Τρίπολη, 18.04.2011
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Κο. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου .
Κο. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
Κο. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας
Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
- Επιδίδεται: κο Π.Γερουλάνο / Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
(στην Συνεδρίαση της 18.04.2011 του Περιφ. Συμβουλίου Πελοποννήσου)
- Κοινοποιείται: κα Κ.Μπιρμπίλη / Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
Παρακαλούμε εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου για κοινοποίηση:
1) Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου
2) Τμήμα Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας
3) Δήμο Πύλου – Νέστορο
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικοί Όροι ΠΟΤΑ Πύλου
Στη περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, όπου η διαθεσιμότητα πόσιμου και αρδευτικού νερού είναι προβληματική και ενίοτε παρατηρούνται περίοδοι λειψυδρίας [1, 2] το μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακό τουριστικό έργο «ΠΟΤΑ Πύλου» και ειδικότερα η ανάγκη παροχής άφθονου και καθαρού νερού για τη λειτουργία του, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υδροοικονομία της περιοχής, εισάγοντας παράλληλα αβεβαιότητες και πιέσεις σχετικά με το μέλλον της γεωργίας και των τοπικών κοινοτήτων που στηρίζονται σε αυτή [3, 4]. Στις ΜΠΕ Πύλου και Ρομανού, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης (κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου): οικολογικών ποιοτικών παραμέτρων, ποιότητας των νερών, στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα σε γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης, παροχής του Ξεριά και του Σέλα, καθώς και ποιότητας νερών κολύμβησης των δύο αυτών ΠΟΤΑ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς Όρους 50 και 51 της ΚΥΑ ΑΕΠΟ 169078/2635 (ΠΟΤΑ Πύλου) προβλέπεται:
- Να εγκατασταθούν μετρητές όπου θα καταγράφεται η ποσότητα των νερών που αντλείται από τους ποταμούς Ξεριά και Γιαννούζαγα και διοχετεύεται μέσω αγωγού στη λιμενοδεξαμενή, αλλά και η συνολική παροχή του νερού για ποσότητες που απαιτούνται για ενδεχόμενες άλλες χρήσεις.
- Οι μετρήσεις αυτές πρέπει να καταχωρούνται σε θεωρημένο από την αρμόδια αρχή ειδικό βιβλίο καταμέτρησης, και να διαβιβάζονται στην Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην αρχή και στο τέλος κάθε περιόδου άντλησης.
- Με ευθύνη του φορέα λειτουργίας της ΠΟΤΑ και σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου γίνεται μέτρηση παροχών που διατίθενται προς ύδρευση, τόσο του Δήμου όσο και της ΠΟΤΑ, με μετρητές που θα τοποθετηθούν γι’ αυτό το σκοπό. Οι καταμετρήσεις, αφού καταχωρηθούν στο ειδικό βιβλίο, κοινοποιούνται στην αρμόδια αρχή, την στην Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δεδομένου ότι το τουριστικό συγκρότημα της ΠΟΤΑ Πύλου λειτουργεί από το Καλοκαίρι του 2010
Αιτούμεθα:
Να διατεθούν τα στοιχεία και να γίνει λεπτομερής προφορική και γραπτή ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου όσον αφορά:
i) στις ακριβείς τοποθεσίες, στον αριθμό των γεωτρήσεων και στις αντίστοιχες μετρήσεις ανά γεώτρηση και μήνα που βρίσκονται μέσα στα όρια του τουριστικού συγκροτήματος,
ii) στα στοιχεία επικοινωνίας του/των αρμοδίου/-ων για τις μετρήσεις ατόμου ή φορέα ή εταιρείας
iii) στις μετρήσεις της ποσότητας των νερών που αντλήθηκαν από τους ποταμούς Ξεριά, Σελλά και Γιαννούζαγα, όπως προκύπτει από τους αντίστοιχους μετρητές και την καταχώρησή τους στο ειδικό και θεωρημένο βιβλίο καταγραφής, οι οποίες διοχετεύτηκαν στον τεχνητό ταμιευτήρα (λιμνοδεξαμενή) από την αρχή λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος μέχρι σήμερα
iv) στις ποσοτικές μετρήσεις της χρήσης του νερού προς άρδευση από την αποταμιευμένη ποσότητα νερού, κατά τις περιόδους αυξημένης λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος (τουριστική περίοδος του 2010)
v) στις μετρήσεις της στάθμης του ταμιευτήρα
vi) στις μετρήσεις που αφορούν κατανάλωση νερού ύδρευσης και άρδευσης, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τουριστικού συγκροτήματος μέχρι σήμερα
vii) στις μετρήσεις της ποιότητας των νερών κολύμβησης, νερών των κολυμβητικών δεξαμενών και των νερών του τεχνητού ταμιευτήρα.
