Ένα πιστοποιητικό γεννήσεως για ταυτότητα ήθελα. Πηγαίνω σ’ ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών.
– Γιατί το θέλετε το πιστοποιητικό; ρωτά ο υπάλληλος
– Για έκδοση ταυτότητας.
– Δυστυχώς δεν μπορείτε να το πάρετε από εδώ. Για ταυτότητα χρειάζεται το πρωτότυπο και πρέπει να πάτε στο δήμο.
Πηγαίνω κι’ εγώ στην πόλη που γεννήθηκα. Το Δημαρχείο βρίσκεται πάνω από την παλιά αγορά. Ανεβαίνω τα σκαλιά του, και γραμμή για το Ληξιαρχείο. Ψάχνω δεξιά-αριστερά, Ληξιαρχείο πουθενά.
– Τι ψάχνετε; με ρωτά ένας υπάλληλος
– Το Ληξιαρχείο σας παρακαλώ.
– Α… θα πάτε κάτω
– Μα εκεί δεν είναι η αγορά;
– Όχι κύριε. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν επεκταθεί και στο ισόγειο στη θέση που βρισκόταν τα εμπορικά καταστήματα.
Κατεβαίνοντας τα σκαλιά αναρωτιόμουν γιατί τέτοια επέκταση. Ο πληθυσμός της πόλης τα τελευταία χρόνια δεν έχει αυξηθεί, αντίθετα μειώθηκε. «Θα προσλάβανε και άλλους υπαλλήλους» σκέφτηκα «και έπρεπε να βρουν χώρο για να τους βάλουν».
Μπαίνω στο γραφείο του Ληξιαρχείου. Τέσσερις υπάλληλοι μέσα συζητούσαν μεταξύ τους. Μοναδικός πελάτης εγώ.
– Τι επιθυμεί ο κύριος;
– Ένα πιστοποιητικό γεννήσεως θα ήθελα
– Αμέσως ….
Κοιτάζονται μεταξύ τους. «Θα το βγάλεις εσύ ή να το βγάλω εγώ;» λένε μεταξύ τους οι δύο από αυτούς.
«Άσε, θα το βγάλω εγώ» λέει ο τρίτος. «Ελάτε από εδώ σας παρακαλώ».
Με το όνομα μου και την ημερομηνία γέννησης, πατάει δυο κουμπιά στον υπολογιστή και το πιστοποιητικό εκτυπώνεται αμέσως. Του βάζει και μια σφραγίδα, και το υπογράφει.
– Έτοιμο κιόλας;
– Όχι… Θα πάτε επάνω να πάρετε μια υπογραφή από τον κύριο Καραμήτσο.
Ανεβαίνοντας ξανά τα σκαλιά του Δημαρχείου, σκεφτόμουν πως η μόνη ευθύνη που είχε εκχωρηθεί στους υπαλλήλους αυτούς, ήταν να γράψουν το χαρτί. Δεν τους εμπιστεύεται κανείς να πιστοποιήσουν οτιδήποτε, και τώρα έπρεπε να πάω να βρω τον κύριο Καραμήτσο να πιστοποιήσει ότι γεννήθηκα.
Βρίσκω το γραφείο του. Η πόρτα ανοιχτή, αλλά μέσα βασίλευε το σκότος και το έρεβος. Ο κύριος Καραμήτσος άφαντος. Τρείς υπάλληλοι συζητούν στο διάδρομο με το φραπέ στο χέρι.
– Τον Καραμήτσο ψάχνεις; μου λέει ο ένας. Έφυγε πριν από λίγο
– Ξέρετε, εγώ δεν τον θέλω προσωπικώς. Ούτε που τον γνωρίζω δηλαδή. Μια υπογραφή σ’ αυτό το πιστοποιητικό θέλω. Τώρα που αυτός έφυγε, ποιος θα μου το υπογράψει;
– Δεν ξέρουμε. Ρωτήστε την γραμματέα εκεί μέσα.
Πηγαίνω στην γραμματέα. Μια ευγενέστατη κυρία που με καθησυχάζει.
– Μην ανησυχείτε κύριε. Θα πάτε στην κυρία Φανή στο γραφείο 7 και θα σας το υπογράψει αυτή. Θα την ειδοποιήσω εγώ.
Περιμένω να πάρει τηλέφωνο. Στο τηλέφωνο δεν απαντά κανείς.
– Μα πού είναι … κάπου δίπλα θα πήγε … ελάτε μαζί μου.
Με το πιστοποιητικό στα χέρια, γραμμή για το γραφείο 7. Το γραφείο της κυρίας Φανής άδειο. Στο άλλο γραφείο μια νεαρή υπάλληλος. «Κάπου εδώ γύρω είναι» μας λέει.
