Γράφει ο 1ας
Έχοντας επίγνωση ότι η εξιστόρηση της Ιστορίας είναι μια έμμεση πολιτική τοποθέτηση για το παρόν, μπορούμε να διακρίνουμε δύο διακριτές αντιθετικές σχολές ιστορίας:Την «Αριστερή»,και την «Δεξιά».
Η κάθε μια προσπαθεί να προσδώσει στην αντίπαλη σχολή τα στοιχεία του φανατισμού και της αντί-επιστημονικής μεθοδολογίας Εύκολα λοιπόν συνεπάγεται ότι ίσως μια τρίτη θεώρηση πιθανόν να είναι σωστή(π. χ η “Αλήθεια είναι κάπου στη μέση” βλ. ”Ψυχή Βαθιά”).
Τελικά όμως τι γίνεται ;Υπάρχει κάποια λύση ή είμαστε καταδικασμένοι στη επιστημονική πολυφωνία που μπερδεύει, συγχύζει και οδηγεί συνήθως σε «μέσες-λογικές» αποδεκτές λύσεις;;
Είναι δυνατόν όταν καθηγητές πανεπιστημίου βρίζονται στις εφημερίδες σαν σχολιαρόπαιδα με τους πιο άπρεπους σχολιασμούς, εμείς οι “κοινοί θνητοί” να καταφέρουμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα για μια ιστορική περίοδο που βρίθει ανακριβειών ;
Και όμως ,στην Επιστήμη της Ιστορίας σε τελική ανάλυση λίγη σημασία έχει
το τι λέγεται μέσα στα Ιστορικά συνέδρια(π. χ ο ημί-δωσιλογισμός του ΕΔΕΣ[1]). Όλα γίνονται για τους απέξω ,όλα γίνονται για τη Δημόσια «κοινό κτήμα» Ιστορία η οποία μπορεί να παράξει υπεραξία για πολιτικούς χώρους ή και το αντίθετο. Με αυτήν την οπτική λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε και τους αμετροεπείς διάλογους των Ιστορικών [2], ή τον δεκαετή «πόλεμο» για την «ιστορική κατάκτηση» του Ελληνικού Διαδικτύου που κατέκλυσε το Διαδίκτυο με πλαστογραφημένα «ντοκουμέντα» του 1950[3] με μάλλον αστεία αποτελέσματα.
Ο εμφύλιος δε θα ξεχαστεί όταν «στεγνώσει το αίμα και το δάκρυ και του τελευταίου επιζώντα» ,ο εμφύλιος θα τελειώσει οριστικά ως «πόλεμος» ανάμνησης όταν εκλείψουν οι πολιτικές αιτίες που τον γέννησαν ,και οι πολιτικές αιτίες που συνεχίζουν να τον κάνουν ένα ισχυρό πολιτικό διακύβευμα για το Σήμερα.
Ως τότε ο καθένας από το μετερίζι του(είτε ακαδημαϊκός είτε blogger, είτε αναγνώστης που επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει) θα συνεχίζει να «πολεμάει» για την Δημόσια Ιστορία του Εμφυλίου είτε ως έμμισθος από κάποιο think tank σκέψης είτε ως εθελοντής σε έναν ακήρυχτο «πόλεμο» μνήμης .
Στο ερώτημα(“Ποια η Αλήθεια”)για εμένα(και αρκετούς) είναι εύκολο να το απαντήσω, αλλά δύσκολο να το αποδείξω. Στο μόνο που μπορώ να καλέσω είναι εκτός από το να μπούμε στη διαδικασία να κρίνουμε ,ας μπούμε στη διαδικασία να ψάξουμε αμφισβητώντας τις προαποφασισμένες μας «ευκολίες» .
[1]– Hagen Fleischer, «Επαφές μεταξύ των γερμανικών αρχών κατοχής και των κυριότερων οργανώσεων της ελληνικής αντίστασης» Στο Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950
4 Σχόλια
Comments feed for this article
10 Οκτωβρίου, 2010 στις 9:25 πμ
Πάνος
Ευχαριστώ θερμά τον 1α(ς) για το ποστ που έστειλε στην καλύβα.
Θα ήθελα να σημειωσω, στην παρατήρηση ότι
…το παρόν ιστολόγιο μένει εντελώς έξω, αφού:
1. Προφανώς δεν αμοίβεται από πουθενά, αλλά και
2. Δεν εντάσσεται στη β’ κατηγορία, γιατί δεν συμμετέχει σε κανενός είδους πόλεμο μνήμης – και μάλιστα με κίνητρα «πολιτικής χρήσης»
Ο μόνος «πόλεμος» που διεξάγει η καλύβα είναι η προσπάθεια για κατανόηση των αιτίων που δημιούργησαν τα (δυσερμήνευτα) γεγονότα της δεκαετίας του ’40. Κι αυτός, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχιστεί…
10 Οκτωβρίου, 2010 στις 10:36 πμ
δεξιος
Η λυση παντως που οπως ακουγεται εχει επιλεξει η Δια Βιου και η φιλη της η Δραγωνα για παρομοια θεματα ειναι να τα καταργησει : Απ οτι κυκλοφορει η Ελλαδα θα γινει η πρωτη χωρα στον κοσμο που δεν θα διδασκεται η νεοτερη ιστορια της στα σχολεια.
10 Οκτωβρίου, 2010 στις 12:27 μμ
nikiplos
η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έτσι κι αλλιώς δεν διδάσκεται η ιστορία της, αλλά μόνο αποσπασματικά η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων, που είναι άσχετη (η ιστορία) με τους νέους παρά τη διδακτική ή τις ομοιότητες που αποκομίζει κανείς από αυτήν (την αρχαία ιστορία).
Εγώ σε όλα τα γυμνασιακά – λυκειακά χρόνια μου διδάχθηκα τους αρχαίους έλληνες (επιλλεγμένα μόνο χωρία), και τη ρωμαϊκή-βυζαντινή (με τελείως λάθος και παραπλανητικό τρόπο, όπως πχ να παρουσιάζεται ο Ιουστινιανός ως έλληνας ή να αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία του βίου του)
Η διαπίστωση δεν είναι μόνο δική μου, αλλά και ενός πολιτικού που βάση αυτής της διαπίστωσης κάθησε κι έγραψε 6 τόμους ιστορίας της νεωτέρας Ελλάδας, του Σπύρου Μαρκεζίνη (αιρετικό πρόσωπο συμφωνώ, αλλά αν διαβάσει κανείς τα βιβλία θα αλλάξει γνώμη).
10 Οκτωβρίου, 2010 στις 11:53 μμ
1ας
Πάνο σε ευχαριστώ για τη δημοσιευση των απόψεων μου.Περίμενα κάτι ανάλογο και για τον κύριο Σπυριδων Θεοδ. για αυτό δεν απάντησα άμεσως.
Εννοείται οτι το παρόν ιστολόγιο εξαιρείται από τα έμμισθα think tank.
Ο πόλεμος της μνήμης γίνεται και εμείς συμμετέχουμε είτε αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας ως ενεργό υποκείμενο είτε όχι.Το θέμα είναι οτι η απόσταση και τα όρια των «στρατοπέδων» μερικές φορές δεν είναι σαφώς καθορισμένα …όπως ίσως και τότε.