Πριν από πέντε χρόνια η Πορτογαλία ανέλαβε ένα μεγάλο στοίχημα. Αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, επενδύοντας σε φιλόδοξα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σήμερα εισπράττει τα κέρδη από το στοίχημα αυτό, καθώς σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, η «καθαρή» ενέργεια αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά στηρίγματα της πορτογαλικής οικονομίας. Η χώρα στοχεύει τώρα σε μία ολοκληρωτική «πράσινη» μεταμόρφωση.
Σύμφωνα με στοιχεία των News York Times περίπου το 45% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα καλύπτεται φέτος από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 17%. Η μετάβαση δεν ήταν ούτε η εύκολη, ούτε χωρίς κόστος.
Τα πρώτα χρόνια τα νοικοκυριά της χώρας έρχονταν αντιμέτωπα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν τη χρησιμότητα της στροφής αυτής σε ανανεώσιμες πηγές. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται ο τομέας της καθαρής ενέργειας, ωστόσο, τόσο περισσότερο μειώνεται και το κόστος.
Επιπλέον η ενεργειακή αυτή μεταμόρφωση δεν συνοδεύθηκε από αύξηση των φόρων, ούτε είχε αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη. Βοήθησε δε τη χώρα να αμβλύνει το εμπορικό της έλλειμμα, το οποίο έως και πριν από 5 χρόνια οφειλόταν κατά 50% στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι πρωτοβουλίες της πορτογαλικής κυβέρνησης διευρύνονται τώρα και στην αγορά αυτοκινήτου. Η Πορτογαλία ευελπιστεί ότι το 2011 θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα διαθέτει ένα εθνικό δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το πορτογαλικό παράδειγμα. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας IHS Emerging Energy Research, που δημοσιεύουν οι NY Times, έως το 2025 η Δανία, η Ιρλανδία και η Βρετανία θα καλύπτουν το 40% ή και περισσότερο των αναγκών τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές.
Σημαντικές προσπάθειες γίνονται επίσης από τον Καναδά και τη Βραζιλία. Αντιθέτως, με πολύ πιο αργούς ρυθμούς κινούνται οι ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πέρυσι παρήγαγε λιγότερο από το 5% του ηλεκτρικού της ρεύματος από «καθαρές» πηγές, ενώ το 2025 εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 16%.
Αυτά έγραψε σήμερα την 27η εκατομβαιώνος η Ναυτεμπορική.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1853536
Τώρα θάχει γούστο να τα διαβάζει αυτά ο κ. Παπανδρέου και η κ. Μπιρμπίλη και να ζηλέψουν τα κλέη των Πορτογάλων ομολόγων τους.