Μην ανησυχείτε αγαπητοί καλυβίστες. Δεν υπάρχει κίνδυνος να συμβούν αυτά στη χώρα μας. Τους Κουβανούς θα βρει το κακό που δεν εκτιμούν την αξία της κρατικής εργοδοσίας και κρατικής επιχειρηματικότητας.
Στην κατάργηση πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το Μάρτιο του 2011 στο πλαίσιο μιας διαδικασίας εξορθολογισμού της οικονομίας από τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα προχωρά η κουβανική κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία εργαζομένων της Κούβας (CTC) το μέτρο θα εφαρμοστεί «άμεσα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τρόπο σταδιακό και προοδευτικό και θα έχει επίδραση σε όλους τους τομείς».
«Το κράτος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί εταιρίες και υπηρεσίες, των οποίων τα άτομα είναι υπεράριθμα και όπου οι απώλειες είναι αντιπαραγωγικές» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την CTC, οι νέοι άνεργοι θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεταιρισμούς ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Αυτό το μέτρο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος οργάνωσης της εργασίας που δρομολογήθηκε από την κουβανική κυβέρνηση για την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία μειώθηκε κατά 1,1% το 2009.
Μόνο ένα παράπονο έχω. Μα να μην τους δώσουν μια δεκαετή προθεσμία προσαρμογής; Έτσι, μέσα σ’ ένα εξάμηνο, πατ κιουτ;
Ε, νομίζω ήρθε η ώρα να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας. Τα άλλα όλα έχουν ήδη έρθει τούμπα.
11 Σχόλια
Comments feed for this article
13 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:11 μμ
δεξιος
Εκεινο που πρεπει να προσεξεις ειναι οτι το μετρο το ανακοινωνει η Ομοσπονδια Εργαζομενων Κουβας δηλαδη το αντιστοιχο της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.Αυτο θα πει really existing socialism και οχι το ελληνικο κακεκτυπο του τριτου ή του τεταρτου δρομου.
Εδω ο Παπασπυρος μια 24ωρη απεργια θα την εκανε εναντιον του μετρου.
13 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:32 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
Οπα, σαν να αρχίζει να αποχαιρετάει τον κομμουνισμό και η Κούβα…
Όπως και να ‘χει μία τέτοια φιλελευθεροποίηση της οικονομίας είναι κάτι το θετικό και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά πρωτίστως για πολιτικούς, μία τέτοια ενέργεια θα θέσει κατά πάσα πιθανότητα σε λειτουργία μία διαδικασία εκδημοκρατισμού της Κούβας, ακόμα και αν το καθεστώς δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη.
13 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 11:05 μμ
Πάνος
Εύχομαι να μην έχουμε μια Κίνα νο 2…
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 12:12 πμ
xBerliner
«Εύχομαι να μην έχουμε μια Κίνα νο 2…»
Πάνο, λογικές οι ανυσηχίες σου, αλλά….
Η Κίνα νο 1 είναι αυτό που είναι όχι μόνο για λόγους ιστορικούς (κουμουνισμός είχαν και αλλού και μάλιστα σε παρόμοιες ή χειρότερα απάνθρωπες συνθήκες – σταλινισμός).
Αλλά και για λόγους πολιτισμικούς.
Άλλο πράγμα ο σινικός πολιτισμός (και γενικότερα ο ανατολικοασιατικός) και άλλο πράγμα οι δυτικοί πολιτισμοί. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, όσες διαφορές και αν έχουμε όλοι οι δυτικοί (ευρωπαίοι – σλάβοι, γότθοι, βαλκάνιοι, βόρειο και λατινο αμερικάνοι και αυστραλοί) συγκρινόμενοι με τους «από εκεί» μοιάζουμε πολλοί.
Η αυστηρή ιεραρχίακαι η πιστή και τυφλή αφοσίωση στο καθήκον που χαρακτηρίζουν το σινικό πολιτισμό, αν και υπάρξαν για περιόδους κυρίαρχα στη δύση, δεν άντεξαν τα πρώρα βήματα φιλελευθεροποίησης.
Οι πολιτισμοί της από «από εδώ μεριάς» έχουν το άτομο στον πυρήνα τους και ατο χαρακτηριστικό αυτό θα αναδειχθεί όταν του δοθεί λίγος αέρας να αναπνέυσει.
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 12:12 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Εύχομαι να μην έχουμε μια Κίνα νο 2…»
Και εγω το ίδιο.
Έχω πάντως το προαίσθημα πως η Κούβα θα πάει για δημοκρατία – κανονική, πλήρη δημοκρατία. Θα δούμε…
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 1:20 πμ
Έμφραγμα στους δρόμους, ουρές στα βενζινάδικα από την αποχή των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων | Διαιτες
[…] Καταργούνται πάνω από 500.000 χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο… […]
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 8:40 πμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Καλημέρα,
εγώ νομίζω ότι αν η Κίνα δεν είχε το μέγεθος και ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, στρατιωτικά κλπ, δεν θα είχε περιθώρια το καθεστώς της να επιβιώσει μέχρι σήμερα.
Πιστεύω ότι η Κούβα δεν είναι τέτοια περίπτωση. Οι εναλλάκτικές της εξαντλούνται ανάμεσα σε Β.Κορέα ή μεταμοντέρνα Μπανανία.
Φυσικά θα ήλπιζα σε κάτι δημοκρατικότερο, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 9:56 πμ
kaneloriza
Το χειρότερο δεν είναι οι απολύσεις.
Δείτε εδώ:
http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/26/cuba-cigarette-rations-cut
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 10:20 πμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Οι εναλλάκτικές της εξαντλούνται ανάμεσα σε Β.Κορέα ή μεταμοντέρνα Μπανανία.»
Ή σε μία κανονική δημοκρατία όπως είναι αυτή την στιγμή η Ουρουγουάη ή η Χιλή.
Η επιλογή ‘Βορεια Κορέα’ δεν υφίσταται πλέον για την Κούβα Αναγνώστη. Η επιλογή ‘μεταμοντέρνα μπανανία’ επίσης δεν παίζει για λόγους που έχουν να κάνουν με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας αλλά και τους ανθρώπους της.
Παραμένω αρκετά πιο αισιόδοξος.
Καλημέρα
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 12:42 μμ
Αναγνώστης ο αθηναίος
Δύστροπη Πραγματικότητα, κανονικά εσύ πρέπει να είσαι ο δύστροπος και εγώ ο αισιόδοξος (λόγω νικ).
Παρόλα αυτά, ειλικρινά μαζί σου για αυτά που ελπίζουμε
14 Σεπτεμβρίου, 2010 στις 1:32 μμ
Δύστροπη Πραγματικότητα
«Δύστροπη Πραγματικότητα, κανονικά εσύ πρέπει να είσαι ο δύστροπος και εγώ ο αισιόδοξος (λόγω νικ).»
🙂
To νικ μου έχει να κάνει περισσότερο με την φύση της πραγματικότητας (αμαν, πολύ βαρύγδουπο μου βγήκε…) παρά με μένα τον ίδιο. 🙂