Διαβάζω από το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ:
Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί
Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), σε σχέση με μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα κανονισμό που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργειά τους στην εθνική τους επικράτεια. Η Υπουργός ΠΕΚΑ επικρότησε την ανάγκη για ένα τέτοιο κανονισμό, αναφέροντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα (μικρός κλήρος, κίνδυνος επιμόλυνσης, κ.λπ.), αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας κατά της χρήσης των ΓΤΟ. Υπενθυμίζοντας την καθολική άρνηση των πολιτών της Ελλάδας για τη χρήση των ΓΤΟ, τόνισε τη σημασία που πρέπει να έχει η βούληση του πολίτη στη διαμόρφωση πολιτικών σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
(Οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα, αλλά να τα επιτρέψει η Βουλγαρία. Οπότε η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της κ.Μπιρμπίλη ισοδυναμεί με μια τρύπα στο νερό.
1 Σχολιο
Comments feed for this article
15 Οκτωβρίου, 2010 στις 5:40 μμ
Πάνος
Ηχηρό «όχι» στην πρόταση Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα
Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Καρκαγιαννη
Απέρριψαν χθες οι περισσότεροι υπουργοί Περιβάλλοντος την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίζει κάθε κράτος–μέλος αν θα επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην επικράτεια του.
Μάλιστα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος πολλών κρατών–μελών ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι της πρότασης της Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισαν «εκτός θέματος», «νεφελώδη» και «επικίνδυνη».
Από τους «27» μόνο ο Ολλανδός υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε την πρόταση για καλλιέργεια και κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών του επιτρόπου για την Υγεία, κ. Τζον Ντάλι.
Η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σαντάλ Ζουανό, δήλωσε ότι αρνείται να συζητήσει την πρόταση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση του Συμβουλίου του 2008.
Τότε, οι υπουργοί Περιβάλλοντος είχαν ζητήσει από την Κομισιόν να ενισχύσει τους επιστημονικούς ελέγχους σχετικά με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την κυκλοφορία στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων. Η Κομισιόν δεν έπραξε τίποτα, τόνισαν χθες οι Γάλλοι. Η δε γερμανική αντιπροσωπεία υποστήριξε ότι η υιοθέτηση της πρότασης θα απειλούσε ακόμη και την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η πρόταση της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα είναι πονηρή. Η Επιτροπή προτείνει να παραμείνει ως έχει το σημερινό καθεστώς κατά το οποίο για να δοθεί άδεια καλλιέργειας ή κυκλοφορίας πρέπει να προηγηθεί επιστημονικός έλεγχος από την Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων. Ακολουθεί γνωμοδότηση για το αν προκύπτουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
Στην περίπτωση που ένα γενετικώς τροποποιημένο προϊόν περάσει επιτυχώς τους ελέγχους, λέει τώρα η Επιτροπή, τότε κάθε κράτος–μέλος θα αποφασίζει για λογαριασμό του. Μετά την πανωλεθρία που υπέστη, ο κ. Ντάλι υποσχέθηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρότασή του. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται στην Ενωση η καλλιέργεια δύο μεταλλαγμένων προϊόντων, του καλαμποκιού ΜΟΝ 810 (της αμερικανικής Monsanto) και της πατάτας Amflora (της γερμανικής BASF).
Προσφυγές
Τρία κράτη–μέλη έχουν προσφύγει κατά της Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης γιατί επέτρεψε την κυκλοφορία της Amflora.
Στην Ελλάδα και σε ακόμη πέντε κράτη–μέλη απαγορεύεται παντελώς η καλλιέργεια και η κυκλοφορία γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/10/2010_418798