Αυτή ήταν 19 χρονών. Αυτός 48. Το 1972, το «Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι», του Μπερνάντο Μπερτολούτσι, συντάραξε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής, με τις έντονες ερωτικές σκηνές, που εξελίχθηκαν σ’ εκείνη την καλοστημένη ταινία της Nouvelle Vague (γάλλο-ιταλικής παραγωγής).

Του Μιχάλη Μιχελή

Ένα απαράμιλλο ερωτικό δράμα, που ανέδειξε μια έξοχη ερμηνεία από τον Μάρλον Μπράντο και πρόβαλε με τον καλύτερο τρόπο την «άγρια» ομορφιά της Μαρίας Σνάιντερ.

Αυτή ήταν στην εποχή της το σύμβολο του μυστηριώδους, του εξωτικού, του ποθητού σεξαπίλ. (Στη συνέχεια πολλές προσπάθησαν να την αντιγράψουν).

Η Μαρία Σνάιντερ όμως ήταν μοναδική. Στη συνέχεια κάτω από το βάρος της ταινίας εκείνης, προσπάθησε να απομυθοποίηση το ρόλο της. Το διαφημισμένο σεξουαλικό στιλ της. Δεν της άρεσε έλεγε, να έχει πάνω της, όλο αυτό το βάρος ενός προτύπου, που η ίδια δεν επιθυμούσε να το καρπωθεί εμπορικά. Γι’ αυτό κι αρνήθηκε να πρωταγωνιστήσει σε άλλα ερωτικά έργα, που της υπόσχονταν πολλά χρήματα και δόξα. To 1975, πρωταγωνίστησε με τον Τζακ Νίκολσον στην ταινία: «Επάγγελμα ρεπόρτερ» (με θέμα την τρομοκρατία). Για τη Σνάιντερ ήταν η καλύτερη ταινία στην καρίερα της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ψίθυροι φούντωσαν, ότι η Μαρία Σνάιντερ ήταν αμφίφυλη. Μάλιστα, όπως περιγράφτηκαν από τα ΜΜΕ, μερικές πρόσκαιρες ερωτικές της ιστορίες με περιστασιακούς ερωμένους, ανακατεύτηκαν με άλλες περιπέτειες, που είχε μ’ ένα κρυφό της έρωτα, που ήταν λέγανε, μια άγνωστη γυναίκα. Η Σνάιντερ, έμπλεξε με τα ναρκωτικά. Προσπάθησε ν’ αυτοκτονήσει. Στη μέση της κινηματογραφικής παραγωγής «Καλιγούλας» (1976), εγκατέλειψε τα πλατό και πήγε σε ψυχιατρείο της Ρώμης. Με τον καιρό μπόρεσε να συνέλθει και να περάσει σε προγράμματα αποτοξίνωσης. Έκανε μερικές απόπειρες να ξαναμπεί στον χώρο του κινηματογράφου, στη δεκαετία του ’80 και ’90. Η πιο αξιόλογη παρουσία της ήταν το 1996, που εμφανίστηκε στην ταινία «Τζέιν Έιρ». Έκτοτε εμφανίστηκε σε διάφορες ανούσιες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, μέχρι ν’ αποσυρθεί οριστικά το 2008.

Η Μαρία Σνάιντερ πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι, μετά από ανίατη ασθένεια (στο συκώτι), σε ηλικία 58 χρονών.