Ψάχνουμε εκεί γύρω, διαπιστώνοντας πως η ακτίνα στην οποία βρίσκεται η κυρία είναι κάπως διευρυμένη. Μαθαίνουμε πως υπάρχει και τρίτο πρόσωπο που μπορεί να υπογράψει στη θέση της κυρίας Φανής που θα υπέγραφε στη θέση του κυρίου Καραμήτσου . Και με αυτόν είχαμε την ίδια τύχη. Η τέταρτη εναλλακτική λύση παρομοίως.
Με τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες, και αφού κοντέψαμε να γυρίσουμε όλα τα γραφεία, πετυχαίνουμε μια κυρία που ερχόταν στο διάδρομο με το σάντουιτς στο χέρι.
– Ελένη, ο κύριος χρειάζεται μια υπογραφή για το πιστοποιητικό και δεν μπορούμε να βρούμε κανέναν να του το υπογράψει.
– Ας έρθει, θα του το υπογράψω εγώ.
Μπαίνω στο γραφείο της κυρίας, η οποία μου κάνει πρώτα ένα φέις-κοντρόλ πριν υπογράψει, γιατί ως γνωστόν δεν βάζει κανείς την υπογραφή του όπου να-ναι.
Επιτέλους με το υπογεγραμμένο πιστοποιητικό στα χέρια κατεβαίνω τα σκαλιά του Δημαρχείου με σκεπτικισμό. Σαν θάρθει ο μήνας, όλοι αυτοί, υπεύθυνοι κι ανεύθυνοι θα περάσουν από το ταμείο να εισπράξουν. Κι’ εμείς θα σκύψουμε άλλη μια φορά το κεφάλι στις προσβολές της Μέρκελ που κυνηγάει να μας πάρει το χωραφάκι επειδή χρωστάμε (σαν τον τοκογλύφο του Μαυρογιαλούρου). Μόνο έτσι θα μας δώσει κι’ άλλα δανεικά (με το αζημίωτο βέβαια) για να συνεχίζουμε να τους πληρώνουμε. Μέχρι πότε όμως;
18 Σχόλια
Comments feed for this article
24 Μαΐου, 2011 στις 10:19 μμ
Γιώργας
24 Μαΐου, 2011 στις 10:20 μμ
Πάνος
Πω πω γκρίνια… 😉
24 Μαΐου, 2011 στις 10:26 μμ
Talos
24 Μαΐου, 2011 στις 11:04 μμ
SykoFantiS Bastoyni
Δηλαδή αυτή η κυρία πιστοποίησε ότι γεννήθηκες; Με συγχωρείς που θα στο πω αλλά εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος για αυτό. Με τίποτα δεν θα χα εμπιστοσύνη στην υπογραφή της κυρας Φώφης του Καραμήτσου και κυρίως της κυρα Ελένης. Απαππα. Δεν υπάρχεις.
24 Μαΐου, 2011 στις 11:44 μμ
Spiros
Θα τους πληρώνουμε μέχρι να ξεκινήσουν να παίρνουν την παχυλή σύνταξη συνοδευόμενη από ένα αφράτο εφάπαξ, έτσι για δώρο τω υπηρεσιών τους…
25 Μαΐου, 2011 στις 1:36 μμ
sarant
Πάντως, στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου έχω πάει κάμποσες φορές τα τελευταία χρόνια για πιστοποιητικά γεννήσεως, τελειώνω πάντα μέσα σε πέντε λεφτά.
Επίσης, η αφήγηση του Γιώργου έχει τρύπα, διότι μετά την υπογραφή πρέπει να πρωτοκολληθεί το πιστοποιητικό, αλλιώς δεν είναι έγκυρο. (Η πρωτοκόλληση, στο ΠΦάληρο, περιλαμβάνεται στο πεντάλεπτο).
25 Μαΐου, 2011 στις 1:51 μμ
Στάθης Δ
Ο Τζον Χάμφριζ (από τους πιο παλιούς και καταξιωμένους δημοσιογράφους του BBC) και ο Κρίστοφερ Χάμφριζ (γιος του), τσελίστας στην Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής εδώ και 17 χρόνια, έγραψαν ένα βιβλίο σχετικά με την κατασκευή σπιτιού στην Ελλάδα (ώστε να ρεφάρουν λίγο την ζημιά)
Στη «χώρα των Θεών» και της «θεϊκής τρέλας» (ή «Ζώντας τον μύθο στην Ελλάδα»)
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=30/04/2011&id=271384
25 Μαΐου, 2011 στις 1:52 μμ
Πάνος
Αχ, Μωριά…
25 Μαΐου, 2011 στις 1:53 μμ
Γιώργας
Εμένα κανείς δέν μου μίλησε για πρωτόκολλο. Εχει γούστο να με ξαναστείλουν πίσω!!!!!
