα του, συμφωνούμε, είναι «έξοχο», το δε υλικό της σχετίζεται και με τις ‘παρέες’ της (βλ. στις ευχαριστίες του τέλους..)-ΔΙΟΛΟΥ τυχαίες..
και, εν πάση περιπτώσει, είναι προφανές ότι το παρουσίασα σε αντιπαραβολή για να δούμε λίγο και την εικόνα του δωσίλογου και του θέματος της συνεργασίας με τον κατακτητή στην (πολύ) σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία αλλά και στη συλλογική μνήμη (στο «μετριότατο» αυτό έργο 😉 -κατά τη γνώμη σου) γιατί σε -πολύ- λίγο με τη συνδρομή κάποιων δικτυακών συνομιλητών μου βλέπω τα τέκνα/εγγόνια, κλπ των νέων ‘Θύματων’ του Αστόργου Μεταπολεμικού Κράτους να παίρνουν εκτός από τα αναδρομικά παράσημα ΚΑΙ τίποτα συνταξούλες από το Λοβέρδο (κόντρα σε ΔΝΤ, κλπ 8) )!
ΟΣΟΝΟΥΥΠωΩΩωΩΩωω … !
26 Ιουλίου, 2010 στις 12:01 μμ
Πάνος
Οι συντάξεις είναι άσχετες με την λογοτεχνική αρτιότητα του έργου. Αν θέλεις να τις καταγγείλεις γράφεις άρθρα, μελέτες, ποστ κλπ – ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου! Το να γράψεις μυθιστόρημα πάνω σ’ αυτό το θέμα είναι άλλης τάξης ρίσκο και απαιτεί άλλου επιπέδου δυνατότητες…
Ελπίζω να μου συγχωρέσεις ότι δεν θα αφιερώσω μια -δυό ώρες για να τα τεκμηριώσω όλα αυτά: είναι πολύ εύκολο ως εγχείρημα, αλλά τις λυπάμαι… 😉
Πάντως έχει και τις ενδιαφέρουσες στιγμές του το βιβλίο – ιδίως όταν περιγράφει τα ενδοπανεπιστημιακά. Συνολικά, η ανάγνωση δεν ήταν βαρετή (στο μεγαλύτερο κομμάτι). Θενξ για την παρουσίαση!
28 Ιουνίου, 2011 στις 10:18 πμ
Πάνος
Τελικά το βιβλίο βραβεύτηκε!
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=408464&h1=true
…κάτι που δεν το κάνει ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο, φυσικά 😉
12 Ιουλίου, 2012 στις 8:11 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Αν και μολις διαβασα το πρωτο κεφαλαιο , ανατρεχοντας στην κριτικη της Λώρη Κέζα «Τριβές στο Αριστοτέλειο Η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης ως χώρος της λογοτεχνίας στο καινούργιο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου Αναγνωρίσιμα πρόσωπα, μαχαιρώματα, κλωτσιές, αντιγραφές»στο ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=322708
επισημαινω το :
«…Στο πανεπιστήμιο πάντως δεν αναδεικνύεται ούτε ο πιο εργατικός, ο πιο ευφυής, ο πιο πρωτότυπος. Καθώς το διδακτορικό για την Κατοχή καθυστερεί, ο καθηγητής Αστερίου δανείζεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο και το δημοσιεύει σαν δικό του. Εκπλήσσεται όταν ο φοιτητής επισημαίνει την κλοπή και εκπλήσσεται ακόμη περισσότερο από το αποτέλεσμα της έρευνας. Είναι πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, δεν είναι όμως αυτό που ο ίδιος είχε υποδείξει. Με τον γνωστό υπόγειο τρόπο του καταστρέφει τις ακαδημαϊκές προοπτικές του νεαρού.
Αυτός που τελικά γίνεται επίκουρος με τα χάδια του Αστερίου είναι ένας συνδικαλιστής, πρώτος στις κολακείες. Με τις ανέμπνευστες ομιλίες του κερδίζει μια θέση σε κάθε συνέδριο, με τις κομματικές γνωριμίες του δικτυώνεται σε επιχορηγούμενα προγράμματα. »
Ο συγγραφεας ενος καλου (και ) πανεπιστημιακου μυθιστορηματος πρεπει να παραπεμπει σε κλασσικα αμαρτηματα οπως την πανεπιστημιακη λογοκλοπη. Η συγγραφευς εχει βιωσει την πανεπιστημικαη αναξιοκρατια, ιντριγγα και λογοκλοπη απο την θητεια της ως πανεπιστηιακος.
Αν και ειναι νεωτερη ,ενδεχομενως εχει εμπνευστει απο το εξαιρετικο film του πολωνου Krzysztof Zanussi’s Barwy ochronne/Camouflage (1977), ο οποιος εχει σπουδασει φυσικη και φιλοσοφια και θεωρειται απο τους κυριοτεεριους εκπροσωπους του ρευματος του “κινηματογραφου της ηθικης.”
