http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/03/2011&id=261492
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ * ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ, ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΙ ΚΑΠΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ
Φόβοι για ραδιενέργεια στην τροφική αλυσίδα
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡA
Στα ύψη ανέβηκε και πάλι η παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα μαζί με τον καπνό που έβγαινε χθες από δύο αντιδραστήρες του, την ώρα που το μέγεθος του προβλήματος σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην περιοχή αυξήθηκε ανησυχητικά, ενώ οι ειδικοί κέρδιζαν βήμα βήμα τη μάχη περιορισμού των ούτως ή άλλως δραματικών συνεπειών του ατυχήματος, με σοβαρά πισωγυρίσματα και απρόοπτα.
Την όποια αισιοδοξία επισκίασε η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ότι είναι άμεση ανάγκη η Ιαπωνία να ενεργήσει ταχύτατα, επειδή η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα μετά το πυρηνικό ατύχημα είναι πολύ σοβαρότερη απ’ ό,τι νωρίτερα είχε εκτιμηθεί.
«Πρέπει σύντομα να λάβουν αποφάσεις και να σταματήσουν τη διακίνηση τροφίμων από ζώνες που έχουν πληγεί», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΠΟΥ.
Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μολυσμένα τρόφιμα έφτασαν σε άλλες χώρες, οι ειδικοί της ΠΟΥ τόνισαν ότι το πρόβλημα «είναι πολύ σοβαρότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε, όταν θεωρήθηκε ότι οι συνέπειές του μπορεί να περιοριστούν στα 20 με 30 χιλιόμετρα».
Οι βασικές εξαγωγές φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και θαλασσινών γίνονται από την Ιαπωνία προς τις αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κίνα και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα ενισχύσουν τους ελέγχους στα εισαγόμενα ιαπωνικά προϊόντα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση απαγόρευσε να πωλείται μη επεξεργασμένο γάλα και σπανάκι από τη ζώνη της Φουκουσίμα. Επίσης, ενώ στο Τόκιο, μια πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα από ραδιενέργεια, τοπικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι ανιχνεύτηκαν υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου σε τρόφιμα.
Και το νερό έχει μπει στο μικροσκόπιο, αλλά οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως τα επίπεδα δεν είναι επικίνδυνα και δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα άμεσης απειλής.
Οι ιαπωνικές αρχές διευκρίνισαν ότι θα πραγματοποιήσουν μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα και, όπως ανακοίνωσε αργότερα η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, ανιχνεύτηκαν υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα ραδιενεργών ουσιών.
Η αποκατάσταση των γραμμών τροφοδοσίας ρεύματος και στους έξι αντιδραστήρες χθες από τους μηχανικούς ήταν ένα σημαντικό βήμα. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε ο επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Μηχανικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.
Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε ότι «η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα για το ότι «η κρίση θα ξεπεραστεί αποτελεσματικά».
Επιπλέον, ο Γιουκίγια Αμάνο τόνισε ότι η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξέθεσε στην πράξη την ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση τόσο σοβαρών καταστροφών.
Γενικότερα πάντως η κατάσταση δεν ήταν ξεκαθαρισμένη όσον αφορά το τι ακριβώς συμβαίνει στους αντιδραστήρες. Οι ειδικοί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο έβγαινε χθες καπνός από τους αντιδραστήρες 2 και 3, κηρύχθηκε συναγερμός, οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις εγκαταστάσεις και ανεστάλη η επιχείρηση να ψυχθεί ο αντιδραστήρας 3 που λειτουργεί με πλουτώνιο.
Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της χώρας εξέτασε το περιστατικό, ενώ διαβεβαίωνε ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας.
Χθες η αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε ότι θα αποκατασταθεί μερικώς η παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών σε κάποιες από τις μονάδες παραγωγής της στην Ιαπωνία αλλά θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να επανέλθει πλήρως.
Εν τω μεταξύ, η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας διέψευσε μεν πληροφορίες ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα είχε πλαστογραφήσει πιστοποιητικά ελέγχου, αλλά δύο εβδομάδες πριν από το σεισμό είχε ενημερώσει την ιαπωνική αρχή ότι εκκρεμούσαν ορισμένες προγραμματισμένες επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις.
(Πηγές: Ασ. Πρες-Reuters-BBC-Γαλλικό)
5 Σχόλια
Comments feed for this article
22 Μαρτίου, 2011 στις 8:33 μμ
δεξιος
Η ΠΟY ειναι η οργανωση που εβγαλε προειδοποιηση για πανδημια της γριππης και υποχρεωσε ολες τις χωρες να αγορασουν εκατομμυρια αχρηστα εμβολια.
22 Μαρτίου, 2011 στις 8:52 μμ
σχολιαστης
σωστό κι αυτό!
23 Μαρτίου, 2011 στις 8:23 μμ
nikiplos
Δεν υπάρχει καμία μέχρι στιγμής επίσημη φωνή που να μπορεί να βεβαιώσει ότι το ατύχημα της Φουκουσίμα είναι υποδεέστερο και δεν πρέπει να ανησυχούμε…
Για το Λαό της Ιαπωνίας και τα 130 εκατομύρια που τον αποτελούν είναι ένας εφιάλτης. (Εξού και οι Αμερικανοί απομάκρυναν το αεροπλανοφόρο τους από εκεί μακριά στα ανοικτά και μπούκωσαν τους ναυτικούς τους με ταμπλέτες ιωδίου-ημίμετρο φυσικά το μόνο που κάνει είναι να στουμπώνει τον θυρεοειδή σε ιώδιο 131).
Για μας τους υπόλοιπους μια ένδειξη για το τι μέλει γεννέσθαι εάν γεμίσουν οι περιοχές μας με πυρηνικά εργοστάσια καθώς προβλέπουν τα σχέδια των ιθυνόντων.
Για την ΠΟΥ: Σαφώς κάπου υπερβάλει, κάπου αλλού κρύβει λόγια… Πάντως όσοι εμβολιάστηκαν δεν βγήκαν και τόσο χαμένοι… Και το ΕΣΥ δεν μπήκε μέσα από τα εμβόλια…
23 Μαρτίου, 2011 στις 9:17 μμ
Πάνος
Άσε που φέτος οι νεκροί από τον ιό κόντεψαν να φτάσουν τους 200 (ή τους πέρασαν;). Στους πόσους νεκρούς «δικαιολογείται» το εμβόλιο;
24 Μαρτίου, 2011 στις 11:20 πμ
Ενη
H ανησυχία του κόσμου εντείνεται. Στην Ιαπωνία το νερό κρίθηκε ακατάλληλο για τα βρέφη, η κατάσταση δείχνει περισσότερο απο σοβαρή.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=59023040