25 Μαΐου, 2011 στις 1:57 μμ
Στάθης Δ
😆 😆 😆
Y.Γ Μου το έκαναν σε μεταφορά έδρας από Θεσ/νίκη – Αθήνα πρίν από 5 χρόνια. Ο ορισμός του χαμού στην εφορία κυρία μου….
25 Μαΐου, 2011 στις 1:59 μμ
Πάνος
Γιώργα,
όχι μόνο θα σε ξαναστείλουν πίσω, αλλά θα πλερώσεις και πρόστιμο! 😉
25 Μαΐου, 2011 στις 2:02 μμ
Πάνος
Τηράτε να δείτε τι χαμό έκανε το πιστοποιητικό του Γιώργα στο φ/μπ:
…και ΔΕΝ ισχύει κιόλας!
25 Μαΐου, 2011 στις 2:06 μμ
Στάθης Δ
Ναι, αλλά θα κινηθεί και ο χειμαζόμενος ΙΤ. Βενζίνες, καφέδες, ηρεμιστικά, λίγο το ‘χεις? 👿
25 Μαΐου, 2011 στις 7:30 μμ
nikiplos
Η ιστορία του Γιώργα, μου θύμισε κάποια από τα …παλαιά μου χρόνια…
Περαστικός για δουλειές από νεόκοπο Καποδιστριακό Δήμο της Μεσσηνίας στάθηκα στο ισόγειο του δημαρχείου να βρω μια πολύ φίλη μου που είχε αποφασίσει να μας αφήσει σύξυλους και να εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ προς άγραν τύχης στην επαρχία… (είχε περάσει ΔΥ στον εν λόγω Δήμο).
η ώρα ήταν γύρω στις 09:00 το πρωί.
Παρών ένας τότε 25χρονος έλληνας από την Αυσταλία που ήθελε να βγάλει ταυτότητα ελληνική, και φυσικά ζητούσε τα απαραίτητα πιστοποιητικά του Δήμου, (μάλλον γεννήσεως). Κάποιο πρόβλημα είχε υπάρξει και έτσι περίμενε στωικά τον υπάλληλο (40ρης τότε) ο οποίος μονολογούσε φωναχτά το πραγματικό πρόβλημα:
«Τώρα εσύ θέλεις να βγάλεις ταυτότητα!».
Πήγα έκανα τις δουλειές και γύρισα στο Δημαρχείο για να πιω έναν σύντομο καφέ με τη φίλη, πριν γκαζώσω για το κλεινόν άστυ… Η ώρα ήταν 12:30. Ο υπάλληλος μονολογούσε ακόμη:
«Τώρα εσύ θέλεις να βγάλεις ταυτότητα!!! Μάλιστα!!!».
Ο Αυστραλός είχε εγκαταλείψει κάθε ελληνικούρα και έβριζε θεούς και δαίμονες σε άπταιστον αγγλοσαξωνική….
😉
όλο το χρονικό διάστημα περίμενε εκεί…
βέβαια η ιστορία είναι κομμάτι παλαιά… προ δεκαετίας…
😉
4 Ιουνίου, 2011 στις 10:07 πμ
anonymos
Μολονότι δε θα δικαιολογήσω την κατάσταση που βρήκε ο φίλος στο Ληξιαρχείο, να ενημερώσω ότι:
από 5ετιας όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες οφείλουν (με τη συναίνεση του πολίτη) να αναζητούν ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ 208 πιστοποιητικά του δημοσίου (μεταξύ των οποίων αντιγρ. ποινικού μητρώου, Ληξ. Πράξεις Γεν. κλπ, στρατολογικά, δήμου κλπ) μεταξύ τους (μέσω φαξ), αντί να αναγκάζουν τον πολίτη να εκτελεί χρέη κλητήρα μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών.