Για την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά
Λάμπρος Μπούκλης
Περιφερειακός σύμβουλος
*
[1]: Χάρτης ύψους βροχοπτώσεων στην Ελλάδα: http://www.evonymos.org/greek/stats47.html
[2]: Χάρτης υπερεκμετάλλευσης υπόγειων υδροφόρων συστημάτων. Υδατικό Διαμέρισμα Δυτ. Πελοποννήσου (01) [βλ. Συστήματα 0116 και 0119] του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Διεύθυνσης Υδρογεωλογίας (2008). Στη μελέτη «Επισκόπηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στα υπόγεια ύδατα», Ειδική Γραμματεία Υδάτων, Υ.Π.Ε.Κ.Α. (Επισυνάπτεται φωτοτυπία αντίστοιχης σελίδας από την εν λόγω μελέτη)
[3]: Επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς «Το αύριο της Ελλάδας: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα κατά το άμεσο μέλλον»: http://www.wwf.gr/images/pdfs/wwf-to_avrio_tis_elladas.pdf
[4]: Εθνικό σχέδιο για τη μείωση των συνεπειών της ερημοποίησης που απειλεί την αγροτική παραγωγή:
http://www.paseges.gr/portal/cl/co/c93abc55-82c6-465a-aa4f-67e46a474d19
6 Σχόλια
Comments feed for this article
20 Απριλίου, 2011 στις 10:05 πμ
σχολιαστης
Εδω είναι Νότια Βαλκάνια!
20 Απριλίου, 2011 στις 12:43 μμ
vlad
Απο επερωτήσεις άλλο τίποτα!!! Άντε πείτε ότι γίνονται όλα αυτά, ποιος είναι ο φορέας που θα ελέγχει την ΠΟΤΑ και πως θα διασφαλίζεται η εγκυρότητα της κάθε αναφοράς της ΠΟΤΑ?
Μιλάμε όχι για ένα απλό ξενοδοχείο ενός απλού επιχειρηματία αλλά για την ΠΟΤΑ του Κωνσταντακόπουλου! Ας θυμηθούμε μόνο τι νόμους υπερπήδησε και τι νόμοι φτιάχτηκαν για να γίνει αυτό το έργο….!
Το θέμα ήταν να μην γίνει, και έγινε γιατί πίστεψε των Κωνσταντακόπουλο η πλειοψηφία των οι κατοίκων της περιοχής! Ας λουστούν τώρα της όποιες συνέπειες στον βωμό της ανάπτυξης!
21 Απριλίου, 2011 στις 2:22 πμ
sissa ben dahir
Eπειδή στα νότια βαλκάνια οι glamorous residences δεν αφθονούν, γι αυτό οι τέως βασιλείς μας Γλύξμπουργκ προτιμούν αυτές τις μέρες να μείνουν στο Costa Navarino.
21 Απριλίου, 2011 στις 7:32 πμ
Πάνος
Στο μεταξύ, έφτασε αυτό το μήνυμα:
Μετά την Γιάλοβα με το χτίσιμο της ΠΟΤΑ μια άλλη περιοχή μπαίνει στο »μάτι της ανάπτυξης»!
Το πευκόδασος της Ελαίας κινδυνέύει απο το σχέδιο 50 πολυτελών κατοικιών που πρόκειται να κατασκευαστούν κατα μήκος του αιγιαλού και μαζι με αυτό και ο δεύτερος ο ποιο σημαντικός τόπος ωοτοκύας της καρέτα καρέτα! Ο Δήμος Τριφυλίας παίρνει άμμο απο τον αιγιαλό καταστρέφοντας της αμοθίνες, κόβει πεύκα για να ανοίξει δρόμους προς της κατοικίες και δεν φτάνουν όλα αυτά αλλά η άμμος χρησιμοποιείτε κ για την κατασκευή των κατοικιών!
Το πευκοδάσος μας χρειάζεται και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα εργολάβο και Δήμο η περιοχή να έχει την τύχη της Γιάλοβας με την ΠΟΤΑ!
Απο καλαμάτα
26 Απριλίου, 2011 στις 12:14 πμ
sissa ben dahir
Και η Μενεγάκη πια μαζί μας!!
Της πρόσφεραν δωρεάν σουίτα στο Costa Navarino αλλά το υποχρέωσαν το κορίτσι να περιμένει μια ώρα στην ουρά για να πάρει ένα ριζότο και 40 λεπτά για να πάρει πρωινό. Τίγκα το Costa Navarino. 3000 άτομα σου λέει είχε το Πάσχα της κρίσης. Σκέψου τι θα γίνεται το Πάσχα μετά την κρίση (αν υπάρξει τέτοιο).
Τους σκυλόβρισε λοιπόν η Ελενίτσα μας και πλέον θα την έχουμε σύμμαχο. Χο.
26 Απριλίου, 2011 στις 9:51 πμ
Πάνος
Χο, όντως! 😉