Συντομη υποθεση μιας πολυ επικαιρης κινημ. ταινιας του 1977 σε 2 σχολια μου στο :
https://panosz.wordpress.com/2012/04/20/mathiopoulou/
12 Ιουλίου, 2012 στις 8:43 μμ
Ενη
*νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μου βγήκε να δημοσιεύσω τέτοια παρουσίαση-μικρή παρέμβαση στην Καλύβα-ίσως ως μια (κατά)θεση του πως προσωπικά αντιλαμβάνομαι την κοινωνία και τις ρωγμές, τα ανήλιαγα σχίσματα της κάτω από την αναιμική -καλοκαιρινή- χλόη..»
Λέει στο ποστ ο Σουι, και αναρωτιέμαι που ημουνα τον Ιουλιο 2010;
Γιατί πέρασε αυτό το ποστ και το διαβάζω μόλις σήμερα;
Και Πάνο, που ειναι σήμερα ο Σουι, που ανταλλάζαμε»αισθήματα αγάπης» κάποτε στην Καλύβα, αν θυμασαι; 😆 😆 😆
Τι κριμα να χάνονται εστω και κάποιες διαδικτυακές «αγάπες» ετσι «αδοξα»
θυμαμαι την αυστηρή κριτική του που μου εκανε για Βενεζουέλα και Τσάβες, που τοτε ημουνα ενθερμη υποστηρίκτρια, αλλά εκεινος ειχε προσωπικη εμπειρία επειδή ειχε μεινει αρκετό καιρό στη Λατινικη Αμερικη……… και ηξερε…..
Sui που εισαι; 🙂
12 Ιουλίου, 2012 στις 8:59 μμ
Ενη
Τελικά Πάνο θυμηθηκα που ημουνα.
Στην Καλαμάτα για το Φεστιβαλ. 🙂
12 Ιουλίου, 2012 στις 9:16 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην
Μπάμπης Δερμιτζάκης
Sunday, January 30, 2011
Μίλαν Κούντερα, Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι
«…ο Κούντερα θα σχολιάσει πιο διεξοδικά το τυχαίο, ή μάλλον τις τυχαίες συμπτώσεις που αποδεικνύονται αποφασιστικές για τη ζωή μας. Πιο πριν, στη σελίδα 54, είχε γράψει:
«Το τυχαίο είναι που κάνει τέτοια μάγια, όχι το αναγκαίο. Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντώνται σ’ αυτόν απ’ την πρώτη στιγμή, όπως τα πουλιά πάνω στους ώμους του Αγίου
Φραγκίσκου της Ασσίζης».
Πιο κάτω (σελ. 57) μιλάει για την ομορφιά του τυχαίου (το εννοεί με την σημασία της σύμπτωσης) σχολιάζοντας μια σύνθεση του Μπετόβεν και την «Άννα Καρένινα» του Τολστόι (Στην αποβάθρα ενός σιδηροδρομικού σταθμού γνωρίζεται η Άννα με τον Βρόνσκι, τον άνδρα που στάθηκε αιτία να βάλει τέρμα στη ζωή της πέφτοντας στις ράγες ενός τραίνου) για να καταλήξει: «θα μπορούσαμε δικαίως να προσάψουμε στον άνθρωπο ότι είναι τυφλός στα τυχαία αυτά στην καθημερινή ζωή και ότι στερεί έτσι τη ζωή από τη διάσταση της ομορφιάς της».»
http://hdermi.blogspot.gr/2011/01/blog-post_30.html
12 Ιουλίου, 2012 στις 10:17 μμ
Πάνος
Ένη,
δεν ξέρω που είναι ο sui – ούτε και με ενδιαφέρει. Εύχομαι να είναι καλά ο άνθρωπος. Για την ενημέρωσή σου, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν να αποχωρήσουν από το σχολιασμό της καλύβας, το καλοκαίρι του 2010, για λόγους που ανάγονται στην ερμηνεία της περιόδου 1943-49. Επί της οποίας (νομίζουν ότι) διαθέτουν την απόλυτη αυθεντία. Τόσο απόλυτη, ώστε για χάρη της να περιφρονούν ακόμα και την προσωπική σχέση που υπήρχε μεταξύ μας. Shit happens… 😉
13 Ιουλίου, 2012 στις 12:47 μμ
Ενη
Ναι, Πάνο θυμάμαι ηταν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά συμβαίνουν ……… τι να κάνουμε. 🙂
Μια διευκρίνιση προς αρσιν πάσης παρεξηγήσεως, ο,τι γράφω για «αισθήματα αγάπης»
περιγράφω μια κουβέντα, στα πλαίσια του διαδικτυακου χιουμορα, οπου ανταλλασσαμε ατάκες με τον Sui, με μπόλικο αισθημα του «αστειου»,
δεν ηταν ουτε «τυχαιο» ουτε «ατυχές» γεγονός. Χα χα χα
19 Μαρτίου, 2013 στις 12:13 πμ
Οι δωσίλογοι της Θεσσαλονίκης | Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας
[…] 1. Απόψε δεν έχουμε φίλους:https://panosz.wordpress.com/2010/07/23/suigeneris/ […]