Η διαδικασία μάλιστα διεκπεραιώνεται ταχύτατα μια και η αιτούσα υπηρεσία ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ εντός 24ωρου να αποστείλει το αίτημα και η υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού είναι υποχρεωμένη να απαντήσει εντός 48ωρου στην αιτούσα υπηρεσία.
http://www.diorismos.gr/Dpages/vima/articles/viewarticle.php?vid=255
Μάλιστα το πιστοποιητικό που αναφέρεται στο ποστ ανήκει στα πιστοποιητικά που όχι μόνο ζητούνται ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ από την υπηρεσία αλλά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Η υπηρεσία δλδ, δεν μπορεί καν να το ζητήσει από τον πολίτη να της το προσκομίσει.
http://www.gspa.gr/%288613809835121253%29/documents/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B1%20%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B1.rtf
Τώρα τον λόγο που το α.τ. για την έκδοση ταυτότητας ζητάει από τον πολίτη να προσκομίσει ο ίδιος το πιστοποιητικό γέννησης (ή όποιο άλλο πιστοποιητικό) αντί να το αναζητήσει το ίδιο για λογαριασμό του πολίτη, δεν τον γνωρίζω. (Εξαιρούνται τα α.τ. από τις λοιπές υπηρεσίες του δημοσίου ίσως;). Αν κάποιος γνωρίζει το λόγο ας με διαφωτίσει.
———————————————————–
Περισσότερα για την διαδικασία εδώ:
http://www.gspa.gr/%288613809835121253%29/eCPortal.asp?id=2256&nt=19&lang=1&pID=235&p2ID=811
Ένα από τα πρώτα ΦΕΚ (pdf) που εισήγαγαν τη διαδικασία: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/fek_autepag_anazitisi.pdf
4 Ιουνίου, 2011 στις 10:16 πμ
Πάνος
Χμ…
Η αλήθεια είναι ότι και (για τις ταυτότητες που βγάλαμε πρόσφατα στην οικογένεια) το δικό μας ΑΤ ζήτησε (ευγενώς και εγγράφως) πιστοποιητικά από το δήμο, τα οποία αναζητήσαμε και προσκομίσαμε εμείς, την ημέρα που μας έκλεισαν ραντεβού. Φαίνεται ότι οι σχετικοί νόμοι έχουν μια δυσκολία στην εφαρμογή τους…
4 Ιουνίου, 2011 στις 10:21 πμ
σχολιαστης
Πως το λέγαμε, Δανία του νότου;
4 Ιουνίου, 2011 στις 5:07 μμ
Γιώργας
Απο νόμους πάμε καλά… κι’ αν η υπηρεσία που υποχρεούται να αποστείλει το αίτημα εντός 48ωρου δέν το πράξει τί θα συμβεί; Θα απολυθεί ο αρμόδιος υπάλληλος; Η θα του κάνουνε επίπληξη τραβώντας του λίγο το αυτί; (νά μικρέ κατεργαράκο). Εδώ κάνουν σοβαρά αδικήματα και παραμένουν στις θέσεις τους, στο πιστοποιητικό θα κωλώσουν;
Και μιας και είμαστε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να θυμηθώ και την περίπτωση που πρίν ένα χρόνο είχα κάνει μια μελέτη για την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και φτάνει η στιγμή να πληρωθώ. Κάνω το λογαριασμό όπως ήξερα και τον πηγαίνω.
«Οχι δέν είναι σωστός έτσι! » μου λέει η διευθύντρια. «Δέν έχεις ξανακάνει λογαριασμό εδω πέρα; Θα σου δώσω εγώ ένα πρότυπο»
Μου δίνει το πρότυπο – ενα πακέτο χαρτιά καμμια εικοσαριά σελίδες.
Ξεφυλλίζοντας το, διαπιστώνω οτι αυτό δέν ήταν ο λογαριασμός που έπρεπε να δώσω εγώ. Ηταν όλα τα χαρτιά της εσωτερικής διακίνησης του λογαριασμού στην υπηρεσία τους! Πιστοποιήσεις, εγκρίσεις του λογαριασμού απο όλους τους αρμόδιους, όλη η χαρτούρα μέχρι που να φτάσει στο Λογιστήριο. Να τα συμπληρώσω εγώ και να τα φέρω στους αρμόδιους υπαλλήλους που θα μου κάνουν την τιμή να τα υπογράψουν.
– Με συγχωρείτε, αυτός δέν είναι ο λογαριασμός ο δικός μου, είναι τα εσωτερικά έγγραφα της υπηρεσίας σας.
– Εμείς για σένα το κάνουμε… για να πληρωθείς πιο γρήγορα .. Αν δέν θέλεις , θα πρέπει να περιμένεις να φτιάξουν οι υπηρεσίες τα έγγραφα και θα αργήσεις… καταλαβαίνεις; Α ναί… σε πέντε αντίγραφα να μας τα φέρεις.
Αν καταλάβαινα λέει ;; Ητανε σαφέστατη. «Αν δέ μας κάνεις εσύ αυτή τη δουλειά, θα πληρωθείς του Αγίου Φούφουτου ανήμερα».
ΓΑΠ πές αλέυρι !!!!